Спонсори:

ИСПАНОСВЯТ
Испания

Испанският език и култура в света

Общи проблеми на Латинска Америка

Аржентина
Боливия
Венесуела
Гватемала
Доминиканска република
Еквадор
Колумбия
Коста Рика
Куба
Мексико
Никарагуа
Панама
Парагвай
Перу
Пуерто Рико
Салвадор
Уругвай
Хондурас
Чили
Португалският език и култура в света
Португалия
Бразилия
в. "Сега", 31-03-2001

Посланикът на Куба е влюбен в България от 25 години

Хосе Росадо обича да лови риба в Панчерево и Искър, а в ресторантите най-често поръчва карначета

Къдринка КъдриноваСнимка: Александър Михайлов: Една от картините в дома на посланик Хосе Росадо изобразява кубински пейзаж насред тропическа буря

Новият временно управляващ посолството на Република Куба у нас - Хосе де ла Каридад Росадо Амадор, за първи път идва в България преди 25 години като... мъж на жена си. През 1975 г. съпругата му - Ада Гонсалес е изпратена в страната ни като представителка в смесената българо-кубинска комисия за икономическо и техническо сътрудничество. "За икономия държавата ни при подобни случаи натоварва и втория член на семейството с определени задължения в съответната страна. Така тогава станах търговски съветник в кубинското посолство. Така сега пък съпругата ми изпълнява административни задачи като моя "дясна ръка" в същото посолство, което вече ръководя аз," обяснява Хосе Росадо.

Снимка: Александър Михайлов: Диванът под “Тропическата буря” на стената е един от любимите кътове на сеньора Ада ­ съпругата на кубинския посланик.

При предишния си престой семейството прекарало у нас 7 години - до 1982 г. "Когато си тръгвахме, по-големият ни син бе на 12 години, а по-малкият - на 9. Те израснаха в България! Говореха български като българчета, а също и руски, защото учеха в училището към тогавашното съветско посолство," разказва Ада Гонсалес. Споглежда се с мъжа си и двамата в един глас добавят: "Още оттогава сме влюбени в България!"
Ако срещнете Хосе Росадо и Ада Гонсалес на улицата, никога няма да помислите, че са кубинци. И двамата са светлооки и русоляви. Със зеленикавите си сако и риза в тон с очите и с непринудената си елегантност той напомня скандинавски бизнесмен, но без ни най-малка сянка северна студенина. Тя пък е като двойничка на италианската актриса Джулиета Мазина - дребна, фина, емоционална, с изразителна мимика.
Женени са от 32 години. Навремето ги запознали техни общи приятели. Станали семейство само след 3 месеца "гаджелък". И за двамата това е "голямата любов".
Порасналите им вече синове живеят отделно. 31-годишният Хосе Александер, който е завършил електронно инженерство в Новосибирск, е преподавател в частен университет в Мексико. 28-годишният Раммел пък се е дипломирал в украинския град Винница като компютърен специалист. Работи в Куба. Женен е и има 4-годишен син Давид.
Снимките на синовете, на снахата и внучето са подредени на елегантна стъклена етажерка в хола на посланическата резиденция на ул. "Жолио Кюри". До тях - стройна редичка малки

САКСИЙКИ С ЦЪФНАЛИ КАКТУСИ.

Това е подарък от предишната стопанка на резиденцията - Тересита Капоте, която 7 години оглавяваше кубинското посолство у нас и си замина окончателно през януари т.г.
Новите обитатели на жилището са променили много малко неща - разместили са само някои мебели. Кратините по стените са все същите - ярки и стилни, рисувани от прочути кубински художници. Дори свещниците пред голямото огледало в хола са сякаш на същото място, където бяха и когато миналата година вестникът ни гостуваше на Тересита Капоте.

Снимка: Александър Михайлов: Огледалата създават допълнителен простор в дома на Хосе Росадо.

