Спонсори:

ИСПАНОСВЯТ
Испания

Испанският език и култура в света

Общи проблеми на Латинска Америка

Аржентина
Боливия
Венесуела
Гватемала
Доминиканска република
Еквадор
Колумбия
Коста Рика
Куба
Мексико
Никарагуа
Панама
Парагвай
Перу
Пуерто Рико
Салвадор
Уругвай
Хондурас
Чили
Португалският език и култура в света
Португалия
Бразилия
Барозу изправен пред труден период

Шада Ислам, ДПА,15.07.2004


Тази седмица бе тежка за номинирания за председател на Европейската комисия Жозе Мануел Дурау Барозу - и ще става все по-трудно. През по-голямата част от седмицата 48-годишният бивш министър-председател на Португалия отбиваше враждебните въпроси на критично настроени социалисти, либерали и зелени в Европейския парламент.
Другата сряда той трябва да представи основните си приоритети като председател на Европейската комисия пред всички 732 члена на парламента на Европейския съюз, които след това ще гласуват дали подкрепят назначаването му на най-важния пост на съюза. Очаква се сладкодумният, многоезичен и елегантен политик от десницата да получи безпрецедентна подкрепа от 268-те си съмишленици консерватори в Европейския парламент.
И въпреки че е почти сигурно, че следващата седмица той ще бъде одобрен от парламента - досега никой номиниран за председател на Комисията не е бил отхвърлян от Европейския парламент - очаква се много депутати от лявото пространство на политическия спектър да гласуват против него.
Повечето от критиците му са съгласни, че Барозу е знаещ, приветлив и не толкова крайно десен, колкото са се опасявали. Лидерът на зелените Даниел Кон-Бендит каза, че след публичните изслушвания, организирани от неговата група, Барозу е оставил впечетление на "много отзивчив" човек. Въпреки това източници от групата казват, че зелените ще гласуват против Барозу по "стратегически причини", в знак на протест срещу подкрепата му за войната в Ирак, близките му връзки с американското правителство и икономическата му политика.
Източници твърдят, че социалистите са разделени по въпроса дали да подкрепят Барозу или не, но предупреждават, че повечето членове най-вероятно ще гласуват против него. Мнозина вероятно ще гласуват против в знак на протест против начина, по който бе номиниран от лидерите на ЕС: чрез задкулисни преговори, без консултации с парламента и въз основа на национална принадлежност, а не на качества и квалификация.
Лидерът на социалистическата партия Поул Нируп Расмусен казва: "Работата на Европейския парламент не е да подпечатва решението на Европейския съвет". Някои се опасяват, че Барозу - номиниран за шеф на изпълнителното тяло на ЕС, след като Великобритания и Италия отхвърлиха кандидатурата на белгийския министър-председател Ги Верхофстат, фаворитът на Франция и Германия за този пост - няма да има достатъчно сили да се опълчва срещу европейските "тежкоатлети". Въпреки всичко Барозу изглежда спокоен и решен да докаже, че е в състояние да посрещне предизвикателството да застане начело на мощното изпълнително тяло на 25 членния Европейски съюз.
Португалският политик невъзмутимо посрещна често пъти враждебните въпроси по време на няколко открити заседания с критиците си в парламента. "Моля, не си съставяйте предубедено мнение за мен", каза Барозу на социалистите, добавяйки, че не е консерватор, от когото трябва да се опасяват, а по-скоро "реформатор в средата на поличитеската сцена". На често задаваните въпроси за връзките му със САЩ, Барозу отговаряше, че не одобрява "арогантността и милитаризма" на Америка и че ще направи така, че Европа никога да не свири втора цигулка след Вашингтон.
"ЕС не може да бъде втора сила ", подчерта Барозу. Но от друга страна той призова за конструктивна трансатлантическа връзка, като каза, че ЕС и САЩ трябва да си сътрудничат в борбата със световните предизвикателства като тероризма и СПИН. Помолен да обясни подкрепата си за войната в Ирак, Барозу каза че това е било "най-трудното решение което трябваше да взема като министър-пр"най-трудноедседател".
Бъдещият председател на Европейската комисия отхвърли обвиненията, че е "милитарист", но каза че не може да остане безучастен към режима на Саддам Хюсеин. Сега приоритет е да се сложи край на споровете за и против конфликта, предвид това, че Великобритания, Италия, Испания и Португалия подкрепиха войната в Ирак, докато Франция и Германия се противопоставиха. "Най-конструктивното решение би било отново да се обединим" каза Барозу.
Що се отнася до ролята на Комисията, Барозу обеща да "гради консенсус" и каза, че е твърдо решен да оглави "силна, внушаваща доверие и независима "европейска изпълнителна институция, която няма да раболепничи пред правителствата на държавите в съюза".
Хитрият Барозу се постара да спечели жените депутатки като каза, че ще търси да назначи жени в екипа си.Понастоящем в 25 членния секретариат на ЕС има 7 жени, включително три от новоприетите десет страни. Въпреки изказванията на Барозу с цел спечелване на гласове, вътрешни хора в Комисията казват, че не се очаква броят на жените-комисари чувствително да се увеличи в близко бъдеще.Видяно: 675Мнения: 0

Общи данни
Португалия
Видяно: 2234   Мнения:0

Известни личности
Барозу изправен пред труден период
Видяно: 674   Мнения:0

Кой е новият председателна Европейската комисия
Видяно: 794   Мнения:0

Жозе Мануел Дурау Барозу още търси вярната посока
Видяно: 566   Мнения:0

Почина Алвару Кунял, последният европейски ортодоксален комунист
Видяно: 1237   Мнения:2

Жозе Сократиш и мъстта на Светия дух
Видяно: 0   Мнения:0

Контакти с България
Португалският посланик кръстоса Търново с Ню Йорк в своя картина
Видяно: 851   Мнения:0

Посланикът на Португалия връчи акредитивните си писма
Видяно: 771   Мнения:0

Български свещеник помага на имигрантите ни в Португалия
Видяно: 867   Мнения:0

Забележителности
Португалският Остап Бендер
Видяно: 0   Мнения:0

Авторски анализи
Европейските предизвикателства пред Жозе Мануел Дурау Барозу
Видяно: 650   Мнения:0

Португалия - от карамфилите до брюкселските дантели
Видяно: 4505   Мнения:0

ИСПАНОЖУРНАЛИСТИ
Кои сме ние?

