Спонсори:

ИСПАНОСВЯТ
Испания

Испанският език и култура в света

Общи проблеми на Латинска Америка

Аржентина
Боливия
Венесуела
Гватемала
Доминиканска република
Еквадор
Колумбия
Коста Рика
Куба
Мексико
Никарагуа
Панама
Парагвай
Перу
Пуерто Рико
Салвадор
Уругвай
Хондурас
Чили
Португалският език и култура в света
Португалия
Бразилия
В. "Сега" на 09.03.2002

Кандидат-президентка хвърлена за стръв в Колумбия

Отвличането на Ингрид Бетанкур от партизани зарадва политическия елит, обвиняван от нея в корупция

Къдринка Къдринова


Един ден след като прекъсна примирието с левите партизани от Въоръжените революционни сили на Колумбия (ФАРК) и прати армията в бившата им щабквартира в Сан Висенте де Кагуан, колумбийският президент Андрес Пастрана сам кацна с хеликоптер в това градче. За да докаже, че обстановката е под негов контрол.
Същия ден, но малко по-късно, в Сан Висенте се появи и 40-годишната скандална кандидат-президентка Ингрид Бетанкур, която държеше също да докаже, че винаги е там, където е най-напечено. Преди пътуването тя все пак поиска от властите полагаемата й се като участничка в насрочените за 26 май президентски избори охрана. Не я получи. И в горите край Сан Висенте колата й бе засечена от малка група партизани, незнайно как все още действаща в уж вече контролираната от армията територия. Бетанкур бе отвлечена, а после, заедно с още петима депутати и сенатори, похитени по-рано от партизаните, бе предложена на правителството в Богота за размяна срещу заловени бойци на ФАРК. Правителството отказа.
Въпреки че президентът Пастрана реагира гневно на отвличането и заяви, че това е "отвличане на самата демокрация", основаната от Бетанкур зелена партия "Кислород" и предизборната й коалиция "Нова Колумбия" обвиниха и властите за случилото се. Главно заради отказаната охрана. Но и заради простата логика - политическият елит няма как да не е доволен, че дразнещата го години наред с обвиненията си в корупция Бетанкур най-после е "аут". Пък и дава отличен повод да се настъпят сурово партизаните и така да се откликне на световната антитерористична кампания.
От отвличането на Ингрид Бетанкур наистина повече сметка имат висшите политици, отколкото партизаните, с чиито идеи, доколкото ги имат, нейната платформа е по-скоро сродна. Доказва го целият й досегашен бурен живот.
Ингрид е родена на 25 декември 1961 г. в семейството на дипломат - тогавашен посланик на Колумбия в ЮНЕСКО - и депутатка. Момичето завършва политически науки в Париж. Там се омъжва за френски дипломат. Ражда му дъщеря и син - Мелани и Лоренсо. Фамилията заминава за Сейшелските острови, където е пратен на работа французинът.

ИНГРИД ЖИВЕЕ ТАМ КАТО В ЗЕМЕН РАЙ

Никакви грижи, мъж и деца като от реклама, прекрасна къща, вечен курорт. Буйната колумбийка обаче се гнети. В семейството на родителите си е свикнала с тръпката на колумбийските политически страсти, а не с идилия като на Сейшелите. Една августовска вечер на 1989 г. се обажда по телефона в Богота на майка си, която е застъпничка на президентския кандидат от Либералната партия - известния с почтеността си Луис Карлос Галан. Уцелва момента, в който Галан току-що е застрелян. Майка й пищи в слушалката. Тя самата е оцеляла по чудо - била точно пред Галан, но се подхлъзнала на високите си токчета и политнала в момента на изстрела.
На следващия ден Ингрид вече е в самолета за Колумбия. Развежда се и се хвърля в политическия кипеж в родината си. През 1994 г. я избират за депутатка от Богота. 4 години по-късно влиза в Сената с най-висок изборен резултат - 160 000 гласа.
Междувременно вече е развихрила политическите и публицистичните си дарби. Основала е партията си "Кислород", публикувала е статии и книга ("Ако знаех"), разобличаващи корупцията и обвързаността с наркомафията на политическата върхушка, организирала е протести. Най-яростно атакува тогавашния президент Ернесто Сампер, когото обвинява, че е финансиран от наркокартела Кали. Отива и на конгрес на Либералната партия, която също вини в мафиотски връзки, и хвърля от трибуната: "Вие сте истинските убийци на Луис Карлос Галан!"

