Спонсори:

ИСПАНОСВЯТ
Испания

Испанският език и култура в света

Общи проблеми на Латинска Америка

Аржентина
Боливия
Венесуела
Гватемала
Доминиканска република
Еквадор
Колумбия
Коста Рика
Куба
Мексико
Никарагуа
Панама
Парагвай
Перу
Пуерто Рико
Салвадор
Уругвай
Хондурас
Чили
Португалският език и култура в света
Португалия
Бразилия
ВЕНЕЦУЕЛА: В ЦЕНТЪРА НА НОВИНИТЕ

Три десетилетия дипломатически отношения с Венецуела

Самуел Франсес


Една далечна страна – Венецуела – все по-често заема челно място в потока на новини от света. Петата износителка на петрол, известна още със своите красавици и със сапунените си телевизионни сериали, през август привлече вниманието на света с убедителната победа на държавния глава Уго Чавес на референдума за президент, тези дни – с изборите си за губернатори, а след урагана Иван – с подарените един милион долара за пострадалото население на малкия остров Гранада.
В желанието си да разберем тайната на разбудения интерес към Венецуела се обърнахме за интервю към посланика на тази страна у нас Боанерхес Саласар Муньос.
Въпрос: - Ваше превъзходителство, на 15 август народът на Венецуела изрази решителната си подкрепа за президента Уго Чавес, но опозицията в страната не можа да преглътне поражението си на предизвикания от самата нея референдум и настоя за ново преброяване на гласовете. Вашият коментар?
Отговор: - Всички международни наблюдатели, сред тях и бившият президент на САЩ Картър, заявиха недвусмислено, че резултатите от референдума, съответстващ на конституцията от 1999 година, са ефикасни, законни, логични и окончателни. Както референдумът, така и предстоящите тези дни избори за 23-ма губернатори показват недвусмислено, че страната ни се ръководи от принципите на демокрацията и че както във вътрешен, така и в международен план действителността не е такава, каквато се твърдеше. Лично аз смятам, че привържениците на президента Чавес ще спечелят в по-гъсто населените райони на Венецуела, но в общи линии резултатите ще бъдат уравновесени, което е добре за политическия климат в страната.
В. – Често сравняват Уго Чавес с кубинския лидер Фидел Кастро, но ние с Вас знаем, че между тях има и съществени разлики.
О. – Двете страни са твърде различни. На една неотдавнашна среща с цел сближаване на позициите някои едри предприемачи заявиха, че не са съгласни с една кубанизация на икономиката, на което Чавес отвърна: “Аз съм приятел с Фидел Кастро, но не споделям начините му на управление.” Но не трябва да забравяме, че отношенията между Куба и Венецуела не могат да излязат от контекста на отношенията на САЩ със страните от Латинска Америка и в частност с Куба. Все още са в сила например законите Хелмс – Бъртън, съгласно които страни и фирми, търгуващи с Куба, не могат да търгуват със САЩ. Голям е и натискът от страна на кубинската емиграция в Щатите, която окачествява всяко сътрудничество с Куба като “фиделизация” на Венецуела. Но не е тайна, че между двете страни има едно добро сътрудничество – Куба ни оказва голяма помощ преди всичко в социалната сфера, изпраща при нас свои лекари, специалисти, преподаватели, а Венецуела й предоставя такъв важен продукт като петрола. Но искам да подчертая – това става при условия, еднакви за всички останали държави от Карибския басейн и Централна Америка.
В. – Един бивш министър в България, известен с прозвището “Мистър 10 процента”, ме уверяваше лично, а го заявяваше и при други случаи, че държавата е лош стопанин. Но ние виждаме, че във Венецуела производството на петрол е национализирано и това ни най-малко не пречи.
О. – Така е. То е държавно още от 1975 година и това позволява голяма част от печалбите от износа на петрол да бъде използвана за социални цели. За нас петролът е не само стратегическа суровина, но и основа за нашето съществуване. Национализацията от 1975 година подпомага контрола на това национално богатство и използването му за добруването на нацията. Но има и една голяма гъвкавост – например привличането на чужди фирми в производството и износа на природен газ, но винаги под стратегическия и административен контрол на държавата.
В. – Президентът Чавес насърчи предоставянето на част от печалбите от петрола за строителството на евтини жилища. Според публикации в печата, жилищните заеми ще бъдат предоставяни при минимална лихва, едва 6 процента годишно, а за една година ще бъдат построявани около 600 хиляди жилища. Реални ли са тези цифри?
