Спонсори:

ИСПАНОСВЯТ
Испания

Испанският език и култура в света

Общи проблеми на Латинска Америка

Аржентина
Боливия
Венесуела
Гватемала
Доминиканска република
Еквадор
Колумбия
Коста Рика
Куба
Мексико
Никарагуа
Панама
Парагвай
Перу
Пуерто Рико
Салвадор
Уругвай
Хондурас
Чили
Португалският език и култура в света
Португалия
Бразилия
Сп. "Тема", бр.29, 24-30 юли 2006 г.

Особености на площадните революции

Прилики и отлики в украинския и мексиканския сценарий за фалшификации и власт

Къдринка Къдринова


Залят от хора и плакати площад се тресе от скандирания, студът сковава дъха на облачета, чужди дипломати подгряват множеството с чайчета и окуражаващи напътствия, оратори с вдъхновени погледи и оранжеви шалчета държат красиви речи...
Правилно. Украйна. Оранжевата революция от края на 2004-а. Романтичният й цикъл. (Защото сега е в друг – но за него след малко).
А помните ли повода за всичко това? Тогава имаше президентски избори. И обикнатата от Си Ен Ен, Държавния департамент и ОССЕ опозиция твърдеше, че официозният кандидат, подкрепян от дотогавашния президент и от близка мощна държава, ги е спечелил с фалшификации.
След покъртителни репортажи, драматични международни посредничества и много площадни страсти резултатите от изборите бяха анулирани и ефектната опозиция бе овъзмездена със спечелването на новия президентски вот.
Играният преди това и в Югославия, и в Грузия сценарий сработи за пореден път.
Но дали само спазването на каноните му е гаранция за успех? Или все пак зависи кой играе в постановката?
В момента на хиляди километри на запад едни екзотични ентузиасти се опитват да го приложат на земя, отдавна заплюта за “сфера на жизнените интереси” на сценаристите.
Всичко е спазено – само с малки корекции с оглед географията и сезона. Налице е гигантски площад с 1,5 милиона скандиращи. Ролята на студа се изпълнява от безмилостно напичащо слънце, което води до припадъци сред тълпата. Пламенните оратори развяват ... е, не оранжеви, но жълти знамена и шапчици. Гневят се, че на отминалите президентски избори официозният кандидат, подкрепян от действащия президент и от близка мощна държава, е спечелил с фалшификации.
Дотук са сходствата.
Сега отликите. Няма чужди дипломати, които да раздават разхладителни напитки и да окуражават протестиращите. Няма денонощно дежурящи камери на Си Ен Ен. Няма загрижени емисари на международни организации.
Все пак, това не е Украйна, а Мексико. Онова същото, за което един негов някогашен президент беше възкликнал:
“Бедната ми страна! Толкова далеч от бога и толкова близо до САЩ”.
Според официалните резултати президентските избори в Мексико на 2 юни са били спечелени с ... внимание! – 0,58 % преднина от кандидата на управляващата Партия “Национално действие” Фелипе Калдерон. Той би трябвало да наследи на поста съпартиеца си Висенте Фокс, който управлява страната от 6 г. “като компанията “Кока-Кола” – по собствения му израз. Фразата не е случайна – преди да стане президент Фокс наистина беше управител на “Кока-Кола” за Мексико и Централна Америка. Известен е не само с крепкото си лично приятелство с колегата си от САЩ Джордж Буш, с когото семейно си разменят визити във фамилните ранчос, но и с винаги стриктно успоредната си на вашингтонската неолиберална линия на политическо поведение.
Опонентът, който се смята за измамен от манипулации и фалшификации при вота, е Андрес Мануел Лопес Обрадор. Бивш кмет на столицата Мексико и лидер на Революционната демократическа партия, считана за относително лява алтернатива на управляващите на фона на участващите в политическия живот на страната формации. Той доби изключителна популярност, докато кметуваше в Мексико-сити – най-вече благорадение на широкомащабните си социални програми, насочени към подпомагане на бедните. Когато нивата на народната любов към него достигнаха плашещи за политическите му съпренци висоти, гръмна скандал, в който към Обрадор бяха отправени обвинения, че е развивал социалните си програми за прикритие на корепционни схеми. Възмутен от обвиненията, Обрадор демонстративно се оттегли от поста си, за да даде възможност за обективно разследване. Нищо и никога така и не бе доказано в съда, а Обрадор доби ореола на преследван от политическия елит идеалист и защитник на бедните.
Още с включването му в кандидат-президентската кампания всички сондажи го сочеха за фаворит. Дори и непосредствено преди изборите той вървеше с около 5 пункта преди основния си съперник Калдерон. Първите резултати след самия вот също го изстреляха напред със значителна преднина. Докато постепенно, на третия ден след гласуването, разликите започнаха да се стопяват и накрая стигнаха до повече от

