Спонсори:

ИСПАНОСВЯТ
Испания

Испанският език и култура в света

Общи проблеми на Латинска Америка

Аржентина
Боливия
Венесуела
Гватемала
Доминиканска република
Еквадор
Колумбия
Коста Рика
Куба
Мексико
Никарагуа
Панама
Парагвай
Перу
Пуерто Рико
Салвадор
Уругвай
Хондурас
Чили
Португалският език и култура в света
Португалия
Бразилия
в. "Сега", 12-02-2000

Тересита и Берман - сближаване на темпераментите

Буйна зеленина, карибски пейзажи и пропит от взаимна нежност уют посрещат в дома на временно управляващата и втория секретар на посолството на Куба у нас

Къдринка Къдринова


Олицетворението на Куба в България има стройна висока фигура, огнени тъмни очи, златисти къдрици, енергия поне за 10 души и сърдечност за още повече. Всеки, който контактува с VIP-персоните у нас, вече е познал емблематичната Тересита Капоте - временно управляваща кубинското посолство в България от 1994 г. насам. Дипломатката, която успя да съживи залинелите в началото на 90-те години българо-кубински връзки. Жената, заради която екстърговският министър Валентин Василев отиде в червена Куба да поднови с договор сътрудничеството в икономиката и търговията. Кубинката, която говори български без акцент и рецитира Христо Ботев със същата лекота както и Хосе Марти.
Усмихната, елегантна и неподправено естествена, Тересита омайва всички гости на приемите, които дава в посолството на ул. "Константин Щъркелов". Допреди година пак там, на втория етаж, бе и домът, в който вечер се опитваше да се усамоти с мъжа си - втория секретар в посолството, винаги стриктния и всеотдаен Берман Алеман.
"Там работният ни ден никога не свършваше. Отваряхме една врата и се опитвахме да си внушим, че вече сме си "вкъщи", но не ставаше. Все бяхме като че на пост", казва сега Тересита, посрещайки ни в новата си резиденция на 15-ия етаж в дипломатически блок на ул. "Жолио Кюри". По протокол и тук от време на време събира важни гости, но атмосферата на истински уютен дом лъха отвсякъде.
Обилна зеленина напира от многобройните саксии. Ярки платна на известни кубински художници греят с тропически багри по стените. Ефектни свещници се оглеждат в голямо огледало. Меката гарнитура е на две стъпки от стената и това създава чувство за още простор. "Така ни посъветва Йорданка Христова", пояснява Тересита и се впуска в топли спомени за дългогодишното си приятелство с много известната в Куба българска естрадна легенда. Йорданка се усмихва от календар с нейния лик, закачен на почетно място в хола, докато домакинята разказва колко

МНОГО МЛАДИ КУБИНКИ ДНЕС НОСЯТ ИМЕТО ЙОРДАНКА

в чест на нашата прима.
Тересита поднася собственоръчно приготвени крокети и традиционния кубински коктейл "Куба либре" (ром, кока-кола, лимон и лед) и обяснява колко обича да размества мебелите. "Баща ми казваше, че когато жената не си сменя мъжете, сменя обстановката", смее се тя. Преданият Берман също се усмихва и нежно прегръща високопоставената си половинка.
Двамата са заедно повече от 10 години. Запознавали се в България, когато Тересита била пресаташе в посолството на Куба, а Берман - на специализация по автоматизирани системи.
И за двамата това не е първи брак. Дали заради натрупания опит или заради неприкритата им нежност един към друг уж противоположните им характери се допълват удивително хармонично. Експанзивната Тересита и спокойният Берман излъчват толкова дълбока и свежа привързаност един към друг, че доста двойки с техния семеен стаж биха им завидели.
Тересита не се стеснява да показва чувствата към мъжа си и смята, че много хора по света са ощетени от неумението си да обичат. "От малки трябва да усвояваме

