ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Четвъртия журналистически конкурс на СИЖБ „Светове и цветове” - 2016


С емоционални латиноамерикански песни, изпълнени от Валентина Серафимова и Янко Константинов, започна церемонията по връчването на наградите в Четвъртия журналистически конкурс „Светове и цветове”, организиран от Сдружението на испаноговорещите журналисти в България (СИЖБ) в партньорство със Съюза на Българските журналисти (СБЖ) и Roca-България. Церемонията бе на 13 декември 2016 г. в изложбената зала на Roca-България „Експо Баня София”.
Бяха връчени 10 журналистически награди и 6 отличия „Обединител на култури”.
Емоционалният градус остана висок през цялата вечер, на която се събраха много журналисти, университетски преподаватели, писатели, художници, музиканти, а също така и посланици и висши дипломати от Аржентина, Венесуела, Еквадор, Испания, Куба, Уругвай, Чили и т.н.
Откривайки събитието, председателката на СИЖБ Къдринка Къдринова припомни, че целта на Сдружението е да спомага за взаимното опознаване на България и испаноезичния свят, но също така и да подкрепя честната, високопрофесионална, етична и с отговорна гражданска позиция журналистика.
Тя изтъкна, че конкурсът „Светове и цветове” е учреден в памет на рано напусналите ни колеги испанисти Светлана Плашокова-Митева (1963-2012) и Самуел Франсес (1940-2012), които отстояваха именно високите принципи в журналистиката, а наградите в конкурса представляват книги от техните лични библиотеки, дарени от семействата им.
Тази година в конкурса са номинирани общо 17 журналисти от различни медии, съобщи Къдринова. Но преди връчването на журналистическите награди тя оповести удостояването с почетни дипломи на СИЖБ „Обединител на култури” на личности и институции, допринесли за сближаването на България с испаноезичния свят и за представянето на образа на България пред света.

Ето удостоените с „Обединител на култури”:

Димитър, Николай и Андрей Константинови (посмъртно) - за принос в сближаването на България с испаноезичния свят чрез техния музикален и изпълнителски талант, въплътен в легендарното Дуо „Лос Хемелос”;

Валентина Серафимова и Янко Константинов - за принос в сближаването на България с испаноезичния свят чрез техния музикален и изпълнителски талант и за продължаване на традицията на Дуо „Лос Хемелос”;

Мария Пачкова - за принос в сближаването на България с испаноезичния свят чрез дългогодишната й журналистическа работа в Испанска редакция на Радио „България” на БНР, а също като изтъкнат преводач испанист, популяризирал испаноезичната литература у нас, и като преподавател по испански;

Венцеслав Николов - за принос в сближаването на България с испаноезичния свят чрез дългогодишната му журналистическа работа в Испанска редакция на Радио „България” на БНР, а също като изтъкнат преводач испанист, популяризирал испаноезичната литература у нас;

Румен Стоянов - за принос в сближаването на България с испаноезичния и португалоезичния свят като изтъкнат преводач испанист и португалист, популяризирал испаноезичната и португалоезичната литература у нас;

Радио „България” на БНР - за изключителния принос на тази уникална институция, която излъчва предавания за България на 10 езика (доскоро - на 11) за популяризиране на образа на страната ни пред света.

Анонсирайки последното отличие, Къдринова подчерта, че СИЖБ го връчва с желанието да подкрепи Радио „България” точно в сегашния критичен момент, когато се водят притеснителни дискусии за закриването му и когато току-що бе закрита неговата 11-та редакция - Арабската. И това се случва именно сега, когато работата по „арабското направление” е свързана и с националната сигурност на България, каза Къдринова.
Председателката на редколегията на Радио „България” Даниела Константинова благодари за подкрепата от страна на СИЖБ, като изтъкна, че всички работещи в Радио „България” колеги влагат пълна всеотдайност в работата си и се надяват на широка обществена подкрепа, за да се осуетят идеите за закриване на тази уникална институция с 80-годишна история.
Валентина Серафимова, която е сестра на Димитър и Николай Константинови, както и леля на Андрей и Янко Константинови, разчувствано благодари на СИЖБ за признанието към нейните рано отишли си братя от Дуо „Лос Хемелос” и племенника й Андрей, а и към самата нея в стремежа й заедно с Янко да продължат с песните си традицията на „Лос Хемелос”.
Думи на благодарност и на дълбока лична мотивация в работата им за сближаването на България с испаноезичния свят казаха Мария Пачкова, Венцеслав Николов и Румен Стоянов.

Церемонията продължи с връчването на наградата „Светлана Плашокова”, която е за кореспонденции от и за испаноезичния свят. Тя се връчва в три категории - печат и интернет медии, радио и телевизия.

Победителка в първата категория е Анелия Тодорова от новинарския сайт на Нова телевизия Nova News, удостоена с наградата си за поредица интервюта с изтъкнати творци от Испания.