"Много е трудно да наследиш на поста жена като Тересита," въздиша, усмихнат, Хосе Росадо. Той сърцато хвали колежката си за усилията й за активизиране на българо-кубинските отношения, преживели срив в началото на 90-те години покрай разпадането на бившия соцлагер. През последните 2-3 години връзките ни видимо се съживяват, което личи и от визитите миналата година в Куба на министрите на земеделието и здравеопазването Венцислав Върбанов и Илко Семерджиев, припомня Росадо. Дипломатът се пали съвсем по кубински, докато изброява в колко области бихме могли да си сътрудничим изгодно. "Освен че народите ни открай време се обичат, кой българин не знае за кубинската захар, ром, пури? Или пък

КОЙ КУБИНЕЦ НЕ ЗНАЕ ЗА БЪЛГАРСКОТО "КАБЕРНЕ",

консервите, антибиотиците?", пита той риторично.
Хосе Росадо смята за своя приоритетна задача развитието на деловото и взаимно полезно сътрудничество. Той не е дипломат от кариерата, преди да дойде в България е работел в кубинското министерство на инвестициите и като специалист от икономическата сфера е убеден, че тъкмо тя е най-добрата основа за разбирателство между държавите.
Пак като икономист-прагматик разсъждава и за пазарните елементи, които през последните години се утвърдиха в кубинската икономика: "Пазарните механизми са само форма. Щом тя работи добре, защо да не я използваме?" Но веднага добавя - вече като дипломат на своята страна: "Особеното при нас е, че

ИЗПОЛЗВАМЕ ПЛЮСОВЕТЕ НА ПАЗАРНИТЕ МЕХАНИЗМИ,

за да укрепваме придобивките на социализма - безплатното здравеопазване и образование, социалната сигурност за всеки наш гражданин, достойните старини на пенсионерите".
Росадо е горд със сегашния бум на чуждите инвестиции в Куба, които са сериозен стимул за стопанския растеж, но не пропуска да наблегне, че хората от неговото поколение са получили шанса да успеят в живота благодарение на революцията от 1959 г. Той е бил 13-годишен, когато партизаните начело с Фидел Кастро и Че Гевара слезли от Сиера Маестра. Израсъл в бедно семейство от старата част на Хавана, младият Хосе с плам се включил в националната кампания по ограмотяване. През 1961 г. - едва 15-годишен, 9 месеца учи селяните в Сиера Маестра да четат и пишат. После завършва гимназия и заминава да следва в тогавашния СССР. Завършва технологично конструиране на машините в Политехниката в Минск, Белорусия.
Връща се в Куба през 1968-а и започва работа в Технологичния факултет на Хаванския университет. Към него функционира конструктурско бюро за селскостопански машини, където Росадо за първи път се запознава с българи - там работят 15 наши сънародници. Още оттогава е убеден, че кубинците и българите са "сродни души" и се разбират "с половин дума". Много обича да цитира думите на големия кубински държавник Карлос Рафаел Родригес:

"КУБИНЦИТЕ СА БЪЛГАРИТЕ НА АМЕРИКА, А БЪЛГАРИТЕ СА КУБИНЦИТЕ НА ЕВРОПА".

Това убеждение окончателно се затвърждава в семейството на Хосе Росадо и Ада Гонсалес през 7-те години, които прекарват у нас от 1975 до 1982 г. "Толкова сърдечни приятелства спечелихме тогава! Пазим ги и до днес. Ето, идваме 18 години по-късно, а сякаш вчера сме се разделили с българските си приятели - със същата обич ни посрещат," единодушни са и двамата.


Снимка: Александър Михайлов: Край тази маса се събират гостите за официалните вечери в резиденцията на кубинския посланик

Пропътували са цяла България надлъж и нашир. Твърдят, че я познават дори по-добре от Куба. Много обичали да бродят из нашите манастири - Рилския, Дряновския, Черепишкия... Хосе Росадо е добър познавач и на българските язовири - заради страстта си към риболова. И сега - още дошъл-недошъл, вече е хвърлял въдици в Панчерево и Искър.
Другото му хоби е готвенето, за което обаче все няма време. Когато все пак успее да го открои, се изявява като специалист по типичния за кубинската кухня пържен ориз и по приготвянето на кайма по креолски. Жена му потвърждава неговите умения и добавя, че чудесно нанизвал и шишчета по български. И двамата много харесват също българския таратор, "но без копър". Любимата поръчка на Росадо в нашите ресторанти пък са карначетата. А от напитките най-цени българското червено вино. И когато черпи с него гостите си, казва на идеален български: "Наздраве!"


