Спонсори:

ИСПАНОСВЯТ
Испания

Испанският език и култура в света

Общи проблеми на Латинска Америка

Аржентина
Боливия
Венесуела
Гватемала
Доминиканска република
Еквадор
Колумбия
Коста Рика
Куба
Мексико
Никарагуа
Панама
Парагвай
Перу
Пуерто Рико
Салвадор
Уругвай
Хондурас
Чили
Португалският език и култура в света
Португалия
Бразилия
НАТАЛ - РАДОСТ ОТ ЖИВОТА, СКЪПОЦЕННИ КАМЪНИ И КАРНАВАЛИ

Или как открих, че Бразилия не е само Рио

Савина Спасова, Натал-СофияНе можех да не си тръгна с аквамарини – така си донесох от Натал и морето, и онова настроение, заради което милиони мечтаят да видят огнената бразилска земя.
Натал означава Рождество. Португалците го кръстили така на 25 декември 1599 г.
Рекламиран е като града с най-много слънчеви дни в годината. Като отидеш, се оказва, че може да е и на второ място. Първа, представете си, е близката до нас Атина.
Неопровергана остава гордостта на Натал, че там е най- чистият въздух на земята. Е, след Антарктида, защото винаги има някой по-…. С трудния достъп до полюса нямаше как да го проверя, но щом НАСА казва, сигурно е така.
Признавам си, че и в Натал не изследвах въздуха. Установих само, че е достатъчно топъл. Усетих и прочутата бразилска радост от живота. “Белеса” – това е думата, която най-често чувах. “Красота”, която означава и “добре”. Използва се и като въпрос, и като отговор. Дума, с която би било казано всичко за една страна, ако тя не беше така необятна. Защото шосето, по което тръгнахме от летището на Натал, е дълго 5400 километра. Прекосява страната надлъж, т.е, от север на юг. Рио е много далече. Натал е столица на най-северната процинция Рио Гранде до Норте.
Там средногодишната температура на въздуха е 28 градуса, на морската вода. – 26. Ключовата фраза на местните, която веднага се подема от туристите, е “никакъв стрес”. Истинска Хакуна Матата. Неслучайно хамаците са често предлаган сувенир.
Сигурен град. Проституцията и наркотиците вса пак трайно са заели място. Обясняват ми, че например продавачка в магазин получава месечна заплата, равна на 70 -80 евро – сума, която жриците на любовта изкарват за нощ. Отговорям, че подобен избор стои пред много жени не само в Бразилия. Местната валута – реал - се разменя към еврото в съотношение четири към едно. Има магазини с всякакви цени. Огромните търговски центрове често са един до друг. Многообразието е във всичко. Най-вече в хората. От най-светли до най-тъмни. Поколение след поколение се е родило голямото многообразие, а с него и имиджът на слънчевата страна – мечта не само на Остап Бендер.
Слънцето в Натал наистина е много и навсякъде. Почти от посреднощ. На двеста километра южно от екватора денят е около 15 часа.Мнозина нямат търпение да започне нощта - по тези ширини може много да се спори коя част на денонощието е по-хубава. Всъщност, танците са по всяко време. Изваяни тела, в които се движи всичко.И магнетично насторение, което витае във въздуха и заразява. Не случайно толкова поколения завоеватели са оставали тук. Освен португалците са минали и французи. По късно холандците нарекли Натал Новия Амстердам. През 1943-а в 50-хилядния /тогава/ град като съюзници идват 150 000 американски войници. В разгара си е Втората световна война, а Натал е най-близката точка на Южна Америка до Африка.През миналите векове оттам в страната са докарани 4 милиона роби.
Сега градът е с 800 000 жители – много по-малък от други в Бразилия. С над 170- милионно население страната е на пето място в света. В Южна Америка е най-голяма. Голяма е и с контрастите си. Много са били очакванията от президента Лула да Силва да ги намали. “Той знае какво е да си беден и ние се надявахме да ни разбира,” споделят хората. Обвиняват го, че се качил високо по стълбата, а оттам бедните очевидно вече да се виждат. Недоволните го корят, че гради имидж с лъскави посещения в чужбина, вместо да нахрани гладните. А богатства в Бразилия има.
