Спонсори:

ИСПАНОСВЯТ
Испания

Испанският език и култура в света

Общи проблеми на Латинска Америка

Аржентина
Боливия
Венесуела
Гватемала
Доминиканска република
Еквадор
Колумбия
Коста Рика
Куба
Мексико
Никарагуа
Панама
Парагвай
Перу
Пуерто Рико
Салвадор
Уругвай
Хондурас
Чили
Португалският език и култура в света
Португалия
Бразилия
В. "Сега", 23-02-2002

Бивш десантчик разпалва полярни страсти във Венецуела

Докато в бедняшките квартали го аплодират, а опозицията го плаши с преврат, президентът Уго Чавес ще приема делегация на българския парламент начело с Огнян Герджиков

Къдринка Къдринова


Втори път в рамките на две седмици военен поиска оттеглянето от властта на президента на Венецуела - бившия десантчик Уго Чавес. Адмирал Карлос Молина обвини държавния глава в "крайнолява тирания" и настоя или той сам да подаде оставка, или парламентът да го махне.
На 7 февруари за това призова и полковникът от ВВС Педро Сото, който поведе шествие на тропащи с празни тенджери демонстранти из центъра на Каракас. Такова шествие съпроводи и призива на Молина на 19-и. Протест от този род имаше и на 4 февруари - като реакция на опозицията срещу организираното от Чавес честване на 10-годишнината от опита му за преврат през 1992 г., заради който прекара 2 г. в затвора.
И в първия, и във втория, и в третия случай Чавес изкара на улицата още повече свои фенове - главно от бедняшките квартали, където продължават да аплодират неговата "мирна социална революция".
Такъв е фонът, на който утре започва посещението на българска делегация от парламентаристи начело с Огнян Герджиков. Очаква се Чавес да приеме Герджиков, който му носи покана от президента Георги Първанов да посети България.
Предизвикателният 48-годишен Уго Чавес, който и като президент рядко се разделя с любимата си червена барета на десантчик и обича да го наричат "команданте", събуди полярни страсти сред венецуелците още с идването си на власт в края на 1998 г. Дори името на политическия му блок бе красноречиво - Патриотичен полюс.
Чавес обяви, че е едновременно против "нежизнеспособния комунистически модел" и против "дивия неолиберализъм, който ражда единствено глад и мизерия", и обеща да поведе проядената от корупция държавна машина по "трети път".
Като за начало даде личен пример -

ОТКАЗА СЕ ОТ ПРЕЗИДЕНТСКАТА СИ ЗАПЛАТА

от 700 000 боливара (1200 долара), защото те щели да са по-полезни, ако отидат за студентски стипендии. "Не харча нищо. Не плащам за бензин, храна или шофьор, защо ми са?", запита той журналистите, пред които обяви решението си. И добави, че армейската му пенсия била достатъчна, за да издържа жена си и дъщеря си.
Чавес се отказа също от телохранители и отмени поръчката за нова бронирана президентска кола. Така той стартира своя т. нар. "План Боливар 2000" (по името на водача на освободителните войни срещу испанското владичество в Латинска Америка Симон Боливар, роден във Венецуела) за обновлението на страната. За изпълнението му бяха мобилизирани 70 000 войници, които да ремонтират пътища и да строят походни болници в бедните квартали.
После се захвана с държавното устройство. Организира и спечели със 74% референдум за промяна в конституцията, която му гарантира 6-годишен вместо досегашния 4-годишен президентски мандат, преименува страната в Боливарска република Венецуела, забрани приватизирането на държавните нефтени монополи.
Новата конституция също

ПОСТАНОВИ НАЛИЧИЕТО НА ПЕТ ВЛАСТИ

Наред с традиционните три - законодателна, изпълнителна и съдебна, бяха въведени още две - електорална и морална. Електоралната се упражнява по време на избори, а моралната се въплътява от специален Върховен трибунал и от институцията "Защита на народа". Трибуналът играе ролята на противотежест срещу всякакви опити за незаконно облагодетелстване, а "Защита на народа" бди населението да не става жертва на превишаващи правата си и погазващи закона държавни служители.
Реформите на Чавес бяха посрещнати на нож от заможните слоеве и старата държавна администрация, но въодушевиха социалните низини. Особено силни емоции предизвика лансираният през декември пакет от мерки, предвиждащ национализиране на латифундии. Безимотните селяни видяха в него шанс за оцеляване, но Съюзът на работодателите и част от профсъюзите заплашиха с обща стачка.
Опозицията вини бившия парашутист и в

