Спонсори:

ИСПАНОСВЯТ
Испания

Испанският език и култура в света

Общи проблеми на Латинска Америка

Аржентина
Боливия
Венесуела
Гватемала
Доминиканска република
Еквадор
Колумбия
Коста Рика
Куба
Мексико
Никарагуа
Панама
Парагвай
Перу
Пуерто Рико
Салвадор
Уругвай
Хондурас
Чили
Португалският език и култура в света
Португалия
Бразилия
"Монитор" от 09.07.2005

Инките не успяха да си върнат кралство Кито

Лусио Гутиерес доброволно се отказа от предоставеното му от Бразилия убежище

Къдринка КъдриноваТрудно е да се изброят латиноамериканските президенти, свалени с преврати, бунтове и революции. Малцина от оцелелите след такива катаклизми остават в страната си, почти всички търсят подслон в чужбина и са истински щастливи, когато го получат. Цяло чудо е обаче съборен държавен глава, получил официално убежище в добронамерена към него страна, да се откаже от него, изтъквайки като аргумент носталгията по родината си.

Точно това за изненада на всички направи прогоненият от Еквадор през април т. г. негов бивш президент Лусио Гутиерес. Бразилия му даде убежище и той малко повече от месец се ползваше от него. Но на 6 юни обяви, че се отказва от статута си и че желае да се завърне в страната си заради измъчващата го носталгия.

Решението му веднага бе свързано с факта, че съпругата на Гутиерес ­ бившата първа дама на Еквадор Елса Химена Бооркес Ромеро ­ вече се е завърнала в еквадорската столица Кито заедно с по-малката дъщеря на семейството Вивиана Естефания. И веднага е заела депутатското си място в парламента. Явно мъжът є преценява като по-добър вариант за себе си да е съпруг на действаща депутатка, отколкото президент в изгнание. Интересното е, че Гутиерес е взел решението си, въпреки апела на Латиноамериканската асоциация за защита на човешките права към еквадорската прокуратура, сваленият държавен глава да бъде съден за 75 случаи на репресии срещу негови противници по време на управлението му от януари 2003 г. до април 2005 г.

Драмата на бившия еквадорски президент е дълбока и противоречива. Той бе избран на високия пост преди две години и половина в атмосфера на еуфория и всенародна любов. Заради индианския му произход и романтичния ореол на бунтовен военен, загрижен за добруването на бедните, Гутиерес бе с ентусиазъм подкрепен от еквадорските индиански организации, обединени в Националната конфедерация на индианските народи на Еквадор (народите са кечуа, хибаро, кофаи аушири, канело, сапаро и т.н.). Той спечели 54\% от гласовете на втория тур на президентските избори през януари 2003 г., когато съперник му бе милионерът Алваро Нобоа, натрупал състоянието си от търговия с банани.

Впрочем, бананите са един от основните износни продукти на Еквадор, който си е една типична "бананова република". Има и солидни залежи от петрол, открити още преди десетилетия, но те не са разработени в пълния им капацитет. Колкото и да са богати недрата и природата, те обаче никога не стигат, за да се наситят силните и властните. Социалните контрасти в републиката са много резки. Шепа богаташи ­ все потомци на бели креоли ­ държат и бизнеса, и политиката, сплетени в жилавите лиани на корупцията. И докато те се правят на национален елит, в индианската маса отдолу гъмжи от немотия, болести и гняв.

Тази взривоопасна смес избухва на 21 януари 2000 г., когато споменатата вече Национална конфедерация на индианските народи повежда антиправителствен поход срещу столицата Кито. В него се включват също студентски и профсъюзни обединения, дори църквата. Всички настояват за оставката на тогавашния президент Хамил Мауад. Поводът е замислената от него доларизация на икономиката, която рискува да удари най-болезнено най-бедните слоеве на населението. 80\% от това население са индианци и метиси, а Мауад вече е събрал достатъчно народна омраза и с други свои "реформи" в посока богатите ­ още по-богати, бедните ­ още по-бедни. Срещу протестиращите са изпратени военни части, но ­ о, чудо! ­ предвождащият ги полковник Лусио Гутиерес внезапно застава на страната на индианците и обръща войниците си също срещу президентския дворец. Бунтовниците завземат парламента и обявяват, че досегашният му състав е разпуснат. На негово място свикват "Индиански парламент", който излъчва "Хунта на националното спасение" начело с Гутиерес. Лидерът на индианската конфедерация Антонио Варгас обявява събитието за "безкръвна народна революция".

САЩ обаче, без чиято благословия в Латинска Америка досега е оцеляла само кубинската революция, използват друг термин за събитията в Еквадор ­ преврат. И заклеймяват Гутиерес като превратаджия.

Пред риска от бойкот от чуждите капитали, без които еквадорската икономика е обречена, Гутиерес свива знамената и три дни след "безкръвната народна революция" сдава властта на вицепрезидента на избягалия междувременно от страната Мауад. След което "законните власти" пращат Гутиерес в затвора. Той така и не бе осъден, а и истинският реванш не закъсня ­ само 3 г. по-късно благодарните индианци провидяха в него свой спасител и го избраха за президент.

