Спонсори:

ИСПАНОСВЯТ
Испания

Испанският език и култура в света

Общи проблеми на Латинска Америка

Аржентина
Боливия
Венесуела
Гватемала
Доминиканска република
Еквадор
Колумбия
Коста Рика
Куба
Мексико
Никарагуа
Панама
Парагвай
Перу
Пуерто Рико
Салвадор
Уругвай
Хондурас
Чили
Португалският език и култура в света
Португалия
Бразилия
Сп. "Тема", бр. 27, 11-18 юли 2011 г.

Новата битка на Чавес

След като призна, че е бил опериран от рак в Куба, венесуелският лидер се върна в родината си за тържествата по случай 200-годишнината от независимостта й

Къдринка Къдринова


Близо месец най-голямата загадка в Латинска Америка бе какво се случва с неудържимия венесуелски президент Уго Чавес. На 5 юни той тръгна на латиноамериканска обиколка, подпирайки се на бастун. Обяснението бе, че си е претоварил коляното по време на обичайните за неговия здравословен режим сутрешни кросове. Последната спирка от турнето му бе Куба, където трябваше да подпише серия от двустранни споразумения. Но ненадейно престоят на Острова на свободата се удължи. Бе съобщено, че на 11 юни Чавес е бил опериран там по спешност от „възпаление в таза”. И че възстановяването му ще наложи по-дълготраен престой в кубинската клиника. Наложи се дори парламентът в Каракас да гласува изрично разрешение на президента да ръководи страната от дистанция.
Венесуелската опозиция, която никога не пести нападки към Чавес, избра пак атакуването, този път заради недостатъчно подробна официална информация за здравословното състояние на президента. Веднага се завъртяха съмнения за тежко заболяване, което ще му пречи да си изпълнява задълженията начело на държавата. Последваха и апели да сдаде пълномощията си.
Факт е, че доста време наистина не се съобщаваше почти нищо нито за диагнозата на Чавес, нито за характера на извършената операция. Бяха разпространени само негови снимки с братята Фидел и Раул Кастро, дошли да го видят в болницата. Съратниците му в Каракас начело с вицепрезидента Елиас Хауа и външния министър Николас Мадуро уверяваха, че държавният глава упражнява властта си съвсем ефективно и че успешно възстановява здравето си.
Докато накрая на 1 юли лично Чавес се появи в свое телевизионно обръщение към венесуелците и призна, че след първата хирургическа интервенция в Куба е преживял и втора, при която са му

отстранили раков тумор.

Но пак не уточни за какъв точно вид рак става дума и кой е засегнатият орган.
Още преди това обръщение във венесуелските медии се ширеха спекулации, че е вероятно Чавес да страда от рак на простатата. След изявлението от 1 юли обаче публикациите смениха версията и сега вече се пише като за даденост, че президентът е бил опериран от рак на дебелото черво. Официално потвърждение или опровержение все още липсва.
Самият Чавес разказа в обръщението си, че онзи, който забелязал неразположението му при пристигането на визитата в Хавана, бил лично Фидел Кастро. Именно по негово настояване венесуелският гост се подложил на медицински изследвания, които показали, че има абцес. Така се стигнало до първата операция. Последвали още изследвания. Те потвърдили „наличието на тумор с канцерогенни клетки” и наложили провеждането на още една операция, „което позволи пълното отстраняване на въпросния тумор”, обясни Чавес. „Беше една по-сериозна интервенция, осъществена без усложнения, след която аз започнах да се подобрявам, получавайки пълноценно лечение срещу различните типове открити клетки,” каза още венесуелският лидер.
Той изрично благодари на Фидел за настойчивостта, с която го накарал да се прегледа, и призна своята грешка, че не си е правил редовни медицински изследвания. Лошата диагноза също му била съобщена лично от Фидел.
Чавес така описа чувствата си: „Откакто самият Фидел лично дойде да ме уведоми за канцерогенната находка, започнах да се моля на моя господ Исус; на господа на моите родители, тоест на Симон Боливар, на мантията на Девата, тоест на майка ми Елена; на духовете на покрова господен, за да ми дадат възможността да ви говоря не от пътя към дълбините. Сега искам да ви говоря от стръмния път нагоре, по който усещам, че вървя, излизайки от бездната.” Обръщението бе завършено с думите: „Благодаря ти, Господи, благодаря ти, народе мой, благодаря ти, живот мой, ние ще продължим да побеждаваме, сега и завинаги ще живеем и ще побеждаваме”. Религиозният контекст не е изключение за лексиката на Чавес, а по-скоро правило. Той винаги е твърдял, че

