Спонсори:

ИСПАНОСВЯТ
Испания

Испанският език и култура в света

Общи проблеми на Латинска Америка

Аржентина
Боливия
Венесуела
Гватемала
Доминиканска република
Еквадор
Колумбия
Коста Рика
Куба
Мексико
Никарагуа
Панама
Парагвай
Перу
Пуерто Рико
Салвадор
Уругвай
Хондурас
Чили
Португалският език и култура в света
Португалия
Бразилия
В. "24 часа", 21.11.2004

Фернандо Ариас Гонсалес, испански посланик у нас: АКО СХВАЩАТЕ БУКВАЛНО СИМЕОН, НЕ ГО РАЗБИРАТЕ

Махнете привилегиите на съдиите, казва новият представител на Мадрид

Лина Гергова


- Ваше превъзходителство, виждам големи опашки пред посолството, българите напират към Испания да търсят работа.
- Има голям интерес за работа в Испания. Едни пътуват за удоволствие, други от нужда. Това ние, испанците, добре го разбираме, тъй като доскоро бяхме страна на емигранти. Фактът, че днес българите емигрират, защото имат нужда от по-до-бре платени работни места - смятам, че това е история, преходен период. Виждам бъдещето на България като много сигурно и добро. Вие сте на прав път и след много малко години тези опашки пред испанското посолство ще изчезнат, защото малко българи ще искат да работят там и те ще бъдат предимно много квалифицирани - инженери, адвокати, които ще отидат, за да поемат юздите на предприятия - испански и български, да поработят малко и после да се върнат.
- Част от българите в Испания създават много главоболия. Какви мерки предвиждате за справяне с престъпните елементи?
- Този проблем е много тъжен, защото наистина в някои среди в Испания страната ви има лош имидж заради такива българи, които се организират много професионално за извършване на престъпления - в много случаи тежки. Сътрудничеството между българското и испанското правителство е тясно, направи се много, увеличиха се арестите. Помагаме в обучението на българи в испански полицейски школи, които са много модерни - в последните години над 40 души са минали обучение. Имам основателни надежди, че престъпността ще намалее с икономическото развитие.
- Идвате в България в ключов момент, малко след първата официална визита на Симеон Сакскобургготски като премиер в Испания. Какви нови моменти очаквате в двустранните отношения?
- Скоро ще бъде открит филиал на института "Сервантес" в София. Решението е взето и това е празнота, която трябва да бъде запълнена. Испания не може да си позволи да няма културен център в София. В икономическата сфера също ще има голямо развитие. Посетиха ме например инженери от "Текникас реунидас", голяма инженерингова фирма, и ми представиха много интересни проекти за България. Искат да участват в рециклирането и разпределянето на водата в градовете, в жп инфраструктурата. Преди дни се срещнах с висши представители на "Фоменто де конструксионес и контратас", една от най-големите строителни компании в Испания и сред най-добрите в Европа. Тук са дошли, за да участват в конкурса за Дунав мост 2 при Видин-Калафат.
През декември очаквам Флорентино Перес, които освен президент на "Реал" -Мадрид, е шеф и на най-голямата испанска строителна компания. Миналата седмица споменах този факт пред президента на републиката, за да му покажа, че много хора, известни фигури, имат голям интерес към България, и го помолих да им се обърне голямо внимание, за да се покаже, че и България има интерес испански индустриалци от най-висш ранг да дойдат тук.
В политическо отношение има важни въпроси около прехода на България към членство в ЕС, което се очаква през 2007 г. Испания помага особено в областта на правосъдието, вътрешните работи, структурите.
Ще продължи и сътрудничеството в борбата с тероризма. България прие много добре идеята на премиера Хосе Луис Сапатеро за съюз на цивилизациите. Очаквам много продуктивна работа по голямата тема реформа на ООН и в Съвета за сигурност. Спомням си, че при визитата на премиера Сакскобургготски в Мадрид присъствах на много интересен разговор между външните министри Паси и Моратинос за стратегически съюз между Испания и България в ЕС. Това могат да си позволят само страни, които се разбират много добре.
- Споменахте тероризма. След атентатите от 11 март в Мадрид чувствате ли се по-сигурно в София?
- Темата за тероризма е много тревожна. Откровено ще ви кажа, че никой не може да се чувства сигурен никъде. Много лесно е да се извърши атентат. Възможно е предотвратяване, но никъде няма 100\% гаранция.
Бях в Мадрид по време на атентатите, в тези тъжни дни си дадох сметка, че трябва спешно да се работи за сближаване на манталитетите и да се покаже, че западният свят няма нищо против исляма и арабските страни. Напротив, имаме много общи неща, можем да се разбираме лесно много добре и трябва да работим в тази посока.
- Испания изтегли силите си от Ирак. Как оценявате днес това решение и би ли желал Мадрид други държави, като България например, да го последват?
- Новото правителство на Хосе Луис Сапатеро изтегли контингента, както обеща, но продължава да се бори стероризма и да участва в проблема с Ирак чрез солидно финансиране. Испания спази ангажиментите си като донор за възстановяване на Ирак с близо 300 млн. евро. Всяка страна трябва да допринася в борбата срещу тероризма по начин, който смята за подходящ.
- Наскоро Симеон заяви, че не е премиер на всички българи, а само на онези, които са гласували за него. Възможно ли е испански премиер да направи подобно изявление?
- Какъв въпрос капан ми поставяте! Но ще ви отговоря. Изявленията, които се приписват на премиера Симеон Сакскобургготски, се тълкуват буквално. Без човек да го познава, без да познава пътя му, те не могат да бъдат разбрани. Но ако това изявление се постави в контекста, фигурата на министър-председателя се оценява, защото го познавате. А ако го познавате, знаете, че е невъзможно той да мисли, че е премиер само на българите, които са гласували за него. Това няма смисъл и като интелигентен човек, какъвто е, българският премиер не казва неща, които нямат смисъл.
В Испания Сакскобургготски е известен и ценен. Не защото е прочут, а защото е добра и цялостна личност. Живял е много години там, има дълъг предприемачески и политически опит.
- Вие сте и посланик на Испания в Македония. Според вас по какъв начин събитията там влияят на България?
- Несъмнено една стабилност в Македония би била добра за България. Но трябва да кажа, че България има свой път - толкова пряк, насочен към интеграция в ЕС, след влизането в НАТО, има такава подкрепа и приятели в Европа, че каквото и да стане в Македония, ще го усети като съседна страна, но то не може да засегне тежко България. Но тя има важна роля като съсед - да предаде примера си, опита си, за да може Македония в близко бъдеще също да се приближи до съюза. След референдума в Македония нещата може да започнат да се подобряват. Посланието на ЕС и НАТО е ясно - искат Македония един ден да стане част от тях. Но тя трябва да направи усилие, да покаже зрялост и политическа стабилност.
- Какво бихте ни посъветвали за пътя към ЕС?
- Трябва да се положат усилия в тези две години и нещо, които остават до интеграцията, в съдебната система и МВР. Бих искал да отправя едно послание -всички трябва да осъзнаем, че ако България има съдебна система като в страните от ЕС през 2007 г., това ще бъде много добре за всички. Но главно ще бъде добре за България. Ако тя иска да дойдат чужди бизнесмени и да инвестират, трябва да има юридическа сигурност.
- Кое куца най-силно в съдебната ни система?
- Преди всичко трябва да се гарантират съдебната независимост, професионализмът на съдиите и липсата на привилегии
при тях. Това е най-важното.
- Вие познавате добре Румъния. Мислите ли, че България може да има проблеми, ако тя по-бавно изпълнява изискванията за членство в ЕС?
- България е суверенна страна, както и Румъния. И ако покаже, че е изпълнила условията, трябва да влезе в ЕС независимо от това, което става в Румъния, Македония или в Турция. Ако пък Румъния покаже, че е изпълнила условията, трябва да влезе независимо от това, което става в България. Надявам се, че Румъния бързо ще приключи със затварянето на главите, които й остават в преговорите, и ще може да подпише договора преди лятото и да влезе през 2007 г. Ако това не се случи, а България е изпълнила условията, трябва да стане член, без да се имат предвид други фактори, които нямат нищо общо с нея.
- Шокиращо бе, че след преизбирането си президентът Буш не вдигна телефона на премиера Сапатеро, който искаше да го поздрави, а прие бившия премиер Аснар. Притеснен ли е Мадрид от тези жестове?
- Аснар беше приет от президента Буш частно преди дни, двамата са големи приятели. Бил съм с тях в Мадрид, Вашингтон, ранчото на Буш и Кемп Дейвид и съм установил, че ги свързва истинско лично приятелство, добро разбирателство - интелектуално и политическо.
Кралят на Испания ще посети САЩ след няколко дни, поканен е от президента Буш в ранчото му в Крофорд. Негово величество ще обсъди с Буш, когото познава добре, висши държавни дела. Така че отношенията ни са добри. А международният момент е труден.
Какво мисли за българите
Страните ни си приличат. Има общи черти, което е парадоксално, например манталитета. Идвал съм и по-рано в България и сега си потвърдих, че е много лесно за испанеца да общува с българин. Откакто съм тук, съм установил, че зад всяко лице и поглед се крие интелигентен ум, сериозен, добре формиран от учене и от самия живот. И още по-важно - типът, който представлява българинът, се получава само от общество, продукт на държава с дълга истории Когато говориш с българин, имаш усещането, че пред теб стои личност със собствен стил и мислене. И в истинска щастие да се работи тук.
В Испания българският работник има слава на отговорен и гарантиращ високо качество на труда - от шофьора до зидаря, електротехника или заварчика.
Работех в посолството ни в Букурещ през 80-те г. и дойдох с кола в България, защото много исках да видя тази страна. Имах приятел дипломат в София, отидохме му на гости с жена ми. Преди 3 г. дойдох отново, придружавах премиера Аснар на работно посещение. Видях, че има промени, но сега те са все по-големи. Хората с право са обнадеждени. В града има задръствания, което е добър знак, макар че трябва да бъдат оправени с нови магистрали и пътища на различни нива.
Имате много интересна журналистика, отворена, разследваща, която е задължителна във всяка демокрация. Политическата класа е типична за прехода в страни с високо културно равнище - има много политици с много идеи, програми, проекти, които обсъждат помежду си нещата. Аз съм скромен човек. Но искам българите да знаят, че в испанското посолство има професионалист с над 25-годишен опит в различни страни. И бих искал да предоставя на разположение този дълъг опит на българските власти и граждани.

