Спонсори:

ИСПАНОСВЯТ
Испания

Испанският език и култура в света

Общи проблеми на Латинска Америка

Аржентина
Боливия
Венесуела
Гватемала
Доминиканска република
Еквадор
Колумбия
Коста Рика
Куба
Мексико
Никарагуа
Панама
Парагвай
Перу
Пуерто Рико
Салвадор
Уругвай
Хондурас
Чили
Португалският език и култура в света
Португалия
Бразилия
Сп. "Тема", бр. 50, 17-24 декември 2007 г.

Оскар Ниемайер, легендата на модерното световно градостроителство, навръх 100-ия си рожден ден, ексклузивно за “Тема”: БЕДНОСТТА И НАСИЛИЕТО ЗАСЕНЧВАТ АРХИТЕКТУРАТА

В този огромен свят аз се чувствам прекалено малък: всеки идва, разказва своята история и отива в небитието”, изповядва създателят на “града-мечта” - столицата на Бразилия

Къдринка Къдринова


- Маестро, приемете поздравленията на “Тема” по повод Вашата 100-годишнина! С какви чувства творец с активна гражданска позиция като Вас посреща такъв забележителен юбилей?
- Като архитект смятам, че политическите въпроси, свързани с бедността и насилието, са по-важни от архитектурата.
- Коя Ваша архитектурна творба е най-голямата Ви гордост?
- Това са онези мои творби, които не се възприемат само като архитектура, а успяват да провокират изненада и емоции като при среща с произведение на изкуството.
- Защо живеете в Рио, а не във “Вашата” Бразилия?
- Роден съм Рио, тук е моето място.
- Онова, което днес представлява столицата на страната Ви, същото ли е, за което си мечтаехте, когато я проектирахте?
- Когато беше кмет на гр. Бело Оризонте, президентът Кубичек ме помоли да направя проекта „Пампуля”. (б.пр. - архитектурен комплекс около изкуствено езеро на 8 км от центъра на града, построен през 40-те години). Моят проект изразяваше пластична свобода, която не беше виждана дотогава и нямаше нищо общо с традиционна архитектура. Останал доволен от успеха на този проект, Кубичек ме покани да участвам в изграждането на новата столица Бразилия. Аз трябваше да дам само архитектурния облик на новия град, а идейният проект бе изработен от Лусио Коста. Той придаде на Бразилия монументалността, от коя се нуждае всяка столица. По онова време Льо Корбюзие (бел. пр. - идеолог на модерната архитектура в Европа в началото на 20 век) написа поема за правия ъгъл, а аз за - вълнистата линия. Тя винаги ме е привличала и преобладава в моите проекти. В поемата си казвам:

„Не ме привлича правия ъгъл, нито правата линия,
твърда, неподвижна, дело на човека.
Това, което ме привлича, е чувствената, свободна линия,
линията, която откривам в планините на моята страна,
в реките и морските вълни, в тялото на любимата жена.
От извити линии е създадена цялата Вселена,
кръглата Вселена на Айнщайн.”

