Спонсори:

ИСПАНОСВЯТ
Испания

Испанският език и култура в света

Общи проблеми на Латинска Америка

Аржентина
Боливия
Венесуела
Гватемала
Доминиканска република
Еквадор
Колумбия
Коста Рика
Куба
Мексико
Никарагуа
Панама
Парагвай
Перу
Пуерто Рико
Салвадор
Уругвай
Хондурас
Чили
Португалският език и култура в света
Португалия
Бразилия
ФИДЕЛ КАСТРО, КОГОТО АЗ ПОЗНАВАМ

Габриел Гарсия Маркес


 Неговото призвание към словото.

 Неговата способност да привлича.

 Търси проблемите там, където са те.

 Поривите на въобръжението са характерни за неговия стил.

 Книгите отразяват много добре широтата на неговия вкус.

 Преустанови да пуши, за да има моралната сила да се
бори против тютюнопушеното.

 Харасва му да изпълнява кухненски рецепти,
до известна степен с усърдието на учен.

 Подържа се в превъзходно физическо състояние с гимнастика по няколко часа ежедневно, както и с често плуване.

 Несломимо търпение.

 Желязна дисциприна.

 Силата на въображението го завежда в непредвидеността.

 Така, както е важно да се научиш да работиш, е
важно да се научиш да почиваш. Уморен да разговаря, си почива, разговаряйки.

 Пише добре и му харесва да го прави.

 Най-големият стимул на неговия живот е емоцията на
риска.

 Изглежда, че импровизираната трибуна е неговото перфектно екологично средство. Винаги започва с почти недоловим глас в неопределена посока, но използва каквото и да е загатване за да спечели време педя по педя, докато сякаш като със силен удар завладява аудиторията. Това е вдъхновението, състоянието на неудържима и несравнима прелест, която могат да отрекат само тези, които не са имали щастието да го преживеят.

 Той е превъзходен антидогматик.

 Хосе Марти е неговия водещ автор, чиито идеи прилага с талант в кръвополитния порой на марксистката революция.

 С пълна увереност същността на самата му мисъл би могла да бъде в това, че да работиш с масите е преди всичко да се занимаваш с индивидите. Това би могло да обясни неговото абсолютно доверие в директния контакт с хората.

 Говори език според всеки случай и по различен начин убеждава в съответствие с различните събеседници. Знае да се постави на нивото на всеки един и разполага с обширна и разнообразна информация, която му позволява да се движи свободно в каквато и да било среда.

 Едно нещо се знае със сигурност, а именно, че където и да е, както и да е и с когото и да е, Фидел Кастро е там за да спечели.

 Поведението му пред провала, ако и да се случва минимално в ежедневния живот, изглежда, че се подчинява на личната му логика – даже не позволява да се провали и няма ни най-малък покой докато не успее да размени понятията, като превърне неуспеха в победа.

 Никой не може да бъде по-настоятелен от него, след като си е поставил за цел да достигне до дълбочината на
каквото и да било.

 Няма нито един колосален или милиметров проект, за който да не полага усилия със страхотна страст и специално, ако трябва да се изправи пред противника. Никога друг път не е с по-голям талант и с по-добър хумор. Някой, който счита, че го познава добре казва: “Нещата трябва да са много лоши защото Вие сте лъчезарен”.

 Повторенията са негов начин на работа. Например, темата за външния дълг на Латинска Америка беше се появила за първи път в неговите разговори преди приблизително две години и беше се развивала, разпространявала и задълбочавала. Първото, което каза като обикновено аритметичмно заключение е, че този дълг е неизплатим. След това се появи ескалация от открития – влиянието на дълга върху икономиката на страните, неговото политическо и социално отражение, голямото му влияние върху международните отношения, далновидното му значение за единната политика на Латинска Америка….. до постигнето на общо виждане, това, което той изложи на една Международна среща по тази тема и което беше доказано от времето.

 Неговата най-особена добродетел на политик е способността му да предвижда еволюцията на фактите и даже техните далечни последствия… но тази способност не е поради щастлива идея, а се дължи на много трудно и смело разсъждение.

