Испаноговорещите журналисти връчиха наградите в 10-ия конкурс „Светове и цветове”

Сдружението на испаноговорещите журналисти в България (СИЖБ) зарадва колегията с традиционния си позитивен дух в навечерието на светлите Коледни празници, раздавайки отличията в своя Десети юбилеен конкурс „Светове и цветове”-2022.

Церемонията се състоя на 13 декември т. г. в изложбената зала на Roca-България (партньор на СИЖБ) „Експо Баня София”.

Това бе първата присъствена церемония след пандемията, по време на която конкурсът не спря, но се провеждаше различно – последните две години отличията се връчваха поотделно на всеки лауреат със заснемане на видео, след което се подготвяше общ филм, съответно достъпен по-късно в YouYube (за 2020 и 2021 г.).

Сега най-после отново се събрахме заедно „на живо”, за да отпразнуваме заедно юбилейното Десето издание на конкурса „Светове и цветове”, започнал през 2013 г. като почит към паметта на отишлите си година по-рано колеги журналисти и испанисти Светлана Плашокова-Митева и Самуел Франсес, посочва СИЖБ в свое съобщение до медиите. Събитието бе посветено и на предстоящата догодина 20-годишнина от основаването на СИЖБ.

В унисон с наименованието на конкурса, вечерта започна цветно – с яркото пончо, китарата и емоционалния глас на Янко Константинов, известен изпълнител на латинопесни, част от фамилията на прочутото дуо „Лас Хемелос” с Димитър и Николай Константинови, които, уви, отдавна вече не са сред нас.

Церемонията бе открита и водена от председателя на СИЖБ, известния радиожурналист Георги Митов. Той приветства гостите на тържеството, сред които бяха посланикът на Испания Н. Пр. Алехандро Поланко, ръководителят на Отдела по образование към посолството на Испания Анхел Сантамария, предствителката на Институт „Сервантес” Сайра Фандиньо, почетният консул на Еквадор Захари Кушев, представители на академичните, културните и дипломатическите среди, много журналисти.

Още в началото на церемонията Георги Митов покани край микрофона да застанат и другите, освен него самия, членове на журито на „Светове и цветове” – зам.-председателката на СИЖБ Къдринка Къдринова, члена на УС на СИЖБ Мария Пачкова, председателката на СБЖ Снежана Тодорова (СБЖ е и съорганизатор на конкурса) и Веселин Симов, прокурист на Roca-България.

Във встъпотелните си думи Георги Митов припомни на публиката двата юбилея – десетото издание на конкурса „Светове и цветове” и предстоящата догодина 20-годишнина от основаването на СИЖБ. Изтъкна, че Сдружението през всичките години на съществуването си е полагало усилия да спомага за взаимното опознаване между България и испаноезичния свят, включително и чрез журналистическата работа на своите членове. Отстоявало е общочовешки етични и хуманни принципи, свободата на словото, правата на журналистите.

Следвайки тази траектория, СИЖБ и днес изразява своята принциипна позиция спрямо привличащи и световното внимание казуси като случая с Джулиан Асандж, за чието освобождаване настоява международната журналистическа общност, или случая с испанския репортер Пабло Гонсалес, който от 9 месеца е в затвор в Полша, без да е насрочен процес, и за спазването на чиито права апелират „Репортери без граници” и Европейската федерация на журналистите. СИЖБ се присъединява към тези справедливи искания.

Георги Митов отдаде почит към паметта на двамата колеги от СИЖБ, на които е посветен конкурсът „Светове и цветове” – Светлана Плашокова-Митева (1963-2012) и Самуел Франсес (1940-2012). Освен че имат дълга професионална биография, свързана с испанския език и с популяризирането на испаноезичната култура у нас, и двмата в различно време са били кореспонденти на испанската информационна агенция ЕФЕ за България, с което са допринасяли и испаноезичната аудитория да опознава по-добре страната ни.