СПЕЧЕЛВА СИ МНОГО И МОЩНИ ВРАГОВЕ

Започва да получава заплахи за разправа. За да предпази децата си, решава да ги прати при баща им, който вече е в Нова Зеландия. Разделя се с Мелани и Лоренсо, когато са на 10 и 7 години. Тази година ще навършат 17 и 14 г. Ингрид не се среща с тях, за да не я проследят и да не ги вземат на мушка.
Разпада се и сключеният й втори брак, но интимният й живот си остава доста наситен. И това с удоволствие се предъвква от многобройните й врагове. В Сената организират публичен словесен линч над скандалната колежка - 40 сенатори се записват за изказвания срещу нея. Обвиняват я, че е разпусната заради двата си развода и

ЛЮБОВНАТА СИ ВРЪЗКА С БИВШ ПАРТИЗАНИН,

че е лоша майка, защото е зарязала децата си, че ходи при наркомафиоти по затворите (когато е събирала сведения за обвиненията си), дори че е кльощава с 49-те си кила при ръст 170 см...
На Ингрид обаче й харесва да скандализира. Отговаря с нови обвинения. "В парламента доминират узурпаторите, мнозинството от тях не представляват народа, защото са избрани с купени гласове", твърди Бетанкур. Доразвива тезите си в издадената във Франция книга "С гняв в сърцето".
Кандидатира се за президент и стартира кампанията си, като раздава по улиците виагра - за да подсили потентността на колумбийците в овладяването на престъпността и корупцията.
Сондажите й дават 1% шанс в президентските избори. Тя ги обвинява в манипулация и пак повтаря любимата си песен, че ако загуби, то ще е, защото не е разчитала на мръсни пари като съперниците си.
Когато я отвличат край Сан Висенте на 23 февруари, враговете й казват, че тя сама си е виновна - тръгнала да се перчи без охрана, а дори може и нарочно да си е организирала похищението за реклама - нали е имала любовник партизанин? Пък и с нейния палав нрав,

ТОЧНО ПРИ БРАДАТИТЕ МЪЖАГИ Й БИЛО МЯСТОТО

- има да си се радват...
Според съмишлениците й обаче властите може да са замесени в премахването й от политическата сцена. Защото и сегашният президент Пастрана беше попаднал под стрелите й. Бетанкур го намрази, след като той не изпълни предизборното си обещание за референдум, който да реши дали да не се разпусне корумпираният парламент.
Факт е, че в Колумбия не е много трудно да се уговори атентат или отвличане. Независимо коя е групировката, която ще го извършва, или силата, която го поръчва.
Споменатата вече партизанска армия ФАРК наистина е лява в най-общ план, но никой не може да гарантира какви точно са убежденията и материалните интереси на всичките й 17 000 бойци. ФАРК възниква през 50-те години - в периода, наречен "Виоленсия" ("Насилие"), когато всеки в Колумбия воюва срещу всеки. Старт дава един сблъсък между либерали и консерватори, излял се в дълга война между въоръжени групи на двете партии.

ФАРК ВЪЗНИКВА КАТО ОТРЯДИ ЗА САМООТБРАНА НА СЕЛЯНИТЕ,

които никога не знаят кой ще ги нападне. През 60-те и 70-те години ФАРК се разраства, но успоредно с нея се развихрят и други, още по-леви формации - Народна освободителна армия (ЕПЛ), М-19. Зоните на действията им съвпадат с районите, в които се отглежда кокаин - традиционна прехрана за бедното местно население, защото се изкупува изгодно от наркокартелите.
Твърди се, че партизаните също се финансират от наркотрафика и по тази линия са взети на мушка от САЩ още през 80-те години. Американската армия дори директно се включва в акции срещу тях.
От друга страна, ЕС натиска за мирен диалог с партизаните и дава само за последните 1-2 години 100 000 долара за мирния процес. Преговори наистина се водят - с променлив успех и с прекъсвания те текат още от 1985 г. През 1999 г. имаше дори пробив - Пастрана остави ФАРК да контролира територия от 42 000 кв. км.
В началото на тази година обаче