Именно тя произвежда най-много скъпоценни камъни в света. Аквамарини и диаманти се предлагат от извора. /Цените и там са впечатляващи/. Огромни са и запасите от злато. И все пак не тези богатства привличат днес чужденците.
Когато си тръгвах, започваше ежегодният карнавал. Очакваха се огромни групи туристи. Карнавали има във всяка област – свършва един, започва друг. Търсачи на приключения и зиморничави европейци намират цяла зима топлина в Бразилия. А там се спасяват от жегата с “кайпириня”.И мечтаят в следващия живот... Всъщност, за какво ли мечтаят?..
Може да се мечтае, например, за Понта Негра. Това е един от най-красивите плажове там. Знаменит с необичайно прозрачната вода и наистина златните си пясъци.. Символична е огромната пясъчна дюна Морро ди Карека / плешивата глава/. Тя е най-високата дюна на североизтока. Понта Негра е и център на нощния живот в Натал. Ресторанти, барове, клубове, в които е пълно почти целогодишно.
“Ако не сте били в Пипа, не сте били в Натал” е местният вариант на постулата “да отидеш в Рим и да не видиш папата.” Колоритът в Пипа наистина си струва. Всичко тук опиянява европейците. Жива обобщена картинка на представата за Латинска Америка. Тесни улички, малки къщички, кокосови палми./За разлика от самия Натал, където е пълно с високи сгради./ Не че се случва нещо свръхестествено - напротив - нали най-естественото нещо е атмосферата на свобода и лекота. Запознанствата стават някак си особено лесно. Ако се тръгне с кола по тясното криволичещо шосе, Пипа е на 80 километра. Разстоянието се съкращава наполовина, ако се пътува по плажа. Тамошните туристически агенции предлагат за тази цел бъгита – миниатюрните открити джипове. Усещането е силно – като в луна парк – струва ти се, че колата ей сега ще се обърне. Пътува се по стръмни безлюдни плажове сред палми, в цената освен незабравимите впечатления е включено и слънчево изгаряне. Сплитането на първичното с хай-тека също си струва да се види. В най-малките къщички, едва докоснати от цивилизацията, изведнъж откриваме интернет-кафе.
Цените, според западните и особено според повечето руски туристи са смешно ниски. Като се има предвид, че пазаруването е неотменна част от пътешестването, това е още един плюс за този край на света. Друг плюс е поносимата часова разлика с Европа – със западната й част – четири, с нас- пет часа. Адаптацията е бърза. Не ти се доспива още преди вечеря, нито се будиш посред нощ, както може да се случи в някое друго райско кътче, например на Карибите..
В Натал открих живителната сила на кокосовия орех. Най-подходящата разхладителна напитка. Нуждата от разхлаждане е постоянна, защото слънцето е силно. Щедро свети за дошлите отдалеч и нуждаещи се от слънчево зареждане. Пристигайки на летището, недоверчиво започвам да се разсъбличам. Шапка, палто, шал страшно ми тежат.Все пак не свалям пуловера – не ми се вярва, че е възможно да е толкова топло, че да тръгна боса. Всъщност, по-топло е. След седмица в самолета се качват боси пътешественици.Дами, едва заметнали ефирни шалове върху голи рамене. Не им се вярва, че в Европа е чак толкова студено. Към края на пътуването всички вече са се събудили от сладкия сън. И са извадили връхните дрехи. Какво да се прави - у дома като у дома.Видяно: 1531Мнения: 1

Общи данни
БРАЗИЛИЯ
Видяно: 1265   Мнения:0

Етанолът в Бразилия
Видяно: 413   Мнения:0

Известни личности
Баия плаче за Жоржи Амаду
Видяно: 966   Мнения:0

Бразилският конгресмен, бивш партизанин и левичар Фернанду ГАБЕЙРА: Щях да убия посланика на Щатите
Видяно: 746   Мнения:0

Бразилката Анита пленява Гарибалди
Видяно: 1581   Мнения:0

Лула - глобален шампион в борбата с глада
Видяно: 356   Мнения:0

Дилма подкарва бразилския локомотив
Видяно: 183   Мнения:0

Тя е!
Видяно: 236   Мнения:0

Женско царство в Бразилия: Глейси Хофман стана държавен министър
Видяно: 259   Мнения:0