„първият революционер” е бил Исус Христос

и често „чавистите” размахват по митингите си плакати с исусовия лик, изрисуван ала Че Гевара.
Изявлението на Чавес от 1 юли за болестта му бе последвано пак от поток публикации и коментари доколко сериозно е състоянието му и как ще изпълнява оттук нататък функциите си. Появиха се прогнози, че е вероятно да остане в Куба и за химиотерапия, което може да отнеме още около три месеца. Но Чавес отново изненада всички и се завърна ненадейно в Каракас в ранни зори на 4 юли, точно след един месец отсъствие. „Връщам се в епицентъра на Боливар и това е истинският пламък, истинският живот. Това е началото на завръщането,” заяви президентът при кацането си.
Пристигането му въодушеви неговите многобройни привърженици, които през целия този месец не спряха да се молят за оздравяването му. Последно проучване на венесуелската агенция IVAD сочи, че популярността му в страната е над 67%.
Завръщането носеше както политическо послание – доказателство, че държавният глава е на мястото си, така и силен емоционален заряд – то съвпадна с тържествата за 200-годишнината от независимостта на Венесуела. За тях бе предвиден мащабен военен парад навръх националния празник 5 юли. При кацането си предния ден Чавес все пак предупреди феновете си: „Не вярвам, че ще мога да бъда сред вас утре по време на официалните церемонии, но ще бъда на моя пост”. Малко по-късно, в следобедните часове на 4 юли, Чавес се появи триумфално на балкона на президентския дворец „Мирафлорес”, облечен в обичайната си военна униформа, с червената си барета и прегърнал две от дъщерите си – Роса Вирхиния и Мария Габриела. Втората често е спрягана за негова наследничка и в политиката заради активното й участие в оглавяваните от баща й преобразования в страната. Чавес наелектризира събралото се да го приветства множество като целуна националния флаг и го развя, скандирайки: „Да живее Венесуела! Да живее боливарската революция! Да живее съюзът с Латинска Америка! Да живее Фидел! Да живее Чавес!” Обръщайки се към феновете си, той добави: „Аз се връщам! Вашата подкрепа е най-доброто лекарство за мен!” Речта на президента продължи само половин час по настояване на лекарите. Той призна, че „отминалите дни никак не бяха леки” и призова „никой да не мисли, че присъствието ми тук означава вече спечелена битка, не, но изкачването на хълма вече е започнало”. Чавес наблегна, че

„известно време” ще трябва да е „под стриктен лекарски контрол”,

но завърши оптимистично: „Тази битка също ще я спечелим, ще я спечелим заедно – в името на живота, в името на родината, в името на революцията”.
Навръх юбилейния 5 юли президентът не можа лично да се включи във военния парад с участието на около 6000 военнослужещи, който демонстрира и новата бойна техника, закупена от Русия и Китай. Чавес обаче даде старт на парада от президентския дворец в компанията на висшето военно командване на страната и думите му бяха ретранслирани по сателитна връзка. Той подчерта, че Венесуела започва „нов етап в изкачването към върха на социализма и хуманизма”, а това предполага „хиляди битки” за „мирно поражение” на онези, които „претендират да я отслабят”.
Още по-емоционални бяха думите му, записани в неговата сметка в „Туитър” още с настъпването на 5 юли: „5 юли, дойде най-после, разтърсващ като ураган родината със страст, 200 години по-късно! Така те очаквахме ние, синовете на твоята слава! О, Венесуела! Честит рожден ден, родино любима! Ах, венесуелци, венесуелци, честито днес и завинаги, братя мои! Да живее Венесуела!”
За тържествата в Каракас пристигнаха многобройни делегации от други латиноамерикански страни. Сред официалните гости имаше и трима президенти – на Боливия Ево Моралес, на Уругвай Хосе Мухика, на Парагвай Френнадо Луго. Последният миналата година също премина през ада на раковата диагноза – бе установено, че има левкемия. След интензивен курс на лечение в Бразилия изгубилият косата си при химиотерапията Луго обяви, че вече го смятат за напълно излекуван. Антиканцерогенна терапия издържа и Дилма Русеф, настоящата президентка на Бразилия, която още преди кандидатирането си трябваше да се пребори с лимфома. Вече като държавен глава на осмата икономика в света Дилма призна наскоро в едно свое интервю, че здравословното премежие я е калило: „Станах различен човек – сега съм по-силна”.
Дали така ще е и при Чавес?...


