Спонсори:

ИСПАНОСВЯТ
Испания

Испанският език и култура в света

Общи проблеми на Латинска Америка

Аржентина
Боливия
Венесуела
Гватемала
Доминиканска република
Еквадор
Колумбия
Коста Рика
Куба
Мексико
Никарагуа
Панама
Парагвай
Перу
Пуерто Рико
Салвадор
Уругвай
Хондурас
Чили
Португалският език и култура в света
Португалия
Бразилия
Агенция "Фокус"

Ужасът в Мадрид: Година по-късно

Владислав ПУНЧЕВНа 11 март 2004 г. мощни взривове избухват в четири влака в Мадрид. Загиват 192 души, а близо 1500 са ранени. Тридесет чужденци от 13 националности са сред жертвите на атентатите в Мадрид. Загиналите български граждани са четирима. Това са Адриан Андрианов, неговата годеница Калина Василева, Тинка Паунова и още една българка. Отговорност за атентата поема Ал Кайда. По-късно става ясно, че планът на терористите е бил четирите влака да се взривят в момента, в който се засекат на централната гара в Мадрид. Очаквало се силата на взрива да достигне до степен, достатъчна да унищожи сградата на гарата и да причини хиляди жертви.
На 2 април 2004 г. в апартамент край Мадрид полицията обкръжава седем терористи, отговорни за атентата от 11 март. Терористите се самовзривяват. Според източници от следствието оперативният ръководител на атентаторите - мароканецът Джамал Ахмидан (наричан още Китаеца или Маугли) и предполагаемият "мозък" на групата - Серхан бен Абделмаджид Фархет, известен още като "Тунизиеца", са загинали при експлозията. Оглавяващият разследването на атентатите от 11 март съдия Хуан дел Олмо издава международни заповеди за арест на Фархет, Ахмидан и още четирима мароканци. Според испанското вътрешно ведомство сред самоубийците от събота са Абденнаби Кунджаа, както и Асри Рифаат Ануар, чието име се споменава за пръв път във връзка с 11 март. При експлозията загива и един полицай от испанските специалните части. Следователите, които претърсват апартамента, откриват две раници, пълни с експлозиви, подготвяне за взривяване и 200 детонатора от същия вид, използван при нападенията на 11 март. Вътрешният министър на Испания Анхел Асебес заявява, че терористите са планирали да продължат атаките и че някои от експлозивите са били подготвени, пакетирани и свързани с детонатори. Той посочва още, че други двама или трима души може да са избягали преди експлозията в апартамента. Преди взрива заподозрените са спрели полицаите, когато те се подготвяли да влязат в апартамента, като открили стрелба от прозореца на първия етаж. Според показанията на съседи групата северноамериканци са се пренесли в жилището преди около месец.

Разследването

През юни 2004 г. италианската полиция арестува мароканеца Рабей Осман Сайед Ахмед, смятан за главен организатор на кървавите атентати. Терористът с прякор Мохамед Египтянина е задържан в Милано по искане на испанския съд заедно с още 2-ма заподозрени. Арестът е резултат от голяма операция на полицията в няколко държави едновременно - в Италия, Испания, Франция и Белгия, където са извършени обиски. Арестуваният Рабей Осман ел-Сайед Ахмед, на 33 години, е експерт в областта на експлозивите в египетската армия. Към юни 2004 г. 20 души, главно мароканци, са обвинени във връзка с бомбените атентати в испанската столица. Съобщава се, че след мадридските атентати е създадена солидна база в Италия, за да могат терористите лесно да се придвижват между Европа и Северна Африка. Т. нар. Мароканска група подготвяла голям атентат в Италия и в други европейски страни.
Разследването на атентатите в Мадрид установи, че Рафа Зухеир, единият от задържаните мароканци във връзка с атентатите от 11 март в Мадрид и шурей на Хосе Емилио Суарес Трасорас, когото вероятно е снабдил с експлозивите, използвани при нападенията във влаковете, е поддържал контакти с българската мафия.
Според публикации в испанската преса мароканецът Хосе Емилио Суарес Трасорас е продал през февруари 110 кг динамит goma-2 ECO и детонатори на мароканските терористи, които вероятно са извършили атентатите в Мадрид. Срещу експлозивите, които откраднал от мина, Суарес Трасорас получил от терористите 7000 евро и пакет хашиш.
Разследването на атентатите от 11 март е потвърдило, че Рафа Зухеир “не само е посредничил в купуването на експлозивите, но е и снабдил терористите с най-малко три автомата Sterling и един пистолет, които купил от български трафикант на оръжие”, според испанския вестник El Mundo.
Самият Зухеир признал, че поддържа контакти с българската мафия.
Оръжията, предоставени от Рафа Зухеир, са били в ръцете на седемте терористи, които се самовзривиха в апартамента в Леганес на 3 април, след като бяха обградени от полицията.
Сред самовзривилите се терористи са Джамал Ахмидан - Китаеца и Мохамед Аулад Акча, с които са Рафа Зухеир и Хосе Емилио Суарес Трасорас са преговаряли за купуването на експлозивите, използвани при атентатите.
Според испанския вестник ABC оръжията е купил мароканецът Джамал Ахмидан - Китаеца, оперативен ръководител на терористичната клетка, извършила атентатите във “влаковете на смъртта”. Сделката за купуването на оръжието е била сключена в края на миналата година в Мадрид, въпреки че преди това Джамал Ахмидан е установил контакти в Гипускоа с банда косовски албанци, занимаваща се с нелегален трафик на оръжие. Не се изключва вероятността терористите, също чрез българския трафикант, да са се сдобили и с други оръжия, които да са в ръцете на активисти на терористичната клетка, все още намиращи се на свобода, отбелязва изданието.
Испанската Гражданска гвардия е знаела за съществуването на черен пазар за експлозиви, в който е участвал Хосе Емилио Суарес Трасорас десет месеца преди организирането на атентатите от 11 март в Мадрид. В интервю за испанския вестник El Mundo от месец май тази година Рафа Зухеир, който е и информатор на испанската Гражданска гвардия, заявява, че през май 2003 г. е получил предложение от жител на град Астуриас да купи експлозиви. Според разказа му, след като уведомил Централното оперативно звено (UCO) на Съдебна полиция на испанската Гражданска гвардия, получил пари, за да купи експлозивите, както и инструкции “да заложи динамита на някоя банда и да улесни разбиването й”.
Когато Рафа Зухеир уведомил Гражданската гвардия, че са му предложили динамит, двама агенти на гвардията подтикнали мароканеца да се прикрепи към трафикантите на експлозиви: “Дадоха ми пари, за да наема кола и отидох в Астуриас. Там беше Антонио Кастро Торо, с когото се бяхме запознали в затвора. Кастро Торо е шурей на Хосе Емилио Суарес Трасорас (миньорът, който се подозира, че е предоставил експлозивите на мароканеца Джамал Зугам и групата му) и той ми предложи експлозивите.
Зухеир се върнал в Авилес в средата на май 2003 г. и, както му били наредили ръководните лица от UCO, носел със себе си мостра от експлозивите, които Кастро Торо продавал. “Предадох им материала и ми дадоха нови инструкции”, уверява информаторът.
Сред новите разпореждания, които получил Рафа Зухеир, е имало едно много директно и конкретно: “Потърси сред твоите познати и в твоята среда група, която се интересува от експлозивите. След това ще ги доставиш, а после ще ги заловим всичките”. Информаторът се “опитал да достави взривните вещества на българска престъпна група, “предвид контактите му с българската мафия”, но планът се “провалил”.
Рафа Зухеир не уточнява в разказа си за El Mundo дали е знаел или не, че участва в купуването на експлозивите за 11 март, както и дали е уведомил UCO за последните срещи на Кастро Торо и Суарес Трасорас с групата мароканци.
Няма данни български граждани да са били ангажирани със закупуването на оръжия, взривни материали или технически средства, използвани за осъществяването на атентатите в Мадрид, заявиха тогава от Дирекция Национална служба сигурност по повод информациите от испанската преса за българско участие в подготовката на терористичните актове, извършени на 11 март в Мадрид.
Изпълнихме всичките си задължения пред европейските служби в разследването на атентатите в Мадрид от 11 март. Това заяви на 1 юли 2004 г. специално за Агенция “Фокус” главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов.
Той посочи, че е получил специалната благодарност от Министерството на вътрешните работи на Испания за работата на българските служби в разследването на терористичните нападения в испанската столица.
Централното разузнавателно звено на испанската Национална служба “Полиция” посочва в доклад до комисията, разследващата атентатите от 11 март в Мадрид, в испанския парламент, че между документите, които са били открити в апартамента в мадридското предградие Леганес, в който се самовзривиха седем терористи, е имало и такива, в които фигурират още потенциални цели на авторите на масовото убийство в Мадрид.
Сред тях са два еврейски центъра, увеселителен комплекс на 35 км от испанската столица и еврейски пансион в Авила, както и британски колеж в Ла Моралеха, в мадридското предградие Алкобендас.
Става дума за увеселителен комплекс на име “Масада”, занимаващ се с организирането на детски лагери, семинари и други мероприятия, на които през почивните и празничните дни се стичат еврейски семейства. Пансионът в заловените документи се нарича “Страноприемницата на синагогата”.
Освен това в доклада се посочва, че “по всяка вероятност” извършителите на атентатите в Мадрид се опитали два пъти да извършат терористично нападение срещу железопътни линии посредством залагането на взривно устройство на линиите в град Мосехон край Толедо, както и взривяването на ж.п. линии по маршрута Мадрид-Йеида. Според испанската полиция тези два опита за атентат са по всяка вероятност на същата терористична клетка, отговорна за терористичните актове в Мадрид на 11 март.
В доклада се описва също цялото разследване на атентатите от момента на откриването на микробуса в околностите на гарата в Алкала де Енарес, на която са били поставени бомбите във влаковете.
По отношение на апартамента в предградието на испанската столица Мората де Тахуня, който е бил нает през януари от Джамал Ахмидан, известен като Китаеца, единият от терористите, които се самовзривиха в Леганес на 3 април, се изброяват лицата, чиито следи са били открити в жилището. Това са самия Китаец и братовчедите му Хамид и Хичан.
В апартамента, в който се самовзривиха седемте терористи, само един от които е с неустановена самоличност, са били открити 236 детонатора, експлозиви goma 2-Eco, два автомата Sterling, британско производство, и един чешки автомат CZ, както и малокалибрено оръжие. Също така е бил открит видеозапис, на който трима маскирани и добре въоръжени мъже четат обръщение към испанското правителство. Установено е, че същите оръжия от Леганес са били използвани от членовете на терористичната клетка на видеозаписите. В доклада се посочва, че Рафа Зухеир, единият от задържаните мароканци във връзка с атентатите от 11 март в Мадрид и шурей на живеещия в град Авилес Хосе Емилио Суарес Трасорас, когото вероятно е снабдил с експлозивите, използвани при нападенията във влаковете, е поддържал контакти с българската мафия и се е сдобил с тези оръжия благодарение на тези връзки. Отбелязва се, че Зухеир е продал на Китаеца трите автомата и пистолетите.
В апартамента в Леганес е било намерено и зелено знаме с написан на арабски език надпис, който гласи: “Няма друг Бог, освен Аллах и Мохамед е негов пророк”.
Докладът завършва с факта, че “избраната от терористите дата за атентатите в Мадрид не е избрана случайно, а има определена символика и може да е свързана с други предишни терористични актове, като атаките на 11 септември 2001 г. в Ню Йорк и нападението срещу синагогата в Джерба на 11 април 2002 г. “. Според направените в документа изводи целта на нападенията е била да се нанесе мощен удар върху обществената нагласа и да се предизвика силен социален отзвук в медиите, най-вече във връзка с парламентарните избори в Испания на 14 март”, при които спечелиха убедително социалистите.

