Спонсори:

ИСПАНОСВЯТ
Испания

Испанският език и култура в света

Общи проблеми на Латинска Америка

Аржентина
Боливия
Венесуела
Гватемала
Доминиканска република
Еквадор
Колумбия
Коста Рика
Куба
Мексико
Никарагуа
Панама
Парагвай
Перу
Пуерто Рико
Салвадор
Уругвай
Хондурас
Чили
Португалският език и култура в света
Португалия
Бразилия
С храни, лекарства и строителство бизнесът ни може да пробие във Венецуела

Къдринка Къдринова


Венецуела става привлекателна дестинация за български бизнесмени, заинтересовани от съвместни проекти в селското стопанство, хранително-вкусовата промишленост, износа и съвместното производство на лекарства, участието на български фирми в мащабните жилищни и инфраструктурни проекти на венецуелското правителство. Това прогнозира посланикът ни във Венецуела Лазар Копринаров след края на заседавалата на 17 и 18 януари 2005 г. в Каракас Втора сесия на Смесената междуправителствена българо-венецуелска комисия за икономическо, промишлено, търговско, научно-техническо и културно сътрудничество .
11-членната българска делегация бе водена от София Касидова, заместник-министър на транспорта и съобщенията, сред членовете бяха Бойко Боев, заместник-министър на земеделието и горите, Здравко Попов, директор на Дипломатическия институт при министъра на външните работи, експерти от министерствата на икономиката, външните работи, образованието и науката, младежта и спорта.
Венецуелската страна беше представена от 51-членна делегация, сред която трима заместник-министри - на външните работи, инфраструктурата и туризма - и генерални директори от седем министерства. В навечерието на сесията беше издигнато равнището на съпредседателя на комисията от венецуелска страна. С тази отговорност бе натоварена Делси Родригес, първи заместник-министър на външните работи. По-рано тя е работила в екипа на президента и като генерален директор в Министерство на енергетиката и мините, има силни политически позиции и познания на експерт.
По време на сесията бяха подписани три важни документа: споразумение за сътрудничество в областта на здравеопазването и медицинските науки; споразумение за сътрудничество в борбата срещу незаконния трафик и непозволеното използване на упойващи и психотропни вещества и свързаните с тях престъпления; протокол от заседанията на сесията. Бяха водени разговори по подготвянето на спогодба за търговия и икономическо сътрудничество, споразумение за взаимна защита и насърчаване на инвестициите, спогодба за избягване на двойното данъчно облагане, споразумения за сътрудничество във въздухоплаването, корабоплаването, туризма, селското стопанство и т.н. По брой на подписани вече документи между двете страни Венецуела зае първо място сред латиноамериканските държави.
Въпреки трудната политическа и икономическа обстановка във Венецуела през последните 2-3 години, между юни 2002 г. и януари 2005 г. са подписани 6 споразумения /две от тях по време на сегашната сесия/, търговският обмен е почти удвоен, българската култура има все по-широко присъствие във Венецуела. Формирана е и укрепна Венецуелско-българската търговска камара. Разширен е взаимният обмен на информация относно съществуващия търговски потенциал на двете страни, увеличен е броят на бизнес посещенията.
Българската официална делегация за сегашната сесия на смесената комисия беше съпровождана от 5-членна бизнес делегация, която представляваше различни отрасли на българската икономика (транспорт, товароподемни машини, хранително-вкусова промишленост). По време на бизнес форума, организиран от българското посолство в Каракас, венецуелската Банка за насърчаване на външната търговия (“Банкоекс”) и Венецуелско-българската търговска камара, бяха обсъдени възможности както за внос на българска продукция, така и за съвместни производства.
По време на сесията имаше и културна офанзива - в Центъра за изкуства “Ла Естансия” бе открита изложбата “Съвременна българска графика”. Творбите на известните български художници Румен Скорчев, Николай Майсторов, Стоян Цанев и Милко Божков предизвикаха заслужен интерес у многобройните ценители на изкуството.
България и Венецуела се договориха Третата сесия на смесената комисия да се състои в София през втората половина на септември 2006 г. До тогава очерталите се сега в Каракас перспективи в развитието на двустранното сътрудничество имат шанса да получат свои конкретни измерения.
