ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Шестия журналистически конкурс „Светове и цветове” - 2018


Церемонията по връчването на наградите в шестото издание на организирания от Сдружението на испаноговорещите журналисти в България (СИЖБ) журналистически конкурс „Светове и цветове” се състоя на 12 декември 2018 г. вечерта в изложбената зала на Roca - „Експо Баня София”, бул. „Мария Луиза” 16.

Конкурсът „Светове и цветове” се организира от Сдружението на испаноговорещите журналисти в България (СИЖБ), което тази година навършва 15 г. от основаването си, в партньорство със Съюза на българските журналисти (СБЖ) и Roca-България в памет на колегите Светлана Плашокова-Митева (1963-2012) и Самуел Франсес (1940-2012), чиито имена носят две от наградите.

Целта на конкурса е да се популяризират и отличават журналистически публикации на български или испански език, които спомагат за взаимното опознаване между България и испаноезичния свят, спазват професионалната и гражданска етика, отразяват важни обществени теми, обръщат специално внимание на екологията, културата и традициите.

Наградите в конкурса представляват дипломи, както и книги от личните библиотеки на Светлана Плашокова-Митева и Самуел Франсес, дарени от семействата им на СИЖБ. Част от книгите бяха дарени за конкурса от Почетното консулство на Чили в България.

Дипломи получават и всички номинирани в конкурса.

Връчва се и една специална награда на Roca - България за журналистически принос към темата за опазване на околната среда.

Освен награди за публикации и предавания на колеги журналисти, СИЖБ връчва и дипломи „Обединител на култури” на личности и институции с особено голям и дълготраен принос за връзките между културите и за представянето на България пред света.

Наред с номинираните за наградите в конкурса, на церемонията по награждаването присъстваха много журналисти, както и посланиците на Аржентина - Н. Пр. Алберто Труеба, на Венецуела - Н. Пр. Ориета Капони, на Куба - Н. Пр. Каридад Ямира Куето Милиан, заместник-посланикът на посолството на Испания Емилио Рамос Хара, ръководителят на Отдела по образование към посолството на Испания Сесар Аха, директорът на Институт „Сервантес” Хавиер Валдивиелсо, председателят на УС на СБЖ Снежана Тодорова, изпълнителният директор на Roca за Югоизточна Европа Жуан Жорда, оперативният директор на Roca България Димитър Дойнов и др.

Церемонията бе открита и водена от председателката на СИЖБ Къдринка Къдринова. Гостите бяха приветствани и от Веселин Симов, мениджър „Маркетинг и продажби” на Roca за Югоизточна Европа.

За наградата „СВЕТЛАНА ПЛАШОКОВА-МИТЕВА” - за кореспонденция от и за испаноезичния свят, раздел Печат и интернет медии , бяха номинирани: Владислав Пунчев - кореспондент на испанската информационна агенция EFE; Марко Видал Гонсалес - автор на блога La Tortuga Búlgara; Момчил Инджов - журналист от списание „Клуб Z”; „Нова Дума” - вестник на българите в Испания.

Наградата бе присъдена на вестник „Нова Дума”.

Отличието връчи Снежана Тодорова, председател на УС на СБЖ, която поздрави всички номинирани и специално колегите от вестника на българите в Испания, които отбелязват 15-годишнината от основаването на изданието, като им пожела да бъдат все така всеотдайни в работата си, сближаваща народите и културите на двете ни страни.

От името на „Нова Дума” наградата получи Веселина Шегунова и благодари за високата професионална оценка на вестника.

За наградата „САМУЕЛ ФРАНСЕС” - за професионална и гражданска етика, раздел Печат и интернет медии , бяха номинирани: Ангел Петров - журналист от вестник „Дневник”; Георги Христов - журналист от вестник „Дума”; Николай Драганов - журналист от онлайн изданието „Барикада”.

Наградата бе присъдена на Ангел Петров.