Видяно: 232Мнения: 0

Общи данни
ВЕНЕЦУЕЛА
Видяно: 1285   Мнения:1

Известни личности
Гаменът от Каракас и голият крал
Видяно: 287   Мнения:0

Чавес става син и добър
Видяно: 230   Мнения:0

Чавес като Путин или два вота – една цел
Видяно: 221   Мнения:0

Фреди Гевара - венецуелският Кошлуков
Видяно: 323   Мнения:0

Феноменът Чавес
Видяно: 279   Мнения:0

Новата битка на Чавес
Видяно: 231   Мнения:0

Чавес пак е тук
Видяно: 92   Мнения:0

Тайната на Чавес
Видяно: 80   Мнения:0

Чавес се възнесе в митологията
Видяно: 88   Мнения:0

Култура
Ражда се “Боливарска Си Ен Ен”
Видяно: 645   Мнения:0

Контакти с България
Български картини са страстта на венецуелския посланик
Видяно: 1617   Мнения:0

Българското изкуство стигна до Венецуела
Видяно: 908   Мнения:0

Двустранните отношения Венецуела-България
Видяно: 1499   Мнения:0

БЪЛГАРИЯ И ВЕНЕЦУЕЛА - 30 години дипломатически отношения
Видяно: 3703   Мнения:1

ВЕНЕЦУЕЛА: В ЦЕНТЪРА НА НОВИНИТЕ
Видяно: 626   Мнения:0

ПОСЛАНИЦИ НА БЪЛГАРИЯ ПО СВЕТА
Видяно: 1240   Мнения:0

София Касидова подписва споразумение с Венесуела
Видяно: 661   Мнения:0

С храни, лекарства и строителство бизнесът ни може да пробие във Венецуела
Видяно: 1009   Мнения:0

Конституционна реформа във Венецуела
Видяно: 631   Мнения:0

Венецуелски щрихи
Видяно: 392   Мнения:0

Венецуелска офанзива и по българско направление
Видяно: 209   Мнения:0

С името на Боливар
Видяно: 85   Мнения:0

Венецуелското лице в България Елена Чики гледа винаги напред
Видяно: 12   Мнения:0

Три горещи души за Шоколад
Видяно: 17   Мнения:0

Тест по венецуелски
Видяно: 0   Мнения:0

Н. Пр. Ориета Капони: Венесуела обединява световни интелектуалци и се бори със заговори
Видяно: 0   Мнения:0

Н. Пр. Ориета Капони: Не Венесуела е заплаха за САЩ, а САЩ за Венесуела, за света и за мира
Видяно: 0   Мнения:0

Н. Пр. Ориета Капони: Продължаваме заветите на Боливар с борба срещу неолиберализма
Видяно: 0   Мнения:0

Приятели на Венесуела изразяват подкрепата си за нея
Видяно: 0   Мнения:0

Забележителности
Красотите на Каракас
Видяно: 1250   Мнения:0

Авторски анализи
Хорхе Валеро: Демокрацията трябва да се прави с морал
Видяно: 654   Мнения:0

Бивш десантчик разпалва полярни страсти във Венецуела
Видяно: 704   Мнения:1

Страсти като от сериали връхлитат латиноуправници
Видяно: 550   Мнения:0

Пучът във Венецуела лъха на петрол. И горчи на САЩ
Видяно: 844   Мнения:0

Пред референдума във Венецуела
Видяно: 596   Мнения:0

Странният диктатор Чавес
Видяно: 732   Мнения:1

ВЕНЕЦУЕЛА, СТРАНА НА КРАСАВИЦИ И... НА ПЕТРОЛ
Видяно: 723   Мнения:0

"Телесур" - южноамериканската "Ал Джазира"
Видяно: 607   Мнения:0

Правителството на Чавес е разядено от корупция
Видяно: 540   Мнения:0

НОВИЯТ ФИДЕЛ ИЛИ НОВИЯТ АЛИЕНДЕ?
Видяно: 535   Мнения:0

Венесуела - ново лице в Латинска Америка?
Видяно: 19899   Мнения:2

Тайната на Чавес
Видяно: 77   Мнения:0

Зрелостният изпит на чавизма
Видяно: 83   Мнения:0

Чавес се възнесе в митологията
Видяно: 69   Мнения:0

Пътни фрагменти от Венесуела
Видяно: 94   Мнения:0

Разполовената Венесуела
Видяно: 109   Мнения:0

50 истини за Уго Чавес и за Боливарската революция
Видяно: 8596   Мнения:0

Венесуела в огледалния свят
Видяно: 0   Мнения:0

Венесуела на мушката
Видяно: 0   Мнения:0

Венесуелски амплитуди
Видяно: 0   Мнения:0

ИСПАНОЖУРНАЛИСТИ
Кои сме ние?

