ПОБЕДИТЕЛИ в журналистическия конкурс „Светове и цветове” 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България


На 09.12.2014 на специална церемония в „Експо Баня София” бяха връчени наградите от второто издание на журналистическия конкурс „Светове и цветове”.
Конкурсът се организира от Сдружението на испаноговорещите журналисти в България (СИЖБ), Съюза на българските журналисти (СБЖ) и „Рока” България. Целта е да се популяризират и отличават журналистически публикации на български или испански език, които спомагат за взаимното опознаване между България и испаноезичния свят, утвърждават гражанската и професионалната етика, отстояват опазването на природата, културта и традициите.
Чрез конкурса СИЖБ почита паметта и на двама изключителни професионалисти, допринесли много както за учредяването и укрепването на Сдружението, така и за цялостно разширяване на контактите между България и испаноезичния свят – журналистите испанисти Светлана Плашокова-Митева (1963-2012) и Самуел Франсес (1940-2012), чиито имена носят две от наградите.
Наградите в категориите „За кореспонденция от и за испаноезичния свят” и „За професионална и гражданска етика” са книги от личните библиотеки на Светлана и Самуел, дарени на СИЖБ от техните семейства, а наградите в категория „За екология, култура и традиции” са осигурени от „Рока” и представляват екологични смесители, които спестяват 50% от разхода на вода. Всички победители в конкурса получиха и керамични статуетки, дело и дарение на художника Атанас Гаджев. Статуетките са специално възпоменание за Светлана Плашокова-Митева и са реплики на паметника от нейното надгробие, който също е творба на Атанас Гаджев.
Журито на конкурса бе в състав Къдринка Къдринова, председател на УС на СИЖБ, Савина Спасова, член на УС на СИЖБ, Мария Владимирова, член на КС на СИЖБ, Снежана Тодорова, и.д. председател на СБЖ, Веселин Симов, мениджър „Маркетинг и продажби” на „РОКА” за Югоизточна Европа.
Сред гостите бяха посланикът на Аржентина г-н Гийермо Асрак, наскоро обявен от Българската търговско-промишлена палата за Посланик на годината, посланикът на Венесуела г-жа Ориета Капони, зам.-посланикът на Испания г-жа Лаура Фернандес Абад, посланикът на Куба г-н Педро Пабло Сан Хорхе, г.н Андрес Сааведра от Почетното консулство на Чили, директорът на Институт „Сервантес” г-н Хавиер Валдивиелсо, много журналисти и испанисти.
Вечерта започна с изпълнение на Николай Константинов и Валентина Серафимова от Дуо „Лос Хемелос”, които зарадваха публиката с мексиканската песен Cielito lindo.
Къдринка Къдринова, Снежана Тодорова и Веселин Симов приветстваха гостите от името на журито и от името на СИЖБ, СБЖ и „Рока”, след което започна оповестяването на победителите и връчването на наградите по направления и категории.

Направление „За екология, култура и традиции”, награда „Светове и цветове”

Категория „Радио”

ПОБЕДИТЕЛ: Мария Димитрова-Пишо, журналист в Радио „България”, БНР. Отличена е за поредица от радиоматериали, отразяващи развитието на 5-годишен проект за внос от Испания в България на белоглави лешояди и за адаптирането на птиците.

Наградата бе връчена от Веселин Симов, мениджър „Маркетинг и продажби” на „Рока” за Югоизточна Европа. Той отбеляза колко важна е темата за опазването на околната среда, която включва и културата, и морала, и традициите. Подчерта също, че наградите на „Рока”, присъждани в тази категория, носят екологично и социално послание, тъй като спестяват 50% от разхода на така недостигащата в света вода.
Мария Димитрова-Пишо благодари за отличието и отбеляза, че оглавяваното от нея Сдружение на журналистите франкофони отстоява същите ценности.
Веселин Симов връчи и диплома на номинираната в същата категория Оля Ал-Ахмед, журналист във в. „Стандарт”.

Категория „Печат и интернет медии”

ПОБЕДИТЕЛ: Катерина Хапсали, журналист в сп. „Тема”. Отличена е за поредицата си „Жени с история”, която излиза в сп. „Тема” и представя съдбите на емблематични за България и света дами.