Изявлението на “Бригадите на Абу Хафс ал Масри” след атентатите в Мадрид от 11 март

"В името на Аллах, милостивия и състрадателния, когато не наказват и ти трябва да наказваш по същия начин, по който те наказват”. (Коран 16:126)

"Убивай ги, където ги откриеш, гони ги, както теб те гонят, въстанието е по-страшно, отколкото убийството". (Коран 2:191)

“Тези, които извършват агресия срещу теб, трябва да им отвърнеш със същото” ( Коран 2:194)

“Бригадите на Абу Хафс ал Масри” обещаха в последното си изявление във връзка с експлозиите в Кербала и Багдад от 2 март 2004 г., че се подготвят за следващи операции и изпълнихме обещанието си: ескадронът на смъртта успя да проникне дълбоко в кръстоносна Европа, нанасяйки удар по един от стълбовете на кръстоносците и техните съюзници: Испания, на която беше нанесен болезнен удар. Това е част от старо уреждане на сметки с кръстоносна Испания, съюзник на Америка във войната й срещу исляма.

Къде е Америка, Аснар? (Хосе Мария Аснар – бивш премиер на Испания – бел. ред.) Кой ще пази теб, Великобритания, Италия, Япония и останалите агенти? Когато ударихме италианския контингент в Насирия, изпратихме на агентите на Америка предупреждение: изтеглете се от алианса срещу исляма. Но вие не разбрахте посланието.

Сега се надяваме, че ще разберете посланието.

Ние в “Бригадите на Абу Хафс ал Масри” не се натъжаваме от смъртта на цивилни граждани. Законно ли е те да убиват нашите деца, жени, старци, младежи в Афганистан, Ирак, Палестина и Кашмир, докато се счита за грях, когато ние ги убиваме? Всемогъщият Бог казва: “нападай тези, които те нападат”.

Махнете си ръцете си нас, освободете нашите затворници и се изтеглете от нашата земя, тогава ще ви оставим на мира.

Народите на страните, съюзници на САЩ, трябва да принудят правителствата си да сложат край на този алианс в борбата срещу тероризма, което означава война срещу исляма. Ако прекратите войната, ние ще прекратим нашата.

Казваме ви: Ескадронът на дима на смъртта ще ви достигне много скоро на място, където ще можете да видите умрели с хиляди, по волята Божия, и това е нашето предупреждение.

Казваме на мюсюлманите по целия свят, че ударът на Ветровете на Черната Смърт е в крайната си фаза, на 90%, ако е рекъл Бог, в угоден за него момент.

При тази операция, Ескадроните на воините на Йерусалим удариха евреите и масоните в Истанбул, а трима важни масони загинаха при тази операции, и ако не беше възникнала техническа неизправност, щяха да умрат всички масони.

Казахме на Ескадрона на Билал ибн Раба, че сме приели предложението и след пристигането на делегата, ще започне акцията. Ние известихме ексадрона на Абу Али Ал-Харити, че ръководството на “Ал Кайда” реши, че Йемен ще бъде третото блато, в което Америка “Тиранът на това поколение” ще потъне, за да възпита йеменското правителство, което сътрудничи на американците, и което изостави Исляма и сега управлява след пакистанския президент Мушараф. Следователно, всички /наши/ групи трябва да бъдат нащрек, така че операцията ще започне на 4515 . Не забравяйте да удряте до смърт; не забравяйте Абу Али Ал-Харити; не забравяйте шейх Абд Ал-Кадер Ал-Азиз /Ал-Сайед, имам Ал-Шериф/, великият мъдрец, които беше арестуван три месеца след септемврийските /11 септември/ събития, и беше екстрадиран от Йемен в Египет.

И казваме на тези, които убиват сунитските улеми в Ирак да вдигнат ръцете си, или в противен случай...

Предупреждаваме гражданите: не се приближавайте до цивилни или военни обекти на американските кръстоносци и на техните съюзници.

Аллах е велик, Аллах е велик. Ислямът идва, подкрепяйки мюсюлманите и унижавайки неверниците.

Писмото е подписано от “Бригадите на Абу Хафс ал Масри” с дата понеделник 20 Мухаррам 1425 – 11 март 2004 г.

В изявлението „Бригадите на Абу Хафс ал Масри” разкриват и четири свои основни цели за следващата фаза на техните действия:

1. Да разширят кръга на терористичните си действия, като ръководят операции в целия свят.

2. Да подкопаят доверието на инвеститорите в американската икономика

3. Да разкрият кръстоносно-ционистката схема (на действие)

4. Да разрушат (да разпръснат) врага, след което да го унищожат.

За “Бригадите на Абу Хафс ал Масри”

На 30 юли 2004 г., “Бригадите на Абу Хафс ал Масри” заплашиха европейски страни, сред които и България. Заплахата беше публикувана в Интернет-форум, чийто адрес е www.islamic-minbar.com/forum/.

В изявлението се посочва, че след изтичането на ултиматума на Осама бин Ладен срещу европейските страни да се изтеглят от мюсюлманските държави, който изтече на 15 юли, ще последва “кървава война” за Европа.

“Днес ви обявяваме кървава война. Няма да спрем акциите си, докато не се върнете в правия път”, гласи изявлението, подписано от “Бригадите на Абу Хафс ал Масри – Ал Кайда”. Все още не може да бъде потвърдена автентичността на изявлението.

“След изтичането на ултиматума на нашия шейх Осама бин Ладен и тъй като не се върнахте в правилния път, обявяваме ви жестока война, както и на вашите народи, които с мълчанието си ви подкрепят”.

“Няма да се колебаем да пролеем кръв във всички части на Европа, в Рим и на други места, докато съответните страни не излязат от орбитата на неверниците в Америка”, се посочва в изявлението на “Бригадите на Абу Хафс ал Масри”, публикувано в Интернет.

“Призоваваме всички наши части от Великобритания, от България и от всички европейски страни да се подготвят да влязат в битка”, се посочва в изявлението, което е с дата 30 юли. “Няма да се радвате на сигурност, докато сте в сянката на Джордж Буш” се посочва още в изявлението.

