Спонсори:

ИСПАНОСВЯТ
Испания

Испанският език и култура в света

Общи проблеми на Латинска Америка

Аржентина
Боливия
Венесуела
Гватемала
Доминиканска република
Еквадор
Колумбия
Коста Рика
Куба
Мексико
Никарагуа
Панама
Парагвай
Перу
Пуерто Рико
Салвадор
Уругвай
Хондурас
Чили
Португалският език и култура в света
Португалия
Бразилия
В. "Сега" на 16-12-2000

"Сапатисти от всички страни, съединявайте се!"

Още 40 италианци се строиха до Даниел Митеран в международния отбор симпатизанти на индианската селска армия от мексиканския щат Чиапас

Къдринка Къдринова


Точно в деня, в който в столицата Мексико с помпозни тържества и с бъчви текила по улиците в длъжност встъпваше новият мексикански президент Висенте Фокс, в южния щат на страната Чиапас пристигнаха 40 италианци, самонарекли се "европейски сапатисти". Те носеха генератор, с който да изградят електроцентрала в селището Реалидад, където е щабквартирата на команданте Маркос - водача на Сапатистката армия за национално освобождение. Защото в повечето индиански селища в щата няма електричество. Парите за проекта - 170 000 долара, били събрани с дарения на "хиляди" симпатизанти от Европа, обясни пред Ройтерс ръководителят на италианската група Лука Казрини.
Никой не може със сигурност да определи колко точно са феновете на мексиканските сапатисти в Европа, но безспорно най-прочутата сред тях е вдовицата на покойния френски президент Франсоа Митеран - Даниел Митеран. Тя многократно е посещавала размирния Чиапас и е свързана с дълбоко лично приятелство с команданте Маркос, на когото посвети прочувствени редове в автобиографичната си книга.
В симпатиите на мадам Митеран към мексиканското бунтовническо движение впрочем няма нищо чудно, ако си припомним, че съветник на Франсоа Митеран беше Режи Дебре, прочул се доста преди това като летописец и участник в една друга "гериля" - епопеята на Че Гевара в Боливия. За "искрата" между Даниел Митеран и днешните партизани от Чиапас сигурно помагат и собствените й съкровени спомени от младежките нелегални години, когато се запознава с бъдещия си мъж покрай общите им конспиративни задачи в редиците на френската Съпротива срещу хитлеристите.
Романтичният

ОРЕОЛ НА САПАТИСТИТЕ КАТО БОРЦИ СРЕЩУ НЕПРАВДАТА

привлича за техен симпатизант и прочутия холивудски режисьор и продуцент Оливър Стоун, ясно показал отношението си към съпротивителните движения в Латинска Америка в нашумелия си преди години филм "Салвадор".
Създадената през 1994 г. Сапатистка армия за национално освобождание всъщност не е типична революционна групировка от рода на никарагуанските сандинисти примерно. Тя няма претенции да сменя режима в страната или да завзема властта. Иска само да брани правата на индианците в Чиапас от обзавелите се със собствени командоси местни величия, които тормозят и дори избиват непослушните селяни. Срещу такива като тях навремето се е борил и патронът на днешните сапатисти Емилиано Сапата - легендарният герой от селските въстания в Мексико в началото на века.
Вместо да помогне за социалното и икономическото развитие на изостаналия щат, което би разредило и напрежението там, правителството на досегашния президент Ернесто Седильо прати в Чиапас войска. И прокара