“Възможностите за сътрудничество в селското стопанство и хранително-вкусовата промишленост са големи, тъй като това са приоритетни за венецуелското правителство сфери”, обясни посланик Копринаров. Според него властите в Каракас залагат на т.нар. “ендогенно развитие”, което да създаде условията за хранително самозадоволяване на страната. Това предполага намаляването на вноса за сметка на създаването върху кооперативна собственост на малки и средни предприятия за селскостопанско производство и в областта на хранително-вкусовата промишленост. “Държавата кредитира при изключително изгодни условия създаването и развитието на подобни предприятия. От тази гледна точка би била перспективна стратегията на онези българските фирми, които биха се ориентирали да участват в създаването на смесени предприятия с българска технология и технологични линии”, смята българският посланик в Каракас.
Другата перспективна сфера е износът на лекарствени средства и превързочни материали, както и съвместното им производство. Правителството на Венецуела ще внесе през 2005 г. медикаменти и превързочни материали за над 500 млн. щатски долара, като интересът е насочен най-вече към генерични антибиотици и лекарства срещу ракови заболявания.
Евентуалното участие на български строителни фирми в жилищната и инфраструктурната политика на правителството също има добри перспективи. Държавата и регионалните власти във Венецуела са амбицирани да строят ежегодно около 120 хил. жилища за бедните слоеве от населението. Стартирана е и мащабна програма за развитие на железопътен и воден транспорт, както и за строителството на големи мостове над плавателните реки, което също дава шансове за участие на наши строителни фирми.
За благоприятната обстановка за развитие на двустранните отношения свидетелства и фактът, че за ръководителката и за някои от членовете на българската делегация бяха организирани срещи извън програмата на сесията, които надхвърлят обичайната протоколна практика и са демонстрация на политическата воля и заинтересоваността на венецуелската страна за сътрудничество с България. Заместник-министър София Касидова беше приета от министъра на външните работи Али Родригес Араке, от министъра на здравеопазването и социалната политика и от заместник-министъра на инфраструктурата. От своя страна членът на българската делегация д-р Бойко Боев, заместник-министър на земеделието и горите, има разговори с министъра на земеделието и земите, със заместник-министъра на народната икономика и с президента на Венецуелската аграрна корпорация. Г-н Здравко Попов, директор на Дипломатическия институт, и г-н Николай Цачев, началник отдел “Латинска Америка” в МВнР, бяха приети от третата по значимост фигура във венецуелското Министерство на външните работи - генералният директор на “Международна политика” Темир Поррас. Всички състояли се срещи имаха по същество работен характер и спомогнаха да се разширят перспективите пред взаимнополезните ни връзки.
Според посланик Копринаров тази благоприятна обстановка се свързва не само със заявената политическа воля от страна на венецуелските власти, но и на няколко други фактори: на оформилата се относително трайна политическата стабилизация във Венецуела, на очертаващия се икономически динамизъм, както и на някои приоритети в политиката на венецуелското правителство, които отварят нови пространства за сътрудничество с нашата страна:
Венецуела преодоля дълбоката политическа криза, съпроводена през последните три години от опити за преврат, от поредица разрушителни национални стачки и остра политическа конфронтация. Президентът Уго Чавес съумя през м. август 2004 г. да спечели с голяма преднина предизвикания от опозицията ревокативен референдум, наложи се по убедителен начин на последвалите регионални и местни избори и укрепи своите позиции във всички значими национални институции.
След няколкогодишна икономическа криза Венецуела постигна през 2004 г. рекордно висок икономически растеж от 13%. Прогнозите на международните икономически институции са позитивни: очакванията за 2005 г. са икономическият растеж да надхвърли 7 - 8%. Като един от световните износители на петрол, като страна с най-големите газови находища в западното полукълбо, Венецуела е държава с осигурени огромни валутни приходи в дългосрочен план. Това е показател и за възможностите, които се откриват пред всеки заинтересован от сътрудничество с нея чуждестранен партньор.Видяно: 1010Мнения: 0