-----------------------------

"Стандарт", 12.11.2004

Познаваме Симеон Сакскобургготски като изключителна личност, за нас той е пръв сред равни

В Испания много ценят българите

Подписвате договора за ЕС преди юни 2005 г., уверен е посланик Фернандо Ариас Гонсалес

--------------------------------------------------------------------------------

Н. Пр. Фернандо Ариас Гонсалес е роден на 27 февруари 1952 г. в Мадрид. Завършил е право, а от 1979 г. започва дипломатическата си кариера като Съветник по културните въпроси на Испания в Нидерландия. От 1983 г. е последователно зам.-посланик в Румъния, Мексико, Аржентина, а от 1998 г. - посланик на Испания в Мавритания. През 1999 г. е назначен и за посланик на Испания в Мали със седалище в мавританската столица Нуакшот. През 2001 г. заема поста директор на Протокола на Министерския съвет и на Държавния протокол.

Г-н Ариас е носител на редица високи испански и международни ордени, сред които Командор на ордена на Крал Карлос III и Командор на ордена на Исабел Католическа (Испания), на Големия кръст на ордена за заслуги (Аржентина), на Големия кръст на Великото херцогство Люксембург, на Великия кръст на ордена на О'Хигинс на Чили, на Великия кръст на ордена на Феникса на Гърция, на Велик офицер на ордена за заслуги на Германия, Командор на Ислямска Република Мавритания и Командор на ордена на Оранж Насау на Нидерландия.

Днес той връчва акредитивните си писма в София като извънреден и пълномощен посланик на Кралство Испания, а скоро ще стори същото и в Скопие, страна, в която също представлява държавата си.

Женен е и има три деца.


- Ваше превъзходителство, какви ще бъдат приоритетите ви като новоназначен посланик на Кралство Испания в България?


- Не е нужно да се замислям по въпроса, защото двустранните ни отношения са много добре структурирани, с ясната перспектива 1 януари 2007 г. Трябва да продължи задълбочаването на отношенията между двете ни страни, за да се подпомогне процесът на присъединяване към ЕС. Как да стане това? Като улесняваме идването на испански инвеститори, като продължим да развиваме културните ни връзки. През тези 25 години, откакто съм в дипломатическата кариера, винаги съм се интересувал от икономическите въпроси и в това отношение смятам да работя усърдно. Необходимо е Испания да продължава да има водещо място в твининг проектите. След Германия ние сме втората европейска страна по брой проекти под наш патронаж. Така, когато България стане член на ЕС, структурите на страната в областта на правосъдието, вътрешните работи, инфраструктурата ще бъдат на необходимото ниво. А в това отношение България има едно голямо предимство - в Европа тя има приятели като Испания, която я чувства много близка. Заинтересовани сме България да се развива, за да може като нов член да обогати и укрепи ЕС. Нека не забравяме, че страна, предлагаща сигурност на съдебната си система, предлага нещо, което е в интерес за самата нея, защото това привлича инвеститорите.

- Полицейското сътрудничеството е тясно свързано със съдебната система...


- Това е една от важните теми за сътрудничество. Повече от година вече има назначени полицейски аташета в българското посолство в Мадрид и в нашето посолството в София. Сътрудничеството е много добро, увеличи се обменът на информация на база лични контакти и благодарение на съвременните средства за предаване на информация. Български полицейски служители бяха в Испания за практика и обучение в различни специализирани институции. Някои от тях са били и в Полицейската школа в град Авила - една от най-добрите в света, отлично оборудвана, с много модерна система на обучение.

