Спонсори:

ИСПАНОСВЯТ
Испания

Испанският език и култура в света

Общи проблеми на Латинска Америка

Аржентина
Боливия
Венесуела
Гватемала
Доминиканска република
Еквадор
Колумбия
Коста Рика
Куба
Мексико
Никарагуа
Панама
Парагвай
Перу
Пуерто Рико
Салвадор
Уругвай
Хондурас
Чили
Португалският език и култура в света
Португалия
Бразилия
Сп. "Тема", бр. 12, 28 март - 4 април 2011 г.

Латиноваканцията на Обама

Президентът на САЩ се разходи из Бразилия, Чили и Салвадор насред либийската криза без да каже нищо съществено на домакините си

Къдринка Къдринова


Точно на 19 март, когато започнаха първите бомбардировки над Либия, американският президент Барак Обама остави хиперактивния Никола Саркози на самотек и стартира обиколката си из Латинска Америка. Спирките му бяха в Бразилия, Чили и Салвадор.
Най-големият бразилски вестник „О Глобо” приветства госта с многозначителна карикатура под надслова “Yes, Weekend!” – закачка с прочутия предизборен слоган на Обама “Yes, We Can!”. На картинката от президента се виждат само петите. Те стърчат от морските вълни, в които той е скочил директно от своя кацнал на плажа в Рио самолет, а захвърлените официални обувки и костюм още не са успели да паднат на пясъка.
Карикатурата се оказа пророческа. Воаяжът на придружавания от жена си и дъщерите си Обама не излезе извън рамките на ваканционно семейно пътуване с отбиване при приятели в лицето на местни държавни глави. Латинският корен на думата „ваканция” идва от „празнина”. Трудно може да се намери по-точно определение за тази останала доста куха откъм съдържание латиноамериканска разходка. Тя бе разочароваща за всички, които очакваха от нея задълбочени послания за „ново начало” в отношенията между този много динамичен регион и САЩ. То бе обещано от самия Обама при дебюта му на междуамериканската среща в Тринидад и Тобаго през 2009 г. Президентът на САЩ намери време да обърне внимание на латиноамериканците едва сега, две години по-късно, вече преполовил мандата си.
Латиноамериканският гигант Бразилия бе удостоен с двудневен престой. Първият ден бе посветен на протоколните разговори в столицата Бразилия с новата президентка Дилма Русеф. Вторият ден донесе повече „общуване с народа”, грижливо режисирано от американските служби за сигурност сред декорите на една фавела и на един общински театър в Рио де Жанейро. Обама успя да си поговори и с местни бизнесмени, но му бе спестена срещатас протестиращи срещу войната в Либия и срещу антикубинското ембарго.
Първата жена начело на Бразилия посрещна първия чернокож президент на САЩ, пременена в яркочервена рокля и обувки в същия цвят. Размени си с него целувки и чу комплименти за себе си и страната си. Обама държеше да демонстрира затопляне в двустранните отношения след захлаждането им в края на мандата на предишния бразилски лидер Лула да Силва. Лула раздразни Вашингтон с посредничеството си в спора около иранската ядрена програма и с от отказа да подкрепи санкции срещу Иран в ООН. Обиден от рязко влошилото се след това отношение на САЩ, Лула сега почти предизвика дипломатически скандал като отказа да участва в официалния обед, даден от Дилма в чест на Обама. За да спести неудобни въпроси по този повод и по темата „Либия”, по която се разминава с госта си, Дилма се отказа от съвместна пресконференция след разговрорите с американския лидер. Имаше само кратки изявления на двамата държавни глави, без въпроси. По време на брифинга лицето на президентката остана ледено. Може би защото в предшествалата беседа не бе срещнала отзивчивост от госта си по повод желанието на Бразилия да получи постоянно място в Съвета за сигурност. Въпреки всичките си хвалби към успехите и нарасналото световно влияние на Бразилия, Обама очевидно бе пристигнал, не за да фаворизира тежненията на бразилците да стават световна сила, а за да потърси предимно икономически и геостратегически ползи за САЩ. В крайна сметка си тръгна само с общи фрази около предложената от него продажба на Бразилия на самолети F-16. И с откритието, че изместването на главния бразилски външнотърговски партньор – Китай, ще е трудна работа.