ВЛАСТИТЕ ВНЕЗАПНО ОХЛАДНЯХА КЪМ ДИАЛОГА

Искането на партизаните да се освободят техни задържани бойци срещна твърд отказ. Последва отвличането на един сенатор заедно със самолета, в който пътуваше, и Пастрана скъса преговорите. Обяви ФАРК за "терористична организация, която не желае мир", и пусна срещу нея армията. После дойде и отвличането на неудобната Бетанкур, много удобна всъщност за ролята на стръв, която ще позволи и Колумбия да влезе в актуалната антитерористична кампания.
Иначе в тази страна уважават жените. Кметът на Богота Антанас Моцкус - философ и математик от литовски произход, в чест на 8-и март забрани на мъжете да излизат по улиците на столицата, за да може "поне един път в годината жените да останат насаме и да не бъдат закачани". Или отвличани?...

ДОПЪЛНЕНИЕ ПО ТЕМАТА ДВЕ ГОДИНИ ПО-КЪСНО

Ингрид Бетанкур е жива, но похитителите й отказват офертата за освобождаването й

Богота, 9 март 2004

Отвлечената преди две години колумбийска кандидат-президентка, Ингрид Бетанкур, която има и френско гражданство, е жива и в добро здравословно състояние, но нейните похитители от партизанското движение Революционни въоръжени сили на Колумбия /ФАРК/ отхвърлят офертата на Париж тя да бъде заменена срещу пленени партизани, предаде АФП. Агенцията цитира Раул Рейес, втория в командната йерархия на движението.
След разговор с представител на Франс прес на неназовано място в Колумбия говорителят на ФАРК не даде особена надежда за скорошно освобождаване на Бетанкур, която бе отвлечена през февруари 2002 г. по време на президентската предизборна кампания заедно с ръководителката на своя щаб. Рейс обаче не предостави никакви доказателства като аудиокасета или видеозапис, които да потвърдят, че Бетанкур и останалите заложници - трима американци, 20 депутати и 47 военни - са живи.

Видяно: 7875Мнения: 1

Общи данни
КОЛУМБИЯ
Видяно: 2159   Мнения:0

Известни личности
Патриархът Маркес не се предава на есента
Видяно: 1359   Мнения:3

Непоправимия Габо
Видяно: 310   Мнения:0

Ингрид Бетанкур на свобода
Видяно: 281   Мнения:0

Урибе под карантина
Видяно: 234   Мнения:0

Сбъднатата “американска мечта” на Колумбия
Видяно: 74   Мнения:0

Габриел Гарсия Маркес: 85 години несамота
Видяно: 78   Мнения:0

Гриселда Бланко: Непростената Кръстница
Видяно: 71   Мнения:0

Сбогуване като в Макондо
Видяно: 0   Мнения:0

Култура
Патриархът Маркес не се предава на есента
Видяно: 1359   Мнения:3

Хуанес сложи camisa blanca
Видяно: 343   Мнения:0

Забележителности
Тайните на колумбийското злато
Видяно: 0   Мнения:0

Авторски анализи
Кандидат-президентка хвърлена за стръв в Колумбия
Видяно: 7874   Мнения:1

Латиносериалът “Емануел”
Видяно: 314   Мнения:0

Ингрид в торба не стои
Видяно: 10513   Мнения:0

Секси колумбийки, наркотици, кръстове от сол
Видяно: 79   Мнения:0

Чай от кока под слънцето на Богота
Видяно: 7456   Мнения:0

ИСПАНОЖУРНАЛИСТИ
Кои сме ние?

ИЗЯВИ НА СДРУЖЕНИЕТО И НЕГОВИ ЧЛЕНОВЕ

ДЕКЛАРАЦИЯ

Йон Хуаристи на гости на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Институтът "Сервантес" се засилва към България

Йон Хуаристи, директор на института “Сервантес”: 400 милиона говорят езика на Сервантес

СДРУЖЕНИЕ НА ИСПАНОГОВОРЯЩИТЕ ЖУРНАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ(списък на членовете)

ПРЕДСТАВЯНЕ НА САЙТА www.hispanoperiodistas.com

Среща с главната редакторка на кубинското списание "Мухерес" Исабел Мойа

Исабел МОЙА, главен редактор на хаванското женско сп. "Мухерес", пред "Труд": На Куба й е нужен нов мъж

