Спонсори:

ИСПАНОСВЯТ
Испания

Испанският език и култура в света

Общи проблеми на Латинска Америка

Аржентина
Боливия
Венесуела
Гватемала
Доминиканска република
Еквадор
Колумбия
Коста Рика
Куба
Мексико
Никарагуа
Панама
Парагвай
Перу
Пуерто Рико
Салвадор
Уругвай
Хондурас
Чили
Португалският език и култура в света
Португалия
Бразилия
Сп. “Тема”, бр.3, 21 януари 2006

Промяна по чилийски: страдалка, руса, жена

В “Ла Монеда” влиза докторката Мичел Бачелет - бивша жертва на Пиночет, която обаче не оспорва наложения още при диктатурата му неолиберален модел

Къдринка Къдринова


«Тия двамата приличаха на мъж и жена, които си мърморят вечер: Изглади ли ми ризата? Не, но ти казах, че съм я приготвила. А чорапите?...»
Така кандидатът на Хуманната партия Томас Хирш, който на първия кръг на президентските избори в Чили през декември остана четвърти, видя последния телевизионен дебат между двамата си съперници, класирали се на първо и второ място и отишли на балотажа на 15 януари.
За язвителния Хирш гласуваха малко повече от 5 процента от чилийците – онези, които като него смятаха, че фаворитите не им оставят истинска възможност за избор. Защото програмите им са сходни и не излизат извън суровия неолиберален модел, наложен още по времето на диктатурата на Пиночет.
По-голямата част от избирателите обаче предпочетоха да се увлекат не по същинските икономически виждания на кандидатите, а по емблемите, в които ги превърнаха техните PR-стратези.
Така на тезгяха на вота бяха извадени Себастиан Пиньера – предприемач-милионер с бляскава усмивка, тръгнал да трупа състояние още под крилото на Пиночет, любимец и ходеща реклама на недосегаемата каста на богатите, преуспелите и силните, издигнат от “Съюза за Чили”.
И изрусената Мичел Бачелет, дъщеря на генерал Алберто Бачелет, останал верен на легендарния президент Салвадор Алиенде, когото Пиночет свали с кървавия преврат от 11 септември 1973 г. Генерал Бачелет умря от изтезанията в затвора. Жена му и дъщеря му Мичел – тогава студентка по медицина и млада социалистка - също бяха арестувани и измъчвани, заедно с хиляди други противници на диктатурата. После емигрираха. Години по-късно Мичел се върна. Направи кариера в медицината. След идването на демокрацията отново се посвети на политиката. Включи се в “Съглашение за демокрация” – широката коалиция от социалисти и християндемократи, която управлява в Чили, откак през 1990 г. падна Пиночет. Стана първо министър на здравеопазването, после на отбраната. А сега бе издигната и за президент. Превърна се в символ на всички онези, които диктатурата се опита да пречупи, а те й устояха и сега получиха шанс да се чувстват реванширани. Като изберат една от тях за президент. Не случайно още в първата си реч след оповестяване на резултатите победителката обяви: “Бях жертва на омразата и посветих живота си на това, да я преобразя в толерантност”.
Точно това състезание на модели и жизнени идентификации спечели Бачелет. Затова на митингите й се развяваха и плакати с образа на Алиенде – впрочем, доктор по професия, също като нея. Не че програмата й напомняше с каквото и да било неговите мечти за социално ангажирано разпределение на благата, национализации и безплатно мляко за децата. Нещо повече, паметливи припомняха, че дори програмата на десния съперник на Алиенде на изборите в далечната 1970 г. Хорхе Алесандри е била по-лява, отколкото програмата на Мичел Бачелет и нейното “Съглашение за демокрация” сега. Но феноменът е налице – ореолът на мъченица на диктатурата мобилизира зад нея внушителен вот, включително и от страна на онези, които като Хирш не видяха нищо, освен вяли и почти семейни закачки с опонента й Пиньера по време на последния им и уж решаващ телевизионен дебат. Вместо реално да сблъскват идеи, на него двамата всъщност се разбраха, че са единодушни в необходимостта действащият в страната икономическия модел да бъде запазен – е, с леки социални корекции.
Макар и доста по-малко податливи на емоциите от другите латиноамериканци, чилийците този път обвързаха вота си и с несъмнени сантиментални импулси. Като пола на победителката, примерно. “Бачелет може да стане първата жена президент на Чили”. Този рефрен се набиваше постоянно по време на кампанията й. “Като жена не може да не е по-чувствителна към неправдите”, откликваше масовото съзнание. Нейната природна мекота и деликатност, да не говорим за будещите истинска еуфория из тези ширини руски кичури, бяха несъмнен плюс в същата посока. А големият пробив бе във факта, че Бачелет – майка на три деца – е два пъти разведена. И то в страна, в която разводът бе легализиран едва преди година и нещо. Изненадващо, това обстоятелство игра в нейна полза. На чилийците им импонира възможността да се покажат модерни и либерални.
Критиците на Бачелет отляво /от компанията на Хирш/ в крайна сметка също гласуваха за нея като за “по-малкото зло” – просто защото никога не биха допуснали един откровен кандидат на десницата и пиночетистите като Пиньера да дойде на власт.
Любопитното е, че Бачелет ще влезе в президентския дворец “Ла Монеда” в момент, в който цяла Латинска Америка е залята от впечатляваща “лява вълна”, варираща от радикалните Фидел Кастро, Уго Чавес и Ево Моралес в Куба, Венесуела и Боливия до реформистки настроените Лула да Силва, Нестор Кирчнер и Табаре Васкес в Бразилия, Аржентина, Уругвай. Очакват се още изненади – повече или по-малко леви – и на задаващите се избори в Перу и Мексико. Безспорно, Бачелет е по-близка до бразилско-аржентинско-уругвайската група. Както и другите там, дори и при най-добри намерения в интерес на социалните ангажименти, тя няма голямо поле за маневри и промени в рамките на неоспорвания от нея неолиберален модел. Точно това също е едно от обясненията защо от Белия дом вече заявиха, че ще работят с Бачелет добронамерено и не са притеснени от идването й на власт. За разлика от случаите с Ево Моралес и Уго Чавес, примерно. Впрочем, за Латинска Америка това е реверанс с обратна тяга...