Китай е в същата водеща позиция и в Чили – втората спирка на Обама. Страната, преживяла суровата диктатура на генерал Аугусто Пиночет и осъществила мирен преход към стабилна и социалноангажирана демокрация, от десетилетия се радва и на много успешни икономически показатели в рамките на неолибералния модел, за чиято витрина се има. Уви, в същото време Чили е поставена от ООН и сред 15-е държави в света с най-лошо разпределение на богатството. Но пък местната политическа култура е превърнала дори настоящия десен президент Себастиан Пиниера в радетел на борбата с бедността и в приемник на социалните програми на предшествалите го във властта левоцентристки правителства. Анонсите сочеха, че тъкмо в Сантяго Обама се кани да произнесе програмна за отношенията САЩ-Латинска Америка реч. Именно с такива очаквания в президентския дворец „Ла Монеда”, бомбардиран навремето от Пиночет, се събра чилийският елит. Речта, която поднесе Обама обаче, прозвуча толкова постно, че нито веднъж не бе прекъсната от ръкопляскания. Лайтмотивът й бе, че между САЩ и Латинска Америка трябва да вирее само равноправно сътрудничество, защото „всички сме американци”. Бе отправен и специален апел за „разширяване на независимостта на кубинския народ” и в подкрепа на антиправителствените кубински организации.
Впрочем, точно по същото време Куба разпространи документален филм с разкритията на трима свои агенти, от години инфилтрирани сред дисидентските гурипорвки на Острова на свободата. Те свидетелстват за поръчковия характер на действията на дисидентите, които се интересуват главно от финансирането, предоставяно им от американски представители. Описанията съвпадат и с изводите от изтекли наскоро в „Уикилийкс” документи на Държавния департамент по темата.
За чилийското общество обаче много по-важният въпрос бе друг – ще се извини ли Обама за ролята, изиграна от страната му в преврата на Пиночет през 1973 г. и последвалите жестоки репресии? Точно такова питане отправи към американския президент чилийски журналист, който се поинтересува също дали САЩ ще съдействат в разследвания за нарушения на човешките права по време на диктатурата. Но Обама в отговора си изобщо прескочи частта за извинението. Обеща сътрудничество в разследванията и не пропусна да поучи, че „не трябва да се вторачваме в миналото”. Забележка, с която окончателно разочарова много чуствителните на тази тема чилийци. И то не само левите. Дори Хосе Пиниера, брат на чилийския президент и бивш министър от времето на Пиночет, написа в сметката си в „Туитър”: „Дойдох, видях, победих” е бил туитът на Цезар сред една победа в Рим. „Дойдох, видях и нищо не казах” ще е туитът на Обама днес”.
В Салвадор, последната спирка от обиколката, президентът на САЩ също стъпваше по горещи американски следи от близката история. Най-малката и най-гъстонаселена република в Централна Америка през 80-те е арена на кървава гражданска война, в която САЩ усилено финансират и въоръжават бруталния официален режим. А той избива както партизани от Фронта за национално освобождение „Фарабундо Марти” (ФНОФМ), така и всякакви демократи. Включително архиепископа на Сан Салвадор Оскар Арнулфо Ромеро, застрелян по време на литургия. След сложни политически обрати през 1992-а ФНОФМ става политическа партия, а страната започва да се демократизира. Днес президент е издигнатият от ФНОФМ бивш журналист Маурисио Фунес, диалогичен и толерантен към всички, включително и към САЩ. Именно като награда за неговото „добро държание” разчита ВВС изборът на Обама да се отбие в разкъсвания и днес отнова драма Салвадор – драмата на високата, предмно младежка престъпност.
Гостът и тук не се извини за някогашната американска намеса, но се поклони на гроба на Ромеро. А с Фунес се разбра да се създаде Съюз за гражданска сигурност в Централна Америка с фонд от 200 млн. долара, осигурени от САЩ, Европа и Латинска Америка. Съюзът ще вкарва младите в правия път с американски културни програми, ще контролира емиграцията (към САЩ), ще стопира и потоците на дрогата. Все въпроси, важни за САЩ. Но дали между кацанията, излитанията и словата пред строго подбрана и строго охранявана публика Обама успя да разбере и кое е важно за днешна Латинска Америка?


