Спонсори:

ИСПАНОСВЯТ
Испания

Испанският език и култура в света

Общи проблеми на Латинска Америка

Аржентина
Боливия
Венесуела
Гватемала
Доминиканска република
Еквадор
Колумбия
Коста Рика
Куба
Мексико
Никарагуа
Панама
Парагвай
Перу
Пуерто Рико
Салвадор
Уругвай
Хондурас
Чили
Португалският език и култура в света
Португалия
Бразилия
В. “Сега”, 29.04.2000

Страсти под слънцето на Америка заради Елиан

Политическите игри около участта на 6-годишното кубинче преляха в сапунен сериал

Къдринка Къдринова


Въпреки главозамайващия вираж в сюжета през миналия уикенд 5-месечната сага в САЩ с кубинчето Елиан Гонсалес все още е далеч от развръзката. След като на 22 април правосъдната министърка Джанет Рино прати командоси да вземат насила детето от роднините му в Маями и да го предадат на дошлия от Куба да си го прибере баща, страстите около съдбата на 6-годишното момченце под US-слънцето се нажежиха съвсем по латиноамерикански.
---------------------------------------
Най-големите хардлайнери от кубинската имигрантска общност в САЩ и особено фамилията, която бе гледала Елиан през 5-те месеца след оцеляването му при корабокрушение във Флоридския проток, бурно въстанаха срещу "нацистката" акция на американските власти, "достойна за режима на Кастро". Те получиха активна подкрепа от Републиканската партия и лично от кандидат-президента й Джордж Буш-младши. Което обаче веднага бе изтълкувано от американското обществено мнение като откровена политическа спекулация с предизборни цели.
Анкета на Си Ен Ен сочи, че 57% от американците подкрепят действията на Джанет Рино. Самата министърка ясно обясни, че 3-минутната акция на 22 април е била единственият изход след многократните откази на семейството от Маями да изпълни съдебните решения и доброволно да предаде Елиан на баща му.
Президентът Бил Клинтън също твърдо застана на нейна страна и отправи апел момченцето да бъде оставено на мира с баща си Хуан Мигел Гонсалес, втората си майка Нанси и 7-месечното си полубратче Иани. За да се опази покоят му, семейството бе настанено първо в базата на ВВС "Ендрюс" край Вашингтон, а после и в усамотена вила в Уай Плантейшън.
Фамилията от Маями обаче няма намерение да се предава. Водеща фигура в нея е Ласаро Гонсалес - чичо на починалата майка на Елиан. Тя се удави, когато заедно с десетина нелегални бегълци се опитваше да преплува на самоделен сал от бреговете на Куба до Флорида. В рискованото пътешествие тя бе взела и 5-годишния тогава Елиан. Детето единствено оцеля и бе намерено от рибари да плава върху автомобилна гума край Маями на 25 ноември м.г.
След кратък престой в болницата то бе поето от семейството на Ласаро Гонсалес. Случаят

придоби откровено политически привкус,

след като семейството започна да афишира пред медиите колко ужасен е режимът в Куба, щом една майка е избрала толкова рискован път за бягство заедно с детето си.
Още на 28 декември обаче от Хавана се обади бащата Хуан Мигел Гонсалес. Той е разведен с майката, има втори брак, но държи да си прибере Елиан. Детето е било изведено от страната без негово знание. Според всички международни закони и морални норми при смърт на един от родителите правата над детето принадлежат на другия. В случая - на Хуан Мигел Гонсалес.
Роднините от Маями обаче отказват да върнат детето в Куба. Предлагат на бащата 2 милиона долара, къща и работа в САЩ, ако той самият с новото си семейство замине да живее там. Хуан Мигел отхвърля офертата и продължава да настоява да си вземе детето у дома, в Куба. Официална Хавана естествено твърдо застава зад него.
След дълги юридически и дипломатически митарства на 6 април Хуан Мигел пристига с жена си и бебето Иани във Вашингтон с твърдото намерение да се събере най-после с Елиан. Междувременно роднините от Маями са задвижили съдебна процедура по предоставяне на политическо убежище в САЩ на Елиан. Молбата е подписана с разкривени печатни букви от самото 6-годишно момче. Делото е насрочено за 11 май. Според американските закони обаче едно 6-годишно дете не може да отговаря за себе си. В случая отговорност за него носи бащата.
След среща с 31-годишния Хуан Мигел министърката

Джанет Рино е просълзена и трогната.

