Акценти

Испански вестници от 1877 г. със свидетелства за България бяха дарени на Националната библиотека

Дарението, включващо 4 броя от испанския вестник „La Ilustración Española y Americana” („Испанска и американска илюстрация”) от октомври 1877 г. с кореспонденции и рисунки на отразяващия Руско-турската война Хосе Луис Пелисер, бе направено от Къдринка Къдринова, зам.-председател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България (СИЖБ) и отговорен редактор на сайта на СБЖ. Вестниците са ѝ били подарени в Куба през 1984 г. и досега са били съхранявани в дома ѝ в София.

Да си спомним за добрия човек и голямата журналистка Сибила Димова

Разговор на Къдринка Къдринова с Бойка Асиова за колежката, приятелката и изтъкнатата латиноамериканистка, наследила интелекта и духовния финес на родителите си Димитър Димов и Нели Доспевска. Сибила Димова ни напусна в края на октомври 2022 г. на 75-годишна възраст

Ново испанско издание на книга на Самуел Франсес събуди спомена за големия журналист

На 13 март в Конферентната зала на Софийския университет „Св. Кл. Охридски” се състоя представяне на излязлото в Испания с усилията на испанския историк Антонио Надал ново издание на испански на книгата на незабравимия български журналист и испанист от сефарадски произход Самуел Франсес (1940-2012) „Спомени весели, спомени тъжни”. Новото издание, предназначено за испанската публика е със заглавието „От изгубените империи към Балканите: Самуел Франсес, сефарадските евреи и България”.