Видяно: 179Мнения: 0

Общи данни
БРАЗИЛИЯ
Видяно: 1265   Мнения:0

Етанолът в Бразилия
Видяно: 413   Мнения:0

Известни личности
Баия плаче за Жоржи Амаду
Видяно: 966   Мнения:0

Бразилският конгресмен, бивш партизанин и левичар Фернанду ГАБЕЙРА: Щях да убия посланика на Щатите
Видяно: 746   Мнения:0

Бразилката Анита пленява Гарибалди
Видяно: 1581   Мнения:0

Лула - глобален шампион в борбата с глада
Видяно: 356   Мнения:0

Дилма подкарва бразилския локомотив
Видяно: 183   Мнения:0

Тя е!
Видяно: 236   Мнения:0

Женско царство в Бразилия: Глейси Хофман стана държавен министър
Видяно: 259   Мнения:0

Железният женски триумвират на Дилма
Видяно: 234   Мнения:0

Бразилец поема световната прехрана
Видяно: 265   Мнения:0

Оскар Ниемайер, легендата на модерното световно градостроителство, навръх 100-ия си рожден ден, ексклузивно за “Тема”: БЕДНОСТТА И НАСИЛИЕТО ЗАСЕНЧВАТ АРХИТЕКТУРАТА
Видяно: 236   Мнения:0

Дилмониада
Видяно: 284   Мнения:0

Архитектът на бразилската мечта
Видяно: 75   Мнения:0

Няма ненаказано добро
Видяно: 0   Мнения:0

Самбата на папата
Видяно: 0   Мнения:0

Патриотично и дипломатично
Видяно: 0   Мнения:0

Подобрената версия на цар Мидас
Видяно: 0   Мнения:0

Изкуствената патица срещу Дилма
Видяно: 0   Мнения:0

Две се карат, трети печели
Видяно: 0   Мнения:0

Култура
Марсело Лафит: Защо нямате тениски с „Аз обичам София”?!
Видяно: 413   Мнения:0

Кларисе Лиспектор с двуезична книга у нас
Видяно: 0   Мнения:0

Седмица на Бразилското кино в София
Видяно: 0   Мнения:0

Нелсон Родригес на български
Видяно: 0   Мнения:0

Контакти с България
Божият бразилски краснопис
Видяно: 1407   Мнения:1

Антонио Нобрега - "мултипосланик" на бразилската култура
Видяно: 754   Мнения:0

Дилма РУСЕФ, бивш партизански командир, сега бразилски министър от български произход: Ръководих обир на 2,5 млн. долара
Видяно: 15030   Мнения:0

Бразилският посланик вгражда в книги обичта си към България
Видяно: 1232   Мнения:0

Жозе Аугусто Линдгрен Алвес: Напредваме без радикални промени
Видяно: 651   Мнения:0

Ще открием ли Елдорадо в Чили и Бразилия?
Видяно: 669   Мнения:0

Луис Инасио Лула да Силва, президент на Бразилия Залагаме на България за сближаването ни с ЕС
Видяно: 913   Мнения:0

Първанов и Паси се срещнаха в Бразилия
Видяно: 793   Мнения:0

България представи икономиката си в Сао Пауло
Видяно: 740   Мнения:0

Соломон Паси откри почетно консулство в Рио де Жанейро
Видяно: 1070   Мнения:0

България смята Бразилия за силен кандидат за Съвета за сигурност
Видяно: 774   Мнения:0

Заедно с Бразилия храним НАТО с месо
Видяно: 768   Мнения:0

Дилма Ваня Русеф, министър на мините и енергетиката на Бразилия: Искам да съм полезна и за Бразилия, и за България
Видяно: 1217   Мнения:0

България под Южния кръст – от екзотика към партньорство
Видяно: 756   Мнения:0

БЪЛГАРКА РЪКОВОДИ ГИГАНТА НА ЛАТИНСКА АМЕРИКА
Видяно: 875   Мнения:0

Бразилско месо пробива у нас
Видяно: 704   Мнения:0

Интервю с Жоао Жилберто Вас, почетен консул на България в Бразилия
Видяно: 1592   Мнения:0

Дъщеря на българин командва Бразилия
Видяно: 915   Мнения:0

Желязната Дилма
Видяно: 651   Мнения:0

Машадо де Асиш и Грасилиано Рамош с двуезично издание у нас
Видяно: 401   Мнения:0