Видяно: 1407Мнения: 0

Общи данни
Куба
Видяно: 2292   Мнения:0

Полезни връзки
Видяно: 858   Мнения:0

Известни личности
Фидел: Историята ще ме оправдае
Видяно: 1757   Мнения:0

И на 75 години Фидел Кастро налита на битки
Видяно: 1473   Мнения:0

Повечето известни деца на Кастро носят имена, започващи с А
Видяно: 3026   Мнения:0

Филм на Оливър Стоун за Фидел Кастро
Видяно: 878   Мнения:0

ФИДЕЛ КАСТРО, КОГОТО АЗ ПОЗНАВАМ
Видяно: 777   Мнения:0

ХОСЕ МАРТИ, АПОСТОЛ НА КУБИНСКАТА НЕЗАВИСИМОСТ
Видяно: 2363   Мнения:0

Триумфът на патриарха
Видяно: 632   Мнения:0

Фидел значи “верен”
Видяно: 628   Мнения:0

"Папата" на латионамериканската левица
Видяно: 576   Мнения:0

ЧЕСТИТ РОЖДЕН ДЕН, ФИДЕЛ!
Видяно: 613   Мнения:0

Баретата и лулата на Че Гевара дойдоха в България
Видяно: 826   Мнения:0

Ягода и шоколад от племеничката на Фидел
Видяно: 143   Мнения:0

Кубинска магия
Видяно: 155   Мнения:0

Йорданка Христова: Фидел има магнетични очи
Видяно: 136   Мнения:0

Кубинци връщат зрението на убиеца на Че Гевара
Видяно: 160   Мнения:0

Свети Ернесто от Игера, 40 години по-късно
Видяно: 133   Мнения:0

Сбогуването на патриарха
Видяно: 129   Мнения:0

Аржентина вдигна паметник на Че за юбилея му
Видяно: 135   Мнения:0

Алейда Гевара: Че Гевара имаше дарбата да обича
Видяно: 128   Мнения:0

Игнасио Рамоне: В Европа управлява автопилот неолиберал
Видяно: 131   Мнения:0

Перестройка по кубински
Видяно: 2484   Мнения:0

Антишистовият команданте
Видяно: 156   Мнения:0

Антонио Гереро от затвора „Мариана” във Флорида:Един свят на мир и братство е възможен
Видяно: 147   Мнения:0

Папата порица блокадата на Куба
Видяно: 149   Мнения:0

Анхел Каромеро - като Джони Инглиш в Куба
Видяно: 75   Мнения:0

Кения Серано, председател на Кубинския институт за дружба между народите (ICAP): Куба е дисидентка в днешния еднополюсен свят
Видяно: 101   Мнения:0

Мариела Кастро, дъщеря на Раул Кастро: Ще се опитаме да стигнем до сърцето на Обама
Видяно: 93   Мнения:0

Кубинският рай на Хемингуей
Видяно: 99   Мнения:0

Бебе талисман укрепва размразяването Куба-САЩ
Видяно: 0   Мнения:0

Култура
Сенел Пас Мартинес
Видяно: 773   Мнения:0

Йорданка и Рей - 100% българско латино
Видяно: 1055   Мнения:0

САЩ спряха кубински музиканти за "Грами"
Видяно: 641   Мнения:0

Задочно "Грами" за кубинците с отказани от САЩ визи
Видяно: 696   Мнения:0

Рей Гонсалес омайва Варна с латиноритми
Видяно: 934   Мнения:0

Кубинска магия с “Буена Виста”
Видяно: 144   Мнения:0

Чучо Валдес: И без „Грами” щях да съм същият
Видяно: 98   Мнения:0

Контакти с България
Посланикът на Куба е влюбен в България от 25 години
Видяно: 1406   Мнения:0

