Спонсори:

ИСПАНОСВЯТ
Испания

Испанският език и култура в света

Общи проблеми на Латинска Америка

Аржентина
Боливия
Венесуела
Гватемала
Доминиканска република
Еквадор
Колумбия
Коста Рика
Куба
Мексико
Никарагуа
Панама
Парагвай
Перу
Пуерто Рико
Салвадор
Уругвай
Хондурас
Чили
Португалският език и култура в света
Португалия
Бразилия
в. "Сега", 07-07-2001

Български картини са страстта на венецуелския посланик

Съпругата на Боанерхес Саласар е дипломатка в Рим, дъщеря им е ученичка - пак там, а синът следва кино в Барселона

Къдринка КъдриноваБоанерхес Саласар е напълнил дома си картини ­ има и български, има и венецуелски.

Огромни маслени платна с ярки и сочни цветове, пръснати по високите бели стени, са първото, което грабва окото при влизането в резиденцията на посланика на Венецуела у нас Боанерхес Саласар. Картините са навсякъде и зареждат сякаш самия въздух с експресия и виталност. Огледала, зеленина и вътрешна градина, в която преливат салоните за гости, допълват усещането за светлина и свобода.
Самият домакин е елегантен, деликатен и не по латиноамерикански рус. Боанерхес Саласар е дипломат от кариерата. Завършил е международни отношения и право, магистър е по икономика на петрола, защитил е докторат по политически науки. Живял е в Мексико, Ямайка, Колумбия, Швейцария. У нас пристига преди около половин година като извънреден и пълномощен посланик на Венецуела и сменя ръководилия по-рано мисията й у нас шарже д'афер Луис Веласкес.
Негово превъзходителство е първият и засега единствен обитател на просторната резиденция на "Симеоновско шосе", откак тя е взета от Венецуела. Семейството му е пръснато в Италия и Испания.

СЪПРУГАТА МУ АНХЕЛА СЪЩО Е ДИПЛОМАТКА

и в момента е на работа в Рим като пълномощен министър на Венецуела. Заедно с нея е и 14-годишната им дъщеря Мария Алехандра. В Барселона е пък синът - 23-годишният Алехандро, който учи там кинорежисура. Живели къде ли не покрай професиите на мама и татко и двете деца говорят освен родния испански също английски, френски, италиански.
"Алехандра сега се запали да учи и български. Всеки път когато се чуваме по телефона, тя непременно използва български изрази: добър вечер, как си, лека нощ," казва усмихнат г-н Саласар. Самият той също усърдно учи езика ни и твърди, че вече всичко разбира, затруднява се само с говоренето.
Семейството му се е събирало два пъти досега в резиденцията - по Коледа и за Страстната седмица. Всички много харесали България. Синът Алехандро дори твърдо решил да се върне у нас, за да снима серия документални филми за страната ни и да ги представи после в Испания и Венецуела. Саласар-младши станал и голям приятел със сина на скулптора Георги Чапкънов, който пък е приятел на Саласар-старши.

ЧАПИ, КАКТО СВОЙСКИ ГО НАРИЧА ПОСЛАНИКЪТ,

присъства задочно на разговора и със свои малки пластики из кътчетата на трите салона за гости. Има творби и от други български скулптори - Стефан Начков, Стефан Милев, Иван Блажев.
Най-впечатляващи все пак са живописните платна, сред които се откроява сюрреалистичното "Царят и царицата" на Христо Йотов. "Но това не са Симеон и Маргарита," предупреждава г-н Саласар с усмивка.

Снимка: Николай Дойчинов: Малки пластики на български творци красят дома на посланика на Венецуела Боанерхес Саласар

По стените има и много картини от латиноамерикански автори, но българските са повече. Всички са лична собственост на г-н Саласар. Той признава, че е "колекционер фанатик" още от студентските си години. Заради голямото разстояние и сложностите с прехвърлянето през летищата не могъл да вземе със себе си всички свои любими картини от Венецуела, но все пак докарал една част. Тук започнал да купува творби на български художници.

МНОГО СЕ ГОРДЕЕ С КАРТИНА НА ВЕСЕЛИН НЕНКОВ,

която е сложил на едно високо и видно място.
Другите хобита на посланика са шахът и голфът. В един от салоните има специална шахматна масичка с подредени фигури, но напрегнатият дипломатически график рядко оставя на домакина време да им отдели внимание. Както и на голфа, за който г-н Саласар знаел предварително, че не е популярен в България. Затова не си взел стиковете. Когато пристигнал тук обаче, с изненада установил, че имаме голф-игрище. Купил веднага нови стикове, но така и не ги е изпробвал досега.