То намеква за обявеното от лидера на “Ал Кайда” Осама бин Ладен тримесечно примирие с европейските държави. До момента не може да се потвърди автентичността на заплахата. В изявлението се посочва, че други изявления през последните два дни са били неправилно приписвани на “Бригадите на Абу Хафс ал Масри”.

Заплахи и атентати, за които “Бригадите на Абу Хафс ал Масри” е поела отговорността

26.07.2004
Групировката “Бригадите на Абу Хафс ал Масри” заплаши Италия с кървави атентати, ако войските й не се изтеглят от Ирак. “Това предупреждение е към италианското правителство, което се предаде да слугува на престъпните американски кръстоносци", се посочва в съобщение на бригадите публикувано на ислямистка Интернет страница. „Ако това не стане, ще заговори езикът на кръвта. Ще разтърсим навсякъде земята под вас", пише в предупреждението.
Ислямистите наричат италианския премиер Силвио Берлускони „подлец".
Заплахи, че България, Полша и Австралия ще бъдат залети от „море от кръв"-, ако не се изтеглят от Ирак, бяха отправени миналата седмица от ислямистката групировка „Таухид".

16.07.2004 г.
Терористичната групировка “Бригади на Абу Хафс ал Масри” заплаши да удари Италия ако премиерът Силвио Берлускони не подаде оставка
В заявление, публикувано на исмямистки сайт и подписано от групировката, се посочва, че “ако Берлускони остане премиер на Италия, страната ще бъде залята от вълна на насилие, подобно на атентатите от 11 септември 2001 година”.

06.07.2004 г.
От интернет-страницата на египетски вестник групировката “Бригадите на Абу Хафс ал-Масри” заплашва, че ще отвори трети фронт в Йемен. В съобщението са изброени целите на следващата фаза : “разширяване на радиуса на конфликта и провеждане на операции в цял свят. Въвличането на САЩ в нова клопка - след Ирак и Афганистан идва ред на Йемен, ако даде Бог”.

02 07.2004 г.

„Бригадите на Абу Хафс ал-Масри" заплаши да извърши терористични нападения в Европа след изтичането на тримесечното примирие, предложено от Осама Бин Ладен през април.
Предупреждението е изпратено под формата на писмо до базирания в Лондон ислямистски вестник Ашарк Ал-Авсат.
На 15 април лидерът на "Ал Кайда" във видеозапис предложи примирие с европейците, ако те изтеглят войските си от мюсюлманските държави, като отбеляза, че предложението е със срок три месеца. Още тогава редица европейски страни отхвърлиха предложенията под претекста, че цивилизованите държави не преговарят с терористи

18.03.2004 г.
В писмо, подписано от “Бригади на Абу Хафс ал Масри”, групировката заплашва съюзниците на САЩ с терористични атаки. В писмото се визират конкретно “американските слуги” Япония, Италия, Великобритания, Саудитска Арабия, Австралия и Пакистан. Тези страни се заплашват с атентати, подобни на тези в Мадрид на 11 март.
След новите заплахи, японското правителство бе едно от първите, което реагира като разпространи съобщение, в което се казва, че Япония няма да се поддаде на терористичните заплахи.

11.03.2004
При атентати в Мадрид загиват 191 души, над 2000 са ранени. Тогава три бомби се взривяват на гара Аточа в центъра на Мадрид. Други четири избухват близо до същата гара, още едно на гара Санта Еухения, а други две - на гарата Ел Посо. Общо 13 бомби са използвани в атентатите.
С факс, изпратен до излизащия на арабски лондонски в. "Ал Кудс Ал Араби" “Бригадите на Абу Хафс Ал Масри / Ал Кайда” обявява, че техен "взвод смъртници" е проникнал в "един от стълбовете на алианса на кръстоносците - Испания", и е изпълнил операцията "Влакове на смъртта". Причината е, че Мадрид е съюзник на САЩ във "войната срещу исляма". В съобщението се твърди, че нов страшен атентат с името “Ветровете на черната смърт” срещу САЩ е вече готов 90 % и е във финалната си фаза и че следващите цели на “свещената война срещу кръстоносците” ще бъдат Великобритания, Япония, Италия и Йемен.

21.11.2003
В Истанбул са извършени два самоубийствени атентата срещу консулството на Великобритания и щаб-квартирата на базираната в Лондон банка HSBC. Точно в 10.55 първата кола-бомба избухва близо до банката, пет минути по-късно е вторият мощен взрив на камионетка, която се врязва във външната стена на британското консулство. В резултат 28 души загиват, а над 450 са ранени. Отговорността за взривовете поема свързаната с „Ал Кайда" турска ислямистка групировка Ислямски фронт на бойците на Великия изток. “Бригадите на Абу Хафс ал Масри" обявява, че също е отговорна за атентатите. Те наричат нападенията операция „Ислямски железен чук" по аналогия с операция на САЩ в Багдад. Мишена на атентатите е и бившият британски посланик в София и генерален консул в Истанбул Роджър Шорт, който загива при взрива на консулството.

15.11.2003
Извършени са два атентата срещу синагогите „Неве Шалом" и „Бейт Израел" в Истанбул. В резултат на „кървавата събота" загиват 23 души, а ранените са над 300. В и-мейл до излизащия в Лондон арабски вестник “Ал Кудс ал Араби” “Бригадите на Абу Хафс ал Масри” поемат отговорността. В електронното послание те отправят и заплахи за нови атентати с коли бомби срещу САЩ и техните съюзници Австралия, Великобритания, Италия и Япония.

19.08.2003 г.
Камион-бомба се взривява в централата на ООН в Багдад. В резултат на експлозията загиват над 20 души, между които и шефът на мисията на ООН Сержу Виейра ди Мелу. Впоследствие на арабски сайт от името на “Ал Кайда” се появява съобщение, че организацията поема отговорност за терористичния акт в представителството на ООН в Багдад. Съобщението е подписано и от групировката "Бригади на Абу Хафс ал Масри".

Анализите за достоверността на изявлението на бригадите на Абу Хафс ал Масри, както и твърденията на групировката, че е свързана с терористичната мрежа на “Ал Кайда”, не могат да доведат до сигурни резултати по мнението на експерти, защото например бригадата твърди, че е отговорна за прекъсването на електричеството в североизточната част на САЩ на 14 август 2003 г., които се оказаха техническа повреда. Тогава “Бригадите на Абу Хафс ал Масри” нарекоха мнимата терористична атака „Операция „Бърза мълния” в земята на Тирана на това поколение”.

Джеймс Киркхоуп, директор в Центъра за изследване на тероризма във Вирджиния, смята, че фактът, че “Бригадите на Абу Хафс ал Масри” комуникират с арабски лондонски вестник, а не популяризират изявленията си чрез катарската сателитна телевизия “Ал Джазира”, означава, че групировката няма връзка с ръководството на “Ал Кайда”, а вероятно е само симпатизант на терористичната мрежа на Осама бин Ладен, и не е свързана директно с хората на “Ал Кайда”, които взимат големите решения.

Експерти също така анализираха съдържанието на видеокасета, намерена в кофа за смет на магистрала близо до Мадрид скоро след бомбените атентати в испанската столица. На касетата човек, представящ се за говорителя на ал Кайда в Европа Абу Дуджан ал-Афгани, казва: „Вие обичате живота, а ние – смъртта, което ви дава пример за това, за което говори пророкът Мохамед.”

Президентът на Института за изследване на медиите в Близкия Изток Игал Кермън, под чието ръководство се провежда анализът на писмото на “Бригадите на Абу Хафс ал Масри”, в което те поемат отговорността за кървавите атентати в Мадрид, коментира така: „Анализирайки езика и идеите в електронното писмо, изпратено до лондонския всекидневник, те абсолютно говорят за едно нещо – това не е езикът на “Ал Кайда”.

Коментар на Игал Кермън, президент на Института за изследване на медиите в Близкия Изток, на изявлението на “Бригадите на Абу Хафс ал Масри” след атентатите в Мадрид от 11 март

Заглавието “Влаковете на смъртоносната операция” следва стихотворната форма на Корана. Това е нетипичен за бин Ладен стил на книжовно изразяване. Също така, важно е да се отбележи, че фразата “влаковете на смъртта” не се повтаря в писмото като името на операцията.

Фразата “Уреждане на стари сметки” – и като лингвистична форма, и като идея, е нетипична за автентичния стил на книжовно изразяване на “Ал Кайда”.

Употребата на термина “агенти” е заимствана от речника на нациналистическата идеология, докато Осама бин Ладен и неговите привърженици обикновено наричат своите врагове “невярващи”.

