Спонсори:

ИСПАНОСВЯТ
Испания

Испанският език и култура в света

Общи проблеми на Латинска Америка

Аржентина
Боливия
Венесуела
Гватемала
Доминиканска република
Еквадор
Колумбия
Коста Рика
Куба
Мексико
Никарагуа
Панама
Парагвай
Перу
Пуерто Рико
Салвадор
Уругвай
Хондурас
Чили
Португалският език и култура в света
Португалия
Бразилия
В. "Монитор", 15.1.2005

Луис Корвалан пише книга за демокрацията

Къдринка Къдринова, Сантяго-София


Да си в Сантяго, да се опитваш да търсиш "българска следа" там и да не се отбиеш при легендарния в началото на 70-те години тогавашен най-важен затворник на Пиночет Луис Корвалан, чийто син почина и бе погребан в България, е грехота.
Затова с двама "български чилийци", живели като имигранти у нас, и една "почилийчена българка", която сега живее със семейството си в Чили, отиваме в квартала Комуна де Нюньоа на чилийската столица и търсим училището на Република Сирия. Там, до школото в една странична тиха уличка, потънал в асми и чимшири, е домът на някогашния начален учител-журналист, професионален революционер, 88-годишния легендарен дон Лучо, както всички приятели го наричат.
Външната врата на опасващата къщата малка градинка ни отваря Лили Корвалан - вярната половинка на комунистически водач от над 6 десетилетия.
При споменаването
на България очите є
се насълзяват
и тя веднага изрича името на сина си Алберто, следвал у нас и починал в София едва на 28 години вследствие на преживени в затворите на Пиночет изтезания. После ще видим вътре, в едноетажната скромна къща, много портрети на Алберто и на младия дон Лучо и ще установим колко поразителна е приликата между баща и син. Почти толкова, колкото и приликата със сина на Алберто - 32 годишния сега Диего, който бе едва на 2 години на погребението на баща си в София, и който сега живее в Мексико. Негов портрет също виси на една от стените във винаги пълния с живот и глъч дом на семейство Корвалан. Оживлението идва от трите внучки - 17-годишната Хулиета, 12-годишната Ирина и съвсем мъничката Каталина - на годинка и 2 месеца. Всичките са деца на най-малката дъщеря на дон Лучо и Лили - Мария Виктория, завършила журналистика в Москва, но сега безработна. Домът й е в съседство с бащиния и младите почти непрекъснато са при старите. Другите две дъщери - хореографката Вивиана и инженер-химикът Лили - живеят отделно. Дъщерята на Вивиана - Адела Секал е много известна в Чили актриса. Дъщерите на Лили са журналистка и адвокатка.
След загубата на Алберто единственият мъж в това фамилно женско царство е дон Лучо.
Дребен, побелял,
но удивително
пъргав и делови
за годините си
Заварваме го сред разпилени книги и ръкописи на дългата дървена маса под асмата в двора да пише новата си книга "Комунистите и демокрацията". Компаниера Лили има друга версия за заглавието: "Демокрацио, къде си?"
Дон Лучо предпочита да го снимаме в "официалния" му работен кабинет вътре в къщата - отрупан с книги, подредени по грубо издялани рафтове
със снимки на Алберто, Салвадор Алиенде, основателя на чилийската компартия Луис Емилио Рекабарен, вимпели на Ленин, очевидно съветско производство и т.н. Лили Корвалан бърза да ни покаже и една от ръчно избродираните наивистични картини край бюрото на домакина - това са творби на политически затворнички от времето на диктатурата на Пиночет.
Самият разговор с дон Лучо протича все пак под асмата, навън е по-прохладно, а и
напомня
атмосферата на
български селски
двор
Корвалан с удоволствие говори за страната ни. Припомня, че тъкмо той е посъветвал сина си Алберто да имигрира в България, за да изучава опита ни в селското стопанство.
"За съжаление от доста време насам нямаме друга информация, освен онази, която излиза в пресата за вашата страна", казва дон Лучо. И добавя: "У вас сигурно се правят някакви изследвания за прехода ви към демокрация. Защо не ги публикувате на испански, ще има голям интерес в цяла Латинска Америка, уверявам ви."
Своето обяснение за промените след 1989 г. той е дал в излязлата си през 1993 г. книга "Рухването на съветската власт". Според него перестройката на Горбачов е започнала зле, защото се е увлякла по политическите реформи и е подценила преобразуванията в икономиката. В същото време дон Лучо признава, че съветската система се е нуждаела от промени, защото "там народът бе откъснат от партията, а партийното ръководство - от партийните членове". Корвалан има лични наблюдения - живял е 6 години в имиграция в СССР.
Най-колоритният епизод в борческата му биография е нелегалното завръщане в Чили през 1983 г. Тогава
в Москва му
правят пластична
операция
на характерния с гърбавината му нос, пуска си дълга брада и бретон, слага си очила. И никой не може да го познае.
По онова време в Чили са в разгара си т.нар. дни на протеста. Серия от улични протести срещу режима на Пиночет бяха първите предвестници за наложителните промени в чилийското общество и задаващата се демократизация. Именно тези упорити протести, в които бяха дадени и човешки жертви и които получиха широк международен отзвук, принудиха Пиночет да се съгласи на избори през 1989 г. и да се оттегли от властта. Сега чилийските медии правят доста спекулации за онзи период. Пише се например, че Корвалан бил "изигран" от сегашната лидерка на ЧКП Гладис Марин да си промени външността и никой да не го познава. Защото така тя станала единственото известно лице сред комунистите и си осигурила партийното лидерство. Факт е, че престоят на Корвалан от 1983 до 1989 г. в страната е бил пълна тайна за чилийците. И Гладис, както я наричат всички, наистина с лекота става лице на протеста и си спечелва партийното лидерство.
Самият Корвалан не засяга тази тема. Просто обяснява, че в момента не е на ръководна длъжност и изпълнява "партийни задачи" като член на ЦК на ЧКП .
Пали се само, като го питам какво мисли за чилийското икономическо чудо. Според него това е пропагандна теза, докато всъщност единственият му резултат е, че богатите стават все по-богати, а бедните - все по-бедни.
Дон Лучо ни изпраща с пожеланията България все пак да успее в пътя, който е избрал народът й, "дотолкова, доколкото демокрацията е в състояние да осигури нещо добро за народите по света". И той, и жена му Лили ни уверяват, че домът им винаги е отворен за всеки българин, дошъл в Сантяго.
-----------------------------------------------
Дон Лучо:
Дори американците не очакваха чак такова сгромолясване на социализма