Номинирани в същата категория са Владислав Пунчев, кореспондент на испанската информационна агенция ЕФЕ - за репортажи по темата за мигрантската криза и във връзка с юбилея на Христо Стоичков; Момчил Инджов, списание и сайт „Клуб Z” - за публикации за Бразилия, Венецуела, Испания, Колумбия и Куба. Двамата получиха дипломи като номинирани.

Наградата на Анелия Тодорова и дипломите на номинираните бяха връчени от временно управляващия посолството на Испания у нас Енрике Криадо, който високо оцени работата на СИЖБ за популяризиране на свързаната с Испания тематика сред българската аудитория, като изтъкна специално личния принос и на тримата номинирани в тази категория колеги. Енрике Криадо поздрави победителката Анелия Тодорова и ѝ пожела и занапред да продължава с интересните си интервюта с гостуващи у нас испански творци.

В категорията за радио наградата „Светлана Плашокова” отива при Георги Митов- Геми, Радио „Алма Матер-Класик FM” - за серия интервюта с интересни личности от културата на испаноезичния свят. За съжаление, колегата в момента е със здравословен проблем, който го възпрепятства да участва лично в церемонията, но наградата щу му бъде предадена допълнително.
Към наградата на СИЖБ за Георги Митов бе присъединена и статуетка на скулптора Атанас Гаджев, изработена в памет на Светлана Плашокова. Това е приз от името на нейни приятели, обединени във фондация Lingva Franca, които удостояват един от номинираните за наградата на нейно име за специален принос.

В категория телевизия победителка е Миролюба Бенатова, Нова телевизия - за филма „Преселници в Барбастро” (как цяло помашко село се изнесе в Испания).

Наградата й бе връчена от директора на Институт „Сервантес” в София Хавиер Валдивиелсо, който заяви, че вече не си представя Коледа без това традиционно тържество на Сдружението на испаноговорещите журналисти, превърнало се в празник и на испанския език, и на високопрофесионалната журналистика. Той поздрави победителката за силния ѝ филм и всичките ѝ творчески постижения. Миролюба отговори, че е трогната от признанието за труда ѝ и отбеляза, нейният филм е повече за България, прогонила толкова много свои чеда по света, отколкото за Испания.

След това бяха обавени номинираните за наградата „Самуел Франсес”, която е за професионална и гражданска етика. Тази награда също е в три категории: печат и интернет медии, радио и телевизия.

За печат и интернет медии победител е Димитър Събев, Блог за данъчна справедливост - за разследването за избягване на данъци от големи компании „Данъците са за малките”.

Номинирани в същата категория са също Георги Караманев, списание „Осем” - за блок от репортажи и анализи под надслов „Циганите”; Йоанна Николова, телевизия „Блумбърг” - за полемична статия за проблемите на журналистиката, публикувана в сайта webcafe. Те получиха дипломи като номинирани.

Наградата на Димитър Събев и дипломите на номинираните бяха връчени от временно управляващата посолството на Венесуела у нас Мариса Барето. Тя благодари на всички журналисти, които популаризират испаноезичната и специално латиноамериканската култура в България, разказват професионално и честно за събитията и процесите в Латинска Америка и в частност във Венесуела, заемат отговорна гражданска позиция.
Димитър Събев благодари за наградата, обеща, че ще продължи разследванията си в интерес на обществото и че ще напредне още повече с изучаването на испанския език, на който днес могат да се открият много важни публикации и данни.

В категория радио на наградата „Самуел Франсес” победител е Петър Волгин, предаване „12+3”, програма „Хоризонт”, БНР - за серия интервюта по актуални обществени проблеми по света и у нас, включително интервю с украинския посланик Никола Балтаджи по повод убийството на журналиста Павел Шеремет.

Наградата му бе връчена от председателя на СБЖ Снежана Тодорова, която изтъкна високия професионализъм на Петър Волгин, както и неговата неизменно принципна гражданска позиция, донесла му и други отличия, включително от СБЖ. Награденият благодари на СИЖБ и СБЖ за оценката на труда му, която той приема и като оценка за целия му екип.

В категория телевизия победителка е Йоанна Николова, телевизия „Блумбърг” - за серия интервюта по актуални обществени проблеми по света и у нас.

Номинираните заедно с нея са Димитър Събев, Блог за данъчна справедливост - за разследване за избягване на данъци от страна на големи компании, представено по БиТиВи; Илия Вълков, телевизия BIT - за интервю с проф. Никола Георгиев. Те получиха дипломи като номинирани.

Наградата на Йоанна Николова и дипломите на номинираните бяха връчени от посланика на Аржентина у нас Алберто Труеба, който поздрави СИЖБ за впечатляващя конкурс. Негово превъзходителство отбеляза, че е едва в началото на мандата си в България, но вече е открил истински приятели в лицето на испаноговорещите журналисти и е дълбоко впечатлен от всичко, което се прави в българската журналистика за популяризиране на латиноамериканската действителност и култура, включително за по-доброто опознаване на Аржентина. Посланикът поздрави победителката Йоанна Николова и ѝ пожела нови успехи в нейната професионална кариера. Йоанна благодари за оценката на труда ѝ и подчерта своята лична пристрастност към испанския език и испаноезичната култура.

