Спонсори:

ИСПАНОСВЯТ
Испания

Испанският език и култура в света

Общи проблеми на Латинска Америка

Аржентина
Боливия
Венесуела
Гватемала
Доминиканска република
Еквадор
Колумбия
Коста Рика
Куба
Мексико
Никарагуа
Панама
Парагвай
Перу
Пуерто Рико
Салвадор
Уругвай
Хондурас
Чили
Португалският език и култура в света
Португалия
Бразилия
В. "Сега", 08-08-2001

Баия плаче за Жоржи Амаду

Отиде си най-издаваният по света бразилски писател

Къдринка Къдринова


Четири дни преди да навърши 89 години световноизвестният бразилски писател Жоржи Амаду почина в болницата на обезсмъртения в книгите му град Салвадор де Баия. През 1993 г. Амаду преживя инфаркт, а тази година на два пъти - през юни и юли, постъпва в болница заради изостряне на дългогодишния му диабет. На 6 август той отново се почувствал зле и бил приет в реанимацията, където скоро след това издъхнал.
Това сигурно бе най-тъжният ден за любимата му земя на Баия, от която той се зареждаше с онези магия и виталност, просмукали и над 30-те му книги. Жителите на Баия, зашеметяващи в романите на Амаду с неповторима смесица на раси, уникален хумор и пламенна чувственост, посрещнаха новината като лична драма. Разплакани фенове на писателя отрупаха с цветя къщата му на улица "Синия гущер".
"Бразилия загуби един от най-великите си художници. За всички бразилци Амаду бе пример за боец. Той винаги бе на страната на справедливостта, винаги помагаше на онеправданите," заяви в обръщение към нацията по повод загубата президентът на страната Фернандо Енрике Кардозу.
Книгите на Амаду, сред които най-известни са "Какао и кръв", "Доня Флор и нейните двама мъже", "Габриела, карамфил и канела", "Жуибаба", "Капитани на пясъка", "Тереза Батиста уморена от война", са издадени в над 20-милионен тираж на 48 езика, включително, разбира се, и на български.

АМАДУ МНОГОКРАТНО Е ИДВАЛ В БЪЛГАРИЯ,

участвал е в международните писателски срещи за мир, които се провеждаха през 70-те и 80-те години в София, а през 1986 г. бе удостоен и с международната награда "Георги Димитров", която му бе връчена не само за писателската му дарба, но и за активната му политическа дейност като член на Бразилската комунистическа партия. Пак по тази линия той бе отличен и с подобната Ленинска награда "За укрепване на мира между народите". Бе също член на Световния съвет на мира.
Политическите убеждения на Амаду преминават през различни периоди на лъкатушения, но неизменно си остават леви. Заради тях многократно е бил и в затвора, където за първи път попада през 1935 г. През 1946 г., след завръщане от емиграция в Париж, е избран за депутат от легализираната Бразилска компартия.
През 30-те и 40-те години той е убеден привърженик на Сталин. По това време пише и вдъхновена "Песен за Съветската земя". Но когато през 1956 г. се разкриват извършените от съветския вожд престъпления, Амаду преживява шок и се отдръпва за известно време от активна политическа дейност. Той съсредоточава усилията си върху литературата, в която въплъщава и убежденията си за нуждата от нов и по-достоен живот за бразилските бедняци, от чийто непобедим дух и жизненост е омагьосан още като дете.
Както сам признава в едно интервю, Амаду

БЯГА ОТ ЙЕЗУИТСКИ КОЛЕЖ ОЩЕ 13-ГОДИШЕН

и обикаля пеша цяла Североизточна Бразилия. "Израснах сред обикновените хора, възпитавах се не край народа, а от самия народ. Много научих за моя роден щат Баия. Иначе нямаше да ги има книгите ми, защото аз не умея да пиша за онова, което не съм преживял, изпитал, видял," казва Амаду.
На 15 години младият Жоржи става вестникарски репортер, а на 19 издава първата си книга - "Земята на карнавала". Вторият му роман "Какао", е конфискуван през 1933 г. от политическата полиция на тогавашния диктатор Жетулио Варгас. Малко по-късно 1700 копия на първите му 6 романи са изгорени на клада в центъра на Салвадор де Баия. До 1943 г. действа забрана за публикуване на негови книги в Бразилия.
С течение на годините стилът му се избистря и преминава

ОТ ДИРЕКТНИТЕ СОЦИАЛНИ ПОСЛАНИЯ КЪМ ПО-ИЗТЪНЧЕНАТА ИРОНИЯ.