 Неговия главен съветник е паметта му. Използува я, даже злоупотребява с нея за да държи речи или да изнася частни беседи с поразителни доводи и аритметрични изчисления с невероятна бързина. Изисква помощта на непрекъсната добре обработена информация.

 Неговата задача за акумулиране на информация започва още от момента на събуждането му. Закусва с не по-малко от 200 страници от целия свят, които държи до себе си. През деня му се изпращат спешни информации там където е той, изчислява, че всеки ден трябва да прочита около 50 документа, като към това трябва да се прибавят докладите на официалните служби, посетителите и всичко, което може да интересува неговото детско любопитство.

 Отговорите трябва да бъдат точни защото е способен да открие най-малкото противоречие в случайна фраза.

 Друг източник на жизнено необходима информация са книгите. Той е ненаситен читател. Никой не си обяснява как му стига времето, нито какъв е метода му на толкова четене и с такава бързина, ако и той да настоява, че няма нищо специално. Много пъти му се е занасяла книга на зазоряване, която той коментира на следващата сутрин. Чете, но не говори английски език. Предпочита да чете на испански и в какъвто и да е час е готов да прочете какъвто и да е текст попаднал му в ръцете.

 Той е обичаен читател на икономически и исторчески теми.

 Той е добър читател на литература, която следи с внимание.

 Има навика да задава бързо въпроси. Задава последователни въпроси като моментален картечен откос докато не открие защо, и защо, и защо накрая.

 Когато един посетител от Америка му казва набързо данните за консумирането на ориз от неговитге съотечественици, той прави на ум своите изчисления и казва: “Колко странно, че всеки човек изяжда приблизително два килограма ориз на ден”.

 Неговата основна тактика е да пита за неща, които знае за да потвърди своите знания и в някои случаи за да провери знанията на своя събеседник. Така знае как да се отнася с него след това. Не пропуска нито един случай за да се информира.

 По време на войната в Ангола на един официален прием описа една битка с такива подробности, че беше трудно да се убеди един европейски дипломат, че Фидел Кастро не е участвал в нея. Разказите му за залавянето и убийството на Че, за нападението на Президентския дворец “Монеда” и за смъртта на Салвадор Алиенде, както и за щетите от циклона “Флора”, представляват големи устни репортажи.

 Виждането му за бъдещето на Латинска Америка е същото като на Боливар и Марти, т.е. интегрална и автономна общност способна да движи съдбините на света.

 Страната, за която знае най-много след Куба са Съединените американски щати. Познава обстойно нравите на хората там, структурите на властта, намеренията на правителствата им. Това му е помогнало да избягва непрестанната буря на блокадата.

 По време на интервю от няколко часа, се спира на всяка тема, впуска се в подробностите, за които по-малко се мисли, като никога не омаловажава уточняването съзнавайки, че само една неправилно казана дума може да навреди непоправимо. Никога не е оставал нито един въпрос без отговор, колкото и да е провокативен. Никога не е загубвал търпение.

 По отношение на извъртането на истината за да не му се причинят повече трудности от колкото има, да, той го знае. На един служител направил това, му каза следното: “Крият ми истини за да не се безпокоя, но когато накрая ги открия ще умра с впечатлението, че съм изправен пред толкова истини, които не са ми казали. При това най-важните са тези, които се казват за да се прикрият слабости защото наред с огромните постижения, които поддържат революцията, нейните политически, научни, спортни и културни постижения, има колосална бюрократична некомпетентност, която засяга всички области на ежедневния живот и по-специално, семейното щастие.

 Когато говори с хората от улицата, разговора му придобива изразителността и истинската откровенност на реалните чувства. Наричат го Фидел. Заобикалят го без страх, говорят му на ти, спорят с него, противоречат му, търсят го за да се свържат с него незабавно като, че ли това става чрез канал, по който стремително тече истината. Ето тогава той се разкрива като необикновен човек, невидим поради собствения си блясък. Това е Фидел Кастро, който вярвам, че познавам. Той е човек със строги навици и безкрайни мечти, с формално образование по старому, с предпазливи думи и изискани маниери, неспособен да възприеме идеи, ако те не са изключителни. Бленува, че неговите учени най-накрая са намерили лекарството против рака. Формирал е външна политика със световно значение в 84 пъти по-малкия остров в сравнение със страната на могъщия враг.

