Спонсори:

ИСПАНОСВЯТ
Испания

Испанският език и култура в света

Общи проблеми на Латинска Америка

Аржентина
Боливия
Венесуела
Гватемала
Доминиканска република
Еквадор
Колумбия
Коста Рика
Куба
Мексико
Никарагуа
Панама
Парагвай
Перу
Пуерто Рико
Салвадор
Уругвай
Хондурас
Чили
Португалският език и култура в света
Португалия
Бразилия
В. "Монитор", 8.1.2005

Ще открием ли Елдорадо в Чили и Бразилия?

Визитата на президента Първанов е повод България да проумее, че е време да съживи забравените си връзки с Латинска Америка

Къдринка Къдринова


Започващата на 10 януари обиколка на президента Георги Първанов в две ключови южноамерикански държави – Чили и Бразилия – е първата официална визита на български държавен глава в Южна Америка. Посещението на Желю Желев в Бразилия през 1992 г. бе с друг характер - по повод провеждащ се там международен форум на ООН.
Сегашното пътуване на Първанов е важно за България не само защото е първо. По-същественото е, че то дава повод държавата ни да съживи забравените си връзки с Латинска Америка – един динамично развиващ се континент с все по-значимо място в международните отношения, особено с оглед назрялата реформа в ООН и очакваното включване на латиноамерикански представител като постоянен член на Съвета за сигурност.
Близката перспектива за приемането на България в ЕС също е съществен стимул да се опитаме да влезем в крачка със стратегията на Брюксел за приоритетни отношения с латиноамериканаските държави, генетично и исторически толкова тясно свързани с Европа.
При избора на двете страни, включени във визитата на Първанов, водещи явно са били икономическите критерии, като се има предвид, че

Чили има най-стабилната и бързоразвиваща се икономика на контитента,

а Бразилия се слави като “икономическия локомотив” на Латинска Америка. И в двете страни в програмата е включена презентация на българката икономика пред местни влиятелни бизнес организации, която ще бъде направена от икономическия министър Лидия Шулева. Учудващото е, че в придружаващата българския президент делегация липсват български бизнесмени. А Чили и Бразилия имат много какво да предложат на нашите предприемачи. Както, разбира се, и на интересуващите се от опита на общества в преход.
За “чилийското икономическо чудо” у нас е писано доста и стереотипът е, че то е постигнато благодарение на диктатурата на Пиночет. Малцина у нас са чували следното твърдение на Милтън Фридман, “бащата” на “чикагските момчета”, които приложиха реформите в чилийската икономика: “Ние успяхме не благодарение на режима на Пиночет, а въпреки него.
Идването на демокрацията не само не прекъсна “чудото”, а напротив, подейства му още по-стимулиращо. Управляващите след 1990 г. широки коалиции с участието на повечето центристки и леви партии в Чили, запазиха икономическия модел като го обогатиха и с всички плюсове на общонационалния морален и духовен подем и на разкъсаната международна изолация. Днес Чили има договори за свободна търговия с ЕС, със САЩ, с много страни от Азиатско-Тихоокеанското икономическо сътрудничество, а магазините в Европа и САЩ са пълни с чилийски вина.
Чили има голям интерес към развитието на сътрудничество с България с оглед предстоящото ни членство в ЕС. А България разполага със сигурен “мост” за това сътрудничество, макар да беше практически забравила за него през последните 15 г. Става дума за над 600-е чилийски емигранти, живяли у нас през годините на диктатурата на Пиночет, създали много смесени семейства, завърнали се у дома си и наложили се като професионалисти благодарение на знанията си, придобити в наши учебни заведения. Това е една солидна “българо-чилийска колония”, заемаща сега доста ключови позиции в чилийското общество. Предвидената неформална среща на президента Първанов с тези хора не само ще стопли хубавите им спомени от България, но и ще даде възможност личностният им потенциал да бъде ангажиран в новия етап на отношенията между двете ни страни.
Има и един деликатен нюанс. Някогашните чилийски емигранти добре помнят как навремето са полагали цветя пред паметника в София на загиналия в при преврата на Пиночет чилийски президент Салвадор Алиенде.