Фразата “но Вие не разбрахте посланието” също не е типична за езика на Осама бин Ладен, който не разпространява своите операции като “послания”, а по-скоро като акт сам посебе си, който следва целите на “Ал Кайда” в името на Аллах. Следователно следва, че:

Когато пристигне емисар, работата ще започне. Ние известихме взвода на Абу Али Ал-Харити, че ръководството реши, че Йемен ще бъде третото блато, в което Америка “Тиранът на това поколение” ще се накисне, за да възпита йеменското правителство, което сътрудничи на американците, и което изостави Исляма и сега управлява след пакистанския президент Мушараф. Следователно, всички /наши/ групи трябва да бъдат нащрек, така че операцията ще започне в 4515 . Не забравяйте да удряте до смърт; не забравяйте Абу Али Ал-Харити; не забравяйте шейх Абд Ал-Кадер Ал-Азиз /Ал-Сайед, имам Ал-Шериф/, великият мъдрец, които беше арестуван три месеца след септемврийските /11 септември/ събития, и беше екстрадиран от Йемен в Египет.

Условното наклонение в изречението “Ако прекратите войната, ние ще прекратим нашата” не е типично за изразяването на Осама бин Ладен.

Терминът “тиранът на поколението” е използван в предишното изявление, в което “Бригадите на Абу Хафс ал Масри” поемат отговорност за прекъсването на електричеството в САЩ, което беше причинено от авария.

В истинските изявления атаките от 11 септември не се определят като “събития”, а като “рейдове”.

Твърдението, че операцията ще започне “на 4515” и, че е “е в крайната си фаза, на 90%” е чуждо на книжовния ислямистки стил на Осама бин Ладен.

“Ето защо изглежда, че това писмо не е автентичен документ на “Ал Кайда”, подчертава в анализа си Игал Кермън.

За видеокасетата Кермън допълва: „Това просто съобщение от касетата звучи по-правдоподобно от електронното писмо на Абу Хафс ал Масри. Това е, което аз наричам религиозната форма на изразяване и концепциите. Съобщението „Вие обичате живота, а ние - смъртта” е от ранната ера на исляма, който все още е в процес на развитие - именно ислямът, който проповядва Осама бин Ладен. Този ислям се чувстваше от съобщенията на “Ал Кайда” и по време на войната в Афганистан и по време на атентата в Москва през октомври 2002 г.” Едно от съобщенията на чеченците в атентата в Москва гласеше следното: „Ние правим това, за да спечелим безизходното положение, защото както руснаците обичат живота, така ние обичаме смъртта.” Кермън коментира чеченското съобщение по следния начин: „Така звучи “Ал Кайда”, така звучи ислямизма, съобщението звучи правдоподобно.”

“Бригадите на Абу Хафс ал Масри” заимстват името си от псевдонима на египтянина Мухаммад Атеф, който е взел участие в атентата срещу египетския президент Ануар Садат през 1981 г., и за когото се твърди, че е бил ръководител на тренировъчен лагер на “Ал Кайда”. За него също така се вярва, че е загинал по време на въздушните атаки на САЩ срещу Афганистан през ноември 2001 г, когато бомба разрушава къща, за която се смята, че е била скривалището на египтянина. Мухаммад Атеф е имал близки връзки с Осама бин Ладен, доказателство за което е сватбата на една от дъщерите му със един от синовете на лидера на ал Кайда.

В интервю от ноември 2001 г. за катарската телевизия „Ал Джазира” Абу Хафс ал Масри (”ал Масри” в превод от арабски език - „египтянина”, бел. ред.), който е представен от телевизията като един от лидерите на “Ал Кайда”, казва: „Нашата война с американците все още не е започнала. ... Ние (имайки предвид Афганистан) като военна сила все още не сме използвали нито силите на ислямисткото емирство Афганистан, нито силите на ал Кайда, нито други сили. Нито един куршум не сме изстреляли. Ние все още чакаме деня, в който американците ще започнат да атакуват по земен път (имайки предвид американските въздушни атаки в Афганистан). На този ден ще започне истинската война с американците.”

В друга публикация от 14 март 2004 г. за баската сепаратистка въоръжена организация ЕТА и събитията около бомбените атентати в Мадрид се споменава следното: „Друго разрушително ядро (имайки предвид „Бригадите на Абу Хафс ал Масри”) беше свързано с неизвестния в момента Абу Мусаб ал Заркауи и мрежа му от отровни поддръжници във Великобритания, Франция, Италия, Германия и Испания. Интересното е, че тази мрежа твърди, че е свързвана с поне други две терористични атаки – като атентата в Мадрид, представяйки се с псевдонима „Бригадите на Абу Хафс ал Масри” в Истанбул и Багдад.” От този цитат, а и от другите приведени в настоящата публикация материали става ясно, че все още не е доказана връзката на „Бригадите на Абу Хафс ал Масри” с ръководството на терористичната групировка ал Кайда, но със сигурност бригадите поддържат връзки с терористични групировки, които са близки до кръга на Ал Кайда, както и, че се свързват с терористичната мрежа на Абу Мусаб ал Заркауи. Някои експерти също така смятат, че „Бригадите на Абу Хафс ал Масри” се занимават единствено с Интернет пропаганда.

Проучване в Интернет на Агенция „Фокус” за идеологията и дейността на „Бригадите на Абу Хафс ал Масри” доведе до откриването на публикации, които разкриват подробности за делата на бригадите, техните цели, техни съобщения, заплахи и обръщения към привърженици на войната срещу САЩ и техните съюзници. Агенция „Фокус” също така откри различни преводи от арабски език на изявленията на „Бригадите на Абу Хафс ал Масри”, което свидетелства, че независими лица следят дейността на групировката в Интернет.

Българската следа

Българинът Тони Радес, арестуван в родината си във връзка с кървавите атентати от 11 март в Мадрид, познава, според испанската полиция, други свои съграждани, заподозрени в продажбата на три автомата и два 9-мм пистолета Parabellum на терористичната ислямистка клетка, чиито членове се самовзривиха в апартамента в Леганес.

На 13 май 2004 г. авторитетният испански ежедневник АВС съобщи, че Тони Радес, който е бил задържан на 8 април в България, е на свобода и е под наблюдение в страната си. Според изданието българинът е известен също като “Анас българина”. Други испански медии съобщиха, че прякорът му е Турчина. Арестът му е потвърден на 12 май в София от директора на Националната следствена служба (НСлС) Ангел Александров. При полицейските разпити задържаният заявил, че е планирал също атентат срещу летището в София, но следователите не са открили нищо, което да потвърди тази версия. Радес се върнал в България седмица преди атентатите в Мадрид. Той е живял преди това в Испания в продължение на две години. През това време е работел като помощник на имам на джамия в испанската столица.
Испанската полиция е установила връзката на българина с атентаторите от 11 март благодарение на документите, открити в дома на един от терористите, отбелязва изданието. Става дума за жилището на Серхане бин Абделмаджид Фаркет, “Тунизиеца”, духовен лидер на ислямистка клетка и координатор на атентатите. При обиск в жилището му са били открити бележки, в които фигурира името на Тони Радес. След това откритие полицията започнала издирването му в Мадрид, но било установено, че е отпътувал за България на 3 март, т.е. седмица преди масовото клане в испанската столица. В последствие испанските органи на реда се свързали с българските си колеги, които задържали издирвания на 8 април. До вчера, 12 май, информацията за ареста му не е била съобщавана.
В дома на Радес полицията е открила чертежи за направа на бомби. Тези документи са били изпратени на испанската полиция, която е установила, че в тях не се съдържат никакви данни за това как са били изработени взривните устройства, които ислямистките терористи заложили във влаковете в Мадрид. Въпреки това испанските следователи установили, че “Анас българина” е бил тясно свързан със Серхане бин Абделмаджид. Източници от испанското следствие изразиха пълната си увереност, че българският гражданин, преди да отпътува за страната си, е бил напълно запознат с престъпните планове, които седмица по-късно ще реализират терористите и въпреки че основният му контакт е бил с Тунизиеца, е познавал също и останалите членове на терористичната клетка.
Радес, известен на хората, които го познавали с “екстремистките си убеждения, дори много по-радикални от тези на някои от престъпниците, които се самовзривиха в Леганес”, е живял в Мадрид в продължение на две години, работейки като помощник на имам на джамия в испанската столица.
Освен да установи степента на съучастието на българина в подготовката на атентатите от 11 март, испанската полиция разследва дали това лице е посредничило при установяването на контакт на терористите с българския трафикант на оръжие, който им продал в Мадрид три автомата британско производство, писа АВС. Оръжията бяха открити в апартамента в Леганес. Намерените оръжия са два автомата Starling британско производство и един Czech, произведен в Чехия, както и два 9-мм пистолета Parabellum.
Също на 13 май испанската агенция IBLNEWS, позовавайки се на статия в баския вестник El Correo, съобщи, че ЦРУ е предупредило през 1998 г. испанските власти, че групата ислямисти, към която е принадлежал Джамал Зугам, е опасна, но полицията не е сметнала за приоритетно преследването на членовете й и нейното разбиване.
Същевременно авторитетният испански вестник El País отбеляза тогава, че турските власти са задържали през октомври 2000 г. в Истанбул трима от терористите, издирвани за съучастие в атентатите от 11 март в Мадрид: Саид Бераж, Амер Азизи и Мохамед Хаддах.
Испанските власти изпратили след атентатите от 11 март на Интерпол имената на Радес, както и на други четирима граждани на страни от Източна Европа, през последната седмица на март. Интерпол е включила имената им едновременно в списъка на издирваните лица. Някои от тях са фигурирали в документите, открити от испанската полиция при обиските в рамките на разследването.
Ракеш Кумар, индийски гражданин, който продал мобилните телефони, използвани при атентатите, заяви, че три от телефоните са били купени на 3 март от мъж, който заявил, че е българин, други шест телефона били купени на следващия ден от друг човек, който също посочил, че е български гражданин.
“Турската писта” и “българската писта” са нов елемент в ставащия все по-стръмен път на разследването на атентатите от 11 март в Мадрид. Те карат да си спомним атентат срещу папа Йоан Павел II през 1981 г., отбеляза на 13 май IBLNEWS. Агенцията изтъква, че извършителят на атентата е бил турски гражданин, Али Агджа, “а възможното участие на българските тайни служби в покушението над светия отец бяха обсъждани в продължение на години, без в крайна сметка да се установи истината”, допълни агенцията.
Видяно: 738Мнения: 0

