Спонсори:

ИСПАНОСВЯТ
Испания

Испанският език и култура в света

Общи проблеми на Латинска Америка

Аржентина
Боливия
Венесуела
Гватемала
Доминиканска република
Еквадор
Колумбия
Коста Рика
Куба
Мексико
Никарагуа
Панама
Парагвай
Перу
Пуерто Рико
Салвадор
Уругвай
Хондурас
Чили
Португалският език и култура в света
Португалия
Бразилия
Сп. "Тема", бр. 25, 27 юни - 3 юли 2011 г.

Железният женски триумвират на Дилма

Докато у нас “дилмоманията” се превръща в карикатура на българските нрави, бразилската президентка има да решава нелеките проблеми на осмата световна икономика заедно с още две “мъжки момичета”, издигнати от нея на висши постове


Къдринка Къдринова

Еуфорията от избирането на дъщерята на българин Дилма Русеф начело на Бразилия още държи високи градуси у нас. И често избива в изумителни симптоми. Голям всекидневник например наскоро излезе с убийственото заглавие “Дилма кани Гацо Бацов”. И оповести отдолу: “Гацо Бацов и врачанският "Ботев" ще гостуват в Меката на футбола. Те получиха покана лично от президента на Бразилия Дилма Русеф за участие в турнир, чийто патрон е тя.” Което естествено хвърли в потрес бразилското посолство у нас. Не само заради недоумението кой е този пропуснат от дипломатическите сводки Гацо Бацов, но най-вече заради факта, че президентката на Бразилия никога не е отправяла подобна покана и понятие си няма за въпросния футболен турнир. Турнирът се организира от някаква неизвестна никому бразилска неправителствена организация, която просто разпратила информация – а не покана! – за инициативата си на всякакви футболни отбори.
Компютрите се оказаха компоти и при друго едно бомбастично българско изхвърляне по бразилска линия. Всички помним как от срещата между Дилма и отишлия в Бразилия за встъпването й в длъжност Бойко Борисов излезе информация, че двамата си говорили наред с другото и за “съвместни дейности в сферата на самолетостроенето”. Оттук интерпретатори с развинтено въображение заобясняваха на българската публика как бразилският аерогигант “Ембраер” се е засилил днес-утре да открие завод за самолети в България. Накрая просто се оказа, че “Ер България” купува четири самолета от “Ембраер”.
Някои нашенски журналисти блеснаха с усърдие и при ровенето в българското минало на бащата на Дилма Петър Русев и тукашната му рода. Всъщност излезе, че целта е просто ровене в мръсно бельо с цел сензационна слава за ровещите. Доста долнопробно занятие, особено като се има предвид с какво благоговение самата Дилма винаги говори за баща си. Как ли й действа сега старанието на някои да чернят паметта му и то от родната му България?...
Докато всичко това превръща в грозна карикатура на българските нрави цялата тукашна “дилмомания”, Дилма има да решава съвсем други, много сериозни проблеми. Проблемите на Бразилия. Хубаво е всички тук да запомним веднъж завинаги, че тя все пак е президент именно на Бразилия. А България е само емоционален повей от семейната й история. Нищо повече.