ПРЕЗ ЗИМАТА СЕ ОПИТАЛ ДА КАРА СКИ НА ВИТОША

"Беше провал. Само падах. Но нищо - следващата зима пак ще опитам", смее се посланикът.
Заради все още краткия си престой у нас г-н Саласар сравнително малко е пътувал из страната, но вече си е направил дълъг график за посещения в много наши градове и села. Възхитен е от контактите, които е имал с обикновени българи. Смята, че сме много сърдечни и музикални.
С голяма обич разказва за връзките между посолството и пловдивското училище, което носи името на венецуелския национален герой Симон Боливар - водач на освободителните войни срещу испанското владичество в Латинска Америка. Учениците вече няколко пъти изнасяли по повод националния празник на Венецуела програми пред гости на посолството - рецитации, песни, танци, изпълнения на китара.

Снимка: Николай Дойчинов: Освен изобразителното изкуство, другата страст на венецуелския посланик е шахът.

Г-н Саласар замисля специална програма за

ОБМЕН НА ДЕТСКИ ГРУПИ МЕЖДУ БЪЛГАРИЯ И ВЕНЕЦУЕЛА

Смята, че това е много важен дял от работата по разширяване на културното сътрудничество между страните ни. Изобщо според него имаме още голям неразработен потенциал в двустранните отношения.
Наложително е например актуализиране на сключения още през 1988 г. договор за сътрудничество между София и Каракас, както и активизиране на смесената търговско-икономическа комисия. Заради изборите у нас все още не е заседавала, но венецуелският посланик очаква тя да заработи до края на годината. В момента се обсъжда договор за гарантиране на инвестициите и договор между двете търговски камари, който да подпомогне и износителите, и вносителите.
Дипломатът вижда отлични възможности в търговията помежду ни. Венецуела вече снабдява "Кремиковци" с желязна руда, но е готова да ни предложи и петролни продукти. Има и интерес да купува наши медицински стоки и да възстанови някогашния внос на български биволи. Венецуелската външнотърговска банка "Банко Екс" пък има

ГОТОВНОСТ ДА ПРЕДЛОЖИ КРЕДИТНИ ЛИНИИ НА БЪЛГАРСКИ ФИРМИ,

желаещи да купуват венецуелска продукция.
Според г-н Саласар, който е назначен за посланик не само у нас, но и в Югославия, всяка от нашите страни може да бъде като търговски трамплин за другата в съответния географски регион - България за Балканите, Венецуела за Латинска Америка. Той очаква за това да помогне и заплануваната размяна на визити между президентите на нашите две страни.
Венецуела има много приятели в България и това личи особено ясно по множеството, което залива залите на посланическата резиденция и градината й на всеки 5 юли - националния празник на Венецуела. Тази година датата бе повод пред сградата, досами пилона с националния флаг, да бъде открит и паметник на Симон Боливар, изработен от Георги Чапкънов-Чапи.

Снимка: Николай Дойчинов: От просторната гостна на Боанерхес Саласар се излиза направо в уютния двор на резиденцията, където често преминават и приемите.

Докато ни изпраща край изправената до входа на резиденцията композиция на Стефан Милев с вграден пясъчен часовник, г-н Саласар държи да подчертае възхитата си не само от българското изкуство, но и от българските жени, които са "едни от най-красивите на света".
Видяно: 1618Мнения: 0

Общи данни
ВЕНЕЦУЕЛА
Видяно: 1285   Мнения:1

Известни личности
Гаменът от Каракас и голият крал
Видяно: 287   Мнения:0

Чавес става син и добър
Видяно: 230   Мнения:0

Чавес като Путин или два вота – една цел
Видяно: 221   Мнения:0

Фреди Гевара - венецуелският Кошлуков
Видяно: 323   Мнения:0

Феноменът Чавес
Видяно: 279   Мнения:0

Новата битка на Чавес
Видяно: 231   Мнения:0

Чавес пак е тук
Видяно: 92   Мнения:0

Тайната на Чавес
Видяно: 80   Мнения:0

Чавес се възнесе в митологията
Видяно: 88   Мнения:0

Култура
Ражда се “Боливарска Си Ен Ен”
Видяно: 645   Мнения:0

Контакти с България
Български картини са страстта на венецуелския посланик
Видяно: 1617   Мнения:0