- Какво остана от града-мечта без социални контрасти, който въодушевяваше мечтателите в началото на 60-те години на миналия век?
- Трябва да продължаваме да мечтаем, да вярваме, че един ден, свободни от господстващия капитализъм, хората ще бъдат братя, както смяташе Маркс. Когато мисля за бъдещето на архитектурата, представям си жилищата по-скромни, без онзи показен лукс, който буржоазията тъй обича. А театрите, стадионите, библиотеките, музеите, културните центрове да са още по-големи и да са достъпни за всички.
- Продължавате ли да работите над нови проекти?
- Да, разбира се. Работя върху редица проекти, но сега най-много ме вълнува големият площад, включващ театър и музей, който ще се построи в гр. Авила, Испания.
- Напоследък в различни части на света се лансират гигантомански проекти – супервисоки или въртящи се кули, изкуствени острови и т.н. Как гледате на тях?
- Тази показна вълна е завладяла глобалния капитализъм, но това не ме плаши. Архитектурата се развива в служба на техническия и социалния прогрес. Когато балансът между тях се наруши, архитектурата, която е връзката между изкуството и хората в тяхното ежедневие, ще се окаже ощетена.
- Чувствате ли се разочарован от нещо?
- В този огромен свят аз се чувствам прекалено малък: всеки идва, разказва своята история и отива в небитието.
- Как ще изкоментирате прочутата фраза на Фидел Кастро: “На света останаха само двама комунисти – Оскар Ниемайер и аз”?
- Това е шега, която големият лидер на Латинска Америка каза в момент на добро настроение.
- Как приемате т.нар. “лява вълна” в Латинска Америка днес?
- Това е естественият път на развитие. Най-бедните са мнозинство и един ден те ще победят навсякъде. Левите правителства в Латинска Америка са отговор на заплахите от страна на северноамериканския империализъм, така добре представен от Буш. Чавес има пълно право да върши това, което е необходимо, за да защити венецуелския народ.
- Какво е мнението Ви за управлението на бразилския президент Лула да Силва? То “ляво” ли е?
- Много добро управление. Лула е на страната на народа, той е патриот и знае как да защитава нашия суверенитет.
- Какво мислите за изчезването на СССР и на социалистическия лагер?
- Толкова много неща дължим на народа на бившия СССР! „Към Берлин!” – това каза Сталин на своите войници и освободи човечеството от нацистите. Социалистическият лагер не е изчезнал. От него винаги ще черпим опит, за да преодоляваме социалните проблеми – и в теоретичен, и в практически аспект.
- Идвал ли сте в България? Какво знаете за страната ни?
- За съжаление никога не съм идвал в България. Винаги си спомням с голямо уважение за Георги Димитров, един от героите на световното революционно движение.
- Преживял сте много световни сътресения. Кое е предизвикало най-много ентусиазъм у Вас и кое ви е покрусило най-дълбоко?
- Може би едно от историческите събития, които предизвикаха невероятен ентусиазъм у мен, бе разгромът на Хитлер. Това нямаше да се постигне без героизма на Сталин и съветските войски.
Друго събитие, което най-много ме засегна емоционално, бе военният преврат през 1964 г. в Бразилия и последвалият дълъг и мрачен период.
- Бразилия стана нещо като “Мека” на алтерглобалистите, които редовно се събират на свои форуми в Порто Алегре. Как се отнасяте към алтерглобализма?
- Вярвам в този процес.
- А какво мислите за глобализацията?
- Трябва да държим глобализацията под такъв контрол, който да изключва нейната абсолютизация.
- Ако се налага да поберете в две думи живота си, кои ще са те?
- Солидарност и братство.