Помнят и булеварда на името на Алиенде в “Младост”,

който при кметуването на Янчулев в столицата в началото на 90-е бе преименуван в “Андрей Сахаров”. А паметникът изчезна. Това безумие, което и до ден днешен не е променено, негласно е и една от причините в София все още да не е открито чилийско посолство. Посолството, което отговаря и за София, е в Букурещ.
За чилийците Алиенде е един от най-достойните им президенти. Днес негов паметник се издига пред президентския дворец “Ла Монеда”, където сегашният чилийски държавен глава – социалистът Рикардо Лагос – ще посрещне българския си гост. Улици на името на Аленде има в Берлин, Париж, Мадрид. А в София вече няма…
Чилийското общество е много чувствително към близкото си минало, оставило кървава диря в толкова много семейства. Над 3000 са жертвите на режима на Пиночет. Самият 88-годишен сега генерал е обект на съдебно преследване, а президентът Лагос наскоро предложи пенсии и компенсации на 28 000 души, преживели изтезания или загубили близки по време на диктатурата. Личността на Лагос, който някога е бил съратник на Алиенде, е много влиятелна в Чили – има 70% доверие. Прогнозират му бъдеща кариера в ООН, може би дори в ролята на генерален секретар.
Другият домакин на Първанов при тази визита – бразилският президент Инасио Лула да Силва – също е изключителна личност с голямо влияние у дома и по света. Негова е инициативата от началото на миналата година за съюз между Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка като противовес на еднополюсния модел на света, налаган от САЩ. Впечатляващ жест бе и даряването на присъдената му награда на Принца на Астурия в размер на 50 000 евро за международния фонд за борба с глада.
Лула, който е някогашен профсъюзен борец от барикадите, дойде на власт в началото на 2003 г. с обещанието да осигури на всеки бразилец закуска, обяд и вечеря. Своите социалноангажирани идеи той упорито прокарва и на всеки международен форум, в който участва – включително и на срещите на “големите” от Г-8, където го канят като представител на латиноамериканския “гигант”, както често наричат Бразилия. И с право – територията й е 8 милиона и 514 000 кв. км, колкото 77 Българии, а населението й е 182 милиона. Именно Бразилия се смята и за най-вероятният представител на Латинска Америка като постоянен член в бъдещия реформиран Съвет за сигурност на ООН.
И в Бразилия българската икономика ще бъде представена от министър Шулева – на специална среща с бразилски бизнесмени в Сао Пауло. Интерес едва ли ще липсва.

Бразилия е най-големият доставчик на желязна руда за Кремиковци.

През миналата година бразилският износ за България е бил за 130 млрд. долара, а нашият за Бразилия – за 70 млрд.
Въпреки грамадния си икономически потенциал, Бразилия има да преодолява сериозни социални контрасти - като факта, че все още между 12 и 20 милиона бразилци живеят без електричество. На този фронт борбата се води от министърката на енергетиката Дилма Русеф, която е от български произход и има впечатляваща борческа биография от времената на военната диктатура в Бразилия. Тя е най-ярката представителка на “българското лоби” в страната, но има и много други като нея – потомци на преселили се отвъд океана българи. Има и доста някогашни студенти, също като чилийците, учили у нас, а сега заели ключови постове.
Трите дни в Бразилия ще са прекалено малко за Първанов, за да види всичките й лица, но определено ще са пробив в отношенията на България с Латинска Америка. Още повече, че в програмата е предвидена и работна среща с българските посланици от всички латиноамерикански страни, където имаме посолства – Аржентина, Бразилия, Венецуела, Куба, Мексико, Чили. Явно България дава заявка за нова стратегия към континента, смятан някога от испанците за Елдорадо /Страна на златото/.
След Бразилия Първанов ще се върне отново до Чили и оттам ще отскочи и до българската база в Антарктида. Тази точка от програмата вдъхнови външния министър Соломон Паси да си организира собствена обиколка из Латинска Америка, почти по същия маршрут, но една седмица по-рано. Така Паси не позволи на президента да го изпревари и си заплю правото да е първият български големец, стъпил на Белия континент. Комичните герои от латиноамериканските сериали бяха безнадеждно засенчени...

