Спонсори:

ИСПАНОСВЯТ
Испания

Испанският език и култура в света

Общи проблеми на Латинска Америка

Аржентина
Боливия
Венесуела
Гватемала
Доминиканска република
Еквадор
Колумбия
Коста Рика
Куба
Мексико
Никарагуа
Панама
Парагвай
Перу
Пуерто Рико
Салвадор
Уругвай
Хондурас
Чили
Португалският език и култура в света
Португалия
Бразилия
Сп. "Тема", бр. 6, 16-22 февруари 2009 г.

Феноменът Чавес

Независимо от изхода на референдума в неделя венецуелският лидер вече си е заковал място в историята, защото 10-те му години власт зарадваха най-бедните с храна, жилища, медицински грижи, ограмотяване и докараха “лявата вълна” в Латинска Америка

Къдринка Къдринова


Прилича на dejá vu. Миналата година във Венецуела също имаше референдум. И една от точките на онова допитване пак беше дали президентът да може да бъде преизбиран неограничен брой пъти, без двумандатен лимит, както е по сегашната конституция. Тогава победи “не”-то. Заподозреният в намерения да увековечи властта си инициатор на референдума и държавен глава Уго Чавес преглътна поражението, призна, че “това е демокрацията” и продължи нататък. А сега, на 15-ти февруари, пак задава на народа същия въпрос за неограничените президентски мандати, вече без никакви други, разсейващи вниманието точки. Кампанията за “да”-то и мобилизацията на чавистите, както се наричат феновете му, е по-внушителна от миналогодишната. Но сондажите до последно варират буквално на ръба – всеки от двата лагера събира по около 50% и никой не се наема да предрича какъв ще е окончателният резултат при самия вот. Ако отново надвие “не”-то, Чавес ще трябва да остане на власт само до края на 2012 г., когато изтича сегашният му 6-годишен мандат, втори поред след конституционната реформа, гласувана пак на референдум през 2000 г. Ако обаче се наложи “да”-то, Чавес несъмнено ще се кандидатира пак и като нищо ще продължи да управлява поне до 2019 г., когато ще се закръглят 20 години от първото му сядане на президентското кресло в Каракас през 1999 г. и от началото на обявената от него Боливарска революция (по името на освободителя на Латинска Америка от испанското владичество Симон Боливар, който е венецуелец).
Подобен сценарий ужасява венецуелската опозиция и критиците на Чавес в чужбина, най-вече в САЩ – страната, която той кратко нарича “Империята”. Опонентите му не спират да винят колоритния венецуелски водач, че насажда авторитаризъм и дух на конфронтация както във вътрешната, така и във външната политика, че в страната няма демокрация и разделение на властите, че икономиката се разсипва, защото приходите от петрола не се инвестират в развитието й, а в помощи за бедните, че се нарушават човешките права, че се толерира корупцията и т.н. Не понасят “популиста” Чавес и заради непредсказуемото му поведение по международни форуми, които рядко минават без ярка случка с негово участие, и заради

цветистия му език на човек от улицата,

от който доскоро си патеше най-вече Джордж Буш, и заради предизвикателните му приятелства с други петролни сили като Иран и Русия.
Факт е, че каудилистката харизма на Чавес дразни дори някои представители на интелектуалната левица във Венецуела, а и в цяла Латинска Америка, които иначе, идейно, би трябвало да са на негова страна поне заради реализираните от правителството му социални програми. Сред най-сърдитите му критици е, примерно, Теодоро Петков – легендата на венецуелските и латиноамериканските левичари от 60-те и 70-те години. Син на полска еврейка и българин, заселили се във Венецуела, Теодоро заедно с един от братята си на младини партизанства по време на диктаторските режими в страната. Братът загива, а Теодоро е заловен и хвърлен в най-строго охранявания затвор. Но успява да избяга оттам заедно с цяла група съратници по прокопан тунел. Историята дава сюжети на цяла поредица от филми и романи. Днес Петков, който се определя като социалист и неколкократно е бил кандидат-президент, пише остри статии срещу Чавес във вестника си “Тал куал”. Той твърди, че последното десетилетие, през което управлява сегашният президент, е “изгубено” за Венецуела и че стартираните социални програми не са подобрили реално живота на народа.
От лагера на чавистите обаче, където доминират наистина най-бедните и онеправданите, на които допреди Чавес никой не е обръщал внимание, нещата изглеждат съвсем различно. Тази еманципирала се и повярвала в силата си през десетте му години на власт човешка маса гледа на него с искрена възхита и благодарност. Ето какво чу репортер на Би Би Си на един от поредните митинги в подкрепа на “да”-то преди референдума: “Нашият команданте е слят с чувствата ни. С него и с революцията сме!” Също и това: “Господ го изпрати тук и той трябва да остане с нас”. Емоциите от латиносериалите не са измислица – хората на този континент наистина са пламенни, екзалтирани и първични, включително и в политиката.
Интересното е, че те намират аргументи и в езика на цифрите. Широкомащабните социални програми по време на управлението на Чавес, наричани “мисии”, не са съвършени, но все пак са успели

да намалят бедността от 42% през 1998 г. до 9,5% сега.