Всеки бразилец има някакъв емигрант в рода си. Но си е бразилец,

никакъв друг. Нищо, че фамилията му може да е Русеф, Хофман или Воловски. Ако България наистина искрено желае успех на бразилката с български баща в нелеката й държавническа мисия начело на осмата в света икономика, по-добре е да се заинтересува какво именно става там, зад океана, под нейното управление. И какви мащабни усилия полага екипът на Дилма например в борбата с крайната бедност, в която все още живеят около 16 милиона граждани на онази голяма страна със 7 % годишен растеж.
Точно насред тукашните дебелашки гаргари около “поканата за Гацо Бацов” Дилма Русеф преживя едно от най-сериозните си политически изпитания, откакто е на власт. Заради подозрения в корупция оставка бе принуден да подаде една от най-емблематичните фигури в бразилския обществен живот от последното десетилетие – Антонио Палоси. По настояване на предишния бразилски президент Инасио Лула да Силва, който лично издигна Дилма за своя наследничка, тя бе назначила Палоси на ключовия пост министър към президентството, сравняван често със значимостта на премиерския в парламентарните републики (Бразилия е президентска). Самата Дилма заемаше същия пост по времето на Лула и именно това бе трамплинът й към президентстването.
Палоси е от дясното крило в управляващата Работническа партия (РП) на Лула и Дилма. Известен е с тесните си връзки с едрия бразилски бизнес, както и с доста чужди инвеститори. Майсторски играч е в дисциплината политически компромис. Той е много близък с Лула още от времето на предизборната кампания през 2002 г., която довежда до победа и до първия мандат на Лула като президент, започнал на 1 януари 2003 г. Палоси съумява да осигури сериозна предприемаческа подкрепа за Лула. Смята се също, че той е и авторът на кръстоската между либерални икономически механизми и широки социални програми, донесла успех и на двата мандата на Лула.
В първото правителство на Лула Палоси е министър на жилищата. Но е принуден да подаде оставка през 2006 г. след обвинения, че е финансирал кампанията на президента с пари с неясен произход. Слуховете са, че те са били натрупани от процентите, които взимал от фирми срещу държавни поръчки, докато е бил кмет на град Рибейрао Прето. Разследването установява известни нередности, но не и престъпление. През 2007 г. Палоси без проблеми става депутат от Сао Пауло.
След поемането на властта от Дилма през януари т.г. Лула настоява тя да го назначи за министър към президентството. И тя го прави. Но през май бразилски медии започват да обвиняват Палоси в търговия с влияние чрез консултантската му фирма “Прожекто” в периода 2006-2008 г. Самият той признава, че за 4 г. личното му състояние е нараснало цели 20 пъти, но уверява, че консултантските му услуги са били напълно законни. Прокуратурата не намира причини за завеждане на дело. И все пак в началото на юни Палоси напуска министерското кресло. Твърди се, че Лула лично ходатайствал пред Дилма Палоси да не се маха. Но тя била непреклонна, че трябва да си ходи.
Дилма е известна с непоносимостта си към корупцията. Самата тя става министър към президентството след друг голям скандал за злоупотреби, свалил от този пост още един много близък на Лула деец – Жозе Дирсеу. Той бе забъркан в схема с ежемесечни плащания на депутати, които да гласуват в полза на правителствени проекти. Дирсеу бе свален и през 2006 г. мястото му бе заето от решената да го изчисти от всякакви подозрения за непочтеност Дилма. По-късно, през 2010-а, когато самата тя вече беше кандидат-президентка и това оваканти горещия стол на министъра към президентството, в него седна адвокатката Ериенсе Гера. Но не се задържа дълго. Тя също бе обвинена в трафик на влияние и подаде оставка в разгара на президентската кампания на Дилма. След пресния случай и с Палоси медиите в Бразилия вече заговориха за “проклятието” на ключовия пост.
Дилма очевидно държи да сложи край на прокобата. Тя изненада всички като назначи на овакантеното място почти неивестната сенаторка от РП Глейси Хофман, съпруга на министъра на комуникациите Пауло Бернардо. Родената през 1965 г. в южния град Куритиба в семейство от немски произход Глейси е новак в политиката – в Сената е едва отпреди няколко месеца след два предишни неуспешни опита. Завършила е право и има две деца. Въпреки че подвежда с миловидната си външност на двойничка на Роми Шнайдер, Глейси всъщност има твърд и неотстъпчив характер, спечелил й сред колегите в Сената прякора “Трактора”. Многозначително е, че Дилма е избрала точно човек като нея да замести витиеватия и любезен с всички Палоси. Според наблюдателите с това решение

Дилма ясно показва, че се еманципира от влиянието на Лула

и започва да гради своя самостоятелна политика. И още – че очевидно ще дава превес на принципността пред компромиса на всяка цена. Но мнозина предупредиха също, че с прогонването на Пелоси тя губи важни лостове за влияние над едрия бизнес и другите политически партии, осигурявали обществен комфорт за управлението на Лула. Впрочем, въпреки опасенията на политиците, че смяната във върхушката може да разклати властта на Дилма, точно след това решение популярността на президентката скочи с още 2 пункта и достигна 49%.
Дилма не спря дотук, а предприе и следваща сериозна рокада. Тя издигна на друг ключов пост – министър на междуинституционалните отношения, още една жена с чепат характер. Това е бившата сенаторка и досегашна министърка на селското стопанство и риболова Идели Салвати – физичка по образование, майка на две пораснали деца, бивша учителка, синдикалистка и правозащитничка. Тя е още по-прославена по острота на нрава си от Глейси Хофман и носи още по-красноречив прякор – “Свирепата”. При встъпването си на поста, който трябва да работи за диалога между президентската институция и Националния конгрес, Салвати обяви, че “ще се опита да слуша повече”, но “не обещава мир и любов”.
Всички коментатори са единодушни, че Дилма е подбрала съратничките си в този женски железен триумвират по свой образ и подобие. Те са принципни, решителни, предпочитат действието пред думите и за всичките важи фразата, изречена от Лула пред негов приятел, изказал учудване, че номинира жена за президент на мачистка Бразили: “Приятелю, Дилма е повече мъж от двама ни, взети заедно!” Същото впрочем важи и за повечето от седемте жени, на които е поверила министерствата на околната среда, планирането, културата, човешките права, расовото равенство, социалното развитие и жените. Налаганият от целия този екип стил на директни и конктертни действия е нещо съвсем ново за бразилското общество, където политиката винаги е била игра на полусенки и компромиси. Но може би новата роля на Бразилия в света изисква и нови подходи.