ВИЗИТКА

На 15 декември т.г. патриархът на световната модерна архитектура Оскар Ниемайер навършва 100 години. Възрастта обаче не му пречи да продължава активно да работи върху нови проекти и да мечтае за бъдещето на света. Той е роден в Рио де Жанейро в заможно семейство. Пълното му име е Оскар Ниемайер Соариш Филйу. На цял свят е известен като Ниемайер, но всъщност това е фамилията на чичото на баща му. Тъй като бащата израснал в семейството на чичо си, в знак на благодарност разширил фамилното си име с неговото.
Заедно с петте си братя и сестри Оскар прекарва детството си в дома на своя дядо по майчина линия, който е бил министър. Майката умира, докато Оскар е още дете. Баща му доживява дълбоки старини и до края на живота си обича да се любува на работата на сина си в архитектурното му студио.
Оскар започва да следва архитектура в Националната школа за изящни изкуства през 1930 г., когато в Бразилия е извършен държавен преврат, насочен към модернизиране на бразилското общество. Промените намират силен резонанс в творческите среди. За директор на Националната школа за изящни изкуства е назначен младият архитект и обществен деец Лусио Коста, чиито идеи и творчество ентусиазират младия Оскар и стават основа за голямото приятелство и плодотворното сътрудничество помежду им.
Въпреки политическите превратности в страната, които често създават проблеми на изповядващия леви убеждения Ниемайер, смелите му проекти и несъмнената дарба бързо му печелят славата на бляскав архитект и му осигуряват многобройни поръчки. Той участва и в проекти в чужбина, включително в изграждането на комплекса на ООН в Ню Йорк.
Истински разцвет за творчеството му е периодът, в който неговите мечти за градостроителство със социален ангажимент се срещат с политическия размах на Жуселиану Кубичек – първо кмет на град Бело Оризонте, после губернатор, а накрая и президент на Бразилия. Именно по време на президентския мандат на Кубичек стартира и делото на живота на Ниемайер – строителството на новата столица на Бразилия, град Бразилия. Тук той отново работи със своя приятел и съмишленик Лусио Коста. Градът е издигнат само за две години – между 1958 и 1960 г., буквално от нищото, насред пустинно плато в самото сърце на страната. Проектиран е във формата на излитаща птица (някои го виждат като самолет). Извитите под формата на дъга криле са жилищните комплекси, а основната ос, гръбнакът, са административните сгради. Сред най-прочутите творби на Ниемайер в този град-мечта е футуристичната катедрала, както и Националният конгрес с двете “чаши”, обърнати нагоре и надолу - на горната му и на долната камари. Идеята на Ниемайер, Коста и Кубичек е градът да въплъщава духа на демократичност, хуманизъм, социална равнопоставеност и справедливост. Извършеният през 1964 г. десен военен преврат прекършва започналия в страната процес на обновление и за Ниемайер настъпва мрачно десетилетие, през което той живее и работи предимно в Европа и в Северна Африка (в Алжир създава цяла школа от свои последователи в архитектурата).
През 80-те години той отново е в Бразилия и влага вдъхновението си в различни проекти. През 1984 г. дарява на родния си Рио уникалния Самбадром – комплекс за музиканти и танцьори на самба. Отдавна превърнал се в световна легенда, Ниемайер не спира да твори и до днес, често в сътрудничество с дъщеря си Ана Мария, която е художничка декораторка.


Видяно: 237Мнения: 0

Общи данни
БРАЗИЛИЯ
Видяно: 1265   Мнения:0

Етанолът в Бразилия
Видяно: 413   Мнения:0

Известни личности
Баия плаче за Жоржи Амаду
Видяно: 966   Мнения:0

Бразилският конгресмен, бивш партизанин и левичар Фернанду ГАБЕЙРА: Щях да убия посланика на Щатите
Видяно: 746   Мнения:0

Бразилката Анита пленява Гарибалди
Видяно: 1581   Мнения:0

Лула - глобален шампион в борбата с глада
Видяно: 356   Мнения:0

Дилма подкарва бразилския локомотив
Видяно: 183   Мнения:0

Тя е!
Видяно: 236   Мнения:0

Женско царство в Бразилия: Глейси Хофман стана държавен министър
Видяно: 259   Мнения:0

Железният женски триумвират на Дилма
Видяно: 234   Мнения:0

Бразилец поема световната прехрана
Видяно: 265   Мнения:0

Оскар Ниемайер, легендата на модерното световно градостроителство, навръх 100-ия си рожден ден, ексклузивно за “Тема”: БЕДНОСТТА И НАСИЛИЕТО ЗАСЕНЧВАТ АРХИТЕКТУРАТА
Видяно: 236   Мнения:0