ИЗЯВИ НА СДРУЖЕНИЕТО И НЕГОВИ ЧЛЕНОВЕ

ДЕКЛАРАЦИЯ

Йон Хуаристи на гости на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Институтът "Сервантес" се засилва към България

Йон Хуаристи, директор на института “Сервантес”: 400 милиона говорят езика на Сервантес

СДРУЖЕНИЕ НА ИСПАНОГОВОРЯЩИТЕ ЖУРНАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ(списък на членовете)

ПРЕДСТАВЯНЕ НА САЙТА www.hispanoperiodistas.com

Среща с главната редакторка на кубинското списание "Мухерес" Исабел Мойа

Исабел МОЙА, главен редактор на хаванското женско сп. "Мухерес", пред "Труд": На Куба й е нужен нов мъж

Държавният секретар на Испания по европейските въпроси гостува на СИЖБ

Алберто Наваро: Няма да се караме заради Ирак

Кръгла маса “Испания и испаноезичният свят в България” – 26.11.2004

Погледът на Мелчор Фернандес: България, видяна от Испания

Среща на СИЖБ с Мелчор Фернандес

Писма до СИЖБ по повод Кръглата маса "Испания и испаноезичният свят в България"

Посланиците на Испания, Куба, Бразилия на коледна латинофиеста с журналисти

Кръгла маса "Медиите в демократичното общество", 03.10.2006 - под патронажа на Посолството на Испания в България

Кръгла маса "Чилийският 11 септември" за 100-годишнината ог рождението на президента Салвадор Алиенде и 35-годишнината от военния преврат в Чили, 11.09.2008 г., Софийски университет "Св. Кл. Охридски"

ХVІІІ конгрес на Световната асоциация на жените журналистки и писателки "Комуникациите и журналистиката в дигиталната ера", Сантяго де Чиле, 25-26 септември 2008 г.

Кръгла маса “Латинска Америка днес и България” - със съдействието на посолствата на Аржентина, Бразилия, Венесуела и Куба

ОТИДЕ СИ СВЕТЛАНА ПЛАШОКОВА, зам.-председател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ОТИДЕ СИ САМУЕЛ ФРАНСЕС, легендарно име в българската журналистика, член и съосновател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Да си спомним за Светлана Плашокова и Самуел Франсес

С ЕЗИКА НА СЪРЦЕТО - колеги и посланици отдадоха почит на Светлана Плашокова и Самуел Франсес

СТАТУТ НА КОНКУРСА ЗА ЖУРНАЛИСТИЧЕСКИ ПУБЛИКАЦИИ НА СДРУЖЕНИЕТО НА ИСПАНОГОВОРЕЩИТЕЖУРНАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ"

Конкурс за журналистически публикации на български или испански език „Светове и цветове” на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България”

Представяне на номинираните в журналистическия конкурс "Светове и цветове" в чест на 10-годишнината от основаването на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България – 16 декември 2013 г.

Десет години Сдружение на испаноговорещите журналисти в България, връчване на журналистическите награди „Светлана Плашокова”, „Самуел Франсес” и „Светове и цветове”

Втори конкурс за журналистически публикации на български или испански език „Светове и цветове” - 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Връчване на наградите във второто издание на журналистическия конкурс „СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ” 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ПОБЕДИТЕЛИ в журналистическия конкурс „Светове и цветове” 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ТРЕТИ КОНКУРС "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ" - 2015 за журналистически публикации на български или испански език на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в третия журналистически конкурс на СИЖБ "Светове и цветове" - 2015

СИЖБ обявява четвъртото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2016

Солидарност с Барселона, отговорност пред хуманизма

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Четвъртия журналистически конкурс на СИЖБ „Светове и цветове” - 2016

СИЖБ обявява номинациите в Петия конкурс „Светове и цветове” - 2017

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Петия журналистически конкурс на СИЖБ „Светове и цветове” - 2017

СИЖБ обявява шестото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2018

ЗЛАТНО ПЕРО от СБЖ и ОБЕДИНИТЕЛ НА КУЛТУРИ от СИЖБ за Хавиер Валдивиелсо

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Шестия журналистически конкурс „Светове и цветове” - 2018

СИЖБ обявява седмото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2019

ПОКАНА ЗА СВИКВАНЕ НА ОБЩО СЪБРАНИЕ НА СИЖБ НА 4 ДЕКЕМВРИ 2019 ГОДИНА

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Седмия журналистически конкурс "Светове и цветове" - 2019

СИЖБ обявява осмото издание на конкурса „Светове и цветове” – 2020

ОСМИ КОНКУРС „СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ” - 2020 г. Оповестяване на резултатите

СИЖБ обявява деветото издание на конкурса „Светове и цветове” – 2021

ДЕВЕТИ КОНКУРС "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ" 2021 - оповестяване на резултатите
Партньори и спонсори01.2.2002 г.

Visitor: 4003775