Спонсори:

ИСПАНОСВЯТ
Испания

Испанският език и култура в света

Общи проблеми на Латинска Америка

Аржентина
Боливия
Венесуела
Гватемала
Доминиканска република
Еквадор
Колумбия
Коста Рика
Куба
Мексико
Никарагуа
Панама
Парагвай
Перу
Пуерто Рико
Салвадор
Уругвай
Хондурас
Чили
Португалският език и култура в света
Португалия
Бразилия
Сп. "Тема", бр. 17, 1-7 май 2006 г.

Венецуелски щрихи

Уго Чавес е силен заради антиамериканизма си, който в онзи свят е мерило за демократичност и патриотизъм

Никола Инджов


Обявяването на кандидатурата на българския потомък Теодоро Петков за президентския пост във Венецуела разпали у нас допълнително любопитство към страната, която покрай колоритния си лидер Уго Чавес и без това не слиза от новинарските емисии. Завърналият се от пътуване до Венецуела известен наш писател Никола Инджов специално за “Тема” разказа за впечатленията си оттам.
----------------------------

Бях в Каракас по един много хубав повод – излизането на български език на стихосбирката на венецуелския поет Тарек Уилям Сааб, озаглавена “Небе, свалено като знаме”. Публикувана е в мой превод и с мой предговор. Така че като преводач и познавач на венецуелската литература – защото съм превеждал и други автори от тази страна, отново се озовах в един град, който много обичам. Това беше моето пето посещение в Каракас. И всеки път, когато пристигам там, се сблъсквам с нещо ново.
Този път може би най-силно впечатление ми направиха две неща. Първо, летището на Каракас, което по начало е голямо, се е превърнало в главната писта на Южна Америка за пристигащите от Европа самолети. Оттам минават маршрутите на всички световни авиокомпании, което е показател за развитието на страната.
Второто, което ме развълнува силно, бе човешкият пейзаж. Много деца, много млади хора се виждат по улицита на 6-чилионния Каракас. По парковете, по дискотеките, по хълма Авила, който е туристическа атракция подобно на Витоша, но много добре организирана. Страната се подмладява. В разговорите ми със служители от венецуелската петролна компания, които са хора на дълга и бизнеса, с писатели, с журналисти винаги се изтъкваха грижите на правителството на президента Уго Чавес за младото поколение, особено за децата. Дори докато си говорехме с Тарек, който освен поет е и губернатор на провинция Ансоатеги, той все наблягаше, че неговата амбиция е да построи нови училища, да осигури всички деца в региона му с прясно мляко, с хляб, с дрехи. Известно е, че социалното разслоение във Венецуела на места е твърде силно. То е естествено за една страна в развитие.
Забелязах влияние на кубинската социална политика, която държи на най-добрите условия за децата. За 47-те години след революцията си Куба удвои своето население, а това е истинският показател за развитието на живота там.
По същия път върви и Венецуела, въпреки че изгражда себе си в друга епоха. Вече сме 21-ви век, във времето на глобализма, а освен военните и дипломатическите блокове, на които се разделя светът, вече съществуват и едни други алианси. През цялото време на моя престой въздухът в Каракас бе наситен с информация за все по-интензивните контакти между Венецуела, Уругвай, Китай и Иран. Този четириъгълник е нещо много реално, израз на едно икономическо и културно сътрудничество, взаимодействие, поддръжка. И четирите страни се опълчват на глобалистичната политика на САЩ. Обединени в един такъв магически квадрат, те постигат място за себе си на световните пазари извън все още символичното американско ембарго спрямо тях.
Моето пребиваване съвпадна с посещението на уругвайския президент Табаре Васкес, посрещнат сърдечно от Уго Чавес. Чух по телевизията програмните речи на госта и домакина, които прозвучаха като доктрина във възприемането на днешния свят и особено на Латинска Америка. И двамата президенти непрекъснато говореха не само за тероризма и глобализма като световни явления, но и за предателството. Настръхнах, когато гледах репортажа от поклонението им пред сакрофага на Симон Боливар – венецуелеца, влязъл в историята като Освободителя на Латинска Америка от испанското владичество. Чавес каза: “Виж, Табаре, тук лежат останките на Освободителя. Той беше предаден”. На което Васкес мигновено реагира с думите: “Също като Артигас”. (Хосе Артигас е героят от освободителните войни на Уругвай).