СПОСОБНОСТТА КЪМ ИСКРЕНИ ЧУВСТВА И САМОСТОЯТЕЛНО МИСЛЕНЕ

Това е по-важно от зубренето на полезните изкопаеми примерно", категорична е тя.
Такива са и напътствията й към нейните пораснали вече деца - 35-годишния Асен и 33-годишната Росио. И двамата са наполовина българи. Родени са от първия й брак с д-р Георги Петров. С него се запознала в Перник, когато през 1961 г., едва 18-годишна, пристигнала за първи път в България. Тересита е една от 7-те млади кубинци, пратени у нас от току-що победилата кубинска революция да усвояват нужни професии. "Бяхме оголени откъм кадри. Например 3000 от общо 6000 лекари в Куба емигрираха", спомня си тя.
Зарадвала се много, че тръгва за България, която "още тогава беше прочута сред кубинците покрай световната слава на Георги Димитров, българската роза и киселото мляко". Попаднала в МЗ "Ленин" в Перник. Станала специалист по силикатни анализи. Научила български. Омъжила се. Семейството заминало за Куба през 1963 г. Тересита станала секретарка и преводачка в българското посолство. Родила и двете си деца.
От 1966 г. четиримата са в България. Тересита пак станала секретарка и преводачка, но вече в кубинското посолство. До 1970 г., когато бракът й се разпадал и тя заедно с Росио се върнала в Куба. Асен останал с бащата в България.
Раздялата със сина я измъчвала години наред. Използвала всяка възможност, за да идва или да взема детето при себе си, но разстоянието се оказало нелесна за преодоляване пречка. Професията обаче помогнала. През 1972 г. Тересита дошла в България като лична преводачка на Фидел Кастро. От 1979 до 1984 г. учила дипломация в Куба. От 1986 до 1990 г. била пресаташе в посолството на Куба у нас. От 1994 г. е временно управляваща същото посолство.
Преди нея кубинското представителство се оглавявало от посланик. Но тъй като България от средата на 1992 г. държи своята мисия в Куба без посланик, Хавана реши да отговори със същия ход.
Сега, след

6-ТЕ ГОДИНИ УСИЛИЯ НА ТЕРЕСИТА

по съживяване на българо-кубинските отношения, София май най-после се кани да прати свой посланик в Хавана. Вероятно самата Тересита също ще бъде сменена от посланик. Дали не й е мъчно, че друг ще ползва на готово плодовете на нейния труд? "Не! Стига ми моралното удовлетворение, че вече става ясно колко ненужно е заради конюнктурни предубеждения да се рушат десетилетните българо-кубински връзки", твърди Тересита.
Тя с апломб започва да говори за трудностите в Куба в първите години след 1989 г., когато бившите соцстрани й обърнаха гръб, за наложилите се бързи реформи в кубинската икономика, включваща някои пазарни елементи, но без отказ от социализма, за отварянето за чужди инвестиции от Канада, ЕС, Латинска Америка, за миналогодишния растеж от 6%...
Опитвам се да върна разговора към личния й живот, питам я за хобито, а Тересита се горещи: "Обичам поезията и музиката, но аз съм пратеничка на Куба, страна в икономическа и информационна блокада! И се опитвам да използвам всяка възможност за разчупване на тази блокада! Това е мисията ми - да разказвам за истинската Куба, за истинските кубинци, които умеят от сърце да се радват на живота, но поставят най-високо чувството си за национално достойнство!".
За самата Тересита това също е най-ценното чувство, а

КУМИРЪТ Й Е АПОСТОЛЪТ НА КУБИНСКАТА СВОБОДА ХОСЕ МАРТИ

Силната привързаност към революцията попила от своя починал през 1992 г. баща, чийто изпъстрен с премеждия живот смята да опише един ден в книга. Майка й пък угаснала през 1949 г., когато Тересита била едва 6-годишна. "От туберкулоза, болестта на бедните", въздъхва тя. Бащата приспивал дъщеричката с аржентински танга - музика, която Тересита и до днес обожава.
Другата й слабост е кухнята. В малкото си свободно време се потапя в удоволствието от готвенето. Смята, че само онзи, който наистина обича да прави това, е способен да сътвори вкусна гозба. Може с часове да обяснява кое съчетание на продукти какви процеси предизвиква в организма или да описва магьосничеството със своите блюда от млечна царевица. Любимото й питие обаче е не ром, а българската гроздова ракия.
Едва ли има друг чужд дипломат, който да е заредил свои стихове с толкова любов към родината ни, както Тересита своето "Послание към България". "Че надали ще срещнеш друга чайка, която уж е чужда, но обича те тъй, както дъщеря обича майка."