-----------------------------

Четвърта в Латинска Америка

Освен Мичел Бачелет, която на 15 януари спечели с 53,50 % президентските избори в Чили, 3 други жени досета са били избирани по редовен път за държавни глави на латиноамерикански държави. Това са никарагуанката Виолета Чаморо, определена за президентка на вота от 1990 г., американката Джанет Розенберг-Джаган, избрана начело на Гайана през 1997 г. и панамката Мирея Москосо, управлявала страната си между 1999 и 2004 г.
Ако фамилното име на Мичел Бачелет се свързва преди всичко с баща й и с епохата на Алиенде, то и трите други президентки до голяма степен дължат постовете си на своите прочути съпрузи. И трите се изкачват на държавния връх като вдовици, поемайки щафетата да водят партии след смъртта на своите половинки.
Подобна е и съдбата на първата станала президентка латиноамериканка – аржентинката Мария Естела Мартинес де Перон, третата съпруга на ген. Хуан Доминго Перон. Тя обаче не минава през изпитанието на изборите, а просто като вицпрезидентка оглавява Аржентина след смъртта на Перон през 1974 г. Хаотичното й управление довежда 2 години по-късно до военен преврат.
През 1979 г. председателката на Камарата на представителите в боливийския парламент Лидия Гейер Техада заема поста на временен държавен глава след поредната правителствена криза в страната. Малко по-късно е свалена с преврат от ген. Луис Гарсия Меса.
Ерта Паскал Труйо получава президентската лента на Хаити през 1990 г. от ръцете на тогавашния военен ръководител на страната Ерар Абраам.
Първата губернаторка на Пуерто Рико е избрана през 2001 г. и това е Сила Мария Калдерон.
Общо в света в момента управляват над дузина жени, изчисли в. “Ел Мундо”. В един и същи ден с Бачелет победа регистрира и новата президентка на Либерия Елен Джонсън Сирлийф. Президентски има и в Ирландия - Мери Маклийз, в Латвия – Варя Вике-Фрайберга, във Филипините – Глория Макапагал Аройо, във Финландия – Таря Халонен. Впрочем, Таря Халонен също се яви на изборно състезание точно в деня, в който и Бачелет, но не успя да събере пълно мнозинство и остана за следващия тур на изборите.
Друга група жени също са спечелили избори, но са станали премиери – Каела Зия в Бангладеш, Луиса Диого в Мозамбик, Мария до Кармо Силвейра в Сан Томе и Принсипи, германската канцлерка Ангела Мрекел.
Отделна категория са кралиците – британстата, Елизабет Втора, холандската, Беатрикс, и датската, Маргарете. По реално упражнявана власт обаче мнозина подставят държавния секретар на САЩ Кондолиза Райс по-високо от нежните държавни глави в по-скромните държави. Инак има и други христопамийни примери за силни дилерки – като Голда Меир, Индира Ганди, Маргарет Тачър, Беназир Бхуто, Корасон Акино и т.н.