Отличието за победителя, както и дипломите за номинираните връчи Н. Пр. Ориета Капони, посланик на Боливарска република Венесуела в България, която поздрави наградения и номинираните, като подчерта колко е важна етиката в журналистическата работа, за да може аудиторията да получава достоверна и обективна информация, а не „фалшиви новини”.

Ангел Петров благодари за наградата и изтъкна, че испаноезичният свят предлага много обширна тематика за актуални и важни журналистически публикации.

За наградата „СНЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ” - за екология, култура и традиции, раздел Печат и интернет медии, бяха номинирани: Гергина Дворецка - журналистка, автор на сайта „Европа и светът; Ирина Гигова - журнарлистка от вестник „Монитор”; Оля Ал-Ахмед - журналистка от БТА.

Наградата бе присъдена на Ирина Гигова.

Отличието за победителката, както и дипломите за номинираните връчи Жуан Жорда, изпълнителен директор на Roca за Югоизточна Европа, който поздрави победителката и номинираните и изрази радостта си, че Roca чрез домакинството си на тези церемонии и чрез цялостното си сътрудничество със СИЖБ през годините допринася за развитието на отговорната журналистика и за разширяването на контактите между България и испаноезичния свят.

Ирина Гигова благодари за отличието и за оценката на нейния журналистически труд.

За наградата „СВЕТЛАНА ПЛАШОКОВА-МИТЕВА” - за кореспонденция от и за испаноезичния свят, раздел Телевизия, бяха номинирани: Владислава Тричкова - журналистка от NOVA TV; „Култура.БГ” - предаване по БНТ.

Наградата бе присъдена на „Култура.БГ”.

Представители на предаването бяха възпрепятствани служебно да се явят на церемонията, затова тя ще им бъде предадена допълнително.

Дипломата на номинираната Владислава Тричкова връчи заместник-посланикът на Кралство Испания Емилио Рамос Хара, който поздрави победителите и номинираната за тяхната високопрофесионална работа, спомагаща за информирането на българската аудитория за културата и живота в Испания.

Владислава Тричкова благодари за наградата и разказа за предаването, за което е отличена и което е разкрило престъпна мрежа за продажба на деца в Испания.

За наградата „САМУЕЛ ФРАНСЕС” - за професионална и гражданска етика, раздел Телевизия беше номиниран само Марин Николов - журналист от NOVA TV и наградата бе присъдена на него.

Отличието връчи Димитър Дойнов, оперативен директор на Roca България, който подчерта важната роля на разследващата журналистика в обществото днес.

Марин Николов благодари за наградата и за това, че работата му е забелязана от испаноговорещата общност в България, към която той не принадлежи, но се радва на приобщаването му към нея по професионална линия.

За наградата „СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ” - за екология, култура и традиции, раздел Телевизия, беше номиниран само Светослав Иванов - водещ на предаването „120 минути” по bTV и наградата бе присъдена на него.

Поради грипно заболяване Светослав Иванов не можа да се яви лично на церемонията, но колежката му от предаването „Преди обед” пак по bTV Десислава Стоянова прие наградата от негово име.

Отличието връчи посланикът на Република Аржентина Н. Пр. Алберто Труеба, който поздрави победителя за работата му, спомагаща за информираността на българите за испаноезичния свят, а също така поднесе и специалните си поздравления за цялостната дейност на СИЖБ по повод 15-годишнината от основаването му.

Десислава Стоянова благодари за отличието от името на Светослав Иванов.

За наградата „СВЕТЛАНА ПЛАШОКОВА-МИТЕВА” - за кореспонденция от и за испаноезичния свят, раздел Радио бяха номинирани: Валерия Николова - журналистка от БНР; Славена Илиева - журналистка от БНР.

Наградата бе присъдена на Валерия Николова.

Отличието на победителката и дипломата на номинираната връчи Хавиер Валдивиелсо, директор на Институт „Сервантес”, който поздрави победителката и изрази радостта си, че испанската и испаноезичната култура е добре позната и обичана от българите благодарение и на усилията на журналистите, отразяващи тази тематка.