Самият той, разбира се, също има индиански жилки. Родом е от селцето Тена в амазонската джунгла, откъдето още 15-годишен отива в армията. Пак там се връща веднага след победата си, снима се с баща си и съселяните си и им се кълне, че и техните болки влизат заедно с него в президентския дворец.

Само две години по-късно обаче феновете му вече са разочаровани от Гутиерес. Критикуват го, че се е поддал на натиска на МВФ и САЩ и не е предприел радикалните реформи, които е обещавал. Обвиняват го и в прекомерно авторитарен стил на управление и преследване на политическите опоненти.

Недоволството расте и избива в улични сблъсъци, които президентът се опитва да потуши с полицейски бой и сълзотворен газ. В безредиците загива чилийски фотограф. Опитът на Гутиерес да подмени състава на Върховния съд вбесява и депутатите, които на 22 април дружно гласуват за отстраняването му от поста. Вицепрезидентът Алфредо Паласио е обявен за държавен глава, а бившият вече титуляр е отведен от президентския дворец с хеликоптер. Малко по-късно се оказва, че той е в бразилското посолство и му е дадено убежище в Бразилия.

Само 39 дни издържа Гутиерес в бразилската столица ­ и носталгията го подгони обратно към Еквадор…

Малката за южноамериканските мащаби република, която всъщност по територия е два пъти по-голяма от България, е разположена точно на екватора ­ оттам и името є. Напук на общоприетите представи за екваториални жеги, на по-голямата част от територията на Еквадор всъщност е хладно. Средната годишна температура в т.нар. Сиера ­ централния планински район ­ е 13 градуса. Така е заради голямата надморска височина и студеното Хумболтово течение в Тихия океан. Еквадор се слави в величествените си вулкани Чимборасо (6310), Котопахи (5897), Каямбе (5790), разположени точно в района на Сиера. Там е и столицата Кито, където разликата между дневната и нощната температура е около 17 градуса.

Като Ла Коста (Брегът) са известни земите по Тихоокеанското крайбрежие. Там най-големият град е пристанището Гуаякил ­ по-голям и от столицата, шумен, пъстър, карнавален.

Третата условна зона в страната е Ориенте ­ районът по горното поречие на Амазонка. Именно там са залежите на петрол, но тръбопроводите вечно страдат ту от земетресения, ту от наводнения.

Съвсем специално място са Галапагоските острови, където съхранените уникални представители на животинския свят предлагат на природолюбителите несравними с нищо друго изживявания.

Най-много исторически забележителности има в столицата Кито, запазила името на древното кралство Кито, което през 15-и век било завзето от инките, а малко по-късно ­ и от испанците. Конкистадорът Франсиско Писаро покорил империята на инките само с 500 конника. Успял, защото я заварил така, както турците ­ Шишманова България. Разделена. В "легитимната" столицата Куско (в днешно Перу) управлявал законният син на предишния инка ­ Уаскара. В провинцията Кито ­ незаконният Атауалпа, рожба на любовта с неустоима местна принцеса. "Белият бог" Писаро влязъл под кожата на втория. Надъхал го, че ще му осигури цялата власт, ако обърне многохилядната си войска срещу брат си. И Атауалпа го послушал. Бързо видели сметката на Уаскара. Но вместо да качи Атауалпа на трона, Писаро го заключил в една от залите на двореца му и обявил, че ще го освободи чак като поданиците му я напълнят догоре със злато. Напълнили я. Писаро разбрал, че е стигнал Ел Дорадо ­ митичната страна на златото, за която ламтели конкистадорите. Златото пратил в Мадрид, а Атауалпа убил. Чак тогава жителите на победената империя на инките проумели що за "бели богове" са ги споходили. И се зарекли рано или късно да си върнат Кито.

Когато преди две години и половина Гутиерес пое властта, мнозина вярваха, че инките най-после са се реванширали. Но явно ще има още да почакат.Видяно: 746Мнения: 0

Общи данни
ЕКВАДОР
Видяно: 893   Мнения:0

Известни личности
Еквадор избира между милионер и белгийски зет
Видяно: 341   Мнения:0

Асандж в сянката на Пиночет
Видяно: 107   Мнения:0

Контакти с България
И Еквадор с почетно консулство у нас
Видяно: 585   Мнения:0

Българската песен заплени Куба и Еквадор
Видяно: 0   Мнения:0

Забележителности
ГАЛАПАГОС – КОСТЕНУРКОВИТЕ ОСТРОВИ ИЛИ КОЛУМБОВИЯТ АРХИПЕЛАГ
Видяно: 1326   Мнения:0

КИТО(Еквадор)- град-музей в Андите
Видяно: 1786   Мнения:1

Авторски анализи
Инките си върнаха Еквадор
Видяно: 979   Мнения:0

Инките не успяха да си върнат кралство Кито
Видяно: 745   Мнения:0

ЕКВАДОР С ЛЯВ ПРЕЗИДЕНТ
Видяно: 8002   Мнения:0

Суматоха на екватора
Видяно: 18192   Мнения:0

ИСПАНОЖУРНАЛИСТИ
Кои сме ние?

