Спонсори:

ИСПАНОСВЯТ
Испания

Испанският език и култура в света

Общи проблеми на Латинска Америка

Аржентина
Боливия
Венесуела
Гватемала
Доминиканска република
Еквадор
Колумбия
Коста Рика
Куба
Мексико
Никарагуа
Панама
Парагвай
Перу
Пуерто Рико
Салвадор
Уругвай
Хондурас
Чили
Португалският език и култура в света
Португалия
Бразилия
Сп. "Тема", бр. 19, 16-22 май 2011 г.

Мексиканска вълна

Мощно гражданско движение, предвождано от поета Хавиер Сисилия, се опълчва срещу насилието на държавата и на наркобандите, причинило вече 40 000 жертви

Къдринка Къдринова


Площадното запролетяване напоследък все се свързва с арабския свят, но то много отдавна е неразривна част от политическата култура на друг един темпераментен регион – Латинска Америка. Протестите по площадите там открай време са средство за граждански натиск. Така е и в Мексико, където набира мощ едно ново масово движение, приковало вниманието тази седмица. 85 000 мексиканци участваха в тридневен, мълчалив, 80-километров поход под надслов „За мир – със справедливост и достойнство”. Походът започна в курортния град Куернавака, разположен южно от мексиканската столица, и завърши на централтния столичен площад „Сокало”. Участниците, предвождани от известния поет и журналист Хавиер Сисилия, настояха пред властите да се сключи национално споразумение срещу насилието, което залива страната вече над пет години – откак президентът Фелипе Калдерон обяви война на наркомафията. В спиралата на това насилие са загинали над 40 000 души, повечето от тях млади, невинни хора.
Такъв е и случаят със сина на водача а вълната от сегашните протести Хавиер Сисилия – 24-годишния Хуан Франсиско Сисилия. Момчето е било отвлечено от неизвестни в Куернавака – и именно затова от този град сега започна походът за мир. В края на март т.г. трупът на младежа, заедно с труповете на още шест души, е намерен в автомобил в друг курортен град пак близо до Мексико сити – в Темиско. Всички жертви имат следи от изтезания.
Тази лична трагедия тласка бащата да мобилизира други роднини на загинали, както и граждани, възмутени от вакханалията на насилието в страната, да започнат кампания от протестни действия и да изискат от правителството радикална промяна в стратегията му срещу организираната престъпност. Сисилия и привържениците му са категорични, че решението на президента да изведе армията на улицата, за да стреля по всекиго, когото сметне за наркобандит, е дълбоко погрешно и само по себе си възпроизвежда насилие. В същото време корените на престъпните наркокартели остават незасегнати, защото те, както твърди Силия пред Би Би Си, са

дълбоко вплетени в корумпираните държавни структури

и в политическа класа. Разбира се, поетът признава, че това е процес, започнал много отдавна, преди много години, и вината за това не е само на настоящето правителство, а и на предходните. Ето защо Сисилия настоява: „Няма да приемем за законни повече нито едни избори, ако преди това политическите партии не изчистят редиците си от онези, които, прикрити зад законността, всъщност са съюзени с престъпниците и са вързали ръцете на държавата. Ако това не стане, гражданите ще трябва да се питаме: за кой картел всъщност да гласувам?” Силният изборен акцент в думите на поета е неизбежен – догодина в Мексико предстоят президентски избори.
В прочувствената си реч пред множеството на площад „Сокало” в края на сегашния поход Сисилия се зарече, че няма да напише повече нито едно стихотворение, докато насилието в Мексико не спре. Той прочете и основните точки, които се предлага да съдържа бъдещото общонационално споразумение между всички социални и политически сектори в страната. Предвижда се например до шест месеца да се отмени имунитетът на висшите държавни функционери и законодатели, който в момента възпрепятства разследването на случаи на корупция или на връзки с престъпния свят. Също така има идея до два месеца конгресите на отделните щати да одобрят конституционна реформа, която да включи в основния закон като задължителни подписаните от Мексико международни документи за защита на човешките права. Предлага се споразумението да бъде сключено през юни в град Хуарес – един от най-пострадалите от насилието с дадените там около 3000 жертви. „До гуша ни дойде! Дано най-после се стигне до осъзнаването, че нещата трябва да се променят, че