Наистина, почти всички народни водачи на Латинска Америка са били жертви на предателства. Символ на това е златният куршум, забит в мексиканския герой Панчо Виля, с който купеният предател е засвидетелствал, че наистина е свършил “работата”. Този златен куршум все още стои в нечии пистолети и доказателство за това са многобройните атентати срещу водачите на латиноамериканснкия процес, наричан революция. За пример пак ще дам Фидел Кастро, срещу когото има над 180 покушения. Има атентати и срещу Чавес, и срещу новия президент на Боливия Ево Моралес. Както каза Чавес при награждаването на Васкес с най-високия венецуелски орден: “Много неща трябваше да се променят, за да може един индианец и селянин като Ево Моралес да стане президент на своята страна, за да може един лекар и преподавател като Табаре Васкес да застане начело на Уругвай, за да може един селянин и войник като мен да оглави движението на идеите в моето отечество”.
Светът наистина е променен, Южна Америка също. Венецуела играе ролята на Куба сега, но с предимството, че е континентална държава.
Посещението ми съвпадна и с друго знаменателно събитие. На флага на страната бе добавена още една звезда. 7-те досегашни звезди символизираха 7-те провинции, от които е съставена Венецуела. Но една провинция – Гуяна – години наред не е имала този статут. Развитието на живота и икономиката в този регион вече е създало условията той да бъде зачетен. Така на знамето се появи още една – осма – звезда. Това предизвика доста коментари в печата, стана повод опозицията да изкаже различни становища. И най-силно в този хор звучеше гласът на Теодоро Петкоф – човека, който е може би най-дългогодишният и най-известният политик във Венецуела. Бил е член на компартията, партизанин, политзатворник, нелегален деец, сега е сенатор, журналист, интелектуалец и една от любимите фигури на венецуелците. В идейното си развитие той отиде доста напред от младежките си увлечения. Това личи не само по неговите книги, част от които имам, но и по неговия вестник “Тал куал”.
Теодоро Петкоф е българин по баща и е последният от тримата братя в семейството. Първият – Мирослав – е бил убит като член на нелегалната градска съпротива още в края на 50-те години. Тогава става нещо забележително. Теодоро е в горите, като партизанин. Но се сключва временно примирие, за да може той да дойде на погребението на брат си. Изумителен жест на хуманност. Момент, в който човешкото взима връх над политиката.
Аз познавах другия брат – Любен Петкоф, който преди 5 г. за съжаление е починал. Бил е любимец на венецуелската младеж като шампион на страната на висок скок, бегач, изтъкнат атлет. С него се запознах навремето в Куба. Остави ми един скъп спомен – венецуелско знаменце с автограф.
Сега от тримата остана само Теодоро, който обяви, че ще се кандидатира за президент. Това е единствената политическа фигура, която би могла в някаква степен да се противопостави при избори на Уго Чавес, въпреки че позициите на самия Чавес се на просто силни, те се засилват с всеки изминал ден – главно заради неговото антиамериканско поведение. Такова поведение в онзи свят е много актуално и отдавна е прието като мерило за патриотизъм и за демократичност на всеки лидер. Теодоро Петкоф има също такива позиции. Там не можеш да просъществуваш като политик, камо ли като лидер, ако не си така настроен.
В българската емиграция във Венецуела има няколко вълни. Първата е още през 1912 г. За съжаление нашенската колония от последните години, която е чисто икономическа, не се ползва с добра слава. Някои се шегуват, че в момента там има повече българи в затвора, отколкото на свобода. 15 българи са зад решетките във Венецуела за участие в наркотрафик.
Мисля, че въпреки огромната географска дистанция, Венецуела е добър икономически партньор за българския бизнес. Тя би могла да е площадката ни към цяла Латинска Америка. Много сериозни са преговорите между българския холдинг АКБ Форес и венецуелски петролни предприятия за преработката и продажбата на венецуелски петрол. Става дума за строителство на рафинерии в България и петролни фабрики във Венецуела. Това е международен проект за 4 млрд. долара.

