Спонсори:

ИСПАНОСВЯТ
Испания

Испанският език и култура в света

Общи проблеми на Латинска Америка

Аржентина
Боливия
Венесуела
Гватемала
Доминиканска република
Еквадор
Колумбия
Коста Рика
Куба
Мексико
Никарагуа
Панама
Парагвай
Перу
Пуерто Рико
Салвадор
Уругвай
Хондурас
Чили
Португалският език и култура в света
Португалия
Бразилия
в. "Сега", 12-04-2003

Хосе Росадо: Неравенството в света храни тероризма

Решението не е във войните, а в запълването на пропастта между богати и бедни, смята посланикът на Куба у нас

Къдринка Къдринова
Хосе де ла Каридад Росадо Амадор е временно управляващ посолството на Куба в България от 2001 г. Роден е през 1946 г. Завършил е технологично конструиране на машините в Политехниката в Минск, Белорусия. Първият му мандат като търговски съветник в кубинското посолство в София е от 1975 до 1982 г. Женен е, има двама синове.

- Г-Н ПОСЛАНИК, КАК ЩЕ КОМЕНТИРАТЕ ДЕКЛАРАЦИЯТА НА ОДС, КОЯТО ИЗИСКВА ОТ ПРЕЗИДЕНТА, ПРАВИТЕЛСТВОТО И ПАРЛАМЕНТА НА БЪЛГАРИЯ ДА ПОЛОЖАТ УСИЛИЯ НА МЕЖДУНАРОДНАТА АРЕНА ЗА ОСВОБОЖДАВАНЕ НА 30 ДИСИДЕНТИ, ОСЪДЕНИ ТЕЗИ ДНИ В КУБА?
- Преди всичко искам да обясня, че тези съдебни процеси са резултат от политиката на агресия и намеса във вътрешните ни работи, осъществявана от правителството на САЩ, която над 40 години ни държи в блокада, подготвя атентати и организира подривна дейност с всички достъпни средства. Нещо, което бе осъдено от световното обществено мнение и от огромното мнозинство в Общото събрание на ООН.
Въпросните съдебни процеси, които започнаха преди нападението над Ирак, са отговор на последните конспиративни действия на Службата за интереси на САЩ в Хавана и на нейния шеф Джеймс Кейсън. Действия, насочени към организиране на партии, издаване и разпространение на антиправителствени публикации, предоставяне на финансови средства и т. н. Действия, чужди на функциите на един дипломат. Този дипломат се държи така, сякаш нашата страна е негова собственост, без закони и без население, способно да прецени, че онова, което иска, не е северноамериканският начин на живот.
Тези процеси са законен акт на самозащита срещу опита на една чужда сила да разруши установения ред и да накърни суверенитета на нашата страна в нарушение на елементарните международни норми.
Очевидно на ръководството на ОДС му липсват подробности за онова, което се случва на наша територия. Защото ако разполагаше с такива, би се загрижило преди всичко за хилядите затворници без никакви права на законен съдебен процес, заточени във военноморската база в Гуантанамо, която е под юрисдикцията на американските власти. Или би се заинтересувало от актовете на тероризъм и пиратство срещу нас.
Нашата страна уважава решенията, ориентациите и системите, избрани от другите страни, но в същото време ревниво пази собствените си интереси и национална сигурност.
Не познавам детайлите в съжденията на ОДС, подтикнали ги да отправят това искане, и затова незабавно ще изпратя до ръководството на тази парламентарна сила възможно най-обширна информация за илюстрация на отношенията САЩ-Куба от наша гледна точка и нека я съпоставят с другите информации, с които разполагат, нека си направят заключенията сами. Сигурно ще си дадат сметка, че се изправят пред сложна и деликатна тема, която няма друго решение, освен да се изиска от правителството на САЩ да третира моята страна като независима държава, а не като своя собственост или като свой "вътрешен" проблем.
- НАСКОРО СЕ РАЗИГРАХА НЯКОЛКО ДРАМАТИЧНИ ИНЦИДЕНТА С ОТВЛИЧАНЕ НА КУБИНСКИ САМОЛЕТИ И ДОРИ ФЕРИБОТ ОТ КУБИНЦИ, АМБИЦИРАНИ ДА ЕМИГРИРАТ В САЩ...