ЗАКОН, КОЙТО ЗАБРАНЯВА НА ЧУЖДЕНЦИТЕ

да изразяват мнение по вътрешнополитически спорове, като изрично сочи, че е недопустимо да демонстрират симпатии към сапатистите.
По този параграф до миналата година общо 140 италианци бяха изгонени от Мексико заради съпричастност към индианците от Чиапас. Същата съдба са споделяли американци, испанци, белгийци, канадци, израелци, германци и т. н. Въпреки драстичните мерки на досегашните мексикански власти обаче интернационалният поток от чуждоземни "сапатисти" не секва.
Ангажирането на иначе задоволени европейци и други представители на богати държави с каузата на бедни и онеправдани народи стана световен феномен още по времето, когато хиляди "интернационалисти" от цял свят се стичаха в сандинистка Никарагуа, за да помагат в беритбата на кафе и в опълчването срещу нахлуващите от Хондурас "контри". Сега жаждата за силни емоции, ароматизирани със справедлива кауза, изглежда, се утолява в Чиапас.
За там заминават всякакви - студенти с вкус към екзотиката, учители и лекари с мисионерска нагласа, привърженици на природосъобразния живот, романтици, идеалисти, просто самотници. Те прокарват електричество, строят къщи, учат индианчетата да четат и пишат, ваксинират ги и водят дълги задушевни разговори за живота и свободата с бойците на команданте Маркос.
Повечето от чуждестранните сапатистки фенове не обичат да ги възприемат

САМО КАТО ТЪРСАЧИ НА ПРИКЛЮЧЕНИЯ

и претендират за осъзнат избор. "Преди да сме туристи, ние сме граждани на света, загрижени за международната политика", заявява водачът на сегашната италианска група Лука Казрини.
Любопитното е, че каузата на сапатистите, макар и невинаги директно, получава подкрепа не само от самодейци, но и от официални чуждестранни лица. Само миналата година например за мирно разрешаване на конфликта в Чиапас призоваха сумати гостували в Мексико големци - папа Йоан-Павел Втори, канадският външен министър Лойд Аксуърти плюс делегация от 10 френски сенатори.
Пак миналата година, когато маскираните със скиорски шапки сапатисти се изсипаха в столицата Мексико Сити и спретнаха несанкциониран от властите плебисцит за правата на индианците, те получиха яко организационно, финансово и медийно рамо от многобройните си чуждестранни фенове. Даниел Митеран нарече допитването "историческо събитие не само за мексиканците, но и за целия свят". Каза го в Сан Кристобал де лас Касас - селище в Чиапас, където пристигна като шеф на своята фондация "Свободна Франция".
Горе-долу по същото време американска фондация финансира издаването на английски в САЩ на книга с

ДЕТСКИ ПРИКАЗКИ ОТ САПАТИСТКИЯ ЛИДЕР КОМАНДАНТЕ МАРКОС

Озаглавена "Приказка за цветовете", тя разказва за индианските богове, а на титулната й страница е отпечатан портретът на партизанския водач в неизменната му скиорска шапка с цепка само за очите. "Книгата е за разнообразието и толерантността, за това се обявяваме и ние", обясни пред АП представител на американското издателство. Кой друг съвременен бунтовник може да мечтае за по-добра реклама?
След като прекъсна 71-годишния монопол на управлявалата досега Институционно-революционна партия, новият президент на Мексико Висенте Фокс, който е от опозиционната Партия на националното действие, има всички шансове да задейства и умиротворяването на Чиапас. Дали наистина го иска, ще проличи и от отношението му към "европейските сапатисти". Ако Фокс не приложи закона към сегашната 40-членна италианска група в Чиапас и вместо да я изгони, преглътне мисията й, това ще е симптоматичен жест. В края на краищата тъй бурният чуждестранен интерес към индианската политекзотика може да се окаже и доходен, ако се разработи като вид туризъм. Как само ще звучи примерно рекламата: "Акапулко - за оялите се, Чиапас - за романтиците!" И сапатисткият "интернационал" тук може да се окаже от голяма полза.
Съвсем отделен е въпросът дали инсталираният от италианците генератор в Реалидад ще разпръсне чак толкова енергия, та да успее закъсняващият за хода на историята Чиапас да я настигне. Но може поне да освети пътя.

