Контакти с България

Посланикът на Испания благодари на антарктиците ни, че са дали името му на връх в Антарктида

Членовете на предстоящата 32-ра българска експедиция до Антарктида бяха поканени от посланика на Испания у нас Н. Пр. Алехандро Поланко на сърдечна среща в неговата резиденция. Посланикът направи обзор на над 30-годишното отлично българо-испанско сътрудничество в изследователските мисии на Белия континент и изрази своето особено вълнение и признателност, че неговият личен принос е бил удостоен с честта връх на антакртическия остров Ливингстън да бъде назован с името му – връх Поланко.

Илияна Йотова откри в София 24-ият Международен фестивал на училищните театри на испански език

На вълнуваща церемония днес по откриването на фестивала в Народния театър „Иван Вазов” приветствие поднесоха вицепрезидентката Илияна Йотова и посланикът на Испания Н. Пр. Алехандро Поланко. До 28 април на сцената на Учебния театър в НАТФИЗ свои спектакли на испански ще представят 12 училищни театри от България, Словакия, Унгария, Полша, Чехия и Румъния.

Кръгла маса в БАН анализира присъствието на Сервантес в българската култура

Българската академия на науките и Институт „Сервантес” проведоха днес кръгла маса за творчеството на Мигел де Сервантес и отражението му в литературата и културата у нас. Интересни изказвания направиха специалисти по темата и свързани с нея творци. Особено вълнение предизвика участието на режисьорката Маргарита Младенова, поставила „Дон Кихот” в Пазарджишкия театър, и на изигралия идалгото актьор Иван Бърнев.

Испански вестници от 1877 г. със свидетелства за България бяха дарени на Националната библиотека

Дарението, включващо 4 броя от испанския вестник „La Ilustración Española y Americana” („Испанска и американска илюстрация”) от октомври 1877 г. с кореспонденции и рисунки на отразявщия Руско-турската война Хосе Луис Пелисер, бе направено от Къдринка Къдринова, зам.-председател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България (СИЖБ) и отговорен редактор на сайта на СБЖ. Вестниците са ѝ били подарени в Куба през 1984 г. и досега са били съхрнявани в дома ѝ в София.

Висок испански орден за проф. Христо Пимпирев

Посланикът на Испания Н. Пр. Алехандро Поланко връчи на първия ни антарктик Орден на Исабел католическа, като професорът получава и званието Командор на Ордена.

„Образът на Дон Кихот през вековете” приканва към размисъл от Народната библиотека

Вълнуваща изложба с гравюри от илюстрациите на стари издания на безсмъртния роман на Сервантес на различни езици, включително и българските му издания, излизали в течение на три века, бе открита в Народната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” от вицепрезидентката Илияна Йотова. Интересни подробности разказаха директорката на библиотеката доц. Красимира Александрова и испанският посланик Алехандро Поланко.

Посланици четоха класици в Институт „Сервантес” за Световния ден на книгата

Откъси от творби на Мигел де Сервантес, Хулио Кортасар, Фернанду Песоа и Хосе Марти прозвучаха днес в Институт „Сервантес” в София, прочетени от посланиците на Испания, Аржентина, Куба, Португалия и Бразилия по повод отбелязвания на 23 април Световен ден на книгата и авторското право.

Фоторазказ в СУ за българо-испанското приятелство в Антарктида

"България и Испания - приятели и съседи в Антарктида" е озаглавена изложбата в централното фоайе на Софийския университет, посветена на 110-годишнината от установяването на дипломатически отношения между двете ни страни.

Анжел Вагенщайн удостоен с висш испански орден

Офицерски кръст на Ордена за граждански заслуги бе връчен на изтъкнатия сценарист, писател и общественик от посланика на Испания у нас Н. Пр. Алехандро Поланко. Отличието е придружено и от кралския указ за присъждането му, подписан от крал Фелипе Шести.

Н. Пр. Алехандро Поланко: Свободните и независими медии са демократична необходимост

На 13 ноември по покана на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България в СБЖ ще гостува посланикът на Испания, който ще отговори на журналистически въпроси по актуални теми с акцент върху 110-годишнината от установяването на дипломатически отношения между двете ни страни. Ще бъдат засегнати също проблеми като пандемията на Covid-19 и свободата на медиите. Ето какво сподели Н. Пр. Алехандо Поланко в специално интервю за сайтовете на СИЖБ и СБЖ.

Испания и България: 110 години дипломатически отношения – една възможност да се замислим за бъдещето

Статия на Н. Пр. Алехандро Поланко Мата, извънреден и пълномощен посланик на Кралство Испания в Република България, публикувана в брой 24 за 2020 г. на сп. „Дипломация”

Посланикът на Испания отговори на испаноговорещите журналисти с важни данни за борбата с Covid-19

Сдружението на испаноговорещите журналисти в България изрази в свое послание до Н. Пр. Алехандро Поланко подкрепата си за испанските правителство и общество в борбата им с коронавируса, както и пожеланието си това жестоко изпитание за цялото човечество да получи солидарен и единен отпор от целия Европейски съюз. В отговора на посланика се съдържат съществени подробности от действията на Испания срещу пандемията

Испанският посланик връчи кралски орден на Къдринка Къдринова

С Указ на крал Фелипе Шести председателката на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България и отговорна редакторка на сайта на СБЖ е удостоена с Офицерски кръст на Ордена за граждански заслуги заради цялостния й журналистически принос в опознаването на испаноезичния свят у нас

Н. Пр. Алехандо Поланко гостува в Клуб „Журналист” на СБЖ

Испанският посланик направи обширен обзор на българо-испанските връзки, изтъквайки, че богата програма догодина ще отбележи 110-годишнината от установяването на дипломатически отношения между двете ни страни. Гостът отговори на многобройните въпроси на журналистите

ЗЛАТНО ПЕРО от СБЖ и ОБЕДИНИТЕЛ НА КУЛТУРИ от СИЖБ за Хавиер Валдивиелсо

Отличията бяха връчени на приключващия мандата си у нас директор на Институт „Сервантес” за приноса му в сближаването между културите на България и Испания. Стихове на големи испаноезични и наши поети звучаха на топлото изпращане в Клуб „Журналист”, организирано от СИЖБ и СБЖ. Участваха и посланиците на Испания и Аржентина

Целунатите от Ханчев очи на Хосе Санча отново огряха София

Испанската фамилия Санча пречупва през съдбата си войните и вдъхновенията на 19, 20 и 21 век. Поела от Малага през Лондон, Париж, Москва, Берлин, Мексико, след важна спирка в София, тя стига до Мадрид и Виена. Изложба в Националната галерия показва картините и историите на 4 поколения от удивителното семейство. Важна роля в него има и журналистката Анелия Стоянова-Санча, дъщеря на Людмил Стоянов и съпруга на Хосе Санча.

Доайенът на българската испанистика

По повод 80-годишнината на проф. д.ф.н. Иван Вълчев Кънчев, член-кореспондент за България на Испанската кралска академия за езика

Испанска пролет в София

Столицата ни посрещна 21-ото издание на Международния фестивал на училищните театри на испански език. Прегледът се организира ежегодно в различна държава, като ...

Пикасо с изложба у нас

Творби на Пабло Пикасо от музея в неговия роден град Малага ще гастролират ва Националната галерия в София и изложбата ще бъде открита на 25 октомври догодина. ...