Наградата бе връчена от посланика на Аржентина Гийермо Асрак, който подчерта приноса на СИЖБ за разширяване на връзките между България и испаноезичния свят. Той добави към наградата две преведени на български по аржентинска културна програма книги от класиците на аржентинската литература Хулио Кортасар и Адолфо Биой Касарес, както и аржентинско вино.
Катерина Хапсали благодари за отличието и подчерта, че поредицата в „Тема”, за която е отличена, е нейно общо дело с големия фотограф Иво Хаджимишев, както и с описаните от нея жени с изключителна съдба.
Н. Пр. Гийермо Асрак връчи и дипломи на номинираните в същата категория Анелия Тодорова от www.novanews.bg и Бойка Велинова, създател и автор на сайта www.bonboniera.bg .

Категория "Телевизия"

ПОБЕДИТЕЛ: Поли Златарева, журналист в БНТ, водещ в информационната емисия „По света и у нас”. Отличена е за свое интервю с баския скулптор Айтор де Мендисабал за предаването „Панорама” на БНТ и за свой репортаж от Каталония за „Панорама”.

Наградата бе връчена от Андрес Сааведра от Почетното консулство на Чили, който изказа пожелание българските медии да отделят повече внимание на събитията и процесите ва Латинска Америка.
Поли Златарева благодари за отличието и отбеляза, че го приема като признание и за екипа на предаването „Панорама” по БНТ, в което са излъчени наградените й репортажи.

Направление „За кореспонденция от и за испаноезичния свят”, награда „Светлана Плашокова”:

Категория „Печат и интернет медии”

ПОБЕДИТЕЛ: Владислав Пунчев, завеждащ отдел „Международен” на в. „Стандарт” и кореспондент на испанската информационна агенция ЕФЕ. Отличен е за серия свои репортажи за събития в България, изпратени за агенция ЕФЕ и публикувани в различни испански медии.

Наградата бе връчена от зам.-посланика на Испания Лаура Фернандес Абад, която поздрави победителя за постоянния му принос в разширяване на контактите между България и Испания, отбеляза, че и останалите номинирани в същата категория са отлични професионалисти и изрази радостта си, че толкова много журналисти в България пишат по проблематика, свързана с Испания и испанската култура. Г-жа Лаура Фернандес Абад връчи на Владислав Пунчев и албум за испанската живопис, подарък от посолството на Испания.
Владислав Пунчев благодари за отличието, като изказа спечиална почит към паметта на Самуел Франсес и Светлана Плашокова, които преди него са били кореспонденти на ЕФЕ и от чийто опит се е учил.
Г-жа Лаура Фернандес Абад връчи и дипломи на номинираните в същата категория Момчил Инджов от сп. „Клуб Z” и Хосе Антонио Санчес Мансано от FronteraD.

Категория „Радио”

ПОБЕДИТЕЛ: Цветан Цветанов, редактор и водещ в програма „Христо Ботев” на БНР. Отличен е за цялостен принос към популяризирането на музиката и културата на испаноезичния свят в България.

Наградата бе връчена от Николай Константинов от Дуо „Лос Хемелос”, който поздрави победителя и му пожела да продължи да представя в радиопредаванията си музикалното богатство на Испания и Латинска Америка.
Цветан Цветанов благодари за отричието и разказа, че както в работата си в БНР, така в многобройните си други културни изяви представя не само музиката, но и литературата на испаноезичния свят.

Категория „Телевизия”

ПОБЕДИТЕЛ: Милена Милотинова, водеща на предаването „Брюксел 1” по телевизия On Air. Отличена е за свои предавания по актуални теми от политическия живот в Испания.

Наградата бе връчена от директора на Институт „Сервантес” Хавиер Валдивиелсо, който поздрави победителката, изрази радостта си, че испанският език и култура са толкова популярни в България и насърчи СИЖБ да продължава с дейността си, спомагаща за разширяването на връзките между България и испаноезичния свят. Г-н Хавиер Валдивиелсо връчи на Милена Милотинова като подарък от Институт „Сервантес” двутомник с испанска и латиноамериканска от ХХ век.
Милена Милотинова благодари за отличието и подчерта, че го приема като признание за цялата телевизия On Air, по която се излъчва предаването й. Тя открои също значението на Испания като важна стран в ЕС, събитията в която винаги интересуват българската аудитория, и затова са във фокуса и на нейното предаване.
Г-н Хавиер Валдивиелсо връчи и диплома на номинираната в същата категория Станислава Младенова от телевизия ТВ 7.

