Спонсори:

ИСПАНОСВЯТ
Испания

Испанският език и култура в света

Общи проблеми на Латинска Америка

Аржентина
Боливия
Венесуела
Гватемала
Доминиканска република
Еквадор
Колумбия
Коста Рика
Куба
Мексико
Никарагуа
Панама
Парагвай
Перу
Пуерто Рико
Салвадор
Уругвай
Хондурас
Чили
Португалският език и култура в света
Португалия
Бразилия
В. "Сега", 17-08-2002

Страсти като от сериали връхлитат латиноуправници

Непризната дъщеря виси на шията на перуанския президент, жената на венецуелския не ще да е "мъченица на революцията", щерката на бившия аржентински държавен глава ревнува от мащехата си

Къдринка Къдринова


Мнозина се цупят на латиноамериканските сапунени сериали, мърморят, че в тях всичко било пресилено сърцераздирателно, а в живота не било така. Хайде де! Зависи в чий живот! Я какви бурни страсти на талази връхлитат един през друг не кого да е, а баш латинопрезидентите - в пълен синхрон с емблематичния за подопечния им континент жанр. Последните виражи на паралелните сюжетни линии - в Перу, във Венецуела, в Аржентина - са така завихрени, та чак да им секне дъхът на по-слабонервните домакини.
"Признай, че си баща на детето!" - това от месеци ехти под прозорците на 55-годишния перуански президент Алехандро Толедо. Противниците му превърнаха в знаме на своите агитки 14-годишната Сараи, зачената по твърдения на майката Лукресия Ороско от самия Толедо.
Скандалът се точи още от времето, когато Толедо едва се засилваше към президентското кресло с предизборната кампания миналата година. Това тогава не го препъна за победата. Перуанците харесаха Толедо, защото той стана първият индианец, добрал се до най-високия пост в държавата. Биографията му - от бедно ваксаджийче, едно от 16-те деца в мизерстваща индианска фамилия, през спечелена стипендия за Харвард, докторат по икономика в САЩ и престижни постове в Световната банка и ООН до президентския дворец в Лима - бе сбъдната мечта за мнозинството от избирателите, живо превъплъщение на любимите им телеприказки. Подмятанията за извънбрачно дете не можеха да вгорчат вярата в положителния герой, а само правеха по-пикантна мъжествеността му.
Една година след идването му на власт обаче Толедо взе да губи ореола си - поради простата причина, че не успя да реши с един замах хроничните проблеми на Перу като бедността, безработицата, престъпността. И на мода пак дойде сагата със Сараи.
Борбената й майка наскоро дори организира

МАСОВО ПРАНЕ НА МРЪСНО БЕЛЬО

в легени под прозорците на президентския дворец в Лима. С посланието - вижте кирливите ризи на държавния глава. Разхвърчалата се пяна бе в повече дори за сапунен сериал. Но произведе бърз ефект. На 7 август Върховният съд задължи Толедо да даде кръвна проба за ДНК-тест за установяване на бащинство. Иначе го заплашваше арест.
За такъв тест сеньора Ороско воюва още от 1992 г., но досега все не успяваше да стигне до въжделеното съдебно решение. На многобройните дела, на които Толедо бе призоваван като ответник, той все отказваше да даде кръвна проба, макар и да не отричаше връзката си с Лукресия.
Според собствените му показания двамата се запознават през 1986 г. в един бар, където

ЛУКРЕСИЯ Е ДОВЕДЕНА ОТ ПОЗНАТ НА ТОЛЕДО СЕНАТОР

"Връзката се реализира по един или друг начин през 1987 г.", обяснява Толедо пред съда.
По онова време той е разделен с жена си - червенокосата белгийска антроположка с американски паспорт Елиан Карп, с която се запознава по време на следването си в САЩ. Те се женят през 1970 г. След 10 години започват да живеят отделно. След още 10 пак се събират. Имат 20-годишна дъщеря - Чантал. Тримата сияят на общите снимки след победата на Толедо в изборите. Казват, че половината от триумфа си той дължи на жена си, която говори кечуа - езика на местните индианци, по-добре от него.
През десетте години междинна разлъка обаче се завръзва авантюрата с Лукресия Ороско, която през декември 1988 г. ражда малката Сараи. Порасналото днес девойче отракано поема от майка си щафетата на медийната атака по непризнаващия го татко. Лицето на момичето грее от десетки плакати и дори от Интернет-страница с апели за ДНК-тест. То лично раздава и диплянките си из улиците на Лима. "Трябва да ме признае!