АВТОРИТАРНИ ЗАБЕЖКИ И МИЛИТАРИСТИЧНИ УКЛОНИ

- особено заради активната роля в реформите, която той отреди на армията. Привържениците му обаче твърдят, че точно с това той е счупил латиноамериканската традиция военните да са само оръдие за репресии и ги е превърнал в "цивилизатори" на обществото и "гаранти на човешките права". Смята се, че тъкмо заради мястото, което й е дал, армията общо взето стабилно стои зад Чавес, а двете пресни опозиционни изяви на униформените се тълкуват само като израз на неудовлетворени лични амбиции.
На международната сцена Чавес също предизвиква крайни реакции.
В САЩ гледат на него с открита неприязън - особено след като той разкритикува ударите по Афганистан и призова Вашингтон "да не отвръща на терора с терор". В отговор американците отзоваха посланичката си "за консултации". И нервно чакат какво още ще им сервира лидерът на втората след Саудитска Арабия вносителка на петрол в САЩ.
Досегашното също не е малко. Чавес е

ЛИЧЕН ПРИЯТЕЛ С КУБИНСКИЯ ЛИДЕР ФИДЕЛ КАСТРО

и сключи с него сделка за изгоден износ на венецуелски петрол за Острова на свободата. Покрай дейността си в рамките на ОПЕК президентът десантчик демонстрира също топли връзки с либийския водач Муамар Кадафи и с иракския ръководител Саддам Хюсеин. Укрепи и отношенията с Китай, който съвсем наскоро подари на венецуелската армия военна екипировка за 1 милион долара. Сключи военно споразумение и с Русия, а президентът Владимир Путин го нарече "един от най-динамичните ръководители в Латинска Америка".
Чавес наистина вършее и у дома, и по света със завидна енергия, но има и на какво да стъпи - петрола. Венецуела се смята за четвърта сила в ОПЕК. През последните години тя проби на световните пазари и с уникалния си нефтен продукт "Оримулсион", който е идеално гориво за ТЕЦ-ове. Това е емулсия на базата на тежък петрол, която се добива в естествен вид в река Ориноко (оттам е и името). "Оримулсион" е по-евтин и с по-високи енергийни качества от въглищата. Купува се от Дания, Италия, Япония, Корея, Китай и т.н.
България също може да се включи в списъка, ако от темата се развълнува и пристигащата утре в Каракас наша представителна делегация. Една от нейните основни задачи е да актуализира неподновявания от 1984 г. българо-венецуелски договор за сътрудничество.
Навремето този договор е дал обилни плодове. Венецуела е била

ПЪРВА В СВЕТА ПО ВНОС НА БЪЛГАРСКИ БИВОЛИ

Което довело до следното - в момента тя има повече български биволи, отколкото са останали в България. Възхитени от качествата на нашите добичета, венецуелски бизнесмени дори се канят да инвестират в техен специален развъдник в Шумен. Та да заплодят отново и старата им родина България.
Във Венецуела сега живеят около 3000 българи. Много от тях имат солидно положение и влияние в обществения живот. Най-прочутият, безспорно, е скандалният Теодоро Петков - син на български емигранти от 20-те години. През 60-те и 70-те младият тогава Теодоро е участник в лявото партизанско движение във Венецуела. С него е и един от братята му, който е убит в бой. Заловен и хвърлен в един от най-строго охраняваните затвори, Теодоро става истинска легенда, след като организира прокопаването на тунел, през който бяга заедно с още 21 затворници. За този епизод са снимани филми и са писани романи.
По-късно Петков разцепва венецуелската компартия, след като се обявява против внесени отвън директиви. През 80-те години излиза на легалната политическа сцена с новата си социалдемократическа партия Движение към социализъм. Става депутат, а после и министър на планирането. В момента пак е в опозиция. Издава вестника "Tal cual" ("Как да е") и води телевизионно предаване, в което може би ще покани по време на визитата му и Огнян Герджиков. Не е ясно дали ще е преди или след срещата на парламентарния ни шеф с Чавес. Като се има предвид, че Петков пак е в опозиция, шоуто със сигурност ще е парливо...