Дилмониада
Видяно: 284   Мнения:0

Архитектът на бразилската мечта
Видяно: 75   Мнения:0

Няма ненаказано добро
Видяно: 0   Мнения:0

Самбата на папата
Видяно: 0   Мнения:0

Патриотично и дипломатично
Видяно: 0   Мнения:0

Подобрената версия на цар Мидас
Видяно: 0   Мнения:0

Изкуствената патица срещу Дилма
Видяно: 0   Мнения:0

Две се карат, трети печели
Видяно: 0   Мнения:0

Култура
Марсело Лафит: Защо нямате тениски с „Аз обичам София”?!
Видяно: 413   Мнения:0

Кларисе Лиспектор с двуезична книга у нас
Видяно: 0   Мнения:0

Седмица на Бразилското кино в София
Видяно: 0   Мнения:0

Нелсон Родригес на български
Видяно: 0   Мнения:0

Контакти с България
Божият бразилски краснопис
Видяно: 1407   Мнения:1

Антонио Нобрега - "мултипосланик" на бразилската култура
Видяно: 754   Мнения:0

Дилма РУСЕФ, бивш партизански командир, сега бразилски министър от български произход: Ръководих обир на 2,5 млн. долара
Видяно: 15030   Мнения:0

Бразилският посланик вгражда в книги обичта си към България
Видяно: 1232   Мнения:0

Жозе Аугусто Линдгрен Алвес: Напредваме без радикални промени
Видяно: 651   Мнения:0

Ще открием ли Елдорадо в Чили и Бразилия?
Видяно: 669   Мнения:0

Луис Инасио Лула да Силва, президент на Бразилия Залагаме на България за сближаването ни с ЕС
Видяно: 913   Мнения:0

Първанов и Паси се срещнаха в Бразилия
Видяно: 793   Мнения:0

България представи икономиката си в Сао Пауло
Видяно: 740   Мнения:0

Соломон Паси откри почетно консулство в Рио де Жанейро
Видяно: 1070   Мнения:0

България смята Бразилия за силен кандидат за Съвета за сигурност
Видяно: 774   Мнения:0

Заедно с Бразилия храним НАТО с месо
Видяно: 768   Мнения:0

Дилма Ваня Русеф, министър на мините и енергетиката на Бразилия: Искам да съм полезна и за Бразилия, и за България
Видяно: 1217   Мнения:0

България под Южния кръст – от екзотика към партньорство
Видяно: 756   Мнения:0

БЪЛГАРКА РЪКОВОДИ ГИГАНТА НА ЛАТИНСКА АМЕРИКА
Видяно: 875   Мнения:0

Бразилско месо пробива у нас
Видяно: 704   Мнения:0

Интервю с Жоао Жилберто Вас, почетен консул на България в Бразилия
Видяно: 1592   Мнения:0

Дъщеря на българин командва Бразилия
Видяно: 915   Мнения:0

Желязната Дилма
Видяно: 651   Мнения:0

Машадо де Асиш и Грасилиано Рамош с двуезично издание у нас
Видяно: 401   Мнения:0

Пустите варненци станали бразилци
Видяно: 219   Мнения:0

Изложба на Рожерио Диас в София
Видяно: 222   Мнения:0

Капоейра пуска корени у нас
Видяно: 244   Мнения:0

Бразилска фиеста втори път омагьосва Варна
Видяно: 308   Мнения:0

Бразилски джаз и филми в София
Видяно: 389   Мнения:0

Българин да се нарича...
Видяно: 270   Мнения:0

Бразилия е... във Варна
Видяно: 454   Мнения:0

Дилма подкарва бразилския локомотив
Видяно: 229   Мнения:0

Тя е!
Видяно: 202   Мнения:0

Адио, Рио!
Видяно: 220   Мнения:0

Правилата на Максим Бехар станаха хит и в Бразилия
Видяно: 264   Мнения:0

Дилмониада
Видяно: 234   Мнения:0

Рубенс Гама, министър, директор на отдел „Промотиране на търговията и инвестициите” към министерството на външните работи на Бразилия: Икономиките на САЩ и ЕС се износват
Видяно: 225   Мнения:0