- От 1963 г. в САЩ действа закон, според който на жител на Куба, стъпил на американска земя независимо по какъв начин, веднага му се дава разрешение да остане плюс много бонуси, помощи, възможности за работа. Ако такъв закон съществуваше спрямо Мексико, досега половината мексиканци вече да са в САЩ.
Заради развитието си и мястото, което имат в света, САЩ са примамлив пристан за емигранти откъде ли не, но цедката за всички е много ситна. Само спрямо кубинските бегълци се прилагат двойни стандарти. Хора, отвлекли самолети или плавателни съдове, се посрещат като герои, вместо да бъдат съдени като терористи.
Между Куба и САЩ съществуват имиграционни споразумения, според които американската страна се задължава да издава по 20 000 визи годишно. Обявено е, че тези визи се разиграват както и в други страни - като томбола. Но не е точно така. Винаги печелившите са хора с добро образование, бели, без криминални прояви. Останалите се отхвърлят. Един път, втори път, трети път. И тяхното лично ниво на развитие - обикновено немного високо - ги тласка към елементарни алтернативни решения, включително бягства и отвличания.
- СТРАХУВА ЛИ СЕ КУБА, ЧЕ СЛЕД ИРАК МОЖЕ ДА СТАНЕ ЕВЕНТУАЛНА СЛЕДВАЩА МИШЕНА ЗА "ИЗПРЕВАРВАЩ УДАР" НА САЩ?
- Да се страхуваме? Никога! Но сме загрижени. Притеснително е, когато лидерът на най-мощната държава в света внушава, че всеки, който не приема неговия модел за света, е терорист. Мишените постоянно се подменят. Първо беше Осама бен Ладен. После - талибаните. Сега - Саддам Хюсеин. Мисля, че всички сме свидетели на един от най-лошите моменти в историята. И тази тревога се споделя и от държави като Франция, Германия. Дори Великобритания е смутена от въпроса кой ще определя следвоенното развитие на Ирак. Международният правов ред е погазен. ООН е пренебрегната. Това трябва да притеснява всекиго.
- А КАКВИ СПОРЕД КУБА БИ ТРЯБВАЛО ДА СА СРЕДСТВАТА ЗА НЕУТРАЛИЗИРАНЕ НА ТЕРОРИЗМА?
- Както вече споменах, Куба сама е била многократно обект на терористични нападения. Знаем какво е. Искам да подчертая също, че моята държава бе една от първите, които категорично осъдиха атентатите в САЩ от 11 септември 2001 г. Нещо повече, заради сложната обстановка тогава Куба светкавично предостави летищата си на заварени във въздуха американски самолети, които трябваше спешно да се приземяват от съображения за сигурност.
Ние обаче сме категорично против борбата с тероризма да служи като оправдание за войни. Както сме и категорично против конкретната сегашна война в Ирак, порицана вече от световното обществено мнение.
Според нас тероризмът е резултат от съществуващото крещящо неравенство в света, от гигантската пропаст между бедни и богати, която е по-дълбока отвсякога. Именно това е хранителната среда за тероризма. Против него трябва да се борим чрез програми за стимулиране на развитието на бедните региони по света в рамките на ООН и други нейни подорганизации.
В Куба сме твърдо против неолибералната глобализация, която мачка и малкия човек, и малката държава. Ние не можем да се противопоставяме на прилагащата този подход върхушка в САЩ с военна сила. Но можем да се противопоставим с идеите си. Нас не ни движат икономически и корпоративни интереси. Ние отстояваме хуманността, грижата за добруването на обикновените хора, осигуряването на здраво и спокойно детство за децата. Смятаме, че онова, което Куба е постигнала в здравеопазването и образованието и което беше признато от авторитетни политици дори в САЩ, говори само за себе си.
Видяно: 626Мнения: 0

