Спонсори:

ИСПАНОСВЯТ
Испания

Испанският език и култура в света

Общи проблеми на Латинска Америка

Аржентина
Боливия
Венесуела
Гватемала
Доминиканска република
Еквадор
Колумбия
Коста Рика
Куба
Мексико
Никарагуа
Панама
Парагвай
Перу
Пуерто Рико
Салвадор
Уругвай
Хондурас
Чили
Португалският език и култура в света
Португалия
Бразилия
ВЕНЕЦУЕЛА, СТРАНА НА КРАСАВИЦИ И... НА ПЕТРОЛ

Самуел Франсес


След провала на десницата на референдума за президентския пост във Венецуела дори в САЩ се отрекоха от протежетата си
Венецуела – малката Венеция. Така нарекли испанските завоеватели земята, разположена на южния бряг на Карибско море. Сигурно заради многото красиви заливи, буйни реки и естествени водни канали, типични за тропическата й природа. Страна осем пъти по-голяма от България и с над двадесет милиона жители, смес от испанци, индианци, негри, азиатци и европейци. Може би тази смес обяснява и факта, че почти всяка година различните издания на Мис Свят непременно се оглавяват от някоя венецуелка. Една от най-големите производителки на сапунени телевизионни сериали, които разплакват жените по цял свят. Но и – а това може би е най-важното – пета износителка на петрол на планетата. А това я прави притегателен център за милиони пришълци от по-бедните съседни страни, които населяват бидонвилите край Каракас и другите по-големи градове на страната.
Именно петролът, източник на богатство за едни и причина за бедността на голямото мнозинство от венецуелците – е и причина за апетитите на САЩ и многонационалните компании и за перманентната нестабилност в управлението на страната, за редуващите се прогресивни правителства и военни преврати. Докато най-сетне преди няколко години за президент на страната бе избран Уго Чавес, който по невероятен начин съчетава в себе си стремежа към национален суверенитет и подобряване живота на бедните с подкрепата на армията. Сам излязъл от редиците на военните, опитал преди десетилетие да вземе властта с военен преврат, Чавес очевидно узря за решението си да се включи в демократичната парламентарна игра и дойде на власт този път с подкрепата на милиони избиратели. Верен на предизборните си обещания, той се опря на народните маси в усилията си да използва приходите от петрола за подобряване положението на бедните, за създаването на нови работни места и за строителството на евтини жилища. Затова, когато преди две години десницата направи опит да го свали с военен преврат, народът излезе на улицата и с подкрепата на по-голямата част от военните върна Чавес на президентския пост. Поощрявани от САЩ, които виждат в лицето на Чавес нов Фидел Кастро и не могат да преглътнат факта, че Венецуела изнася течно злато на преференциални цени за Куба, десните сили в страната предприеха обща стачка, която за дълго парализира петролната промишленост и повиши цените на течното злато на световните пазари, но отново претърпяха провал. /Този път за провала на стачката допринесе и друг “Фидел Кастро” – президентът на Бразилия Лула да Силва, който снабди Чавес с нужните количества петрол и предотврати дефицита му на венецуелския пазар./
Така се стигна до последния опит за сваляне на популярния държавен глава – състоялия се на 15 август референдум за неговата легитимност. Десницата събра милиони подписи в подкрепа на идеята. После се оказа, че много от тях са фалшиви, но Чавес все пак прие предизвикателството и обеща да се оттегли, ако за него бъдат подадени по-малко от гласовете /около три милиона и половина/, с които бе дошъл на власт. В присъствието на наблюдатели от САЩ, Латинска Америка и Европа и при небивала активност на избирателите, наложила удължаването на изборния ден поради чакащите пред бюрата опашки, Чавес събра 58 на сто от гласовете и убедително се наложи над опонентите си.