 Убеден е, че най-голямото постижение на човешкото същество е доброто формиране на неговото съзнание и че повече от материалните, моралните стимули са способни да променят света и тласнат напред развитието на историята.

 Виждал съм го как в малкото часове на носталгия по живота, си припомня за нещата, които би могъл да направи по друг начин за да спечели повече време.

 Виждайки го много потиснат от тежестта на толкова много чужди съдби, го попитах, какво най-много иска да направи в този свят. Незабавно ми отговори:
“Да застана на един ъгъл”.
Видяно: 778Мнения: 0

Общи данни
Куба
Видяно: 2292   Мнения:0

Полезни връзки
Видяно: 858   Мнения:0

Известни личности
Фидел: Историята ще ме оправдае
Видяно: 1757   Мнения:0

И на 75 години Фидел Кастро налита на битки
Видяно: 1473   Мнения:0

Повечето известни деца на Кастро носят имена, започващи с А
Видяно: 3026   Мнения:0

Филм на Оливър Стоун за Фидел Кастро
Видяно: 878   Мнения:0

ФИДЕЛ КАСТРО, КОГОТО АЗ ПОЗНАВАМ
Видяно: 777   Мнения:0

ХОСЕ МАРТИ, АПОСТОЛ НА КУБИНСКАТА НЕЗАВИСИМОСТ
Видяно: 2363   Мнения:0

Триумфът на патриарха
Видяно: 632   Мнения:0

Фидел значи “верен”
Видяно: 628   Мнения:0

"Папата" на латионамериканската левица
Видяно: 576   Мнения:0

ЧЕСТИТ РОЖДЕН ДЕН, ФИДЕЛ!
Видяно: 613   Мнения:0

Баретата и лулата на Че Гевара дойдоха в България
Видяно: 826   Мнения:0

Ягода и шоколад от племеничката на Фидел
Видяно: 143   Мнения:0

Кубинска магия
Видяно: 155   Мнения:0

Йорданка Христова: Фидел има магнетични очи
Видяно: 136   Мнения:0

Кубинци връщат зрението на убиеца на Че Гевара
Видяно: 160   Мнения:0

Свети Ернесто от Игера, 40 години по-късно
Видяно: 133   Мнения:0

Сбогуването на патриарха
Видяно: 129   Мнения:0

Аржентина вдигна паметник на Че за юбилея му
Видяно: 135   Мнения:0

Алейда Гевара: Че Гевара имаше дарбата да обича
Видяно: 128   Мнения:0

Игнасио Рамоне: В Европа управлява автопилот неолиберал
Видяно: 131   Мнения:0

Перестройка по кубински
Видяно: 2484   Мнения:0

Антишистовият команданте
Видяно: 156   Мнения:0

Антонио Гереро от затвора „Мариана” във Флорида:Един свят на мир и братство е възможен
Видяно: 147   Мнения:0

Папата порица блокадата на Куба
Видяно: 149   Мнения:0

Анхел Каромеро - като Джони Инглиш в Куба
Видяно: 75   Мнения:0

Кения Серано, председател на Кубинския институт за дружба между народите (ICAP): Куба е дисидентка в днешния еднополюсен свят
Видяно: 101   Мнения:0

Мариела Кастро, дъщеря на Раул Кастро: Ще се опитаме да стигнем до сърцето на Обама
Видяно: 93   Мнения:0

Кубинският рай на Хемингуей
Видяно: 99   Мнения:0

Бебе талисман укрепва размразяването Куба-САЩ
Видяно: 0   Мнения:0

Култура
Сенел Пас Мартинес
Видяно: 773   Мнения:0

Йорданка и Рей - 100% българско латино
Видяно: 1055   Мнения:0

САЩ спряха кубински музиканти за "Грами"
Видяно: 641   Мнения:0

Задочно "Грами" за кубинците с отказани от САЩ визи
Видяно: 696   Мнения:0

Рей Гонсалес омайва Варна с латиноритми
Видяно: 934   Мнения:0

Кубинска магия с “Буена Виста”
Видяно: 144   Мнения:0

Чучо Валдес: И без „Грами” щях да съм същият
Видяно: 98   Мнения:0

Контакти с България
Посланикът на Куба е влюбен в България от 25 години
Видяно: 1406   Мнения:0