Общи данни
Куба
Видяно: 2292   Мнения:0

Полезни връзки
Видяно: 858   Мнения:0

Известни личности
Фидел: Историята ще ме оправдае
Видяно: 1757   Мнения:0

И на 75 години Фидел Кастро налита на битки
Видяно: 1473   Мнения:0

Повечето известни деца на Кастро носят имена, започващи с А
Видяно: 3026   Мнения:0

Филм на Оливър Стоун за Фидел Кастро
Видяно: 878   Мнения:0

ФИДЕЛ КАСТРО, КОГОТО АЗ ПОЗНАВАМ
Видяно: 777   Мнения:0

ХОСЕ МАРТИ, АПОСТОЛ НА КУБИНСКАТА НЕЗАВИСИМОСТ
Видяно: 2363   Мнения:0

Триумфът на патриарха
Видяно: 632   Мнения:0

Фидел значи “верен”
Видяно: 628   Мнения:0

"Папата" на латионамериканската левица
Видяно: 576   Мнения:0

ЧЕСТИТ РОЖДЕН ДЕН, ФИДЕЛ!
Видяно: 613   Мнения:0

Баретата и лулата на Че Гевара дойдоха в България
Видяно: 826   Мнения:0

Ягода и шоколад от племеничката на Фидел
Видяно: 143   Мнения:0

Кубинска магия
Видяно: 155   Мнения:0

Йорданка Христова: Фидел има магнетични очи
Видяно: 136   Мнения:0

Кубинци връщат зрението на убиеца на Че Гевара
Видяно: 160   Мнения:0

Свети Ернесто от Игера, 40 години по-късно
Видяно: 133   Мнения:0

Сбогуването на патриарха
Видяно: 129   Мнения:0

Аржентина вдигна паметник на Че за юбилея му
Видяно: 135   Мнения:0

Алейда Гевара: Че Гевара имаше дарбата да обича
Видяно: 128   Мнения:0

Игнасио Рамоне: В Европа управлява автопилот неолиберал
Видяно: 131   Мнения:0

Перестройка по кубински
Видяно: 2484   Мнения:0

Антишистовият команданте
Видяно: 156   Мнения:0

Антонио Гереро от затвора „Мариана” във Флорида:Един свят на мир и братство е възможен
Видяно: 147   Мнения:0

Папата порица блокадата на Куба
Видяно: 149   Мнения:0

Анхел Каромеро - като Джони Инглиш в Куба
Видяно: 75   Мнения:0

Кения Серано, председател на Кубинския институт за дружба между народите (ICAP): Куба е дисидентка в днешния еднополюсен свят
Видяно: 101   Мнения:0

Мариела Кастро, дъщеря на Раул Кастро: Ще се опитаме да стигнем до сърцето на Обама
Видяно: 93   Мнения:0

Кубинският рай на Хемингуей
Видяно: 99   Мнения:0

Бебе талисман укрепва размразяването Куба-САЩ
Видяно: 0   Мнения:0

Култура
Сенел Пас Мартинес
Видяно: 773   Мнения:0

Йорданка и Рей - 100% българско латино
Видяно: 1055   Мнения:0

САЩ спряха кубински музиканти за "Грами"
Видяно: 641   Мнения:0

Задочно "Грами" за кубинците с отказани от САЩ визи
Видяно: 696   Мнения:0

Рей Гонсалес омайва Варна с латиноритми
Видяно: 934   Мнения:0

Кубинска магия с “Буена Виста”
Видяно: 144   Мнения:0

Чучо Валдес: И без „Грами” щях да съм същият
Видяно: 98   Мнения:0

Контакти с България
Посланикът на Куба е влюбен в България от 25 години
Видяно: 1406   Мнения:0