Видяно: 599Мнения: 0

Общи данни
Чили
Видяно: 2696   Мнения:0

Известни личности
Известни личности
Видяно: 2849   Мнения:0

Сто години от рождението на Пабло Неруда
Видяно: 1656   Мнения:0

Луис Корвалан пише книга за демокрацията
Видяно: 555   Мнения:0

Любовта на Виктор Хара
Видяно: 211   Мнения:0

Изправи се, Виктор Хара!
Видяно: 208   Мнения:0

Българо-чилийски мотиви за Виолета и Виктор
Видяно: 303   Мнения:0

Духът на Неруда още зарежда Исла Негра с магии и любов
Видяно: 1068   Мнения:0

Убиецът на Виктор Хара е руснак
Видяно: 1704   Мнения:1

В корабовлака на Неруда
Видяно: 238   Мнения:0

Татко Лучо отиде при сина си
Видяно: 257   Мнения:0

Корвалан си отиде с България в сърцето
Видяно: 252   Мнения:0

Сърцето на Корвалан
Видяно: 211   Мнения:0

Чилийският Берлускони
Видяно: 219   Мнения:0

Неудобният Алиенде
Видяно: 256   Мнения:0

Чилийският казак
Видяно: 249   Мнения:0

Матилде, музата на Неруда
Видяно: 410   Мнения:0

Отровен ли е бил Пабло Неруда
Видяно: 101   Мнения:0

Две жени начело на Чили
Видяно: 0   Мнения:0

Капитанът на чилийските бури
Видяно: 0   Мнения:0

Корабът на Неруда
Видяно: 0   Мнения:0

Дъщери на генерали в битка за Чили
Видяно: 0   Мнения:0

Култура
Антонио Скармета получи литературната награда "Планета"
Видяно: 886   Мнения:0

Исабел Алиенде тръгва на български
Видяно: 741   Мнения:0

Чили ще се състезава за "Оскар" и "Гоя" с филма "Мачука"
Видяно: 742   Мнения:0

Записки от един медиен конгрес в Чили
Видяно: 211   Мнения:0

Чили си спомня за Салвадор Алиенде с филм 41 години по-късно
Видяно: 0   Мнения:0

От Пабло Неруда до Димитър Димов
Видяно: 0   Мнения:0

Контакти с България
Мануел Инохоса: Не ви трябва Пиночет, а развитие на демократичните институции
Видяно: 739   Мнения:0

Спомен за приятелите, които разпиляхме
Видяно: 4405   Мнения:1

Честват един век на Пабло Неруда в СУ
Видяно: 650   Мнения:0

Ще открием ли Елдорадо в Чили и Бразилия?
Видяно: 592   Мнения:1

Първанов предлага на Чили смесени предприятия
Видяно: 632   Мнения:0

Чилийци, живяли в България, плакаха пред Първанов
Видяно: 1039   Мнения:0

България под Южния кръст – от екзотика към партньорство
Видяно: 545   Мнения:0

Българското Чили
Видяно: 2136   Мнения:0

Чилийска фиеста, български прочит
Видяно: 331   Мнения:0

Българо-чилийски мотиви за Виолета и Виктор
Видяно: 215   Мнения:0

Експлозивни струни - от Чили до България
Видяно: 330   Мнения:0

Велислава Дърева просълзи посланика на Чили
Видяно: 358   Мнения:0

Пилот ветеран на 94 г.е доайен на българите в Чили
Видяно: 303   Мнения:0

Чилийски открития
Видяно: 235   Мнения:0

България ще има почетен консул в Чили
Видяно: 714   Мнения:0

Чили чества 24 май с книги от Антарктида
Видяно: 636   Мнения:0

Български режисьор трупа слава в Чили
Видяно: 1263   Мнения:0

БЪЛГАРИТЕ - ПОЧТИ КАТО ЧИЛИЙЦИТЕ
Видяно: 700   Мнения:0

България завинаги е в сърцето на Луис Корвалан
Видяно: 246   Мнения:0

Българо-чилийски връзки и българско посолство в Чили - към декември 2008 г.
Видяно: 417   Мнения:0