- Дон Лучо, как приемате визитата на българския президент Георги Първанов в Чили?
- За жалост сега отношенията между Чили и България са слаби. Дано визитата на вашия президент промени това. Желаем му успех. Аз много обичам България. Не помня вече колко точно пъти съм бил във вашата страна. България се държа много добре към Чили по времето на правителството на Салвадор Алиенде. Помагаше ни със специалисти. Много ценни според мен бяха постиженията ви по онова време в селското стопанство. Бяхте пример за много страни. Затова посъветвах сина си Алберто да дойде да учи агрономство у вас. Сега, уви, нямам информация как се развива страната ви.
- А как приемате промените в света?
- Падането на социализма е доста обезсърчаващ опит. Дори американците не очакваха чак такова сгромолясване. Сега сме изправени пред офанзива на капиталистическата глобализация, която не се свени да започва и войни като абсурдното нападение срещу Ирак. Това е и настъпление срещу интересите на всички народи в света.
- Какво е вашето мнение за чилийското икономическо чудо, за което се смята, че е постигнато по времето на диктатурата на Пиночет?
- Изненадан съм, че и в България се употребява този термин. Това е пропагандно клише, измислено от поддръжници на Пиночет. За какво чудо говорим? Да, в Чили дойдоха чужди капитали, национализираните по времето на Алиенде промишлени предприятия бяха върнати на предишните господари. Например в медодобива, който е най-солидното перо в чилийската икономика, само 30% са останали държавни. Другото пак е на американците. А населението живее все по тежко. Масово хората работят на непълен работен ден, като и заплащането е непълно. Безработицата е 18%. Например в семейството на най-малката ми дъщеря Мария Виктория работи само мъжът й и именно на непълен работен ден. Мария, която завърши журналистика в университета "Ломоносов" в Москва, е безработна. А те имат три деца. И като тях са стотици хиляди други семейства.
А що се отнася до Пиночет, той извърши изключително тежки престъпления срещу народа си. Сега го разследват, вадят документи с подписа му за измъчвания и ликвидирания на политически противници, откриват масови гробове, а колко хора изчезнаха, хвърлени в морето от хеликоптери… Правителството предложи компенсации на изтезаваните при режима, но много хора се отказаха въобще да подават документи, защото трябва да докажат как точно са били изтезавани. Представяте ли си как ще го доказва някоя жена, изнасилвана много пъти от войници? Компенсацията е в размер на 220 долара - унизително малко, за да започне човек да обикаля инстанциите, връщайки кошмарните си спомени от миналото.
Тази действителност предизвика шок у мнозина имигранти, които се върнаха от чужбина след демокрацията. И аз го изпитах. Заварихме една желязна система за мачкане на човешкото достойнство и за манипулации с човешките стойности. Да, имаме демокрация, но това е само дума, над всичко доминират интересите на едрата буржоазия. Пълната демокрация всъщност не съществува, не може да бъде реална, защото народът като суверен никога не е допускан да решава пряко съдбата си.