- Доскоро се твърдеше, че испанското икономическо присъствие все още не е на необходимото ниво...


- Много испански фирми проявяват интерес към България. Преди няколко дни се срещнах с представители на Дружеството за насърчаване на строителството и обществените поръчки. Това е една огромна строителна фирма, а Испания е на първо място сред строителните фирми в Европа. Те ще участват в конкурса за строежа на моста Видин - Калафат един много голям проект. Интерес има и от страна на други испански предприемачи в областта на туризма, металургията, текстилната и месна промишленост. Общият стокообмен между двете страни през 2003 г. беше малко над 240 милиона долара. Само за първото шестмесечие на 2004 г. нарасна с 32,4\%. Очакваме до края на тази година да възлезе на около 600 милиона долара.

- Реално ли е подписване на договора за присъединяване през първата половина на 2005 г. Испания ще продължава ли да бъде "адвокатът" на България?


- По време на испанското председателство на ЕС през 2002 г. се затвориха повече преговорни глави, откогато и да било. Испанското правителство - аз бях свидетел на това, стимулира, преговаря, установи всякакви необходими контакти, защото желанието ни беше този период да бъде ключов за напредъка на България по пътя към евроинтеграцията. Договорът за присъединяване ще се подпише, и то преди месец юни 2005 г. Такива са предвижданията, но ще трябва да се работи усилено, защото присъединяването не става автоматично след подписване на спогодбата, а има защитни клаузи, които при определени обстоятелства биха могли да създадат някои проблеми за окончателното интегриране на 1 януари 2007 г. Но аз лично вярвам, че договорът ще се подпише през следващата пролет и България ще стане пълноправен член на ЕС на 1 януари 2007 г.

- Испанският пазар на труда продължава да е привлекателен за българите. Каква работна ръка се търси най-много в Испания?


- Испания се нуждае от българска работна ръка и се стараем да канализираме нещата. През октомври 2003 г. се подписа Спогодба за регулиране на трудовата миграция между двете държави и въпреки че още не е официално ратифицирана, тя се прилага временно още от ноември миналата година. Расте броят на хората, които отиват на работа у нас. Понастоящем имаме около 45 000 легално работещи българи. Основно те са шофьори на тирове, работят в строителството, металургията, селското стопанство. Славят се с много добра квалификация. Има два начина да се отиде на работа в Испания. Единият е чрез тази Спогодба за миграция със съдействието на българската Агенция по заетостта. По тази линия на българските граждани е гарантирано, че като отидат в Испания, ще имат трудов договор и работна виза. Има и друг начин - всеки самостоятелно да търси трудов договор, което означава, че даденото лице трябва да получи разрешение за работа и работна виза.

- Испания изтегли своя контингент от Ирак, но това не означава, че няма да продължава да си сътрудничи с България в борбата срещу международния тероризъм. Кои са основните аспекти на това сътрудничество?


- Испания твърдо е решила да продължи да се бори срещу тероризма. За целта трябва да се подобри полицейското сътрудничество, а силите за сигурност трябва да бъдат все по-добре подготвени. Едновременно с това обаче Испания съзнава, че проблемите с тероризма не се решават само с полиция и войска. Трябва да се потърсят други средства, да се лансират нови идеи. Ето защо министър-председателят Родригес Сапатеро лансира в ООН предложението да се свика среща между цивилизациите, чиято цел е да се създаде форум от високопоставени личности, които да търсят пътища западната цивилизация и арабските и ислямските страни да се почувстват разбрани. Всички да допринасят идеи, за да се създават връзки на разбирателство между отделните общества, които традиционно са имали тесни контакти. Историята на Испания е добър пример за това. Западните общества искат да докажат, че единствено пътят на диалога, на сигурността, на разбирателството може да ни сближи и да намали големия натиск, който определени групи упражняват в дадени страни. Тези групи попадат в ръцете на безсъвестни хора, чиято единствена задача е да рушат. Целта ни е обществата, които са генерирали терористични елементи, да бъдат сигурни, че Испания и страните, които участват в този диалог между цивилизациите, да знаят, че имаме волята да помагаме, да разбираме, да толерираме, като и ние искаме да бъдем разбирани и толерирани.

- За България говорите като за сигурен член на ЕС през 2007 г., а какво смятате за приемането на Турция в тази организация?


- Испания подкрепя започването на преговорите на ЕС с Турция. Знаем, че в Европа има сили, които работят в различни посоки. Не всички са съгласни тя да стане член на ЕС. Правителството на Ердоган полага огромни усилия, за да докаже, че Турция може да бъде приета в ЕС.

- За един дипломат какво означава да е посланик в страна, в която министър-председателят не само има такива тесни връзки с Испания, но е и личен приятел на крал Хуан Карлос?


- Това е голяма отговорност. Мое задължение е да стимулирам отношенията. Когато тази страна има министър-председател, какъвто гражданите й избраха, очакванията от посланика на Испания са големи. Трябва да се развиват двустранните връзки. И точно това ще правя. На разположение съм на българските власти, за да сътрудничим за укрепване на връзките ни. Испания познава Симеон Сакскобургготски като изключителна личност и ние много го ценим. Успехът на посещението на българския министър-председател у нас в края на септември т.г. не можеше да бъде по-голям. Българската преса добре отрази това посещение. Топлите чувства, които прояви към него Н. В. крал Хуан Карлос и личните връзки, които те отдавна поддържат, също бяха много важен елемент. Това, че нашият крал му връчи Ордена на "Златното руно" е нещо повече от символ, това означава, че за Испания той е министър-председател, почетен много специално, него не го посрещаме както е обичайно за личност от такъв ранг, за нас той е пръв сред равни.

- Днес връчвате акредитивни писма. На президента на България ще предадете официално послание, но какво бихте казали на обикновения българин?