Той сам признава: "Хуморът е много по-мощно клеймо, отколкото философстванията, които ще намерите в по-ранните ми книги". А след като написва "Униформи, тоги и нощници", не се стърпява да се похвали пред "Нюзуик": "Здравата поработих над тази книга. Написах 100 страници без нито една ругатня!"
Амаду получава европейска, а после и световна известност покрай неколкократните си емигрирания в Париж след всеки пореден преврат в Бразилия. Пак в Париж той става и кавалер на Ордена на Почетния легион за литературното си творчество.
Около 40 филма са снимани в различни краища на света по негови творби. Освен със социалните си мотиви, книгите му са много привлекателни за кинаджиите и със силното присъствие в тях на афро-американски поверия, притчи и митове, както и с автентичните описания на вуду-ритуали и магии. Залитането по по-екзотичните мотиви в екранизациите на романите му кара самият Амаду да недоволства от много от тях.
Когато го избират за член на бразилската Академия за литература, Амаду обяснява: "Аз търсех много неудобен път - пътя на човек, задължен пред бедните и угнетените, пред тези, които не ползват благата на света. Аз искам според силите си да творя за тях,

ДА БЪДА ГЛАСЪТ НА ТЯХНАТА БОЛКА,

на техните копнежи и надежди. От тяхната глина искам да замеся хуманизма на моите книги".
В годините си на активно творчество писателят почти не допуска журналисти в своята "лаборатория" - в къщата си в Салвадор де Баия. Но затова пък неведнъж изненадва любопитния си съсед, който често наднича през оградата, за да позяпа прочутия писател. Веднъж съседът го видял да се излежава върху хамака в градината си. "Почивате ли?", попитал досадникът. "Не, работя," отговорил Амаду. Друг път комшията забелязал, че писателят окопава плодовите си дръвчета и пак се провикнал: "Работите ли?". "Не, почивам," ошашавил го Амаду.
Писателят имал навик да става в 5,30 ч. сутринта и да отива на близкия до къщата му бряг на Атлантика, за да срещне изгрева на слънцето. После сядал в работния си кабинет на втория етаж на къщата, наричан "гълъбарника", работел един час, после пиел едно кафе, работел пак до 14 ч., когато обядвал, после продължавал с писането още докъм 21 ч. През тези часове той обявявал, че "не е вкъщи".
Когато не работел така усилно, се отдавал на другата си страст -

РАЗГОВОРИТЕ С ПРИЯТЕЛИ, РИБАРИ ИЛИ ОБИКНОВЕНИ СКИТНИЦИ,

които го зареждали с нови идеи и емоции за книгите му. "Моите книги са изтъкани от мириса, вкуса и кръвта на страната ми. Аз съм тълкувател на бразилския живот," обича да казва Амаду.
Неизменна спътничка и опора на писателя от 1950 г. е съпругата му Зелия Гатай, потомка на италиански имигранти. "Той пише на машина с два пръста. После коригира и ми дава текста да го препиша. Всеки път, когато се залавя с нова книга, заминаваме - само ние двамата, на ново място, което държим в тайна," разказваше навремето пред журналистите доня Зелия. Самата тя покрай мъжа си прописва и публикува автобиографинта си книга "Шапка за пътешествия", в която описва първите си срещи с Амаду, политическите и личните премеждия, изживяни край него. Когато на премиерата на книгата й през 1985 г. репортери я запитват какво означава за нея прочутият й мъж, 68-годишната тогава Зелия отговаря: "Сегашната ми любов".
Амаду през целия си бурен живот много държи на семейството си, а през последните години - особено. Тъкмо сред близките си той намира опора и любов, след като здравето му се разклаща и вече не му позволява да пише книги с някогашната енергия. Когато през 1997 г. цяла Бразилия чества 85-годишнината му, той обяви, пред в. "Фоля ди Сао Паулу", че не желае да пише автобиография, като поясни: "Защото в романите ми е намерило място всичко, което съм преживял, всичко, което преживяха приятелите ми." И вместо заключение добави: "Старостта е голяма свинщина."
Смъртта, която го отнесе вчера, също.