О. – Факт е, че по различни причини, включително и притока на милиони имигранти от съседни по-бедни страни, във Венецуела има остър недостиг на жилища, чиято цена напоследък рязко нарасна. За решаването на този проблем беше създаден специален пост в правителството на министър без портфейл, който да съживи жилищната програма. Със създаването на специална банка за жилища за народа се очаква за пет години да бъде задоволен между 40 и 50 процента от съществуващия недостиг и да бъде постигнато тяхното поевтиняване. Тук искам да подчертая, че България има голям опит в жилищното строителство и у нас вече се намира български представител, Загорчев, който проправя пътя на българско участие в това строителство.
В. – В страни с големи залежи на петрол и на други природни богатства често селското стопанство остава на заден план и голяма част от земите не се обработват. Знам, че във Венецуела се правят усилия за предоставянето на пустеещи земи на безимотни селяни. Така ли е?
О. – Държавата създаде специален Институт за земята, който предоставя земя – притежание на държавата или на едри латифундисти – на безимотни селяни или под аренда. Така страната ни ще може да се самозадоволява с по-голямата част от необходимите селскостопански продукти.
В. – Познавам добре кубинската система на т.нар. училища в полето, осигуряващи безплатно образование и прехрана на децата. Разбрах, че и във Венецуела има подобни училища.
О. – Така е, но при нас училищата не са само в селските райони, но и в градовете. Вече пет години в училищата, носещи името на Симон Боливар, децата учат целодневно и им се предоставя безплатно и съответното хранене – закуски и обяд, за да могат не само да се изучат, но и да израснат здрави и силни.
В. – Както всяка страна, така и Венецуела се старае да привлече чужди инвестиции. Доколкото зная, те идват главно от Азия и Европа.
О. – Както в повечето страни на Латинска Америка, така и във Венецуела в миналото почти всички инвестиции бяха от Съединените щати. Днешното правителство прави всичко възможно за разнообразяване на източниците на капиталовложения. По отношение на Азия трябва да отбележа, че наред със значителните инвестиции от Япония и Република Корея, все по-значими са инвестициите от Китай, който е и сред големите вносители на специфичното венецуелско гориво оримулсион, а така също и един от големите доставчици на селскостопански продукти, трактори, железопътни машини и съоръжения. Сред вложителите все по-важно място заемат страните от Източна Европа, а лично аз бих желал сред тях да видя и България, която притежава традиции в много производства, сред които в туристическата и фармацевтичната индустрия.Уверен съм, че България е поела по правилния път, но към това се прибавя и един специфичен афинитет на българите към страните от Латинска Америка – Куба, Никарагуа, Перу, Мексико, Аржентина. В момента ние се готвим за отбелязването на една знаменателна дата – тридесетгодишнината от установяването на дипломатически отношения между нашите две страни. Наред с отбелязването на стопанските и културните аспекти на нашето сътрудничество, това честване ще съвпадне и с нещо по-конкретно – второто заседание на Комисията за икономическо и научнотехническо сътрудничество, което ще се състои от 10 до 12 ноември в Каракас с участието на десетчленна българска делегация и поне още толкова български бизнесмени. Ще бъдат обсъдени всички въпроси, натрупани през трите години след първото заседание на комисията в София. Под патронажа на нашето посолство на 24 септември в Галерията за чуждестранно изкуство ще бъде открита и изложба на художничката Ина Байнова, посветена на годишнината на дипломатическите ни отношения.
В. – Прескачайки други въпроси, свързани със средствата за масова информация, с разширяването на социалната база на Чавес и т.н., ще Ви задам накрая един въпрос, който преди 33 години зададох на чилийския политик Луис Корвалан. Промените, които преживява Венецуела, са равносилни на революция, а един голям политик подчерта още преди век, че една революция може да победи с или без армията, но никога против армията. Добре знаем, че Чавес идва от армията и има пълната й подкрепа, но докога? Примерът на Чили не е много окуражаващ в това отношение.
О. – Опитът за преврат преди две години показва, че винаги могат да бъдат изкушени някои хора, но както тогава, така и сега армията стои твърдо зад политиката на президента Чавес. Нещо повече, част от социалните дейности , като продажбата на някои основни храни на цени, по-ниски от пазарните, са възложени на армията. Например кило захар, което в магазина струва около хиляда боливара /около половин долар/, в ръководените от армията “меркали” струва два и половина пъти по-евтино.
В. – Значи за един долар може да се купят два или съответно пет килограма захар?
О. – Точно така. Но по-странното е, че литър хубава минерална вода струва по-скъпо от литър бензин. Факт е, че човек може да напълни резервоара на колата си /около 60 – 70 литра/ за около три долара.