- Ще кажа, че Испания е отворена и щедра страна, която обича да помага на близките й страни, с които има общи неща и които в дадени области се нуждаят от помощта й. Много се радвам, че съм в България, а България е Европа, тази Европа, която аз познавам отдавна и която много се променя. Искам да работя за тази страна, да бъда полезен и се надявам, когато си замина и направя равносметка, да мога да кажа, че нещата са се развили добре и аз съм допринесъл те да станат още по-добри.Видяно: 1328Мнения: 0

Общи данни
ИСПАНИЯ
Видяно: 1876   Мнения:0


Видяно: 49   Мнения:0

Данни за ИСРП от испанския печат
Видяно: 221   Мнения:0


Видяно: 0   Мнения:0

Известни личности
Аснар събира световни лидери за сватбата на щерка си
Видяно: 868   Мнения:0

Балтасар Гарсон - кошмарът на прегрешилите големци
Видяно: 1242   Мнения:0

Испанският крал иде пак 10 години по-късно
Видяно: 934   Мнения:0

ПАБЛО ПИКАСО - (1881-1973)
Видяно: 6129   Мнения:1

Хосе Луис Родригес Сапатеро - един прагматичен лидер
Видяно: 1369   Мнения:0

Салвадор Дали е имал проблеми със закона
Видяно: 1003   Мнения:0

Дон Леополдо де Луис, поетът между два ангела
Видяно: 801   Мнения:0

Анхел Мария де Лера
Видяно: 817   Мнения:0

Сватбата на испанския престолонаследник - едно жизнерадостно ново начало
Видяно: 1854   Мнения:0

Летисия - журналистката, която един ден ще стане кралица на Испания
Видяно: 1895   Мнения:0

Принц Фелипе - най-желаният ерген в Европа
Видяно: 1387   Мнения:0

Жозеп Борел - новият председател на Европарламента
Видяно: 706   Мнения:0

Отиде си Антонио Гадес - кралят на фламенкото
Видяно: 1479   Мнения:0

Калина става нестинарка
Видяно: 870   Мнения:0

Китин и Калина възродиха празник в пустинята
Видяно: 1674   Мнения:0

Крал Хуан Карлос на лов за мечки в Румъния
Видяно: 937   Мнения:0

Бракът на Симеон с Маргарита разбунил духовете в Мадрид
Видяно: 2013   Мнения:0

Децата на Симеон сред 2-ма крале в Мароко
Видяно: 1045   Мнения:0

Дани Алкайде - испанският Стоичков
Видяно: 779   Мнения:0

Конституциони вълнения заради бременна принцеса
Видяно: 789   Мнения:0

Антонио Бандерас в София: Няма да изиграя само онази роля, която не ми предложат
Видяно: 0   Мнения:0

Карлос Саура, испански кинорежисьор: Важното е не коя роля ще ти се падне в живота, а как ще я изиграеш
Видяно: 0   Мнения:0

Как испанският премиер изневери на прякора си “Бамби“
Видяно: 669   Мнения:0

Кралски вълнения
Видяно: 203   Мнения:0

Сестри за милиони
Видяно: 365   Мнения:0

Сапатеро – човекът, който държи на думата си
Видяно: 217   Мнения:0

Амазонките на Сапатеро
Видяно: 208   Мнения:0

Педро Крус Виялон, генерален адвокат на Съда на ЕС
Видяно: 194   Мнения:0

Хабанерата на Тринидад
Видяно: 208   Мнения:0

Неукротимата маха
Видяно: 247   Мнения:0

Испански шах
Видяно: 209   Мнения:0

Балтасар Гарсон срещу Франсиско Франко
Видяно: 210   Мнения:0

Балтасар Гарсон осъден в Мадрид
Видяно: 233   Мнения:0

Слонският гаф на краля
Видяно: 211   Мнения:0

Галисийският касиер
Видяно: 224   Мнения:0

Добре дошъл, мистър ЕвроВегас!
Видяно: 234   Мнения:0

За едни криза, за други миза
Видяно: 170   Мнения:0

Артур Мас, премиер на Каталуня - отцепникът
Видяно: 98   Мнения:0

Катарската връзка на Иняки Урдангарин
Видяно: 145   Мнения:0

Отиде си Пако де Лусия - фламенкото осиротия
Видяно: 0   Мнения:0

Хавиер Бардем скара Мароко и Франция
Видяно: 0   Мнения:0

Отиде си Адолфо Суарес, Рицарят на демокрацията
Видяно: 0   Мнения:0

Новият преход на краля
Видяно: 0   Мнения:0

Педро Санчес е новият лидер на испанските социалисти
Видяно: 0   Мнения:0

Интервю с Колумб
Видяно: 0   Мнения:0

Отиде си най-титулованата аристократка в света
Видяно: 0   Мнения:0

Култура
Награди "Принцът на Астурия 2003"
Видяно: 976   Мнения:0

Испанският абстракционист Жорди Тейшидор представя в София изложба от музика, поезия, ред и геометрия
Видяно: 851   Мнения:0

Оскар Тускетс Бланка в неговия лабиринт
Видяно: 919   Мнения:0

В Барселона поставят операта "Да бъдеш Бог"
Видяно: 876   Мнения:0

Студенти представят България на "Барселона 2004"
Видяно: 678   Мнения:0

Нов президент на агенция ЕФЕ
Видяно: 884   Мнения:0

Изложба на Хоан Миро в София
Видяно: 1069   Мнения:0

Джон Малкович дебютира като постановчик в Барселона
Видяно: 700   Мнения:0

Изложба за Рафаел Алберти в Народната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий"
Видяно: 2467   Мнения:0

Виола и пиано на финала на испанската културна програма
Видяно: 713   Мнения:0

В ИСПАНИЯ Е ВРЕМЕ ЗА ДЖАЗ
Видяно: 747   Мнения:0

Испанският посланик откри концерт на световноизвестен китарист в зала "България"
Видяно: 1972   Мнения:0

Юбилейна седмица на испанското и ибероамериканското кино в София
Видяно: 0   Мнения:0

Хавиер Марискал: Дизайнът е общуване
Видяно: 0   Мнения:0

Айтор де Мендисабал с изложба в София
Видяно: 0   Мнения:0

Испански авангардист събра елита на “Шипка” 6
Видяно: 667   Мнения:0

Графики и офорти на Миро в НДК
Видяно: 699   Мнения:0

Мануел Идалго представи новата си книга
Видяно: 620   Мнения:0

Испански сарсуели в зала “България”
Видяно: 713   Мнения:0

Дон Кихот 400 години по-късно
Видяно: 697   Мнения:0

Седмица на иберамериканското кино
Видяно: 695   Мнения:0

Цигуларката-виртуоз Летисия Морено в София
Видяно: 1050   Мнения:0

Публикуваха неиздавани поеми на Хуан Рамон Хименес
Видяно: 985   Мнения:0

С ТАЛАНТ СРЕЩУ МРАКА
Видяно: 197   Мнения:0

Изложба на Пикасо в София
Видяно: 233   Мнения:0

Испанска изложба “dissenyes o diseñas?”(“ДИЗАЙН/ДИЗАЙН?”)в Съюза на българските художници
Видяно: 223   Мнения:0

Три цвята: червено
Видяно: 270   Мнения:0

“Капричос” на Гоя в София
Видяно: 209   Мнения:0

КРАЛЯТ НА АКОРДЕОНА ПРИСТИГА ЗА КОНЦЕРТ У НАС
Видяно: 240   Мнения:0

ВИЗИ ЗА СВОБОДА. ИСПАНСКИТЕ ДИПЛОМАТИ И ХОЛОКОСТЪТ
Видяно: 244   Мнения:0

СПОДЕЛЕНИ ПЪТИЩА. 10 испански фотографи
Видяно: 213   Мнения:0

Пътят на Сантяго. Първият европейски културен маршрут
Видяно: 208   Мнения:0

ПЕТ ГОДИНИ ИНСТИТУТ "СЕРВАНТЕС"-СОФИЯ
Видяно: 227   Мнения:0

Луис Гарсия Монтеро: Когато много бързаш, започваш да мислиш с краката
Видяно: 256   Мнения:0