Видяно: 593Мнения: 1

Общи данни
Чили
Видяно: 2696   Мнения:0

Известни личности
Известни личности
Видяно: 2849   Мнения:0

Сто години от рождението на Пабло Неруда
Видяно: 1656   Мнения:0

Луис Корвалан пише книга за демокрацията
Видяно: 555   Мнения:0

Любовта на Виктор Хара
Видяно: 211   Мнения:0

Изправи се, Виктор Хара!
Видяно: 208   Мнения:0

Българо-чилийски мотиви за Виолета и Виктор
Видяно: 303   Мнения:0

Духът на Неруда още зарежда Исла Негра с магии и любов
Видяно: 1068   Мнения:0

Убиецът на Виктор Хара е руснак
Видяно: 1704   Мнения:1

В корабовлака на Неруда
Видяно: 238   Мнения:0

Татко Лучо отиде при сина си
Видяно: 257   Мнения:0

Корвалан си отиде с България в сърцето
Видяно: 252   Мнения:0

Сърцето на Корвалан
Видяно: 211   Мнения:0

Чилийският Берлускони
Видяно: 219   Мнения:0

Неудобният Алиенде
Видяно: 256   Мнения:0

Чилийският казак
Видяно: 249   Мнения:0

Матилде, музата на Неруда
Видяно: 410   Мнения:0

Отровен ли е бил Пабло Неруда
Видяно: 101   Мнения:0

Две жени начело на Чили
Видяно: 0   Мнения:0

Капитанът на чилийските бури
Видяно: 0   Мнения:0

Корабът на Неруда
Видяно: 0   Мнения:0

Дъщери на генерали в битка за Чили
Видяно: 0   Мнения:0

Култура
Антонио Скармета получи литературната награда "Планета"
Видяно: 886   Мнения:0

Исабел Алиенде тръгва на български
Видяно: 741   Мнения:0

Чили ще се състезава за "Оскар" и "Гоя" с филма "Мачука"
Видяно: 742   Мнения:0

Записки от един медиен конгрес в Чили
Видяно: 211   Мнения:0

Чили си спомня за Салвадор Алиенде с филм 41 години по-късно
Видяно: 0   Мнения:0

От Пабло Неруда до Димитър Димов
Видяно: 0   Мнения:0

Контакти с България
Мануел Инохоса: Не ви трябва Пиночет, а развитие на демократичните институции
Видяно: 739   Мнения:0

Спомен за приятелите, които разпиляхме
Видяно: 4405   Мнения:1

Честват един век на Пабло Неруда в СУ
Видяно: 650   Мнения:0

Ще открием ли Елдорадо в Чили и Бразилия?
Видяно: 592   Мнения:1

Първанов предлага на Чили смесени предприятия
Видяно: 632   Мнения:0

Чилийци, живяли в България, плакаха пред Първанов
Видяно: 1039   Мнения:0

България под Южния кръст – от екзотика към партньорство
Видяно: 545   Мнения:0

Българското Чили
Видяно: 2136   Мнения:0

Чилийска фиеста, български прочит
Видяно: 331   Мнения:0

Българо-чилийски мотиви за Виолета и Виктор
Видяно: 215   Мнения:0

Експлозивни струни - от Чили до България
Видяно: 330   Мнения:0

Велислава Дърева просълзи посланика на Чили
Видяно: 358   Мнения:0

Пилот ветеран на 94 г.е доайен на българите в Чили
Видяно: 303   Мнения:0

Чилийски открития
Видяно: 235   Мнения:0

България ще има почетен консул в Чили
Видяно: 714   Мнения:0

Чили чества 24 май с книги от Антарктида
Видяно: 636   Мнения:0

Български режисьор трупа слава в Чили
Видяно: 1263   Мнения:0

БЪЛГАРИТЕ - ПОЧТИ КАТО ЧИЛИЙЦИТЕ
Видяно: 700   Мнения:0

България завинаги е в сърцето на Луис Корвалан
Видяно: 246   Мнения:0

Българо-чилийски връзки и българско посолство в Чили - към декември 2008 г.
Видяно: 417   Мнения:0

Един чилиец разказва за... Макондо (Народна република)
Видяно: 243   Мнения:0

Близкото Чили
Видяно: 277   Мнения:0

НИКОЛА ВАПЦАРОВ И ВИКТОР ХАРА – БРАТЯ НА ВСИЧКИ “ПОЕТИ БЕЗ ГРАНИЦИ”
Видяно: 291   Мнения:0

Безпокойни песни
Видяно: 269   Мнения:0

Чили
Видяно: 257   Мнения:0

Посолството на България в Чили отбелязва националния ни празник с изложба на трима млади български творци
Видяно: 359   Мнения:0