Видяно: 627Мнения: 0

Общи данни
ВЕНЕЦУЕЛА
Видяно: 1285   Мнения:1

Известни личности
Гаменът от Каракас и голият крал
Видяно: 287   Мнения:0

Чавес става син и добър
Видяно: 230   Мнения:0

Чавес като Путин или два вота – една цел
Видяно: 221   Мнения:0

Фреди Гевара - венецуелският Кошлуков
Видяно: 323   Мнения:0

Феноменът Чавес
Видяно: 279   Мнения:0

Новата битка на Чавес
Видяно: 231   Мнения:0

Чавес пак е тук
Видяно: 92   Мнения:0

Тайната на Чавес
Видяно: 80   Мнения:0

Чавес се възнесе в митологията
Видяно: 88   Мнения:0

Култура
Ражда се “Боливарска Си Ен Ен”
Видяно: 645   Мнения:0

Контакти с България
Български картини са страстта на венецуелския посланик
Видяно: 1617   Мнения:0

Българското изкуство стигна до Венецуела
Видяно: 908   Мнения:0

Двустранните отношения Венецуела-България
Видяно: 1499   Мнения:0

БЪЛГАРИЯ И ВЕНЕЦУЕЛА - 30 години дипломатически отношения
Видяно: 3703   Мнения:1

ВЕНЕЦУЕЛА: В ЦЕНТЪРА НА НОВИНИТЕ
Видяно: 626   Мнения:0

ПОСЛАНИЦИ НА БЪЛГАРИЯ ПО СВЕТА
Видяно: 1240   Мнения:0

София Касидова подписва споразумение с Венесуела
Видяно: 661   Мнения:0

С храни, лекарства и строителство бизнесът ни може да пробие във Венецуела
Видяно: 1009   Мнения:0

Конституционна реформа във Венецуела
Видяно: 631   Мнения:0

Венецуелски щрихи
Видяно: 392   Мнения:0

Венецуелска офанзива и по българско направление
Видяно: 209   Мнения:0

С името на Боливар
Видяно: 85   Мнения:0

Венецуелското лице в България Елена Чики гледа винаги напред
Видяно: 12   Мнения:0

Три горещи души за Шоколад
Видяно: 17   Мнения:0

Тест по венецуелски
Видяно: 0   Мнения:0

Н. Пр. Ориета Капони: Венесуела обединява световни интелектуалци и се бори със заговори
Видяно: 0   Мнения:0

Н. Пр. Ориета Капони: Не Венесуела е заплаха за САЩ, а САЩ за Венесуела, за света и за мира
Видяно: 0   Мнения:0

Н. Пр. Ориета Капони: Продължаваме заветите на Боливар с борба срещу неолиберализма
Видяно: 0   Мнения:0

Приятели на Венесуела изразяват подкрепата си за нея
Видяно: 0   Мнения:0

Забележителности
Красотите на Каракас
Видяно: 1250   Мнения:0

Авторски анализи
Хорхе Валеро: Демокрацията трябва да се прави с морал
Видяно: 654   Мнения:0

Бивш десантчик разпалва полярни страсти във Венецуела
Видяно: 704   Мнения:1

Страсти като от сериали връхлитат латиноуправници
Видяно: 550   Мнения:0

Пучът във Венецуела лъха на петрол. И горчи на САЩ
Видяно: 844   Мнения:0

Пред референдума във Венецуела
Видяно: 596   Мнения:0

Странният диктатор Чавес
Видяно: 732   Мнения:1

ВЕНЕЦУЕЛА, СТРАНА НА КРАСАВИЦИ И... НА ПЕТРОЛ
Видяно: 723   Мнения:0

"Телесур" - южноамериканската "Ал Джазира"
Видяно: 607   Мнения:0

Правителството на Чавес е разядено от корупция
Видяно: 540   Мнения:0

НОВИЯТ ФИДЕЛ ИЛИ НОВИЯТ АЛИЕНДЕ?
Видяно: 535   Мнения:0

Венесуела - ново лице в Латинска Америка?
Видяно: 19899   Мнения:2

Тайната на Чавес
Видяно: 77   Мнения:0

Зрелостният изпит на чавизма
Видяно: 83   Мнения:0

Чавес се възнесе в митологията
Видяно: 69   Мнения:0

Пътни фрагменти от Венесуела
Видяно: 94   Мнения:0

Разполовената Венесуела
Видяно: 109   Мнения:0

50 истини за Уго Чавес и за Боливарската революция
Видяно: 8596   Мнения:0

Венесуела в огледалния свят
Видяно: 0   Мнения:0

Венесуела на мушката
Видяно: 0   Мнения:0

Венесуелски амплитуди
Видяно: 0   Мнения:0

ИСПАНОЖУРНАЛИСТИ
Кои сме ние?