ПОРЕДНА СЕДМИЦА НА ИСПАНСКОТО И ИБЕРОАМЕРИКАНСКОТО КИНО В ЗАЛА "ЛЮМИЕР", 9 – 15 МАЙ 2011 Г.
Видяно: 208   Мнения:0

Фотоизложба на Луис Рамон Марин
Видяно: 218   Мнения:0

Ладино дива ще омайва София
Видяно: 283   Мнения:0

ОГНЕНО ФЛАМЕНКО С РОХАС, РОДРИГЕС И NUEVO BALLET ESPANOL
Видяно: 209   Мнения:0

Бернардо Ачага, баски писател: Проблемът не е в идентичността, а в бедността
Видяно: 0   Мнения:0

Контакти с България
Испанският посланик се изявява като PR-агент на България
Видяно: 1619   Мнения:0

Испанският крал иде пак 10 години по-късно
Видяно: 934   Мнения:0

Георги Първанов участва в траурната церемония за жертвите от 11 март в Мадрид
Видяно: 653   Мнения:0

Консултации между българското и испанското МВнР
Видяно: 658   Мнения:0

Испанският абстракционист Жорди Тейшидор представя в София изложба от музика, поезия, ред и геометрия
Видяно: 851   Мнения:0

Испания и България - приоритетна програма за културни прояви
Видяно: 953   Мнения:0

ИСПАНСКИ ЖУРНАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ
Видяно: 1044   Мнения:0

"Рока" представи новата си дизайнерска линия "Дама Сенсо"
Видяно: 803   Мнения:0

Юбилеен випуск на Испанската гимназия
Видяно: 3224   Мнения:0

Шумен превзе Мадрид
Видяно: 1765   Мнения:0

Зоя Пенкова, оцеляла при атентатите в Мадрид: Помня лицeто на смъртта
Видяно: 918   Мнения:0

Станишев на гости на Сапатеро
Видяно: 693   Мнения:0

ИСПАНСКИ ТАНЦИ ВЪВ ВАРНА
Видяно: 1151   Мнения:0

Срокове за изпитите DELE
Видяно: 1284   Мнения:0

Адела Клементе де Педрет, почетен консул на България в Барселона:Научете се да се продавате
Видяно: 2493   Мнения:2

Испанската преса за предстоящата визита на Симеон Сакскобургготски в Мадрид
Видяно: 710   Мнения:0

Българският премиер Симеон Сакскобургготски подари на испанския крал Хуан Карлос Първи малко куче, порода българска овчарка
Видяно: 986   Мнения:0

Визита на Симеон Сакскобургготски в Мадрид
Видяно: 672   Мнения:0

Симеон рекламира България като "Елдорадо" на Нова Европа
Видяно: 668   Мнения:0

България е в плановете на испанските инвеститори, според Лидия Шулева и Павел Езекиев
Видяно: 925   Мнения:0

Симеон: Ключът за Ирак е в Палестина
Видяно: 660   Мнения:0

Сапатеро: България и Испания са в стратегически съюз
Видяно: 669   Мнения:0

Българите в Мадрид: дойдох, видях, усвоих
Видяно: 2460   Мнения:1

Неосиновените синове на Мадрид
Видяно: 807   Мнения:0

Хосе Анхел Лопес Хорин: В един лагер сме за Ирак, но преследваме целта по различен начин
Видяно: 786   Мнения:0

Музикална фиеста за празника на Испания
Видяно: 2135   Мнения:0

Слушаме испански сарсуели в зала "България"
Видяно: 766   Мнения:0

Сеговия – българската следа
Видяно: 1521   Мнения:0

БЪЛГАРИЯ И ИСПАНИЯ ИМАТ ОБЩИ ПРОБЛЕМИ
Видяно: 1129   Мнения:0

Президентът Георги Първанов награди испанския посланик Хосе Анхел Лопес Хорин с орден "Мадарски конник" - първа степен
Видяно: 690   Мнения:0

Мигел Анхел Моратинос, Министър на външните работи на Испания: Без да вдига шум, Испания ви помага за делото в Либия
Видяно: 658   Мнения:0

Фернандо Ариас Гонсалес, испански посланик у нас: АКО СХВАЩАТЕ БУКВАЛНО СИМЕОН, НЕ ГО РАЗБИРАТЕ
Видяно: 1327   Мнения:0

Фернандо Ариас: НАДЯВАМ СЕ УСПОРЕДНО С ИЗБОРИТЕ ДОГОДИНА ДА ПРОДЪЛЖИТЕ И ПОДГОТОВКАТА ЗА ЧЛЕНСТВО В ЕС
Видяно: 649   Мнения:0

Посланикът на Испания връчи акредитивните си писма
Видяно: 670   Мнения:0

Първанов подкрепя за инициативата на Сапатеро за "Съюз на цивилизациите"
Видяно: 612   Мнения:0

Испанският посланик очаква децата си за празниците
Видяно: 1062   Мнения:0

Испанската Гражданска гвардия иззе 137 кг кокаин близо до мястото, където бяха задържани български трафиканти на дрога
Видяно: 1752   Мнения:0

МВР на Испания благодари за тясното и ползотворно сътрудничество с българската полиция
Видяно: 725   Мнения:0

Фернандо Ариас Посланик на Кралство Испания: Вие си знаете, че имате испанско лоби за ЕС
Видяно: 688   Мнения:0

Българските служби са в постоянна връзка с испанските си колеги за разбитата престъпна мрежа, заяви ген. Борисов
Видяно: 724   Мнения:0

“Рока” с 5 млн. артикула за баня
Видяно: 728   Мнения:0

Фернандо Ариас, посланик на Кралство Испания: Няма катастрофа за ЕС, не се вторачвайте в дати, на прав път сте
Видяно: 697   Мнения:0

Най-големият завод на “Рока Груп” на Балканите е в Каспичан
Видяно: 1088   Мнения:1

Антонио Бандерас в София:Няма да изиграя само онази роля, която не ми предложат
Видяно: 0   Мнения:0

Карлос Саура, испански кинорежисьор: Важното е не коя роля ще ти се падне в живота, а как ще я изиграеш
Видяно: 0   Мнения:0

Хавиер Марискал: Дизайнът е общуване
Видяно: 0   Мнения:0

Мануел Муньос Идалго, испански поет и драматург: Боли ме, че България е тъй разединена
Видяно: 0   Мнения:0

Испански ордени за две българки
Видяно: 0   Мнения:0

Айтор де Мендисабал с изложба в София
Видяно: 0   Мнения:0

Пепел от стих - изложба на Фернандо Ервас и Нина Николова в Експо Баня Център
Видяно: 0   Мнения:0