Видяно: 556Мнения: 0

Общи данни
Чили
Видяно: 2696   Мнения:0

Известни личности
Известни личности
Видяно: 2849   Мнения:0

Сто години от рождението на Пабло Неруда
Видяно: 1656   Мнения:0

Луис Корвалан пише книга за демокрацията
Видяно: 555   Мнения:0

Любовта на Виктор Хара
Видяно: 211   Мнения:0

Изправи се, Виктор Хара!
Видяно: 208   Мнения:0

Българо-чилийски мотиви за Виолета и Виктор
Видяно: 303   Мнения:0

Духът на Неруда още зарежда Исла Негра с магии и любов
Видяно: 1068   Мнения:0

Убиецът на Виктор Хара е руснак
Видяно: 1704   Мнения:1

В корабовлака на Неруда
Видяно: 238   Мнения:0

Татко Лучо отиде при сина си
Видяно: 257   Мнения:0

Корвалан си отиде с България в сърцето
Видяно: 252   Мнения:0

Сърцето на Корвалан
Видяно: 211   Мнения:0

Чилийският Берлускони
Видяно: 219   Мнения:0

Неудобният Алиенде
Видяно: 256   Мнения:0

Чилийският казак
Видяно: 249   Мнения:0

Матилде, музата на Неруда
Видяно: 410   Мнения:0

Отровен ли е бил Пабло Неруда
Видяно: 101   Мнения:0

Две жени начело на Чили
Видяно: 0   Мнения:0

Капитанът на чилийските бури
Видяно: 0   Мнения:0

Корабът на Неруда
Видяно: 0   Мнения:0

Дъщери на генерали в битка за Чили
Видяно: 0   Мнения:0

Култура
Антонио Скармета получи литературната награда "Планета"
Видяно: 886   Мнения:0

Исабел Алиенде тръгва на български
Видяно: 741   Мнения:0

Чили ще се състезава за "Оскар" и "Гоя" с филма "Мачука"
Видяно: 742   Мнения:0

Записки от един медиен конгрес в Чили
Видяно: 211   Мнения:0

Чили си спомня за Салвадор Алиенде с филм 41 години по-късно
Видяно: 0   Мнения:0

От Пабло Неруда до Димитър Димов
Видяно: 0   Мнения:0

Контакти с България
Мануел Инохоса: Не ви трябва Пиночет, а развитие на демократичните институции
Видяно: 739   Мнения:0

Спомен за приятелите, които разпиляхме
Видяно: 4405   Мнения:1

Честват един век на Пабло Неруда в СУ
Видяно: 650   Мнения:0

Ще открием ли Елдорадо в Чили и Бразилия?
Видяно: 592   Мнения:1

Първанов предлага на Чили смесени предприятия
Видяно: 632   Мнения:0

Чилийци, живяли в България, плакаха пред Първанов
Видяно: 1039   Мнения:0

България под Южния кръст – от екзотика към партньорство
Видяно: 545   Мнения:0

Българското Чили
Видяно: 2136   Мнения:0

Чилийска фиеста, български прочит
Видяно: 331   Мнения:0

Българо-чилийски мотиви за Виолета и Виктор
Видяно: 215   Мнения:0

Експлозивни струни - от Чили до България
Видяно: 330   Мнения:0

Велислава Дърева просълзи посланика на Чили
Видяно: 358   Мнения:0

Пилот ветеран на 94 г.е доайен на българите в Чили
Видяно: 303   Мнения:0

Чилийски открития
Видяно: 235   Мнения:0

България ще има почетен консул в Чили
Видяно: 714   Мнения:0

Чили чества 24 май с книги от Антарктида
Видяно: 636   Мнения:0

Български режисьор трупа слава в Чили
Видяно: 1263   Мнения:0

БЪЛГАРИТЕ - ПОЧТИ КАТО ЧИЛИЙЦИТЕ
Видяно: 700   Мнения:0

България завинаги е в сърцето на Луис Корвалан
Видяно: 246   Мнения:0

Българо-чилийски връзки и българско посолство в Чили - към декември 2008 г.
Видяно: 417   Мнения:0