армията трябва да се върне в казармите,

откъдето никога не трябваше да излиза,” казва пред Би Би Си Сисилия.
От своя страна президентът Калдерон увери участниците в похода, че се отнася с разбиране към тревогите и исканията им и че наистина „има мексиканци, които се чувстват обезсърчени и ги е страх от онова, което става”. В същото време обаче държавният глава защити досегашната си стратегия в битката с наркобандите и подчерта: „Няма вариант за оттегляне от борбата. Напротив, трябва да удвоим усилията, защото ако спрем да се борим, те (престъпниците) ще отвличат, ще рекетират и ще убиват из цялата страна”. Калдерон освен това натякна на мексиканците, че трябва да се сърдят за насилието на бандитите, а не на правителството и силите за сигурност.
Бедата очевидно е там, че много граждани и особено онези, които са изпитали насилието върху себе си или семейството си, като Сисилия, не виждат особена разлика в ефекта от действията било на наркотрафикантите, било на правителствените части. Затова сред ключовите искания на протестиращите е и оттеглянето от поста на държавния секретар по обществената сигурност Хенаро Гарсия. Ако иска да свали напрежението, президентът Калдерон ще трябва наистина да пожертва Гарсия. Върху бруталнител или безотговорни действия на подчинените му тежи смъртта на много невинни максиканци. Сисилия го вини и за гибелта на своя син.
Движението, оглавено от поета, срещна широка подкрепа в Мексико – особено сред интелектуалците и в студентските среди. Още в началото на април то организира първия си поход за мир. Сега, при втория, към участниците му се присъедини и Сапатисткият фронта за национално освобождение (ЕСЛН), който обединява индианците от южния щат Чиапас и се предвожда от легендарния маскиран субкоманданте Маркос. Активистката на ЕСЛН Клаудия Торес подчертава пред Би Би Си, че протестите „не са насочени към подкрепа за престъпниците, а към поставяне под съмнение на военната сила като метод за преследването им”. Торес обръща внимание също, че самите устои на обществената система подхранват тази престъпност, защото се генерират големи печалби от търговията с оръжия, спецекипировки или услуги за сигурност и охрана – атрикулите, които вървят като топъл хляб при обстановка на остър вътрешен конфликт като сегашния в Мексико.
Би Би Си припомня, че това е вече третата силна „мексиканска вълна” на недоволство от насилието в страната. Предишните две са се надигали през 2004 г. и 2008 г. Разказан е и случаят на друг

„татко кураж”

– предприемача Алехандро Марти, който през 2008 г. протестира остро заради отвличането и убийството на своя 14-годишен син. В същия регистър е и драмата на Мария Елена Морера, загубила съпруга си преди 10 години. Тя е активна участничка в движението на Сисилия. Признава, че походите сами по себе си не могат да решат нищо, но те обединяват хората, които желаят промяна, и дават гласност на болките на мексиканското общество. Наред с проблема на насилието вече се повдигат и въпроси около състоянието на здравеопазването и образованието в страната, социалните гаранции и т.н. Едно истинско гражданско движение „отдолу” дава ясен знак, че иска дълбока промяна на цялостното статукво.

-------------------------
Масови гробове

Един от най-големите кошмари на съпровождащото правителствената война с наркобандите в Мексико насилие са масовите гробове с жертви, които се откриват ту в един, ту в друг мексикански щат. За последния открит засега такъв гроб Би Би Си съобщи на 11 май. В северния щат Дуранго бяха намерени заровени телата на 180 души. Някои от тях са били убити преди броени дни, а за други бе установено, че са в земята от месеци. Същият брой трупове – 180 – малко по-рано бе разкопан в град Сан Фернандо, щат Тамаулипас. От масови гробове в последните месеци са настръхвали също щатите Гереро, Мичоакан, Синалоа, Нуево Леон, Чинуауа. Не винаги разследването може да припише жертвите на наркомафията. Това дава основание на онези, които винят правителството в създаване на атмосфера за безконтролно насилие и разчистване на сметки от всякакъв род. Често е трудно да се установи самоличността на труповете в масовите гробове. Според мексиканската Комисия за защита на човешките права 8898 открити в различни места тела се водят неидентифицирани.

