Спонсори:

ИСПАНОСВЯТ
Испания

Испанският език и култура в света

Общи проблеми на Латинска Америка

Аржентина
Боливия
Венесуела
Гватемала
Доминиканска република
Еквадор
Колумбия
Коста Рика
Куба
Мексико
Никарагуа
Панама
Парагвай
Перу
Пуерто Рико
Салвадор
Уругвай
Хондурас
Чили
Португалският език и култура в света
Португалия
Бразилия
В. "Сега" на 16-04-2002

Пучът във Венецуела лъха на петрол. И горчи на САЩ

Провали се опитът да се свали антипатичния на Вашингтон Уго Чавес за радост на Куба и Ирак

Къдринка Къдринова


От неуспелия преврат във Венецуела силно мирише на "черно злато". И на американски интереси. Което често е едно и също.
Венецуела е четвърта в света по производство на петрол. Главен доставчик е на стратегическия продукт за САЩ. В момента председателства ОПЕК. А начело й е 47-годишният президент Уго Чавес, бивш десантчик, бивш превратаджия и настоящ личен приятел на такива лични врагове на Вашингтон като Фидел Кастро и Саддам Хюсеин. Откакто дойде на власт през 1998 г., леворадикалните му действия и у дома, и по света постоянно провокират "безпокойство", а и директни критики от САЩ.
Няма съмнение, че решението на Чавес да смени борда на директорите на държавната петролна компания "Петролеос де Венесуела" със свои верни хора, предизвикало стачка на нейни служители, улични протести, а и самия преврат на 11 април, е било крайно тревожно възприето и в Белия дом. Защото осъществяването му би означавало, че Чавес слага ръка върху кранчето на венецуелския петрол. И то точно в момент, когато заради израелско-палестинския конфликт арабските страни петролопроизводителки също посягат към своите кранчета.
На този фон няма нищо по-логично от поведението на САЩ след съобщението за преврата в петък, при който Чавес бе арестуван от разбунтували се офицери и пратен на карибския остров Орчила. За разлика от всички останали държави на американския континент, които веднага осъдиха насилствения акт, вашингтонската администрация запази пълно мълчание. А когато пучът се провали само 48 часа по-късно, защото се оказа, че по-голямата част от армията е на страната на Чавес, а той самият триумфално се завърна в президентския дворец,

ОТ БЕЛИЯ ДОМ СЕ ОТКЪСНАХА САМО НРАВОУЧИТЕЛНИ КОМЕНТАРИ

Пресаташето на Джордж Буш - Ари Флайшър, посъветва Чавес "по-добре да използва своя втори президентски шанс", защото "народът на Венецуела ясно му съобщи, че иска реформи" и той "има възможност да отговори с поправка на курса и демократичен стил". Съветничката по националната сигурност Кондолиза Райс пък беше още по-директна: "Надяваме се, Чавес разбира, че целият свят го наблюдава и че той има предимството да управлява своя кораб, който, честно казано, се движеше в погрешна посока доста дълго време".
Уви, след драмата през уикенда шансовете Чавес да се "поправи" и да влезе в крак с американските критерии са нулеви. Защото наизлезлите по улиците негови привърженици скандират само едно и също: "Играта свърши, янки! Загубихте!" В масовото съзнание на венецуелците няма и сянка от съмнение, че ако не пряко, поне чрез контактите си с опозицията американците са инспирирали пуча.
Потвърждение има дори в сп. "Нюзуик", което съобщи вчера, че офицерите, организирали опита за преврат, преди акцията си

ОТИШЛИ В АМЕРИКАНСКОТО ПОСОЛСТВО В КАРАКАС

и разказали какви са плановете им. От посолството им отговорили, че "превратът не е подходящият начин". Обаче не дали гласност на конспирацията...
"Американски заговор срещу венецуелската революция" съзря в преврата и иракският вицепремиер Тарик Азиз, който не скри радостта си от връщането на Чавес на власт и се закани, че "САЩ ще претърпят поражение като във Венецуела и във всички други краища на света". Куба също изръкопляска на "революционната победа" над "фашисткия, реакционен и контрареволюционен преврат", а държавната телевизия в Хавана обясни, че "случилото се е резултат от заговор, включващ не само вътрешни сили, но и важен сектор от правителството на САЩ".
Ако наистина американците са се набъркали в карикатурния пуч срещу Чавес, това говори доста зле за сегашната администрация в Белия дом. Защото отборът на играчите срещу Чавес бе обречен и това е трябвало да се калкулира малко по-добре още преди залога. Как би могъл да успее преврат срещу човек, който контролира армията? Как могат да се вземат насериозно шепа

ОБИДЕНИ ОТ ЦАПАРДОСВАНЕТО ИМ ЗАРАДИ КОРУПЦИЯ ОФИЦЕРИ?