Осигурили са широк достъп до образование и са постигнали 96-процентна грамотност в страната – впечатляващ показател за Латинска Америка, където възможността да четеш и да пишеш все още се смята за привилегия. Това постижение е признато и от ЮНЕСКО, което през 2005-та обявява Венецуела за “територия, свободна от неграмотност”. Безработицата е съкратена наполовина – от 12% през 1998-ма до 6,1% сега. 14 милиона души или половината от 28-милионното население на страната са обхванати от мисия “Прехрана”, която осигурява на хората с ниски доходи евтини хранителни продукти. 4,2% от БВП се заделят за здравеопазване и е гарантиран широк достъп на населението до медицински грижи. С участието на кубински лекари се реализира и мисия “Чудо”, в рамките на която безплатно се извършват очни операции на лишени от възможност да платят за тях болни от цяла Латинска Америка.
На обвиненията, че приходите от петрола се “прахосват” чавистите контрират с данни за държавния резерв. През 1999 г. той е бил 14, 334 млн. долара, а сега е 41,862 млн. долара. Опозиционно настроените предприемачи силно негодуват срещу “разрушаването на икономическата система” в страната, смятат за дълбоко погрешна стратегията да се влагат средства в социални помощи за момента вместо да се инвестира в развитието на сектори, които биха донесли в по-далеча перспектива, но по-трайно икономическо оживление и нови работни места. Тези аргументи обаче нямат стойност в народните квартали, където хората ценят много по-високо възможността именно сега да нахранят децата си, да ги пратят на училище и те да растат здрави, отколкото да слушат колко добре се развива абстрактната за тях макроикономика.
Именно обръщането към реалните социални нужди на населението, тук и сега, е в основата на несъмнения феномен Чавес. Както и да го клеймят опонентите му, колкото и да му се мръщят по-взискателните към език и поведение, венецуелският президент е спечелил на своя страна огромни човешки маси, защото – добре или зле, се опитва да направи нещо реално за тях.
Примерът се оказва заразителен и плъзва из цяла Латинска Америка, надигайки т.нар. “лява вълна” от последните години. В момента с много малки изключения, може би само Колумбия и Мексико, из целия континент доминират повече или по-малко социалноангажирани президенти и правителства – което също е незапомнен тук феномен. Практически всички тези лидери са от поколението, чиято младост е преминала под омаята още от Кубинската революция и под суровия ботуш на домашните им военни диктатури. Сега е

часът на техния реванш.

Не всички са точно от “кръвната група” на Чавес. Има и по-умерени – като чилийката Мишел Бачелет, аржентинката Кристина Фернандес, бразилеца Инасио Лула да Силва, парагваеца Фернандо Луго, които обаче също държат много на социалния ангажимент към избирателите си. Що се отнася до “бойната група” от най-близки съмишленици на венецуелския водач като президентите на Боливия Ево Моралес, на Еквадор Рафаел Кореа, на Никарагуа Даниел Ортега, те не само са редом с Чавес дори по митингите, но са и ядрото на най-амбициозния му проект – обединението ALBA (Боливарска алтернатива за Америките). То е лансирано лично от Чавес през 2004 г. като алтернатива на прокарвания от САЩ ALCA (Американски договор за свободна търговия). Днес в ALBA членуват освен самата Венецуела също и Антигуа, Боливия, Доминика, Куба, Никарагуа, Сейнт Винсент и Гренадин, Хондурас. В ALBA акцентът е не просто икономическото сътрудничество между страните членки, но и социалното развитие на обществата им, и взаимното подпомагане за постигане на тази цел.
Често обвиняват Чавес, че с петродоларите си финансира “почервеняването” на Латинска Америка, но пропускат очевидния факт, че ако такива неща стават само с пари, “Империята” от Север отдавна би успяла да неутрализира този процес. По-същественото при феномена Чавес в латиноамериканското му измерение е истинското разбуждане и включване в политическия живот на огромни човешки маси, които за първи път се чувстват реални участници в промяната на живота си.
Дълбокото раздвижване на обществените пластове в цяла Латинска Америка прави много щастлив още един ключов исторически персонаж – Фидел Кастро. Макар и вече извън активната политика, кубинският “команданте ен хефе”, пред когото Чавес благоговее, доживя да види как цял един континент тръгва след младежката му мечта – че социалната справедливост е възможна.