НЕ МОЖЕ ДА Е ДОБЪР ПРЕЗИДЕНТ, АКО НЕ Е ДОБЪР БАЩА!",

натяква Сараи в пороя от интервюта.
Сондажи сочат, че 80% от перуанците вече смятат същото. И въобще не желаят да слушат доскорошния си любимец, който скучно повтаря все едно и също - че кампанията е подклаждана от опозицията.
Друга семейна драма раздира битието на бившия президент на Аржентина Карлос Саул Менем, отново заканил се да щурмува президентския дворец "Каса Росада" на изборите догодина. Любимата му дъщеря - 31-годишната Сулемита Мария Ева Менем, не може да му прости брака с 38-годишната бивша мис Вселена - чилийката Сесилия Болоко.
Докато Сесилия я нямаше на хоризонта и таткото беше държавен глава, Сулемита изпълняваше ролята на първа дама и му правеше компания при визитите в чужбина - и в Бъкингамския дворец, и в Белия дом, и в Кремъл. Танцуваше страстни танга с принц Чарлз,

ПРИНЦ ЕНДРЮ Й ДАВАШЕ В УСТИЧКАТА МАЛКИ СЛАДКИ,

Клинтън й показваше саксофона си...
Отговорната мисия на първа дама легна върху крехките плещи на Сулемита след бурния развод на родителите й през 1994 г., когато майката - Сулема Йома, беше шумно изхвърлена с куфарите си от "Каса Росада". После тя обвини бившия си мъж за гибелта на сина им - Карлитос, загинал в мистериозна катастрофа с вертолет в Колумбия през 1995 г. Според Сулема Йома Менем замесил момчето в трафик на оръжие и така причинил смъртта му.
Въпреки всичко дъщерята Сулемита остана до бащата. И вярно го следваше навсякъде през двата му мандата. Сигурно е била готова да го прави пак и през задаващия се трети. Ако не се беше появила изкусителката Сесилия...
Русата чилийка идва да интервюира Менем и го омайва. Двамата сключват брак миналата година - и Сулемита става излишна. Бясна, дъщерята рязко обръща гръб на таткото, започва да подкрепя обвиненията на майката. От отчаяние дори напуска Аржентина. Преселва се в Маями, където за отмъщение се залюбва

С ТРЕНЬОРА СИ ПО ФИТНЕС - МУСКУЛЕСТ ПУЕРТОРИКАНЕЦ,

и започва на поразия да харчи бащини пари за тоалети. Аржентинско списание пише, че е направила покупки за 500 000 долара. "Кой може да похарчи толкова пари за дрехи! Само 20 000 са, е, нека да са 30 000", обяснява се Сулемита. В потъналата в тежка икономическа и политическа криза Аржентина тия суми звучат по-цинично, отколкото е поносимо за сапунен сериал...
Бурно политическо сътресение предшества и личната драма на венецуелския президент Уго Чавес. Съпругата му - бившата кралица на красотата и изпълнителка на характерни мексикански песни Марисабел де Чавес, обяви, че ще се развежда малко след неуспелия опит за преврат срещу мъжа й през април т. г.
"Не искам нито да съм мъченица на революцията, нито да бъда използвана от опозицията. Тук много хора се чувстват като мен -