Железният женски триумвират на Дилма
Видяно: 234   Мнения:0

Бразилец поема световната прехрана
Видяно: 265   Мнения:0

Оскар Ниемайер, легендата на модерното световно градостроителство, навръх 100-ия си рожден ден, ексклузивно за “Тема”: БЕДНОСТТА И НАСИЛИЕТО ЗАСЕНЧВАТ АРХИТЕКТУРАТА
Видяно: 236   Мнения:0

Дилмониада
Видяно: 284   Мнения:0

Архитектът на бразилската мечта
Видяно: 75   Мнения:0

Няма ненаказано добро
Видяно: 0   Мнения:0

Самбата на папата
Видяно: 0   Мнения:0

Патриотично и дипломатично
Видяно: 0   Мнения:0

Подобрената версия на цар Мидас
Видяно: 0   Мнения:0

Изкуствената патица срещу Дилма
Видяно: 0   Мнения:0

Две се карат, трети печели
Видяно: 0   Мнения:0

Култура
Марсело Лафит: Защо нямате тениски с „Аз обичам София”?!
Видяно: 413   Мнения:0

Кларисе Лиспектор с двуезична книга у нас
Видяно: 0   Мнения:0

Седмица на Бразилското кино в София
Видяно: 0   Мнения:0

Нелсон Родригес на български
Видяно: 0   Мнения:0

Контакти с България
Божият бразилски краснопис
Видяно: 1407   Мнения:1

Антонио Нобрега - "мултипосланик" на бразилската култура
Видяно: 754   Мнения:0

Дилма РУСЕФ, бивш партизански командир, сега бразилски министър от български произход: Ръководих обир на 2,5 млн. долара
Видяно: 15030   Мнения:0

Бразилският посланик вгражда в книги обичта си към България
Видяно: 1232   Мнения:0

Жозе Аугусто Линдгрен Алвес: Напредваме без радикални промени
Видяно: 651   Мнения:0

Ще открием ли Елдорадо в Чили и Бразилия?
Видяно: 669   Мнения:0

Луис Инасио Лула да Силва, президент на Бразилия Залагаме на България за сближаването ни с ЕС
Видяно: 913   Мнения:0

Първанов и Паси се срещнаха в Бразилия
Видяно: 793   Мнения:0

България представи икономиката си в Сао Пауло
Видяно: 740   Мнения:0

Соломон Паси откри почетно консулство в Рио де Жанейро
Видяно: 1070   Мнения:0

България смята Бразилия за силен кандидат за Съвета за сигурност
Видяно: 774   Мнения:0

Заедно с Бразилия храним НАТО с месо
Видяно: 768   Мнения:0

Дилма Ваня Русеф, министър на мините и енергетиката на Бразилия: Искам да съм полезна и за Бразилия, и за България
Видяно: 1217   Мнения:0

България под Южния кръст – от екзотика към партньорство
Видяно: 756   Мнения:0

БЪЛГАРКА РЪКОВОДИ ГИГАНТА НА ЛАТИНСКА АМЕРИКА
Видяно: 875   Мнения:0

Бразилско месо пробива у нас
Видяно: 704   Мнения:0

Интервю с Жоао Жилберто Вас, почетен консул на България в Бразилия
Видяно: 1592   Мнения:0

Дъщеря на българин командва Бразилия
Видяно: 915   Мнения:0

Желязната Дилма
Видяно: 651   Мнения:0

Машадо де Асиш и Грасилиано Рамош с двуезично издание у нас
Видяно: 401   Мнения:0