Сега вече и най-върлите му противници по света бяха принудени да признаят, че бедните, които са по-голямата част от населението на Венецуела, твърдо подкрепят своя водач. Дори най-влиятелният вестник в Щатите, “Ню Йорк Таймс”, писа в уводна статия, че очевидно “десницата не представлява мнозинството” в южноамериканската страна. А “Вашингтон Пост”, най-важният ежедневник в столицата на САЩ, направо призова опозицията да признае най-сетне законността на Чавес. В уводна статия от 19 август вестникът, който досега поддържаше твърда линия срещу венецуелския държавен глава, заявява, че е време не само опозицията във Венецуела, но и правителството на Джордж Буш да направят преоценка на отношението си към Чавес. Като призовава опозицията да се замисли за причините на своя провал и да признае легитимността на Чавес, “Вашингтон Пост” отбелязва, че той “заслужи доверието в себе си”. Според вестника, “Чавес е единственият, който говори за положението на бедните, докато опозицията “от десетилетия не проявява абсолютно никакъв интерес към техните проблеми и не се и опитва да обсъжда този въпрос.” Нещо повече, вестникът апелира администрацията на Буш, която дълго време водеше враждебна кампания против Чавес по въпросите на търговията, на връзките с Куба и други независими правителства в Латинска Америка и по проблемите на борбата срещу наркотрафика, “да подаде отново ръка” на Чавес и да потърси разбирателство с Венецуела.
В същото време “Вашингтон Пост” призовава Чавес да не използва победата си за разправа с опозицията и за ограничаване на демокрацията в страната, а да се опита да постигне обединение на цялото население.
Впрочем, засега не Чавес, а опозицията е тази, която упорито отказва да признае резултатите от референдума и търси подкрепата на международните наблюдатели за тяхното отричане. Макар и да се съгласиха на допълнителна проверка на вота, тези наблюдатели не отрекоха, че референдумът е протекъл при спазване на закона и отразява волята на електората. По този повод Тарек Уйлям Сааб, депутат от Движение Пета Република, изтъкна в парламента, че “десните останаха изолирани не само във Венецуела, но и в международен план... Защото те дълго време лъгаха международната общност, но тази общност вече познава фашистката същност на опозицията, която не се посвени да упрекне и бившия президент на САЩ Джими Картър, шеф на Центъра Картър и главен наблюдател на референдума. Представители на опозицията дори дивашки го нападнаха, докато се хранеше в един от ресторантите на Източен Каракас.”
Коментирайки отмяната от страна на Коста Рика на политическото убежище на Карлос Ортега, един от лидерите на опозицията във Венецуела, Уйлям Сааб заявява: “Сега би трябвало той да бъде задържан от властите и да заплати със затвор вредите, които нанесе на Венецуела и в частност щетите от стачката, възлизащи на около 15 милиарда долара”.
Ще тръгне ли Венецуела по пътя, посочен от депутата, или ще послуша съвета на“Вашингтон Пост” за търсене на национално обединение? Досегашното търпение, показано от Уго Чавес, ни кара да мислим, че той по-скоро ще избере втория път. Но дори така, на Буш му е все по-трудно да се пребори с лявата вълна в континента, доскоро смятан за послушен заден двор на Съединените щати.
Видяно: 724Мнения: 0