Хосе Росадо: Неравенството в света храни тероризма
Видяно: 625   Мнения:0

Тересита и Берман - сближаване на темпераментите
Видяно: 1263   Мнения:0

Българо-кубинската комисия за търговско, икономическо и научно-техническо сътрудничество ще заседава през 2004 г. в София
Видяно: 606   Мнения:0

Липсата на достатъчно информация е причина за ниския стокообмен между България и Куба, според кубинския посланик в София
Видяно: 650   Мнения:0

Площад "Хосе Марти" открит в София
Видяно: 1628   Мнения:0

Кубана де Авиасион каца в България
Видяно: 794   Мнения:0

ИНТЕРИНТЕЛЕКТ ООД И ИНТЕРТРАВЪЛ ООД КАНЯТ НА СЕМИНАР ВЪВ ВАРАДЕРО
Видяно: 1411   Мнения:0

Смесената българо-кубинска комисия активизира икономическото сътрудничество
Видяно: 1301   Мнения:0

Хайме Кромбет на посещение в България
Видяно: 683   Мнения:0

Буена виста, буен сонидо*
Видяно: 888   Мнения:0

Тересита Висенте, директор на Дирекция “Европа” в кубинското МВнР:Куба е врата към Латинска Америка за българския бизнес
Видяно: 623   Мнения:0

Барбара Сарабия: СЕДЕМНАДЕСЕТ ПЪТИ ГЛЕДАХ ВИОЛЕТА ЯКОВА
Видяно: 1181   Мнения:0

Делегация на БСП в Куба
Видяно: 788   Мнения:0

София одобри резултатите от петата смесена българо-кубинска комисия
Видяно: 686   Мнения:0

Румен Петков настоява за активизиране на отношенията с Куба
Видяно: 603   Мнения:0

Кубинска делегация кани български участници на младежки фестивал във Венецуела
Видяно: 823   Мнения:0

Филип срещу Фидел
Видяно: 761   Мнения:0

Блокадата на Куба носи щети за близо 2 млрд. долара годишно
Видяно: 606   Мнения:0

ПРИЯТЕЛИТЕ НА КУБА В БЪЛГАРИЯ СА ХИЛЯДИ
Видяно: 1143   Мнения:0

НАЙ-СЕТНЕ ПАК ПОСЛАНИЦИ В СОФИЯ И ХАВАНА
Видяно: 750   Мнения:0

Тересита Капоте Камачо, посланик на Куба: НИКОГА НЯМА ДА СЕ ОТКАЖЕМ ОТ СОЦИАЛИЗМА!
Видяно: 519   Мнения:0

Българската кубинка
Видяно: 204   Мнения:0

Българо-кубински ритми за пострадали от ураган
Видяно: 63   Мнения:0

Куба – далечна и близка
Видяно: 0   Мнения:0

Българската песен заплени Куба и Еквадор
Видяно: 0   Мнения:0

Йорданка Христова: Политиката ни е битак, не е дори бизнес
Видяно: 0   Мнения:0

Синият скопрпион пробожда рака
Видяно: 0   Мнения:0

Високо българско отличие за Тересита Капоте
Видяно: 0   Мнения:0

Опасният пример на Острова на свободата
Видяно: 0   Мнения:0

Н. Пр. Педро Пабло Сан Хорхе: Промените в Куба отварят нови възможности за българския бизнес
Видяно: 0   Мнения:0

Посланикът на Куба: Високо ценим обективността на българските медии
Видяно: 0   Мнения:0

Забележителности
Музей в Хавана разказва за 637 атентата срещу Кастро
Видяно: 707   Мнения:0

ХАВАНА - ключ към Мексиканския залив
Видяно: 1055   Мнения:0

Магиите на Хавана
Видяно: 685   Мнения:0

Кубинска приказка
Видяно: 539   Мнения:0

Целувки от Куба
Видяно: 89   Мнения:0

Авторски анализи
Куба героизира свои агенти като Петимата от РМС
Видяно: 1367   Мнения:0