Тя убедено обяснява, че въпреки идеологическите си различия с него ни най-малко не се съмнява в неговите качества като "прекрасен баща, който дълбоко обича сина си".
Следват две седмици мъчителни преговори с фамилията на Ласаро Гонсалес да даде детето на таткото. Гарантира се, че Елиан няма да бъде откаран веднага в Куба, че ще изчака в САЩ изхода на насроченото за 11 май дело, но отговорът все е "не". Фамилията от Маями дори лансира с нищо немотивираната теза, че детето се бои от баща си. Това звучи крайно нелепо пред вида на разхождащия се навсякъде с бебето Иани на ръце Хуан Мигел. Затова следва уточнението: Елиан се страхувал, че баща му ще го отведе в Куба по същия начин, по който майка му го докарала в САЩ - по море, с паянтов сал.
Пуснато е и домашно видеофилмче, на което Елиан се обръща към баща си и му казва, че иска да живее в САЩ. Докато говори, детето поглежда към човека зад камерата, нещо дъвчи, гримасничи. "Представете си какво му е на този баща да вижда детето си така манипулирано и да не може да го прегърне." Това е коментарът на американския адвокат на Хуан Мигел.
В сюжета се включват психолози и политолози, които бурно дискутират рисковете, на които е подложена психиката на Елиан при въвличането му в политическите игри на кубинската имиграция. В отговор живи вериги от кубински жители на Маями отцепват дома на Ласаро Гонсалес и обявяват, че няма да пуснат хората на Джанет Рино, ако дойдат да вземат Елиан.

В първите им редици са шоу-звездите от кубински произход

Глория Естефан и Анди Гарсия. И двамата пламенно се кълнат, че няма да дадат детето на Кастро.
"Защо непрекъснато говорят за Кастро? Та той е мой син, а не син на Кастро!" - отговаря от Вашингтон Хуан Мигел. След нападките пък, че в Куба нямало свобода, минава в настъпление: "Когато в Куба пращам детето си на училище, аз знам, че то там ще получи знания, безплатна закуска и грижи. И че ще се върне после живо и здраво вкъщи. А когато вие тук, в Щатите, си пращате децата на училище, сигурни ли сте дали някой техен съученик няма да ги застреля? Това ли е вашата свобода?"
Интервютата на Хуан Мигел крайно изнервят кубинската имиграция и пришпорват администрацията на Вашингтон да действа.
Така идва кулминацията (поне засега) на 22 април. Две снимки една след друга светкавично обикалят света. На едната озъбен командос с насочен автомат измъква пищящия Елиан от гардероба на къщата в Маями. На другата, направена 5 часа по-късно, щастливият Елиан се гушка със също толкова щастливия си татко.
Първата снимка се размахва на пресконференция от тутакси излетялата за Вашингтон фамилия на Ласаро Гонсалес. За говорителка е избрана 21-годишната му дъщеря Марислейсис. С разтреперан глас и сбърчено за плач лице тя описва как викала на командосите да не вземат детето, как то ужасено питало какво става, как те го изтръгнали от любящите го хора. В доста саркастичен неин портрет агенция Ройтерс я оприличава на