Един чилиец разказва за... Макондо (Народна република)
Видяно: 243   Мнения:0

Близкото Чили
Видяно: 277   Мнения:0

НИКОЛА ВАПЦАРОВ И ВИКТОР ХАРА – БРАТЯ НА ВСИЧКИ “ПОЕТИ БЕЗ ГРАНИЦИ”
Видяно: 291   Мнения:0

Безпокойни песни
Видяно: 269   Мнения:0

Чили
Видяно: 257   Мнения:0

Посолството на България в Чили отбелязва националния ни празник с изложба на трима млади български творци
Видяно: 359   Мнения:0

Книгите на Юлия Кръстева - на чилийските барикади
Видяно: 256   Мнения:0

Българско ехо от чилийския 11 септември
Видяно: 0   Мнения:0

Чилийски уроци за българското образование
Видяно: 0   Мнения:0

Всички обичаха имигрантите от Чили
Видяно: 0   Мнения:0

Чили и България – вазимовръзки и дифузии
Видяно: 0   Мнения:0

Забележителности
Янки и холандци копаят за съкровището на Френсис Дрейк край Чили
Видяно: 1163   Мнения:1

Атакама е Елдорадо за астрономите
Видяно: 688   Мнения:0

ПУСТИНЯТА АТАКАМА - изумителни съкровища в най-сухия край на света
Видяно: 2270   Мнения:1

ВЕЛИКДЕНСКИЯТ ОСТРОВ - загадъчен археологически музей на открито
Видяно: 692   Мнения:0

На края на света
Видяно: 249   Мнения:0

Пробождането на Андите
Видяно: 211   Мнения:0

Сървайвър по чилийски
Видяно: 239   Мнения:0

Гневът на вулканите
Видяно: 210   Мнения:0

Супертелескоп се взира от Чили във Вселената
Видяно: 236   Мнения:0

Чили в сметки
Видяно: 238   Мнения:0

Чили - луда география и уникална храна
Видяно: 118   Мнения:0

Авторски анализи
Луис Корвалан още вярва в социализма
Видяно: 1602   Мнения:1

Господството на САЩ бе осигурено от Горбачов
Видяно: 814   Мнения:0

Дванадесетгодишно чилийче тормози политици
Видяно: 652   Мнения:0

Миналото мълчи зад всеки ъгъл в Сантяго
Видяно: 819   Мнения:0

Луис Корвалан пише книга за демокрацията
Видяно: 661   Мнения:0

България под Южния кръст – от екзотика към партньорство
Видяно: 585   Мнения:0

Духът на Неруда още зарежда Исла Негра с магии и любов
Видяно: 580   Мнения:0

Убиецът на Виктор Хара е руснак
Видяно: 920   Мнения:0

Латино в яркочервено и бледорозово
Видяно: 512   Мнения:0

Промяна по чилийски: страдалка, руса, жена
Видяно: 598   Мнения:0

Революцията на пингвините
Видяно: 570   Мнения:0

Трепети под Южния кръст
Видяно: 543   Мнения:0

БАЧЕЛЕТ, ЖЕНАТА ПРЕЗИДЕНТ
Видяно: 660   Мнения:0

ЧИЛИ СЛЕД ПИНОЧЕТ
Видяно: 1260   Мнения:0

Светлини и сенки от Къщата на духовете
Видяно: 504   Мнения:0

България завинаги е в сърцето на Луис Корвалан
Видяно: 8751   Мнения:0

Чили започва отначало
Видяно: 201   Мнения:0

Махалото на Фуко – от Украйна до Чили
Видяно: 180   Мнения:0

Трус и за “чилийския модел”
Видяно: 199   Мнения:0

Татко Лучо отиде при сина си
Видяно: 219   Мнения:0

В краката на Магелан
Видяно: 188   Мнения:0

Пасионариите на Чили
Видяно: 196   Мнения:0

Чилийски трусове
Видяно: 6635   Мнения:0

Следата на Алиенде
Видяно: 0   Мнения:0

Четиридесет години по-късно Чили се връща на пътя на Алиенде
Видяно: 0   Мнения:0

Подаръкът на Чили
Видяно: 0   Мнения:0

Лявото и дясното ехо от Чили 40 години по-късно
Видяно: 0   Мнения:0

ИСПАНОЖУРНАЛИСТИ
Кои сме ние?