За Куба с обич
Видяно: 758   Мнения:1

ПО СТЪПКИТЕ НА КОЛУМБ
Видяно: 1066   Мнения:0

ГИГАНТЪТ САЩ И ДЖУДЖЕТО КУБА
Видяно: 726   Мнения:0

Пепеляшки по кубински
Видяно: 939   Мнения:0

КУБА – РАЙ ЗА ТУРИСТИТЕ
Видяно: 1223   Мнения:0

КАК ЩЕ ГИ СТИГНЕМ КУБИНЦИТЕ
Видяно: 925   Мнения:0

Бригадир в Куба
Видяно: 572   Мнения:0

КУБА ДНЕС
Видяно: 1515   Мнения:2

Страсти под слънцето на Америка заради Елиан
Видяно: 454   Мнения:0

Влиянието на Кубинската революция в Латинска Америка
Видяно: 643   Мнения:0

Кой се страхува от истината за драмата с “Петимата”?
Видяно: 741   Мнения:0

Между кубинските Йорданки и “българския син” на Раул
Видяно: 887   Мнения:0

Вечни митове, модерни хитове
Видяно: 419   Мнения:0

Слънце, салса, стопанска сметка
Видяно: 3237   Мнения:0

В очакване на кубинския Указ 56
Видяно: 131   Мнения:0

Отваряне към Куба
Видяно: 135   Мнения:0

От София – с любов към Острова на свободата
Видяно: 148   Мнения:0

Няма ненаказано добро
Видяно: 126   Мнения:0

Вятърът на промяната над Куба
Видяно: 124   Мнения:0

Кубинската латиноамериканска революция
Видяно: 166   Мнения:0

Кубинският път
Видяно: 157   Мнения:0

Борбата на синия скорпион срещу рака
Видяно: 1951   Мнения:0

Пет кубински истории за коварство и любов
Видяно: 3381   Мнения:0

Карибската криза: 13-те най-горещи дни на Студената война
Видяно: 112   Мнения:0

Кубинската великолепна петорка
Видяно: 87   Мнения:0

Записки за Петимата от Куба и за Олгин
Видяно: 79   Мнения:0

Ремонтът на Куба
Видяно: 81   Мнения:0

Целувки от Куба
Видяно: 84   Мнения:0

Мариела Кастро, дъщеря на Раул Кастро: Ще се опитаме да стигнем до сърцето на Обама
Видяно: 6940   Мнения:0

Наследството на Мандела
Видяно: 0   Мнения:0

Реваншът на Куба
Видяно: 0   Мнения:0

Историческо размразяване между Куба и САЩ
Видяно: 0   Мнения:0

Куба, за която свърхсилите едва не се сбиха
Видяно: 0   Мнения:0

Куба - половин век фронтова държава
Видяно: 0   Мнения:0

Куба се размразява начело с Раул
Видяно: 0   Мнения:0

На какво се радват кубинците
Видяно: 0   Мнения:0

Как се сдобриха Куба и САЩ
Видяно: 0   Мнения:0

Салса – да, ембарго – не
Видяно: 0   Мнения:0

ИСПАНОЖУРНАЛИСТИ
Кои сме ние?

ИЗЯВИ НА СДРУЖЕНИЕТО И НЕГОВИ ЧЛЕНОВЕ

ДЕКЛАРАЦИЯ

Йон Хуаристи на гости на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Институтът "Сервантес" се засилва към България

Йон Хуаристи, директор на института “Сервантес”: 400 милиона говорят езика на Сервантес

СДРУЖЕНИЕ НА ИСПАНОГОВОРЯЩИТЕ ЖУРНАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ(списък на членовете)

ПРЕДСТАВЯНЕ НА САЙТА www.hispanoperiodistas.com

Среща с главната редакторка на кубинското списание "Мухерес" Исабел Мойа

Исабел МОЙА, главен редактор на хаванското женско сп. "Мухерес", пред "Труд": На Куба й е нужен нов мъж