героиня от сапунен сериал

и цитира мнението на политолога Дарио Морено от Международния университет във Флорида: "Марислейсис не е най-добрият говорител по този случай. Тя е не много добре образована, твърде емоционална и има силен акцент."
Бащата Хуан Мигел изобщо не говори английски, но нито един коментатор не си позволява и намек за подигравка с него. Официален Вашингтон недвусмислено е на негова страна. И няма как да не е. Иначе трябва да приеме за справедливи критиките, че е действал прекалено крайно на 22 април.
Вместо това се разпространяват снимки на щастливия Елиан с баща му, братчето му и втората му майка. И коментари като на специалиста по детска психиатрия от университета в Маями Джо Шоу: "Не мисля, че 3-те минути на акцията в Маями са травмирали Елиан повече от преживяното от него през 5-те последни месеца - особено смъртта на майка му и използването му за политически футбол."
В Маями обаче продължават сагата. След барикадите по улиците минаха към стачка "за свобода за Елиан". Семейството на Ласаро Гонсалес пък обсажда инстанциите във Вашингтон с настояване да го пуснат при момченцето и усърдно прелива политическите си пристрастия в дотягащата вече мелодрама. Само че покрай всичките тези страсти американците вече гледат с подозрение на кубинската имиграция, която според цитиран от Ройтерс политолог "сама си простреля крака със случая Елиан".
За разлика от нея Кастро може да се радва. За пръв път от 40 г. насам неговото правителство и Белият дом са на едно и също мнение по един хуманитарен проблем. Може пък това да е началото на края и на тяхната архаична вражда?


Видяно: 455Мнения: 0

Общи данни
Куба
Видяно: 2292   Мнения:0

Полезни връзки
Видяно: 858   Мнения:0

Известни личности
Фидел: Историята ще ме оправдае
Видяно: 1757   Мнения:0

И на 75 години Фидел Кастро налита на битки
Видяно: 1473   Мнения:0

Повечето известни деца на Кастро носят имена, започващи с А
Видяно: 3026   Мнения:0

Филм на Оливър Стоун за Фидел Кастро
Видяно: 878   Мнения:0

ФИДЕЛ КАСТРО, КОГОТО АЗ ПОЗНАВАМ
Видяно: 777   Мнения:0

ХОСЕ МАРТИ, АПОСТОЛ НА КУБИНСКАТА НЕЗАВИСИМОСТ
Видяно: 2363   Мнения:0

Триумфът на патриарха
Видяно: 632   Мнения:0

Фидел значи “верен”
Видяно: 628   Мнения:0

"Папата" на латионамериканската левица
Видяно: 576   Мнения:0

ЧЕСТИТ РОЖДЕН ДЕН, ФИДЕЛ!
Видяно: 613   Мнения:0

Баретата и лулата на Че Гевара дойдоха в България
Видяно: 826   Мнения:0

Ягода и шоколад от племеничката на Фидел
Видяно: 143   Мнения:0

Кубинска магия
Видяно: 155   Мнения:0

Йорданка Христова: Фидел има магнетични очи
Видяно: 136   Мнения:0

Кубинци връщат зрението на убиеца на Че Гевара
Видяно: 160   Мнения:0

Свети Ернесто от Игера, 40 години по-късно
Видяно: 133   Мнения:0

Сбогуването на патриарха
Видяно: 129   Мнения:0

Аржентина вдигна паметник на Че за юбилея му
Видяно: 135   Мнения:0

Алейда Гевара: Че Гевара имаше дарбата да обича
Видяно: 128   Мнения:0

Игнасио Рамоне: В Европа управлява автопилот неолиберал
Видяно: 131   Мнения:0

Перестройка по кубински
Видяно: 2484   Мнения:0

Антишистовият команданте
Видяно: 156   Мнения:0

Антонио Гереро от затвора „Мариана” във Флорида:Един свят на мир и братство е възможен
Видяно: 147   Мнения:0

Папата порица блокадата на Куба
Видяно: 149   Мнения:0

Анхел Каромеро - като Джони Инглиш в Куба
Видяно: 75   Мнения:0

Кения Серано, председател на Кубинския институт за дружба между народите (ICAP): Куба е дисидентка в днешния еднополюсен свят
Видяно: 101   Мнения:0

Мариела Кастро, дъщеря на Раул Кастро: Ще се опитаме да стигнем до сърцето на Обама
Видяно: 93   Мнения:0

Кубинският рай на Хемингуей
Видяно: 99   Мнения:0

Бебе талисман укрепва размразяването Куба-САЩ
Видяно: 0   Мнения:0

Култура
Сенел Пас Мартинес
Видяно: 773   Мнения:0

Йорданка и Рей - 100% българско латино
Видяно: 1055   Мнения:0

САЩ спряха кубински музиканти за "Грами"
Видяно: 641   Мнения:0

Задочно "Грами" за кубинците с отказани от САЩ визи
Видяно: 696   Мнения:0

Рей Гонсалес омайва Варна с латиноритми
Видяно: 934   Мнения:0

Кубинска магия с “Буена Виста”
Видяно: 144   Мнения:0

Чучо Валдес: И без „Грами” щях да съм същият
Видяно: 98   Мнения:0

Контакти с България
Посланикът на Куба е влюбен в България от 25 години
Видяно: 1406   Мнения:0