Хосе Росадо: Неравенството в света храни тероризма
Видяно: 625   Мнения:0

Тересита и Берман - сближаване на темпераментите
Видяно: 1263   Мнения:0

Българо-кубинската комисия за търговско, икономическо и научно-техническо сътрудничество ще заседава през 2004 г. в София
Видяно: 606   Мнения:0

Липсата на достатъчно информация е причина за ниския стокообмен между България и Куба, според кубинския посланик в София
Видяно: 650   Мнения:0

Площад "Хосе Марти" открит в София
Видяно: 1628   Мнения:0

Кубана де Авиасион каца в България
Видяно: 794   Мнения:0

ИНТЕРИНТЕЛЕКТ ООД И ИНТЕРТРАВЪЛ ООД КАНЯТ НА СЕМИНАР ВЪВ ВАРАДЕРО
Видяно: 1411   Мнения:0

Смесената българо-кубинска комисия активизира икономическото сътрудничество
Видяно: 1301   Мнения:0

Хайме Кромбет на посещение в България
Видяно: 683   Мнения:0

Буена виста, буен сонидо*
Видяно: 888   Мнения:0

Тересита Висенте, директор на Дирекция “Европа” в кубинското МВнР:Куба е врата към Латинска Америка за българския бизнес
Видяно: 623   Мнения:0

Барбара Сарабия: СЕДЕМНАДЕСЕТ ПЪТИ ГЛЕДАХ ВИОЛЕТА ЯКОВА
Видяно: 1181   Мнения:0

Делегация на БСП в Куба
Видяно: 788   Мнения:0

София одобри резултатите от петата смесена българо-кубинска комисия
Видяно: 686   Мнения:0

Румен Петков настоява за активизиране на отношенията с Куба
Видяно: 603   Мнения:0

Кубинска делегация кани български участници на младежки фестивал във Венецуела
Видяно: 823   Мнения:0

Филип срещу Фидел
Видяно: 761   Мнения:0

Блокадата на Куба носи щети за близо 2 млрд. долара годишно
Видяно: 606   Мнения:0

ПРИЯТЕЛИТЕ НА КУБА В БЪЛГАРИЯ СА ХИЛЯДИ
Видяно: 1143   Мнения:0

НАЙ-СЕТНЕ ПАК ПОСЛАНИЦИ В СОФИЯ И ХАВАНА
Видяно: 750   Мнения:0

Тересита Капоте Камачо, посланик на Куба: НИКОГА НЯМА ДА СЕ ОТКАЖЕМ ОТ СОЦИАЛИЗМА!
Видяно: 519   Мнения:0

Българската кубинка
Видяно: 204   Мнения:0

Българо-кубински ритми за пострадали от ураган
Видяно: 63   Мнения:0

Куба – далечна и близка
Видяно: 0   Мнения:0

Българската песен заплени Куба и Еквадор
Видяно: 0   Мнения:0

Йорданка Христова: Политиката ни е битак, не е дори бизнес
Видяно: 0   Мнения:0

Синият скопрпион пробожда рака
Видяно: 0   Мнения:0

Високо българско отличие за Тересита Капоте
Видяно: 0   Мнения:0

Опасният пример на Острова на свободата
Видяно: 0   Мнения:0

Н. Пр. Педро Пабло Сан Хорхе: Промените в Куба отварят нови възможности за българския бизнес
Видяно: 0   Мнения:0

Посланикът на Куба: Високо ценим обективността на българските медии
Видяно: 0   Мнения:0

Забележителности
Музей в Хавана разказва за 637 атентата срещу Кастро
Видяно: 707   Мнения:0

