Спонсори:

ИСПАНОСВЯТ
Испания

Испанският език и култура в света

Общи проблеми на Латинска Америка

Аржентина
Боливия
Венесуела
Гватемала
Доминиканска република
Еквадор
Колумбия
Коста Рика
Куба
Мексико
Никарагуа
Панама
Парагвай
Перу
Пуерто Рико
Салвадор
Уругвай
Хондурас
Чили
Португалският език и култура в света
Португалия
Бразилия
В. “Сега”, 13-14 август 2005 г.

"Телесур" - южноамериканската "Ал Джазира"

Още преди да тръгне, базираната в Каракас телевизия стресна американците с критиките си

Момчил Инджов


"Ел Джазира" - това прозвище получи южноамериканската телевизия "Телесур", чието излъчване стартира на 24 юли т. г. Датата не е случайна. Това е рожденият ден на Симон Боливар - един от героите на освободителните борби на Латинска Америка срещу испанското владичество.
"Нашата цел е да разпространяваме истината такава, каквато е, а не тази, която се харесва на Съединените щати и Джордж Буш", заяви при откриването на програмата нейният директор, угугвайският журналист Арам Ааронян. Телевизията бързо спечели симпатиите на десетки милиони там, където има покритие - Латинска Америка, Северна Африка и Западна Европа. Тя веднага бе оприличена на катарската "Ал Джазира" - най-голямата арабска телевизия в света, станала популярна с предаванията си след нахлуването на САЩ в Ирак и навлякла върху себе си гнева на Белия дом.
Централата на "Телесур" е във венецуелската столица Каракас. Неин инициатор е сънародник на Симон Боливар. Проектът струва общо 10 милиона долара. Най-значителната сума - 2,5 милиона, даде венецуелският президент Уго Чавес. Сред спонсорите на програмата е и кубинският лидер Фидел Кастро. Двамата с Чавес не дават мира на САЩ, които ги считат за най-отявлените си врагове в Латинска Америка.
"Телесур" е спонсорирана от правителствата на още две латиноамерикански страни с ляво управление - Аржентина и Уругвай.

"Нашият Север е Югът" - с тази заставка започват всеки ден емисиите на новата южноамериканска телевизия "Телесур". След това на екрана се редуват ликовете на трима от най-големите латиноамерикански герои - венецуелеца Симон Боливар, кубинеца Хосе Марти и аржентинеца Ернесто Че Гевара. Следва знамето на САЩ, където на мястото на 50-те звезди се мъдри нацистка свастика.
"Нека опресним паметта ни и

да се отскубнем от ноктите на империята",

произнася зад кадър добре школуван мъжки глас. Кадри от антиамериканскки демонстрации по цял свят се сменят един след друг. И идва ред на новините. Чете ги Ати Киуа - колумбийка от индианското племе араваки, облечена с национална носия.
"Искаме да направим нещо като алтернатива на Си Ен Ен, но в условията на плурализма. Който симпатизира на САЩ и има аргументирани възгледи, спокойно може да участва в нашите предавания и да си каже мнението", казва директорът на "Телесур" Арам Ааронян.
Щатите обаче посрещнаха на нож новината за южноамериканския канал още през май т. г., когато проектът бе обявен от венецуелското правителство. Още преди старта на програмата Камарата на представителите във Вашингтон одобри създаването на радиостанции, подобни на антикастристката "Хосе Марти" в Маями. Те ще имат за цел да пропагандират истината на Белия дом и да неутрализират влиянието на

непослушни държавници като Уго Чавес,

последователи на Фидел Кастро.
За какво са тези страхове? Програмата все още е пилотна и излъчва по четири часа дневно. Едва наесен се очаква тя да започне да излъчва нонстоп.
Не се ли държат янките днес досущ както някога България и другите тоталитарни страни, които заглушаваха "вражеските" Би Би Си, "Гласът на Америка" и "Свободна Европа"?
Само американската гледна точка ли е правилната, недоумяват зрителите в Южна Америка.
"Телесур" е

рупор на марксизма и антиамериканизма

Тя представлява сериозна заплаха за САЩ, защото се стреми да минира равновесието на силите в Западното полукълбо", аргументира се вносителят на проекта, конгресменът републиканец Кони Мак.
Какво равновесие, какви пет лева? Нали СССР вече го няма, а и преди разпадането му бе изтикан от американския континент? Всички знаят, че на Русия днес изобщо не й е до Куба, сочена като единствения бастион на комунизма в Америка.
Най-доволен от пускането на телевизията е Уго Чавес. Той се изсмя на