Видяно: 705Мнения: 1

Общи данни
ВЕНЕЦУЕЛА
Видяно: 1285   Мнения:1

Известни личности
Гаменът от Каракас и голият крал
Видяно: 287   Мнения:0

Чавес става син и добър
Видяно: 230   Мнения:0

Чавес като Путин или два вота – една цел
Видяно: 221   Мнения:0

Фреди Гевара - венецуелският Кошлуков
Видяно: 323   Мнения:0

Феноменът Чавес
Видяно: 279   Мнения:0

Новата битка на Чавес
Видяно: 231   Мнения:0

Чавес пак е тук
Видяно: 92   Мнения:0

Тайната на Чавес
Видяно: 80   Мнения:0

Чавес се възнесе в митологията
Видяно: 88   Мнения:0

Култура
Ражда се “Боливарска Си Ен Ен”
Видяно: 645   Мнения:0

Контакти с България
Български картини са страстта на венецуелския посланик
Видяно: 1617   Мнения:0

Българското изкуство стигна до Венецуела
Видяно: 908   Мнения:0

Двустранните отношения Венецуела-България
Видяно: 1499   Мнения:0

БЪЛГАРИЯ И ВЕНЕЦУЕЛА - 30 години дипломатически отношения
Видяно: 3703   Мнения:1

ВЕНЕЦУЕЛА: В ЦЕНТЪРА НА НОВИНИТЕ
Видяно: 626   Мнения:0

ПОСЛАНИЦИ НА БЪЛГАРИЯ ПО СВЕТА
Видяно: 1240   Мнения:0

София Касидова подписва споразумение с Венесуела
Видяно: 661   Мнения:0

С храни, лекарства и строителство бизнесът ни може да пробие във Венецуела
Видяно: 1009   Мнения:0

Конституционна реформа във Венецуела
Видяно: 631   Мнения:0

Венецуелски щрихи
Видяно: 392   Мнения:0

Венецуелска офанзива и по българско направление
Видяно: 209   Мнения:0

С името на Боливар
Видяно: 85   Мнения:0

Венецуелското лице в България Елена Чики гледа винаги напред
Видяно: 12   Мнения:0

Три горещи души за Шоколад
Видяно: 17   Мнения:0

Тест по венецуелски
Видяно: 0   Мнения:0

Н. Пр. Ориета Капони: Венесуела обединява световни интелектуалци и се бори със заговори
Видяно: 0   Мнения:0

Н. Пр. Ориета Капони: Не Венесуела е заплаха за САЩ, а САЩ за Венесуела, за света и за мира
Видяно: 0   Мнения:0

Н. Пр. Ориета Капони: Продължаваме заветите на Боливар с борба срещу неолиберализма
Видяно: 0   Мнения:0

Приятели на Венесуела изразяват подкрепата си за нея
Видяно: 0   Мнения:0

Забележителности
Красотите на Каракас
Видяно: 1250   Мнения:0

Авторски анализи
Хорхе Валеро: Демокрацията трябва да се прави с морал
Видяно: 654   Мнения:0

Бивш десантчик разпалва полярни страсти във Венецуела
Видяно: 704   Мнения:1

Страсти като от сериали връхлитат латиноуправници
Видяно: 550   Мнения:0

Пучът във Венецуела лъха на петрол. И горчи на САЩ
Видяно: 844   Мнения:0

Пред референдума във Венецуела
Видяно: 596   Мнения:0

Странният диктатор Чавес
Видяно: 732   Мнения:1

ВЕНЕЦУЕЛА, СТРАНА НА КРАСАВИЦИ И... НА ПЕТРОЛ
Видяно: 723   Мнения:0

"Телесур" - южноамериканската "Ал Джазира"
Видяно: 607   Мнения:0

Правителството на Чавес е разядено от корупция
Видяно: 540   Мнения:0

НОВИЯТ ФИДЕЛ ИЛИ НОВИЯТ АЛИЕНДЕ?
Видяно: 535   Мнения:0

Венесуела - ново лице в Латинска Америка?
Видяно: 19899   Мнения:2

Тайната на Чавес
Видяно: 77   Мнения:0

Зрелостният изпит на чавизма
Видяно: 83   Мнения:0

Чавес се възнесе в митологията
Видяно: 69   Мнения:0

Пътни фрагменти от Венесуела
Видяно: 94   Мнения:0

Разполовената Венесуела
Видяно: 109   Мнения:0

50 истини за Уго Чавес и за Боливарската революция
Видяно: 8596   Мнения:0

Венесуела в огледалния свят
Видяно: 0   Мнения:0

Венесуела на мушката
Видяно: 0   Мнения:0

Венесуелски амплитуди
Видяно: 0   Мнения:0

ИСПАНОЖУРНАЛИСТИ
Кои сме ние?