Видяно: 1264Мнения: 0

Общи данни
Куба
Видяно: 2292   Мнения:0

Полезни връзки
Видяно: 858   Мнения:0

Известни личности
Фидел: Историята ще ме оправдае
Видяно: 1757   Мнения:0

И на 75 години Фидел Кастро налита на битки
Видяно: 1473   Мнения:0

Повечето известни деца на Кастро носят имена, започващи с А
Видяно: 3026   Мнения:0

Филм на Оливър Стоун за Фидел Кастро
Видяно: 878   Мнения:0

ФИДЕЛ КАСТРО, КОГОТО АЗ ПОЗНАВАМ
Видяно: 777   Мнения:0

ХОСЕ МАРТИ, АПОСТОЛ НА КУБИНСКАТА НЕЗАВИСИМОСТ
Видяно: 2363   Мнения:0

Триумфът на патриарха
Видяно: 632   Мнения:0

Фидел значи “верен”
Видяно: 628   Мнения:0

"Папата" на латионамериканската левица
Видяно: 576   Мнения:0

ЧЕСТИТ РОЖДЕН ДЕН, ФИДЕЛ!
Видяно: 613   Мнения:0

Баретата и лулата на Че Гевара дойдоха в България
Видяно: 826   Мнения:0

Ягода и шоколад от племеничката на Фидел
Видяно: 143   Мнения:0

Кубинска магия
Видяно: 155   Мнения:0

Йорданка Христова: Фидел има магнетични очи
Видяно: 136   Мнения:0

Кубинци връщат зрението на убиеца на Че Гевара
Видяно: 160   Мнения:0

Свети Ернесто от Игера, 40 години по-късно
Видяно: 133   Мнения:0

Сбогуването на патриарха
Видяно: 129   Мнения:0

Аржентина вдигна паметник на Че за юбилея му
Видяно: 135   Мнения:0

Алейда Гевара: Че Гевара имаше дарбата да обича
Видяно: 128   Мнения:0

Игнасио Рамоне: В Европа управлява автопилот неолиберал
Видяно: 131   Мнения:0

Перестройка по кубински
Видяно: 2484   Мнения:0

Антишистовият команданте
Видяно: 156   Мнения:0

Антонио Гереро от затвора „Мариана” във Флорида:Един свят на мир и братство е възможен
Видяно: 147   Мнения:0

Папата порица блокадата на Куба
Видяно: 149   Мнения:0

Анхел Каромеро - като Джони Инглиш в Куба
Видяно: 75   Мнения:0

Кения Серано, председател на Кубинския институт за дружба между народите (ICAP): Куба е дисидентка в днешния еднополюсен свят
Видяно: 101   Мнения:0

Мариела Кастро, дъщеря на Раул Кастро: Ще се опитаме да стигнем до сърцето на Обама
Видяно: 93   Мнения:0

Кубинският рай на Хемингуей
Видяно: 99   Мнения:0

Бебе талисман укрепва размразяването Куба-САЩ
Видяно: 0   Мнения:0

Култура
Сенел Пас Мартинес
Видяно: 773   Мнения:0

Йорданка и Рей - 100% българско латино
Видяно: 1055   Мнения:0

САЩ спряха кубински музиканти за "Грами"
Видяно: 641   Мнения:0

Задочно "Грами" за кубинците с отказани от САЩ визи
Видяно: 696   Мнения:0

Рей Гонсалес омайва Варна с латиноритми
Видяно: 934   Мнения:0

Кубинска магия с “Буена Виста”
Видяно: 144   Мнения:0

Чучо Валдес: И без „Грами” щях да съм същият
Видяно: 98   Мнения:0

Контакти с България
Посланикът на Куба е влюбен в България от 25 години
Видяно: 1406   Мнения:0