Игнасио Рамоне, директор на “Монд дипломатик”: Влезте в Европа на народите
Видяно: 1936   Мнения:0

Старото посолство на САЩ стана институт “Сервантес“
Видяно: 724   Мнения:0

Двуезична книга сравнява българи и испанци
Видяно: 879   Мнения:0

Нови пътища стимулират туризма в Родопите с испанска помощ
Видяно: 760   Мнения:0

Българите в Испания - от моряка Алонсо де Охеда, през Гражданската война, та до днешните имигранти
Видяно: 1176   Мнения:0

Бойко Борисов зарадва испански инвеститор
Видяно: 626   Мнения:0

ФАКТИЧЕСКИ БЪЛГАРИЯ ВЕЧЕ Е ЧЛЕН НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ
Видяно: 747   Мнения:0

Испания хвана бос на родната автомафия
Видяно: 876   Мнения:0

Мадрид разби наша наркобанда
Видяно: 692   Мнения:0

Наш мафиот в Испания бере душа с 3 куршума в главата
Видяно: 1307   Мнения:0

Испания закопча шестима наши трафиканти на хероин
Видяно: 680   Мнения:0

Посланик хвали свободата на словото у нас
Видяно: 661   Мнения:0

БЪЛГАРИЯ ВЪРВИ ПО СТЪПКИТЕ НА ИСПАНИЯ
Видяно: 604   Мнения:0

Рока България АД получи наградата за перфектна фирма сред големите предприятия с чуждестранно участие
Видяно: 802   Мнения:0

Рока придобива 50 процента от Козмик Груп
Видяно: 561   Мнения:0

Рока България АД е една от първите компании, отличени с Business Superbrands награда в България
Видяно: 581   Мнения:0

Рока затвърди лидерската си позиция на Индийския пазар на продукти за баня
Видяно: 555   Мнения:0

НОВОСТИ РОКА БЪЛГАРИЯ 2008
Видяно: 921   Мнения:0

Poка придоби тайванска високотехнологична компания
Видяно: 24   Мнения:0

Серхио Кастро е новият Изпълнителен директор на Рока България АД
Видяно: 576   Мнения:0

Звезда на фламенкото в НДК
Видяно: 602   Мнения:0

Негово Превъзходителство ХОРХЕ ФУЕНТЕС МОНСОНИС-ВИЛАЙОНГА, посланик на Кралство Испания: БУКВИТЕ ВИ МЕ ЗАТРУДНЯВАТ, НО АЗБУКАТА ВИ Е КРАСИВА
Видяно: 417   Мнения:0

Испания ще ни помага за еврофондовете
Видяно: 222   Мнения:0

Безплатна порция алтернативно кино от Испания и Латинска Америка в “Люмиер”
Видяно: 232   Мнения:0

Сертификат за Фери Груп
Видяно: 192   Мнения:0

На гурбет в Испания
Видяно: 237   Мнения:0

Фери Груп представи проектите си в България
Видяно: 261   Мнения:0

Българско участие във форум на ОССЕ в Кордоба
Видяно: 190   Мнения:0

Поезията на Живка е дъщеря на болката
Видяно: 235   Мнения:0

Изгубени в превода на еврофондовете
Видяно: 190   Мнения:0

България – пример за “Алианса на цивилизациите”
Видяно: 212   Мнения:0

Стипендии за испанските гимназии
Видяно: 218   Мнения:0

Мануел Фери, президент на “Фери Груп”: Туризмът и земеделието ще са чудесата на България
Видяно: 185   Мнения:0

Испанцине видяха Елдорадо в България
Видяно: 253   Мнения:0

Проектът “Етния Комуникасион” и България
Видяно: 191   Мнения:0

Късметът да си българин в Мадрид
Видяно: 242   Мнения:0

Вечер на съвременната българска поезия в Мадрид
Видяно: 226   Мнения:0

Българска авторка взе литературна награда в Мадрид
Видяно: 198   Мнения:0

Изпълнителният директор на “Рока България” АД Серхио Кастро: Докосвам се до хубостта и при всяко свое влизане в изложбената зала на “Рока” в София
Видяно: 184   Мнения:0

Смях без граница
Видяно: 185   Мнения:0

Автономното правителство на Мадрид финансира създаването на младежки социално-образователен център в Търговище
Видяно: 209   Мнения:0

Хорхе Фуентес, посланик на Испания в България: Не губете повече нито едно евро!
Видяно: 236   Мнения:0

Аплаузи от испанското председателство на ЕС за “Октопод”
Видяно: 208   Мнения:0

Министър Николай Младенов удостоява испанския посланик Хорхе Фуентес със “Златна лаврова клонка”
Видяно: 202   Мнения:0

Седмица на испанското и ибероамериканското кино - за 17-и път в София (16 МАЙ 2010 г.)
Видяно: 205   Мнения:0

Испанска връзка
Видяно: 247   Мнения:0

Кръгла маса “Интегрирането на българските граждани в Испания”
Видяно: 194   Мнения:0

Българче поема към Перу и Испания с Рута Кетцал
Видяно: 450   Мнения:0

Българите в Испания нямат намерение да се връщат
Видяно: 206   Мнения:0

МИЕТ показва потенциала на България за културен и СПА туризъм на международното изложение FITUR в Мадрид
Видяно: 206   Мнения:0

Н. Пр. Рафаел Мендивил Пейдро: Ако Европа не е единна, ще потъне
Видяно: 220   Мнения:0

Испанският посланик издигнат на висш пост в Мадрид
Видяно: 205   Мнения:0

Българската Пасионария от Мадрид
Видяно: 232   Мнения:0

Българче поема из Колумбия и Испания
Видяно: 234   Мнения:0

Чалга ли е цветистият език?
Видяно: 230   Мнения:0

В обновената след ремонт Испанска гимназия „Мигел де Сервантес”: НА УРОК С ДОН КИХОТ
Видяно: 416   Мнения:0

Испанският посланик дон Хосе Луис Тапиа пред Klassa.bg: Целта на моя мандат е да доведа повече испански фирми в България
Видяно: 159   Мнения:0

Ще се намери ли медиатор, който да попречи на закриването на Института "Сервантес"?
Видяно: 191   Мнения:0

Н. Пр. Хосе Луис Тапиа, посланик на Испания: Който има повече, трябва и да дава повече
Видяно: 98   Мнения:0

Испанци идат за бизнес в България
Видяно: 90   Мнения:0

Испански паралели
Видяно: 88   Мнения:0

Кризата: българският и испанският ракурс
Видяно: 118   Мнения:0

Софийският пример на „Сервантес”
Видяно: 84   Мнения:0

Дипломира се двадесетият випуск на Испанската гимназия
Видяно: 62   Мнения:0

РОКА дава стипендии на студенти да учат испански
Видяно: 7   Мнения:0

Изпълнителният директор на Рока България АД, Серхио Кастро вече отговаря за мениджмънта на компанията Рока на Балканите
Видяно: 0   Мнения:0