------------------------------

Потомък на българин – съперник на Чавес

Едно от най-ярките имена в политическия живот на Венецуела – 74-годишният Теодоро Петкоф, който е син на български емигрант и на полска еврейка, миналата седмица обяви, че ще се кандидатира за президент в изборите на 3 декември т.г. Смята се, че харизматичният Петкоф, който навремето е бил комунист и партизанин, а след Прага’68 се отдръпва от промосковската компартия и става социалдемократ, ще обедини гласовете на опозицията срещу сегашния държавен глава Уго Чавес. Българският потомък критикува Чавес, че има авторитарни замашки и че е задълбочил социалното разслоение в страната.
Най-яркият епизод в биографията на Петкоф е зрелищното му бягство през 60-те години по прокопан тунел от строго охраняван венецуелски затвор, където е хвърлен за партизанска дейност. По този случай са снимани филми. Петкоф има още двама братя, които вече са покойници. Единият загива на младини като партизанин, другият е известен спортист и умира преди 5 г.
Петкоф е бил министър на планирането по време на мандата на президента Рафаел Калдера, който идва на власт през 1996 г. Сенатор е от 25 г., но се отказва от партията си МАС (Движение към социализъм), след като тя подкрепя Чавес. В момента издава и списва най-тиражния венецуелски вестник “Тал куал” (“Как да е”), който е остро критичен към правителството на Чавес.

Видяно: 393Мнения: 0

Общи данни
ВЕНЕЦУЕЛА
Видяно: 1285   Мнения:1

Известни личности
Гаменът от Каракас и голият крал
Видяно: 287   Мнения:0

Чавес става син и добър
Видяно: 230   Мнения:0

Чавес като Путин или два вота – една цел
Видяно: 221   Мнения:0

Фреди Гевара - венецуелският Кошлуков
Видяно: 323   Мнения:0

Феноменът Чавес
Видяно: 279   Мнения:0

Новата битка на Чавес
Видяно: 231   Мнения:0

Чавес пак е тук
Видяно: 92   Мнения:0

Тайната на Чавес
Видяно: 80   Мнения:0

Чавес се възнесе в митологията
Видяно: 88   Мнения:0

Култура
Ражда се “Боливарска Си Ен Ен”
Видяно: 645   Мнения:0

Контакти с България
Български картини са страстта на венецуелския посланик
Видяно: 1617   Мнения:0

Българското изкуство стигна до Венецуела
Видяно: 908   Мнения:0

Двустранните отношения Венецуела-България
Видяно: 1499   Мнения:0

БЪЛГАРИЯ И ВЕНЕЦУЕЛА - 30 години дипломатически отношения
Видяно: 3703   Мнения:1

ВЕНЕЦУЕЛА: В ЦЕНТЪРА НА НОВИНИТЕ
Видяно: 626   Мнения:0

ПОСЛАНИЦИ НА БЪЛГАРИЯ ПО СВЕТА
Видяно: 1240   Мнения:0

София Касидова подписва споразумение с Венесуела
Видяно: 661   Мнения:0

С храни, лекарства и строителство бизнесът ни може да пробие във Венецуела
Видяно: 1009   Мнения:0

