Спонсори:

ИСПАНОСВЯТ
Испания

Испанският език и култура в света

Общи проблеми на Латинска Америка

Аржентина
Боливия
Венесуела
Гватемала
Доминиканска република
Еквадор
Колумбия
Коста Рика
Куба
Мексико
Никарагуа
Панама
Парагвай
Перу
Пуерто Рико
Салвадор
Уругвай
Хондурас
Чили
Португалският език и култура в света
Португалия
Бразилия
Ройтерс, 1 март 2005 г.

Жозе Мануел Дурау Барозу още търси вярната посока

Пол Тейлър


След сто дни на горещия председателски стол на Европейската комисия /ЕК/ Жозе Мануел Дурау Барозу все още търси политическа насока и ясно послание, казват неговите колеги и критици. Бившият португалски премиер навлиза утре в стотния си ден начело на комисията, но опитите му за оживяване на деморалзираната комисия и за по-ясна политика срещат съпротива на няколко фронта. Барозу встъпи в длъжност с позицията, че ще даде приоритет на икономиката. След като извлече поуки от трудното начало с Европейския парламент обаче, той изглежда не желае да обяви либералното си икономическо кредо или да се захване с големите европейски страни като Германия, Франция и Италия, които най-бавно реформират своите икономики.
"Той не се възприема като десен неолиберал. Той наистина вярва в това, което казва, а именно, че е реформист центрист", казва дългогодишен негов сътрудник. Може би заради това в деня, когато Барозу обяви за свой приоритет икономическите реформи, които да засилят растежа и създаването на работни места, комисията тактически отстъпи по ключови предложения за либерализиране на услугите и регулиране на химикалите. Причината бе противопоставянето на Франция и Германия. Впоследствие Барозу замаза собственото си послание и каза, че опазването на околната среда и социалната политика са също така важни въпроси от дневния ред.
Според заместник-председателката на комисията, шведската социалистка Маргот Валстрьом, сегашната ЕК не трябва да се страхува да признае, че е по-консервативна от предишната, ръководена от Романо Проди. "Вярно е, че тази комисия е по-дясна от комисията на Проди. Това отразява политическата реалност в Европа", каза тя пред журналисти. Барозу наследи една отслабена институция, чието влияние спадна след разцвета, постигнат под ръководството на Жак Делор. Причината за това бе слабото ръководство и непрекъснатата намеса от националните правителства.
Франция и Германия прекрачиха строгите граници на допустимия бюджетен дефицит при председателството на Проди и Барозу трябва да се примири с това, като едновременно отпусне правилата и се опита да води възможно най-стриктна бюджетна дисциплина. Барозу среща също силната съпротива на богатите страни към предложенията на комисията за увеличаване на бюджета на ЕС, така че да бъде компенсирана цената на миналогодишното разширяване.
Според сътрудниците му, Барозу усеща, че стремежът му да даде приоритет на така наречената Лисабонска стратегия среща отпор в лицето на статичната бюрокрация в комисията и страните членки, които са склонни да защитават индустриалните гиганти или да избягват недоволството на работниците. Барозу също така трябва да успокоява засегнатите страни, когато някой от неговите комисари направи спорно изявление, застрашаващо референдумите за ратификация на Европейската конституция.
Това важи особено силно за Франция. Тъй като не иска да влиза в противоречия с Берлин и Париж, Барозу не прие призивите на част от комисарите, които поискаха да бъдат назовани и порицани страните, които изостават в изпълнението на поставените цели.
Пол Хофхайнц, председател на Лисабонския съвет - частно финансирана група за натиск, чиято цел е икономическата либерализация, смята, че Барозу прави всичко по силите си, но си дава сметка, подобно на Делор, че за да успее, му е необходима френско-германска подкрепа. Той премахна голяма част от неяснотите в посланието на комисията, каза Хофхайнц пред Ройтерс. "Всички се опитват да му лепнат определението неолиберал. Той е изправен пред планина от предрасъдъци и клишета и ще му е необходимо по някакъв начин да се пребори с тях - нещо, което все още не е направил. Той обаче показва, че е решен да го стори."
48-годишният десноцентрист е изправен също пред политически проблеми. През юни той бе компромисният трети вариант за поста, след като европейските лидери се скараха за това кой да наследи Проди. Барозу направи отначало силно впечатление като по-разбираем от мънкащия Проди, но попадна под ударите на европейските депутати при разпределянето на местата в комисията. Барозу бе принуден да оттегли екипа си през октомври и да предложи на гласуване в Европарламента нов състав на комисията. Тогава той извади двама спорни кандидати и размени ресорите на други двама.
Отношенията му с Европейския парламент остават обтегнати. И трите леви групи - социалисти, комунисти и зелени - гласуваха срещу работната програма за 2005 г. на комисията. Аргументът им бе, че тя е прекалено либерална. "Барозу бе избран, защото е либерал, атлантик и интернационален държавник. Ден след ден обаче той показва неспособността си да разбере каква е ролята на председателя на Европейската комисия", казва френската социалистка, председател на влиятелната икономическа и валутна комисия, Перванш Берес. /БТА/


Видяно: 567Мнения: 0

Общи данни
Португалия
Видяно: 2234   Мнения:0

Известни личности
Барозу изправен пред труден период
Видяно: 674   Мнения:0

Кой е новият председателна Европейската комисия
Видяно: 794   Мнения:0

Жозе Мануел Дурау Барозу още търси вярната посока
Видяно: 566   Мнения:0

Почина Алвару Кунял, последният европейски ортодоксален комунист
Видяно: 1237   Мнения:2

Жозе Сократиш и мъстта на Светия дух
Видяно: 0   Мнения:0

Контакти с България
Португалският посланик кръстоса Търново с Ню Йорк в своя картина
Видяно: 851   Мнения:0

Посланикът на Португалия връчи акредитивните си писма
Видяно: 771   Мнения:0

Български свещеник помага на имигрантите ни в Португалия
Видяно: 867   Мнения:0

Забележителности
Португалският Остап Бендер
Видяно: 0   Мнения:0

Авторски анализи
Европейските предизвикателства пред Жозе Мануел Дурау Барозу
Видяно: 650   Мнения:0

Португалия - от карамфилите до брюкселските дантели
Видяно: 4505   Мнения:0

ИСПАНОЖУРНАЛИСТИ
Кои сме ние?