Българското изкуство стигна до Венецуела
Видяно: 908   Мнения:0

Двустранните отношения Венецуела-България
Видяно: 1499   Мнения:0

БЪЛГАРИЯ И ВЕНЕЦУЕЛА - 30 години дипломатически отношения
Видяно: 3703   Мнения:1

ВЕНЕЦУЕЛА: В ЦЕНТЪРА НА НОВИНИТЕ
Видяно: 626   Мнения:0

ПОСЛАНИЦИ НА БЪЛГАРИЯ ПО СВЕТА
Видяно: 1240   Мнения:0

София Касидова подписва споразумение с Венесуела
Видяно: 661   Мнения:0

С храни, лекарства и строителство бизнесът ни може да пробие във Венецуела
Видяно: 1009   Мнения:0

Конституционна реформа във Венецуела
Видяно: 631   Мнения:0

Венецуелски щрихи
Видяно: 392   Мнения:0

Венецуелска офанзива и по българско направление
Видяно: 209   Мнения:0

С името на Боливар
Видяно: 85   Мнения:0

Венецуелското лице в България Елена Чики гледа винаги напред
Видяно: 12   Мнения:0

Три горещи души за Шоколад
Видяно: 17   Мнения:0

Тест по венецуелски
Видяно: 0   Мнения:0

Н. Пр. Ориета Капони: Венесуела обединява световни интелектуалци и се бори със заговори
Видяно: 0   Мнения:0

Н. Пр. Ориета Капони: Не Венесуела е заплаха за САЩ, а САЩ за Венесуела, за света и за мира
Видяно: 0   Мнения:0

Н. Пр. Ориета Капони: Продължаваме заветите на Боливар с борба срещу неолиберализма
Видяно: 0   Мнения:0

Приятели на Венесуела изразяват подкрепата си за нея
Видяно: 0   Мнения:0

Забележителности
Красотите на Каракас
Видяно: 1250   Мнения:0

Авторски анализи
Хорхе Валеро: Демокрацията трябва да се прави с морал
Видяно: 654   Мнения:0

Бивш десантчик разпалва полярни страсти във Венецуела
Видяно: 704   Мнения:1

Страсти като от сериали връхлитат латиноуправници
Видяно: 550   Мнения:0

Пучът във Венецуела лъха на петрол. И горчи на САЩ
Видяно: 844   Мнения:0

Пред референдума във Венецуела
Видяно: 596   Мнения:0

Странният диктатор Чавес
Видяно: 732   Мнения:1

ВЕНЕЦУЕЛА, СТРАНА НА КРАСАВИЦИ И... НА ПЕТРОЛ
Видяно: 723   Мнения:0

"Телесур" - южноамериканската "Ал Джазира"
Видяно: 607   Мнения:0

Правителството на Чавес е разядено от корупция
Видяно: 540   Мнения:0

НОВИЯТ ФИДЕЛ ИЛИ НОВИЯТ АЛИЕНДЕ?
Видяно: 535   Мнения:0

Венесуела - ново лице в Латинска Америка?
Видяно: 19899   Мнения:2

Тайната на Чавес
Видяно: 77   Мнения:0

Зрелостният изпит на чавизма
Видяно: 83   Мнения:0

Чавес се възнесе в митологията
Видяно: 69   Мнения:0

Пътни фрагменти от Венесуела
Видяно: 94   Мнения:0

Разполовената Венесуела
Видяно: 109   Мнения:0

50 истини за Уго Чавес и за Боливарската революция
Видяно: 8596   Мнения:0

Венесуела в огледалния свят
Видяно: 0   Мнения:0

Венесуела на мушката
Видяно: 0   Мнения:0

Венесуелски амплитуди
Видяно: 0   Мнения:0

ИСПАНОЖУРНАЛИСТИ
Кои сме ние?

