Спонсори:

ИСПАНОСВЯТ
Испания

Испанският език и култура в света

Общи проблеми на Латинска Америка

Аржентина
Боливия
Венесуела
Гватемала
Доминиканска република
Еквадор
Колумбия
Коста Рика
Куба
Мексико
Никарагуа
Панама
Парагвай
Перу
Пуерто Рико
Салвадор
Уругвай
Хондурас
Чили
Португалският език и култура в света
Португалия
Бразилия
Надя Александрова: Взех диплома в затвора

Разказ на българката, лежала зад решетките в Доминиканската република заради трафик на дрога

Кристиан ИВАНОВ


На 4 ноември 2001 г. българката Надя Александрова е заловена с 2 кг кокаин на летището в Санто Доминго - столицата на Доминиканската република. Тя твърди, че дрогата била поставена в багажа Бащата е африканец, който изчезнал след като Надя влязла в затвора. На 23 декември миналата година Надя е помилвана за добро поведение с указ на доминиканския президент Иполито Мехия. Доминиканският министър Рафаел Корпоран, който е и телевизионен водещ, я настанява за известно време в дома си и на 2 май 28-годишната Надя кацна на летище София. Сега си търси работа и се надява да спечели достатъчно пари, за да може пак да замине за чужбина.- Защо решихте да заминете в чужбина?
- Вече 15 години България е много зле икономически и затова не само аз, а стотици хора заминават всеки ден. Тук работех в салон за масаж и рехабилитация и се опитвах да помагам на нашите. Запознах се с един мъж от Африка, казваше се Тони, така и не разбрах от коя държава е. Един ден той ми предложи да замина за Турция. Уж да следя как се развива пазарът на спортни дрехи и обувки. Той твърдеше, че има цех за производство на такива стоки и му е необходимо непрекъснато да има информация за развитието на пазара. Щяла съм да работя нещо като мениджър. Там стоях около месец.
- Какво правихте през това време?
- Нищо, просто стоях и чаках да ми се обади по телефона и да ми каже какво да правя. През това време се запознах с бащата на дъщеря ми, нигериец, който се представи с името Емека. Той ми обясняваше, че е много влюбен в мен и иска да ми подари ваканция на Карибите. Заминах за Испания, откъдето трябваше да отлетим за Доминиканската република. На летището в Мадрид приятели на Емека ми дадоха фалшив гръцки паспорт. Казаха да не задавам въпроси, а да мина през митницата с него. Грешката ми беше, че тогава не се обадих. Така пристигнах в град Корасан в Доминиканската република. Оттам пътешествието трябваше да продължи до Санто Доминго и после обратно в Мадрид.
- Как се развиха нещата после?
- Стояхме известно време в Корасан и Емека каза, че трябва да се върне в Испания. Убеди ме аз да остана до края на ваканцията. Дойде време и аз да тръгвам. Трябваше да отида до Санто Доминго и оттам за Мадрид. Един приятел на Емека - Кристиан, дойде при мен и ме попита дали имам нужда от нещо за пътуването. Аз поисках раница и удобни обувки. Оказа се, че в раницата в невидима преграда е скрит един килограм дрога, а другата част от наркотика - в токовете на обувките.
- Къде стана провалът?
- Хванаха ме на летището в Санто Доминго преди обратния полет за Мадрид. Това беше на 4 ноември 2001 г. На летището забелязах, че един полицай се е вторачил в мен. Извика ме за проверка и ме хвана здраво за ръката. Попита ме имам ли багаж, отговорих му: "Да, и ако обичате, ме пуснете". Той ме заведе в някакъв офис. Там една жена започна да тършува из багажа, извади нож и разряза раницата. Пакетът с наркотика бе пришит на гърба на чантата. След това служителката ми каза да си сваля обувките и се оказа, че и там има скрита дрога...
- Какво се случи след това?
- Разкарваха ме из полицейски управления и дирекции по наркотиците. На 19 ноември 2001 г. ме отведоха в затвора.
- Какви бяха условията в затвора?
- Честно казано, условията в затвора бяха много добри и хората там си помагат. Бях бременна и скоро ме отведоха в болница в центъра на града - дъщеря ми Лилиан се роди там. После ни преместиха в специално отделение в затвора, предназначено за майки с деца. През повечето време живеех в една стая с дъщеря ми. Разполагахме и със съвсем прилична баня.
- Как минаваха дните ви зад решетките?
- В затвора имахме и радио, и телевизия, дори училище. Благодарна съм на директорката на затвора, която ме учеше как да се грижа за детето си. Освен Лилиан там имаше още 10 деца. За затворниците се организираха курсове за компютърно обучение, за шивачки, по сладкарство и готварство... Взех и диплома в затвора!
- Каква диплома?
- Участвах в семинар за насилието срещу жени и деца. Там ни обясняваха какви са правата на жените и децата и как да ги защитаваме. С тази диплома мога да участвам в подобни семинари и извън затвора.
- Какво се случи след като ви помилваха?
- На 4 март тази година в затвора дойде Рафаел Корпоран, който е телевизионен водещ. Оказа се, че е и много силна фигура в политиката. Направихме интервю и си мислех, че това е всичко. Той ме попита имам ли багаж, чанти, защото тръгваме. Беше като гръм от ясно небе. След това ме прибра за известно време в дома си и ми помогна да се прибера в България.
- Как изглежда София след толкова години извън България?
- Хората ми се виждат много унили, тъжни. Оказа се, че много от моите приятели са заминали за чужбина. Когато си дойдохме вкъщи, попитах майка ми къде са всички, защо е толкова празно...
- Какво мислиш да правиш сега?
- Търся си работа, за да събера пари и пак да замина за чужбина. Не бих работила тук за сто лева заплата. Държавата не прави нищо, абсолютно нищо, за да задържи младите хора тук. И затова те се хвърлят в неизвестното.