Хосе Росадо: Неравенството в света храни тероризма
Видяно: 625   Мнения:0

Тересита и Берман - сближаване на темпераментите
Видяно: 1263   Мнения:0

Българо-кубинската комисия за търговско, икономическо и научно-техническо сътрудничество ще заседава през 2004 г. в София
Видяно: 606   Мнения:0

Липсата на достатъчно информация е причина за ниския стокообмен между България и Куба, според кубинския посланик в София
Видяно: 650   Мнения:0

Площад "Хосе Марти" открит в София
Видяно: 1628   Мнения:0

Кубана де Авиасион каца в България
Видяно: 794   Мнения:0

ИНТЕРИНТЕЛЕКТ ООД И ИНТЕРТРАВЪЛ ООД КАНЯТ НА СЕМИНАР ВЪВ ВАРАДЕРО
Видяно: 1411   Мнения:0

Смесената българо-кубинска комисия активизира икономическото сътрудничество
Видяно: 1301   Мнения:0

Хайме Кромбет на посещение в България
Видяно: 683   Мнения:0

Буена виста, буен сонидо*
Видяно: 888   Мнения:0

Тересита Висенте, директор на Дирекция “Европа” в кубинското МВнР:Куба е врата към Латинска Америка за българския бизнес
Видяно: 623   Мнения:0

Барбара Сарабия: СЕДЕМНАДЕСЕТ ПЪТИ ГЛЕДАХ ВИОЛЕТА ЯКОВА
Видяно: 1181   Мнения:0

Делегация на БСП в Куба
Видяно: 788   Мнения:0

София одобри резултатите от петата смесена българо-кубинска комисия
Видяно: 686   Мнения:0

Румен Петков настоява за активизиране на отношенията с Куба
Видяно: 603   Мнения:0

Кубинска делегация кани български участници на младежки фестивал във Венецуела
Видяно: 823   Мнения:0

Филип срещу Фидел
Видяно: 761   Мнения:0

Блокадата на Куба носи щети за близо 2 млрд. долара годишно
Видяно: 606   Мнения:0

ПРИЯТЕЛИТЕ НА КУБА В БЪЛГАРИЯ СА ХИЛЯДИ
Видяно: 1143   Мнения:0

НАЙ-СЕТНЕ ПАК ПОСЛАНИЦИ В СОФИЯ И ХАВАНА
Видяно: 750   Мнения:0

Тересита Капоте Камачо, посланик на Куба: НИКОГА НЯМА ДА СЕ ОТКАЖЕМ ОТ СОЦИАЛИЗМА!
Видяно: 519   Мнения:0

Българската кубинка
Видяно: 204   Мнения:0

Българо-кубински ритми за пострадали от ураган
Видяно: 63   Мнения:0

Куба – далечна и близка
Видяно: 0   Мнения:0

Българската песен заплени Куба и Еквадор
Видяно: 0   Мнения:0

Йорданка Христова: Политиката ни е битак, не е дори бизнес
Видяно: 0   Мнения:0

Синият скопрпион пробожда рака
Видяно: 0   Мнения:0

Високо българско отличие за Тересита Капоте
Видяно: 0   Мнения:0

Опасният пример на Острова на свободата
Видяно: 0   Мнения:0

Н. Пр. Педро Пабло Сан Хорхе: Промените в Куба отварят нови възможности за българския бизнес
Видяно: 0   Мнения:0

Посланикът на Куба: Високо ценим обективността на българските медии
Видяно: 0   Мнения:0

Забележителности
Музей в Хавана разказва за 637 атентата срещу Кастро
Видяно: 707   Мнения:0

ХАВАНА - ключ към Мексиканския залив
Видяно: 1055   Мнения:0

Магиите на Хавана
Видяно: 685   Мнения:0

Кубинска приказка
Видяно: 539   Мнения:0

Целувки от Куба
Видяно: 89   Мнения:0

Авторски анализи
Куба героизира свои агенти като Петимата от РМС
Видяно: 1367   Мнения:0