Видяно: 5142Мнения: 0

Общи данни
МЕКСИКО
Видяно: 1691   Мнения:0

Известни личности
Новият Зоро омагьосва света от Мексико по Интернет
Видяно: 1079   Мнения:0

Сапуненият президент на Мексико
Видяно: 87   Мнения:0

Небесният подарък на Фрида
Видяно: 76   Мнения:0

Култура
Мексиканският писател Ераклио Сепеда: ЛЮБОВТА ИДВА, КОГАТО ЧОВЕК Е УВЕРЕН В СЕБЕ СИ
Видяно: 464   Мнения:0

Лаура Ескивел:Всички сме в резониращата матрица на маите
Видяно: 255   Мнения:0

Контакти с България
БЪЛГАРИЯ И МЕКСИКО – 30 ГОДИНИ ДИПЛОМАТИЧЕСКИ ОТНОШЕНИЯ
Видяно: 3374   Мнения:0

Фелипе Калдерон, недочакалият
Видяно: 231   Мнения:0

Мексиканската следа на Людмила Живкова
Видяно: 0   Мнения:0

Забележителности
Акапулко - Райско място за почивка
Видяно: 1958   Мнения:0

Космически прах ще помогне за изследване на пирамида на ацтеките
Видяно: 1086   Мнения:0

Бактерии рушат руини от паметници на маите в Мексико
Видяно: 1460   Мнения:0

СТОЛИЦАТА НА МЕКСИКО - МОДЕРЕН ГРАД ВЪРХУ ДРЕВНИЯ ТЕНОЧТИТЛАН
Видяно: 2347   Мнения:0

ЧИЧЕН ИТСА - среща на две предколумбови цивилизации
Видяно: 862   Мнения:0

Маи от пирамидите, маи от хотелите
Видяно: 0   Мнения:0

Убиецът на динозаврите
Видяно: 0   Мнения:0

Авторски анализи
"Сапатисти от всички страни, съединявайте се!"
Видяно: 1150   Мнения:0

Американска пиеса за демократи и диктатори
Видяно: 710   Мнения:0

Мексико – близо до САЩ и далеч от бога
Видяно: 773   Мнения:0

Хорхе Волпи, мексикански писател, и Карлос Брионес, испански учен и поет: Стратегията на егоиста погубва света
Видяно: 522   Мнения:0

Клонингите на Берлинската стена
Видяно: 318   Мнения:0

Мексико и Централна Америка – избори и предизвикателства
Видяно: 454   Мнения:0

Особености на площадните революции
Видяно: 238   Мнения:0

Мексиканска вълна
Видяно: 5141   Мнения:0

Направи си сам... нови пари
Видяно: 82   Мнения:0

Французойките също плачат в Мексико
Видяно: 6433   Мнения:0

Ментата с групата „мента”
Видяно: 0   Мнения:0

Новата мексиканска революция
Видяно: 0   Мнения:0

Мексико в огън
Видяно: 0   Мнения:0

ИСПАНОЖУРНАЛИСТИ
Кои сме ние?

ИЗЯВИ НА СДРУЖЕНИЕТО И НЕГОВИ ЧЛЕНОВЕ

ДЕКЛАРАЦИЯ

Йон Хуаристи на гости на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Институтът "Сервантес" се засилва към България

Йон Хуаристи, директор на института “Сервантес”: 400 милиона говорят езика на Сервантес

СДРУЖЕНИЕ НА ИСПАНОГОВОРЯЩИТЕ ЖУРНАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ(списък на членовете)

ПРЕДСТАВЯНЕ НА САЙТА www.hispanoperiodistas.com

Среща с главната редакторка на кубинското списание "Мухерес" Исабел Мойа

Исабел МОЙА, главен редактор на хаванското женско сп. "Мухерес", пред "Труд": На Куба й е нужен нов мъж