КАТО ПАРЧЕ САЛАМ, СТИСНАТ МЕЖДУ ДВЕ ФИЛИИ",

изповядва 37-годишната Марисабел пред венецуелския в. "Ел Универсал".
Мъжът й нашумя с бурния си революционен нрав, сприятелил го с кубинския лидер Фидел Кастро и скарал го със САЩ. Един от първите ходове на дошлия на власт преди 4 години Чавес, който е бивш военен парашутист, бе да се откаже от президентската си заплата и от лимузината. "Имам си военна пенсия, тя ми стига!", обяви 47-годишният сега президент и спечели сърцата на жадуващите социална справедливост бедняци. Но може би е наранил сърцето на явно жадуващата други неща своя половинка, която изтъква като причина за искания от нея развод "контраста в характерите".
Тя е руса и изящна, той е мургав и борбен, враждебният свят ги разделя, но сериалът още продължава - ето, перуанската двойка Толедо се е събрала пак след 10 години...

Видяно: 812Мнения: 0

Общи данни
ПЕРУ
Видяно: 2916   Мнения:1

Известни личности
Завръщането на инките
Видяно: 222   Мнения:0

Фамилна обремененост
Видяно: 303   Мнения:0

Марио Варгас Льоса: Книгите ни измъкват от пещерите и ни показват звездите
Видяно: 80   Мнения:0

Олянта Умала спечели изборите в Перу
Видяно: 0   Мнения:0

Марио Варгас Льоса и Исабел Прейслер - любов необяснима
Видяно: 0   Мнения:0

Контакти с България
РАДИЧКОВ ПРЕД УИНСТЪН ОРИЛЬО ЗА ПИСАНЕТО, ЛЮБОВТА И ЛЪЖИТЕ
Видяно: 818   Мнения:0

Българска следа в Андите
Видяно: 390   Мнения:0

Всички сме индианци
Видяно: 369   Мнения:0

Забележителности
КУСКО - Испански град в столицата на инките (Перу)
Видяно: 2899   Мнения:0

ЕЗЕРОТО ТИТИКАКА - плавателно море на покрива на света
Видяно: 3421   Мнения:1

ЛИМА - градът на кралете
Видяно: 721   Мнения:0

НАСКА - тайнствените земни йероглифи на Перу
Видяно: 1511   Мнения:0

МАЧУ ПИКЧУ - забравеният град на инките
Видяно: 798   Мнения:0

Мама Кока
Видяно: 218   Мнения:0

Магиите на Лима
Видяно: 328   Мнения:0

Тайнствените строители на древно Перу
Видяно: 488   Мнения:0

Авторски анализи
Японец ли е Китаеца от Перу?
Видяно: 714   Мнения:0

Страсти като от сериали връхлитат латиноуправници
Видяно: 811   Мнения:0

Перу си избра президент като герой от телесериал
Видяно: 719   Мнения:0

Двама братя офицери ще съживяват империята на инките
Видяно: 705   Мнения:0

Трима братя водят Перу към "оста на доброто"
Видяно: 1341   Мнения:0

Лицата на Лима
Видяно: 24166   Мнения:0

ИСПАНОЖУРНАЛИСТИ
Кои сме ние?

ИЗЯВИ НА СДРУЖЕНИЕТО И НЕГОВИ ЧЛЕНОВЕ

ДЕКЛАРАЦИЯ

Йон Хуаристи на гости на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Институтът "Сервантес" се засилва към България

Йон Хуаристи, директор на института “Сервантес”: 400 милиона говорят езика на Сервантес

СДРУЖЕНИЕ НА ИСПАНОГОВОРЯЩИТЕ ЖУРНАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ(списък на членовете)

ПРЕДСТАВЯНЕ НА САЙТА www.hispanoperiodistas.com

Среща с главната редакторка на кубинското списание "Мухерес" Исабел Мойа

Исабел МОЙА, главен редактор на хаванското женско сп. "Мухерес", пред "Труд": На Куба й е нужен нов мъж

