Кубински танци и песни от района на Санта Клара

Кадрите са заснети по време на Международния панаир на туризма в Куба през май 2018 г. Международната журналистическа група, отразяваща събитието, бе на обиколка из провинция Вия Клара.

Снима: Къдринка Къдринова

Видеото е част от по-голям репортаж за видяното по време на Междунродния панаир на туризма в Куба през май 2018 г.

...На петия километър преди да стигнем до град Санта Клара спряхме в чуден почивен комплекс в селски стил, разположен сред буйна тропическа зеленина – La Granjita. Двуетажните къщички имитират селски постройки. Покривите им са със съвременна изолация, но отгоре твърдата основа е покрита със слама. На всеки от етажите има по две самостоятелни стаи с бани и тоалетни. Къщичките са идеални за семейни и приятелски почивки.

В комплекса има и басейн, и ресторант с храни селско производство, докарани направо от производителите в района. Нас ни гощаваха с печено прасенце по кубински – на специална, решетъчна скара. Имахме на разположение и цяла каручка с прекрасни тропически плодове.
 
Измежду дърветата на воля се разхождат и пасат коне. Желаещите могат и да ги пояздят. Нас още на входа на комплекса ни посрещнаха двама млади конници, облечени като някогашните мамбиси – участници в антиколониалните борби, предвождани от легендарния кубински герой Антонио Масео. Единият носеше и кубинското знаме.
 
После се оказа, че тези момчета заедно с две момичета съставляват фолклорния ансамбъл, който изпълни за нас заразяващи местни танци, характерни за района на Санта Клара.
 
Младежите включиха в изпълненията си и част от чуждестранните гости. Акомпаниращият състав подгря и с весели песни.
 

 

Видео