ИЗЯВИ НА СДРУЖЕНИЕТО И НЕГОВИ ЧЛЕНОВЕ

ДЕКЛАРАЦИЯ

Йон Хуаристи на гости на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Институтът "Сервантес" се засилва към България

Йон Хуаристи, директор на института “Сервантес”: 400 милиона говорят езика на Сервантес

СДРУЖЕНИЕ НА ИСПАНОГОВОРЯЩИТЕ ЖУРНАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ(списък на членовете)

ПРЕДСТАВЯНЕ НА САЙТА www.hispanoperiodistas.com

Среща с главната редакторка на кубинското списание "Мухерес" Исабел Мойа

Исабел МОЙА, главен редактор на хаванското женско сп. "Мухерес", пред "Труд": На Куба й е нужен нов мъж

Държавният секретар на Испания по европейските въпроси гостува на СИЖБ

Алберто Наваро: Няма да се караме заради Ирак

Кръгла маса “Испания и испаноезичният свят в България” – 26.11.2004

Погледът на Мелчор Фернандес: България, видяна от Испания

Среща на СИЖБ с Мелчор Фернандес

Писма до СИЖБ по повод Кръглата маса "Испания и испаноезичният свят в България"

Посланиците на Испания, Куба, Бразилия на коледна латинофиеста с журналисти

Кръгла маса "Медиите в демократичното общество", 03.10.2006 - под патронажа на Посолството на Испания в България

Кръгла маса "Чилийският 11 септември" за 100-годишнината ог рождението на президента Салвадор Алиенде и 35-годишнината от военния преврат в Чили, 11.09.2008 г., Софийски университет "Св. Кл. Охридски"

ХVІІІ конгрес на Световната асоциация на жените журналистки и писателки "Комуникациите и журналистиката в дигиталната ера", Сантяго де Чиле, 25-26 септември 2008 г.

Кръгла маса “Латинска Америка днес и България” - със съдействието на посолствата на Аржентина, Бразилия, Венесуела и Куба

ОТИДЕ СИ СВЕТЛАНА ПЛАШОКОВА, зам.-председател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ОТИДЕ СИ САМУЕЛ ФРАНСЕС, легендарно име в българската журналистика, член и съосновател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Да си спомним за Светлана Плашокова и Самуел Франсес

С ЕЗИКА НА СЪРЦЕТО - колеги и посланици отдадоха почит на Светлана Плашокова и Самуел Франсес

СТАТУТ НА КОНКУРСА ЗА ЖУРНАЛИСТИЧЕСКИ ПУБЛИКАЦИИ НА СДРУЖЕНИЕТО НА ИСПАНОГОВОРЕЩИТЕЖУРНАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ"

Конкурс за журналистически публикации на български или испански език „Светове и цветове” на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България”

Представяне на номинираните в журналистическия конкурс "Светове и цветове" в чест на 10-годишнината от основаването на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България – 16 декември 2013 г.

Десет години Сдружение на испаноговорещите журналисти в България, връчване на журналистическите награди „Светлана Плашокова”, „Самуел Франсес” и „Светове и цветове”

Втори конкурс за журналистически публикации на български или испански език „Светове и цветове” - 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Връчване на наградите във второто издание на журналистическия конкурс „СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ” 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ПОБЕДИТЕЛИ в журналистическия конкурс „Светове и цветове” 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ТРЕТИ КОНКУРС "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ" - 2015 за журналистически публикации на български или испански език на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в третия журналистически конкурс на СИЖБ "Светове и цветове" - 2015

СИЖБ обявява четвъртото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2016

Солидарност с Барселона, отговорност пред хуманизма

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Четвъртия журналистически конкурс на СИЖБ „Светове и цветове” - 2016

СИЖБ обявява номинациите в Петия конкурс „Светове и цветове” - 2017

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Петия журналистически конкурс на СИЖБ „Светове и цветове” - 2017

СИЖБ обявява шестото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2018

ЗЛАТНО ПЕРО от СБЖ и ОБЕДИНИТЕЛ НА КУЛТУРИ от СИЖБ за Хавиер Валдивиелсо

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Шестия журналистически конкурс „Светове и цветове” - 2018

СИЖБ обявява седмото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2019

ПОКАНА ЗА СВИКВАНЕ НА ОБЩО СЪБРАНИЕ НА СИЖБ НА 4 ДЕКЕМВРИ 2019 ГОДИНА

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Седмия журналистически конкурс "Светове и цветове" - 2019

СИЖБ обявява осмото издание на конкурса „Светове и цветове” – 2020

ОСМИ КОНКУРС „СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ” - 2020 г. Оповестяване на резултатите

СИЖБ обявява деветото издание на конкурса „Светове и цветове” – 2021

ДЕВЕТИ КОНКУРС "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ" 2021 - оповестяване на резултатите
Партньори и спонсори30.1.2002 г.

Visitor: 3998104