За Куба с обич
Видяно: 758   Мнения:1

ПО СТЪПКИТЕ НА КОЛУМБ
Видяно: 1066   Мнения:0

ГИГАНТЪТ САЩ И ДЖУДЖЕТО КУБА
Видяно: 726   Мнения:0

Пепеляшки по кубински
Видяно: 939   Мнения:0

КУБА – РАЙ ЗА ТУРИСТИТЕ
Видяно: 1223   Мнения:0

КАК ЩЕ ГИ СТИГНЕМ КУБИНЦИТЕ
Видяно: 925   Мнения:0

Бригадир в Куба
Видяно: 572   Мнения:0

КУБА ДНЕС
Видяно: 1515   Мнения:2

Страсти под слънцето на Америка заради Елиан
Видяно: 454   Мнения:0

Влиянието на Кубинската революция в Латинска Америка
Видяно: 643   Мнения:0

Кой се страхува от истината за драмата с “Петимата”?
Видяно: 741   Мнения:0

Между кубинските Йорданки и “българския син” на Раул
Видяно: 887   Мнения:0

Вечни митове, модерни хитове
Видяно: 419   Мнения:0

Слънце, салса, стопанска сметка
Видяно: 3237   Мнения:0

В очакване на кубинския Указ 56
Видяно: 131   Мнения:0

Отваряне към Куба
Видяно: 135   Мнения:0

От София – с любов към Острова на свободата
Видяно: 148   Мнения:0

Няма ненаказано добро
Видяно: 126   Мнения:0

Вятърът на промяната над Куба
Видяно: 124   Мнения:0

Кубинската латиноамериканска революция
Видяно: 166   Мнения:0

Кубинският път
Видяно: 157   Мнения:0

Борбата на синия скорпион срещу рака
Видяно: 1951   Мнения:0

Пет кубински истории за коварство и любов
Видяно: 3381   Мнения:0

Карибската криза: 13-те най-горещи дни на Студената война
Видяно: 112   Мнения:0

Кубинската великолепна петорка
Видяно: 87   Мнения:0

Записки за Петимата от Куба и за Олгин
Видяно: 79   Мнения:0

Ремонтът на Куба
Видяно: 81   Мнения:0

Целувки от Куба
Видяно: 84   Мнения:0

Мариела Кастро, дъщеря на Раул Кастро: Ще се опитаме да стигнем до сърцето на Обама
Видяно: 6940   Мнения:0

Наследството на Мандела
Видяно: 0   Мнения:0

Реваншът на Куба
Видяно: 0   Мнения:0

Историческо размразяване между Куба и САЩ
Видяно: 0   Мнения:0

Куба, за която свърхсилите едва не се сбиха
Видяно: 0   Мнения:0

Куба - половин век фронтова държава
Видяно: 0   Мнения:0

Куба се размразява начело с Раул
Видяно: 0   Мнения:0

На какво се радват кубинците
Видяно: 0   Мнения:0

Как се сдобриха Куба и САЩ
Видяно: 0   Мнения:0

Салса – да, ембарго – не
Видяно: 0   Мнения:0

ИСПАНОЖУРНАЛИСТИ
Кои сме ние?

ИЗЯВИ НА СДРУЖЕНИЕТО И НЕГОВИ ЧЛЕНОВЕ

ДЕКЛАРАЦИЯ

Йон Хуаристи на гости на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Институтът "Сервантес" се засилва към България

Йон Хуаристи, директор на института “Сервантес”: 400 милиона говорят езика на Сервантес

СДРУЖЕНИЕ НА ИСПАНОГОВОРЯЩИТЕ ЖУРНАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ(списък на членовете)

ПРЕДСТАВЯНЕ НА САЙТА www.hispanoperiodistas.com

Среща с главната редакторка на кубинското списание "Мухерес" Исабел Мойа

Исабел МОЙА, главен редактор на хаванското женско сп. "Мухерес", пред "Труд": На Куба й е нужен нов мъж