Пустите варненци станали бразилци
Видяно: 219   Мнения:0

Изложба на Рожерио Диас в София
Видяно: 222   Мнения:0

Капоейра пуска корени у нас
Видяно: 244   Мнения:0

Бразилска фиеста втори път омагьосва Варна
Видяно: 308   Мнения:0

Бразилски джаз и филми в София
Видяно: 389   Мнения:0

Българин да се нарича...
Видяно: 270   Мнения:0

Бразилия е... във Варна
Видяно: 454   Мнения:0

Дилма подкарва бразилския локомотив
Видяно: 229   Мнения:0

Тя е!
Видяно: 202   Мнения:0

Адио, Рио!
Видяно: 220   Мнения:0

Правилата на Максим Бехар станаха хит и в Бразилия
Видяно: 264   Мнения:0

Дилмониада
Видяно: 234   Мнения:0

Рубенс Гама, министър, директор на отдел „Промотиране на търговията и инвестициите” към министерството на външните работи на Бразилия: Икономиките на САЩ и ЕС се износват
Видяно: 225   Мнения:0

ДИЛМА РУСЕФ, ПРЕЗИДЕНТ НА БРАЗИЛИЯ, В ЕКСКЛУЗИВНО ИНТЕРВЮ СПЕЦИАЛНО ЗА „ТЕМА”: Един друг свят е напълно по силите ни
Видяно: 224   Мнения:0

Захарни глави
Видяно: 323   Мнения:0

Момчил Инджов представя книга за Дилма Русеф
Видяно: 99   Мнения:0

Бразилски класик издаден у нас
Видяно: 75   Мнения:0

„Цяла Бразилия” се пренесе в София
Видяно: 83   Мнения:0

„България” на крака пред Рикардо Авербах
Видяно: 70   Мнения:0

Вера Машадо: Ще разширяваме връзката Бразилия-България
Видяно: 78   Мнения:0

Откривателят на Дилма
Видяно: 93   Мнения:0

Нова страница в българо-бразилските отношения
Видяно: 0   Мнения:0

Софийски старт за бразилския Мундиал
Видяно: 0   Мнения:0

Авторски анализи
Лявата вълна в Латинска Америка изненадва Буш в гръб
Видяно: 658   Мнения:0

Щерка на нашенец омайва бразилците като партизанка и министърка
Видяно: 799   Мнения:0

НАТАЛ - РАДОСТ ОТ ЖИВОТА, СКЪПОЦЕННИ КАМЪНИ И КАРНАВАЛИ
Видяно: 1530   Мнения:1

Луис Инасио Лула да Силва, президент на Бразилия: Залагаме на България за сближаването ни с ЕС
Видяно: 779   Мнения:0

България под Южния кръст – от екзотика към партньорство
Видяно: 512   Мнения:0

Другият възможен свят започва в Бразилия
Видяно: 2321   Мнения:0

Оскар Ниемайер, легендата на модерното световно градостроителство, навръх 100-ия си рожден ден, ексклузивно за “Тема”: БЕДНОСТТА И НАСИЛИЕТО ЗАСЕНЧВАТ АРХИТЕКТУРАТА
Видяно: 304   Мнения:0

Антонио Патриота, външен министър на Бразилия: Намаляването на бедността е база за овладяване на кризата
Видяно: 241   Мнения:0

Третият свят става Първи
Видяно: 354   Мнения:0

ДИЛМА РУСЕФ, ПРЕЗИДЕНТ НА БРАЗИЛИЯ, В ЕКСКЛУЗИВНО ИНТЕРВЮ СПЕЦИАЛНО ЗА „ТЕМА”: Един друг свят е напълно по силите ни
Видяно: 2025   Мнения:0

Другият възможен свят
Видяно: 0   Мнения:0

Битката на Дилма
Видяно: 0   Мнения:0

ИСПАНОЖУРНАЛИСТИ
Кои сме ние?

ИЗЯВИ НА СДРУЖЕНИЕТО И НЕГОВИ ЧЛЕНОВЕ

ДЕКЛАРАЦИЯ

Йон Хуаристи на гости на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Институтът "Сервантес" се засилва към България

Йон Хуаристи, директор на института “Сервантес”: 400 милиона говорят езика на Сервантес

СДРУЖЕНИЕ НА ИСПАНОГОВОРЯЩИТЕ ЖУРНАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ(списък на членовете)

ПРЕДСТАВЯНЕ НА САЙТА www.hispanoperiodistas.com

Среща с главната редакторка на кубинското списание "Мухерес" Исабел Мойа

Исабел МОЙА, главен редактор на хаванското женско сп. "Мухерес", пред "Труд": На Куба й е нужен нов мъж