Видяно: 235Мнения: 0

Общи данни
БРАЗИЛИЯ
Видяно: 1265   Мнения:0

Етанолът в Бразилия
Видяно: 413   Мнения:0

Известни личности
Баия плаче за Жоржи Амаду
Видяно: 966   Мнения:0

Бразилският конгресмен, бивш партизанин и левичар Фернанду ГАБЕЙРА: Щях да убия посланика на Щатите
Видяно: 746   Мнения:0

Бразилката Анита пленява Гарибалди
Видяно: 1581   Мнения:0

Лула - глобален шампион в борбата с глада
Видяно: 356   Мнения:0

Дилма подкарва бразилския локомотив
Видяно: 183   Мнения:0

Тя е!
Видяно: 236   Мнения:0

Женско царство в Бразилия: Глейси Хофман стана държавен министър
Видяно: 259   Мнения:0

Железният женски триумвират на Дилма
Видяно: 234   Мнения:0

Бразилец поема световната прехрана
Видяно: 265   Мнения:0

Оскар Ниемайер, легендата на модерното световно градостроителство, навръх 100-ия си рожден ден, ексклузивно за “Тема”: БЕДНОСТТА И НАСИЛИЕТО ЗАСЕНЧВАТ АРХИТЕКТУРАТА
Видяно: 236   Мнения:0

Дилмониада
Видяно: 284   Мнения:0

Архитектът на бразилската мечта
Видяно: 75   Мнения:0

Няма ненаказано добро
Видяно: 0   Мнения:0

Самбата на папата
Видяно: 0   Мнения:0

Патриотично и дипломатично
Видяно: 0   Мнения:0

Подобрената версия на цар Мидас
Видяно: 0   Мнения:0

Изкуствената патица срещу Дилма
Видяно: 0   Мнения:0

Две се карат, трети печели
Видяно: 0   Мнения:0

Култура
Марсело Лафит: Защо нямате тениски с „Аз обичам София”?!
Видяно: 413   Мнения:0

Кларисе Лиспектор с двуезична книга у нас
Видяно: 0   Мнения:0

Седмица на Бразилското кино в София
Видяно: 0   Мнения:0

Нелсон Родригес на български
Видяно: 0   Мнения:0

Контакти с България
Божият бразилски краснопис
Видяно: 1407   Мнения:1

Антонио Нобрега - "мултипосланик" на бразилската култура
Видяно: 754   Мнения:0

Дилма РУСЕФ, бивш партизански командир, сега бразилски министър от български произход: Ръководих обир на 2,5 млн. долара
Видяно: 15030   Мнения:0

Бразилският посланик вгражда в книги обичта си към България
Видяно: 1232   Мнения:0

Жозе Аугусто Линдгрен Алвес: Напредваме без радикални промени
Видяно: 651   Мнения:0

Ще открием ли Елдорадо в Чили и Бразилия?
Видяно: 669   Мнения:0

Луис Инасио Лула да Силва, президент на Бразилия Залагаме на България за сближаването ни с ЕС
Видяно: 913   Мнения:0

Първанов и Паси се срещнаха в Бразилия
Видяно: 793   Мнения:0

България представи икономиката си в Сао Пауло
Видяно: 740   Мнения:0

Соломон Паси откри почетно консулство в Рио де Жанейро
Видяно: 1070   Мнения:0

България смята Бразилия за силен кандидат за Съвета за сигурност
Видяно: 774   Мнения:0

Заедно с Бразилия храним НАТО с месо
Видяно: 768   Мнения:0

Дилма Ваня Русеф, министър на мините и енергетиката на Бразилия: Искам да съм полезна и за Бразилия, и за България
Видяно: 1217   Мнения:0

България под Южния кръст – от екзотика към партньорство
Видяно: 756   Мнения:0

БЪЛГАРКА РЪКОВОДИ ГИГАНТА НА ЛАТИНСКА АМЕРИКА
Видяно: 875   Мнения:0

Бразилско месо пробива у нас
Видяно: 704   Мнения:0

Интервю с Жоао Жилберто Вас, почетен консул на България в Бразилия
Видяно: 1592   Мнения:0