Преди да започне същинската програма на вечерта с обявяването на наградите в Десетия конкурс „Светове и цветове”, Сдружението на испаноговорещите журналисти в България получи специални поздравления от вицепрезидента Илияна Йотова, която бе удостоена в миналогодишния конкурс „Светове и цветове” с отличието „Обединител на култури” за инициативата ѝ „Народността не пада там, дето знаньето живей”. Поздравленията на вицепрезидента за юбилейния Десети конкурс и за престоящата 20-годишнина на СИЖБ бяха предадени от журналистката Милена Димитрова, също лауреат на предишното издание на „Светове и цветове” и част от екипа на Илияна Йотова.

Както и всяка година, така и в юбилейното издание на конкурса си СИЖБ удостои с почетното си отличие „Обединител на култури” институции и личности, допринасяща с дейността си за сближаването между културите на България и испаноезичния свят. Тази година бяха връчени 5 такива отличия:

– на 164-та гимназия с преподавне на испански език „Мигел де Сервантес”, за цялостния ѝ принос в обучението по испански език и испаноезична литература и по повод 30 г. от основаването ѝ;

– на специалност „Приложна лингвистика. Два чужди езика (преводачески профил)” с включен испански език, Великотърновски университет „Св. св. Кирил и Методий”, за цялостния ѝ принос в лингвистичната подготовка по испански език и испаноезична литература и по повод 30 г. от основаването ѝ;

–  на Иван Цибулка, режисьор и автор на документални филми, живущ в Чили, носител на най-престижната награда в Чили за документално кино за 2014 г. с филма му „Съседите на вулкана”, за цялостния му принос в културния диалог в обществата;

 – на издателство „Колибри”, за цялотсния му принос в популяризиране на испанска и латиноамериканска литератури у нас и по повод 30-годишнината му;

– на Къдринка Къдринова, за цялостната ѝ журналистическа работа и като председател на СИЖБ в периода 2003-2019 г.

От името на 164-та гимназия с преподаване на испански език „Мигел де Сервантес” отличието „Обединител на култури” прие директорката на гимназията Зорница Йончева, която благодари за високата оценка за приноса на гимназията в силното присъствие на испанския език и испаноезичната литература и култура в България, като изтъкна, че мисията на преподавателите е да вдъхновяват учениците и за ценностите на тази култура, сред които и най-висшата – свободата. Зорница Йончева изрази и радостта си, че сред членовете на СИЖБ има много някогшни възпитаници на гимназията, влкючтелно и председателят на Сдружението Георги Митов.

От името на специалност „Приложна лингвистика. Два чужди езика (преводачески профил)” с включен испански език във ВТУ отличието получиха гл. ас. д-р Юлия Митева и ас. Антонина Иванова. Те споделиха, че са трогнати от оценката на техния труд в езиковата подготовка по испански и с голяма емоция са пътували от Велико Търново до София, за да пристигнат специално за церемонията. Изказаха и благодарност на Институт „Сервантес” и на Отдела по образование към посолството на Испания за важното и полезно сътрудничество.

От името на живеещия в Чили Иван Цибулка отличието му получи неговата племенничка – драматуржката и режисьорката Ани Васева. Тя прочете вълнуващо послание, което Иван Цибулка бе написал специално за церемонията (публикуваме го отделно, виж надолу). Иван Цибулка е син на известния композитор на филмова музика Кирил Цибулка и внук на основателя на Софийската опера и на Софийската филхармония – чешкия виолончелист Иван Цибулка.

От името на Издателство „Колибри” отличието получи неговата ръководителка Жаклин Вагенщайн, която каза, че го приема с вълнение, защото в него се оглежда дългогодишната работа на издателството в популяризирането на испаноезична литература в България. Тя подчерта също, че издтелството отдавна и успешно си сътрудничи и със СИЖБ, и с посолството на Испания, и с Институт „Сервантес”. Жаклин Вагещнайн специално изтъкна и личната си връзка с езика ладино като сефарадска еврейка, от което идва и специалната ѝ емоция към Испания.