Конституционна реформа във Венецуела
Видяно: 631   Мнения:0

Венецуелски щрихи
Видяно: 392   Мнения:0

Венецуелска офанзива и по българско направление
Видяно: 209   Мнения:0

С името на Боливар
Видяно: 85   Мнения:0

Венецуелското лице в България Елена Чики гледа винаги напред
Видяно: 12   Мнения:0

Три горещи души за Шоколад
Видяно: 17   Мнения:0

Тест по венецуелски
Видяно: 0   Мнения:0

Н. Пр. Ориета Капони: Венесуела обединява световни интелектуалци и се бори със заговори
Видяно: 0   Мнения:0

Н. Пр. Ориета Капони: Не Венесуела е заплаха за САЩ, а САЩ за Венесуела, за света и за мира
Видяно: 0   Мнения:0

Н. Пр. Ориета Капони: Продължаваме заветите на Боливар с борба срещу неолиберализма
Видяно: 0   Мнения:0

Приятели на Венесуела изразяват подкрепата си за нея
Видяно: 0   Мнения:0

Забележителности
Красотите на Каракас
Видяно: 1250   Мнения:0

Авторски анализи
Хорхе Валеро: Демокрацията трябва да се прави с морал
Видяно: 654   Мнения:0

Бивш десантчик разпалва полярни страсти във Венецуела
Видяно: 704   Мнения:1

Страсти като от сериали връхлитат латиноуправници
Видяно: 550   Мнения:0

Пучът във Венецуела лъха на петрол. И горчи на САЩ
Видяно: 844   Мнения:0

Пред референдума във Венецуела
Видяно: 596   Мнения:0

Странният диктатор Чавес
Видяно: 732   Мнения:1

ВЕНЕЦУЕЛА, СТРАНА НА КРАСАВИЦИ И... НА ПЕТРОЛ
Видяно: 723   Мнения:0

"Телесур" - южноамериканската "Ал Джазира"
Видяно: 607   Мнения:0

Правителството на Чавес е разядено от корупция
Видяно: 540   Мнения:0

НОВИЯТ ФИДЕЛ ИЛИ НОВИЯТ АЛИЕНДЕ?
Видяно: 535   Мнения:0

Венесуела - ново лице в Латинска Америка?
Видяно: 19899   Мнения:2

Тайната на Чавес
Видяно: 77   Мнения:0

Зрелостният изпит на чавизма
Видяно: 83   Мнения:0

Чавес се възнесе в митологията
Видяно: 69   Мнения:0

Пътни фрагменти от Венесуела
Видяно: 94   Мнения:0

Разполовената Венесуела
Видяно: 109   Мнения:0

50 истини за Уго Чавес и за Боливарската революция
Видяно: 8596   Мнения:0

Венесуела в огледалния свят
Видяно: 0   Мнения:0

Венесуела на мушката
Видяно: 0   Мнения:0

Венесуелски амплитуди
Видяно: 0   Мнения:0

ИСПАНОЖУРНАЛИСТИ
Кои сме ние?

ИЗЯВИ НА СДРУЖЕНИЕТО И НЕГОВИ ЧЛЕНОВЕ

ДЕКЛАРАЦИЯ

Йон Хуаристи на гости на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Институтът "Сервантес" се засилва към България

Йон Хуаристи, директор на института “Сервантес”: 400 милиона говорят езика на Сервантес

СДРУЖЕНИЕ НА ИСПАНОГОВОРЯЩИТЕ ЖУРНАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ(списък на членовете)

ПРЕДСТАВЯНЕ НА САЙТА www.hispanoperiodistas.com

Среща с главната редакторка на кубинското списание "Мухерес" Исабел Мойа

Исабел МОЙА, главен редактор на хаванското женско сп. "Мухерес", пред "Труд": На Куба й е нужен нов мъж