ИЗЯВИ НА СДРУЖЕНИЕТО И НЕГОВИ ЧЛЕНОВЕ

ДЕКЛАРАЦИЯ

Йон Хуаристи на гости на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Институтът "Сервантес" се засилва към България

Йон Хуаристи, директор на института “Сервантес”: 400 милиона говорят езика на Сервантес

СДРУЖЕНИЕ НА ИСПАНОГОВОРЯЩИТЕ ЖУРНАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ(списък на членовете)

ПРЕДСТАВЯНЕ НА САЙТА www.hispanoperiodistas.com

Среща с главната редакторка на кубинското списание "Мухерес" Исабел Мойа

Исабел МОЙА, главен редактор на хаванското женско сп. "Мухерес", пред "Труд": На Куба й е нужен нов мъж

Държавният секретар на Испания по европейските въпроси гостува на СИЖБ

Алберто Наваро: Няма да се караме заради Ирак

Кръгла маса “Испания и испаноезичният свят в България” – 26.11.2004

Погледът на Мелчор Фернандес: България, видяна от Испания

Среща на СИЖБ с Мелчор Фернандес

Писма до СИЖБ по повод Кръглата маса "Испания и испаноезичният свят в България"

Посланиците на Испания, Куба, Бразилия на коледна латинофиеста с журналисти

Кръгла маса "Медиите в демократичното общество", 03.10.2006 - под патронажа на Посолството на Испания в България

Кръгла маса "Чилийският 11 септември" за 100-годишнината ог рождението на президента Салвадор Алиенде и 35-годишнината от военния преврат в Чили, 11.09.2008 г., Софийски университет "Св. Кл. Охридски"

ХVІІІ конгрес на Световната асоциация на жените журналистки и писателки "Комуникациите и журналистиката в дигиталната ера", Сантяго де Чиле, 25-26 септември 2008 г.

Кръгла маса “Латинска Америка днес и България” - със съдействието на посолствата на Аржентина, Бразилия, Венесуела и Куба

ОТИДЕ СИ СВЕТЛАНА ПЛАШОКОВА, зам.-председател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ОТИДЕ СИ САМУЕЛ ФРАНСЕС, легендарно име в българската журналистика, член и съосновател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Да си спомним за Светлана Плашокова и Самуел Франсес

С ЕЗИКА НА СЪРЦЕТО - колеги и посланици отдадоха почит на Светлана Плашокова и Самуел Франсес

СТАТУТ НА КОНКУРСА ЗА ЖУРНАЛИСТИЧЕСКИ ПУБЛИКАЦИИ НА СДРУЖЕНИЕТО НА ИСПАНОГОВОРЕЩИТЕЖУРНАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ"

Конкурс за журналистически публикации на български или испански език „Светове и цветове” на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България”

Представяне на номинираните в журналистическия конкурс "Светове и цветове" в чест на 10-годишнината от основаването на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България – 16 декември 2013 г.

Десет години Сдружение на испаноговорещите журналисти в България, връчване на журналистическите награди „Светлана Плашокова”, „Самуел Франсес” и „Светове и цветове”

Втори конкурс за журналистически публикации на български или испански език „Светове и цветове” - 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Връчване на наградите във второто издание на журналистическия конкурс „СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ” 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ПОБЕДИТЕЛИ в журналистическия конкурс „Светове и цветове” 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ТРЕТИ КОНКУРС "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ" - 2015 за журналистически публикации на български или испански език на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в третия журналистически конкурс на СИЖБ "Светове и цветове" - 2015

СИЖБ обявява четвъртото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2016

Солидарност с Барселона, отговорност пред хуманизма

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Четвъртия журналистически конкурс на СИЖБ „Светове и цветове” - 2016

СИЖБ обявява номинациите в Петия конкурс „Светове и цветове” - 2017

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Петия журналистически конкурс на СИЖБ „Светове и цветове” - 2017

СИЖБ обявява шестото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2018

ЗЛАТНО ПЕРО от СБЖ и ОБЕДИНИТЕЛ НА КУЛТУРИ от СИЖБ за Хавиер Валдивиелсо

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Шестия журналистически конкурс „Светове и цветове” - 2018

СИЖБ обявява седмото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2019

ПОКАНА ЗА СВИКВАНЕ НА ОБЩО СЪБРАНИЕ НА СИЖБ НА 4 ДЕКЕМВРИ 2019 ГОДИНА

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Седмия журналистически конкурс "Светове и цветове" - 2019

СИЖБ обявява осмото издание на конкурса „Светове и цветове” – 2020

ОСМИ КОНКУРС „СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ” - 2020 г. Оповестяване на резултатите

СИЖБ обявява деветото издание на конкурса „Светове и цветове” – 2021

ДЕВЕТИ КОНКУРС "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ" 2021 - оповестяване на резултатите
Партньори и спонсори30.1.2002 г.

Visitor: 3998126