Видяно: 967Мнения: 0

Общи данни
БРАЗИЛИЯ
Видяно: 1265   Мнения:0

Етанолът в Бразилия
Видяно: 413   Мнения:0

Известни личности
Баия плаче за Жоржи Амаду
Видяно: 966   Мнения:0

Бразилският конгресмен, бивш партизанин и левичар Фернанду ГАБЕЙРА: Щях да убия посланика на Щатите
Видяно: 746   Мнения:0

Бразилката Анита пленява Гарибалди
Видяно: 1581   Мнения:0

Лула - глобален шампион в борбата с глада
Видяно: 356   Мнения:0

Дилма подкарва бразилския локомотив
Видяно: 183   Мнения:0

Тя е!
Видяно: 236   Мнения:0

Женско царство в Бразилия: Глейси Хофман стана държавен министър
Видяно: 259   Мнения:0

Железният женски триумвират на Дилма
Видяно: 234   Мнения:0

Бразилец поема световната прехрана
Видяно: 265   Мнения:0

Оскар Ниемайер, легендата на модерното световно градостроителство, навръх 100-ия си рожден ден, ексклузивно за “Тема”: БЕДНОСТТА И НАСИЛИЕТО ЗАСЕНЧВАТ АРХИТЕКТУРАТА
Видяно: 236   Мнения:0

Дилмониада
Видяно: 284   Мнения:0

Архитектът на бразилската мечта
Видяно: 75   Мнения:0

Няма ненаказано добро
Видяно: 0   Мнения:0

Самбата на папата
Видяно: 0   Мнения:0

Патриотично и дипломатично
Видяно: 0   Мнения:0

Подобрената версия на цар Мидас
Видяно: 0   Мнения:0

Изкуствената патица срещу Дилма
Видяно: 0   Мнения:0

Две се карат, трети печели
Видяно: 0   Мнения:0

Култура
Марсело Лафит: Защо нямате тениски с „Аз обичам София”?!
Видяно: 413   Мнения:0

Кларисе Лиспектор с двуезична книга у нас
Видяно: 0   Мнения:0

Седмица на Бразилското кино в София
Видяно: 0   Мнения:0

Нелсон Родригес на български
Видяно: 0   Мнения:0

Контакти с България
Божият бразилски краснопис
Видяно: 1407   Мнения:1

Антонио Нобрега - "мултипосланик" на бразилската култура
Видяно: 754   Мнения:0

Дилма РУСЕФ, бивш партизански командир, сега бразилски министър от български произход: Ръководих обир на 2,5 млн. долара
Видяно: 15030   Мнения:0

Бразилският посланик вгражда в книги обичта си към България
Видяно: 1232   Мнения:0

Жозе Аугусто Линдгрен Алвес: Напредваме без радикални промени
Видяно: 651   Мнения:0

Ще открием ли Елдорадо в Чили и Бразилия?
Видяно: 669   Мнения:0

Луис Инасио Лула да Силва, президент на Бразилия Залагаме на България за сближаването ни с ЕС
Видяно: 913   Мнения:0

Първанов и Паси се срещнаха в Бразилия
Видяно: 793   Мнения:0

България представи икономиката си в Сао Пауло
Видяно: 740   Мнения:0

Соломон Паси откри почетно консулство в Рио де Жанейро
Видяно: 1070   Мнения:0

България смята Бразилия за силен кандидат за Съвета за сигурност
Видяно: 774   Мнения:0

Заедно с Бразилия храним НАТО с месо
Видяно: 768   Мнения:0

Дилма Ваня Русеф, министър на мините и енергетиката на Бразилия: Искам да съм полезна и за Бразилия, и за България
Видяно: 1217   Мнения:0

България под Южния кръст – от екзотика към партньорство
Видяно: 756   Мнения:0

БЪЛГАРКА РЪКОВОДИ ГИГАНТА НА ЛАТИНСКА АМЕРИКА
Видяно: 875   Мнения:0

Бразилско месо пробива у нас
Видяно: 704   Мнения:0

Интервю с Жоао Жилберто Вас, почетен консул на България в Бразилия
Видяно: 1592   Мнения:0

Дъщеря на българин командва Бразилия
Видяно: 915   Мнения:0

Желязната Дилма
Видяно: 651   Мнения:0

Машадо де Асиш и Грасилиано Рамош с двуезично издание у нас
Видяно: 401   Мнения:0