Държавният секретар на Испания по европейските въпроси гостува на СИЖБ

Алберто Наваро: Няма да се караме заради Ирак

Кръгла маса “Испания и испаноезичният свят в България” – 26.11.2004

Погледът на Мелчор Фернандес: България, видяна от Испания

Среща на СИЖБ с Мелчор Фернандес

Писма до СИЖБ по повод Кръглата маса "Испания и испаноезичният свят в България"

Посланиците на Испания, Куба, Бразилия на коледна латинофиеста с журналисти

Кръгла маса "Медиите в демократичното общество", 03.10.2006 - под патронажа на Посолството на Испания в България

Кръгла маса "Чилийският 11 септември" за 100-годишнината ог рождението на президента Салвадор Алиенде и 35-годишнината от военния преврат в Чили, 11.09.2008 г., Софийски университет "Св. Кл. Охридски"

ХVІІІ конгрес на Световната асоциация на жените журналистки и писателки "Комуникациите и журналистиката в дигиталната ера", Сантяго де Чиле, 25-26 септември 2008 г.

Кръгла маса “Латинска Америка днес и България” - със съдействието на посолствата на Аржентина, Бразилия, Венесуела и Куба

ОТИДЕ СИ СВЕТЛАНА ПЛАШОКОВА, зам.-председател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ОТИДЕ СИ САМУЕЛ ФРАНСЕС, легендарно име в българската журналистика, член и съосновател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Да си спомним за Светлана Плашокова и Самуел Франсес

С ЕЗИКА НА СЪРЦЕТО - колеги и посланици отдадоха почит на Светлана Плашокова и Самуел Франсес

СТАТУТ НА КОНКУРСА ЗА ЖУРНАЛИСТИЧЕСКИ ПУБЛИКАЦИИ НА СДРУЖЕНИЕТО НА ИСПАНОГОВОРЕЩИТЕЖУРНАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ"

Конкурс за журналистически публикации на български или испански език „Светове и цветове” на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България”

Представяне на номинираните в журналистическия конкурс "Светове и цветове" в чест на 10-годишнината от основаването на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България – 16 декември 2013 г.

Десет години Сдружение на испаноговорещите журналисти в България, връчване на журналистическите награди „Светлана Плашокова”, „Самуел Франсес” и „Светове и цветове”

Втори конкурс за журналистически публикации на български или испански език „Светове и цветове” - 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Връчване на наградите във второто издание на журналистическия конкурс „СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ” 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ПОБЕДИТЕЛИ в журналистическия конкурс „Светове и цветове” 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ТРЕТИ КОНКУРС "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ" - 2015 за журналистически публикации на български или испански език на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в третия журналистически конкурс на СИЖБ "Светове и цветове" - 2015

СИЖБ обявява четвъртото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2016

Солидарност с Барселона, отговорност пред хуманизма

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Четвъртия журналистически конкурс на СИЖБ „Светове и цветове” - 2016

СИЖБ обявява номинациите в Петия конкурс „Светове и цветове” - 2017

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Петия журналистически конкурс на СИЖБ „Светове и цветове” - 2017

СИЖБ обявява шестото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2018

ЗЛАТНО ПЕРО от СБЖ и ОБЕДИНИТЕЛ НА КУЛТУРИ от СИЖБ за Хавиер Валдивиелсо

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Шестия журналистически конкурс „Светове и цветове” - 2018

СИЖБ обявява седмото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2019

ПОКАНА ЗА СВИКВАНЕ НА ОБЩО СЪБРАНИЕ НА СИЖБ НА 4 ДЕКЕМВРИ 2019 ГОДИНА

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Седмия журналистически конкурс "Светове и цветове" - 2019

СИЖБ обявява осмото издание на конкурса „Светове и цветове” – 2020

ОСМИ КОНКУРС „СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ” - 2020 г. Оповестяване на резултатите

СИЖБ обявява деветото издание на конкурса „Светове и цветове” – 2021

ДЕВЕТИ КОНКУРС "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ" 2021 - оповестяване на резултатите
Партньори и спонсори01.2.2002 г.

Visitor: 4003624