ХАВАНА - ключ към Мексиканския залив
Видяно: 1055   Мнения:0

Магиите на Хавана
Видяно: 685   Мнения:0

Кубинска приказка
Видяно: 539   Мнения:0

Целувки от Куба
Видяно: 89   Мнения:0

Авторски анализи
Куба героизира свои агенти като Петимата от РМС
Видяно: 1367   Мнения:0

За Куба с обич
Видяно: 758   Мнения:1

ПО СТЪПКИТЕ НА КОЛУМБ
Видяно: 1066   Мнения:0

ГИГАНТЪТ САЩ И ДЖУДЖЕТО КУБА
Видяно: 726   Мнения:0

Пепеляшки по кубински
Видяно: 939   Мнения:0

КУБА – РАЙ ЗА ТУРИСТИТЕ
Видяно: 1223   Мнения:0

КАК ЩЕ ГИ СТИГНЕМ КУБИНЦИТЕ
Видяно: 925   Мнения:0

Бригадир в Куба
Видяно: 572   Мнения:0

КУБА ДНЕС
Видяно: 1515   Мнения:2

Страсти под слънцето на Америка заради Елиан
Видяно: 454   Мнения:0

Влиянието на Кубинската революция в Латинска Америка
Видяно: 643   Мнения:0

Кой се страхува от истината за драмата с “Петимата”?
Видяно: 741   Мнения:0

Между кубинските Йорданки и “българския син” на Раул
Видяно: 887   Мнения:0

Вечни митове, модерни хитове
Видяно: 419   Мнения:0

Слънце, салса, стопанска сметка
Видяно: 3237   Мнения:0

В очакване на кубинския Указ 56
Видяно: 131   Мнения:0

Отваряне към Куба
Видяно: 135   Мнения:0

От София – с любов към Острова на свободата
Видяно: 148   Мнения:0

Няма ненаказано добро
Видяно: 126   Мнения:0

Вятърът на промяната над Куба
Видяно: 124   Мнения:0

Кубинската латиноамериканска революция
Видяно: 166   Мнения:0

Кубинският път
Видяно: 157   Мнения:0

Борбата на синия скорпион срещу рака
Видяно: 1951   Мнения:0

Пет кубински истории за коварство и любов
Видяно: 3381   Мнения:0

Карибската криза: 13-те най-горещи дни на Студената война
Видяно: 112   Мнения:0

Кубинската великолепна петорка
Видяно: 87   Мнения:0

Записки за Петимата от Куба и за Олгин
Видяно: 79   Мнения:0

Ремонтът на Куба
Видяно: 81   Мнения:0

Целувки от Куба
Видяно: 84   Мнения:0

Мариела Кастро, дъщеря на Раул Кастро: Ще се опитаме да стигнем до сърцето на Обама
Видяно: 6940   Мнения:0

Наследството на Мандела
Видяно: 0   Мнения:0

Реваншът на Куба
Видяно: 0   Мнения:0

Историческо размразяване между Куба и САЩ
Видяно: 0   Мнения:0

Куба, за която свърхсилите едва не се сбиха
Видяно: 0   Мнения:0

Куба - половин век фронтова държава
Видяно: 0   Мнения:0

Куба се размразява начело с Раул
Видяно: 0   Мнения:0

На какво се радват кубинците
Видяно: 0   Мнения:0

Как се сдобриха Куба и САЩ
Видяно: 0   Мнения:0

Салса – да, ембарго – не
Видяно: 0   Мнения:0

ИСПАНОЖУРНАЛИСТИ
Кои сме ние?

ИЗЯВИ НА СДРУЖЕНИЕТО И НЕГОВИ ЧЛЕНОВЕ

ДЕКЛАРАЦИЯ

Йон Хуаристи на гости на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Институтът "Сервантес" се засилва към България

Йон Хуаристи, директор на института “Сервантес”: 400 милиона говорят езика на Сервантес

СДРУЖЕНИЕ НА ИСПАНОГОВОРЯЩИТЕ ЖУРНАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ(списък на членовете)

ПРЕДСТАВЯНЕ НА САЙТА www.hispanoperiodistas.com

Среща с главната редакторка на кубинското списание "Мухерес" Исабел Мойа

Исабел МОЙА, главен редактор на хаванското женско сп. "Мухерес", пред "Труд": На Куба й е нужен нов мъж