Държавният секретар на Испания по европейските въпроси гостува на СИЖБ

Алберто Наваро: Няма да се караме заради Ирак

Кръгла маса “Испания и испаноезичният свят в България” – 26.11.2004

Погледът на Мелчор Фернандес: България, видяна от Испания

Среща на СИЖБ с Мелчор Фернандес

Писма до СИЖБ по повод Кръглата маса "Испания и испаноезичният свят в България"

Посланиците на Испания, Куба, Бразилия на коледна латинофиеста с журналисти

Кръгла маса "Медиите в демократичното общество", 03.10.2006 - под патронажа на Посолството на Испания в България

Кръгла маса "Чилийският 11 септември" за 100-годишнината ог рождението на президента Салвадор Алиенде и 35-годишнината от военния преврат в Чили, 11.09.2008 г., Софийски университет "Св. Кл. Охридски"

ХVІІІ конгрес на Световната асоциация на жените журналистки и писателки "Комуникациите и журналистиката в дигиталната ера", Сантяго де Чиле, 25-26 септември 2008 г.

Кръгла маса “Латинска Америка днес и България” - със съдействието на посолствата на Аржентина, Бразилия, Венесуела и Куба

ОТИДЕ СИ СВЕТЛАНА ПЛАШОКОВА, зам.-председател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ОТИДЕ СИ САМУЕЛ ФРАНСЕС, легендарно име в българската журналистика, член и съосновател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Да си спомним за Светлана Плашокова и Самуел Франсес

С ЕЗИКА НА СЪРЦЕТО - колеги и посланици отдадоха почит на Светлана Плашокова и Самуел Франсес

СТАТУТ НА КОНКУРСА ЗА ЖУРНАЛИСТИЧЕСКИ ПУБЛИКАЦИИ НА СДРУЖЕНИЕТО НА ИСПАНОГОВОРЕЩИТЕЖУРНАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ"

Конкурс за журналистически публикации на български или испански език „Светове и цветове” на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България”

Представяне на номинираните в журналистическия конкурс "Светове и цветове" в чест на 10-годишнината от основаването на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България – 16 декември 2013 г.

Десет години Сдружение на испаноговорещите журналисти в България, връчване на журналистическите награди „Светлана Плашокова”, „Самуел Франсес” и „Светове и цветове”

Втори конкурс за журналистически публикации на български или испански език „Светове и цветове” - 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Връчване на наградите във второто издание на журналистическия конкурс „СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ” 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ПОБЕДИТЕЛИ в журналистическия конкурс „Светове и цветове” 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ТРЕТИ КОНКУРС "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ" - 2015 за журналистически публикации на български или испански език на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в третия журналистически конкурс на СИЖБ "Светове и цветове" - 2015

СИЖБ обявява четвъртото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2016

Солидарност с Барселона, отговорност пред хуманизма

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Четвъртия журналистически конкурс на СИЖБ „Светове и цветове” - 2016

СИЖБ обявява номинациите в Петия конкурс „Светове и цветове” - 2017

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Петия журналистически конкурс на СИЖБ „Светове и цветове” - 2017

СИЖБ обявява шестото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2018

ЗЛАТНО ПЕРО от СБЖ и ОБЕДИНИТЕЛ НА КУЛТУРИ от СИЖБ за Хавиер Валдивиелсо

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Шестия журналистически конкурс „Светове и цветове” - 2018

СИЖБ обявява седмото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2019

ПОКАНА ЗА СВИКВАНЕ НА ОБЩО СЪБРАНИЕ НА СИЖБ НА 4 ДЕКЕМВРИ 2019 ГОДИНА

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Седмия журналистически конкурс "Светове и цветове" - 2019

СИЖБ обявява осмото издание на конкурса „Светове и цветове” – 2020

ОСМИ КОНКУРС „СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ” - 2020 г. Оповестяване на резултатите

СИЖБ обявява деветото издание на конкурса „Светове и цветове” – 2021

ДЕВЕТИ КОНКУРС "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ" 2021 - оповестяване на резултатите
Партньори и спонсори08.12.2022 г.

Visitor: 4010459