американските заплахи за заглушаване на

"Телесур" и от своя страна предупреди САЩ, че ако прибягнат до такава мярка, ще води срещу тях електронна война.
Не са прави обаче тези, които побързаха да лепнат на "Телесур" названието "Телечавес". В ръководството на телевизията има немалко хора, които въпреки левичарските си възгледи са отявлени противници на венецуелския лидер. Сред тях е самият директор Арам Ааронян, за когото Уго Чавес не е нищо друго освен диктатор.
Едва ли е случаен фактът, че държавният глава на Венецуела - главен спонсор на програмата, не се яви пряко в студиото на откриването, а се ограничи да поздрави начинанието с включване по телефона. От няколко години насам журналистиката е второто му амплоа. Веднъж седмично Чавес води предаването "Ало, президенте" по ефира на националното радио. Той отговаря на въпросите на слушателите, много от които са негови противници.
"Причината да работя в "Телесур" не е този или онзи президент. Аз просто искам да помогна на Латинска Америка да се пребори с хегемонията на САЩ", каза Арам Ааронян.
Едно от първите предавания на "Телесур" бе насочено срещу партизаните марксисти от ФАРК - Революционните въоръжени сили на Колумбия. Вашингтон и Богота неведнъж обвиниха Уго Чавес, че подкрепя бунтовниците. Южноамериканската "Ал Джазира" излъчи покъртителен репортаж за колумбийци, прогонени от зоната на въоръжения конфликт и принудени да живеят в нечовешки условия в покрайнините на Богота.
Засега властите в Каракас не са се опитали по никакъв начин да повлияят на "Телесур". Не се е намесил дори и Андрес Исара - венецуелският министър на информацията, наричан от мнозина "сивият кардинал" на режима на Уго Чавес. Исара е член на ръководството на програмата.
Разбира се, най-поощрявани са антиамериканските предавания. Сред основните теми на "Телесур" са тежкото положение в Ирак след нахлуването на САЩ и неспособността на Вашингтон да овладее ситуацията в страната след свалянето на Саддам Хюсеин. Всеки ден се чете сводка с броя на янките, загинали от началото на войната в Ирак през 2003 г. до днес.
Тепърва предстоят предавания с много по-силна антиамериканска насоченост. Съвсем скоро "Телесур" ще припомни на зрителите с подходящ архив

как САЩ ухажваха Фидел Кастро

при идването му на власт през 1959 г. Ел Команданте тогава не искаше и да чува за комунистите. За него те бяха "кретени, които знаят само да взривяват бомби". Той се опълчи на янките през 1961 г., когато те наложиха блокада на острова заради национализацията на американските имоти.
"Телесур" не пропуска всяка вечер да пуска архивни кадри от Плая Хирон. На това място в Куба през 1961 г. САЩ са претърпели досега единственото си военно поражение на американския континент.

Най-големият удар

срещу САЩ и администрацията на Джордж Буш обаче вероятно ще бъде нанесен в края на годината. Тогава ръководството на "Телесур" смята да сключи договор за сътрудничество със знаменитата телевизия "Ал Джазира". Идеята е двете програми да излъчват съвместни предавания, насочени срещу политиката на САЩ към всички бедни страни по света. "Тогава вече не знаем какво ще правят янките. "Ал Джазира" засега е недосегаема за тях. Надяваме се и ние да постигнем това. И тогава наистина ще станем "Ел Джазира"", заявиха от ръководството на "Телесур".


Видяно: 608Мнения: 0

Общи данни
ВЕНЕЦУЕЛА
Видяно: 1285   Мнения:1

Известни личности
Гаменът от Каракас и голият крал
Видяно: 287   Мнения:0

Чавес става син и добър
Видяно: 230   Мнения:0

Чавес като Путин или два вота – една цел
Видяно: 221   Мнения:0

Фреди Гевара - венецуелският Кошлуков
Видяно: 323   Мнения:0

Феноменът Чавес
Видяно: 279   Мнения:0

Новата битка на Чавес
Видяно: 231   Мнения:0

Чавес пак е тук
Видяно: 92   Мнения:0

Тайната на Чавес
Видяно: 80   Мнения:0

Чавес се възнесе в митологията
Видяно: 88   Мнения:0

Култура
Ражда се “Боливарска Си Ен Ен”
Видяно: 645   Мнения:0

Контакти с България
Български картини са страстта на венецуелския посланик
Видяно: 1617   Мнения:0