Общи данни
ИСПАНИЯ
Видяно: 1876   Мнения:0


Видяно: 49   Мнения:0

Данни за ИСРП от испанския печат
Видяно: 221   Мнения:0


Видяно: 0   Мнения:0

Известни личности
Аснар събира световни лидери за сватбата на щерка си
Видяно: 868   Мнения:0

Балтасар Гарсон - кошмарът на прегрешилите големци
Видяно: 1242   Мнения:0

Испанският крал иде пак 10 години по-късно
Видяно: 934   Мнения:0

ПАБЛО ПИКАСО - (1881-1973)
Видяно: 6129   Мнения:1

Хосе Луис Родригес Сапатеро - един прагматичен лидер
Видяно: 1369   Мнения:0

Салвадор Дали е имал проблеми със закона
Видяно: 1003   Мнения:0

Дон Леополдо де Луис, поетът между два ангела
Видяно: 801   Мнения:0

Анхел Мария де Лера
Видяно: 817   Мнения:0

Сватбата на испанския престолонаследник - едно жизнерадостно ново начало
Видяно: 1854   Мнения:0

Летисия - журналистката, която един ден ще стане кралица на Испания
Видяно: 1895   Мнения:0

Принц Фелипе - най-желаният ерген в Европа
Видяно: 1387   Мнения:0

Жозеп Борел - новият председател на Европарламента
Видяно: 706   Мнения:0

Отиде си Антонио Гадес - кралят на фламенкото
Видяно: 1479   Мнения:0

Калина става нестинарка
Видяно: 870   Мнения:0

Китин и Калина възродиха празник в пустинята
Видяно: 1674   Мнения:0

Крал Хуан Карлос на лов за мечки в Румъния
Видяно: 937   Мнения:0

Бракът на Симеон с Маргарита разбунил духовете в Мадрид
Видяно: 2013   Мнения:0

Децата на Симеон сред 2-ма крале в Мароко
Видяно: 1045   Мнения:0

Дани Алкайде - испанският Стоичков
Видяно: 779   Мнения:0

Конституциони вълнения заради бременна принцеса
Видяно: 789   Мнения:0

Антонио Бандерас в София: Няма да изиграя само онази роля, която не ми предложат
Видяно: 0   Мнения:0

Карлос Саура, испански кинорежисьор: Важното е не коя роля ще ти се падне в живота, а как ще я изиграеш
Видяно: 0   Мнения:0

Как испанският премиер изневери на прякора си “Бамби“
Видяно: 669   Мнения:0

Кралски вълнения
Видяно: 203   Мнения:0

Сестри за милиони
Видяно: 365   Мнения:0

Сапатеро – човекът, който държи на думата си
Видяно: 217   Мнения:0

Амазонките на Сапатеро
Видяно: 208   Мнения:0

Педро Крус Виялон, генерален адвокат на Съда на ЕС
Видяно: 194   Мнения:0

Хабанерата на Тринидад
Видяно: 208   Мнения:0

Неукротимата маха
Видяно: 247   Мнения:0

Испански шах
Видяно: 209   Мнения:0

Балтасар Гарсон срещу Франсиско Франко
Видяно: 210   Мнения:0

Балтасар Гарсон осъден в Мадрид
Видяно: 233   Мнения:0

Слонският гаф на краля
Видяно: 211   Мнения:0

Галисийският касиер
Видяно: 224   Мнения:0

Добре дошъл, мистър ЕвроВегас!
Видяно: 234   Мнения:0

За едни криза, за други миза
Видяно: 170   Мнения:0

Артур Мас, премиер на Каталуня - отцепникът
Видяно: 98   Мнения:0

Катарската връзка на Иняки Урдангарин
Видяно: 145   Мнения:0

Отиде си Пако де Лусия - фламенкото осиротия
Видяно: 0   Мнения:0

Хавиер Бардем скара Мароко и Франция
Видяно: 0   Мнения:0

Отиде си Адолфо Суарес, Рицарят на демокрацията
Видяно: 0   Мнения:0

Новият преход на краля
Видяно: 0   Мнения:0

Педро Санчес е новият лидер на испанските социалисти
Видяно: 0   Мнения:0

Интервю с Колумб
Видяно: 0   Мнения:0

Отиде си най-титулованата аристократка в света
Видяно: 0   Мнения:0

Култура
Награди "Принцът на Астурия 2003"
Видяно: 976   Мнения:0

Испанският абстракционист Жорди Тейшидор представя в София изложба от музика, поезия, ред и геометрия
Видяно: 851   Мнения:0

Оскар Тускетс Бланка в неговия лабиринт
Видяно: 919   Мнения:0

В Барселона поставят операта "Да бъдеш Бог"
Видяно: 876   Мнения:0

Студенти представят България на "Барселона 2004"
Видяно: 678   Мнения:0

Нов президент на агенция ЕФЕ
Видяно: 884   Мнения:0

Изложба на Хоан Миро в София
Видяно: 1069   Мнения:0

Джон Малкович дебютира като постановчик в Барселона
Видяно: 700   Мнения:0

Изложба за Рафаел Алберти в Народната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий"
Видяно: 2467   Мнения:0

Виола и пиано на финала на испанската културна програма
Видяно: 713   Мнения:0

В ИСПАНИЯ Е ВРЕМЕ ЗА ДЖАЗ
Видяно: 747   Мнения:0

Испанският посланик откри концерт на световноизвестен китарист в зала "България"
Видяно: 1972   Мнения:0

Юбилейна седмица на испанското и ибероамериканското кино в София
Видяно: 0   Мнения:0

Хавиер Марискал: Дизайнът е общуване
Видяно: 0   Мнения:0

Айтор де Мендисабал с изложба в София
Видяно: 0   Мнения:0

Испански авангардист събра елита на “Шипка” 6
Видяно: 667   Мнения:0

Графики и офорти на Миро в НДК
Видяно: 699   Мнения:0

Мануел Идалго представи новата си книга
Видяно: 620   Мнения:0

Испански сарсуели в зала “България”
Видяно: 713   Мнения:0

Дон Кихот 400 години по-късно
Видяно: 697   Мнения:0

Седмица на иберамериканското кино
Видяно: 695   Мнения:0

Цигуларката-виртуоз Летисия Морено в София
Видяно: 1050   Мнения:0

Публикуваха неиздавани поеми на Хуан Рамон Хименес
Видяно: 985   Мнения:0

С ТАЛАНТ СРЕЩУ МРАКА
Видяно: 197   Мнения:0

Изложба на Пикасо в София
Видяно: 233   Мнения:0

Испанска изложба “dissenyes o diseñas?”(“ДИЗАЙН/ДИЗАЙН?”)в Съюза на българските художници
Видяно: 223   Мнения:0

Три цвята: червено
Видяно: 270   Мнения:0

“Капричос” на Гоя в София
Видяно: 209   Мнения:0

КРАЛЯТ НА АКОРДЕОНА ПРИСТИГА ЗА КОНЦЕРТ У НАС
Видяно: 240   Мнения:0

ВИЗИ ЗА СВОБОДА. ИСПАНСКИТЕ ДИПЛОМАТИ И ХОЛОКОСТЪТ
Видяно: 244   Мнения:0

СПОДЕЛЕНИ ПЪТИЩА. 10 испански фотографи
Видяно: 213   Мнения:0

Пътят на Сантяго. Първият европейски културен маршрут
Видяно: 208   Мнения:0

ПЕТ ГОДИНИ ИНСТИТУТ "СЕРВАНТЕС"-СОФИЯ
Видяно: 227   Мнения:0

Луис Гарсия Монтеро: Когато много бързаш, започваш да мислиш с краката
Видяно: 256   Мнения:0