ИЗЯВИ НА СДРУЖЕНИЕТО И НЕГОВИ ЧЛЕНОВЕ

ДЕКЛАРАЦИЯ

Йон Хуаристи на гости на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Институтът "Сервантес" се засилва към България

Йон Хуаристи, директор на института “Сервантес”: 400 милиона говорят езика на Сервантес

СДРУЖЕНИЕ НА ИСПАНОГОВОРЯЩИТЕ ЖУРНАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ(списък на членовете)

ПРЕДСТАВЯНЕ НА САЙТА www.hispanoperiodistas.com

Среща с главната редакторка на кубинското списание "Мухерес" Исабел Мойа

Исабел МОЙА, главен редактор на хаванското женско сп. "Мухерес", пред "Труд": На Куба й е нужен нов мъж

Държавният секретар на Испания по европейските въпроси гостува на СИЖБ

Алберто Наваро: Няма да се караме заради Ирак

Кръгла маса “Испания и испаноезичният свят в България” – 26.11.2004

Погледът на Мелчор Фернандес: България, видяна от Испания

Среща на СИЖБ с Мелчор Фернандес

Писма до СИЖБ по повод Кръглата маса "Испания и испаноезичният свят в България"

Посланиците на Испания, Куба, Бразилия на коледна латинофиеста с журналисти

Кръгла маса "Медиите в демократичното общество", 03.10.2006 - под патронажа на Посолството на Испания в България

Кръгла маса "Чилийският 11 септември" за 100-годишнината ог рождението на президента Салвадор Алиенде и 35-годишнината от военния преврат в Чили, 11.09.2008 г., Софийски университет "Св. Кл. Охридски"

ХVІІІ конгрес на Световната асоциация на жените журналистки и писателки "Комуникациите и журналистиката в дигиталната ера", Сантяго де Чиле, 25-26 септември 2008 г.

Кръгла маса “Латинска Америка днес и България” - със съдействието на посолствата на Аржентина, Бразилия, Венесуела и Куба

ОТИДЕ СИ СВЕТЛАНА ПЛАШОКОВА, зам.-председател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ОТИДЕ СИ САМУЕЛ ФРАНСЕС, легендарно име в българската журналистика, член и съосновател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Да си спомним за Светлана Плашокова и Самуел Франсес

С ЕЗИКА НА СЪРЦЕТО - колеги и посланици отдадоха почит на Светлана Плашокова и Самуел Франсес

СТАТУТ НА КОНКУРСА ЗА ЖУРНАЛИСТИЧЕСКИ ПУБЛИКАЦИИ НА СДРУЖЕНИЕТО НА ИСПАНОГОВОРЕЩИТЕЖУРНАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ"

Конкурс за журналистически публикации на български или испански език „Светове и цветове” на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България”

Представяне на номинираните в журналистическия конкурс "Светове и цветове" в чест на 10-годишнината от основаването на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България – 16 декември 2013 г.

Десет години Сдружение на испаноговорещите журналисти в България, връчване на журналистическите награди „Светлана Плашокова”, „Самуел Франсес” и „Светове и цветове”

Втори конкурс за журналистически публикации на български или испански език „Светове и цветове” - 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Връчване на наградите във второто издание на журналистическия конкурс „СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ” 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ПОБЕДИТЕЛИ в журналистическия конкурс „Светове и цветове” 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ТРЕТИ КОНКУРС "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ" - 2015 за журналистически публикации на български или испански език на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в третия журналистически конкурс на СИЖБ "Светове и цветове" - 2015

СИЖБ обявява четвъртото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2016

Солидарност с Барселона, отговорност пред хуманизма

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Четвъртия журналистически конкурс на СИЖБ „Светове и цветове” - 2016

СИЖБ обявява номинациите в Петия конкурс „Светове и цветове” - 2017

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Петия журналистически конкурс на СИЖБ „Светове и цветове” - 2017

СИЖБ обявява шестото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2018

ЗЛАТНО ПЕРО от СБЖ и ОБЕДИНИТЕЛ НА КУЛТУРИ от СИЖБ за Хавиер Валдивиелсо

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Шестия журналистически конкурс „Светове и цветове” - 2018

СИЖБ обявява седмото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2019

ПОКАНА ЗА СВИКВАНЕ НА ОБЩО СЪБРАНИЕ НА СИЖБ НА 4 ДЕКЕМВРИ 2019 ГОДИНА

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Седмия журналистически конкурс "Светове и цветове" - 2019

СИЖБ обявява осмото издание на конкурса „Светове и цветове” – 2020

ОСМИ КОНКУРС „СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ” - 2020 г. Оповестяване на резултатите

СИЖБ обявява деветото издание на конкурса „Светове и цветове” – 2021

ДЕВЕТИ КОНКУРС "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ" 2021 - оповестяване на резултатите
Партньори и спонсори26.1.2002 г.

Visitor: 3989233