Държавният секретар на Испания по европейските въпроси гостува на СИЖБ

Алберто Наваро: Няма да се караме заради Ирак

Кръгла маса “Испания и испаноезичният свят в България” – 26.11.2004

Погледът на Мелчор Фернандес: България, видяна от Испания

Среща на СИЖБ с Мелчор Фернандес

Писма до СИЖБ по повод Кръглата маса "Испания и испаноезичният свят в България"

Посланиците на Испания, Куба, Бразилия на коледна латинофиеста с журналисти

Кръгла маса "Медиите в демократичното общество", 03.10.2006 - под патронажа на Посолството на Испания в България

Кръгла маса "Чилийският 11 септември" за 100-годишнината ог рождението на президента Салвадор Алиенде и 35-годишнината от военния преврат в Чили, 11.09.2008 г., Софийски университет "Св. Кл. Охридски"

ХVІІІ конгрес на Световната асоциация на жените журналистки и писателки "Комуникациите и журналистиката в дигиталната ера", Сантяго де Чиле, 25-26 септември 2008 г.

Кръгла маса “Латинска Америка днес и България” - със съдействието на посолствата на Аржентина, Бразилия, Венесуела и Куба

ОТИДЕ СИ СВЕТЛАНА ПЛАШОКОВА, зам.-председател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ОТИДЕ СИ САМУЕЛ ФРАНСЕС, легендарно име в българската журналистика, член и съосновател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Да си спомним за Светлана Плашокова и Самуел Франсес

С ЕЗИКА НА СЪРЦЕТО - колеги и посланици отдадоха почит на Светлана Плашокова и Самуел Франсес

СТАТУТ НА КОНКУРСА ЗА ЖУРНАЛИСТИЧЕСКИ ПУБЛИКАЦИИ НА СДРУЖЕНИЕТО НА ИСПАНОГОВОРЕЩИТЕЖУРНАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ"

Конкурс за журналистически публикации на български или испански език „Светове и цветове” на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България”

Представяне на номинираните в журналистическия конкурс "Светове и цветове" в чест на 10-годишнината от основаването на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България – 16 декември 2013 г.

Десет години Сдружение на испаноговорещите журналисти в България, връчване на журналистическите награди „Светлана Плашокова”, „Самуел Франсес” и „Светове и цветове”

Втори конкурс за журналистически публикации на български или испански език „Светове и цветове” - 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Връчване на наградите във второто издание на журналистическия конкурс „СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ” 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ПОБЕДИТЕЛИ в журналистическия конкурс „Светове и цветове” 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ТРЕТИ КОНКУРС "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ" - 2015 за журналистически публикации на български или испански език на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в третия журналистически конкурс на СИЖБ "Светове и цветове" - 2015

СИЖБ обявява четвъртото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2016

Солидарност с Барселона, отговорност пред хуманизма

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Четвъртия журналистически конкурс на СИЖБ „Светове и цветове” - 2016

СИЖБ обявява номинациите в Петия конкурс „Светове и цветове” - 2017

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Петия журналистически конкурс на СИЖБ „Светове и цветове” - 2017

СИЖБ обявява шестото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2018

ЗЛАТНО ПЕРО от СБЖ и ОБЕДИНИТЕЛ НА КУЛТУРИ от СИЖБ за Хавиер Валдивиелсо

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Шестия журналистически конкурс „Светове и цветове” - 2018

СИЖБ обявява седмото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2019

ПОКАНА ЗА СВИКВАНЕ НА ОБЩО СЪБРАНИЕ НА СИЖБ НА 4 ДЕКЕМВРИ 2019 ГОДИНА

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Седмия журналистически конкурс "Светове и цветове" - 2019

СИЖБ обявява осмото издание на конкурса „Светове и цветове” – 2020

ОСМИ КОНКУРС „СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ” - 2020 г. Оповестяване на резултатите

СИЖБ обявява деветото издание на конкурса „Светове и цветове” – 2021

ДЕВЕТИ КОНКУРС "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ" 2021 - оповестяване на резултатите
Партньори и спонсори03.2.2002 г.

Visitor: 4007329