Държавният секретар на Испания по европейските въпроси гостува на СИЖБ

Алберто Наваро: Няма да се караме заради Ирак

Кръгла маса “Испания и испаноезичният свят в България” – 26.11.2004

Погледът на Мелчор Фернандес: България, видяна от Испания

Среща на СИЖБ с Мелчор Фернандес

Писма до СИЖБ по повод Кръглата маса "Испания и испаноезичният свят в България"

Посланиците на Испания, Куба, Бразилия на коледна латинофиеста с журналисти

Кръгла маса "Медиите в демократичното общество", 03.10.2006 - под патронажа на Посолството на Испания в България

Кръгла маса "Чилийският 11 септември" за 100-годишнината ог рождението на президента Салвадор Алиенде и 35-годишнината от военния преврат в Чили, 11.09.2008 г., Софийски университет "Св. Кл. Охридски"

ХVІІІ конгрес на Световната асоциация на жените журналистки и писателки "Комуникациите и журналистиката в дигиталната ера", Сантяго де Чиле, 25-26 септември 2008 г.

Кръгла маса “Латинска Америка днес и България” - със съдействието на посолствата на Аржентина, Бразилия, Венесуела и Куба

ОТИДЕ СИ СВЕТЛАНА ПЛАШОКОВА, зам.-председател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ОТИДЕ СИ САМУЕЛ ФРАНСЕС, легендарно име в българската журналистика, член и съосновател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Да си спомним за Светлана Плашокова и Самуел Франсес

С ЕЗИКА НА СЪРЦЕТО - колеги и посланици отдадоха почит на Светлана Плашокова и Самуел Франсес

СТАТУТ НА КОНКУРСА ЗА ЖУРНАЛИСТИЧЕСКИ ПУБЛИКАЦИИ НА СДРУЖЕНИЕТО НА ИСПАНОГОВОРЕЩИТЕЖУРНАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ"

Конкурс за журналистически публикации на български или испански език „Светове и цветове” на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България”

Представяне на номинираните в журналистическия конкурс "Светове и цветове" в чест на 10-годишнината от основаването на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България – 16 декември 2013 г.

Десет години Сдружение на испаноговорещите журналисти в България, връчване на журналистическите награди „Светлана Плашокова”, „Самуел Франсес” и „Светове и цветове”

Втори конкурс за журналистически публикации на български или испански език „Светове и цветове” - 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Връчване на наградите във второто издание на журналистическия конкурс „СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ” 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ПОБЕДИТЕЛИ в журналистическия конкурс „Светове и цветове” 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ТРЕТИ КОНКУРС "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ" - 2015 за журналистически публикации на български или испански език на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в третия журналистически конкурс на СИЖБ "Светове и цветове" - 2015

СИЖБ обявява четвъртото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2016

Солидарност с Барселона, отговорност пред хуманизма

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Четвъртия журналистически конкурс на СИЖБ „Светове и цветове” - 2016

СИЖБ обявява номинациите в Петия конкурс „Светове и цветове” - 2017

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Петия журналистически конкурс на СИЖБ „Светове и цветове” - 2017

СИЖБ обявява шестото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2018

ЗЛАТНО ПЕРО от СБЖ и ОБЕДИНИТЕЛ НА КУЛТУРИ от СИЖБ за Хавиер Валдивиелсо

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Шестия журналистически конкурс „Светове и цветове” - 2018

СИЖБ обявява седмото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2019

ПОКАНА ЗА СВИКВАНЕ НА ОБЩО СЪБРАНИЕ НА СИЖБ НА 4 ДЕКЕМВРИ 2019 ГОДИНА

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Седмия журналистически конкурс "Светове и цветове" - 2019

СИЖБ обявява осмото издание на конкурса „Светове и цветове” – 2020

ОСМИ КОНКУРС „СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ” - 2020 г. Оповестяване на резултатите

СИЖБ обявява деветото издание на конкурса „Светове и цветове” – 2021

ДЕВЕТИ КОНКУРС "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ" 2021 - оповестяване на резултатите
Партньори и спонсори01.2.2002 г.

Visitor: 4003673