Видяно: 1151Мнения: 0

Общи данни
МЕКСИКО
Видяно: 1691   Мнения:0

Известни личности
Новият Зоро омагьосва света от Мексико по Интернет
Видяно: 1079   Мнения:0

Сапуненият президент на Мексико
Видяно: 87   Мнения:0

Небесният подарък на Фрида
Видяно: 76   Мнения:0

Култура
Мексиканският писател Ераклио Сепеда: ЛЮБОВТА ИДВА, КОГАТО ЧОВЕК Е УВЕРЕН В СЕБЕ СИ
Видяно: 464   Мнения:0

Лаура Ескивел:Всички сме в резониращата матрица на маите
Видяно: 255   Мнения:0

Контакти с България
БЪЛГАРИЯ И МЕКСИКО – 30 ГОДИНИ ДИПЛОМАТИЧЕСКИ ОТНОШЕНИЯ
Видяно: 3374   Мнения:0

Фелипе Калдерон, недочакалият
Видяно: 231   Мнения:0

Мексиканската следа на Людмила Живкова
Видяно: 0   Мнения:0

Забележителности
Акапулко - Райско място за почивка
Видяно: 1958   Мнения:0

Космически прах ще помогне за изследване на пирамида на ацтеките
Видяно: 1086   Мнения:0

Бактерии рушат руини от паметници на маите в Мексико
Видяно: 1460   Мнения:0

СТОЛИЦАТА НА МЕКСИКО - МОДЕРЕН ГРАД ВЪРХУ ДРЕВНИЯ ТЕНОЧТИТЛАН
Видяно: 2347   Мнения:0

ЧИЧЕН ИТСА - среща на две предколумбови цивилизации
Видяно: 862   Мнения:0

Маи от пирамидите, маи от хотелите
Видяно: 0   Мнения:0

Убиецът на динозаврите
Видяно: 0   Мнения:0

Авторски анализи
"Сапатисти от всички страни, съединявайте се!"
Видяно: 1150   Мнения:0

Американска пиеса за демократи и диктатори
Видяно: 710   Мнения:0

Мексико – близо до САЩ и далеч от бога
Видяно: 773   Мнения:0

Хорхе Волпи, мексикански писател, и Карлос Брионес, испански учен и поет: Стратегията на егоиста погубва света
Видяно: 522   Мнения:0

Клонингите на Берлинската стена
Видяно: 318   Мнения:0

Мексико и Централна Америка – избори и предизвикателства
Видяно: 454   Мнения:0

Особености на площадните революции
Видяно: 238   Мнения:0

Мексиканска вълна
Видяно: 5141   Мнения:0

Направи си сам... нови пари
Видяно: 82   Мнения:0

Французойките също плачат в Мексико
Видяно: 6433   Мнения:0

Ментата с групата „мента”
Видяно: 0   Мнения:0

Новата мексиканска революция
Видяно: 0   Мнения:0

Мексико в огън
Видяно: 0   Мнения:0

ИСПАНОЖУРНАЛИСТИ
Кои сме ние?

ИЗЯВИ НА СДРУЖЕНИЕТО И НЕГОВИ ЧЛЕНОВЕ

ДЕКЛАРАЦИЯ

Йон Хуаристи на гости на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Институтът "Сервантес" се засилва към България

Йон Хуаристи, директор на института “Сервантес”: 400 милиона говорят езика на Сервантес

СДРУЖЕНИЕ НА ИСПАНОГОВОРЯЩИТЕ ЖУРНАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ(списък на членовете)

ПРЕДСТАВЯНЕ НА САЙТА www.hispanoperiodistas.com

Среща с главната редакторка на кубинското списание "Мухерес" Исабел Мойа

Исабел МОЙА, главен редактор на хаванското женско сп. "Мухерес", пред "Труд": На Куба й е нужен нов мъж