ДИЛМА РУСЕФ, ПРЕЗИДЕНТ НА БРАЗИЛИЯ, В ЕКСКЛУЗИВНО ИНТЕРВЮ СПЕЦИАЛНО ЗА „ТЕМА”: Един друг свят е напълно по силите ни
Видяно: 224   Мнения:0

Захарни глави
Видяно: 323   Мнения:0

Момчил Инджов представя книга за Дилма Русеф
Видяно: 99   Мнения:0

Бразилски класик издаден у нас
Видяно: 75   Мнения:0

„Цяла Бразилия” се пренесе в София
Видяно: 83   Мнения:0

„България” на крака пред Рикардо Авербах
Видяно: 70   Мнения:0

Вера Машадо: Ще разширяваме връзката Бразилия-България
Видяно: 78   Мнения:0

Откривателят на Дилма
Видяно: 93   Мнения:0

Нова страница в българо-бразилските отношения
Видяно: 0   Мнения:0

Софийски старт за бразилския Мундиал
Видяно: 0   Мнения:0

Авторски анализи
Лявата вълна в Латинска Америка изненадва Буш в гръб
Видяно: 658   Мнения:0

Щерка на нашенец омайва бразилците като партизанка и министърка
Видяно: 799   Мнения:0

НАТАЛ - РАДОСТ ОТ ЖИВОТА, СКЪПОЦЕННИ КАМЪНИ И КАРНАВАЛИ
Видяно: 1530   Мнения:1

Луис Инасио Лула да Силва, президент на Бразилия: Залагаме на България за сближаването ни с ЕС
Видяно: 779   Мнения:0

България под Южния кръст – от екзотика към партньорство
Видяно: 512   Мнения:0

Другият възможен свят започва в Бразилия
Видяно: 2321   Мнения:0

Оскар Ниемайер, легендата на модерното световно градостроителство, навръх 100-ия си рожден ден, ексклузивно за “Тема”: БЕДНОСТТА И НАСИЛИЕТО ЗАСЕНЧВАТ АРХИТЕКТУРАТА
Видяно: 304   Мнения:0

Антонио Патриота, външен министър на Бразилия: Намаляването на бедността е база за овладяване на кризата
Видяно: 241   Мнения:0

Третият свят става Първи
Видяно: 354   Мнения:0

ДИЛМА РУСЕФ, ПРЕЗИДЕНТ НА БРАЗИЛИЯ, В ЕКСКЛУЗИВНО ИНТЕРВЮ СПЕЦИАЛНО ЗА „ТЕМА”: Един друг свят е напълно по силите ни
Видяно: 2025   Мнения:0

Другият възможен свят
Видяно: 0   Мнения:0

Битката на Дилма
Видяно: 0   Мнения:0

ИСПАНОЖУРНАЛИСТИ
Кои сме ние?

ИЗЯВИ НА СДРУЖЕНИЕТО И НЕГОВИ ЧЛЕНОВЕ

ДЕКЛАРАЦИЯ

Йон Хуаристи на гости на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Институтът "Сервантес" се засилва към България

Йон Хуаристи, директор на института “Сервантес”: 400 милиона говорят езика на Сервантес

СДРУЖЕНИЕ НА ИСПАНОГОВОРЯЩИТЕ ЖУРНАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ(списък на членовете)

ПРЕДСТАВЯНЕ НА САЙТА www.hispanoperiodistas.com

Среща с главната редакторка на кубинското списание "Мухерес" Исабел Мойа

Исабел МОЙА, главен редактор на хаванското женско сп. "Мухерес", пред "Труд": На Куба й е нужен нов мъж

Държавният секретар на Испания по европейските въпроси гостува на СИЖБ

Алберто Наваро: Няма да се караме заради Ирак

Кръгла маса “Испания и испаноезичният свят в България” – 26.11.2004

Погледът на Мелчор Фернандес: България, видяна от Испания

Среща на СИЖБ с Мелчор Фернандес

Писма до СИЖБ по повод Кръглата маса "Испания и испаноезичният свят в България"