Къдринка Къдринова получи отличието си от Георги Митов също с много вълнение. Тя обясни, че колегите от СИЖБ многокраатно са искали да я отличат през годините, докато е оглавявала Сдружението, но тя е отказвала, защото смята за нередно да получава награди, докато е председател. Но след като от 2019 г. СИЖБ вече има нов председател – Георги Митов, а и след като поводът е юбилеен (20 г. СИЖБ и 10 г. конкурс „Светове и цветове”), приема трогната почетното отличие. Тя отдаде специална почит на Светлана Плашокова-Митева и на Самуел Франсес, които са били сред съоснователите на Сдружението през 2003 г. и в чиято памет през 2013 г. започва да се провежда конкурсът „Светове и цветове”. И изрази радостта си, че СИЖБ вече толкова години продължава да следва ценностите, с които е било основано – за сближаване, обмен и приятелство между културите и народите, за свобода на словото и права на журналистите, за честна и етична журналиситка.

Вечерта продължи с обявявнето и връчването на наградите в журналистическите раздели на конкурса.

Награда „Самуел Франсес” за професионална и гражданска етика в категория „Печатни и онлайн издания” получи кореспондентът на испанската информационна агенция ЕФЕ за България Владислав Пунчев. Той е удостоен за цялостната си работа и специално за кореспонденциите от отминалата година и за проявената професионална етика и коректност при отразяване на събитията в нашата страна за испаноезична публика.

Наградата му бе връчена от испанския посланик Н. Пр. Алехандро Поланко, който поздрави Владислав за неговата работа.

Владислав Пунчев благодари за отличието и разказа колко сложна и отговорна е работата на кореспондента на чужда медия в България, за да може чуждестранната аудитория да придобие реална и коректна представа за събитията и процесите у нас. Той отдаде дълбока почит на паметта на Светлана Плашокова-Митева и Самуел Франсес, като подчерта, че техният професионализъм и етика са еталон за него.

В същата категория за наградата „Самуел Франсес” бе номинирана и Оля Ал-Ахмед за своя публикация в онлайн изданието „Факти”, която спомага да се предотврати закриването на посолството на Дубай в България. Конкурсът „Светове и цветове” връчва грамоти и на всички номинирани, така че Оля също получи своята грамота от Н. Пр. Алехандро Поланко. Макар и на патерици, тъй като още се възстановява след счупване на глезен, Оля с присъщата си емоционалност и позитивизъм поздрави цялата колегия, събрала се на церемонията, и обяви, че посвещава своята номинация на паметта на починалата преди броени дни голяма приятелка на България – Астари Расджид, която бе посланичка на Индонезия у нас от 2016 до 2020 г.

Последваха приветствени думи от Н. Пр. Алехандро Поланко, който поздрави Сдружението на испаноговорещите журналисти в България за цялостната му дейност, изтъквайки, че по света няма друг аналог на СИЖБ и че догодина неговата 20-годишнина трябва да бъде отбелязана подобаващо. Също така даде висока оценка на конкурса „Светове и цветове”, който не само популяризира журналистически теми от испаноезичния свят, но и подкрепя стойностната журналистика. Посланикът също така разказа за усилията на посолството по цялостното развите и обогатяване на двустранните отношения. Сподели и конкретна новина – че по договореност, постигната с българското министерство на образованието, предстои въвеждането на обучение по испански език у нас не само в гимназиите, но и в началните класове.

Наградата „Самуел Франсес” за професионална и гражданска етика в категория „Радио” тази година бе присъдена, уви, посмъртно на обичания радиожурналист от програма „Хоризонт” на БНР Лъчезар Цветков, напуснал ни внезапно миналия месец. Грамотата бе връчена от председателката на СБЖ Снежана Тодорова на съпругата на Лъчезар – колежката от БНР Мариана Ганчева, която развълнувано благодари за почитта към нейния съпруг, за когото още ѝ е трудна да говори в минало време...