Българското изкуство стигна до Венецуела
Видяно: 908   Мнения:0

Двустранните отношения Венецуела-България
Видяно: 1499   Мнения:0

БЪЛГАРИЯ И ВЕНЕЦУЕЛА - 30 години дипломатически отношения
Видяно: 3703   Мнения:1

ВЕНЕЦУЕЛА: В ЦЕНТЪРА НА НОВИНИТЕ
Видяно: 626   Мнения:0

ПОСЛАНИЦИ НА БЪЛГАРИЯ ПО СВЕТА
Видяно: 1240   Мнения:0

София Касидова подписва споразумение с Венесуела
Видяно: 661   Мнения:0

С храни, лекарства и строителство бизнесът ни може да пробие във Венецуела
Видяно: 1009   Мнения:0

Конституционна реформа във Венецуела
Видяно: 631   Мнения:0

Венецуелски щрихи
Видяно: 392   Мнения:0

Венецуелска офанзива и по българско направление
Видяно: 209   Мнения:0

С името на Боливар
Видяно: 85   Мнения:0

Венецуелското лице в България Елена Чики гледа винаги напред
Видяно: 12   Мнения:0

Три горещи души за Шоколад
Видяно: 17   Мнения:0

Тест по венецуелски
Видяно: 0   Мнения:0

Н. Пр. Ориета Капони: Венесуела обединява световни интелектуалци и се бори със заговори
Видяно: 0   Мнения:0

Н. Пр. Ориета Капони: Не Венесуела е заплаха за САЩ, а САЩ за Венесуела, за света и за мира
Видяно: 0   Мнения:0

Н. Пр. Ориета Капони: Продължаваме заветите на Боливар с борба срещу неолиберализма
Видяно: 0   Мнения:0

Приятели на Венесуела изразяват подкрепата си за нея
Видяно: 0   Мнения:0

Забележителности
Красотите на Каракас
Видяно: 1250   Мнения:0

Авторски анализи
Хорхе Валеро: Демокрацията трябва да се прави с морал
Видяно: 654   Мнения:0

Бивш десантчик разпалва полярни страсти във Венецуела
Видяно: 704   Мнения:1

Страсти като от сериали връхлитат латиноуправници
Видяно: 550   Мнения:0

Пучът във Венецуела лъха на петрол. И горчи на САЩ
Видяно: 844   Мнения:0

Пред референдума във Венецуела
Видяно: 596   Мнения:0

Странният диктатор Чавес
Видяно: 732   Мнения:1

ВЕНЕЦУЕЛА, СТРАНА НА КРАСАВИЦИ И... НА ПЕТРОЛ
Видяно: 723   Мнения:0

"Телесур" - южноамериканската "Ал Джазира"
Видяно: 607   Мнения:0

Правителството на Чавес е разядено от корупция
Видяно: 540   Мнения:0

НОВИЯТ ФИДЕЛ ИЛИ НОВИЯТ АЛИЕНДЕ?
Видяно: 535   Мнения:0

Венесуела - ново лице в Латинска Америка?
Видяно: 19899   Мнения:2

Тайната на Чавес
Видяно: 77   Мнения:0

Зрелостният изпит на чавизма
Видяно: 83   Мнения:0

Чавес се възнесе в митологията
Видяно: 69   Мнения:0

Пътни фрагменти от Венесуела
Видяно: 94   Мнения:0

Разполовената Венесуела
Видяно: 109   Мнения:0

50 истини за Уго Чавес и за Боливарската революция
Видяно: 8596   Мнения:0

Венесуела в огледалния свят
Видяно: 0   Мнения:0

Венесуела на мушката
Видяно: 0   Мнения:0

Венесуелски амплитуди
Видяно: 0   Мнения:0

ИСПАНОЖУРНАЛИСТИ
Кои сме ние?