ИЗЯВИ НА СДРУЖЕНИЕТО И НЕГОВИ ЧЛЕНОВЕ

ДЕКЛАРАЦИЯ

Йон Хуаристи на гости на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Институтът "Сервантес" се засилва към България

Йон Хуаристи, директор на института “Сервантес”: 400 милиона говорят езика на Сервантес

СДРУЖЕНИЕ НА ИСПАНОГОВОРЯЩИТЕ ЖУРНАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ(списък на членовете)

ПРЕДСТАВЯНЕ НА САЙТА www.hispanoperiodistas.com

Среща с главната редакторка на кубинското списание "Мухерес" Исабел Мойа

Исабел МОЙА, главен редактор на хаванското женско сп. "Мухерес", пред "Труд": На Куба й е нужен нов мъж

Държавният секретар на Испания по европейските въпроси гостува на СИЖБ

Алберто Наваро: Няма да се караме заради Ирак

Кръгла маса “Испания и испаноезичният свят в България” – 26.11.2004

Погледът на Мелчор Фернандес: България, видяна от Испания

Среща на СИЖБ с Мелчор Фернандес

Писма до СИЖБ по повод Кръглата маса "Испания и испаноезичният свят в България"

Посланиците на Испания, Куба, Бразилия на коледна латинофиеста с журналисти

Кръгла маса "Медиите в демократичното общество", 03.10.2006 - под патронажа на Посолството на Испания в България

Кръгла маса "Чилийският 11 септември" за 100-годишнината ог рождението на президента Салвадор Алиенде и 35-годишнината от военния преврат в Чили, 11.09.2008 г., Софийски университет "Св. Кл. Охридски"

ХVІІІ конгрес на Световната асоциация на жените журналистки и писателки "Комуникациите и журналистиката в дигиталната ера", Сантяго де Чиле, 25-26 септември 2008 г.

Кръгла маса “Латинска Америка днес и България” - със съдействието на посолствата на Аржентина, Бразилия, Венесуела и Куба

ОТИДЕ СИ СВЕТЛАНА ПЛАШОКОВА, зам.-председател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ОТИДЕ СИ САМУЕЛ ФРАНСЕС, легендарно име в българската журналистика, член и съосновател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Да си спомним за Светлана Плашокова и Самуел Франсес

С ЕЗИКА НА СЪРЦЕТО - колеги и посланици отдадоха почит на Светлана Плашокова и Самуел Франсес

СТАТУТ НА КОНКУРСА ЗА ЖУРНАЛИСТИЧЕСКИ ПУБЛИКАЦИИ НА СДРУЖЕНИЕТО НА ИСПАНОГОВОРЕЩИТЕЖУРНАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ"

Конкурс за журналистически публикации на български или испански език „Светове и цветове” на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България”

Представяне на номинираните в журналистическия конкурс "Светове и цветове" в чест на 10-годишнината от основаването на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България – 16 декември 2013 г.

Десет години Сдружение на испаноговорещите журналисти в България, връчване на журналистическите награди „Светлана Плашокова”, „Самуел Франсес” и „Светове и цветове”

Втори конкурс за журналистически публикации на български или испански език „Светове и цветове” - 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Връчване на наградите във второто издание на журналистическия конкурс „СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ” 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ПОБЕДИТЕЛИ в журналистическия конкурс „Светове и цветове” 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ТРЕТИ КОНКУРС "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ" - 2015 за журналистически публикации на български или испански език на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в третия журналистически конкурс на СИЖБ "Светове и цветове" - 2015

СИЖБ обявява четвъртото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2016

Солидарност с Барселона, отговорност пред хуманизма

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Четвъртия журналистически конкурс на СИЖБ „Светове и цветове” - 2016

СИЖБ обявява номинациите в Петия конкурс „Светове и цветове” - 2017

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Петия журналистически конкурс на СИЖБ „Светове и цветове” - 2017

СИЖБ обявява шестото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2018

ЗЛАТНО ПЕРО от СБЖ и ОБЕДИНИТЕЛ НА КУЛТУРИ от СИЖБ за Хавиер Валдивиелсо

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Шестия журналистически конкурс „Светове и цветове” - 2018

СИЖБ обявява седмото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2019

ПОКАНА ЗА СВИКВАНЕ НА ОБЩО СЪБРАНИЕ НА СИЖБ НА 4 ДЕКЕМВРИ 2019 ГОДИНА

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Седмия журналистически конкурс "Светове и цветове" - 2019

СИЖБ обявява осмото издание на конкурса „Светове и цветове” – 2020

ОСМИ КОНКУРС „СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ” - 2020 г. Оповестяване на резултатите

СИЖБ обявява деветото издание на конкурса „Светове и цветове” – 2021

ДЕВЕТИ КОНКУРС "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ" 2021 - оповестяване на резултатите
Партньори и спонсори02.2.2002 г.

Visitor: 4006264