Валерия Николова благодари за наградата и увери, че тя и занапред винаги с удоволствие ще намира място в журналистическата си работа за културни събития, свързани с Испания и Латинска Америка.

За наградата „САМУЕЛ ФРАНСЕС” - за професионална и гражданска етика, раздел Радио бе номиниран само Румен Стоичков - журналист от БНР и наградата бе присъдена на него.

Отличието връчи Сесар Аха, ръководител на Отдела по образование към посолството на Испания, поздравявайки победителя и всички журналисти, допринасящи за популяризиране на испанския език и испаноезичната култура и спазващи етичните принципи в работата си

Румен Стоичков благодари за наградата и признанието на дългогодишната му работа, фокусирана върху проблемите на малките населени места в България, като подчерта и радостта си, че трудът му е забелязан от испаноезичната общност, макар той и да не е част от нея.

За наградата „СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ” - за екология, култура и традиции, раздел Радио, бяха номинирани Мирослава Кацарова - водеща на предаването Desafinado по Джаз FM Радио и Нина Александрова - журналистка от Дарик Радио.

Наградата бе присъдена на Мирослава Кацарова.

Отличието връчи посланикът на Република Куба Н. Пр. Каридад Ямира Куето Милиан, поздравявайки победителката и изтъквайки каква неделима част от кубинската култура е музиката и колко близки са българският и кубинският народ заради историческите си връзки и заради общата си виталност.

Мирослава Кацарова благодари за наградата и подчерта музикалността на испанския език и ролята на музиката в общуването между културите и хората.

Специалната награда на Roca - България - за журналистически принос към темата за опазване на околната среда бе присъдена на „Преди обед” - предаване по bTV.

От името на предаването наградата получи една от двамата водещи на „Преди обед” Десислава Стоянова.

Отличието връчи Димитър Дойнов, оперативен директор на Roca България, който поздрави награденото предаване за приноса му с разбаротката на теми за опазването на околната среда и подчерта, че тази проблематика е приоритет и за Roca, чиито изделия спестяват вода.

Десислава Стоянова благодари за наградата и подчерта, че тя е за целия екип на „Преди обед”, като специално изреди имената на репортерите, работещи за предаването и предлагащи на зрителите репортажи на екологични теми.

Председателката на СИЖБ Къдринка Къдринова обяви и имената на удостоените със специалното отличие на СИЖБ „Обединител на култури” за цялостен принос в сближаването между културите на България и испаноезичния свят.

Носителка на такова отличие посмъртно става проф. Пенка Караиванова, отишла си по-рано тази година. Тя остава като един от най-големите латиноамериканисти в България.

Носители на същото отличие „Обединител на култури” тази година стават още:

- Живка Балтаджиева, поетеса, и Йосиф Давидов, журналист, които живеят в Испания и допринасят много за сближаването между България и испаноезичния свят;

- Исак Гозес, журналист, в чиято работа Испания и Латинска Америка са присъствали винаги и който отбелязва и личен юбилей тази година;

- Сибила Димова, журналист, един от ветераните на латиноамериканистиката у нас;

- Симеон Идакиев, журналист, открил за поколения българи Латинска Америка със своите пътешественически репортажи и отбелязал тази година 50 г. на екран;

- Стилиян Бурханларски, дипломат и журналист, допринесъл много и в журналистическите анализи на латиноамерикански теми, и за цялостното сближаване между България и Латинска Америка чрез дейността си на други поприща.

Всички те се обърнаха с развълнувани думи към аудиторията, споделяйки свои спомени и емоции от дългогодишния си професионален опит и насърчавайки по-младиге журналисти към всеотдайност и етика в професията.

Вечерта завърши с темпераментни латинопесни в изпълнение на Янко Константинов и на групата Los Diablos Reunion на братята Дани Кръстан и Вальо Кръстанов, които изкушиха и журналисти, и посланици да се впуснат в танци.

Светове и цветове