Пустите варненци станали бразилци
Видяно: 219   Мнения:0

Изложба на Рожерио Диас в София
Видяно: 222   Мнения:0

Капоейра пуска корени у нас
Видяно: 244   Мнения:0

Бразилска фиеста втори път омагьосва Варна
Видяно: 308   Мнения:0

Бразилски джаз и филми в София
Видяно: 389   Мнения:0

Българин да се нарича...
Видяно: 270   Мнения:0

Бразилия е... във Варна
Видяно: 454   Мнения:0

Дилма подкарва бразилския локомотив
Видяно: 229   Мнения:0

Тя е!
Видяно: 202   Мнения:0

Адио, Рио!
Видяно: 220   Мнения:0

Правилата на Максим Бехар станаха хит и в Бразилия
Видяно: 264   Мнения:0

Дилмониада
Видяно: 234   Мнения:0

Рубенс Гама, министър, директор на отдел „Промотиране на търговията и инвестициите” към министерството на външните работи на Бразилия: Икономиките на САЩ и ЕС се износват
Видяно: 225   Мнения:0

ДИЛМА РУСЕФ, ПРЕЗИДЕНТ НА БРАЗИЛИЯ, В ЕКСКЛУЗИВНО ИНТЕРВЮ СПЕЦИАЛНО ЗА „ТЕМА”: Един друг свят е напълно по силите ни
Видяно: 224   Мнения:0

Захарни глави
Видяно: 323   Мнения:0

Момчил Инджов представя книга за Дилма Русеф
Видяно: 99   Мнения:0

Бразилски класик издаден у нас
Видяно: 75   Мнения:0

„Цяла Бразилия” се пренесе в София
Видяно: 83   Мнения:0

„България” на крака пред Рикардо Авербах
Видяно: 70   Мнения:0

Вера Машадо: Ще разширяваме връзката Бразилия-България
Видяно: 78   Мнения:0

Откривателят на Дилма
Видяно: 93   Мнения:0

Нова страница в българо-бразилските отношения
Видяно: 0   Мнения:0

Софийски старт за бразилския Мундиал
Видяно: 0   Мнения:0

Авторски анализи
Лявата вълна в Латинска Америка изненадва Буш в гръб
Видяно: 658   Мнения:0

Щерка на нашенец омайва бразилците като партизанка и министърка
Видяно: 799   Мнения:0

НАТАЛ - РАДОСТ ОТ ЖИВОТА, СКЪПОЦЕННИ КАМЪНИ И КАРНАВАЛИ
Видяно: 1530   Мнения:1

Луис Инасио Лула да Силва, президент на Бразилия: Залагаме на България за сближаването ни с ЕС
Видяно: 779   Мнения:0

България под Южния кръст – от екзотика към партньорство
Видяно: 512   Мнения:0

Другият възможен свят започва в Бразилия
Видяно: 2321   Мнения:0

Оскар Ниемайер, легендата на модерното световно градостроителство, навръх 100-ия си рожден ден, ексклузивно за “Тема”: БЕДНОСТТА И НАСИЛИЕТО ЗАСЕНЧВАТ АРХИТЕКТУРАТА
Видяно: 304   Мнения:0

Антонио Патриота, външен министър на Бразилия: Намаляването на бедността е база за овладяване на кризата
Видяно: 241   Мнения:0

Третият свят става Първи
Видяно: 354   Мнения:0

ДИЛМА РУСЕФ, ПРЕЗИДЕНТ НА БРАЗИЛИЯ, В ЕКСКЛУЗИВНО ИНТЕРВЮ СПЕЦИАЛНО ЗА „ТЕМА”: Един друг свят е напълно по силите ни
Видяно: 2025   Мнения:0

Другият възможен свят
Видяно: 0   Мнения:0

Битката на Дилма
Видяно: 0   Мнения:0

ИСПАНОЖУРНАЛИСТИ
Кои сме ние?