Общи данни
ВЕНЕЦУЕЛА
Видяно: 1285   Мнения:1

Известни личности
Гаменът от Каракас и голият крал
Видяно: 287   Мнения:0

Чавес става син и добър
Видяно: 230   Мнения:0

Чавес като Путин или два вота – една цел
Видяно: 221   Мнения:0

Фреди Гевара - венецуелският Кошлуков
Видяно: 323   Мнения:0

Феноменът Чавес
Видяно: 279   Мнения:0

Новата битка на Чавес
Видяно: 231   Мнения:0

Чавес пак е тук
Видяно: 92   Мнения:0

Тайната на Чавес
Видяно: 80   Мнения:0

Чавес се възнесе в митологията
Видяно: 88   Мнения:0

Култура
Ражда се “Боливарска Си Ен Ен”
Видяно: 645   Мнения:0

Контакти с България
Български картини са страстта на венецуелския посланик
Видяно: 1617   Мнения:0

Българското изкуство стигна до Венецуела
Видяно: 908   Мнения:0

Двустранните отношения Венецуела-България
Видяно: 1499   Мнения:0

БЪЛГАРИЯ И ВЕНЕЦУЕЛА - 30 години дипломатически отношения
Видяно: 3703   Мнения:1

ВЕНЕЦУЕЛА: В ЦЕНТЪРА НА НОВИНИТЕ
Видяно: 626   Мнения:0

ПОСЛАНИЦИ НА БЪЛГАРИЯ ПО СВЕТА
Видяно: 1240   Мнения:0

София Касидова подписва споразумение с Венесуела
Видяно: 661   Мнения:0

С храни, лекарства и строителство бизнесът ни може да пробие във Венецуела
Видяно: 1009   Мнения:0

Конституционна реформа във Венецуела
Видяно: 631   Мнения:0

Венецуелски щрихи
Видяно: 392   Мнения:0

Венецуелска офанзива и по българско направление
Видяно: 209   Мнения:0

С името на Боливар
Видяно: 85   Мнения:0

Венецуелското лице в България Елена Чики гледа винаги напред
Видяно: 12   Мнения:0

Три горещи души за Шоколад
Видяно: 17   Мнения:0

Тест по венецуелски
Видяно: 0   Мнения:0

Н. Пр. Ориета Капони: Венесуела обединява световни интелектуалци и се бори със заговори
Видяно: 0   Мнения:0

Н. Пр. Ориета Капони: Не Венесуела е заплаха за САЩ, а САЩ за Венесуела, за света и за мира
Видяно: 0   Мнения:0

Н. Пр. Ориета Капони: Продължаваме заветите на Боливар с борба срещу неолиберализма
Видяно: 0   Мнения:0

Приятели на Венесуела изразяват подкрепата си за нея
Видяно: 0   Мнения:0

Забележителности
Красотите на Каракас
Видяно: 1250   Мнения:0

Авторски анализи
Хорхе Валеро: Демокрацията трябва да се прави с морал
Видяно: 654   Мнения:0

Бивш десантчик разпалва полярни страсти във Венецуела
Видяно: 704   Мнения:1

Страсти като от сериали връхлитат латиноуправници
Видяно: 550   Мнения:0

Пучът във Венецуела лъха на петрол. И горчи на САЩ
Видяно: 844   Мнения:0

Пред референдума във Венецуела
Видяно: 596   Мнения:0

Странният диктатор Чавес
Видяно: 732   Мнения:1

ВЕНЕЦУЕЛА, СТРАНА НА КРАСАВИЦИ И... НА ПЕТРОЛ
Видяно: 723   Мнения:0

"Телесур" - южноамериканската "Ал Джазира"
Видяно: 607   Мнения:0

Правителството на Чавес е разядено от корупция
Видяно: 540   Мнения:0

НОВИЯТ ФИДЕЛ ИЛИ НОВИЯТ АЛИЕНДЕ?
Видяно: 535   Мнения:0

Венесуела - ново лице в Латинска Америка?
Видяно: 19899   Мнения:2

Тайната на Чавес
Видяно: 77   Мнения:0

Зрелостният изпит на чавизма
Видяно: 83   Мнения:0

Чавес се възнесе в митологията
Видяно: 69   Мнения:0

Пътни фрагменти от Венесуела
Видяно: 94   Мнения:0

Разполовената Венесуела
Видяно: 109   Мнения:0

50 истини за Уго Чавес и за Боливарската революция
Видяно: 8596   Мнения:0

Венесуела в огледалния свят
Видяно: 0   Мнения:0

Венесуела на мушката
Видяно: 0   Мнения:0

Венесуелски амплитуди
Видяно: 0   Мнения:0

ИСПАНОЖУРНАЛИСТИ
Кои сме ние?

ИЗЯВИ НА СДРУЖЕНИЕТО И НЕГОВИ ЧЛЕНОВЕ

ДЕКЛАРАЦИЯ

Йон Хуаристи на гости на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Институтът "Сервантес" се засилва към България

Йон Хуаристи, директор на института “Сервантес”: 400 милиона говорят езика на Сервантес

СДРУЖЕНИЕ НА ИСПАНОГОВОРЯЩИТЕ ЖУРНАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ(списък на членовете)

ПРЕДСТАВЯНЕ НА САЙТА www.hispanoperiodistas.com

Среща с главната редакторка на кубинското списание "Мухерес" Исабел Мойа

Исабел МОЙА, главен редактор на хаванското женско сп. "Мухерес", пред "Труд": На Куба й е нужен нов мъж