Видяно: 280Мнения: 0

Общи данни
ВЕНЕЦУЕЛА
Видяно: 1285   Мнения:1

Известни личности
Гаменът от Каракас и голият крал
Видяно: 287   Мнения:0

Чавес става син и добър
Видяно: 230   Мнения:0

Чавес като Путин или два вота – една цел
Видяно: 221   Мнения:0

Фреди Гевара - венецуелският Кошлуков
Видяно: 323   Мнения:0

Феноменът Чавес
Видяно: 279   Мнения:0

Новата битка на Чавес
Видяно: 231   Мнения:0

Чавес пак е тук
Видяно: 92   Мнения:0

Тайната на Чавес
Видяно: 80   Мнения:0

Чавес се възнесе в митологията
Видяно: 88   Мнения:0

Култура
Ражда се “Боливарска Си Ен Ен”
Видяно: 645   Мнения:0

Контакти с България
Български картини са страстта на венецуелския посланик
Видяно: 1617   Мнения:0

Българското изкуство стигна до Венецуела
Видяно: 908   Мнения:0

Двустранните отношения Венецуела-България
Видяно: 1499   Мнения:0

БЪЛГАРИЯ И ВЕНЕЦУЕЛА - 30 години дипломатически отношения
Видяно: 3703   Мнения:1

ВЕНЕЦУЕЛА: В ЦЕНТЪРА НА НОВИНИТЕ
Видяно: 626   Мнения:0

ПОСЛАНИЦИ НА БЪЛГАРИЯ ПО СВЕТА
Видяно: 1240   Мнения:0

София Касидова подписва споразумение с Венесуела
Видяно: 661   Мнения:0

С храни, лекарства и строителство бизнесът ни може да пробие във Венецуела
Видяно: 1009   Мнения:0

Конституционна реформа във Венецуела
Видяно: 631   Мнения:0

Венецуелски щрихи
Видяно: 392   Мнения:0

Венецуелска офанзива и по българско направление
Видяно: 209   Мнения:0

С името на Боливар
Видяно: 85   Мнения:0

Венецуелското лице в България Елена Чики гледа винаги напред
Видяно: 12   Мнения:0

Три горещи души за Шоколад
Видяно: 17   Мнения:0

Тест по венецуелски
Видяно: 0   Мнения:0

Н. Пр. Ориета Капони: Венесуела обединява световни интелектуалци и се бори със заговори
Видяно: 0   Мнения:0

Н. Пр. Ориета Капони: Не Венесуела е заплаха за САЩ, а САЩ за Венесуела, за света и за мира
Видяно: 0   Мнения:0

Н. Пр. Ориета Капони: Продължаваме заветите на Боливар с борба срещу неолиберализма
Видяно: 0   Мнения:0

Приятели на Венесуела изразяват подкрепата си за нея
Видяно: 0   Мнения:0

Забележителности
Красотите на Каракас
Видяно: 1250   Мнения:0

Авторски анализи
Хорхе Валеро: Демокрацията трябва да се прави с морал
Видяно: 654   Мнения:0

Бивш десантчик разпалва полярни страсти във Венецуела
Видяно: 704   Мнения:1

Страсти като от сериали връхлитат латиноуправници
Видяно: 550   Мнения:0

Пучът във Венецуела лъха на петрол. И горчи на САЩ
Видяно: 844   Мнения:0

Пред референдума във Венецуела
Видяно: 596   Мнения:0

Странният диктатор Чавес
Видяно: 732   Мнения:1

ВЕНЕЦУЕЛА, СТРАНА НА КРАСАВИЦИ И... НА ПЕТРОЛ
Видяно: 723   Мнения:0

"Телесур" - южноамериканската "Ал Джазира"
Видяно: 607   Мнения:0

Правителството на Чавес е разядено от корупция
Видяно: 540   Мнения:0

НОВИЯТ ФИДЕЛ ИЛИ НОВИЯТ АЛИЕНДЕ?
Видяно: 535   Мнения:0

Венесуела - ново лице в Латинска Америка?
Видяно: 19899   Мнения:2

Тайната на Чавес
Видяно: 77   Мнения:0

Зрелостният изпит на чавизма
Видяно: 83   Мнения:0

Чавес се възнесе в митологията
Видяно: 69   Мнения:0

Пътни фрагменти от Венесуела
Видяно: 94   Мнения:0

Разполовената Венесуела
Видяно: 109   Мнения:0

50 истини за Уго Чавес и за Боливарската революция
Видяно: 8596   Мнения:0

Венесуела в огледалния свят
Видяно: 0   Мнения:0

Венесуела на мушката
Видяно: 0   Мнения:0

Венесуелски амплитуди
Видяно: 0   Мнения:0

ИСПАНОЖУРНАЛИСТИ
Кои сме ние?