Държавният секретар на Испания по европейските въпроси гостува на СИЖБ

Алберто Наваро: Няма да се караме заради Ирак

Кръгла маса “Испания и испаноезичният свят в България” – 26.11.2004

Погледът на Мелчор Фернандес: България, видяна от Испания

Среща на СИЖБ с Мелчор Фернандес

Писма до СИЖБ по повод Кръглата маса "Испания и испаноезичният свят в България"

Посланиците на Испания, Куба, Бразилия на коледна латинофиеста с журналисти

Кръгла маса "Медиите в демократичното общество", 03.10.2006 - под патронажа на Посолството на Испания в България

Кръгла маса "Чилийският 11 септември" за 100-годишнината ог рождението на президента Салвадор Алиенде и 35-годишнината от военния преврат в Чили, 11.09.2008 г., Софийски университет "Св. Кл. Охридски"

ХVІІІ конгрес на Световната асоциация на жените журналистки и писателки "Комуникациите и журналистиката в дигиталната ера", Сантяго де Чиле, 25-26 септември 2008 г.

Кръгла маса “Латинска Америка днес и България” - със съдействието на посолствата на Аржентина, Бразилия, Венесуела и Куба

ОТИДЕ СИ СВЕТЛАНА ПЛАШОКОВА, зам.-председател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ОТИДЕ СИ САМУЕЛ ФРАНСЕС, легендарно име в българската журналистика, член и съосновател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Да си спомним за Светлана Плашокова и Самуел Франсес

С ЕЗИКА НА СЪРЦЕТО - колеги и посланици отдадоха почит на Светлана Плашокова и Самуел Франсес

СТАТУТ НА КОНКУРСА ЗА ЖУРНАЛИСТИЧЕСКИ ПУБЛИКАЦИИ НА СДРУЖЕНИЕТО НА ИСПАНОГОВОРЕЩИТЕЖУРНАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ"

Конкурс за журналистически публикации на български или испански език „Светове и цветове” на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България”

Представяне на номинираните в журналистическия конкурс "Светове и цветове" в чест на 10-годишнината от основаването на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България – 16 декември 2013 г.

Десет години Сдружение на испаноговорещите журналисти в България, връчване на журналистическите награди „Светлана Плашокова”, „Самуел Франсес” и „Светове и цветове”

Втори конкурс за журналистически публикации на български или испански език „Светове и цветове” - 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Връчване на наградите във второто издание на журналистическия конкурс „СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ” 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ПОБЕДИТЕЛИ в журналистическия конкурс „Светове и цветове” 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ТРЕТИ КОНКУРС "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ" - 2015 за журналистически публикации на български или испански език на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в третия журналистически конкурс на СИЖБ "Светове и цветове" - 2015

СИЖБ обявява четвъртото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2016

Солидарност с Барселона, отговорност пред хуманизма

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Четвъртия журналистически конкурс на СИЖБ „Светове и цветове” - 2016

СИЖБ обявява номинациите в Петия конкурс „Светове и цветове” - 2017

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Петия журналистически конкурс на СИЖБ „Светове и цветове” - 2017

СИЖБ обявява шестото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2018

ЗЛАТНО ПЕРО от СБЖ и ОБЕДИНИТЕЛ НА КУЛТУРИ от СИЖБ за Хавиер Валдивиелсо

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Шестия журналистически конкурс „Светове и цветове” - 2018

СИЖБ обявява седмото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2019

ПОКАНА ЗА СВИКВАНЕ НА ОБЩО СЪБРАНИЕ НА СИЖБ НА 4 ДЕКЕМВРИ 2019 ГОДИНА

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Седмия журналистически конкурс "Светове и цветове" - 2019

СИЖБ обявява осмото издание на конкурса „Светове и цветове” – 2020

ОСМИ КОНКУРС „СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ” - 2020 г. Оповестяване на резултатите

СИЖБ обявява деветото издание на конкурса „Светове и цветове” – 2021

ДЕВЕТИ КОНКУРС "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ" 2021 - оповестяване на резултатите
Партньори и спонсори01.2.2002 г.

Visitor: 4003677