Наградата „Самуел Франсес” за професионална и гражданска етика в категория „Телевизия” отиде при популярната водеща от NOVA Даниела Тренчева. Тя е отличена за две нейни предавания от поредицата „Ничия земя”. Едното е интервю с доскоро един от най-популярните радиогласове Таня Величкова (награждавана и в едно от предходните издания на „Светове и цветове”), избрала да се откаже от журналистиката и да преподава като учителка на ромски деца. Другото предаване на Даниела е разговор с млади момичета, които разказват за схема за фиктивни бракове с чужденци.

Наградата ѝ бе връчена от Веселин Симов, прокурист на Roca-България, който я поздрави за таланта ѝ.

Даниела Тренчева благодари на СИЖБ за организирането на конкурса „Светове и цветове”, който е особено вълнуващ, защото в него журналисти отличават журналисти, а признанието от колеги е особено скъпо. Тя също така открои позитивния дух, който внася СИЖБ в журналистическа гилдия.

След това дойде ред на специалната награда на Roca-България за журналистика на екологични теми. Това е термостатична душ-колона, която помага да се пестят вода и електричество. Името на носителя на наградата бе обявено от Георги Янев, мениджър продажби на Roca за България и Република Северна Македония. И това е Богдана Лазарова от БНТ. Тя е наградена за серия нейни репортажи на екологични теми от поредицата „Следите остават”. Това са разследванията ѝ за складирне на токсични пестициди у нас, както и за две трансгранични замърсяваня, идещи от Сърбия.

Връчвайки наградата, Георги Янев поздрави Богдана Лазарова за важната ѝ журналистическа работа и изтъкна усилията на Roca да допринася за опазване на околната среда със своята екологичносъобразена продукция.

Богдана Лазарова благодари за отличието и покани заедно с нея да го получи и операторът, с когото са работили по разследванията и с когото са споделили рисковете, тъй като от мината замърсителка на сръбска територия ги нападнали физически и ги замервали с камъни. Утвърдената разследваща журналистка посочи, че тези нейни репортажи са получили и международно отличие, което показва колко нистина важни за цялото човечество са екологичните теми. Тя изрази радостта си, че СИЖБ и конкурсът „Светове и цветове” отделят специално вминамие на тази проблематика

Вечерта продължи с връчване на наградите в следващия раздел от конкурса. Наградата „Светове и цветове” за екология, култура и традиции в категория „Печатни и онлайн издания” беше присъдена на Таня Глухчева от в. „Дума” за нейни репортажи за Мексико, Уругвй и Куба. Отличието ѝ връчи испанистката и сътрудничка на почетното консулство на Уругвай у нас Мария Пачкова.

Таня Глухчева, която е ново попълнение в СИЖБ, изрази радостта си, че се присъединява към Сдружението, където нейната обич и интерес към испаноезичния свят, вградени и в две нейни книги, намират съмишленици. Тя благодари сърдечно за отличието. А Мария Пачкова, изтъквайки специално нейния репортаж за Уругвай, я насърчи и към по-мащабно запознаване с тази страна.

В същия раздел бяха връчени и няколко номинации – на вече награждаваната в друго издание на „Светове и цветове” Юлия Владимирова за серия нейни публикации в онлайн изданието „Импресио” за испанската култура и за Куба; на Христина Колева от в. „Труд”, която също е нов член на СИЖБ, за нейно интервю с намиращия се в Аржентина актьор и футболист Кристиян Милатинов; и на Оля Ал-Ахмед за неин репортаж във в. „Марица” за безлюдното село Душка.

И трите номинирани благодариха за вниманието към техните материал и споделиха емоцията си към испаноезичния свят и култура. А особено развълнувана бе Оля Ал-Ахмед, която не очакваше втора номинация същата вечер.

Наградата „Светове и цветове” за екология, култура и традиции в категория „Радио” беше присъдена на Силвия Тихова от програма „Христо Ботев” на БНР за поредица нейни предавания за български музиканти, които раздават таланта си и печелят почитатели като част от формации за класическа музика в Испания. Тя получи наградата си от Анхел Сантамария, ръководител на Отдела по образование към посолството на Испания у нас. Силвия Тихова благодари за отличието и разказа подробно за музикантите, на които е посвещавала предаванията си, като подчерта възхитата си от тях и от българската музикална школа, чиито качества те пренасят в Испания.