Може би отговорът е донякъде в думите на военния министър на Чавес - Хосе Висенте Ранхел, когото превратът свари зад граница и който бързо се върна у дома да стабилизира положението: "Заговорниците си измислиха една виртуална държава, която уж е срещу президента, и сами си повярваха, че е така. Народът обаче излезе по улиците и им показа каква е истината".
Всъщност, решаваща роля за овладяване на положението изигра вицепрезидентът на Чавес - Диосдадо (на испански името означава "Даден от Бога") Кабельо. Именно той, потънал "в нелегалност" след ареста на Чавес в петък, успя да мобилизира вярната армия и президентските фенове, залели улиците с протести срещу превратаджиите. Веднага след връщането си в Каракас Чавес лично го прегърна и му благодари.
Двамата са много близки още от времето на техния пуч - през 1992 г. По онова време Чавес е 38-годишен подполковник от десантните войски, а Кабельо - 29-годишен лейтенант от инженерните войски.

ЧАВЕС Е НАЧЕЛО НА ОПИТА ДА БЪДЕ СВАЛЕН

управлявалия тогава президент Карлос Андрес Перес (впрочем, година по-късно Перес е махнат от поста си заради корупция). Опитът не успява, Чавес е арестуван. Той се появява по телевизията, за да благодари на всички свои съмишленици и лично да поеме вината за акцията. Нещо като познатото на нас, българите, "Сам съм, други няма". С този жест си печели огромна популярност. И когато две години по-късно излиза от затвора, започва политическа кариера. Основава Боливарско революционно движение (по името на родения във Венецуела Симон Боливар, водач на войните за независимост от Испания в Латинска Америка) и тръгва на щурм на президентския пост. Печели триумфално изборите за държавен глава през 1998 г. с 56% от гласовете. И стартира радикални реформи във всички сектори - държавни институции, селско стопанство, индустрия, външна политика.
През 1999 г. провежда

РЕФЕРЕНДУМ, КОЙТО РАЗШИРЯВА ПРЕЗИДЕНТСКИТЕ ПЪЛНОМОЩИЯ,

а също и избори за Конституционно събрание, в което 120 от 128-те места печели неговата коалиция Патриотичен полюс. През 2000 г. се явява на нови избори съгласно приетата междувременно нова конституция за вече 6-годишен президентски мандат - и е избран с 59%.
Започва процес по национализация на латифундиите (големите земеделски имения) и предизвиква възмущението на едрите собственици, но и възторга на безимотните селяни. Сключва сделка с Куба за доставка на венецуелски петрол на Острова на свободата срещу работа на кубински лекари, учители и други специалисти във Венецуела. Като шеф на ОПЕК обикаля всички водещи петролопроизводителки в света - включително и иракския лидер Саддам Хюсеин. Чавес му гостува миналата година и става единственият чужд държавен глава, стъпил в Ирак след войната от 1991 г.
Отбива се и в Москва - при Владимир Путин, с когото съгласува цените на петрола. Путин го нарича

"ЕДИН ОТ НАЙ-ЕНЕРГИЧНИТЕ ЛИДЕРИ НА ЛАТИНСКА АМЕРИКА"

Впрочем, Русия заедно с Ирак и Куба бе сред първите, които приветства потушаването на пуча във Венецуела и връщането на Чавес на власт. Руското външно министерство изрази "увереност, че законно избраният президент ще постигне стабилен граждански мир в страната и ще способства за развитието на демокрацията".
След като отново влезе в президентския дворец "Мирафлорес" в Каракас след драматичния уикенд Чавес обеща на опиталите се да го свалят "справедлив съд със спазване на всичките им права", а на недоволните от "Петролеос де Венесуела" - диалог за изглаждане на споровете.
Факт е, че след края на екшъна падналите в петък световни цени на петрола рязко скочиха с 4%. Рикошетът доста загорча на САЩ, защото по същото време Ирак врътна своето петролно кранче, а Иран призова за общоарабско петролно ембарго срещу всички подкрепящи Израел страни. Идва ред да се чуе и думата на шефа на ОПЕК Уго Чавес.