Наградата „Светове и цветове”, дала името на целия конкурс, се присъжда за екология, култура и традиции. Тя също е в трите категории печат и интернет медии, радио и телевизия.

В първата категория победителка е Бойка Велинова, автор на сайта „Бонбониера” - за серия публикации за Испания и Аржентина във вестниците „Животът днес” и „Лечител”. Номинирана е Оля Ал-Ахмед, вестник „Стандарт” - за серия интервюта с известни творци и личности.
Бойка Велинова живее в Испания, затова на церемонията тя не присъстваше лично, а чрез своя представителка, която получи наградата за Бойка от почетния консул на Еквадор Захари Кушлев. Той връчи и диплома за номинирана на Оля Ал-Ахмед. Захари Кушлев поздрави СИЖБ за конкурса, както и всички журналисти, които допринасят за честта на професията и за присъствието на теми от Испания и Латинска Америка в българските медии. От името на Бойка Велинова бе прочетено специално благодарствено писмо, в което тя изразява своята лична привързаност към испанския език и уверява, че ще продължи да запознава българската аудитория с чужди култури и традиции, както е правила и досега с публикаците си, следвали пътешествията й из на 75 страни по света.

В категория радио победител е предаваното „Нашият ден”, програма „Христо Ботев”, БНР - за поредица от предавания и интервюта по актуални обществени проблеми. Журналистите от предаването Мария Костова и Теодор Иванов получиха наградата от името на целия екип.

Тя им бе връчена от представителя на почетното консулство на Чили у нас Андрес Сааведра, който поздрави СИЖБ за конкурса, а „Нашият ден” - за включването на теми от Латинска Америка в програмата му. Мария и Теодор благодариха за наградата и изразиха радостта си, че много от редовните събеседници в техните предавания са в залата, сред наградените, номинираните или гостите.

В категория телевизия победителка е Биляна Траянова, автор на телевизионното предаване „Без багаж” - за поредица филми за Куба, излъчени по телевизия „Диема” и достъпни във www.vbox7.com .

Наградата й бе връчена от посланика на Куба у нас Педро Пабло Сан Хорхе, който подчерта, че смята журналистите от СИЖБ за вои приятели и вече трета година поред с радост участва в церемониите по награждаването на победителите от конкурса „Светове и цветове”. Негово превъзходителство специално поздрави победителката Биляна Траянова и подчерта, че след нейните филми българските туристически патувания към Куба са скочили с цели 150%.
Посланикът също така благодари за всички изказани в кубинското посолство съболезнования във връзка с неотдавнащната кончина на историческия лидер на Кубинската революция Фидел Кастро и обърна внимание за приноса на Ел Команданте към популяризирането на испанския език в света - чрез лансираните лично от него програми за ограмотяване в различни страни, осъществявани от кубински учители.
Биляна Траянова подчерта колко е трогната от оценката на СИЖБ към нейния труд и че ще се учи на журналистика от испаноговорещите журналисти, тъй като все още се самовъзприема повече като актриса, отколкото като професионален журналист. Тя изтъкна, че успехът на филмите от поредицата „Без багаж” се дължи на целия ѝ екип, в който е съпругът ѝ Валери Белчински, и изрази също голямата си радост, че „кубинските серии” - общо 12 филма, са спомогнали толкова много за повишаването на българския туризъм към Острова на свободата.

Специалната екологична награда от Roca-България спечели Веселина Маринова, електронно списание „Меню” - за публикациите „За странджанския манов мед и орлите” и „Солта е живот”.

Наградата, която е спестяващ разхода на вода смесител за баня от Roca, бе връчена на победителката от Веселин Симов, мениджър „Маркетинг и продажби” на Roca за Югоизточна Европа. Той разказа за постиженията на фирмата в щадящата екологията продукция на фирмата, специално разработена така, че да осигурява спестяване на вода над 50% от обичайните разходи.
Веселина Маринова благодари за отличието, отбеляза, че в публикациите си винаги акцентира върху здравословния и хармоничния с опазването на околната среда живот. Тя изрази също така радостта си, че е сред отличените в една церемония, която е отправила признание и към нейни преподаватели по испански.

Къдринка Къдринова в заключение благодари за домакинството и сътрудничеството на Roca-България, подкрепяла СИЖБ още от учредяването му през 2003 г. Тя благодари и на екипа на изложбената зала „Експо Баня София” за отличната организация на събитието.
Къдринова поздрави всички наградени и увери, че СИЖБ ще продължи, както и да сега да съдейства за живия обмен между културите, за професонализма и етиката в журналистиката, за активната социална и гражданска позиция. Председателката на СИЖБ благодари и на посолствата на Аржентина, Венесуела, Испания, Куба, както и на почетните консулства на Еквадор, Уругвай и Чили за ползотворното и приятелско сътрудничество със СИЖБ.
Вечерта продължи до късно с приятелски разговори и с темпераментните изпълнения на Валентина Серафимова и Янко Константинов. Част от виното, което подгря приятелската атмосфера, бе предоставено от почетното консулство на Чили.


Светове и цветове