Държавният секретар на Испания по европейските въпроси гостува на СИЖБ

Алберто Наваро: Няма да се караме заради Ирак

Кръгла маса “Испания и испаноезичният свят в България” – 26.11.2004

Погледът на Мелчор Фернандес: България, видяна от Испания

Среща на СИЖБ с Мелчор Фернандес

Писма до СИЖБ по повод Кръглата маса "Испания и испаноезичният свят в България"

Посланиците на Испания, Куба, Бразилия на коледна латинофиеста с журналисти

Кръгла маса "Медиите в демократичното общество", 03.10.2006 - под патронажа на Посолството на Испания в България

Кръгла маса "Чилийският 11 септември" за 100-годишнината ог рождението на президента Салвадор Алиенде и 35-годишнината от военния преврат в Чили, 11.09.2008 г., Софийски университет "Св. Кл. Охридски"

ХVІІІ конгрес на Световната асоциация на жените журналистки и писателки "Комуникациите и журналистиката в дигиталната ера", Сантяго де Чиле, 25-26 септември 2008 г.

Кръгла маса “Латинска Америка днес и България” - със съдействието на посолствата на Аржентина, Бразилия, Венесуела и Куба

ОТИДЕ СИ СВЕТЛАНА ПЛАШОКОВА, зам.-председател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ОТИДЕ СИ САМУЕЛ ФРАНСЕС, легендарно име в българската журналистика, член и съосновател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Да си спомним за Светлана Плашокова и Самуел Франсес

С ЕЗИКА НА СЪРЦЕТО - колеги и посланици отдадоха почит на Светлана Плашокова и Самуел Франсес

СТАТУТ НА КОНКУРСА ЗА ЖУРНАЛИСТИЧЕСКИ ПУБЛИКАЦИИ НА СДРУЖЕНИЕТО НА ИСПАНОГОВОРЕЩИТЕЖУРНАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ"

Конкурс за журналистически публикации на български или испански език „Светове и цветове” на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България”

Представяне на номинираните в журналистическия конкурс "Светове и цветове" в чест на 10-годишнината от основаването на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България – 16 декември 2013 г.

Десет години Сдружение на испаноговорещите журналисти в България, връчване на журналистическите награди „Светлана Плашокова”, „Самуел Франсес” и „Светове и цветове”

Втори конкурс за журналистически публикации на български или испански език „Светове и цветове” - 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Връчване на наградите във второто издание на журналистическия конкурс „СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ” 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ПОБЕДИТЕЛИ в журналистическия конкурс „Светове и цветове” 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ТРЕТИ КОНКУРС "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ" - 2015 за журналистически публикации на български или испански език на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в третия журналистически конкурс на СИЖБ "Светове и цветове" - 2015

СИЖБ обявява четвъртото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2016

Солидарност с Барселона, отговорност пред хуманизма

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Четвъртия журналистически конкурс на СИЖБ „Светове и цветове” - 2016

СИЖБ обявява номинациите в Петия конкурс „Светове и цветове” - 2017

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Петия журналистически конкурс на СИЖБ „Светове и цветове” - 2017

СИЖБ обявява шестото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2018

ЗЛАТНО ПЕРО от СБЖ и ОБЕДИНИТЕЛ НА КУЛТУРИ от СИЖБ за Хавиер Валдивиелсо

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Шестия журналистически конкурс „Светове и цветове” - 2018

СИЖБ обявява седмото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2019

ПОКАНА ЗА СВИКВАНЕ НА ОБЩО СЪБРАНИЕ НА СИЖБ НА 4 ДЕКЕМВРИ 2019 ГОДИНА

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Седмия журналистически конкурс "Светове и цветове" - 2019

СИЖБ обявява осмото издание на конкурса „Светове и цветове” – 2020

ОСМИ КОНКУРС „СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ” - 2020 г. Оповестяване на резултатите

СИЖБ обявява деветото издание на конкурса „Светове и цветове” – 2021

ДЕВЕТИ КОНКУРС "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ" 2021 - оповестяване на резултатите
Партньори и спонсори26.1.2002 г.

Visitor: 3989400