символичните 0,58% в полза на Калдерон.

Щабът на Обрадор отказа да приеме резултатите. Издигна обвиненията за фалшификациите. Поиска ръчно преброяване бюлетина по бюлетина. И обяви мирно гражданско неподчинение, докато Федералният избирателен трибунал не приеме искането за ревизия.
Вече две поредни недели хората на Обрадор събират над милион свои привърженици на централния площад “Сокало” в Мексико-сити – за да настояват за своето.
Отговорът? Обявеният за победител Калдерон им натяква, че трябва да се примират с поражението, отиващият си от президентството приятел на Буш Фокс обяснява, че мексиканската избирателна система не допуска фалшификации и че “Латинска Америка се нуждае от уравновесяване”.
За да си дойдем на думата – Мексико наистина е прекалено близо до САЩ, за да позволят оттам още един ляв латиноамерикански президент да вземе властта и то не къде да е, а досами границата им. Та точно като “уравновесяване” на леворадикалното трио Фидел Кастро – Уго Чавес – Ево Моралес и на по-умерените им, но също леви колеги от Чили, Аржентина, Бразилия, Уругвай вече беше калкулирана солидно подкрепената от САЩ победа на десния Алваро Урибе в Колумбия и на събрата му Калдерон сега в Мексико.
Напористият Обрадор обаче явно държи

да се види като мексиканския Юшченко.

Без да го интересува, че онова, което действа в слабините на Русия, определено не е било предвидено за същия ефект в слабините на САЩ. В края на краищата, дори някогашните мужджахедини, отгледани от ЦРУ за бой със съветските войски в Афганистан, днес захранват антиамериканските отряди на митичната “Ал Кайда” ...
Впрочем, притеснените от засилването на Обрадор към властта също могат да хвърлят едно око към Украйна и да си направят собствени разчети за бъдещето, което си подготвят или от което бягат. Който и да се опита да се наложи за сметка на другия – било възможно най-атрактивно експонираната опозиция, било най-амбициозните бранители на статуквото - нищо не се решава, ако страната наистина е разделена на две части и те няма как да се разберат помежду си. Какво става днес в Киев? Четири месеца след изборите там още няма правителство, някогашният “фалшификатор” Виктор Янукович е канен за консултации за премиерския пост от президента Виктор Юшченко, чиято бивша площадна съратничка Юлия Тимошенко пък извежда депутатите си отново на улични протести с искане за разпускане на “предателския” парламент и нови избори. А киевският седмичник “Зеркало недели” коментира: “Виновникът за всичко случващо се е украинската политическа върхушка. Нарочно избягваме термина “елит”, защото елитът предполага, че представителите му демонстрират отговорност, ясно формулирана представа за националните интереси, принципи, достатъчно висока морална бариера и необходим минимум интелект – политически IQ”.
Дали в разделеното сега на две Мексико и в надзираващия го като “компанията “Кока-Кола” голям северен съсед политическият IQ въобще влиза в сметката, тепърва ще се види. Ако не е така, тогава ще се окаже прав фамозният маскиран “субкоманданте Маркос”, който още миналата година обяви, че изборите нямат смисъл, защото в политическата игра “всички са маскари”, и обяви своята алтернативна кампания за мобилизиране на гражданското недоволство срещу самата структура на системата.
Както доста години отсъждаше една софийска стена преди да я боядисат: “Ако изборите решаваха нещо, щяха да ги забранят”.