Композицията We Are Water на Теодосий Спасов звуча в изпълнение на кавал, гайда и тъпан в Световния ден на водата
Видяно: 0   Мнения:0

Варненче тръгва с Рута Кетцал из Панама, Испания и Белгия
Видяно: 0   Мнения:0

Коледен концерт с класическа музика, организиран от Институт Сервантес и Рока България
Видяно: 0   Мнения:0

Испански реверанс към сефарадските евреи
Видяно: 0   Мнения:0

Дарение на Рока България за бежански центрове
Видяно: 0   Мнения:0

Пищен спектакъл в София на Националния балет на Испания
Видяно: 0   Мнения:0

Кралски отличия за двама испански бизнесмени у нас
Видяно: 0   Мнения:0

Рафаел Алварадо - седем десетилетия по моста на думите
Видяно: 0   Мнения:0

Испанска пролет в София
Видяно: 0   Мнения:0

Пикасо с изложба у нас
Видяно: 0   Мнения:0

Живка Балтаджиева, поетеса: Ще преобразим света, ако започнем от себе си
Видяно: 0   Мнения:0

Поетични срещи между Испания и България
Видяно: 0   Мнения:0

Мигел Саенс, член на Испанската кралска академия: Силата на думите може да преобърне света
Видяно: 0   Мнения:0

Испански министър лансира у нас „Марката Испания”
Видяно: 0   Мнения:0

Светът през „Лявото око” на 12 фотографки
Видяно: 0   Мнения:0

Как испанските социалисти опряха до Станишев
Видяно: 0   Мнения:0

Доайенът на българската испанистика
Видяно: 0   Мнения:0

ЗЛАТНО ПЕРО от СБЖ и ОБЕДИНИТЕЛ НА КУЛТУРИ от СИЖБ за Хавиер Валдивиелсо
Видяно: 0   Мнения:0

Испания и България: 110 години дипломатически отношения – една възможност да се замислим за бъдещето
Видяно: 0   Мнения:0

Забележителности
Барселона - най-космополитният град в Испания
Видяно: 2053   Мнения:0

Виното на Испания
Видяно: 5731   Мнения:0

Блясък и романтика по испански
Видяно: 996   Мнения:0

Испанските фиести - безкраен празник
Видяно: 946   Мнения:0

Гранада - Диадемата на ислямския свят в Испания
Видяно: 1014   Мнения:0

Мадрид - градът на мечката и ягодовото дърво
Видяно: 2980   Мнения:0

Саламанка - Исторически център на знанието
Видяно: 1375   Мнения:0

Севиля - вратата на Испания към Новия свят
Видяно: 865   Мнения:0

Толедо - градът на Ел Греко
Видяно: 1284   Мнения:0

Кулинарни традиции на Испания
Видяно: 7860   Мнения:4

Валенсия - очарованието на много векове в един град
Видяно: 4626   Мнения:0

Лас Файас - карнавал, заря и огън
Видяно: 2459   Мнения:0

Памплона - рога, копита и тръпка
Видяно: 1442   Мнения:0

Ще върне ли Дон Домат туристите в Испания?
Видяно: 686   Мнения:0

Барселона - една мечта, превърнала се в реалност
Видяно: 819   Мнения:0

Барселона на един дъх
Видяно: 766   Мнения:0

Световният младежки фестивал в Барселона изгражда нов свят
Видяно: 654   Мнения:0

С билет от “Аламбра” Колумб поел към Америка
Видяно: 1762   Мнения:0

Коледа и Нова година в Мадрид – 4 години по-късно
Видяно: 1148   Мнения:0

Авторски анализи
Изборите в Испания - махмурлук за войнолюбците
Видяно: 648   Мнения:0

Испания с ключова роля за Европа след изненадващата смяна в Мадрид
Видяно: 677   Мнения:0

Много шум за една магданозена скала
Видяно: 691   Мнения:0

Сапатеро станал политик заради дядо си
Видяно: 2137   Мнения:0

ИЗМАМНИЯТ СИМВОЛ НА ИСПАНИЯ
Видяно: 2706   Мнения:0

Испанците се прехласнаха по Летисия - принцесата на Астурия
Видяно: 1900   Мнения:0

Гибралтар - препъникамъкът между Лондон и Мадрид
Видяно: 691   Мнения:0

Ще сдобри ли Симеон Сапатеро с Буш?
Видяно: 644   Мнения:0

ИСПАНИЯ: ПЪТУВАНЕ ВЪВ ВРЕМЕТО
Видяно: 1710   Мнения:0

У нас не виреят политици като Сапатеро
Видяно: 610   Мнения:0

Ужасът в Мадрид: Година по-късно
Видяно: 737   Мнения:0

Мадрид 11 март: Кой е виновният?
Видяно: 650   Мнения:0

“Бяла нощ” в Мадрид
Видяно: 760   Мнения:0

Щурм по суша от Мароко хвърли Европа в паника
Видяно: 684   Мнения:0

Българите в Испания - от моряка Алонсо де Охеда, през Гражданската война, та до днешните имигранти
Видяно: 2962   Мнения:0

Испания променя конституцията си заради бъдеща кралица
Видяно: 770   Мнения:0

Косовски синдром налегна Испания
Видяно: 713   Мнения:0

Да се пренесеш в миналото в Бехар
Видяно: 13993   Мнения:1

Проф. Мануел Торес: Съюзът на цивилизациите ще дойде с образованието
Видяно: 192   Мнения:0

ЕТА нокаутира Сапатеро
Видяно: 169   Мнения:0

Сапатеро се засилва за втори мандат
Видяно: 181   Мнения:0

Антъни Бийвър, историк: “Насилието се ражда от страха”
Видяно: 213   Мнения:0

Левица, демокрация и гласове
Видяно: 208   Мнения:0

Нова сцена
Видяно: 209   Мнения:0

Криза с дъх на ягоди
Видяно: 192   Мнения:0

Робин Худ пак е тук
Видяно: 189   Мнения:0

Диего Лопес Гаридо, държавен секретар на Испания за Европейския съюз: Това ще е най-важният Европейски парламент
Видяно: 167   Мнения:0

Мануел Ривас: Европа трябва да се роди отдолу
Видяно: 190   Мнения:0

Анхел Виняс: Не чакайте лява политика от дясна Европа
Видяно: 186   Мнения:0

Сърдитите млади хора от площадите
Видяно: 219   Мнения:0

Мистерия с бактерията убиец
Видяно: 193   Мнения:0

Защо „испанската революция” не стига до България
Видяно: 207   Мнения:0

Емилиано Гарсия-Пахе Санчес: Някогашният интернет е бил в Толедо
Видяно: 209   Мнения:0