ИЗЯВИ НА СДРУЖЕНИЕТО И НЕГОВИ ЧЛЕНОВЕ

ДЕКЛАРАЦИЯ

Йон Хуаристи на гости на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Институтът "Сервантес" се засилва към България

Йон Хуаристи, директор на института “Сервантес”: 400 милиона говорят езика на Сервантес

СДРУЖЕНИЕ НА ИСПАНОГОВОРЯЩИТЕ ЖУРНАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ(списък на членовете)

ПРЕДСТАВЯНЕ НА САЙТА www.hispanoperiodistas.com

Среща с главната редакторка на кубинското списание "Мухерес" Исабел Мойа

Исабел МОЙА, главен редактор на хаванското женско сп. "Мухерес", пред "Труд": На Куба й е нужен нов мъж

Държавният секретар на Испания по европейските въпроси гостува на СИЖБ

Алберто Наваро: Няма да се караме заради Ирак

Кръгла маса “Испания и испаноезичният свят в България” – 26.11.2004

Погледът на Мелчор Фернандес: България, видяна от Испания

Среща на СИЖБ с Мелчор Фернандес

Писма до СИЖБ по повод Кръглата маса "Испания и испаноезичният свят в България"

Посланиците на Испания, Куба, Бразилия на коледна латинофиеста с журналисти

Кръгла маса "Медиите в демократичното общество", 03.10.2006 - под патронажа на Посолството на Испания в България

Кръгла маса "Чилийският 11 септември" за 100-годишнината ог рождението на президента Салвадор Алиенде и 35-годишнината от военния преврат в Чили, 11.09.2008 г., Софийски университет "Св. Кл. Охридски"

ХVІІІ конгрес на Световната асоциация на жените журналистки и писателки "Комуникациите и журналистиката в дигиталната ера", Сантяго де Чиле, 25-26 септември 2008 г.

Кръгла маса “Латинска Америка днес и България” - със съдействието на посолствата на Аржентина, Бразилия, Венесуела и Куба

ОТИДЕ СИ СВЕТЛАНА ПЛАШОКОВА, зам.-председател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ОТИДЕ СИ САМУЕЛ ФРАНСЕС, легендарно име в българската журналистика, член и съосновател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Да си спомним за Светлана Плашокова и Самуел Франсес

С ЕЗИКА НА СЪРЦЕТО - колеги и посланици отдадоха почит на Светлана Плашокова и Самуел Франсес

СТАТУТ НА КОНКУРСА ЗА ЖУРНАЛИСТИЧЕСКИ ПУБЛИКАЦИИ НА СДРУЖЕНИЕТО НА ИСПАНОГОВОРЕЩИТЕЖУРНАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ"

Конкурс за журналистически публикации на български или испански език „Светове и цветове” на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България”

Представяне на номинираните в журналистическия конкурс "Светове и цветове" в чест на 10-годишнината от основаването на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България – 16 декември 2013 г.

Десет години Сдружение на испаноговорещите журналисти в България, връчване на журналистическите награди „Светлана Плашокова”, „Самуел Франсес” и „Светове и цветове”

Втори конкурс за журналистически публикации на български или испански език „Светове и цветове” - 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Връчване на наградите във второто издание на журналистическия конкурс „СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ” 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ПОБЕДИТЕЛИ в журналистическия конкурс „Светове и цветове” 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ТРЕТИ КОНКУРС "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ" - 2015 за журналистически публикации на български или испански език на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в третия журналистически конкурс на СИЖБ "Светове и цветове" - 2015

СИЖБ обявява четвъртото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2016

Солидарност с Барселона, отговорност пред хуманизма

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Четвъртия журналистически конкурс на СИЖБ „Светове и цветове” - 2016

СИЖБ обявява номинациите в Петия конкурс „Светове и цветове” - 2017

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Петия журналистически конкурс на СИЖБ „Светове и цветове” - 2017

СИЖБ обявява шестото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2018

ЗЛАТНО ПЕРО от СБЖ и ОБЕДИНИТЕЛ НА КУЛТУРИ от СИЖБ за Хавиер Валдивиелсо

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Шестия журналистически конкурс „Светове и цветове” - 2018

СИЖБ обявява седмото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2019

ПОКАНА ЗА СВИКВАНЕ НА ОБЩО СЪБРАНИЕ НА СИЖБ НА 4 ДЕКЕМВРИ 2019 ГОДИНА

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Седмия журналистически конкурс "Светове и цветове" - 2019

СИЖБ обявява осмото издание на конкурса „Светове и цветове” – 2020

ОСМИ КОНКУРС „СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ” - 2020 г. Оповестяване на резултатите

СИЖБ обявява деветото издание на конкурса „Светове и цветове” – 2021

ДЕВЕТИ КОНКУРС "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ" 2021 - оповестяване на резултатите
Партньори и спонсори30.1.2002 г.

Visitor: 3998218