ИЗЯВИ НА СДРУЖЕНИЕТО И НЕГОВИ ЧЛЕНОВЕ

ДЕКЛАРАЦИЯ

Йон Хуаристи на гости на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Институтът "Сервантес" се засилва към България

Йон Хуаристи, директор на института “Сервантес”: 400 милиона говорят езика на Сервантес

СДРУЖЕНИЕ НА ИСПАНОГОВОРЯЩИТЕ ЖУРНАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ(списък на членовете)

ПРЕДСТАВЯНЕ НА САЙТА www.hispanoperiodistas.com

Среща с главната редакторка на кубинското списание "Мухерес" Исабел Мойа

Исабел МОЙА, главен редактор на хаванското женско сп. "Мухерес", пред "Труд": На Куба й е нужен нов мъж

Държавният секретар на Испания по европейските въпроси гостува на СИЖБ

Алберто Наваро: Няма да се караме заради Ирак

Кръгла маса “Испания и испаноезичният свят в България” – 26.11.2004

Погледът на Мелчор Фернандес: България, видяна от Испания

Среща на СИЖБ с Мелчор Фернандес

Писма до СИЖБ по повод Кръглата маса "Испания и испаноезичният свят в България"

Посланиците на Испания, Куба, Бразилия на коледна латинофиеста с журналисти

Кръгла маса "Медиите в демократичното общество", 03.10.2006 - под патронажа на Посолството на Испания в България

Кръгла маса "Чилийският 11 септември" за 100-годишнината ог рождението на президента Салвадор Алиенде и 35-годишнината от военния преврат в Чили, 11.09.2008 г., Софийски университет "Св. Кл. Охридски"

ХVІІІ конгрес на Световната асоциация на жените журналистки и писателки "Комуникациите и журналистиката в дигиталната ера", Сантяго де Чиле, 25-26 септември 2008 г.

Кръгла маса “Латинска Америка днес и България” - със съдействието на посолствата на Аржентина, Бразилия, Венесуела и Куба

ОТИДЕ СИ СВЕТЛАНА ПЛАШОКОВА, зам.-председател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ОТИДЕ СИ САМУЕЛ ФРАНСЕС, легендарно име в българската журналистика, член и съосновател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Да си спомним за Светлана Плашокова и Самуел Франсес

С ЕЗИКА НА СЪРЦЕТО - колеги и посланици отдадоха почит на Светлана Плашокова и Самуел Франсес

СТАТУТ НА КОНКУРСА ЗА ЖУРНАЛИСТИЧЕСКИ ПУБЛИКАЦИИ НА СДРУЖЕНИЕТО НА ИСПАНОГОВОРЕЩИТЕЖУРНАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ"

Конкурс за журналистически публикации на български или испански език „Светове и цветове” на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България”

Представяне на номинираните в журналистическия конкурс "Светове и цветове" в чест на 10-годишнината от основаването на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България – 16 декември 2013 г.

Десет години Сдружение на испаноговорещите журналисти в България, връчване на журналистическите награди „Светлана Плашокова”, „Самуел Франсес” и „Светове и цветове”

Втори конкурс за журналистически публикации на български или испански език „Светове и цветове” - 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Връчване на наградите във второто издание на журналистическия конкурс „СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ” 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ПОБЕДИТЕЛИ в журналистическия конкурс „Светове и цветове” 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ТРЕТИ КОНКУРС "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ" - 2015 за журналистически публикации на български или испански език на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в третия журналистически конкурс на СИЖБ "Светове и цветове" - 2015

СИЖБ обявява четвъртото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2016

Солидарност с Барселона, отговорност пред хуманизма

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Четвъртия журналистически конкурс на СИЖБ „Светове и цветове” - 2016

СИЖБ обявява номинациите в Петия конкурс „Светове и цветове” - 2017

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Петия журналистически конкурс на СИЖБ „Светове и цветове” - 2017

СИЖБ обявява шестото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2018

ЗЛАТНО ПЕРО от СБЖ и ОБЕДИНИТЕЛ НА КУЛТУРИ от СИЖБ за Хавиер Валдивиелсо

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Шестия журналистически конкурс „Светове и цветове” - 2018

СИЖБ обявява седмото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2019

ПОКАНА ЗА СВИКВАНЕ НА ОБЩО СЪБРАНИЕ НА СИЖБ НА 4 ДЕКЕМВРИ 2019 ГОДИНА

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Седмия журналистически конкурс "Светове и цветове" - 2019

СИЖБ обявява осмото издание на конкурса „Светове и цветове” – 2020

ОСМИ КОНКУРС „СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ” - 2020 г. Оповестяване на резултатите

СИЖБ обявява деветото издание на конкурса „Светове и цветове” – 2021

ДЕВЕТИ КОНКУРС "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ" 2021 - оповестяване на резултатите
Партньори и спонсори08.12.2022 г.

Visitor: 4010363