Спасяването на Испания
Видяно: 205   Мнения:0

Мълчанието на Рахой
Видяно: 180   Мнения:0

Думи на Педро Олаля, отправени от Атина
Видяно: 179   Мнения:0

Рахой извади секирата
Видяно: 205   Мнения:0

Българската Пасионария от Мадрид
Видяно: 206   Мнения:0

Възмутените идат
Видяно: 218   Мнения:0

Възмутени и възмутителни : поглед от „Пуерта дел сол”
Видяно: 4092   Мнения:0

Пропукването на Испания
Видяно: 78   Мнения:0

Игра с огъня в Южна Европа
Видяно: 81   Мнения:0

Рахой в черната дупка на черната каса
Видяно: 81   Мнения:0

Хосе Игнасио Торебланка: Нужна е светла перспектива, за да се издържи кризата
Видяно: 9343   Мнения:0

Проф. Хавиер Самора от Университета „Комплутенсе“ в Мадрид: Капитализмът продължава да функционира като казино
Видяно: 0   Мнения:0

Нови лица и ветрове в Испания
Видяно: 0   Мнения:0

Сатурновата дупка на Испания
Видяно: 0   Мнения:0

Рахой в троен обръч
Видяно: 0   Мнения:0

Podemos – генезис и перспективи
Видяно: 0   Мнения:0

Да, те могат. На ред е Испания
Видяно: 0   Мнения:0

„Подемос” изведе народа на улицата
Видяно: 0   Мнения:0

Как „Подемос” събра Дон Кихот и Санчо Панса
Видяно: 0   Мнения:0

„Подемос” е първа сила в Испания, сочи сондаж
Видяно: 0   Мнения:0

По следите на „Подемос” в Мадрид
Видяно: 0   Мнения:0

Цунамито "Подемос"
Видяно: 0   Мнения:0

Андалуското огледало
Видяно: 0   Мнения:0

Часът на „Подемос” и „Сюдаданос”
Видяно: 0   Мнения:0

Испанският обрат
Видяно: 0   Мнения:0

Сбогом на достойнството
Видяно: 0   Мнения:0

Испания и България: 110 години дипломатически отношения – една възможност да се замислим за бъдещето
Видяно: 0   Мнения:0

ИСПАНОЖУРНАЛИСТИ
Кои сме ние?

ИЗЯВИ НА СДРУЖЕНИЕТО И НЕГОВИ ЧЛЕНОВЕ

ДЕКЛАРАЦИЯ

Йон Хуаристи на гости на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Институтът "Сервантес" се засилва към България

Йон Хуаристи, директор на института “Сервантес”: 400 милиона говорят езика на Сервантес

СДРУЖЕНИЕ НА ИСПАНОГОВОРЯЩИТЕ ЖУРНАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ(списък на членовете)

ПРЕДСТАВЯНЕ НА САЙТА www.hispanoperiodistas.com

Среща с главната редакторка на кубинското списание "Мухерес" Исабел Мойа

Исабел МОЙА, главен редактор на хаванското женско сп. "Мухерес", пред "Труд": На Куба й е нужен нов мъж

Държавният секретар на Испания по европейските въпроси гостува на СИЖБ

Алберто Наваро: Няма да се караме заради Ирак

Кръгла маса “Испания и испаноезичният свят в България” – 26.11.2004

Погледът на Мелчор Фернандес: България, видяна от Испания

Среща на СИЖБ с Мелчор Фернандес

Писма до СИЖБ по повод Кръглата маса "Испания и испаноезичният свят в България"

Посланиците на Испания, Куба, Бразилия на коледна латинофиеста с журналисти

Кръгла маса "Медиите в демократичното общество", 03.10.2006 - под патронажа на Посолството на Испания в България

Кръгла маса "Чилийският 11 септември" за 100-годишнината ог рождението на президента Салвадор Алиенде и 35-годишнината от военния преврат в Чили, 11.09.2008 г., Софийски университет "Св. Кл. Охридски"

ХVІІІ конгрес на Световната асоциация на жените журналистки и писателки "Комуникациите и журналистиката в дигиталната ера", Сантяго де Чиле, 25-26 септември 2008 г.

Кръгла маса “Латинска Америка днес и България” - със съдействието на посолствата на Аржентина, Бразилия, Венесуела и Куба

ОТИДЕ СИ СВЕТЛАНА ПЛАШОКОВА, зам.-председател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ОТИДЕ СИ САМУЕЛ ФРАНСЕС, легендарно име в българската журналистика, член и съосновател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Да си спомним за Светлана Плашокова и Самуел Франсес

С ЕЗИКА НА СЪРЦЕТО - колеги и посланици отдадоха почит на Светлана Плашокова и Самуел Франсес

СТАТУТ НА КОНКУРСА ЗА ЖУРНАЛИСТИЧЕСКИ ПУБЛИКАЦИИ НА СДРУЖЕНИЕТО НА ИСПАНОГОВОРЕЩИТЕЖУРНАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ"

Конкурс за журналистически публикации на български или испански език „Светове и цветове” на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България”

Представяне на номинираните в журналистическия конкурс "Светове и цветове" в чест на 10-годишнината от основаването на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България – 16 декември 2013 г.

Десет години Сдружение на испаноговорещите журналисти в България, връчване на журналистическите награди „Светлана Плашокова”, „Самуел Франсес” и „Светове и цветове”

Втори конкурс за журналистически публикации на български или испански език „Светове и цветове” - 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Връчване на наградите във второто издание на журналистическия конкурс „СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ” 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ПОБЕДИТЕЛИ в журналистическия конкурс „Светове и цветове” 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ТРЕТИ КОНКУРС "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ" - 2015 за журналистически публикации на български или испански език на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в третия журналистически конкурс на СИЖБ "Светове и цветове" - 2015

СИЖБ обявява четвъртото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2016

Солидарност с Барселона, отговорност пред хуманизма

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Четвъртия журналистически конкурс на СИЖБ „Светове и цветове” - 2016

СИЖБ обявява номинациите в Петия конкурс „Светове и цветове” - 2017

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Петия журналистически конкурс на СИЖБ „Светове и цветове” - 2017

СИЖБ обявява шестото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2018

ЗЛАТНО ПЕРО от СБЖ и ОБЕДИНИТЕЛ НА КУЛТУРИ от СИЖБ за Хавиер Валдивиелсо

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Шестия журналистически конкурс „Светове и цветове” - 2018

СИЖБ обявява седмото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2019

ПОКАНА ЗА СВИКВАНЕ НА ОБЩО СЪБРАНИЕ НА СИЖБ НА 4 ДЕКЕМВРИ 2019 ГОДИНА

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Седмия журналистически конкурс "Светове и цветове" - 2019

СИЖБ обявява осмото издание на конкурса „Светове и цветове” – 2020

ОСМИ КОНКУРС „СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ” - 2020 г. Оповестяване на резултатите

СИЖБ обявява деветото издание на конкурса „Светове и цветове” – 2021

ДЕВЕТИ КОНКУРС "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ" 2021 - оповестяване на резултатите
Партньори и спонсори31.1.2002 г.

Visitor: 4001411