Хосе Росадо: Неравенството в света храни тероризма
Видяно: 625   Мнения:0

Тересита и Берман - сближаване на темпераментите
Видяно: 1263   Мнения:0

Българо-кубинската комисия за търговско, икономическо и научно-техническо сътрудничество ще заседава през 2004 г. в София
Видяно: 606   Мнения:0

Липсата на достатъчно информация е причина за ниския стокообмен между България и Куба, според кубинския посланик в София
Видяно: 650   Мнения:0

Площад "Хосе Марти" открит в София
Видяно: 1628   Мнения:0

Кубана де Авиасион каца в България
Видяно: 794   Мнения:0

ИНТЕРИНТЕЛЕКТ ООД И ИНТЕРТРАВЪЛ ООД КАНЯТ НА СЕМИНАР ВЪВ ВАРАДЕРО
Видяно: 1411   Мнения:0

Смесената българо-кубинска комисия активизира икономическото сътрудничество
Видяно: 1301   Мнения:0

Хайме Кромбет на посещение в България
Видяно: 683   Мнения:0

Буена виста, буен сонидо*
Видяно: 888   Мнения:0

Тересита Висенте, директор на Дирекция “Европа” в кубинското МВнР:Куба е врата към Латинска Америка за българския бизнес
Видяно: 623   Мнения:0

Барбара Сарабия: СЕДЕМНАДЕСЕТ ПЪТИ ГЛЕДАХ ВИОЛЕТА ЯКОВА
Видяно: 1181   Мнения:0

Делегация на БСП в Куба
Видяно: 788   Мнения:0

София одобри резултатите от петата смесена българо-кубинска комисия
Видяно: 686   Мнения:0

Румен Петков настоява за активизиране на отношенията с Куба
Видяно: 603   Мнения:0

Кубинска делегация кани български участници на младежки фестивал във Венецуела
Видяно: 823   Мнения:0

Филип срещу Фидел
Видяно: 761   Мнения:0

Блокадата на Куба носи щети за близо 2 млрд. долара годишно
Видяно: 606   Мнения:0

ПРИЯТЕЛИТЕ НА КУБА В БЪЛГАРИЯ СА ХИЛЯДИ
Видяно: 1143   Мнения:0

НАЙ-СЕТНЕ ПАК ПОСЛАНИЦИ В СОФИЯ И ХАВАНА
Видяно: 750   Мнения:0

Тересита Капоте Камачо, посланик на Куба: НИКОГА НЯМА ДА СЕ ОТКАЖЕМ ОТ СОЦИАЛИЗМА!
Видяно: 519   Мнения:0

Българската кубинка
Видяно: 204   Мнения:0

Българо-кубински ритми за пострадали от ураган
Видяно: 63   Мнения:0

Куба – далечна и близка
Видяно: 0   Мнения:0

Българската песен заплени Куба и Еквадор
Видяно: 0   Мнения:0

Йорданка Христова: Политиката ни е битак, не е дори бизнес
Видяно: 0   Мнения:0

Синият скопрпион пробожда рака
Видяно: 0   Мнения:0

Високо българско отличие за Тересита Капоте
Видяно: 0   Мнения:0

Опасният пример на Острова на свободата
Видяно: 0   Мнения:0

Н. Пр. Педро Пабло Сан Хорхе: Промените в Куба отварят нови възможности за българския бизнес
Видяно: 0   Мнения:0

Посланикът на Куба: Високо ценим обективността на българските медии
Видяно: 0   Мнения:0

Забележителности
Музей в Хавана разказва за 637 атентата срещу Кастро
Видяно: 707   Мнения:0