В същата категория бе номинирана и Анелия Торошанова от „Радио София” на БНР за неин репортаж от с. Езерово с възпоменание за поетесата Ваня Петкова. Дъщерята на поетесата – Оля Ал-Ахмед, полага възрожденски усилия, за да изгради с дарения музей на Ваня Петкова в селото, като същевременно трансформира част от къщата в „къща за гости”, където писатели, поети и други творци биха могли да творят в хармония с уникалната родопска природа наоколо.

Анелия Торошанова благодари за номинацията и подчерта, че винаги е щастлива да правии предавания за култура, защото тя е най-важното в живота ни.

Поканен от Георги Митов също да каже няколко думи, Анхел Сантамария поздрави СИЖБ и всички участници в конкурса за популяризирането на испаноезичната култура. Той отбеляза, че Отделът по образование към посолството на Испания, който също е бил носител на отличието „Обединител на култури”, е радостен да работи в България, където испанският език е толкова обичан, и да допринася за все по-разширяващите се възможности за изучаването му.

Наградата „Светове и цветове” за екология, култура и традиции в категория „Телевизия” отиде едновременно при две призьорки. Това са Ивелина Кунчева от NOVA, отличена за нейно интервю на кинофестивала във Венеция с аржентински филмов екип, включително популярния актьор Рикардо Дарин; и Детелина Калфова от БНТ, направила интервю с испанската алпинистка, баската Едурне Пасабан, покорила 14-те върха осемхилядници на планетата.

Наградата на Ивелина Кунчева бе връчена от Снежана Тодорова, председателка на СБЖ, която я поздрави за винаги интересните ѝ предавания на културна тематика. Ивелин Кунчева благодари на СИЖБ за отличието и разказа за емоцията от интервюто си с голямата звезда на аржентинското кино Рикардо Дарин.

Наградата на Детелина Калфова бе връчена от испанистката Мария Пачкова, която е и преводач на баска литература, така че специално поздрави наградената за интервюто ѝ с баската алпинистка. Журналистката от БНТ изрази възхищението си от смелата Едурне Пасабан и сподели вълнението си при разговора с нея. Тя благодари н СИЖБ за отличието и организирането на конкурса.

В същата категория имаше и две номинирани: Радиана Божикова от bTV за нейно предаване за техномузикалния фестивал Elrow в Барселона и Косара Николаева от БНТ за неин репортаж за потомствени испански каскадьори с коне, които участват в сниман у нас филм. И двете номинирани бяха възпрепятствани да присъстват на церемонията и грамотите ще им бъдат връчени допълнително.

Последва връчване на наградите в третия раздел на конкурса. Наградата „Светлана Плашокова” за кореспонденция от и за испаноезичния свят в категория „Печатни и онлайн издания” отиде също при двама отличени – утвърдени журналисти, които преди време са работили като кореспонденти в Куба. Това са Андрей Апостолов, който е награден заради издадената си тази година книга „Куба Си”, и Исак Гозес, който участва с репортаж за Куба в излезлия пак тази година сборник „Антология на миражите”, издаден от журналисти, пишещи за туризма, от АБУЖЕТ. Наградите им бяха връчени от Лиляна Табакова от Катедрата по испанистика и португалистика в СУ „Св. Кл. Охридски”. И самата Лиляна, и Катедрата са отличавани като „Обединители на култури” в предишни издания на конкурса „Светове и цветове”. Лиляна поздрави сърцато наградените за журналистическия им талант и им пожела да продължават да радват читателите с още книги.

Исак Гозес, който също е бил отличаван в друго издание на „Светове и цветове”, благодари за тазгодишната награда, поздрви СИЖБ за юбилеите и сподели, че посвещава отличието си на паметта на изтъкнатата журналистка и латиноамериканистка Сибила Димова, която го е напътствала в кореспонденстването в Куба. Сибила Димова, също носителка на „Обединител на култури”, уви, си отиде тази година. Исак Гозес също така изрази почит и към Самуел Франсес и Светлана Плашокова-Митева, на които е посветен конкурсът.