ИЗЯВИ НА СДРУЖЕНИЕТО И НЕГОВИ ЧЛЕНОВЕ

ДЕКЛАРАЦИЯ

Йон Хуаристи на гости на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Институтът "Сервантес" се засилва към България

Йон Хуаристи, директор на института “Сервантес”: 400 милиона говорят езика на Сервантес

СДРУЖЕНИЕ НА ИСПАНОГОВОРЯЩИТЕ ЖУРНАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ(списък на членовете)

ПРЕДСТАВЯНЕ НА САЙТА www.hispanoperiodistas.com

Среща с главната редакторка на кубинското списание "Мухерес" Исабел Мойа

Исабел МОЙА, главен редактор на хаванското женско сп. "Мухерес", пред "Труд": На Куба й е нужен нов мъж

Държавният секретар на Испания по европейските въпроси гостува на СИЖБ

Алберто Наваро: Няма да се караме заради Ирак

Кръгла маса “Испания и испаноезичният свят в България” – 26.11.2004

Погледът на Мелчор Фернандес: България, видяна от Испания

Среща на СИЖБ с Мелчор Фернандес

Писма до СИЖБ по повод Кръглата маса "Испания и испаноезичният свят в България"

Посланиците на Испания, Куба, Бразилия на коледна латинофиеста с журналисти

Кръгла маса "Медиите в демократичното общество", 03.10.2006 - под патронажа на Посолството на Испания в България

Кръгла маса "Чилийският 11 септември" за 100-годишнината ог рождението на президента Салвадор Алиенде и 35-годишнината от военния преврат в Чили, 11.09.2008 г., Софийски университет "Св. Кл. Охридски"

ХVІІІ конгрес на Световната асоциация на жените журналистки и писателки "Комуникациите и журналистиката в дигиталната ера", Сантяго де Чиле, 25-26 септември 2008 г.

Кръгла маса “Латинска Америка днес и България” - със съдействието на посолствата на Аржентина, Бразилия, Венесуела и Куба

ОТИДЕ СИ СВЕТЛАНА ПЛАШОКОВА, зам.-председател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ОТИДЕ СИ САМУЕЛ ФРАНСЕС, легендарно име в българската журналистика, член и съосновател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Да си спомним за Светлана Плашокова и Самуел Франсес

С ЕЗИКА НА СЪРЦЕТО - колеги и посланици отдадоха почит на Светлана Плашокова и Самуел Франсес

СТАТУТ НА КОНКУРСА ЗА ЖУРНАЛИСТИЧЕСКИ ПУБЛИКАЦИИ НА СДРУЖЕНИЕТО НА ИСПАНОГОВОРЕЩИТЕЖУРНАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ"

Конкурс за журналистически публикации на български или испански език „Светове и цветове” на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България”

Представяне на номинираните в журналистическия конкурс "Светове и цветове" в чест на 10-годишнината от основаването на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България – 16 декември 2013 г.

Десет години Сдружение на испаноговорещите журналисти в България, връчване на журналистическите награди „Светлана Плашокова”, „Самуел Франсес” и „Светове и цветове”

Втори конкурс за журналистически публикации на български или испански език „Светове и цветове” - 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Връчване на наградите във второто издание на журналистическия конкурс „СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ” 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ПОБЕДИТЕЛИ в журналистическия конкурс „Светове и цветове” 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ТРЕТИ КОНКУРС "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ" - 2015 за журналистически публикации на български или испански език на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в третия журналистически конкурс на СИЖБ "Светове и цветове" - 2015

СИЖБ обявява четвъртото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2016

Солидарност с Барселона, отговорност пред хуманизма

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Четвъртия журналистически конкурс на СИЖБ „Светове и цветове” - 2016

СИЖБ обявява номинациите в Петия конкурс „Светове и цветове” - 2017

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Петия журналистически конкурс на СИЖБ „Светове и цветове” - 2017

СИЖБ обявява шестото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2018

ЗЛАТНО ПЕРО от СБЖ и ОБЕДИНИТЕЛ НА КУЛТУРИ от СИЖБ за Хавиер Валдивиелсо

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Шестия журналистически конкурс „Светове и цветове” - 2018

СИЖБ обявява седмото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2019

ПОКАНА ЗА СВИКВАНЕ НА ОБЩО СЪБРАНИЕ НА СИЖБ НА 4 ДЕКЕМВРИ 2019 ГОДИНА

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Седмия журналистически конкурс "Светове и цветове" - 2019

СИЖБ обявява осмото издание на конкурса „Светове и цветове” – 2020

ОСМИ КОНКУРС „СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ” - 2020 г. Оповестяване на резултатите

СИЖБ обявява деветото издание на конкурса „Светове и цветове” – 2021

ДЕВЕТИ КОНКУРС "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ" 2021 - оповестяване на резултатите
Партньори и спонсори30.1.2002 г.

Visitor: 3998228