Държавният секретар на Испания по европейските въпроси гостува на СИЖБ

Алберто Наваро: Няма да се караме заради Ирак

Кръгла маса “Испания и испаноезичният свят в България” – 26.11.2004

Погледът на Мелчор Фернандес: България, видяна от Испания

Среща на СИЖБ с Мелчор Фернандес

Писма до СИЖБ по повод Кръглата маса "Испания и испаноезичният свят в България"

Посланиците на Испания, Куба, Бразилия на коледна латинофиеста с журналисти

Кръгла маса "Медиите в демократичното общество", 03.10.2006 - под патронажа на Посолството на Испания в България

Кръгла маса "Чилийският 11 септември" за 100-годишнината ог рождението на президента Салвадор Алиенде и 35-годишнината от военния преврат в Чили, 11.09.2008 г., Софийски университет "Св. Кл. Охридски"

ХVІІІ конгрес на Световната асоциация на жените журналистки и писателки "Комуникациите и журналистиката в дигиталната ера", Сантяго де Чиле, 25-26 септември 2008 г.

Кръгла маса “Латинска Америка днес и България” - със съдействието на посолствата на Аржентина, Бразилия, Венесуела и Куба

ОТИДЕ СИ СВЕТЛАНА ПЛАШОКОВА, зам.-председател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ОТИДЕ СИ САМУЕЛ ФРАНСЕС, легендарно име в българската журналистика, член и съосновател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Да си спомним за Светлана Плашокова и Самуел Франсес

С ЕЗИКА НА СЪРЦЕТО - колеги и посланици отдадоха почит на Светлана Плашокова и Самуел Франсес

СТАТУТ НА КОНКУРСА ЗА ЖУРНАЛИСТИЧЕСКИ ПУБЛИКАЦИИ НА СДРУЖЕНИЕТО НА ИСПАНОГОВОРЕЩИТЕЖУРНАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ"

Конкурс за журналистически публикации на български или испански език „Светове и цветове” на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България”

Представяне на номинираните в журналистическия конкурс "Светове и цветове" в чест на 10-годишнината от основаването на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България – 16 декември 2013 г.

Десет години Сдружение на испаноговорещите журналисти в България, връчване на журналистическите награди „Светлана Плашокова”, „Самуел Франсес” и „Светове и цветове”

Втори конкурс за журналистически публикации на български или испански език „Светове и цветове” - 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Връчване на наградите във второто издание на журналистическия конкурс „СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ” 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ПОБЕДИТЕЛИ в журналистическия конкурс „Светове и цветове” 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ТРЕТИ КОНКУРС "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ" - 2015 за журналистически публикации на български или испански език на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в третия журналистически конкурс на СИЖБ "Светове и цветове" - 2015

СИЖБ обявява четвъртото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2016

Солидарност с Барселона, отговорност пред хуманизма

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Четвъртия журналистически конкурс на СИЖБ „Светове и цветове” - 2016

СИЖБ обявява номинациите в Петия конкурс „Светове и цветове” - 2017

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Петия журналистически конкурс на СИЖБ „Светове и цветове” - 2017

СИЖБ обявява шестото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2018

ЗЛАТНО ПЕРО от СБЖ и ОБЕДИНИТЕЛ НА КУЛТУРИ от СИЖБ за Хавиер Валдивиелсо

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Шестия журналистически конкурс „Светове и цветове” - 2018

СИЖБ обявява седмото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2019

ПОКАНА ЗА СВИКВАНЕ НА ОБЩО СЪБРАНИЕ НА СИЖБ НА 4 ДЕКЕМВРИ 2019 ГОДИНА

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Седмия журналистически конкурс "Светове и цветове" - 2019

СИЖБ обявява осмото издание на конкурса „Светове и цветове” – 2020

ОСМИ КОНКУРС „СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ” - 2020 г. Оповестяване на резултатите

СИЖБ обявява деветото издание на конкурса „Светове и цветове” – 2021

ДЕВЕТИ КОНКУРС "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ" 2021 - оповестяване на резултатите
Партньори и спонсори01.2.2002 г.

Visitor: 4003696