Направление „За професионална и гражданска етика”, награда „Самуел Франсес”:

Категория „Печат и интернет медии”

ПОБЕДИТЕЛ: Българското издание на „Монд Дипломатик” с директор проф. Венко Кънев, испанист и латиноамериканист. Изданието е отличено за задълбочените си анализи по актуални проблеми на европейската криза и на общественото развитие в различни латиноамерикански страни, както и за принципната си критична позиция спрямо причините за социалното неравенство в света.

Наградата бе връчена от посланика на Венесуела Ориета Капони, която изрази задоволство от факта, че наградата отива при издание, толкова прецизно в предаването на истината. Тя поздрави и лично директора на българското издание на „Монд дипломатик” проф. Венко Кънев като отличен познавач на Латинска Америка. Посланик Капони се спря подробно на ролята на медиите и на журналистите в съвременния свят, изразявйки съжаление, че често етиката и морала са жертвани в угода на политически или икономически интереси.
Проф. Венко Кънев благодари за отличието, разказа за независимя и некомерсиален характер на „Монд дипломатик” и призова повече български медии да обръщат внимание на процесите, протичащи в Латинска Америка.
Г-жа Ориета Капони връчи и диплома на номинираната в същата категория Оля Ал-Ахмед от в. „Стандарт”.

Категория „Радио”

ПОБЕДИТЕЛ: Лили Маринкова, водеща на предаването „Неделя 150” по БНР. Отличена е за принципния и критичен дух на цялостната й журналистическа работа.

Наградата бе връчена от и. д. председателя на СБЖ Снежана Тодорова, която изказа своите поздравления и адмирации за приноса на Лили Маринкова и в радиожурналистиката, и в телевизионната журналистика, и в писаното слово, откроявайки винаги принципната, честна и етична журналистическа позиция на авторката.
Лили Маринкова благодари за наградата и, заяваявойки, че предпочита да е кратка, обобщи: „Да живеят испаноговорещите журналисти!”

Категория „Телевизия”

ПОБЕДИТЕЛ: Мично Христов, водещ на предаването „Премълчани истини” по телевизия „Евроком”. Отличен е за критичния си журналистически подход и за усилията си по изваждането на показ на тъмната страна в българкската политика.

Наградата бе връчена от посланика на Куба Педро Пабло Сан Хорхе, който поздрави победителя и отбеляза, че освен изявен и принципен журналист, той е и отличен познавач на Куба. Г-н Сан Хорхе подчерта, че се присъединява към изказаните от посланика на Венесуела мнения за ролята на медиите и журналистиката в съвременния свят.
Минчо Христов благодари за отличието, увери, че ще продължи да бъде безкомпромисен спрямо безобразията в българската политика и изрази радостта си, че в СИЖБ има много журналисти, които също принципно и етично упражняват професията си.

Специално отличие „АКЦЕНТ” – за журналистически разработки по водеща тема на годината

ПОБЕДИТЕЛ: Оля Ал-Ахмед, журналист във в. „Стандарт”. Отличена е за серия публикации в различни медии по проблема с бежанците в България.
ПОБЕДИТЕЛ: Хосе Антонио Санчес Мансано, испански журналист на свободна практика, публикува в испанската интернет медия FronteraD. Отличен е за кореспонденция за бежанците в България.

Отличията бяха връчени от председателя на СИЖБ Къдринка Къдринова, която подчерта, че и двамата колеги са наградени с новоучреденото отличие на СИЖБ както заради публикациите си, така и за своята сърцатост и съпричастност по един от най-болезнените проблеми на нашето време – бежанския, в който са концентрирани многобройни геополитечски, икономически, социални и морални противоречия на съвременния свят.
Оля Ал-Ахмед благодари за отличието и за вниманието на СИЖБ към драмата на бежанския проблем, след което разказа няколко ярки спомени от детството си, прекарано в различни латиноамерикански страни.
Хосе Антонио Санчес Мансано благодари за отличието, изрази радостта си, че също е част от СИЖБ и пожела на Сдружението нови успехи в благодорните му усилия.

Вечерта завърши с богата песенна програма от испанския и латиноамериканския репертоар на Дуо „Лос Хемелос”.

Светове и цветове