ПОРЕДНА СЕДМИЦА НА ИСПАНСКОТО И ИБЕРОАМЕРИКАНСКОТО КИНО В ЗАЛА "ЛЮМИЕР", 9 – 15 МАЙ 2011 Г.
Видяно: 208   Мнения:0

Фотоизложба на Луис Рамон Марин
Видяно: 218   Мнения:0

Ладино дива ще омайва София
Видяно: 283   Мнения:0

ОГНЕНО ФЛАМЕНКО С РОХАС, РОДРИГЕС И NUEVO BALLET ESPANOL
Видяно: 209   Мнения:0

Бернардо Ачага, баски писател: Проблемът не е в идентичността, а в бедността
Видяно: 0   Мнения:0

Контакти с България
Испанският посланик се изявява като PR-агент на България
Видяно: 1619   Мнения:0

Испанският крал иде пак 10 години по-късно
Видяно: 934   Мнения:0

Георги Първанов участва в траурната церемония за жертвите от 11 март в Мадрид
Видяно: 653   Мнения:0

Консултации между българското и испанското МВнР
Видяно: 658   Мнения:0

Испанският абстракционист Жорди Тейшидор представя в София изложба от музика, поезия, ред и геометрия
Видяно: 851   Мнения:0

Испания и България - приоритетна програма за културни прояви
Видяно: 953   Мнения:0

ИСПАНСКИ ЖУРНАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ
Видяно: 1044   Мнения:0

"Рока" представи новата си дизайнерска линия "Дама Сенсо"
Видяно: 803   Мнения:0

Юбилеен випуск на Испанската гимназия
Видяно: 3224   Мнения:0

Шумен превзе Мадрид
Видяно: 1765   Мнения:0

Зоя Пенкова, оцеляла при атентатите в Мадрид: Помня лицeто на смъртта
Видяно: 918   Мнения:0

Станишев на гости на Сапатеро
Видяно: 693   Мнения:0

ИСПАНСКИ ТАНЦИ ВЪВ ВАРНА
Видяно: 1151   Мнения:0

Срокове за изпитите DELE
Видяно: 1284   Мнения:0

Адела Клементе де Педрет, почетен консул на България в Барселона:Научете се да се продавате
Видяно: 2493   Мнения:2

Испанската преса за предстоящата визита на Симеон Сакскобургготски в Мадрид
Видяно: 710   Мнения:0

Българският премиер Симеон Сакскобургготски подари на испанския крал Хуан Карлос Първи малко куче, порода българска овчарка
Видяно: 986   Мнения:0

Визита на Симеон Сакскобургготски в Мадрид
Видяно: 672   Мнения:0

Симеон рекламира България като "Елдорадо" на Нова Европа
Видяно: 668   Мнения:0

България е в плановете на испанските инвеститори, според Лидия Шулева и Павел Езекиев
Видяно: 925   Мнения:0

Симеон: Ключът за Ирак е в Палестина
Видяно: 660   Мнения:0

Сапатеро: България и Испания са в стратегически съюз
Видяно: 669   Мнения:0

Българите в Мадрид: дойдох, видях, усвоих
Видяно: 2460   Мнения:1

Неосиновените синове на Мадрид
Видяно: 807   Мнения:0

Хосе Анхел Лопес Хорин: В един лагер сме за Ирак, но преследваме целта по различен начин
Видяно: 786   Мнения:0

Музикална фиеста за празника на Испания
Видяно: 2135   Мнения:0

Слушаме испански сарсуели в зала "България"
Видяно: 766   Мнения:0

Сеговия – българската следа
Видяно: 1521   Мнения:0

БЪЛГАРИЯ И ИСПАНИЯ ИМАТ ОБЩИ ПРОБЛЕМИ
Видяно: 1129   Мнения:0

Президентът Георги Първанов награди испанския посланик Хосе Анхел Лопес Хорин с орден "Мадарски конник" - първа степен
Видяно: 690   Мнения:0

Мигел Анхел Моратинос, Министър на външните работи на Испания: Без да вдига шум, Испания ви помага за делото в Либия
Видяно: 658   Мнения:0

Фернандо Ариас Гонсалес, испански посланик у нас: АКО СХВАЩАТЕ БУКВАЛНО СИМЕОН, НЕ ГО РАЗБИРАТЕ
Видяно: 1327   Мнения:0

Фернандо Ариас: НАДЯВАМ СЕ УСПОРЕДНО С ИЗБОРИТЕ ДОГОДИНА ДА ПРОДЪЛЖИТЕ И ПОДГОТОВКАТА ЗА ЧЛЕНСТВО В ЕС
Видяно: 649   Мнения:0

Посланикът на Испания връчи акредитивните си писма
Видяно: 670   Мнения:0

Първанов подкрепя за инициативата на Сапатеро за "Съюз на цивилизациите"
Видяно: 612   Мнения:0

Испанският посланик очаква децата си за празниците
Видяно: 1062   Мнения:0

Испанската Гражданска гвардия иззе 137 кг кокаин близо до мястото, където бяха задържани български трафиканти на дрога
Видяно: 1752   Мнения:0

МВР на Испания благодари за тясното и ползотворно сътрудничество с българската полиция
Видяно: 725   Мнения:0

Фернандо Ариас Посланик на Кралство Испания: Вие си знаете, че имате испанско лоби за ЕС
Видяно: 688   Мнения:0

Българските служби са в постоянна връзка с испанските си колеги за разбитата престъпна мрежа, заяви ген. Борисов
Видяно: 724   Мнения:0

“Рока” с 5 млн. артикула за баня
Видяно: 728   Мнения:0

Фернандо Ариас, посланик на Кралство Испания: Няма катастрофа за ЕС, не се вторачвайте в дати, на прав път сте
Видяно: 697   Мнения:0

Най-големият завод на “Рока Груп” на Балканите е в Каспичан
Видяно: 1088   Мнения:1

Антонио Бандерас в София:Няма да изиграя само онази роля, която не ми предложат
Видяно: 0   Мнения:0

Карлос Саура, испански кинорежисьор: Важното е не коя роля ще ти се падне в живота, а как ще я изиграеш
Видяно: 0   Мнения:0

Хавиер Марискал: Дизайнът е общуване
Видяно: 0   Мнения:0

Мануел Муньос Идалго, испански поет и драматург: Боли ме, че България е тъй разединена
Видяно: 0   Мнения:0

Испански ордени за две българки
Видяно: 0   Мнения:0

Айтор де Мендисабал с изложба в София
Видяно: 0   Мнения:0

Пепел от стих - изложба на Фернандо Ервас и Нина Николова в Експо Баня Център
Видяно: 0   Мнения:0

Игнасио Рамоне, директор на “Монд дипломатик”: Влезте в Европа на народите
Видяно: 1936   Мнения:0

Старото посолство на САЩ стана институт “Сервантес“
Видяно: 724   Мнения:0

Двуезична книга сравнява българи и испанци
Видяно: 879   Мнения:0

Нови пътища стимулират туризма в Родопите с испанска помощ
Видяно: 760   Мнения:0

Българите в Испания - от моряка Алонсо де Охеда, през Гражданската война, та до днешните имигранти
Видяно: 1176   Мнения:0

Бойко Борисов зарадва испански инвеститор
Видяно: 626   Мнения:0

ФАКТИЧЕСКИ БЪЛГАРИЯ ВЕЧЕ Е ЧЛЕН НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ
Видяно: 747   Мнения:0

Испания хвана бос на родната автомафия
Видяно: 876   Мнения:0

Мадрид разби наша наркобанда
Видяно: 692   Мнения:0

Наш мафиот в Испания бере душа с 3 куршума в главата
Видяно: 1307   Мнения:0

Испания закопча шестима наши трафиканти на хероин
Видяно: 680   Мнения:0

Посланик хвали свободата на словото у нас
Видяно: 661   Мнения:0

БЪЛГАРИЯ ВЪРВИ ПО СТЪПКИТЕ НА ИСПАНИЯ
Видяно: 604   Мнения:0

Рока България АД получи наградата за перфектна фирма сред големите предприятия с чуждестранно участие
Видяно: 802   Мнения:0

Рока придобива 50 процента от Козмик Груп
Видяно: 561   Мнения:0

Рока България АД е една от първите компании, отличени с Business Superbrands награда в България
Видяно: 581   Мнения:0

Рока затвърди лидерската си позиция на Индийския пазар на продукти за баня
Видяно: 555   Мнения:0

НОВОСТИ РОКА БЪЛГАРИЯ 2008
Видяно: 921   Мнения:0

Poка придоби тайванска високотехнологична компания
Видяно: 24   Мнения:0

Серхио Кастро е новият Изпълнителен директор на Рока България АД
Видяно: 576   Мнения:0

Звезда на фламенкото в НДК
Видяно: 602   Мнения:0

Негово Превъзходителство ХОРХЕ ФУЕНТЕС МОНСОНИС-ВИЛАЙОНГА, посланик на Кралство Испания: БУКВИТЕ ВИ МЕ ЗАТРУДНЯВАТ, НО АЗБУКАТА ВИ Е КРАСИВА
Видяно: 417   Мнения:0

Испания ще ни помага за еврофондовете
Видяно: 222   Мнения:0

Безплатна порция алтернативно кино от Испания и Латинска Америка в “Люмиер”
Видяно: 232   Мнения:0