Книгите на Юлия Кръстева - на чилийските барикади
Видяно: 256   Мнения:0

Българско ехо от чилийския 11 септември
Видяно: 0   Мнения:0

Чилийски уроци за българското образование
Видяно: 0   Мнения:0

Всички обичаха имигрантите от Чили
Видяно: 0   Мнения:0

Чили и България – вазимовръзки и дифузии
Видяно: 0   Мнения:0

Забележителности
Янки и холандци копаят за съкровището на Френсис Дрейк край Чили
Видяно: 1163   Мнения:1

Атакама е Елдорадо за астрономите
Видяно: 688   Мнения:0

ПУСТИНЯТА АТАКАМА - изумителни съкровища в най-сухия край на света
Видяно: 2270   Мнения:1

ВЕЛИКДЕНСКИЯТ ОСТРОВ - загадъчен археологически музей на открито
Видяно: 692   Мнения:0

На края на света
Видяно: 249   Мнения:0

Пробождането на Андите
Видяно: 211   Мнения:0

Сървайвър по чилийски
Видяно: 239   Мнения:0

Гневът на вулканите
Видяно: 210   Мнения:0

Супертелескоп се взира от Чили във Вселената
Видяно: 236   Мнения:0

Чили в сметки
Видяно: 238   Мнения:0

Чили - луда география и уникална храна
Видяно: 118   Мнения:0

Авторски анализи
Луис Корвалан още вярва в социализма
Видяно: 1602   Мнения:1

Господството на САЩ бе осигурено от Горбачов
Видяно: 814   Мнения:0

Дванадесетгодишно чилийче тормози политици
Видяно: 652   Мнения:0

Миналото мълчи зад всеки ъгъл в Сантяго
Видяно: 819   Мнения:0

Луис Корвалан пише книга за демокрацията
Видяно: 661   Мнения:0

България под Южния кръст – от екзотика към партньорство
Видяно: 585   Мнения:0

Духът на Неруда още зарежда Исла Негра с магии и любов
Видяно: 580   Мнения:0

Убиецът на Виктор Хара е руснак
Видяно: 920   Мнения:0

Латино в яркочервено и бледорозово
Видяно: 512   Мнения:0

Промяна по чилийски: страдалка, руса, жена
Видяно: 598   Мнения:0

Революцията на пингвините
Видяно: 570   Мнения:0

Трепети под Южния кръст
Видяно: 543   Мнения:0

БАЧЕЛЕТ, ЖЕНАТА ПРЕЗИДЕНТ
Видяно: 660   Мнения:0

ЧИЛИ СЛЕД ПИНОЧЕТ
Видяно: 1260   Мнения:0

Светлини и сенки от Къщата на духовете
Видяно: 504   Мнения:0

България завинаги е в сърцето на Луис Корвалан
Видяно: 8751   Мнения:0

Чили започва отначало
Видяно: 201   Мнения:0

Махалото на Фуко – от Украйна до Чили
Видяно: 180   Мнения:0

Трус и за “чилийския модел”
Видяно: 199   Мнения:0

Татко Лучо отиде при сина си
Видяно: 219   Мнения:0

В краката на Магелан
Видяно: 188   Мнения:0

Пасионариите на Чили
Видяно: 196   Мнения:0

Чилийски трусове
Видяно: 6635   Мнения:0

Следата на Алиенде
Видяно: 0   Мнения:0

Четиридесет години по-късно Чили се връща на пътя на Алиенде
Видяно: 0   Мнения:0

Подаръкът на Чили
Видяно: 0   Мнения:0

Лявото и дясното ехо от Чили 40 години по-късно
Видяно: 0   Мнения:0

ИСПАНОЖУРНАЛИСТИ
Кои сме ние?