Общи данни
ВЕНЕЦУЕЛА
Видяно: 1285   Мнения:1

Известни личности
Гаменът от Каракас и голият крал
Видяно: 287   Мнения:0

Чавес става син и добър
Видяно: 230   Мнения:0

Чавес като Путин или два вота – една цел
Видяно: 221   Мнения:0

Фреди Гевара - венецуелският Кошлуков
Видяно: 323   Мнения:0

Феноменът Чавес
Видяно: 279   Мнения:0

Новата битка на Чавес
Видяно: 231   Мнения:0

Чавес пак е тук
Видяно: 92   Мнения:0

Тайната на Чавес
Видяно: 80   Мнения:0

Чавес се възнесе в митологията
Видяно: 88   Мнения:0

Култура
Ражда се “Боливарска Си Ен Ен”
Видяно: 645   Мнения:0

Контакти с България
Български картини са страстта на венецуелския посланик
Видяно: 1617   Мнения:0

Българското изкуство стигна до Венецуела
Видяно: 908   Мнения:0

Двустранните отношения Венецуела-България
Видяно: 1499   Мнения:0

БЪЛГАРИЯ И ВЕНЕЦУЕЛА - 30 години дипломатически отношения
Видяно: 3703   Мнения:1

ВЕНЕЦУЕЛА: В ЦЕНТЪРА НА НОВИНИТЕ
Видяно: 626   Мнения:0

ПОСЛАНИЦИ НА БЪЛГАРИЯ ПО СВЕТА
Видяно: 1240   Мнения:0

София Касидова подписва споразумение с Венесуела
Видяно: 661   Мнения:0

С храни, лекарства и строителство бизнесът ни може да пробие във Венецуела
Видяно: 1009   Мнения:0

Конституционна реформа във Венецуела
Видяно: 631   Мнения:0

Венецуелски щрихи
Видяно: 392   Мнения:0

Венецуелска офанзива и по българско направление
Видяно: 209   Мнения:0

С името на Боливар
Видяно: 85   Мнения:0

Венецуелското лице в България Елена Чики гледа винаги напред
Видяно: 12   Мнения:0

Три горещи души за Шоколад
Видяно: 17   Мнения:0

Тест по венецуелски
Видяно: 0   Мнения:0

Н. Пр. Ориета Капони: Венесуела обединява световни интелектуалци и се бори със заговори
Видяно: 0   Мнения:0

Н. Пр. Ориета Капони: Не Венесуела е заплаха за САЩ, а САЩ за Венесуела, за света и за мира
Видяно: 0   Мнения:0

Н. Пр. Ориета Капони: Продължаваме заветите на Боливар с борба срещу неолиберализма
Видяно: 0   Мнения:0

Приятели на Венесуела изразяват подкрепата си за нея
Видяно: 0   Мнения:0

Забележителности
Красотите на Каракас
Видяно: 1250   Мнения:0

Авторски анализи
Хорхе Валеро: Демокрацията трябва да се прави с морал
Видяно: 654   Мнения:0

Бивш десантчик разпалва полярни страсти във Венецуела
Видяно: 704   Мнения:1

Страсти като от сериали връхлитат латиноуправници
Видяно: 550   Мнения:0

Пучът във Венецуела лъха на петрол. И горчи на САЩ
Видяно: 844   Мнения:0

Пред референдума във Венецуела
Видяно: 596   Мнения:0

Странният диктатор Чавес
Видяно: 732   Мнения:1

ВЕНЕЦУЕЛА, СТРАНА НА КРАСАВИЦИ И... НА ПЕТРОЛ
Видяно: 723   Мнения:0

"Телесур" - южноамериканската "Ал Джазира"
Видяно: 607   Мнения:0

Правителството на Чавес е разядено от корупция
Видяно: 540   Мнения:0

НОВИЯТ ФИДЕЛ ИЛИ НОВИЯТ АЛИЕНДЕ?
Видяно: 535   Мнения:0

Венесуела - ново лице в Латинска Америка?
Видяно: 19899   Мнения:2

Тайната на Чавес
Видяно: 77   Мнения:0

Зрелостният изпит на чавизма
Видяно: 83   Мнения:0

Чавес се възнесе в митологията
Видяно: 69   Мнения:0

Пътни фрагменти от Венесуела
Видяно: 94   Мнения:0

Разполовената Венесуела
Видяно: 109   Мнения:0

50 истини за Уго Чавес и за Боливарската революция
Видяно: 8596   Мнения:0

Венесуела в огледалния свят
Видяно: 0   Мнения:0

Венесуела на мушката
Видяно: 0   Мнения:0

Венесуелски амплитуди
Видяно: 0   Мнения:0

ИСПАНОЖУРНАЛИСТИ
Кои сме ние?