Един чилиец разказва за... Макондо (Народна република)
Видяно: 243   Мнения:0

Близкото Чили
Видяно: 277   Мнения:0

НИКОЛА ВАПЦАРОВ И ВИКТОР ХАРА – БРАТЯ НА ВСИЧКИ “ПОЕТИ БЕЗ ГРАНИЦИ”
Видяно: 291   Мнения:0

Безпокойни песни
Видяно: 269   Мнения:0

Чили
Видяно: 257   Мнения:0

Посолството на България в Чили отбелязва националния ни празник с изложба на трима млади български творци
Видяно: 359   Мнения:0

Книгите на Юлия Кръстева - на чилийските барикади
Видяно: 256   Мнения:0

Българско ехо от чилийския 11 септември
Видяно: 0   Мнения:0

Чилийски уроци за българското образование
Видяно: 0   Мнения:0

Всички обичаха имигрантите от Чили
Видяно: 0   Мнения:0

Чили и България – вазимовръзки и дифузии
Видяно: 0   Мнения:0

Забележителности
Янки и холандци копаят за съкровището на Френсис Дрейк край Чили
Видяно: 1163   Мнения:1

Атакама е Елдорадо за астрономите
Видяно: 688   Мнения:0

ПУСТИНЯТА АТАКАМА - изумителни съкровища в най-сухия край на света
Видяно: 2270   Мнения:1

ВЕЛИКДЕНСКИЯТ ОСТРОВ - загадъчен археологически музей на открито
Видяно: 692   Мнения:0

На края на света
Видяно: 249   Мнения:0

Пробождането на Андите
Видяно: 211   Мнения:0

Сървайвър по чилийски
Видяно: 239   Мнения:0

Гневът на вулканите
Видяно: 210   Мнения:0

Супертелескоп се взира от Чили във Вселената
Видяно: 236   Мнения:0

Чили в сметки
Видяно: 238   Мнения:0

Чили - луда география и уникална храна
Видяно: 118   Мнения:0

Авторски анализи
Луис Корвалан още вярва в социализма
Видяно: 1602   Мнения:1

Господството на САЩ бе осигурено от Горбачов
Видяно: 814   Мнения:0

Дванадесетгодишно чилийче тормози политици
Видяно: 652   Мнения:0

Миналото мълчи зад всеки ъгъл в Сантяго
Видяно: 819   Мнения:0

Луис Корвалан пише книга за демокрацията
Видяно: 661   Мнения:0

България под Южния кръст – от екзотика към партньорство
Видяно: 585   Мнения:0

Духът на Неруда още зарежда Исла Негра с магии и любов
Видяно: 580   Мнения:0

Убиецът на Виктор Хара е руснак
Видяно: 920   Мнения:0

Латино в яркочервено и бледорозово
Видяно: 512   Мнения:0

Промяна по чилийски: страдалка, руса, жена
Видяно: 598   Мнения:0

Революцията на пингвините
Видяно: 570   Мнения:0

Трепети под Южния кръст
Видяно: 543   Мнения:0

БАЧЕЛЕТ, ЖЕНАТА ПРЕЗИДЕНТ
Видяно: 660   Мнения:0

ЧИЛИ СЛЕД ПИНОЧЕТ
Видяно: 1260   Мнения:0

Светлини и сенки от Къщата на духовете
Видяно: 504   Мнения:0

България завинаги е в сърцето на Луис Корвалан
Видяно: 8751   Мнения:0

Чили започва отначало
Видяно: 201   Мнения:0

Махалото на Фуко – от Украйна до Чили
Видяно: 180   Мнения:0

Трус и за “чилийския модел”
Видяно: 199   Мнения:0

Татко Лучо отиде при сина си
Видяно: 219   Мнения:0

В краката на Магелан
Видяно: 188   Мнения:0

Пасионариите на Чили
Видяно: 196   Мнения:0

Чилийски трусове
Видяно: 6635   Мнения:0

Следата на Алиенде
Видяно: 0   Мнения:0

Четиридесет години по-късно Чили се връща на пътя на Алиенде
Видяно: 0   Мнения:0

Подаръкът на Чили
Видяно: 0   Мнения:0

Лявото и дясното ехо от Чили 40 години по-късно
Видяно: 0   Мнения:0

ИСПАНОЖУРНАЛИСТИ
Кои сме ние?