Посланиците на Испания, Куба, Бразилия на коледна латинофиеста с журналисти

Кръгла маса "Медиите в демократичното общество", 03.10.2006 - под патронажа на Посолството на Испания в България

Кръгла маса "Чилийският 11 септември" за 100-годишнината ог рождението на президента Салвадор Алиенде и 35-годишнината от военния преврат в Чили, 11.09.2008 г., Софийски университет "Св. Кл. Охридски"

ХVІІІ конгрес на Световната асоциация на жените журналистки и писателки "Комуникациите и журналистиката в дигиталната ера", Сантяго де Чиле, 25-26 септември 2008 г.

Кръгла маса “Латинска Америка днес и България” - със съдействието на посолствата на Аржентина, Бразилия, Венесуела и Куба

ОТИДЕ СИ СВЕТЛАНА ПЛАШОКОВА, зам.-председател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ОТИДЕ СИ САМУЕЛ ФРАНСЕС, легендарно име в българската журналистика, член и съосновател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Да си спомним за Светлана Плашокова и Самуел Франсес

С ЕЗИКА НА СЪРЦЕТО - колеги и посланици отдадоха почит на Светлана Плашокова и Самуел Франсес

СТАТУТ НА КОНКУРСА ЗА ЖУРНАЛИСТИЧЕСКИ ПУБЛИКАЦИИ НА СДРУЖЕНИЕТО НА ИСПАНОГОВОРЕЩИТЕЖУРНАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ"

Конкурс за журналистически публикации на български или испански език „Светове и цветове” на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България”

Представяне на номинираните в журналистическия конкурс "Светове и цветове" в чест на 10-годишнината от основаването на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България – 16 декември 2013 г.

Десет години Сдружение на испаноговорещите журналисти в България, връчване на журналистическите награди „Светлана Плашокова”, „Самуел Франсес” и „Светове и цветове”

Втори конкурс за журналистически публикации на български или испански език „Светове и цветове” - 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Връчване на наградите във второто издание на журналистическия конкурс „СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ” 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ПОБЕДИТЕЛИ в журналистическия конкурс „Светове и цветове” 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ТРЕТИ КОНКУРС "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ" - 2015 за журналистически публикации на български или испански език на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в третия журналистически конкурс на СИЖБ "Светове и цветове" - 2015

СИЖБ обявява четвъртото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2016

Солидарност с Барселона, отговорност пред хуманизма

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Четвъртия журналистически конкурс на СИЖБ „Светове и цветове” - 2016

СИЖБ обявява номинациите в Петия конкурс „Светове и цветове” - 2017

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Петия журналистически конкурс на СИЖБ „Светове и цветове” - 2017

СИЖБ обявява шестото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2018

ЗЛАТНО ПЕРО от СБЖ и ОБЕДИНИТЕЛ НА КУЛТУРИ от СИЖБ за Хавиер Валдивиелсо

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Шестия журналистически конкурс „Светове и цветове” - 2018

СИЖБ обявява седмото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2019

ПОКАНА ЗА СВИКВАНЕ НА ОБЩО СЪБРАНИЕ НА СИЖБ НА 4 ДЕКЕМВРИ 2019 ГОДИНА

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Седмия журналистически конкурс "Светове и цветове" - 2019

СИЖБ обявява осмото издание на конкурса „Светове и цветове” – 2020

ОСМИ КОНКУРС „СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ” - 2020 г. Оповестяване на резултатите

СИЖБ обявява деветото издание на конкурса „Светове и цветове” – 2021

ДЕВЕТИ КОНКУРС "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ" 2021 - оповестяване на резултатите
Партньори и спонсори08.12.2022 г.

Visitor: 4010369