Видяно: 845Мнения: 0

Общи данни
ВЕНЕЦУЕЛА
Видяно: 1285   Мнения:1

Известни личности
Гаменът от Каракас и голият крал
Видяно: 287   Мнения:0

Чавес става син и добър
Видяно: 230   Мнения:0

Чавес като Путин или два вота – една цел
Видяно: 221   Мнения:0

Фреди Гевара - венецуелският Кошлуков
Видяно: 323   Мнения:0

Феноменът Чавес
Видяно: 279   Мнения:0

Новата битка на Чавес
Видяно: 231   Мнения:0

Чавес пак е тук
Видяно: 92   Мнения:0

Тайната на Чавес
Видяно: 80   Мнения:0

Чавес се възнесе в митологията
Видяно: 88   Мнения:0

Култура
Ражда се “Боливарска Си Ен Ен”
Видяно: 645   Мнения:0

Контакти с България
Български картини са страстта на венецуелския посланик
Видяно: 1617   Мнения:0

Българското изкуство стигна до Венецуела
Видяно: 908   Мнения:0

Двустранните отношения Венецуела-България
Видяно: 1499   Мнения:0

БЪЛГАРИЯ И ВЕНЕЦУЕЛА - 30 години дипломатически отношения
Видяно: 3703   Мнения:1

ВЕНЕЦУЕЛА: В ЦЕНТЪРА НА НОВИНИТЕ
Видяно: 626   Мнения:0

ПОСЛАНИЦИ НА БЪЛГАРИЯ ПО СВЕТА
Видяно: 1240   Мнения:0

София Касидова подписва споразумение с Венесуела
Видяно: 661   Мнения:0

С храни, лекарства и строителство бизнесът ни може да пробие във Венецуела
Видяно: 1009   Мнения:0

Конституционна реформа във Венецуела
Видяно: 631   Мнения:0

Венецуелски щрихи
Видяно: 392   Мнения:0

Венецуелска офанзива и по българско направление
Видяно: 209   Мнения:0

С името на Боливар
Видяно: 85   Мнения:0

Венецуелското лице в България Елена Чики гледа винаги напред
Видяно: 12   Мнения:0

Три горещи души за Шоколад
Видяно: 17   Мнения:0

Тест по венецуелски
Видяно: 0   Мнения:0

Н. Пр. Ориета Капони: Венесуела обединява световни интелектуалци и се бори със заговори
Видяно: 0   Мнения:0

Н. Пр. Ориета Капони: Не Венесуела е заплаха за САЩ, а САЩ за Венесуела, за света и за мира
Видяно: 0   Мнения:0

Н. Пр. Ориета Капони: Продължаваме заветите на Боливар с борба срещу неолиберализма
Видяно: 0   Мнения:0

Приятели на Венесуела изразяват подкрепата си за нея
Видяно: 0   Мнения:0

Забележителности
Красотите на Каракас
Видяно: 1250   Мнения:0

Авторски анализи
Хорхе Валеро: Демокрацията трябва да се прави с морал
Видяно: 654   Мнения:0

Бивш десантчик разпалва полярни страсти във Венецуела
Видяно: 704   Мнения:1

Страсти като от сериали връхлитат латиноуправници
Видяно: 550   Мнения:0

Пучът във Венецуела лъха на петрол. И горчи на САЩ
Видяно: 844   Мнения:0

Пред референдума във Венецуела
Видяно: 596   Мнения:0

Странният диктатор Чавес
Видяно: 732   Мнения:1

ВЕНЕЦУЕЛА, СТРАНА НА КРАСАВИЦИ И... НА ПЕТРОЛ
Видяно: 723   Мнения:0

"Телесур" - южноамериканската "Ал Джазира"
Видяно: 607   Мнения:0

Правителството на Чавес е разядено от корупция
Видяно: 540   Мнения:0

НОВИЯТ ФИДЕЛ ИЛИ НОВИЯТ АЛИЕНДЕ?
Видяно: 535   Мнения:0

Венесуела - ново лице в Латинска Америка?
Видяно: 19899   Мнения:2

Тайната на Чавес
Видяно: 77   Мнения:0

Зрелостният изпит на чавизма
Видяно: 83   Мнения:0

Чавес се възнесе в митологията
Видяно: 69   Мнения:0

Пътни фрагменти от Венесуела
Видяно: 94   Мнения:0

Разполовената Венесуела
Видяно: 109   Мнения:0

50 истини за Уго Чавес и за Боливарската революция
Видяно: 8596   Мнения:0

Венесуела в огледалния свят
Видяно: 0   Мнения:0

Венесуела на мушката
Видяно: 0   Мнения:0

Венесуелски амплитуди
Видяно: 0   Мнения:0

ИСПАНОЖУРНАЛИСТИ
Кои сме ние?