Пустите варненци станали бразилци
Видяно: 219   Мнения:0

Изложба на Рожерио Диас в София
Видяно: 222   Мнения:0

Капоейра пуска корени у нас
Видяно: 244   Мнения:0

Бразилска фиеста втори път омагьосва Варна
Видяно: 308   Мнения:0

Бразилски джаз и филми в София
Видяно: 389   Мнения:0

Българин да се нарича...
Видяно: 270   Мнения:0

Бразилия е... във Варна
Видяно: 454   Мнения:0

Дилма подкарва бразилския локомотив
Видяно: 229   Мнения:0

Тя е!
Видяно: 202   Мнения:0

Адио, Рио!
Видяно: 220   Мнения:0

Правилата на Максим Бехар станаха хит и в Бразилия
Видяно: 264   Мнения:0

Дилмониада
Видяно: 234   Мнения:0

Рубенс Гама, министър, директор на отдел „Промотиране на търговията и инвестициите” към министерството на външните работи на Бразилия: Икономиките на САЩ и ЕС се износват
Видяно: 225   Мнения:0

ДИЛМА РУСЕФ, ПРЕЗИДЕНТ НА БРАЗИЛИЯ, В ЕКСКЛУЗИВНО ИНТЕРВЮ СПЕЦИАЛНО ЗА „ТЕМА”: Един друг свят е напълно по силите ни
Видяно: 224   Мнения:0

Захарни глави
Видяно: 323   Мнения:0

Момчил Инджов представя книга за Дилма Русеф
Видяно: 99   Мнения:0

Бразилски класик издаден у нас
Видяно: 75   Мнения:0

„Цяла Бразилия” се пренесе в София
Видяно: 83   Мнения:0

„България” на крака пред Рикардо Авербах
Видяно: 70   Мнения:0

Вера Машадо: Ще разширяваме връзката Бразилия-България
Видяно: 78   Мнения:0

Откривателят на Дилма
Видяно: 93   Мнения:0

Нова страница в българо-бразилските отношения
Видяно: 0   Мнения:0

Софийски старт за бразилския Мундиал
Видяно: 0   Мнения:0

Авторски анализи
Лявата вълна в Латинска Америка изненадва Буш в гръб
Видяно: 658   Мнения:0

Щерка на нашенец омайва бразилците като партизанка и министърка
Видяно: 799   Мнения:0

НАТАЛ - РАДОСТ ОТ ЖИВОТА, СКЪПОЦЕННИ КАМЪНИ И КАРНАВАЛИ
Видяно: 1530   Мнения:1

Луис Инасио Лула да Силва, президент на Бразилия: Залагаме на България за сближаването ни с ЕС
Видяно: 779   Мнения:0

България под Южния кръст – от екзотика към партньорство
Видяно: 512   Мнения:0

Другият възможен свят започва в Бразилия
Видяно: 2321   Мнения:0

Оскар Ниемайер, легендата на модерното световно градостроителство, навръх 100-ия си рожден ден, ексклузивно за “Тема”: БЕДНОСТТА И НАСИЛИЕТО ЗАСЕНЧВАТ АРХИТЕКТУРАТА
Видяно: 304   Мнения:0

Антонио Патриота, външен министър на Бразилия: Намаляването на бедността е база за овладяване на кризата
Видяно: 241   Мнения:0

Третият свят става Първи
Видяно: 354   Мнения:0

ДИЛМА РУСЕФ, ПРЕЗИДЕНТ НА БРАЗИЛИЯ, В ЕКСКЛУЗИВНО ИНТЕРВЮ СПЕЦИАЛНО ЗА „ТЕМА”: Един друг свят е напълно по силите ни
Видяно: 2025   Мнения:0

Другият възможен свят
Видяно: 0   Мнения:0

Битката на Дилма
Видяно: 0   Мнения:0

ИСПАНОЖУРНАЛИСТИ
Кои сме ние?

