Испаноговорещите журналисти и Катедра "Испанистика" канят на медийна конференция в СУ

Конференцията е под патронажа на вицепрезидента Илияна Йотова. Организатори на конференцията са Сдружението на испаноговорещите журналисти в България (СИЖБ) и Катедра "Испанистика" в Софийския университет в сътрудничество с Посолството на Испания.

Събитието е посветено на 3 май - Световния ден на свободата на печата, и на 20-годишнината от основаването на СИЖБ.

След встъпителни думи от председателя на СИЖБ Георги Митов и от проф. Петър Моллов от Катедрата по испанистика, ще бъдат поднесени приветствия от ректора на СУ проф. Анастас Герджиков и от вицепрезидента на Република България Илияна Йотова.

Ще присъстват и ще отправят приветствия посланиците на испаноезичните страни, представени в България - Испания, Аржентина, Куба - Техни Превъзходителства Алехандро Поланко, Алфредо Атанасоф и Мариета Гарсия Хордан; от директорката на Институт "Сервнтес"-София Мария Луиса Сантос; от председателката на СБЖ Снежана Тодорова.

Ето кои ще се изкажат и на какви теми:

– Елена Йончева, евродепутат: „Защо е важен Европейският акт за свободата на медиите? Какво стана с журналистиката от мястото на събитието в горещите точки?”.

–  Милена Димитрова, председател на Обществения съвет на БНР: „Свободата в БНР и заветите на Сирак Скитник (140 г. от рождението и 80 г. от кончината на Сирак Скитник)”.

– Проф. Маргарита Пешева, медиен експерт: „Нстъплението на изкуствения интелект и медиите: ккаво ни очаква?”.

– Бойко Василев, журналист, БНТ: „Защо изчезна журналистиката на свидетелството? Къде е истината за околния свят и свободата на информацията, ако го няма разказът на журналиста свидетел?”.

– Къдринка Къдринова, зам.-председател на СИЖБ: „20-годишният принос на СИЖБ за опознаването на Испания и испаноезичния свят в България. Представяне на обновения сайт на СИЖБ”..

– Д-р Красимир Тасев, Катедра по испанистика, СУ: „Два погледа върху свободата и диктатурите в Латинска Америка през ХХ век: Хорхе Едуардс и Хулио Кортасар“.

– Д-р Теодора Цанкова, Катедра по испанистика, СУ: „Свобода и достойнство в Дон Кихот”.

– Д-р Вера Киркова, Катедра по испанистика, СУ: „В името на свободното слово: един скандален, по-скандален, най-скандален Плейбой… и една Нобелова награда“.

– Д-р Лиляна Табакова, Катедра по испанистика, СУ: „Никарагуа: размисли за едно голямо разочарование".

Предвидено е и време за дискусия. Всички интересуващи се от темата са добре дошли, за да изразят и своето мнение, съобщават организаторите на събитието.

 

Конференции