Хосе Росадо: Неравенството в света храни тероризма
Видяно: 625   Мнения:0

Тересита и Берман - сближаване на темпераментите
Видяно: 1263   Мнения:0

Българо-кубинската комисия за търговско, икономическо и научно-техническо сътрудничество ще заседава през 2004 г. в София
Видяно: 606   Мнения:0

Липсата на достатъчно информация е причина за ниския стокообмен между България и Куба, според кубинския посланик в София
Видяно: 650   Мнения:0

Площад "Хосе Марти" открит в София
Видяно: 1628   Мнения:0

Кубана де Авиасион каца в България
Видяно: 794   Мнения:0

ИНТЕРИНТЕЛЕКТ ООД И ИНТЕРТРАВЪЛ ООД КАНЯТ НА СЕМИНАР ВЪВ ВАРАДЕРО
Видяно: 1411   Мнения:0

Смесената българо-кубинска комисия активизира икономическото сътрудничество
Видяно: 1301   Мнения:0

Хайме Кромбет на посещение в България
Видяно: 683   Мнения:0

Буена виста, буен сонидо*
Видяно: 888   Мнения:0

Тересита Висенте, директор на Дирекция “Европа” в кубинското МВнР:Куба е врата към Латинска Америка за българския бизнес
Видяно: 623   Мнения:0

Барбара Сарабия: СЕДЕМНАДЕСЕТ ПЪТИ ГЛЕДАХ ВИОЛЕТА ЯКОВА
Видяно: 1181   Мнения:0

Делегация на БСП в Куба
Видяно: 788   Мнения:0

София одобри резултатите от петата смесена българо-кубинска комисия
Видяно: 686   Мнения:0

Румен Петков настоява за активизиране на отношенията с Куба
Видяно: 603   Мнения:0

Кубинска делегация кани български участници на младежки фестивал във Венецуела
Видяно: 823   Мнения:0

Филип срещу Фидел
Видяно: 761   Мнения:0

Блокадата на Куба носи щети за близо 2 млрд. долара годишно
Видяно: 606   Мнения:0

ПРИЯТЕЛИТЕ НА КУБА В БЪЛГАРИЯ СА ХИЛЯДИ
Видяно: 1143   Мнения:0

НАЙ-СЕТНЕ ПАК ПОСЛАНИЦИ В СОФИЯ И ХАВАНА
Видяно: 750   Мнения:0

Тересита Капоте Камачо, посланик на Куба: НИКОГА НЯМА ДА СЕ ОТКАЖЕМ ОТ СОЦИАЛИЗМА!
Видяно: 519   Мнения:0

Българската кубинка
Видяно: 204   Мнения:0

Българо-кубински ритми за пострадали от ураган
Видяно: 63   Мнения:0

Куба – далечна и близка
Видяно: 0   Мнения:0

Българската песен заплени Куба и Еквадор
Видяно: 0   Мнения:0

Йорданка Христова: Политиката ни е битак, не е дори бизнес
Видяно: 0   Мнения:0

Синият скопрпион пробожда рака
Видяно: 0   Мнения:0

Високо българско отличие за Тересита Капоте
Видяно: 0   Мнения:0

Опасният пример на Острова на свободата
Видяно: 0   Мнения:0

Н. Пр. Педро Пабло Сан Хорхе: Промените в Куба отварят нови възможности за българския бизнес
Видяно: 0   Мнения:0

Посланикът на Куба: Високо ценим обективността на българските медии
Видяно: 0   Мнения:0

Забележителности
Музей в Хавана разказва за 637 атентата срещу Кастро
Видяно: 707   Мнения:0

ХАВАНА - ключ към Мексиканския залив
Видяно: 1055   Мнения:0

Магиите на Хавана
Видяно: 685   Мнения:0

Кубинска приказка
Видяно: 539   Мнения:0

Целувки от Куба
Видяно: 89   Мнения:0

Авторски анализи
Куба героизира свои агенти като Петимата от РМС
Видяно: 1367   Мнения:0

