Програма на културните събития на Институт Сервантес-София за месец май 2023 г.

Кино

Предствяне на съвременно младежко испанско кино
3, 10, 17, 31 май 2023 г.

Всяка сряда на месец май от 18:30 ч. в „Пространство Сервантес“ на Института ще бъдат излъчвани филми от поредицата „Младо съвременно испанско кино“. Четири филмови дебюта на режисьори, които въпреки младостта си показват изключителен талант и обещават добро бъдеще на испанското кино.

Това са четири авторски филма, отличаващи се с деликатност, чувствителност и добра работа: „Още веднъж“ на режисьора Гийермо Рохас (2020), „Хосефина“ на Белен Санчес-Аревало (2021), „Животът бе това“ на Давид Мартин де лос Сантос (2020) и „Игра за власт“ на Мариана Бараси (2021).

Място: „Пространство Сервантес“
ул. „Света София“ No 3
София
Час: 18:30 ч.
Ще бъде излъчена оригиналната версия на испански език с български субтитри.
Вход свободен до запълване на местта
Резервации cultsof@cervantes.es
 

Кино

„Още веднъж“
03.05.2023 г.

Първа прожекция от филмовата поредица „Младо съвременно испанско кино“.

Творбата е на Гийермо Рохас – интимен пълнометражен филм, пресъздаващ историята на двама млади влюбени, които се срещат отново в Севиля. Грдът е представен в целия си блясък .

Прожекция: „Пространство Сервантес“, 3 май, сряда, от 18:30 ч. Оригинална версия със субтитри на български

Резюме: Абрил се завръща у дома в Севиля за погребението на баба си. След пет години, прекарани в Лондон, това пътуване ще я накара да обмисли дали да не възроди всичко, което е оставила зад себе си.
Техническа информация в
https://cultura.cervantes.es/sofia/bg/Una-vez-m%C3%A1s/159729


Място: „Пространство Сервантес“
ул. „Света София“ No 3
София
Час: 18:30 ч.
Оригиналниа версия на испански език със субтитри на български език.
Вход свободен до запълване на местта.
Резервации cultsof@cervantes.es

 

Конференция на тема
„Свободата като концепция в испаноезичната култура и свободата на медиите днес“
04.05.2023 г.

Сдружението на испаноговорящите журналисти в България отбелязва 20 години от създаването си с конференция на тема за свобода на словото.

Събитието ще се проведе на 4 май от 9:30 сутринта в Аула Магна на Софийския университет.

Откриването ще бъде от 10:00 ч. от проф. д-р Петър Моллов от Софийския университет и председателя на Сдружението на испаноговорящите журналисти в България (СИЖБ) Георги Митов.

Ще има приветствия от ректора на университета проф. д-р Анастас Герджиков, от вицепрезидента на Република България г-жа Илияна Йотова и от посланиците на Испания, Аржентина и Куба, както и от директора на Институт „Сервантес”-София и от председателя на Съюза на журналистите в България.

От 11:00 часа лектори ще бъдат: Елена Йончева, евродепутат; Милена Димитрова, председател на Обществения съвет на Националното радио; Маргарита Пешева, медиен експерт; Бойко Василев, журналист; Къдринка Къдринова, зам.-председател на СИЖБ, и преподавателите от Софийския университет, докторите Красимир Тасев, Теодора Цанкова, Вера Киркова и Лиляна Табакова.

Място: СУ „Св. Климент Охридски“ - Аула Магна
бул. „Цар Освободител“ No 15

София
Час: 09:30 ч.
Вход свободен

Честване на Деня на Европа
09.05.2023 г.

Институт Сервантес – София отбелязва Деня на Европа заедно с други центрове от мрежата EUNIC и с посолства на европейски страни.

Честването ще се проведе на 9 май от 16:00 ч. на терасата на Чешкия културен център в София и ще се състои в поетичен рецитал на поеми на автори от всяка от страните участнички, преведени на български.

Институт Сервантес-София избра две стихотворения на поетесата Клара Ханес, преведени от Рада Панчовска, да представят поезията на испански език – „Късо съединение“ и „Вече се успокоява преливането на образите“.

Място: Чешки културен център
ул. „Г. С. Раковски“ No 100

София
Час: 16:00 ч.
Вход свободен

 

Кино
„Хосефина”
10.05.2023 г.

Вторият филм, който Институт Сервантес ще излъчи в рамките на кинопоредицата „Съвременно младежко испанско кино“.

Това е първият пълнометражен филм на режисьора Хавиер Марко и сценаристката Белен Санчес – Аревало. Заедно имат отлична реализация в късометражното кино. В „Хосефина“ отново отново проявяват своята ангажираност с драматичния и дълбок хуманизъм на персонажите си.

Прожекцията на „Хосефина“ ще бъде на 10 май от 18:30 в Пространство Сервантес на Институт Сервантес-София.

Резюме: Хуан, служител в затвор, мълчаливо наблюдава всяка неделя посещението на Берта, майката на един от затворниците. В деня, в който най-накрая успява да се доближи до нея, той се преструва на бащата на затворничка в същия затвор и си измисля тази дъщеря, наричайки я Хосефина. Необходимостта да запълнят празнотата, в която живеят, ще накара героите да продължат да се преоткриват
отвъд заобикалящта ги реалност.

Техническа информация в
https://cultura.cervantes.es/sofia/bg/Josefina/159727
Място: „Пространство Сервантес“
ул. „Света София“ No 3
София
Час: 18:30 ч.
Оригинална версия на испански език със субтитри на български език.
Вход свободен до запълване на местата.
Резервации cultsof@cervantes.es

Кино
„Животът бе това”
17.05.2023 г.