Дъщеря на българин командва Бразилия
Видяно: 915   Мнения:0

Желязната Дилма
Видяно: 651   Мнения:0

Машадо де Асиш и Грасилиано Рамош с двуезично издание у нас
Видяно: 401   Мнения:0

Пустите варненци станали бразилци
Видяно: 219   Мнения:0

Изложба на Рожерио Диас в София
Видяно: 222   Мнения:0

Капоейра пуска корени у нас
Видяно: 244   Мнения:0

Бразилска фиеста втори път омагьосва Варна
Видяно: 308   Мнения:0

Бразилски джаз и филми в София
Видяно: 389   Мнения:0

Българин да се нарича...
Видяно: 270   Мнения:0

Бразилия е... във Варна
Видяно: 454   Мнения:0

Дилма подкарва бразилския локомотив
Видяно: 229   Мнения:0

Тя е!
Видяно: 202   Мнения:0

Адио, Рио!
Видяно: 220   Мнения:0

Правилата на Максим Бехар станаха хит и в Бразилия
Видяно: 264   Мнения:0

Дилмониада
Видяно: 234   Мнения:0

Рубенс Гама, министър, директор на отдел „Промотиране на търговията и инвестициите” към министерството на външните работи на Бразилия: Икономиките на САЩ и ЕС се износват
Видяно: 225   Мнения:0

ДИЛМА РУСЕФ, ПРЕЗИДЕНТ НА БРАЗИЛИЯ, В ЕКСКЛУЗИВНО ИНТЕРВЮ СПЕЦИАЛНО ЗА „ТЕМА”: Един друг свят е напълно по силите ни
Видяно: 224   Мнения:0

Захарни глави
Видяно: 323   Мнения:0

Момчил Инджов представя книга за Дилма Русеф
Видяно: 99   Мнения:0

Бразилски класик издаден у нас
Видяно: 75   Мнения:0

„Цяла Бразилия” се пренесе в София
Видяно: 83   Мнения:0

„България” на крака пред Рикардо Авербах
Видяно: 70   Мнения:0

Вера Машадо: Ще разширяваме връзката Бразилия-България
Видяно: 78   Мнения:0

Откривателят на Дилма
Видяно: 93   Мнения:0

Нова страница в българо-бразилските отношения
Видяно: 0   Мнения:0

Софийски старт за бразилския Мундиал
Видяно: 0   Мнения:0

Авторски анализи
Лявата вълна в Латинска Америка изненадва Буш в гръб
Видяно: 658   Мнения:0

Щерка на нашенец омайва бразилците като партизанка и министърка
Видяно: 799   Мнения:0

НАТАЛ - РАДОСТ ОТ ЖИВОТА, СКЪПОЦЕННИ КАМЪНИ И КАРНАВАЛИ
Видяно: 1530   Мнения:1

Луис Инасио Лула да Силва, президент на Бразилия: Залагаме на България за сближаването ни с ЕС
Видяно: 779   Мнения:0

България под Южния кръст – от екзотика към партньорство
Видяно: 512   Мнения:0

Другият възможен свят започва в Бразилия
Видяно: 2321   Мнения:0

Оскар Ниемайер, легендата на модерното световно градостроителство, навръх 100-ия си рожден ден, ексклузивно за “Тема”: БЕДНОСТТА И НАСИЛИЕТО ЗАСЕНЧВАТ АРХИТЕКТУРАТА
Видяно: 304   Мнения:0

Антонио Патриота, външен министър на Бразилия: Намаляването на бедността е база за овладяване на кризата
Видяно: 241   Мнения:0

Третият свят става Първи
Видяно: 354   Мнения:0

ДИЛМА РУСЕФ, ПРЕЗИДЕНТ НА БРАЗИЛИЯ, В ЕКСКЛУЗИВНО ИНТЕРВЮ СПЕЦИАЛНО ЗА „ТЕМА”: Един друг свят е напълно по силите ни
Видяно: 2025   Мнения:0

Другият възможен свят
Видяно: 0   Мнения:0

Битката на Дилма
Видяно: 0   Мнения:0

ИСПАНОЖУРНАЛИСТИ
Кои сме ние?