Видяно: 239Мнения: 0

Общи данни
МЕКСИКО
Видяно: 1691   Мнения:0

Известни личности
Новият Зоро омагьосва света от Мексико по Интернет
Видяно: 1079   Мнения:0

Сапуненият президент на Мексико
Видяно: 87   Мнения:0

Небесният подарък на Фрида
Видяно: 76   Мнения:0

Култура
Мексиканският писател Ераклио Сепеда: ЛЮБОВТА ИДВА, КОГАТО ЧОВЕК Е УВЕРЕН В СЕБЕ СИ
Видяно: 464   Мнения:0

Лаура Ескивел:Всички сме в резониращата матрица на маите
Видяно: 255   Мнения:0

Контакти с България
БЪЛГАРИЯ И МЕКСИКО – 30 ГОДИНИ ДИПЛОМАТИЧЕСКИ ОТНОШЕНИЯ
Видяно: 3374   Мнения:0

Фелипе Калдерон, недочакалият
Видяно: 231   Мнения:0

Мексиканската следа на Людмила Живкова
Видяно: 0   Мнения:0

Забележителности
Акапулко - Райско място за почивка
Видяно: 1958   Мнения:0

Космически прах ще помогне за изследване на пирамида на ацтеките
Видяно: 1086   Мнения:0

Бактерии рушат руини от паметници на маите в Мексико
Видяно: 1460   Мнения:0

СТОЛИЦАТА НА МЕКСИКО - МОДЕРЕН ГРАД ВЪРХУ ДРЕВНИЯ ТЕНОЧТИТЛАН
Видяно: 2347   Мнения:0

ЧИЧЕН ИТСА - среща на две предколумбови цивилизации
Видяно: 862   Мнения:0

Маи от пирамидите, маи от хотелите
Видяно: 0   Мнения:0

Убиецът на динозаврите
Видяно: 0   Мнения:0

Авторски анализи
"Сапатисти от всички страни, съединявайте се!"
Видяно: 1150   Мнения:0

Американска пиеса за демократи и диктатори
Видяно: 710   Мнения:0

Мексико – близо до САЩ и далеч от бога
Видяно: 773   Мнения:0

Хорхе Волпи, мексикански писател, и Карлос Брионес, испански учен и поет: Стратегията на егоиста погубва света
Видяно: 522   Мнения:0

Клонингите на Берлинската стена
Видяно: 318   Мнения:0

Мексико и Централна Америка – избори и предизвикателства
Видяно: 454   Мнения:0

Особености на площадните революции
Видяно: 238   Мнения:0

Мексиканска вълна
Видяно: 5141   Мнения:0

Направи си сам... нови пари
Видяно: 82   Мнения:0

Французойките също плачат в Мексико
Видяно: 6433   Мнения:0

Ментата с групата „мента”
Видяно: 0   Мнения:0

Новата мексиканска революция
Видяно: 0   Мнения:0

Мексико в огън
Видяно: 0   Мнения:0

ИСПАНОЖУРНАЛИСТИ
Кои сме ние?

ИЗЯВИ НА СДРУЖЕНИЕТО И НЕГОВИ ЧЛЕНОВЕ

ДЕКЛАРАЦИЯ

Йон Хуаристи на гости на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Институтът "Сервантес" се засилва към България

Йон Хуаристи, директор на института “Сервантес”: 400 милиона говорят езика на Сервантес

СДРУЖЕНИЕ НА ИСПАНОГОВОРЯЩИТЕ ЖУРНАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ(списък на членовете)

ПРЕДСТАВЯНЕ НА САЙТА www.hispanoperiodistas.com

Среща с главната редакторка на кубинското списание "Мухерес" Исабел Мойа

Исабел МОЙА, главен редактор на хаванското женско сп. "Мухерес", пред "Труд": На Куба й е нужен нов мъж