ИЗЯВИ НА СДРУЖЕНИЕТО И НЕГОВИ ЧЛЕНОВЕ

ДЕКЛАРАЦИЯ

Йон Хуаристи на гости на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Институтът "Сервантес" се засилва към България

Йон Хуаристи, директор на института “Сервантес”: 400 милиона говорят езика на Сервантес

СДРУЖЕНИЕ НА ИСПАНОГОВОРЯЩИТЕ ЖУРНАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ(списък на членовете)

ПРЕДСТАВЯНЕ НА САЙТА www.hispanoperiodistas.com

Среща с главната редакторка на кубинското списание "Мухерес" Исабел Мойа

Исабел МОЙА, главен редактор на хаванското женско сп. "Мухерес", пред "Труд": На Куба й е нужен нов мъж

Държавният секретар на Испания по европейските въпроси гостува на СИЖБ

Алберто Наваро: Няма да се караме заради Ирак

Кръгла маса “Испания и испаноезичният свят в България” – 26.11.2004

Погледът на Мелчор Фернандес: България, видяна от Испания

Среща на СИЖБ с Мелчор Фернандес

Писма до СИЖБ по повод Кръглата маса "Испания и испаноезичният свят в България"

Посланиците на Испания, Куба, Бразилия на коледна латинофиеста с журналисти

Кръгла маса "Медиите в демократичното общество", 03.10.2006 - под патронажа на Посолството на Испания в България

Кръгла маса "Чилийският 11 септември" за 100-годишнината ог рождението на президента Салвадор Алиенде и 35-годишнината от военния преврат в Чили, 11.09.2008 г., Софийски университет "Св. Кл. Охридски"

ХVІІІ конгрес на Световната асоциация на жените журналистки и писателки "Комуникациите и журналистиката в дигиталната ера", Сантяго де Чиле, 25-26 септември 2008 г.

Кръгла маса “Латинска Америка днес и България” - със съдействието на посолствата на Аржентина, Бразилия, Венесуела и Куба

ОТИДЕ СИ СВЕТЛАНА ПЛАШОКОВА, зам.-председател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ОТИДЕ СИ САМУЕЛ ФРАНСЕС, легендарно име в българската журналистика, член и съосновател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Да си спомним за Светлана Плашокова и Самуел Франсес

С ЕЗИКА НА СЪРЦЕТО - колеги и посланици отдадоха почит на Светлана Плашокова и Самуел Франсес

СТАТУТ НА КОНКУРСА ЗА ЖУРНАЛИСТИЧЕСКИ ПУБЛИКАЦИИ НА СДРУЖЕНИЕТО НА ИСПАНОГОВОРЕЩИТЕЖУРНАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ"

Конкурс за журналистически публикации на български или испански език „Светове и цветове” на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България”

Представяне на номинираните в журналистическия конкурс "Светове и цветове" в чест на 10-годишнината от основаването на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България – 16 декември 2013 г.

Десет години Сдружение на испаноговорещите журналисти в България, връчване на журналистическите награди „Светлана Плашокова”, „Самуел Франсес” и „Светове и цветове”

Втори конкурс за журналистически публикации на български или испански език „Светове и цветове” - 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Връчване на наградите във второто издание на журналистическия конкурс „СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ” 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ПОБЕДИТЕЛИ в журналистическия конкурс „Светове и цветове” 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ТРЕТИ КОНКУРС "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ" - 2015 за журналистически публикации на български или испански език на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в третия журналистически конкурс на СИЖБ "Светове и цветове" - 2015

СИЖБ обявява четвъртото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2016

Солидарност с Барселона, отговорност пред хуманизма

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Четвъртия журналистически конкурс на СИЖБ „Светове и цветове” - 2016

СИЖБ обявява номинациите в Петия конкурс „Светове и цветове” - 2017

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Петия журналистически конкурс на СИЖБ „Светове и цветове” - 2017

СИЖБ обявява шестото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2018

ЗЛАТНО ПЕРО от СБЖ и ОБЕДИНИТЕЛ НА КУЛТУРИ от СИЖБ за Хавиер Валдивиелсо

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Шестия журналистически конкурс „Светове и цветове” - 2018

СИЖБ обявява седмото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2019

ПОКАНА ЗА СВИКВАНЕ НА ОБЩО СЪБРАНИЕ НА СИЖБ НА 4 ДЕКЕМВРИ 2019 ГОДИНА

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Седмия журналистически конкурс "Светове и цветове" - 2019

СИЖБ обявява осмото издание на конкурса „Светове и цветове” – 2020

ОСМИ КОНКУРС „СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ” - 2020 г. Оповестяване на резултатите

СИЖБ обявява деветото издание на конкурса „Светове и цветове” – 2021

ДЕВЕТИ КОНКУРС "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ" 2021 - оповестяване на резултатите
Партньори и спонсори26.1.2002 г.

Visitor: 3989301