ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в третия журналистически конкурс на СИЖБ "Светове и цветове" - 2015


Сдружението на испаноговорещите журналисти в България (СИЖБ) връчи на тържествена церемония на 16 декември 2015 г. наградите в третия пореден журналистически конкурс “Светове и цветове”. Съорганизатори на конкурса са СБЖ и Roca-България.
СИЖБ учредява конкурса през 2013 г. в памет на двама свои незабравими членове - журналистите Светлана Плашокова-Митева и Самуел Франсес. Наградите са книги от техните лични билиотеки, дарени от семействата им.
Конкурсът „Светове и цветове” отличава журналистически творби на български и на испански език в печата, радиото, телевизията и инетрнет, които сближават България и испаноезичния свят и които следват етичните и граждански принципи на журналистиката.
Гости на церемонията по връчване на отличията в третото издание на конкурса, състояла се в изложбената зала на Roca „Експо Баня София”, бяха посланиците на Аржентина, Венецуела и Куба – техни превъзходителства Гийермо Асрак, Ориета Капони и Педро Пабло Сан Хорхе, както и заместник-посланикът на Испания Енрике Криадо. Там бяха и почетните консули на няколоко латиноамерикански страни, а също и директорът на Институт „Сервантес" в София Хавиер Валдивиелсо, журналисти, приятели и почитатели на испанската и латиноамериканска култура.
Тази година всички победители получиха уникален каталог с творби от изложбата на Пабло Пикасо в София, дарен от посолството на Испания у нас, а също и юбилейно двуезично издание със стихове на чилийската поетеса нобелистка Габриела Мистрал, дарено от Почетното консулство на Чили по повод 80-годишнината от установяването на дипломатически отношения между Чили и България.
Благодарение на посолството на Аржентина гостите на церемонията се насладиха на автентично танго, изпълнено от две двойки от трупата на Нешка Робева и опитаха аржентинско вино. Настроението бе поддържано от песните на трио "Лос Хемелос".
Водеща на церемонията бе Катерина Хапсали, автор на нашумелия роман "Гръцко кафе" и също носителка на награда от конкурса "Светове и цветове" - от миналогодишното му издание.
Тази година петчленното жури бе в състав Къдринка Къдринова, председател на СИЖБ; Снежана Тодорова, председател на СБЖ; Веселин Симов, мениджър „Маркетинг и продажби" на Roca за Югоизточна Европа; Савина Спасова, член на УС на СИЖБ; Елиана Митова, член на СИЖБ.
Къдринка Къдринова заяви, че работата по определяне на победителите е била много трудна, защото всички номинирани са достойни за наградите. Преди да обяви имената на носителите на журналистическите отличия тя връчи три новоучредени от СИЖБ дипломи „Обединители на култури". Те се присъждат на личности с особено голям принос за опознаването на испаноезичната култура в България и по повод кръгли годишнини.
Носители на отличието „Обединители на култури" станаха Ани Леви, доктор по испаноамериканска литература; Мария Галишка-Владимирова, журналист, преводач и автор на книги; проф. Иван Кънчев, един от доайените на испанската филология в България, изтъкнат лингвист, член на Испанската кралска академия.
Последва връчване на наградите и дипломите в журналистическия конкурс „Светове и цветове", като дипломи получиха включително и номинираните – като израз на уважение и висока оценка и за техните журналистически постижения.
В различните раздели и направления на конкурса отличията бяха връчени от Н. Пр. Педро Пабло Сан Хорхе, посланик на Куба; Н. Пр. Гийермо Асрак, посланик на Аржентина; Н. Пр. Ориета Капони, посланик на Венецуела; Енрике Криадо, заместник-посланик на Испания; Хавиер Валдивиелсо, директор на Институт „Сервантес" в София; Сесар Аха, съветник по образованието в посолството на Испания; Иван Върбанов, главен секретар на СБЖ; поета Ивайло Диманов, член на УС на СБЖ, и Веселин Симов, мениджър „Маркетинг и продажби" на Roca за Югоизточна Европа.

НАГРАДА "СВЕТЛАНА ПЛАШОКОВА" - ЗА КОРЕСПОНДЕНЦИЯ ОТ И ЗА ИСПАНОЕЗИЧНИЯ СВЯТ

За тази награда се състезаваха материали и предавания от Испания и Латинска Америка, предназначени за българска аудитория, както и материали и предавания за събития в България, насочени към испаноезична публика. Наградените са:

Направление „Печат и интернет медии" - Оля Ал-Ахмед и Исак Гозес, в. „Стандарт”, за написан в съавторство и публикуван във в. „Стандарт” материал за българин, свързан с Куба.

Направление „Радио" - предаването „Закуска на тревата", програма „Хоризонт", БНР, за отразяване на културни събития, свързани с Испания и Латинска Америка.

Направление „Телевизия" - Бойко Василев, „Панорама”, БНТ, за интервю с Хосе Карерас и за цялостно отразяване на теми от испаниезичния свят.

НАГРАДА "САМУЕЛ ФРАНСЕС" - ЗА ПРОФЕСИОНАЛНА И ГРАЖДАНСКА ЕТИКА

За тази награда се състезаваха публицистични материали и предавания с откроена гражданско-етична авторска позиция по теми със силен обществен резонанс. Наградените са:

Направление „Печат и интернет медии" - Марта Рос, блог Mamá Española en Bulgaria, за етиката и позитивизма, с които разказва за България на испански.

Направление „Радио" - предаването „Събота 150", програма „Хоризонт", БНР, за задълбочен и коректен анализ на събитията и процесите по света, в частност на актуалната обстановка в Испания и Латинска Америка.

Направление „Телевизия" - Елена Йончева, независим журналист, за предаванията си за Венецуела и Испания, включени в предаването й „Оригиналът" по ТВ7, както и за цялостно творчество и професионална и гражданска смелост.

НАГРАДА "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ" - ЗА СОЦИАЛНИ ТЕМИ, ЕКОЛОГИЯ, КУЛТУРА И ТРАДИЦИИ

За тази награда се състезаваха материали и предавания, посветени на социалния живот, опазването на екологичното равновесие на планетата, културното многообразие, традициите, устойчивото развитие. Наградените са:

Направление „Печат и интернет медии" - Гергина и Владимир Дворецки, сайт „Европа и светът", за серия публикации в сайта и другаде, посветени на културата и забележителностите на Испания, на взаимодействието между културите на различни страни, на екологичните храни, на биоразнообразието.

Направление „Радио" - авторското предаване на Райна Йотова „В часа на синята мъгла", Дарик радио, за отразяване на културни събития, свързани с Испания и Латинска Америка.

Направление „Телевизия" - Марина Цекова, Нова телевизия, за разработване на базисни за общочовешките ценности теми в разследванията й „Единствената българка оцеляла в Аушвиц" и „Осиновявания на черно".

Присъдена бе и СПЕЦИАЛНА НАГРАДА ОТ ROCA за отразяване на теми за опазване на околната среда и водните ресурси на планетата на Меглена Мишева, блог culturadas.com. Наградата - комплект смесители Monodin 3в1, беше връчена от представителя на Roca Веселин Симов.


Светове и цветове