Сертификат за Фери Груп
Видяно: 192   Мнения:0

На гурбет в Испания
Видяно: 237   Мнения:0

Фери Груп представи проектите си в България
Видяно: 261   Мнения:0

Българско участие във форум на ОССЕ в Кордоба
Видяно: 190   Мнения:0

Поезията на Живка е дъщеря на болката
Видяно: 235   Мнения:0

Изгубени в превода на еврофондовете
Видяно: 190   Мнения:0

България – пример за “Алианса на цивилизациите”
Видяно: 212   Мнения:0

Стипендии за испанските гимназии
Видяно: 218   Мнения:0

Мануел Фери, президент на “Фери Груп”: Туризмът и земеделието ще са чудесата на България
Видяно: 185   Мнения:0

Испанцине видяха Елдорадо в България
Видяно: 253   Мнения:0

Проектът “Етния Комуникасион” и България
Видяно: 191   Мнения:0

Късметът да си българин в Мадрид
Видяно: 242   Мнения:0

Вечер на съвременната българска поезия в Мадрид
Видяно: 226   Мнения:0

Българска авторка взе литературна награда в Мадрид
Видяно: 198   Мнения:0

Изпълнителният директор на “Рока България” АД Серхио Кастро: Докосвам се до хубостта и при всяко свое влизане в изложбената зала на “Рока” в София
Видяно: 184   Мнения:0

Смях без граница
Видяно: 185   Мнения:0

Автономното правителство на Мадрид финансира създаването на младежки социално-образователен център в Търговище
Видяно: 209   Мнения:0

Хорхе Фуентес, посланик на Испания в България: Не губете повече нито едно евро!
Видяно: 236   Мнения:0

Аплаузи от испанското председателство на ЕС за “Октопод”
Видяно: 208   Мнения:0

Министър Николай Младенов удостоява испанския посланик Хорхе Фуентес със “Златна лаврова клонка”
Видяно: 202   Мнения:0

Седмица на испанското и ибероамериканското кино - за 17-и път в София (16 МАЙ 2010 г.)
Видяно: 205   Мнения:0

Испанска връзка
Видяно: 247   Мнения:0

Кръгла маса “Интегрирането на българските граждани в Испания”
Видяно: 194   Мнения:0

Българче поема към Перу и Испания с Рута Кетцал
Видяно: 450   Мнения:0

Българите в Испания нямат намерение да се връщат
Видяно: 206   Мнения:0

МИЕТ показва потенциала на България за културен и СПА туризъм на международното изложение FITUR в Мадрид
Видяно: 206   Мнения:0

Н. Пр. Рафаел Мендивил Пейдро: Ако Европа не е единна, ще потъне
Видяно: 220   Мнения:0

Испанският посланик издигнат на висш пост в Мадрид
Видяно: 205   Мнения:0

Българската Пасионария от Мадрид
Видяно: 232   Мнения:0

Българче поема из Колумбия и Испания
Видяно: 234   Мнения:0

Чалга ли е цветистият език?
Видяно: 230   Мнения:0

В обновената след ремонт Испанска гимназия „Мигел де Сервантес”: НА УРОК С ДОН КИХОТ
Видяно: 416   Мнения:0

Испанският посланик дон Хосе Луис Тапиа пред Klassa.bg: Целта на моя мандат е да доведа повече испански фирми в България
Видяно: 159   Мнения:0

Ще се намери ли медиатор, който да попречи на закриването на Института "Сервантес"?
Видяно: 191   Мнения:0

Н. Пр. Хосе Луис Тапиа, посланик на Испания: Който има повече, трябва и да дава повече
Видяно: 98   Мнения:0

Испанци идат за бизнес в България
Видяно: 90   Мнения:0

Испански паралели
Видяно: 88   Мнения:0

Кризата: българският и испанският ракурс
Видяно: 118   Мнения:0

Софийският пример на „Сервантес”
Видяно: 84   Мнения:0

Дипломира се двадесетият випуск на Испанската гимназия
Видяно: 62   Мнения:0

РОКА дава стипендии на студенти да учат испански
Видяно: 7   Мнения:0

Изпълнителният директор на Рока България АД, Серхио Кастро вече отговаря за мениджмънта на компанията Рока на Балканите
Видяно: 0   Мнения:0

Композицията We Are Water на Теодосий Спасов звуча в изпълнение на кавал, гайда и тъпан в Световния ден на водата
Видяно: 0   Мнения:0

Варненче тръгва с Рута Кетцал из Панама, Испания и Белгия
Видяно: 0   Мнения:0

Коледен концерт с класическа музика, организиран от Институт Сервантес и Рока България
Видяно: 0   Мнения:0

Испански реверанс към сефарадските евреи
Видяно: 0   Мнения:0

Дарение на Рока България за бежански центрове
Видяно: 0   Мнения:0

Пищен спектакъл в София на Националния балет на Испания
Видяно: 0   Мнения:0

Кралски отличия за двама испански бизнесмени у нас
Видяно: 0   Мнения:0

Рафаел Алварадо - седем десетилетия по моста на думите
Видяно: 0   Мнения:0

Испанска пролет в София
Видяно: 0   Мнения:0

Пикасо с изложба у нас
Видяно: 0   Мнения:0

Живка Балтаджиева, поетеса: Ще преобразим света, ако започнем от себе си
Видяно: 0   Мнения:0

Поетични срещи между Испания и България
Видяно: 0   Мнения:0

Мигел Саенс, член на Испанската кралска академия: Силата на думите може да преобърне света
Видяно: 0   Мнения:0

Испански министър лансира у нас „Марката Испания”
Видяно: 0   Мнения:0

Светът през „Лявото око” на 12 фотографки
Видяно: 0   Мнения:0

Как испанските социалисти опряха до Станишев
Видяно: 0   Мнения:0

Доайенът на българската испанистика
Видяно: 0   Мнения:0

ЗЛАТНО ПЕРО от СБЖ и ОБЕДИНИТЕЛ НА КУЛТУРИ от СИЖБ за Хавиер Валдивиелсо
Видяно: 0   Мнения:0

Испания и България: 110 години дипломатически отношения – една възможност да се замислим за бъдещето
Видяно: 0   Мнения:0

Забележителности
Барселона - най-космополитният град в Испания
Видяно: 2053   Мнения:0

Виното на Испания
Видяно: 5731   Мнения:0

Блясък и романтика по испански
Видяно: 996   Мнения:0

Испанските фиести - безкраен празник
Видяно: 946   Мнения:0

Гранада - Диадемата на ислямския свят в Испания
Видяно: 1014   Мнения:0

Мадрид - градът на мечката и ягодовото дърво
Видяно: 2980   Мнения:0

Саламанка - Исторически център на знанието
Видяно: 1375   Мнения:0

Севиля - вратата на Испания към Новия свят
Видяно: 865   Мнения:0

Толедо - градът на Ел Греко
Видяно: 1284   Мнения:0

Кулинарни традиции на Испания
Видяно: 7860   Мнения:4

Валенсия - очарованието на много векове в един град
Видяно: 4626   Мнения:0

Лас Файас - карнавал, заря и огън
Видяно: 2459   Мнения:0

Памплона - рога, копита и тръпка
Видяно: 1442   Мнения:0

Ще върне ли Дон Домат туристите в Испания?
Видяно: 686   Мнения:0

Барселона - една мечта, превърнала се в реалност
Видяно: 819   Мнения:0

Барселона на един дъх
Видяно: 766   Мнения:0

Световният младежки фестивал в Барселона изгражда нов свят
Видяно: 654   Мнения:0

С билет от “Аламбра” Колумб поел към Америка
Видяно: 1762   Мнения:0

Коледа и Нова година в Мадрид – 4 години по-късно
Видяно: 1148   Мнения:0

Авторски анализи
Изборите в Испания - махмурлук за войнолюбците
Видяно: 648   Мнения:0

Испания с ключова роля за Европа след изненадващата смяна в Мадрид
Видяно: 677   Мнения:0

Много шум за една магданозена скала
Видяно: 691   Мнения:0

Сапатеро станал политик заради дядо си
Видяно: 2137   Мнения:0

ИЗМАМНИЯТ СИМВОЛ НА ИСПАНИЯ
Видяно: 2706   Мнения:0

Испанците се прехласнаха по Летисия - принцесата на Астурия
Видяно: 1900   Мнения:0

Гибралтар - препъникамъкът между Лондон и Мадрид
Видяно: 691   Мнения:0

Ще сдобри ли Симеон Сапатеро с Буш?
Видяно: 644   Мнения:0

ИСПАНИЯ: ПЪТУВАНЕ ВЪВ ВРЕМЕТО
Видяно: 1710   Мнения:0

У нас не виреят политици като Сапатеро
Видяно: 610   Мнения:0

Ужасът в Мадрид: Година по-късно
Видяно: 737   Мнения:0

Мадрид 11 март: Кой е виновният?
Видяно: 650   Мнения:0

“Бяла нощ” в Мадрид
Видяно: 760   Мнения:0

Щурм по суша от Мароко хвърли Европа в паника
Видяно: 684   Мнения:0

Българите в Испания - от моряка Алонсо де Охеда, през Гражданската война, та до днешните имигранти
Видяно: 2962   Мнения:0