Държавният секретар на Испания по европейските въпроси гостува на СИЖБ

Алберто Наваро: Няма да се караме заради Ирак

Кръгла маса “Испания и испаноезичният свят в България” – 26.11.2004

Погледът на Мелчор Фернандес: България, видяна от Испания

Среща на СИЖБ с Мелчор Фернандес

Писма до СИЖБ по повод Кръглата маса "Испания и испаноезичният свят в България"

Посланиците на Испания, Куба, Бразилия на коледна латинофиеста с журналисти

Кръгла маса "Медиите в демократичното общество", 03.10.2006 - под патронажа на Посолството на Испания в България

Кръгла маса "Чилийският 11 септември" за 100-годишнината ог рождението на президента Салвадор Алиенде и 35-годишнината от военния преврат в Чили, 11.09.2008 г., Софийски университет "Св. Кл. Охридски"

ХVІІІ конгрес на Световната асоциация на жените журналистки и писателки "Комуникациите и журналистиката в дигиталната ера", Сантяго де Чиле, 25-26 септември 2008 г.

Кръгла маса “Латинска Америка днес и България” - със съдействието на посолствата на Аржентина, Бразилия, Венесуела и Куба

ОТИДЕ СИ СВЕТЛАНА ПЛАШОКОВА, зам.-председател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ОТИДЕ СИ САМУЕЛ ФРАНСЕС, легендарно име в българската журналистика, член и съосновател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Да си спомним за Светлана Плашокова и Самуел Франсес

С ЕЗИКА НА СЪРЦЕТО - колеги и посланици отдадоха почит на Светлана Плашокова и Самуел Франсес

СТАТУТ НА КОНКУРСА ЗА ЖУРНАЛИСТИЧЕСКИ ПУБЛИКАЦИИ НА СДРУЖЕНИЕТО НА ИСПАНОГОВОРЕЩИТЕЖУРНАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ"

Конкурс за журналистически публикации на български или испански език „Светове и цветове” на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България”

Представяне на номинираните в журналистическия конкурс "Светове и цветове" в чест на 10-годишнината от основаването на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България – 16 декември 2013 г.

Десет години Сдружение на испаноговорещите журналисти в България, връчване на журналистическите награди „Светлана Плашокова”, „Самуел Франсес” и „Светове и цветове”

Втори конкурс за журналистически публикации на български или испански език „Светове и цветове” - 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Връчване на наградите във второто издание на журналистическия конкурс „СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ” 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ПОБЕДИТЕЛИ в журналистическия конкурс „Светове и цветове” 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ТРЕТИ КОНКУРС "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ" - 2015 за журналистически публикации на български или испански език на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в третия журналистически конкурс на СИЖБ "Светове и цветове" - 2015

СИЖБ обявява четвъртото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2016

Солидарност с Барселона, отговорност пред хуманизма

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Четвъртия журналистически конкурс на СИЖБ „Светове и цветове” - 2016

СИЖБ обявява номинациите в Петия конкурс „Светове и цветове” - 2017

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Петия журналистически конкурс на СИЖБ „Светове и цветове” - 2017

СИЖБ обявява шестото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2018

ЗЛАТНО ПЕРО от СБЖ и ОБЕДИНИТЕЛ НА КУЛТУРИ от СИЖБ за Хавиер Валдивиелсо

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Шестия журналистически конкурс „Светове и цветове” - 2018

СИЖБ обявява седмото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2019

ПОКАНА ЗА СВИКВАНЕ НА ОБЩО СЪБРАНИЕ НА СИЖБ НА 4 ДЕКЕМВРИ 2019 ГОДИНА

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Седмия журналистически конкурс "Светове и цветове" - 2019

СИЖБ обявява осмото издание на конкурса „Светове и цветове” – 2020

ОСМИ КОНКУРС „СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ” - 2020 г. Оповестяване на резултатите

СИЖБ обявява деветото издание на конкурса „Светове и цветове” – 2021

ДЕВЕТИ КОНКУРС "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ" 2021 - оповестяване на резултатите
Партньори и спонсори03.2.2002 г.

Visitor: 4007275