ИЗЯВИ НА СДРУЖЕНИЕТО И НЕГОВИ ЧЛЕНОВЕ

ДЕКЛАРАЦИЯ

Йон Хуаристи на гости на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Институтът "Сервантес" се засилва към България

Йон Хуаристи, директор на института “Сервантес”: 400 милиона говорят езика на Сервантес

СДРУЖЕНИЕ НА ИСПАНОГОВОРЯЩИТЕ ЖУРНАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ(списък на членовете)

ПРЕДСТАВЯНЕ НА САЙТА www.hispanoperiodistas.com

Среща с главната редакторка на кубинското списание "Мухерес" Исабел Мойа

Исабел МОЙА, главен редактор на хаванското женско сп. "Мухерес", пред "Труд": На Куба й е нужен нов мъж

Държавният секретар на Испания по европейските въпроси гостува на СИЖБ

Алберто Наваро: Няма да се караме заради Ирак

Кръгла маса “Испания и испаноезичният свят в България” – 26.11.2004

Погледът на Мелчор Фернандес: България, видяна от Испания

Среща на СИЖБ с Мелчор Фернандес

Писма до СИЖБ по повод Кръглата маса "Испания и испаноезичният свят в България"

Посланиците на Испания, Куба, Бразилия на коледна латинофиеста с журналисти

Кръгла маса "Медиите в демократичното общество", 03.10.2006 - под патронажа на Посолството на Испания в България

Кръгла маса "Чилийският 11 септември" за 100-годишнината ог рождението на президента Салвадор Алиенде и 35-годишнината от военния преврат в Чили, 11.09.2008 г., Софийски университет "Св. Кл. Охридски"

ХVІІІ конгрес на Световната асоциация на жените журналистки и писателки "Комуникациите и журналистиката в дигиталната ера", Сантяго де Чиле, 25-26 септември 2008 г.

Кръгла маса “Латинска Америка днес и България” - със съдействието на посолствата на Аржентина, Бразилия, Венесуела и Куба

ОТИДЕ СИ СВЕТЛАНА ПЛАШОКОВА, зам.-председател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ОТИДЕ СИ САМУЕЛ ФРАНСЕС, легендарно име в българската журналистика, член и съосновател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Да си спомним за Светлана Плашокова и Самуел Франсес

С ЕЗИКА НА СЪРЦЕТО - колеги и посланици отдадоха почит на Светлана Плашокова и Самуел Франсес

СТАТУТ НА КОНКУРСА ЗА ЖУРНАЛИСТИЧЕСКИ ПУБЛИКАЦИИ НА СДРУЖЕНИЕТО НА ИСПАНОГОВОРЕЩИТЕЖУРНАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ"

Конкурс за журналистически публикации на български или испански език „Светове и цветове” на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България”

Представяне на номинираните в журналистическия конкурс "Светове и цветове" в чест на 10-годишнината от основаването на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България – 16 декември 2013 г.

Десет години Сдружение на испаноговорещите журналисти в България, връчване на журналистическите награди „Светлана Плашокова”, „Самуел Франсес” и „Светове и цветове”

Втори конкурс за журналистически публикации на български или испански език „Светове и цветове” - 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Връчване на наградите във второто издание на журналистическия конкурс „СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ” 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ПОБЕДИТЕЛИ в журналистическия конкурс „Светове и цветове” 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ТРЕТИ КОНКУРС "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ" - 2015 за журналистически публикации на български или испански език на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в третия журналистически конкурс на СИЖБ "Светове и цветове" - 2015

СИЖБ обявява четвъртото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2016

Солидарност с Барселона, отговорност пред хуманизма

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Четвъртия журналистически конкурс на СИЖБ „Светове и цветове” - 2016

СИЖБ обявява номинациите в Петия конкурс „Светове и цветове” - 2017

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Петия журналистически конкурс на СИЖБ „Светове и цветове” - 2017

СИЖБ обявява шестото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2018

ЗЛАТНО ПЕРО от СБЖ и ОБЕДИНИТЕЛ НА КУЛТУРИ от СИЖБ за Хавиер Валдивиелсо

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Шестия журналистически конкурс „Светове и цветове” - 2018

СИЖБ обявява седмото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2019

ПОКАНА ЗА СВИКВАНЕ НА ОБЩО СЪБРАНИЕ НА СИЖБ НА 4 ДЕКЕМВРИ 2019 ГОДИНА

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Седмия журналистически конкурс "Светове и цветове" - 2019

СИЖБ обявява осмото издание на конкурса „Светове и цветове” – 2020

ОСМИ КОНКУРС „СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ” - 2020 г. Оповестяване на резултатите

СИЖБ обявява деветото издание на конкурса „Светове и цветове” – 2021

ДЕВЕТИ КОНКУРС "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ" 2021 - оповестяване на резултатите
Партньори и спонсори30.1.2002 г.

Visitor: 3998109