Третият филм от кинопоредицата „Съвременно младежко испанско кино“ ще може да се гледа на 17 май от 18:30 в Институт Сервантес-София.

Давид Мартин де лос Сантос, опитен режисьор на късометражни и документални
филми, в тази творба представя една история за пътуване и намиране. Двете главни героини, пресъздадени от Петра Мартинес и Анна Кастийо, също така олицетворяват две поколения. „Животът бе това” е номиниран за две награди „Гоя” и е отличаван с различни награди във важни кинофестивали.

Резюме: В една белгийска болница се пресичат съдбите на Мария и Вероника, две испански имигрантки, които са пристигнали там, бягайки от различни кризи. Мария е чст от миграционната вълна на седемдесетте години, Вероника е потърсила реализация извън родината си, защото там не е видяла перспектива за днешната младеж. Между тях се установява приятелство, което след едно неочаквано събитие ще накара Мария да се върне в Испания в търсене на семейството на Вероника в Кабо де Гата. Там тя намира една много различна Испания от тази, която е напуснала, и ще преоткрие себе си.

Техническа информация в
https://cultura.cervantes.es/sofia/bg/La-vida-era-eso/159728

Място: Пространство Сервантес
ул. „Света София“ No 3
София
Час: 18:30 ч.
Оригинална версия на испански език със субтитри на български език.
Вход свободен до запълване на местата
Резервации cultsof@cervantes.es

Фламенко спектакъл
„Tocan-do-s”
18.05.2023 г.

Институт Сервантес-София сътрудничи на V-то издание на музикалния фестивал Камералия, организиран от испанско-българския пианист Людмил Ангелов, подкрепяйки авторския проект „Tocan-do-s“.

На 18 май от 20:00 ч. в София лайв клуб Пабло Рубен Малдонадо ще бъде на пианото, Панчо Браняс – на ударните инструменти, а танцьорката Соня Франко ще танцува. Заедно ще предложат на публиката фламенко вечер с програма с оригинални произведения на самия Пабло Малдонадо, както и неговите версии на „Етюд 7“, „Опус 25“ на Шопен и „Танцът на огъня“ на Мануел де Фая.

Пабло Рубен Малдонадо е пианист и композитор. Счита се за един от най-добрите пианисти на съвременното фламенко. Музикантът е от Гранада, с фламенко корени. Създал е свой собствен език: фламенко на пиано без да имитира китара. Получил е националната награда „Фламенко днес” за най-добър инструментален диск за произведението си „Извън реалността”.

Франсиско (Панчо) Хавиер Браняс е перкусионист. Бил е преподавател по ударни инструменти в консерваторията в Малага и в тази във Валверде дел Камино в Уелва. Има над 50 записани диска и е свирил на фламенко кахон с големи испански изпълнители. Автор е на дискове със свои собствени произведения като „Прошепнато танго” и Magical thing.
Соня Франко е танцьорка и хореографка. Представяла е танцови спектакли по света. Била е част от компанията на Сара Барас в спектакъла „Сенки”, с който е направила международно турне. Получила е наградата “Живо фламенко - Карлота Сантана”, Ню Йорк, и наградата „Артистична резиденция - Даниел Доня“. Програма Камералия

Резервация на билети
Място: София Лайв Клуб
бул. „България“ No 1 - НДК
София
Час: 20:00 ч
Билети

https://www.eventim.bg/bg/bileti/flamenko-vecher-sofiya-sofia-live-club-609933/event.html

Кино
Месец на Испания в Кърджали
19.05.2023 г.

Институт Сервантес сътрудничи на месеца на испанския език „Почувствай Испания“, организиран от Общинския съвет на Кърджали, с кинопоредицата „Карлос Саура – почетна награда „Гоя””. Поредицата включва четири емблематични за режисьора творби: „Иберия“, „Ловът“, „Кървава сватба“ и „Гоя в Бордо“.

Прожекцията на открито ще се състои на 19 май от 16:00 ч. и на нея ще присъства директорката на Институт Сервантес-София

Място: Община Кърджали
Час: 16:00 ч.
Оригинална версия на испански език със субтитри на български език.
Вход свободен

Кино
„Игра за власт”
31.05.2023 г.

Кинопоредицата „Съвременно младежко испанско кино“ ще бъде закрита в последната сряда на месеца, 31 май, от 18:30 ч. в „Пространство Сервантес“ с прожекцията на „Игра за власт“, киноадаптация на театралната постановка „Тестостерон“ на Сабина Берман.

Испаноаржентинката Мариана Бараси прави дебют с този филм, в който, поддържайки минималистичните пространства на театъра, тя ни подарява великолепен дует на превъплъщенията между главните си герои и интензивен сюжет, наситен с излишък на власт, сексизъм и контрол на информацията в медиите.

Резюме: Антонио, главен редактор на важен вестник, трябва да избере своя наследник на поста измежду Мака, негов близка ученичка, с която споделя една платонична любов, и Варгас, манипулативен журналист, който познава всички трикове на професията. Макар Мака да е идеалната кандидатка, Антонио се съмнява относно нейната способност да се справя с упрвалението на медият. По време на една буреносна нощ в навечерието на Коледа, принудени да останат в офиса, героите най-накрая се опознават по-добре. Тази напрегната среща ще бъде от ключово значение за крайното решение.

Техническа информация в
https://cultura.cervantes.es/sofia/bg/Cr%C3%B3nica-de-una-tormenta/159726
Място: Пространство Сервантес
ул. „Света София“ No 3
София
Час: 18:30 ч.
Оригинална версия на испански език със субтитри на български език.
Вход свободен до запълване на местата.
Резервации cultsof@cervantes.es

 

 

Култура