За Куба с обич
Видяно: 758   Мнения:1

ПО СТЪПКИТЕ НА КОЛУМБ
Видяно: 1066   Мнения:0

ГИГАНТЪТ САЩ И ДЖУДЖЕТО КУБА
Видяно: 726   Мнения:0

Пепеляшки по кубински
Видяно: 939   Мнения:0

КУБА – РАЙ ЗА ТУРИСТИТЕ
Видяно: 1223   Мнения:0

КАК ЩЕ ГИ СТИГНЕМ КУБИНЦИТЕ
Видяно: 925   Мнения:0

Бригадир в Куба
Видяно: 572   Мнения:0

КУБА ДНЕС
Видяно: 1515   Мнения:2

Страсти под слънцето на Америка заради Елиан
Видяно: 454   Мнения:0

Влиянието на Кубинската революция в Латинска Америка
Видяно: 643   Мнения:0

Кой се страхува от истината за драмата с “Петимата”?
Видяно: 741   Мнения:0

Между кубинските Йорданки и “българския син” на Раул
Видяно: 887   Мнения:0

Вечни митове, модерни хитове
Видяно: 419   Мнения:0

Слънце, салса, стопанска сметка
Видяно: 3237   Мнения:0

В очакване на кубинския Указ 56
Видяно: 131   Мнения:0

Отваряне към Куба
Видяно: 135   Мнения:0

От София – с любов към Острова на свободата
Видяно: 148   Мнения:0

Няма ненаказано добро
Видяно: 126   Мнения:0

Вятърът на промяната над Куба
Видяно: 124   Мнения:0

Кубинската латиноамериканска революция
Видяно: 166   Мнения:0

Кубинският път
Видяно: 157   Мнения:0

Борбата на синия скорпион срещу рака
Видяно: 1951   Мнения:0

Пет кубински истории за коварство и любов
Видяно: 3381   Мнения:0

Карибската криза: 13-те най-горещи дни на Студената война
Видяно: 112   Мнения:0

Кубинската великолепна петорка
Видяно: 87   Мнения:0

Записки за Петимата от Куба и за Олгин
Видяно: 79   Мнения:0

Ремонтът на Куба
Видяно: 81   Мнения:0

Целувки от Куба
Видяно: 84   Мнения:0

Мариела Кастро, дъщеря на Раул Кастро: Ще се опитаме да стигнем до сърцето на Обама
Видяно: 6940   Мнения:0

Наследството на Мандела
Видяно: 0   Мнения:0

Реваншът на Куба
Видяно: 0   Мнения:0

Историческо размразяване между Куба и САЩ
Видяно: 0   Мнения:0

Куба, за която свърхсилите едва не се сбиха
Видяно: 0   Мнения:0

Куба - половин век фронтова държава
Видяно: 0   Мнения:0

Куба се размразява начело с Раул
Видяно: 0   Мнения:0

На какво се радват кубинците
Видяно: 0   Мнения:0

Как се сдобриха Куба и САЩ
Видяно: 0   Мнения:0

Салса – да, ембарго – не
Видяно: 0   Мнения:0

ИСПАНОЖУРНАЛИСТИ
Кои сме ние?

ИЗЯВИ НА СДРУЖЕНИЕТО И НЕГОВИ ЧЛЕНОВЕ

ДЕКЛАРАЦИЯ

Йон Хуаристи на гости на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Институтът "Сервантес" се засилва към България

Йон Хуаристи, директор на института “Сервантес”: 400 милиона говорят езика на Сервантес

СДРУЖЕНИЕ НА ИСПАНОГОВОРЯЩИТЕ ЖУРНАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ(списък на членовете)

ПРЕДСТАВЯНЕ НА САЙТА www.hispanoperiodistas.com

Среща с главната редакторка на кубинското списание "Мухерес" Исабел Мойа

Исабел МОЙА, главен редактор на хаванското женско сп. "Мухерес", пред "Труд": На Куба й е нужен нов мъж