ИЗЯВИ НА СДРУЖЕНИЕТО И НЕГОВИ ЧЛЕНОВЕ

ДЕКЛАРАЦИЯ

Йон Хуаристи на гости на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Институтът "Сервантес" се засилва към България

Йон Хуаристи, директор на института “Сервантес”: 400 милиона говорят езика на Сервантес

СДРУЖЕНИЕ НА ИСПАНОГОВОРЯЩИТЕ ЖУРНАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ(списък на членовете)

ПРЕДСТАВЯНЕ НА САЙТА www.hispanoperiodistas.com

Среща с главната редакторка на кубинското списание "Мухерес" Исабел Мойа

Исабел МОЙА, главен редактор на хаванското женско сп. "Мухерес", пред "Труд": На Куба й е нужен нов мъж

Държавният секретар на Испания по европейските въпроси гостува на СИЖБ

Алберто Наваро: Няма да се караме заради Ирак

Кръгла маса “Испания и испаноезичният свят в България” – 26.11.2004

Погледът на Мелчор Фернандес: България, видяна от Испания

Среща на СИЖБ с Мелчор Фернандес

Писма до СИЖБ по повод Кръглата маса "Испания и испаноезичният свят в България"

Посланиците на Испания, Куба, Бразилия на коледна латинофиеста с журналисти

Кръгла маса "Медиите в демократичното общество", 03.10.2006 - под патронажа на Посолството на Испания в България

Кръгла маса "Чилийският 11 септември" за 100-годишнината ог рождението на президента Салвадор Алиенде и 35-годишнината от военния преврат в Чили, 11.09.2008 г., Софийски университет "Св. Кл. Охридски"

ХVІІІ конгрес на Световната асоциация на жените журналистки и писателки "Комуникациите и журналистиката в дигиталната ера", Сантяго де Чиле, 25-26 септември 2008 г.

Кръгла маса “Латинска Америка днес и България” - със съдействието на посолствата на Аржентина, Бразилия, Венесуела и Куба

ОТИДЕ СИ СВЕТЛАНА ПЛАШОКОВА, зам.-председател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ОТИДЕ СИ САМУЕЛ ФРАНСЕС, легендарно име в българската журналистика, член и съосновател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Да си спомним за Светлана Плашокова и Самуел Франсес

С ЕЗИКА НА СЪРЦЕТО - колеги и посланици отдадоха почит на Светлана Плашокова и Самуел Франсес

СТАТУТ НА КОНКУРСА ЗА ЖУРНАЛИСТИЧЕСКИ ПУБЛИКАЦИИ НА СДРУЖЕНИЕТО НА ИСПАНОГОВОРЕЩИТЕЖУРНАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ"

Конкурс за журналистически публикации на български или испански език „Светове и цветове” на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България”

Представяне на номинираните в журналистическия конкурс "Светове и цветове" в чест на 10-годишнината от основаването на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България – 16 декември 2013 г.

Десет години Сдружение на испаноговорещите журналисти в България, връчване на журналистическите награди „Светлана Плашокова”, „Самуел Франсес” и „Светове и цветове”

Втори конкурс за журналистически публикации на български или испански език „Светове и цветове” - 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Връчване на наградите във второто издание на журналистическия конкурс „СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ” 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ПОБЕДИТЕЛИ в журналистическия конкурс „Светове и цветове” 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ТРЕТИ КОНКУРС "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ" - 2015 за журналистически публикации на български или испански език на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в третия журналистически конкурс на СИЖБ "Светове и цветове" - 2015

СИЖБ обявява четвъртото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2016

Солидарност с Барселона, отговорност пред хуманизма

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Четвъртия журналистически конкурс на СИЖБ „Светове и цветове” - 2016

СИЖБ обявява номинациите в Петия конкурс „Светове и цветове” - 2017

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Петия журналистически конкурс на СИЖБ „Светове и цветове” - 2017

СИЖБ обявява шестото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2018

ЗЛАТНО ПЕРО от СБЖ и ОБЕДИНИТЕЛ НА КУЛТУРИ от СИЖБ за Хавиер Валдивиелсо

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Шестия журналистически конкурс „Светове и цветове” - 2018

СИЖБ обявява седмото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2019

ПОКАНА ЗА СВИКВАНЕ НА ОБЩО СЪБРАНИЕ НА СИЖБ НА 4 ДЕКЕМВРИ 2019 ГОДИНА

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Седмия журналистически конкурс "Светове и цветове" - 2019

СИЖБ обявява осмото издание на конкурса „Светове и цветове” – 2020

ОСМИ КОНКУРС „СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ” - 2020 г. Оповестяване на резултатите

СИЖБ обявява деветото издание на конкурса „Светове и цветове” – 2021

ДЕВЕТИ КОНКУРС "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ" 2021 - оповестяване на резултатите
Партньори и спонсори30.1.2002 г.

Visitor: 3998195