ХАВАНА - ключ към Мексиканския залив
Видяно: 1055   Мнения:0

Магиите на Хавана
Видяно: 685   Мнения:0

Кубинска приказка
Видяно: 539   Мнения:0

Целувки от Куба
Видяно: 89   Мнения:0

Авторски анализи
Куба героизира свои агенти като Петимата от РМС
Видяно: 1367   Мнения:0

За Куба с обич
Видяно: 758   Мнения:1

ПО СТЪПКИТЕ НА КОЛУМБ
Видяно: 1066   Мнения:0

ГИГАНТЪТ САЩ И ДЖУДЖЕТО КУБА
Видяно: 726   Мнения:0

Пепеляшки по кубински
Видяно: 939   Мнения:0

КУБА – РАЙ ЗА ТУРИСТИТЕ
Видяно: 1223   Мнения:0

КАК ЩЕ ГИ СТИГНЕМ КУБИНЦИТЕ
Видяно: 925   Мнения:0

Бригадир в Куба
Видяно: 572   Мнения:0

КУБА ДНЕС
Видяно: 1515   Мнения:2

Страсти под слънцето на Америка заради Елиан
Видяно: 454   Мнения:0

Влиянието на Кубинската революция в Латинска Америка
Видяно: 643   Мнения:0

Кой се страхува от истината за драмата с “Петимата”?
Видяно: 741   Мнения:0

Между кубинските Йорданки и “българския син” на Раул
Видяно: 887   Мнения:0

Вечни митове, модерни хитове
Видяно: 419   Мнения:0

Слънце, салса, стопанска сметка
Видяно: 3237   Мнения:0

В очакване на кубинския Указ 56
Видяно: 131   Мнения:0

Отваряне към Куба
Видяно: 135   Мнения:0

От София – с любов към Острова на свободата
Видяно: 148   Мнения:0

Няма ненаказано добро
Видяно: 126   Мнения:0

Вятърът на промяната над Куба
Видяно: 124   Мнения:0

Кубинската латиноамериканска революция
Видяно: 166   Мнения:0

Кубинският път
Видяно: 157   Мнения:0

Борбата на синия скорпион срещу рака
Видяно: 1951   Мнения:0

Пет кубински истории за коварство и любов
Видяно: 3381   Мнения:0

Карибската криза: 13-те най-горещи дни на Студената война
Видяно: 112   Мнения:0

Кубинската великолепна петорка
Видяно: 87   Мнения:0

Записки за Петимата от Куба и за Олгин
Видяно: 79   Мнения:0

Ремонтът на Куба
Видяно: 81   Мнения:0

Целувки от Куба
Видяно: 84   Мнения:0

Мариела Кастро, дъщеря на Раул Кастро: Ще се опитаме да стигнем до сърцето на Обама
Видяно: 6940   Мнения:0

Наследството на Мандела
Видяно: 0   Мнения:0

Реваншът на Куба
Видяно: 0   Мнения:0

Историческо размразяване между Куба и САЩ
Видяно: 0   Мнения:0

Куба, за която свърхсилите едва не се сбиха
Видяно: 0   Мнения:0

Куба - половин век фронтова държава
Видяно: 0   Мнения:0

Куба се размразява начело с Раул
Видяно: 0   Мнения:0

На какво се радват кубинците
Видяно: 0   Мнения:0

Как се сдобриха Куба и САЩ
Видяно: 0   Мнения:0

Салса – да, ембарго – не
Видяно: 0   Мнения:0

ИСПАНОЖУРНАЛИСТИ
Кои сме ние?

ИЗЯВИ НА СДРУЖЕНИЕТО И НЕГОВИ ЧЛЕНОВЕ

ДЕКЛАРАЦИЯ

Йон Хуаристи на гости на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Институтът "Сервантес" се засилва към България

Йон Хуаристи, директор на института “Сервантес”: 400 милиона говорят езика на Сервантес

СДРУЖЕНИЕ НА ИСПАНОГОВОРЯЩИТЕ ЖУРНАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ(списък на членовете)

ПРЕДСТАВЯНЕ НА САЙТА www.hispanoperiodistas.com

Среща с главната редакторка на кубинското списание "Мухерес" Исабел Мойа

Исабел МОЙА, главен редактор на хаванското женско сп. "Мухерес", пред "Труд": На Куба й е нужен нов мъж