ИЗЯВИ НА СДРУЖЕНИЕТО И НЕГОВИ ЧЛЕНОВЕ

ДЕКЛАРАЦИЯ

Йон Хуаристи на гости на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Институтът "Сервантес" се засилва към България

Йон Хуаристи, директор на института “Сервантес”: 400 милиона говорят езика на Сервантес

СДРУЖЕНИЕ НА ИСПАНОГОВОРЯЩИТЕ ЖУРНАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ(списък на членовете)

ПРЕДСТАВЯНЕ НА САЙТА www.hispanoperiodistas.com

Среща с главната редакторка на кубинското списание "Мухерес" Исабел Мойа

Исабел МОЙА, главен редактор на хаванското женско сп. "Мухерес", пред "Труд": На Куба й е нужен нов мъж

Държавният секретар на Испания по европейските въпроси гостува на СИЖБ

Алберто Наваро: Няма да се караме заради Ирак

Кръгла маса “Испания и испаноезичният свят в България” – 26.11.2004

Погледът на Мелчор Фернандес: България, видяна от Испания

Среща на СИЖБ с Мелчор Фернандес

Писма до СИЖБ по повод Кръглата маса "Испания и испаноезичният свят в България"

Посланиците на Испания, Куба, Бразилия на коледна латинофиеста с журналисти

Кръгла маса "Медиите в демократичното общество", 03.10.2006 - под патронажа на Посолството на Испания в България

Кръгла маса "Чилийският 11 септември" за 100-годишнината ог рождението на президента Салвадор Алиенде и 35-годишнината от военния преврат в Чили, 11.09.2008 г., Софийски университет "Св. Кл. Охридски"

ХVІІІ конгрес на Световната асоциация на жените журналистки и писателки "Комуникациите и журналистиката в дигиталната ера", Сантяго де Чиле, 25-26 септември 2008 г.

Кръгла маса “Латинска Америка днес и България” - със съдействието на посолствата на Аржентина, Бразилия, Венесуела и Куба

ОТИДЕ СИ СВЕТЛАНА ПЛАШОКОВА, зам.-председател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ОТИДЕ СИ САМУЕЛ ФРАНСЕС, легендарно име в българската журналистика, член и съосновател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Да си спомним за Светлана Плашокова и Самуел Франсес

С ЕЗИКА НА СЪРЦЕТО - колеги и посланици отдадоха почит на Светлана Плашокова и Самуел Франсес

СТАТУТ НА КОНКУРСА ЗА ЖУРНАЛИСТИЧЕСКИ ПУБЛИКАЦИИ НА СДРУЖЕНИЕТО НА ИСПАНОГОВОРЕЩИТЕЖУРНАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ"

Конкурс за журналистически публикации на български или испански език „Светове и цветове” на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България”

Представяне на номинираните в журналистическия конкурс "Светове и цветове" в чест на 10-годишнината от основаването на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България – 16 декември 2013 г.

Десет години Сдружение на испаноговорещите журналисти в България, връчване на журналистическите награди „Светлана Плашокова”, „Самуел Франсес” и „Светове и цветове”

Втори конкурс за журналистически публикации на български или испански език „Светове и цветове” - 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Връчване на наградите във второто издание на журналистическия конкурс „СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ” 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ПОБЕДИТЕЛИ в журналистическия конкурс „Светове и цветове” 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ТРЕТИ КОНКУРС "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ" - 2015 за журналистически публикации на български или испански език на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в третия журналистически конкурс на СИЖБ "Светове и цветове" - 2015

СИЖБ обявява четвъртото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2016

Солидарност с Барселона, отговорност пред хуманизма

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Четвъртия журналистически конкурс на СИЖБ „Светове и цветове” - 2016

СИЖБ обявява номинациите в Петия конкурс „Светове и цветове” - 2017

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Петия журналистически конкурс на СИЖБ „Светове и цветове” - 2017

СИЖБ обявява шестото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2018

ЗЛАТНО ПЕРО от СБЖ и ОБЕДИНИТЕЛ НА КУЛТУРИ от СИЖБ за Хавиер Валдивиелсо

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Шестия журналистически конкурс „Светове и цветове” - 2018

СИЖБ обявява седмото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2019

ПОКАНА ЗА СВИКВАНЕ НА ОБЩО СЪБРАНИЕ НА СИЖБ НА 4 ДЕКЕМВРИ 2019 ГОДИНА

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Седмия журналистически конкурс "Светове и цветове" - 2019

СИЖБ обявява осмото издание на конкурса „Светове и цветове” – 2020

ОСМИ КОНКУРС „СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ” - 2020 г. Оповестяване на резултатите

СИЖБ обявява деветото издание на конкурса „Светове и цветове” – 2021

ДЕВЕТИ КОНКУРС "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ" 2021 - оповестяване на резултатите
Партньори и спонсори30.1.2002 г.

Visitor: 3998117