Андрей Апостолов, който е работил навремето в БТА със Самуел Франсес, също му посвети топли думи, както и на Светлана Плашокова, за която каза, че е била „светла личност”. Андрей Апостолов насърчи СИЖБ да продължава все така да спомага за сближаването с испаноезичния свят и да отличава качествената журналистика в конкурса си.

В същата категория бе номинирана и Ани Саргавакян за две свои интервюта с посланичките на Бразилия и Куба във в. „АзБуки”. Та отправи топли благодарности към СИЖБ.

Наградата „Светлана Плашокова” за кореспонденция от и за испаноезичния свят в категория „Радио” бе присъдена на Маргарита Ралчева, кореспондентка на БНР в Испания. От нейно име наградата получи Савина Спасова, ръководителка на междунродните новини в програма „Хоризонт” на БНР, испанистка и член на СИЖБ, също награждавана в предишнио издание на „Светове и цветове”. Грамотата ѝ бе връчена от предствителката на Институт „Сервантес” Сайра Фандиньо.

Савина Спасова благодари за отличието и изтъкна, че то е напълно заслужено от Маргарита Ралчева за нейната високопрофесионална работа като кореспондентка в Мадрид. Подчерта също колко е важен фактът, че такава авторитетна медийна институция като БНР има свой кореспондент в Испания – това допълнително откроява значението и силата на българо-испанските отношения. 

Наградата „Светлана Плашокова” за кореспонденция от и за испаноезичния свят в категория „Телевизия” отличи пак две журналистически постижения. Отличени бяха Кристина Газиева от bTV за нейно интервю от рубриката „Спасените” в предаването „120 минути” с еквадорката Виктория Салседо, останала още в детството си без две ръце и без крак в резултат на злополука, но въпреки това станала финалистка в конкурса Мис Еквадор; и Ева Костова от NOVA за неин репортаж за битката с Ковид в Испания и Италия.

Ева Костова бе възпрепятствана да дойде на церемонията и нейната награда ще ѝ бъде връчена допълнително.

Наградата на Кристина Газиева бе връчена от почетния конкул на Еквадор в България Захари Кушев, който я поздрави за вълнуващото интервю. Кристина Гзиева благодари за отличието и разказа за наистина голямото си вълнение от общуването със завладяващата и с красотата, и със силата на духа си Виктория Салседо. Припомни и споделеното от нея в интервюто убеждение, че каквито и премеждия да сполетяват човека, само от него зависи дали ще се предаде или ще следва мечтите си. Кристина Газиева пожела и на СИЖБ да продължава да зарежда колегията с позитивизъм и хубави мечти чрез своя конкурс „Светове и цветове”.

В същата категория грамота за номинация получи и Димчо Йорданов от NOVA за свое интервю с живеещ в Испания българин, влязъл в испанската политика чрез пост в местното правителство на Мадрид. Димчо Йорданов благодари на СИЖБ за отличието и подчерта, че е особено трогнат, тъй като това е първият му журналистически материал за NOVA, където е започнал работа наскоро.

Председателят на СИЖБ Георги Митов не пропусна да напомни на финала, че още отсега започва вече събирнето на номинации и за следващия, единадесетия конкурс „Светове и цветове”. А в юбилейната 2023-та, когато СИЖБ ще празнува 20-годишнината си, ще има още хубави и запомнящи се събития с ведро испано- и латино- настроение.

След това вечерта преля отново в латинопесни, изпълнени от Янко Константинов. А доброто настроение на всички бе подсилено и от отличните вина, дарени от посолствата на Испания и Аржентина и от почетното консулство на Чили.

Сърцатото домакинство на Roca-България и на „Експо Баня София” позволи на участниците в събитието, гостите и организаторите да се насладят на един незабравим празник.