ИЗЯВИ НА СДРУЖЕНИЕТО И НЕГОВИ ЧЛЕНОВЕ

ДЕКЛАРАЦИЯ

Йон Хуаристи на гости на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Институтът "Сервантес" се засилва към България

Йон Хуаристи, директор на института “Сервантес”: 400 милиона говорят езика на Сервантес

СДРУЖЕНИЕ НА ИСПАНОГОВОРЯЩИТЕ ЖУРНАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ(списък на членовете)

ПРЕДСТАВЯНЕ НА САЙТА www.hispanoperiodistas.com

Среща с главната редакторка на кубинското списание "Мухерес" Исабел Мойа

Исабел МОЙА, главен редактор на хаванското женско сп. "Мухерес", пред "Труд": На Куба й е нужен нов мъж

Държавният секретар на Испания по европейските въпроси гостува на СИЖБ

Алберто Наваро: Няма да се караме заради Ирак

Кръгла маса “Испания и испаноезичният свят в България” – 26.11.2004

Погледът на Мелчор Фернандес: България, видяна от Испания

Среща на СИЖБ с Мелчор Фернандес

Писма до СИЖБ по повод Кръглата маса "Испания и испаноезичният свят в България"

Посланиците на Испания, Куба, Бразилия на коледна латинофиеста с журналисти

Кръгла маса "Медиите в демократичното общество", 03.10.2006 - под патронажа на Посолството на Испания в България

Кръгла маса "Чилийският 11 септември" за 100-годишнината ог рождението на президента Салвадор Алиенде и 35-годишнината от военния преврат в Чили, 11.09.2008 г., Софийски университет "Св. Кл. Охридски"

ХVІІІ конгрес на Световната асоциация на жените журналистки и писателки "Комуникациите и журналистиката в дигиталната ера", Сантяго де Чиле, 25-26 септември 2008 г.

Кръгла маса “Латинска Америка днес и България” - със съдействието на посолствата на Аржентина, Бразилия, Венесуела и Куба

ОТИДЕ СИ СВЕТЛАНА ПЛАШОКОВА, зам.-председател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ОТИДЕ СИ САМУЕЛ ФРАНСЕС, легендарно име в българската журналистика, член и съосновател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Да си спомним за Светлана Плашокова и Самуел Франсес

С ЕЗИКА НА СЪРЦЕТО - колеги и посланици отдадоха почит на Светлана Плашокова и Самуел Франсес

СТАТУТ НА КОНКУРСА ЗА ЖУРНАЛИСТИЧЕСКИ ПУБЛИКАЦИИ НА СДРУЖЕНИЕТО НА ИСПАНОГОВОРЕЩИТЕЖУРНАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ"

Конкурс за журналистически публикации на български или испански език „Светове и цветове” на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България”

Представяне на номинираните в журналистическия конкурс "Светове и цветове" в чест на 10-годишнината от основаването на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България – 16 декември 2013 г.

Десет години Сдружение на испаноговорещите журналисти в България, връчване на журналистическите награди „Светлана Плашокова”, „Самуел Франсес” и „Светове и цветове”

Втори конкурс за журналистически публикации на български или испански език „Светове и цветове” - 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Връчване на наградите във второто издание на журналистическия конкурс „СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ” 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ПОБЕДИТЕЛИ в журналистическия конкурс „Светове и цветове” 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ТРЕТИ КОНКУРС "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ" - 2015 за журналистически публикации на български или испански език на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в третия журналистически конкурс на СИЖБ "Светове и цветове" - 2015

СИЖБ обявява четвъртото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2016

Солидарност с Барселона, отговорност пред хуманизма

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Четвъртия журналистически конкурс на СИЖБ „Светове и цветове” - 2016

СИЖБ обявява номинациите в Петия конкурс „Светове и цветове” - 2017

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Петия журналистически конкурс на СИЖБ „Светове и цветове” - 2017

СИЖБ обявява шестото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2018

ЗЛАТНО ПЕРО от СБЖ и ОБЕДИНИТЕЛ НА КУЛТУРИ от СИЖБ за Хавиер Валдивиелсо

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Шестия журналистически конкурс „Светове и цветове” - 2018

СИЖБ обявява седмото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2019

ПОКАНА ЗА СВИКВАНЕ НА ОБЩО СЪБРАНИЕ НА СИЖБ НА 4 ДЕКЕМВРИ 2019 ГОДИНА

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Седмия журналистически конкурс "Светове и цветове" - 2019

СИЖБ обявява осмото издание на конкурса „Светове и цветове” – 2020

ОСМИ КОНКУРС „СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ” - 2020 г. Оповестяване на резултатите

СИЖБ обявява деветото издание на конкурса „Светове и цветове” – 2021

ДЕВЕТИ КОНКУРС "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ" 2021 - оповестяване на резултатите
Партньори и спонсори02.2.2002 г.

Visitor: 4006169