Посланикът на Испания благодари на антарктиците ни, че са дали името му на връх в Антарктида

Н. Пр. Алехандро Поланко (вторият отляво) приветства в резиденцията си членовете на предстоящата 32-ра антарктическа експедиция. Снимка: Къдринка Къдринова
Членовете на предстоящата 32-ра българска експедиция до Антарктида бяха поканени от посланика на Испания у нас Н. Пр. Алехандро Поланко на сърдечна среща в неговата резиденция. Посланикът направи обзор на над 30-годишното отлично българо-испанско сътрудничество в изследователските мисии на Белия континент и изрази своето особено вълнение и признателност, че неговият личен принос е бил удостоен с честта връх на антакртическия остров Ливингстън да бъде назован с името му – връх Поланко.

Н. Пр. Алехандро Поланко и поканеният на срещата Н. Пр. Алфредо Атанасоф, посланик на Аржентина – страната, с която също си сътрудничим ползотворно за българската антарктическа програма, си направиха обща снимка с многобройната група наши антарктици, предвождани от проф. Христо Пимпирев.

В своето емоционално слово посланик Поланко припомни, че българо-испанското антарктическо сътрудничество датира от същия период, когато през октомври 1991 г. като допълнение към Антарктическия договор в Мадрид е подписан протокол за защита на околната среда на Белия континент, известен и като Протокола от Мадрид.

Разгърналото се в последвалите вече над три десетилетия сътрудничество между страните ни по линия на антарктическите ни програми е много ефикасно в логистиката, научната област, материалната подкрепа, но преди всичко се характеризира с искрено приятелство, подчерта посланикът. Той добави, че крайъгълен камък в това приятелство са близките и топли контакти между ръководителите на антарктическите ни мисии, като проф. Пимпирев и Хавиер Качо.

Посланик Поланко призна, че когато е започнал мандата си у нас преди 4 години, не е знаел за тази силна българо-испанска връзка, преминаваща чак през Антарктида. Но благодарение на проф. Пимпирев бързо я е опознал, а Българският антарктически институт и посолството на Испания са реализирали многобройни и успешни съвместни дейности.

Посланикът припомни организирането на семинар в Софийския университет „Св. Кл. Охридски” през 2021 г. по повод 30-годишнината от подписването на Протокола от Мадрид към Антарктическия договор.

Открои и представената за първи път пак през 2021 г. в СУ фотоизложба под надслова „Българи и Испания: 30 години съседки и приятелки в Антарктида”. Н. Пр. Алехандро Поланко изрично подчерта, че повечето снимки в изложбата са на Иглика Трифонова, като специално я поздрави за нейния цялостен принос. Изтъкна също, че посолството е издало красив каталог към експозицията, която по-късно е обиколила и още градове в България – Пловдив, Варна, Банско, Кърджали. А от 6 октомври до края на годината същата изложба може да се види в свободната за достъп зона на летище София.

Посланик Поланко отбеляза, че изложбата вече се е разширила с още един панел, благодарение на въведена от проф. Пимпирев инициатива – да се назовават географски обекти в българската антарктическа зона на остров Ливингстън на имената на приятели на България, допринесли за развитието на антарктическата ни програма. Така на картата на тази зона, част от която е включена и в експозицията, са се появили остров Качо, кръстен на известния испански антарктически изследовател Хавиер Качо, и връх Поланко, в чест на самия посланик Алехандро Поланко.

„Няма по-голяма чест за един посланик от това, да получи такова признание. Още повече, че то отразява не само моята дейност, а е признание за всичките 30 години обща работа между България и Испания в Антарктида”, каза развълнувано Н. Пр. Алехандро Поланко.

Той припомни и още важни събития и инициативи, свързани с това сътрудничество. Сред тях – награждаването на проф. Пимпирев с високия испански Орден „Исабел Католическа” с указ на краля Фелипе Шести. Също и премиерите на две книги – биографичната на професора „Христо Пимпирев. Антарктическият стопаджия” и книгата на Иглика Трифонова „Антарктическа кухня”. Посланикът спомена още съвместното изготвяне на филми и музикални монтажи, както и важното сътрудничество в научната и логистичната област.

Сподели и своето вълнение, когато след представянето на изложбата във Военномоското училище „Никола Й. Вапцаров” във Варна е имал възможността да посети и кораба „Св. Св. Кирил и Методий”, с който вече могат да разполагат антарктическите ни експедиции.

Н. Пр. Алехандро Поланко разказа още два вълнуващи епизода, свързани с негови отговорни изяви като посланик на председателстващата в момента Съвета на ЕС Испания. Единият е от 12 октомври, когато навръх испанския национален празник президентът Румен Радев поканил на работна закуска посланиците на ЕС, начело с испанския. И държавният глава започнал срещата с поздравления към Н. Пр. Алехандро Поланко за това, че вече има връх на негово име в Антарктида.

Другият случай е от състояла се два месеца по-рано презентация на посланика на председателстващата Съвета на ЕС Испания пред Комисията по външна политика в Народното събрание. След като посланик Поланко завършил изказването си, председателят на комисията Бойко Борисов също изтъкнал факта, че българската администрация е удостоила Негово Превъзходителство с назоваването на негово име на връх в Антарктида, което само по себе си е признание за посланическата му работа.

Пред антарктиците, събрани в резиденцията, посланик Поланко още веднъж подчерта колко е трогнат и благодарен за тази висока чест и на всички тях. Изрази благодарностите си и поименно към проф. Христо Пимпирев, Иглика Трифонова, Любомир Иванов – председател на комисията по именуване на географските обекти в Антарктида.

За цялостната работа по българо-испанското антарктическо сътрудничество Н. Пр. Алехандро Поланко благодари и на целия екип на испанското посолство, откроявайки зам.-посланика Хайоне Серейхо, Силвия Велинова, Гийермо Молина, Моника Миновска.

Специални благодарности посланикът отправи към медиите, които винаги отзивчиво са отразявали тази тематика, като специално спомена БТА и Сдружението на испаноговорещите журналисти в България, което тази година навършва 20 г. от основаването си.

Завършвайки словото си, посланикът прикани присъстващите да видят и едно вълнуващо видеопоздравление, изпратено онлайн предишния ден и адресирано до българските антарктици. То бе излъчено на голям екран и всички можаха да видят и чуят Антонио Кесада от Испанския полярен комитет, който отправи топли думи към своите български колеги и приятели, пожелавайки им успехи в новата мисия.

На свой ред думата взе и проф. Христо Пимпирев, който благодари на Н. Пр. Алехандро Поланко за поканата и подчерта, че това е първата официална среща на предстоящата 32-ра антарктическа експедиция, дори още преди тя да е получила по традиция българското знаме на церемония в президентството, както всяка година. Проф. Пимпирев изрази благодарността си за високата чест, че е бил удостоен с  испанския Орден „Исабел Ктолическа”. Той изтъкна, че през годините на винаги ползотворното българо-испанско антарктическо сътрудничество е работил с много испански посланики, „но отношенията с нашия приятел посланик Поланко са нещо специално и именно затова в Антарктида има връх Поланко”. Проф. Пимпирев завърши, обръщайки се към посланика съвсем приятелски, на „ти”: „Винаги си добре дошъл в българската антарктическа база, благодарни сме за цялата помощ и приятелство, оказани от теб и испанския народ”.

 

Контакти с България