Държавният секретар на Испания по европейските въпроси гостува на СИЖБ

Алберто Наваро: Няма да се караме заради Ирак

Кръгла маса “Испания и испаноезичният свят в България” – 26.11.2004

Погледът на Мелчор Фернандес: България, видяна от Испания

Среща на СИЖБ с Мелчор Фернандес

Писма до СИЖБ по повод Кръглата маса "Испания и испаноезичният свят в България"

Посланиците на Испания, Куба, Бразилия на коледна латинофиеста с журналисти

Кръгла маса "Медиите в демократичното общество", 03.10.2006 - под патронажа на Посолството на Испания в България

Кръгла маса "Чилийският 11 септември" за 100-годишнината ог рождението на президента Салвадор Алиенде и 35-годишнината от военния преврат в Чили, 11.09.2008 г., Софийски университет "Св. Кл. Охридски"

ХVІІІ конгрес на Световната асоциация на жените журналистки и писателки "Комуникациите и журналистиката в дигиталната ера", Сантяго де Чиле, 25-26 септември 2008 г.

Кръгла маса “Латинска Америка днес и България” - със съдействието на посолствата на Аржентина, Бразилия, Венесуела и Куба

ОТИДЕ СИ СВЕТЛАНА ПЛАШОКОВА, зам.-председател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ОТИДЕ СИ САМУЕЛ ФРАНСЕС, легендарно име в българската журналистика, член и съосновател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Да си спомним за Светлана Плашокова и Самуел Франсес

С ЕЗИКА НА СЪРЦЕТО - колеги и посланици отдадоха почит на Светлана Плашокова и Самуел Франсес

СТАТУТ НА КОНКУРСА ЗА ЖУРНАЛИСТИЧЕСКИ ПУБЛИКАЦИИ НА СДРУЖЕНИЕТО НА ИСПАНОГОВОРЕЩИТЕЖУРНАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ"

Конкурс за журналистически публикации на български или испански език „Светове и цветове” на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България”

Представяне на номинираните в журналистическия конкурс "Светове и цветове" в чест на 10-годишнината от основаването на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България – 16 декември 2013 г.

Десет години Сдружение на испаноговорещите журналисти в България, връчване на журналистическите награди „Светлана Плашокова”, „Самуел Франсес” и „Светове и цветове”

Втори конкурс за журналистически публикации на български или испански език „Светове и цветове” - 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Връчване на наградите във второто издание на журналистическия конкурс „СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ” 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ПОБЕДИТЕЛИ в журналистическия конкурс „Светове и цветове” 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ТРЕТИ КОНКУРС "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ" - 2015 за журналистически публикации на български или испански език на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в третия журналистически конкурс на СИЖБ "Светове и цветове" - 2015

СИЖБ обявява четвъртото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2016

Солидарност с Барселона, отговорност пред хуманизма

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Четвъртия журналистически конкурс на СИЖБ „Светове и цветове” - 2016

СИЖБ обявява номинациите в Петия конкурс „Светове и цветове” - 2017

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Петия журналистически конкурс на СИЖБ „Светове и цветове” - 2017

СИЖБ обявява шестото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2018

ЗЛАТНО ПЕРО от СБЖ и ОБЕДИНИТЕЛ НА КУЛТУРИ от СИЖБ за Хавиер Валдивиелсо

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Шестия журналистически конкурс „Светове и цветове” - 2018

СИЖБ обявява седмото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2019

ПОКАНА ЗА СВИКВАНЕ НА ОБЩО СЪБРАНИЕ НА СИЖБ НА 4 ДЕКЕМВРИ 2019 ГОДИНА

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Седмия журналистически конкурс "Светове и цветове" - 2019

СИЖБ обявява осмото издание на конкурса „Светове и цветове” – 2020

ОСМИ КОНКУРС „СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ” - 2020 г. Оповестяване на резултатите

СИЖБ обявява деветото издание на конкурса „Светове и цветове” – 2021

ДЕВЕТИ КОНКУРС "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ" 2021 - оповестяване на резултатите
Партньори и спонсори31.1.2002 г.

Visitor: 4003006