ИЗЯВИ НА СДРУЖЕНИЕТО И НЕГОВИ ЧЛЕНОВЕ

ДЕКЛАРАЦИЯ

Йон Хуаристи на гости на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Институтът "Сервантес" се засилва към България

Йон Хуаристи, директор на института “Сервантес”: 400 милиона говорят езика на Сервантес

СДРУЖЕНИЕ НА ИСПАНОГОВОРЯЩИТЕ ЖУРНАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ(списък на членовете)

ПРЕДСТАВЯНЕ НА САЙТА www.hispanoperiodistas.com

Среща с главната редакторка на кубинското списание "Мухерес" Исабел Мойа

Исабел МОЙА, главен редактор на хаванското женско сп. "Мухерес", пред "Труд": На Куба й е нужен нов мъж

Държавният секретар на Испания по европейските въпроси гостува на СИЖБ

Алберто Наваро: Няма да се караме заради Ирак

Кръгла маса “Испания и испаноезичният свят в България” – 26.11.2004

Погледът на Мелчор Фернандес: България, видяна от Испания

Среща на СИЖБ с Мелчор Фернандес

Писма до СИЖБ по повод Кръглата маса "Испания и испаноезичният свят в България"

Посланиците на Испания, Куба, Бразилия на коледна латинофиеста с журналисти

Кръгла маса "Медиите в демократичното общество", 03.10.2006 - под патронажа на Посолството на Испания в България

Кръгла маса "Чилийският 11 септември" за 100-годишнината ог рождението на президента Салвадор Алиенде и 35-годишнината от военния преврат в Чили, 11.09.2008 г., Софийски университет "Св. Кл. Охридски"

ХVІІІ конгрес на Световната асоциация на жените журналистки и писателки "Комуникациите и журналистиката в дигиталната ера", Сантяго де Чиле, 25-26 септември 2008 г.

Кръгла маса “Латинска Америка днес и България” - със съдействието на посолствата на Аржентина, Бразилия, Венесуела и Куба

ОТИДЕ СИ СВЕТЛАНА ПЛАШОКОВА, зам.-председател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ОТИДЕ СИ САМУЕЛ ФРАНСЕС, легендарно име в българската журналистика, член и съосновател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Да си спомним за Светлана Плашокова и Самуел Франсес

С ЕЗИКА НА СЪРЦЕТО - колеги и посланици отдадоха почит на Светлана Плашокова и Самуел Франсес

СТАТУТ НА КОНКУРСА ЗА ЖУРНАЛИСТИЧЕСКИ ПУБЛИКАЦИИ НА СДРУЖЕНИЕТО НА ИСПАНОГОВОРЕЩИТЕЖУРНАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ"

Конкурс за журналистически публикации на български или испански език „Светове и цветове” на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България”

Представяне на номинираните в журналистическия конкурс "Светове и цветове" в чест на 10-годишнината от основаването на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България – 16 декември 2013 г.

Десет години Сдружение на испаноговорещите журналисти в България, връчване на журналистическите награди „Светлана Плашокова”, „Самуел Франсес” и „Светове и цветове”

Втори конкурс за журналистически публикации на български или испански език „Светове и цветове” - 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Връчване на наградите във второто издание на журналистическия конкурс „СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ” 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ПОБЕДИТЕЛИ в журналистическия конкурс „Светове и цветове” 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ТРЕТИ КОНКУРС "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ" - 2015 за журналистически публикации на български или испански език на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в третия журналистически конкурс на СИЖБ "Светове и цветове" - 2015

СИЖБ обявява четвъртото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2016

Солидарност с Барселона, отговорност пред хуманизма

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Четвъртия журналистически конкурс на СИЖБ „Светове и цветове” - 2016

СИЖБ обявява номинациите в Петия конкурс „Светове и цветове” - 2017

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Петия журналистически конкурс на СИЖБ „Светове и цветове” - 2017

СИЖБ обявява шестото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2018

ЗЛАТНО ПЕРО от СБЖ и ОБЕДИНИТЕЛ НА КУЛТУРИ от СИЖБ за Хавиер Валдивиелсо

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Шестия журналистически конкурс „Светове и цветове” - 2018

СИЖБ обявява седмото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2019

ПОКАНА ЗА СВИКВАНЕ НА ОБЩО СЪБРАНИЕ НА СИЖБ НА 4 ДЕКЕМВРИ 2019 ГОДИНА

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Седмия журналистически конкурс "Светове и цветове" - 2019

СИЖБ обявява осмото издание на конкурса „Светове и цветове” – 2020

ОСМИ КОНКУРС „СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ” - 2020 г. Оповестяване на резултатите

СИЖБ обявява деветото издание на конкурса „Светове и цветове” – 2021

ДЕВЕТИ КОНКУРС "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ" 2021 - оповестяване на резултатите
Партньори и спонсори08.12.2022 г.

Visitor: 4010289