Държавният секретар на Испания по европейските въпроси гостува на СИЖБ

Алберто Наваро: Няма да се караме заради Ирак

Кръгла маса “Испания и испаноезичният свят в България” – 26.11.2004

Погледът на Мелчор Фернандес: България, видяна от Испания

Среща на СИЖБ с Мелчор Фернандес

Писма до СИЖБ по повод Кръглата маса "Испания и испаноезичният свят в България"

Посланиците на Испания, Куба, Бразилия на коледна латинофиеста с журналисти

Кръгла маса "Медиите в демократичното общество", 03.10.2006 - под патронажа на Посолството на Испания в България

Кръгла маса "Чилийският 11 септември" за 100-годишнината ог рождението на президента Салвадор Алиенде и 35-годишнината от военния преврат в Чили, 11.09.2008 г., Софийски университет "Св. Кл. Охридски"

ХVІІІ конгрес на Световната асоциация на жените журналистки и писателки "Комуникациите и журналистиката в дигиталната ера", Сантяго де Чиле, 25-26 септември 2008 г.

Кръгла маса “Латинска Америка днес и България” - със съдействието на посолствата на Аржентина, Бразилия, Венесуела и Куба

ОТИДЕ СИ СВЕТЛАНА ПЛАШОКОВА, зам.-председател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ОТИДЕ СИ САМУЕЛ ФРАНСЕС, легендарно име в българската журналистика, член и съосновател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Да си спомним за Светлана Плашокова и Самуел Франсес

С ЕЗИКА НА СЪРЦЕТО - колеги и посланици отдадоха почит на Светлана Плашокова и Самуел Франсес

СТАТУТ НА КОНКУРСА ЗА ЖУРНАЛИСТИЧЕСКИ ПУБЛИКАЦИИ НА СДРУЖЕНИЕТО НА ИСПАНОГОВОРЕЩИТЕЖУРНАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ"

Конкурс за журналистически публикации на български или испански език „Светове и цветове” на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България”

Представяне на номинираните в журналистическия конкурс "Светове и цветове" в чест на 10-годишнината от основаването на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България – 16 декември 2013 г.

Десет години Сдружение на испаноговорещите журналисти в България, връчване на журналистическите награди „Светлана Плашокова”, „Самуел Франсес” и „Светове и цветове”

Втори конкурс за журналистически публикации на български или испански език „Светове и цветове” - 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Връчване на наградите във второто издание на журналистическия конкурс „СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ” 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ПОБЕДИТЕЛИ в журналистическия конкурс „Светове и цветове” 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ТРЕТИ КОНКУРС "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ" - 2015 за журналистически публикации на български или испански език на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в третия журналистически конкурс на СИЖБ "Светове и цветове" - 2015

СИЖБ обявява четвъртото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2016

Солидарност с Барселона, отговорност пред хуманизма

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Четвъртия журналистически конкурс на СИЖБ „Светове и цветове” - 2016

СИЖБ обявява номинациите в Петия конкурс „Светове и цветове” - 2017

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Петия журналистически конкурс на СИЖБ „Светове и цветове” - 2017

СИЖБ обявява шестото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2018

ЗЛАТНО ПЕРО от СБЖ и ОБЕДИНИТЕЛ НА КУЛТУРИ от СИЖБ за Хавиер Валдивиелсо

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Шестия журналистически конкурс „Светове и цветове” - 2018

СИЖБ обявява седмото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2019

ПОКАНА ЗА СВИКВАНЕ НА ОБЩО СЪБРАНИЕ НА СИЖБ НА 4 ДЕКЕМВРИ 2019 ГОДИНА

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Седмия журналистически конкурс "Светове и цветове" - 2019

СИЖБ обявява осмото издание на конкурса „Светове и цветове” – 2020

ОСМИ КОНКУРС „СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ” - 2020 г. Оповестяване на резултатите

СИЖБ обявява деветото издание на конкурса „Светове и цветове” – 2021

ДЕВЕТИ КОНКУРС "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ" 2021 - оповестяване на резултатите
Партньори и спонсори03.2.2002 г.

Visitor: 4009100