Държавният секретар на Испания по европейските въпроси гостува на СИЖБ

Алберто Наваро: Няма да се караме заради Ирак

Кръгла маса “Испания и испаноезичният свят в България” – 26.11.2004

Погледът на Мелчор Фернандес: България, видяна от Испания

Среща на СИЖБ с Мелчор Фернандес

Писма до СИЖБ по повод Кръглата маса "Испания и испаноезичният свят в България"

Посланиците на Испания, Куба, Бразилия на коледна латинофиеста с журналисти

Кръгла маса "Медиите в демократичното общество", 03.10.2006 - под патронажа на Посолството на Испания в България

Кръгла маса "Чилийският 11 септември" за 100-годишнината ог рождението на президента Салвадор Алиенде и 35-годишнината от военния преврат в Чили, 11.09.2008 г., Софийски университет "Св. Кл. Охридски"

ХVІІІ конгрес на Световната асоциация на жените журналистки и писателки "Комуникациите и журналистиката в дигиталната ера", Сантяго де Чиле, 25-26 септември 2008 г.

Кръгла маса “Латинска Америка днес и България” - със съдействието на посолствата на Аржентина, Бразилия, Венесуела и Куба

ОТИДЕ СИ СВЕТЛАНА ПЛАШОКОВА, зам.-председател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ОТИДЕ СИ САМУЕЛ ФРАНСЕС, легендарно име в българската журналистика, член и съосновател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Да си спомним за Светлана Плашокова и Самуел Франсес

С ЕЗИКА НА СЪРЦЕТО - колеги и посланици отдадоха почит на Светлана Плашокова и Самуел Франсес

СТАТУТ НА КОНКУРСА ЗА ЖУРНАЛИСТИЧЕСКИ ПУБЛИКАЦИИ НА СДРУЖЕНИЕТО НА ИСПАНОГОВОРЕЩИТЕЖУРНАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ"

Конкурс за журналистически публикации на български или испански език „Светове и цветове” на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България”

Представяне на номинираните в журналистическия конкурс "Светове и цветове" в чест на 10-годишнината от основаването на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България – 16 декември 2013 г.

Десет години Сдружение на испаноговорещите журналисти в България, връчване на журналистическите награди „Светлана Плашокова”, „Самуел Франсес” и „Светове и цветове”

Втори конкурс за журналистически публикации на български или испански език „Светове и цветове” - 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Връчване на наградите във второто издание на журналистическия конкурс „СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ” 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ПОБЕДИТЕЛИ в журналистическия конкурс „Светове и цветове” 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ТРЕТИ КОНКУРС "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ" - 2015 за журналистически публикации на български или испански език на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в третия журналистически конкурс на СИЖБ "Светове и цветове" - 2015

СИЖБ обявява четвъртото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2016

Солидарност с Барселона, отговорност пред хуманизма

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Четвъртия журналистически конкурс на СИЖБ „Светове и цветове” - 2016

СИЖБ обявява номинациите в Петия конкурс „Светове и цветове” - 2017

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Петия журналистически конкурс на СИЖБ „Светове и цветове” - 2017

СИЖБ обявява шестото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2018

ЗЛАТНО ПЕРО от СБЖ и ОБЕДИНИТЕЛ НА КУЛТУРИ от СИЖБ за Хавиер Валдивиелсо

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Шестия журналистически конкурс „Светове и цветове” - 2018

СИЖБ обявява седмото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2019

ПОКАНА ЗА СВИКВАНЕ НА ОБЩО СЪБРАНИЕ НА СИЖБ НА 4 ДЕКЕМВРИ 2019 ГОДИНА

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Седмия журналистически конкурс "Светове и цветове" - 2019

СИЖБ обявява осмото издание на конкурса „Светове и цветове” – 2020

ОСМИ КОНКУРС „СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ” - 2020 г. Оповестяване на резултатите

СИЖБ обявява деветото издание на конкурса „Светове и цветове” – 2021

ДЕВЕТИ КОНКУРС "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ" 2021 - оповестяване на резултатите
Партньори и спонсори03.2.2002 г.

Visitor: 4007376