ИЗЯВИ НА СДРУЖЕНИЕТО И НЕГОВИ ЧЛЕНОВЕ

ДЕКЛАРАЦИЯ

Йон Хуаристи на гости на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Институтът "Сервантес" се засилва към България

Йон Хуаристи, директор на института “Сервантес”: 400 милиона говорят езика на Сервантес

СДРУЖЕНИЕ НА ИСПАНОГОВОРЯЩИТЕ ЖУРНАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ(списък на членовете)

ПРЕДСТАВЯНЕ НА САЙТА www.hispanoperiodistas.com

Среща с главната редакторка на кубинското списание "Мухерес" Исабел Мойа

Исабел МОЙА, главен редактор на хаванското женско сп. "Мухерес", пред "Труд": На Куба й е нужен нов мъж

Държавният секретар на Испания по европейските въпроси гостува на СИЖБ

Алберто Наваро: Няма да се караме заради Ирак

Кръгла маса “Испания и испаноезичният свят в България” – 26.11.2004

Погледът на Мелчор Фернандес: България, видяна от Испания

Среща на СИЖБ с Мелчор Фернандес

Писма до СИЖБ по повод Кръглата маса "Испания и испаноезичният свят в България"

Посланиците на Испания, Куба, Бразилия на коледна латинофиеста с журналисти

Кръгла маса "Медиите в демократичното общество", 03.10.2006 - под патронажа на Посолството на Испания в България

Кръгла маса "Чилийският 11 септември" за 100-годишнината ог рождението на президента Салвадор Алиенде и 35-годишнината от военния преврат в Чили, 11.09.2008 г., Софийски университет "Св. Кл. Охридски"

ХVІІІ конгрес на Световната асоциация на жените журналистки и писателки "Комуникациите и журналистиката в дигиталната ера", Сантяго де Чиле, 25-26 септември 2008 г.

Кръгла маса “Латинска Америка днес и България” - със съдействието на посолствата на Аржентина, Бразилия, Венесуела и Куба

ОТИДЕ СИ СВЕТЛАНА ПЛАШОКОВА, зам.-председател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ОТИДЕ СИ САМУЕЛ ФРАНСЕС, легендарно име в българската журналистика, член и съосновател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Да си спомним за Светлана Плашокова и Самуел Франсес

С ЕЗИКА НА СЪРЦЕТО - колеги и посланици отдадоха почит на Светлана Плашокова и Самуел Франсес

СТАТУТ НА КОНКУРСА ЗА ЖУРНАЛИСТИЧЕСКИ ПУБЛИКАЦИИ НА СДРУЖЕНИЕТО НА ИСПАНОГОВОРЕЩИТЕЖУРНАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ"

Конкурс за журналистически публикации на български или испански език „Светове и цветове” на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България”

Представяне на номинираните в журналистическия конкурс "Светове и цветове" в чест на 10-годишнината от основаването на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България – 16 декември 2013 г.

Десет години Сдружение на испаноговорещите журналисти в България, връчване на журналистическите награди „Светлана Плашокова”, „Самуел Франсес” и „Светове и цветове”

Втори конкурс за журналистически публикации на български или испански език „Светове и цветове” - 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Връчване на наградите във второто издание на журналистическия конкурс „СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ” 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ПОБЕДИТЕЛИ в журналистическия конкурс „Светове и цветове” 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ТРЕТИ КОНКУРС "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ" - 2015 за журналистически публикации на български или испански език на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в третия журналистически конкурс на СИЖБ "Светове и цветове" - 2015

СИЖБ обявява четвъртото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2016

Солидарност с Барселона, отговорност пред хуманизма

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Четвъртия журналистически конкурс на СИЖБ „Светове и цветове” - 2016

СИЖБ обявява номинациите в Петия конкурс „Светове и цветове” - 2017

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Петия журналистически конкурс на СИЖБ „Светове и цветове” - 2017

СИЖБ обявява шестото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2018

ЗЛАТНО ПЕРО от СБЖ и ОБЕДИНИТЕЛ НА КУЛТУРИ от СИЖБ за Хавиер Валдивиелсо

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Шестия журналистически конкурс „Светове и цветове” - 2018

СИЖБ обявява седмото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2019

ПОКАНА ЗА СВИКВАНЕ НА ОБЩО СЪБРАНИЕ НА СИЖБ НА 4 ДЕКЕМВРИ 2019 ГОДИНА

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Седмия журналистически конкурс "Светове и цветове" - 2019

СИЖБ обявява осмото издание на конкурса „Светове и цветове” – 2020

ОСМИ КОНКУРС „СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ” - 2020 г. Оповестяване на резултатите

СИЖБ обявява деветото издание на конкурса „Светове и цветове” – 2021

ДЕВЕТИ КОНКУРС "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ" 2021 - оповестяване на резултатите
Партньори и спонсори30.1.2002 г.

Visitor: 3998038