 

Приветствие на ИВАН ЦИБУЛКА, носител на отличието „Обединител на култури”, до конкурса „Светове и цветове”-2022  и до СИЖБ

 

Поздравявам най-сърдечно всички присъстващи! Макар и да съм написал тези редове в далечното от вас Чили, ми се иска, ей тъй, като мечта, да мога чрез кратките думи да съм с вас в този момент. За мен е наистина голяма чест да ме удостоявате с внимание там, където съм се родил и съм живял хубаво и пълноценно до 1987-ма година, в която тръгнахме за Чили от любов към новичкото ми семейство, с което, без да си даваме сметка, бяхме оформили пред законите така наречения на бюрократичен език „смесен брак“. Благодаря безкрайно на дейната и талантлива Къдринка Къдринова, че ме е предложила и удостоила, заедно с колегите си, с това неочаквано внимание и признание!

Благодаря и на любимата ми племенница, драматуржката и театралната режисъорка Ани Васева, че се е съгласила достойно да ме представя тази вечер пред всички вас, в любимата ми София!

Накратко ще ви споделя, че от 35 години живея и работя в родината на моята обична съпруга, спътница, доверена и вярна приятелка и любовница, майка на дъщеря ни която се роди в студентското ни ГЕДЕРЕ и баба на внучето ни Кирил...., наречена Лили.

Семейството ѝ ни прие с любов и грижи и с трудолюбие и скромност никога не останахме до ден днешен без смислена работа и добронамерени и искрени приятели.

Вече в демокрация, чилийците ми дадоха и тяхното гражданство, естествено без да губя моето си, българското! За 35 години, които минаха наистина много бързо, наситени със събития, можах да посетя милата ми „майковина и татковина“  само два пъти – през 1993-та и през 1997-ма, когато почина баща ми. Често изпитвам силна носталгия по любими роднини, приятели, познати места, миризми, вкусове, звукове, вицове, музики и ритми, жестове, тюхкания и дори сочни псувни… Оказва се, че помня страшно много детайли от самото ми неочаквано начало, та до тръгването ни за Чили през ноември 1987-ма…

Все по-смислена става у мен случката с баща ми в ранното ми детство в София, когото молех, когато може, да ме води на летището, от чиято тераса със страх и любопитство наблюдавах големите ревящи самолети да излитат и кацат и как от тях слизаха пътници със странни облекла и парфюми и говореха на чужди езици, клатеха глави и жестикулираха по необичайни начини. На път към къщи – на „Гурко” и „Шишман”, татко, помня, че уж шеговито ми зададе сериозния въпрос „какъв искаш да станеш като пораснеш?“ и аз му отговорих без да се замислям много: „ЧУЖДЕНЕЦ“.

Също така си давам сметка, че макар да съм свикнал с южноамериканския и специфичния чилийски манталитет и да се чувствам част от тях, не преставам да съм по дух и същина едно „българче свободно“, което не понася никаква тирания. И непрекъснато съм бърборил и разказвал сериозно и гордо за „българщините“ на роднини, приятели, мои студенти, колеги и съседи. Също поддържам връзки с приятели от детството, които също се пръснаха по света и чиито редици, за моя мъка и меланхолия, започнаха да оредяват. В непрестанен обичен контакт съм със сестра ми и племенницата ми, която сега ви чете тези редове.

Те заслужават нашата семейна любов и възхита с добротата си и силните си характери, с усиления си и талантлив труд в нелекото поприще на културата и изкуството.

В Чили споделям и коментирам български филми, музики, фотографии, поезии, традиции (окичваме всички познати и колеги с мартеници и им поливаме вода преди всяко изпитание), споделям и споделяме пиеси, рецепти за манджи и вицове…

Май е бил прав Радичков като е писал, че българите сме като жироскопите, може да се променяме, но винаги запазваме основните си, първоначални координати.

Още веднъж ви благодаря МНОГО за оказаното внимание! Желая ви от душа хубав, смислен и пълноценен, български живот, било в самата България или далеч от нея, но в постоянна духовна близост!

Иван

 

Светове и цветове