Държавният секретар на Испания по европейските въпроси гостува на СИЖБ

Алберто Наваро: Няма да се караме заради Ирак

Кръгла маса “Испания и испаноезичният свят в България” – 26.11.2004

Погледът на Мелчор Фернандес: България, видяна от Испания

Среща на СИЖБ с Мелчор Фернандес

Писма до СИЖБ по повод Кръглата маса "Испания и испаноезичният свят в България"

Посланиците на Испания, Куба, Бразилия на коледна латинофиеста с журналисти

Кръгла маса "Медиите в демократичното общество", 03.10.2006 - под патронажа на Посолството на Испания в България

Кръгла маса "Чилийският 11 септември" за 100-годишнината ог рождението на президента Салвадор Алиенде и 35-годишнината от военния преврат в Чили, 11.09.2008 г., Софийски университет "Св. Кл. Охридски"

ХVІІІ конгрес на Световната асоциация на жените журналистки и писателки "Комуникациите и журналистиката в дигиталната ера", Сантяго де Чиле, 25-26 септември 2008 г.

Кръгла маса “Латинска Америка днес и България” - със съдействието на посолствата на Аржентина, Бразилия, Венесуела и Куба

ОТИДЕ СИ СВЕТЛАНА ПЛАШОКОВА, зам.-председател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ОТИДЕ СИ САМУЕЛ ФРАНСЕС, легендарно име в българската журналистика, член и съосновател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Да си спомним за Светлана Плашокова и Самуел Франсес

С ЕЗИКА НА СЪРЦЕТО - колеги и посланици отдадоха почит на Светлана Плашокова и Самуел Франсес

СТАТУТ НА КОНКУРСА ЗА ЖУРНАЛИСТИЧЕСКИ ПУБЛИКАЦИИ НА СДРУЖЕНИЕТО НА ИСПАНОГОВОРЕЩИТЕЖУРНАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ"

Конкурс за журналистически публикации на български или испански език „Светове и цветове” на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България”

Представяне на номинираните в журналистическия конкурс "Светове и цветове" в чест на 10-годишнината от основаването на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България – 16 декември 2013 г.

Десет години Сдружение на испаноговорещите журналисти в България, връчване на журналистическите награди „Светлана Плашокова”, „Самуел Франсес” и „Светове и цветове”

Втори конкурс за журналистически публикации на български или испански език „Светове и цветове” - 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Връчване на наградите във второто издание на журналистическия конкурс „СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ” 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ПОБЕДИТЕЛИ в журналистическия конкурс „Светове и цветове” 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ТРЕТИ КОНКУРС "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ" - 2015 за журналистически публикации на български или испански език на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в третия журналистически конкурс на СИЖБ "Светове и цветове" - 2015

СИЖБ обявява четвъртото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2016

Солидарност с Барселона, отговорност пред хуманизма

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Четвъртия журналистически конкурс на СИЖБ „Светове и цветове” - 2016

СИЖБ обявява номинациите в Петия конкурс „Светове и цветове” - 2017

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Петия журналистически конкурс на СИЖБ „Светове и цветове” - 2017

СИЖБ обявява шестото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2018

ЗЛАТНО ПЕРО от СБЖ и ОБЕДИНИТЕЛ НА КУЛТУРИ от СИЖБ за Хавиер Валдивиелсо

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Шестия журналистически конкурс „Светове и цветове” - 2018

СИЖБ обявява седмото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2019

ПОКАНА ЗА СВИКВАНЕ НА ОБЩО СЪБРАНИЕ НА СИЖБ НА 4 ДЕКЕМВРИ 2019 ГОДИНА

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Седмия журналистически конкурс "Светове и цветове" - 2019

СИЖБ обявява осмото издание на конкурса „Светове и цветове” – 2020

ОСМИ КОНКУРС „СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ” - 2020 г. Оповестяване на резултатите

СИЖБ обявява деветото издание на конкурса „Светове и цветове” – 2021

ДЕВЕТИ КОНКУРС "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ" 2021 - оповестяване на резултатите
Партньори и спонсори30.1.2002 г.

Visitor: 3997811