Видяно: 1299Мнения: 0

Общи данни
Доминиканска република Republica Dominicana
Видяно: 1504   Мнения:0

Контакти с България
Министър взе от затвора закъсала българка
Видяно: 743   Мнения:0

Предизборна кампания на служител пречи на българка да напусне затвора в Доминиканската република
Видяно: 682   Мнения:0

Министър плаща билет на помилвана българка
Видяно: 793   Мнения:0

Надя Александрова: Взех диплома в затвора
Видяно: 1298   Мнения:0

ИСПАНОЖУРНАЛИСТИ
Кои сме ние?

ИЗЯВИ НА СДРУЖЕНИЕТО И НЕГОВИ ЧЛЕНОВЕ

ДЕКЛАРАЦИЯ

Йон Хуаристи на гости на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Институтът "Сервантес" се засилва към България

Йон Хуаристи, директор на института “Сервантес”: 400 милиона говорят езика на Сервантес

СДРУЖЕНИЕ НА ИСПАНОГОВОРЯЩИТЕ ЖУРНАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ(списък на членовете)

ПРЕДСТАВЯНЕ НА САЙТА www.hispanoperiodistas.com

Среща с главната редакторка на кубинското списание "Мухерес" Исабел Мойа

Исабел МОЙА, главен редактор на хаванското женско сп. "Мухерес", пред "Труд": На Куба й е нужен нов мъж

Държавният секретар на Испания по европейските въпроси гостува на СИЖБ

Алберто Наваро: Няма да се караме заради Ирак

Кръгла маса “Испания и испаноезичният свят в България” – 26.11.2004

Погледът на Мелчор Фернандес: България, видяна от Испания

Среща на СИЖБ с Мелчор Фернандес

Писма до СИЖБ по повод Кръглата маса "Испания и испаноезичният свят в България"

Посланиците на Испания, Куба, Бразилия на коледна латинофиеста с журналисти

Кръгла маса "Медиите в демократичното общество", 03.10.2006 - под патронажа на Посолството на Испания в България

Кръгла маса "Чилийският 11 септември" за 100-годишнината ог рождението на президента Салвадор Алиенде и 35-годишнината от военния преврат в Чили, 11.09.2008 г., Софийски университет "Св. Кл. Охридски"

ХVІІІ конгрес на Световната асоциация на жените журналистки и писателки "Комуникациите и журналистиката в дигиталната ера", Сантяго де Чиле, 25-26 септември 2008 г.

Кръгла маса “Латинска Америка днес и България” - със съдействието на посолствата на Аржентина, Бразилия, Венесуела и Куба

ОТИДЕ СИ СВЕТЛАНА ПЛАШОКОВА, зам.-председател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ОТИДЕ СИ САМУЕЛ ФРАНСЕС, легендарно име в българската журналистика, член и съосновател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Да си спомним за Светлана Плашокова и Самуел Франсес

С ЕЗИКА НА СЪРЦЕТО - колеги и посланици отдадоха почит на Светлана Плашокова и Самуел Франсес

СТАТУТ НА КОНКУРСА ЗА ЖУРНАЛИСТИЧЕСКИ ПУБЛИКАЦИИ НА СДРУЖЕНИЕТО НА ИСПАНОГОВОРЕЩИТЕЖУРНАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ"

Конкурс за журналистически публикации на български или испански език „Светове и цветове” на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България”

Представяне на номинираните в журналистическия конкурс "Светове и цветове" в чест на 10-годишнината от основаването на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България – 16 декември 2013 г.

Десет години Сдружение на испаноговорещите журналисти в България, връчване на журналистическите награди „Светлана Плашокова”, „Самуел Франсес” и „Светове и цветове”

Втори конкурс за журналистически публикации на български или испански език „Светове и цветове” - 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Връчване на наградите във второто издание на журналистическия конкурс „СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ” 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ПОБЕДИТЕЛИ в журналистическия конкурс „Светове и цветове” 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ТРЕТИ КОНКУРС "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ" - 2015 за журналистически публикации на български или испански език на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в третия журналистически конкурс на СИЖБ "Светове и цветове" - 2015

СИЖБ обявява четвъртото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2016

Солидарност с Барселона, отговорност пред хуманизма

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Четвъртия журналистически конкурс на СИЖБ „Светове и цветове” - 2016

СИЖБ обявява номинациите в Петия конкурс „Светове и цветове” - 2017

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Петия журналистически конкурс на СИЖБ „Светове и цветове” - 2017

СИЖБ обявява шестото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2018

ЗЛАТНО ПЕРО от СБЖ и ОБЕДИНИТЕЛ НА КУЛТУРИ от СИЖБ за Хавиер Валдивиелсо

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Шестия журналистически конкурс „Светове и цветове” - 2018

СИЖБ обявява седмото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2019

ПОКАНА ЗА СВИКВАНЕ НА ОБЩО СЪБРАНИЕ НА СИЖБ НА 4 ДЕКЕМВРИ 2019 ГОДИНА

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Седмия журналистически конкурс "Светове и цветове" - 2019

СИЖБ обявява осмото издание на конкурса „Светове и цветове” – 2020

ОСМИ КОНКУРС „СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ” - 2020 г. Оповестяване на резултатите

СИЖБ обявява деветото издание на конкурса „Светове и цветове” – 2021

ДЕВЕТИ КОНКУРС "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ" 2021 - оповестяване на резултатите
Партньори и спонсори02.2.2002 г.

Visitor: 4006686