Испания променя конституцията си заради бъдеща кралица
Видяно: 770   Мнения:0

Косовски синдром налегна Испания
Видяно: 713   Мнения:0

Да се пренесеш в миналото в Бехар
Видяно: 13993   Мнения:1

Проф. Мануел Торес: Съюзът на цивилизациите ще дойде с образованието
Видяно: 192   Мнения:0

ЕТА нокаутира Сапатеро
Видяно: 169   Мнения:0

Сапатеро се засилва за втори мандат
Видяно: 181   Мнения:0

Антъни Бийвър, историк: “Насилието се ражда от страха”
Видяно: 213   Мнения:0

Левица, демокрация и гласове
Видяно: 208   Мнения:0

Нова сцена
Видяно: 209   Мнения:0

Криза с дъх на ягоди
Видяно: 192   Мнения:0

Робин Худ пак е тук
Видяно: 189   Мнения:0

Диего Лопес Гаридо, държавен секретар на Испания за Европейския съюз: Това ще е най-важният Европейски парламент
Видяно: 167   Мнения:0

Мануел Ривас: Европа трябва да се роди отдолу
Видяно: 190   Мнения:0

Анхел Виняс: Не чакайте лява политика от дясна Европа
Видяно: 186   Мнения:0

Сърдитите млади хора от площадите
Видяно: 219   Мнения:0

Мистерия с бактерията убиец
Видяно: 193   Мнения:0

Защо „испанската революция” не стига до България
Видяно: 207   Мнения:0

Емилиано Гарсия-Пахе Санчес: Някогашният интернет е бил в Толедо
Видяно: 209   Мнения:0

Спасяването на Испания
Видяно: 205   Мнения:0

Мълчанието на Рахой
Видяно: 180   Мнения:0

Думи на Педро Олаля, отправени от Атина
Видяно: 179   Мнения:0

Рахой извади секирата
Видяно: 205   Мнения:0

Българската Пасионария от Мадрид
Видяно: 206   Мнения:0

Възмутените идат
Видяно: 218   Мнения:0

Възмутени и възмутителни : поглед от „Пуерта дел сол”
Видяно: 4092   Мнения:0

Пропукването на Испания
Видяно: 78   Мнения:0

Игра с огъня в Южна Европа
Видяно: 81   Мнения:0

Рахой в черната дупка на черната каса
Видяно: 81   Мнения:0

Хосе Игнасио Торебланка: Нужна е светла перспектива, за да се издържи кризата
Видяно: 9343   Мнения:0

Проф. Хавиер Самора от Университета „Комплутенсе“ в Мадрид: Капитализмът продължава да функционира като казино
Видяно: 0   Мнения:0

Нови лица и ветрове в Испания
Видяно: 0   Мнения:0

Сатурновата дупка на Испания
Видяно: 0   Мнения:0

Рахой в троен обръч
Видяно: 0   Мнения:0

Podemos – генезис и перспективи
Видяно: 0   Мнения:0

Да, те могат. На ред е Испания
Видяно: 0   Мнения:0

„Подемос” изведе народа на улицата
Видяно: 0   Мнения:0

Как „Подемос” събра Дон Кихот и Санчо Панса
Видяно: 0   Мнения:0

„Подемос” е първа сила в Испания, сочи сондаж
Видяно: 0   Мнения:0

По следите на „Подемос” в Мадрид
Видяно: 0   Мнения:0

Цунамито "Подемос"
Видяно: 0   Мнения:0

Андалуското огледало
Видяно: 0   Мнения:0

Часът на „Подемос” и „Сюдаданос”
Видяно: 0   Мнения:0

Испанският обрат
Видяно: 0   Мнения:0

Сбогом на достойнството
Видяно: 0   Мнения:0

Испания и България: 110 години дипломатически отношения – една възможност да се замислим за бъдещето
Видяно: 0   Мнения:0

ИСПАНОЖУРНАЛИСТИ
Кои сме ние?

ИЗЯВИ НА СДРУЖЕНИЕТО И НЕГОВИ ЧЛЕНОВЕ

ДЕКЛАРАЦИЯ

Йон Хуаристи на гости на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Институтът "Сервантес" се засилва към България

Йон Хуаристи, директор на института “Сервантес”: 400 милиона говорят езика на Сервантес

СДРУЖЕНИЕ НА ИСПАНОГОВОРЯЩИТЕ ЖУРНАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ(списък на членовете)

ПРЕДСТАВЯНЕ НА САЙТА www.hispanoperiodistas.com

Среща с главната редакторка на кубинското списание "Мухерес" Исабел Мойа

Исабел МОЙА, главен редактор на хаванското женско сп. "Мухерес", пред "Труд": На Куба й е нужен нов мъж

Държавният секретар на Испания по европейските въпроси гостува на СИЖБ

Алберто Наваро: Няма да се караме заради Ирак

Кръгла маса “Испания и испаноезичният свят в България” – 26.11.2004

Погледът на Мелчор Фернандес: България, видяна от Испания

Среща на СИЖБ с Мелчор Фернандес

Писма до СИЖБ по повод Кръглата маса "Испания и испаноезичният свят в България"

Посланиците на Испания, Куба, Бразилия на коледна латинофиеста с журналисти

Кръгла маса "Медиите в демократичното общество", 03.10.2006 - под патронажа на Посолството на Испания в България

Кръгла маса "Чилийският 11 септември" за 100-годишнината ог рождението на президента Салвадор Алиенде и 35-годишнината от военния преврат в Чили, 11.09.2008 г., Софийски университет "Св. Кл. Охридски"

ХVІІІ конгрес на Световната асоциация на жените журналистки и писателки "Комуникациите и журналистиката в дигиталната ера", Сантяго де Чиле, 25-26 септември 2008 г.

Кръгла маса “Латинска Америка днес и България” - със съдействието на посолствата на Аржентина, Бразилия, Венесуела и Куба

ОТИДЕ СИ СВЕТЛАНА ПЛАШОКОВА, зам.-председател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ОТИДЕ СИ САМУЕЛ ФРАНСЕС, легендарно име в българската журналистика, член и съосновател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Да си спомним за Светлана Плашокова и Самуел Франсес

С ЕЗИКА НА СЪРЦЕТО - колеги и посланици отдадоха почит на Светлана Плашокова и Самуел Франсес

СТАТУТ НА КОНКУРСА ЗА ЖУРНАЛИСТИЧЕСКИ ПУБЛИКАЦИИ НА СДРУЖЕНИЕТО НА ИСПАНОГОВОРЕЩИТЕЖУРНАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ"

Конкурс за журналистически публикации на български или испански език „Светове и цветове” на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България”

Представяне на номинираните в журналистическия конкурс "Светове и цветове" в чест на 10-годишнината от основаването на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България – 16 декември 2013 г.

Десет години Сдружение на испаноговорещите журналисти в България, връчване на журналистическите награди „Светлана Плашокова”, „Самуел Франсес” и „Светове и цветове”

Втори конкурс за журналистически публикации на български или испански език „Светове и цветове” - 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Връчване на наградите във второто издание на журналистическия конкурс „СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ” 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ПОБЕДИТЕЛИ в журналистическия конкурс „Светове и цветове” 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ТРЕТИ КОНКУРС "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ" - 2015 за журналистически публикации на български или испански език на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в третия журналистически конкурс на СИЖБ "Светове и цветове" - 2015

СИЖБ обявява четвъртото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2016

Солидарност с Барселона, отговорност пред хуманизма

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Четвъртия журналистически конкурс на СИЖБ „Светове и цветове” - 2016

СИЖБ обявява номинациите в Петия конкурс „Светове и цветове” - 2017

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Петия журналистически конкурс на СИЖБ „Светове и цветове” - 2017

СИЖБ обявява шестото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2018

ЗЛАТНО ПЕРО от СБЖ и ОБЕДИНИТЕЛ НА КУЛТУРИ от СИЖБ за Хавиер Валдивиелсо

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Шестия журналистически конкурс „Светове и цветове” - 2018

СИЖБ обявява седмото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2019

ПОКАНА ЗА СВИКВАНЕ НА ОБЩО СЪБРАНИЕ НА СИЖБ НА 4 ДЕКЕМВРИ 2019 ГОДИНА

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Седмия журналистически конкурс "Светове и цветове" - 2019

СИЖБ обявява осмото издание на конкурса „Светове и цветове” – 2020

ОСМИ КОНКУРС „СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ” - 2020 г. Оповестяване на резултатите

СИЖБ обявява деветото издание на конкурса „Светове и цветове” – 2021

ДЕВЕТИ КОНКУРС "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ" 2021 - оповестяване на резултатите
Партньори и спонсори23.1.2002 г.

Visitor: 3981969