ИЗЯВИ НА СДРУЖЕНИЕТО И НЕГОВИ ЧЛЕНОВЕ

ДЕКЛАРАЦИЯ

Йон Хуаристи на гости на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Институтът "Сервантес" се засилва към България

Йон Хуаристи, директор на института “Сервантес”: 400 милиона говорят езика на Сервантес

СДРУЖЕНИЕ НА ИСПАНОГОВОРЯЩИТЕ ЖУРНАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ(списък на членовете)

ПРЕДСТАВЯНЕ НА САЙТА www.hispanoperiodistas.com

Среща с главната редакторка на кубинското списание "Мухерес" Исабел Мойа

Исабел МОЙА, главен редактор на хаванското женско сп. "Мухерес", пред "Труд": На Куба й е нужен нов мъж

Държавният секретар на Испания по европейските въпроси гостува на СИЖБ

Алберто Наваро: Няма да се караме заради Ирак

Кръгла маса “Испания и испаноезичният свят в България” – 26.11.2004

Погледът на Мелчор Фернандес: България, видяна от Испания

Среща на СИЖБ с Мелчор Фернандес

Писма до СИЖБ по повод Кръглата маса "Испания и испаноезичният свят в България"

Посланиците на Испания, Куба, Бразилия на коледна латинофиеста с журналисти

Кръгла маса "Медиите в демократичното общество", 03.10.2006 - под патронажа на Посолството на Испания в България

Кръгла маса "Чилийският 11 септември" за 100-годишнината ог рождението на президента Салвадор Алиенде и 35-годишнината от военния преврат в Чили, 11.09.2008 г., Софийски университет "Св. Кл. Охридски"

ХVІІІ конгрес на Световната асоциация на жените журналистки и писателки "Комуникациите и журналистиката в дигиталната ера", Сантяго де Чиле, 25-26 септември 2008 г.

Кръгла маса “Латинска Америка днес и България” - със съдействието на посолствата на Аржентина, Бразилия, Венесуела и Куба

ОТИДЕ СИ СВЕТЛАНА ПЛАШОКОВА, зам.-председател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ОТИДЕ СИ САМУЕЛ ФРАНСЕС, легендарно име в българската журналистика, член и съосновател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Да си спомним за Светлана Плашокова и Самуел Франсес

С ЕЗИКА НА СЪРЦЕТО - колеги и посланици отдадоха почит на Светлана Плашокова и Самуел Франсес

СТАТУТ НА КОНКУРСА ЗА ЖУРНАЛИСТИЧЕСКИ ПУБЛИКАЦИИ НА СДРУЖЕНИЕТО НА ИСПАНОГОВОРЕЩИТЕЖУРНАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ"

Конкурс за журналистически публикации на български или испански език „Светове и цветове” на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България”

Представяне на номинираните в журналистическия конкурс "Светове и цветове" в чест на 10-годишнината от основаването на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България – 16 декември 2013 г.

Десет години Сдружение на испаноговорещите журналисти в България, връчване на журналистическите награди „Светлана Плашокова”, „Самуел Франсес” и „Светове и цветове”

Втори конкурс за журналистически публикации на български или испански език „Светове и цветове” - 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Връчване на наградите във второто издание на журналистическия конкурс „СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ” 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ПОБЕДИТЕЛИ в журналистическия конкурс „Светове и цветове” 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ТРЕТИ КОНКУРС "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ" - 2015 за журналистически публикации на български или испански език на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в третия журналистически конкурс на СИЖБ "Светове и цветове" - 2015

СИЖБ обявява четвъртото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2016

Солидарност с Барселона, отговорност пред хуманизма

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Четвъртия журналистически конкурс на СИЖБ „Светове и цветове” - 2016

СИЖБ обявява номинациите в Петия конкурс „Светове и цветове” - 2017

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Петия журналистически конкурс на СИЖБ „Светове и цветове” - 2017

СИЖБ обявява шестото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2018

ЗЛАТНО ПЕРО от СБЖ и ОБЕДИНИТЕЛ НА КУЛТУРИ от СИЖБ за Хавиер Валдивиелсо

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Шестия журналистически конкурс „Светове и цветове” - 2018

СИЖБ обявява седмото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2019

ПОКАНА ЗА СВИКВАНЕ НА ОБЩО СЪБРАНИЕ НА СИЖБ НА 4 ДЕКЕМВРИ 2019 ГОДИНА

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Седмия журналистически конкурс "Светове и цветове" - 2019

СИЖБ обявява осмото издание на конкурса „Светове и цветове” – 2020

ОСМИ КОНКУРС „СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ” - 2020 г. Оповестяване на резултатите

СИЖБ обявява деветото издание на конкурса „Светове и цветове” – 2021

ДЕВЕТИ КОНКУРС "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ" 2021 - оповестяване на резултатите
Партньори и спонсори31.1.2002 г.

Visitor: 4002936