ИЗЯВИ НА СДРУЖЕНИЕТО И НЕГОВИ ЧЛЕНОВЕ

ДЕКЛАРАЦИЯ

Йон Хуаристи на гости на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Институтът "Сервантес" се засилва към България

Йон Хуаристи, директор на института “Сервантес”: 400 милиона говорят езика на Сервантес

СДРУЖЕНИЕ НА ИСПАНОГОВОРЯЩИТЕ ЖУРНАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ(списък на членовете)

ПРЕДСТАВЯНЕ НА САЙТА www.hispanoperiodistas.com

Среща с главната редакторка на кубинското списание "Мухерес" Исабел Мойа

Исабел МОЙА, главен редактор на хаванското женско сп. "Мухерес", пред "Труд": На Куба й е нужен нов мъж

Държавният секретар на Испания по европейските въпроси гостува на СИЖБ

Алберто Наваро: Няма да се караме заради Ирак

Кръгла маса “Испания и испаноезичният свят в България” – 26.11.2004

Погледът на Мелчор Фернандес: България, видяна от Испания

Среща на СИЖБ с Мелчор Фернандес

Писма до СИЖБ по повод Кръглата маса "Испания и испаноезичният свят в България"

Посланиците на Испания, Куба, Бразилия на коледна латинофиеста с журналисти

Кръгла маса "Медиите в демократичното общество", 03.10.2006 - под патронажа на Посолството на Испания в България

Кръгла маса "Чилийският 11 септември" за 100-годишнината ог рождението на президента Салвадор Алиенде и 35-годишнината от военния преврат в Чили, 11.09.2008 г., Софийски университет "Св. Кл. Охридски"

ХVІІІ конгрес на Световната асоциация на жените журналистки и писателки "Комуникациите и журналистиката в дигиталната ера", Сантяго де Чиле, 25-26 септември 2008 г.

Кръгла маса “Латинска Америка днес и България” - със съдействието на посолствата на Аржентина, Бразилия, Венесуела и Куба

ОТИДЕ СИ СВЕТЛАНА ПЛАШОКОВА, зам.-председател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ОТИДЕ СИ САМУЕЛ ФРАНСЕС, легендарно име в българската журналистика, член и съосновател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Да си спомним за Светлана Плашокова и Самуел Франсес

С ЕЗИКА НА СЪРЦЕТО - колеги и посланици отдадоха почит на Светлана Плашокова и Самуел Франсес

СТАТУТ НА КОНКУРСА ЗА ЖУРНАЛИСТИЧЕСКИ ПУБЛИКАЦИИ НА СДРУЖЕНИЕТО НА ИСПАНОГОВОРЕЩИТЕЖУРНАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ"

Конкурс за журналистически публикации на български или испански език „Светове и цветове” на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България”

Представяне на номинираните в журналистическия конкурс "Светове и цветове" в чест на 10-годишнината от основаването на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България – 16 декември 2013 г.

Десет години Сдружение на испаноговорещите журналисти в България, връчване на журналистическите награди „Светлана Плашокова”, „Самуел Франсес” и „Светове и цветове”

Втори конкурс за журналистически публикации на български или испански език „Светове и цветове” - 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Връчване на наградите във второто издание на журналистическия конкурс „СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ” 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ПОБЕДИТЕЛИ в журналистическия конкурс „Светове и цветове” 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ТРЕТИ КОНКУРС "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ" - 2015 за журналистически публикации на български или испански език на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в третия журналистически конкурс на СИЖБ "Светове и цветове" - 2015

СИЖБ обявява четвъртото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2016

Солидарност с Барселона, отговорност пред хуманизма

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Четвъртия журналистически конкурс на СИЖБ „Светове и цветове” - 2016

СИЖБ обявява номинациите в Петия конкурс „Светове и цветове” - 2017

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Петия журналистически конкурс на СИЖБ „Светове и цветове” - 2017

СИЖБ обявява шестото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2018

ЗЛАТНО ПЕРО от СБЖ и ОБЕДИНИТЕЛ НА КУЛТУРИ от СИЖБ за Хавиер Валдивиелсо

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Шестия журналистически конкурс „Светове и цветове” - 2018

СИЖБ обявява седмото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2019

ПОКАНА ЗА СВИКВАНЕ НА ОБЩО СЪБРАНИЕ НА СИЖБ НА 4 ДЕКЕМВРИ 2019 ГОДИНА

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Седмия журналистически конкурс "Светове и цветове" - 2019

СИЖБ обявява осмото издание на конкурса „Светове и цветове” – 2020

ОСМИ КОНКУРС „СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ” - 2020 г. Оповестяване на резултатите

СИЖБ обявява деветото издание на конкурса „Светове и цветове” – 2021

ДЕВЕТИ КОНКУРС "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ" 2021 - оповестяване на резултатите
Партньори и спонсори30.1.2002 г.

Visitor: 3998122