Държавният секретар на Испания по европейските въпроси гостува на СИЖБ

Алберто Наваро: Няма да се караме заради Ирак

Кръгла маса “Испания и испаноезичният свят в България” – 26.11.2004

Погледът на Мелчор Фернандес: България, видяна от Испания

Среща на СИЖБ с Мелчор Фернандес

Писма до СИЖБ по повод Кръглата маса "Испания и испаноезичният свят в България"

Посланиците на Испания, Куба, Бразилия на коледна латинофиеста с журналисти

Кръгла маса "Медиите в демократичното общество", 03.10.2006 - под патронажа на Посолството на Испания в България

Кръгла маса "Чилийският 11 септември" за 100-годишнината ог рождението на президента Салвадор Алиенде и 35-годишнината от военния преврат в Чили, 11.09.2008 г., Софийски университет "Св. Кл. Охридски"

ХVІІІ конгрес на Световната асоциация на жените журналистки и писателки "Комуникациите и журналистиката в дигиталната ера", Сантяго де Чиле, 25-26 септември 2008 г.

Кръгла маса “Латинска Америка днес и България” - със съдействието на посолствата на Аржентина, Бразилия, Венесуела и Куба

ОТИДЕ СИ СВЕТЛАНА ПЛАШОКОВА, зам.-председател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ОТИДЕ СИ САМУЕЛ ФРАНСЕС, легендарно име в българската журналистика, член и съосновател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Да си спомним за Светлана Плашокова и Самуел Франсес

С ЕЗИКА НА СЪРЦЕТО - колеги и посланици отдадоха почит на Светлана Плашокова и Самуел Франсес

СТАТУТ НА КОНКУРСА ЗА ЖУРНАЛИСТИЧЕСКИ ПУБЛИКАЦИИ НА СДРУЖЕНИЕТО НА ИСПАНОГОВОРЕЩИТЕЖУРНАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ"

Конкурс за журналистически публикации на български или испански език „Светове и цветове” на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България”

Представяне на номинираните в журналистическия конкурс "Светове и цветове" в чест на 10-годишнината от основаването на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България – 16 декември 2013 г.

Десет години Сдружение на испаноговорещите журналисти в България, връчване на журналистическите награди „Светлана Плашокова”, „Самуел Франсес” и „Светове и цветове”

Втори конкурс за журналистически публикации на български или испански език „Светове и цветове” - 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Връчване на наградите във второто издание на журналистическия конкурс „СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ” 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ПОБЕДИТЕЛИ в журналистическия конкурс „Светове и цветове” 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ТРЕТИ КОНКУРС "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ" - 2015 за журналистически публикации на български или испански език на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в третия журналистически конкурс на СИЖБ "Светове и цветове" - 2015

СИЖБ обявява четвъртото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2016

Солидарност с Барселона, отговорност пред хуманизма

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Четвъртия журналистически конкурс на СИЖБ „Светове и цветове” - 2016

СИЖБ обявява номинациите в Петия конкурс „Светове и цветове” - 2017

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Петия журналистически конкурс на СИЖБ „Светове и цветове” - 2017

СИЖБ обявява шестото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2018

ЗЛАТНО ПЕРО от СБЖ и ОБЕДИНИТЕЛ НА КУЛТУРИ от СИЖБ за Хавиер Валдивиелсо

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Шестия журналистически конкурс „Светове и цветове” - 2018

СИЖБ обявява седмото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2019

ПОКАНА ЗА СВИКВАНЕ НА ОБЩО СЪБРАНИЕ НА СИЖБ НА 4 ДЕКЕМВРИ 2019 ГОДИНА

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Седмия журналистически конкурс "Светове и цветове" - 2019

СИЖБ обявява осмото издание на конкурса „Светове и цветове” – 2020

ОСМИ КОНКУРС „СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ” - 2020 г. Оповестяване на резултатите

СИЖБ обявява деветото издание на конкурса „Светове и цветове” – 2021

ДЕВЕТИ КОНКУРС "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ" 2021 - оповестяване на резултатите
Партньори и спонсори30.1.2002 г.

Visitor: 3998091