Спонсори:

ИСПАНОСВЯТ
Испания

Испанският език и култура в света

Общи проблеми на Латинска Америка

Аржентина
Боливия
Венесуела
Гватемала
Доминиканска република
Еквадор
Колумбия
Коста Рика
Куба
Мексико
Никарагуа
Панама
Парагвай
Перу
Пуерто Рико
Салвадор
Уругвай
Хондурас
Чили
Португалският език и култура в света
Португалия
Бразилия
в. "Сега", 11.10.2003

Шесто десетилетие Парагвай остава в прегръдките на партията "Колорадо"

Новият президент Никанор Дуарте пак е от редиците на световната шампионка по дълго управление, прославила се като люпилня на диктатори, клептократи и контрабандисти

Къдринка КъдриноваСнимка: Ройтерс: Политическите страсти в Парагвай често се изливат в улични сблъсъци с драматични последици.

"Нищо няма да е както преди! Ще се борим безкомпромисно с мафиите, с контрабандистите, с наркотрафикантите!" Тъй се зарече при встъпването си в длъжност на 15 август новият президент на Парагвай Никанор Дуарте. 46-годишен, бивш спортен журналист и бивш министър на образованието, той е най-младият и енергичен държавен глава в историята на южноамериканската република, стисната между съседните Аржентина, Боливия, Бразилия. Рекламиран е като новото лице на подкаралата вече шесто десетилетие начело на Парагвай партия "Колорадо" - най-дълго управляващата в света. Същата, която роди желязната хватка на властвалия 35 години диктатор Алфредо Стреснер и която за последните 5 години осигури на парагвайците двама уличени в корупция президенти, един убит вицепрезидент, два опита за преврат, един бунт на контрабандисти и много жертви на улични сблъсъци.Снимка: Ройтерс: Граничният град Сюдад дел Есте, край който се събират границите на Парагвай, Аржентина и Бразилия, е любимо място за куфарни търговци, трафиканти и спекуланти.

"Избрахме си президент с две маски. Едната е на модерен реформатор, другата е на автократ традиционалист. Тепърва ще видим коя ще се наложи." Така сенаторът Хосе Николас Мориниго коментира пред Ройтерс избора на Дуарте.
Дори добрите намерения на новия президент за "чисто начало" и да не са само изборна финтифлюшка, на него ще му е много трудно да ги осъществи и да излезе от дебелата сянка на родната си "Колорадо". Откак е взела властта през 1947 г., тази основана още през 19-и век консервативна партия на едрите собственици така се е сраснала с държавата и с осигуряваните от нея облаги и безнаказаност, че е превърнала цял Парагвай в нещо като свое ООД.
Именно "Колорадо" вдъхновява и преврата на потомъка на преселници от Бавария ген. Алфредо Стреснер през 1954 г., циментирал партията си на поразклатения й властови постамент за още дълги десетилетия. Диктатурата му превръща Парагвай в "страна на мълчаливия ужас" и на "безследно изчезналите" и продължава до 1989 г., когато започналият да пречи с ретроградността си Стреснер е свален пак с преврат, вдъхновен от "Колорадо". През 35-те му години на власт Парагвай се сдобива с такива рекорди, като

700-ТЕ ЗАПЛАТИ НА ЗДРАВНИЯ МИНИСТЪР,

получавани от 700 негови различни длъжности в обществената администрация; 10-те милиарда долара, присвоени само във финансовото министерство и надхвърлящи три пъти външния дълг на страната; 40-те процента приходи в националната икономика от контрабандата и наркотрафика и т.н.
Стреснер е свален във вододелната за света 1989-а от военни начело с ген. Андрес Родригес, който после става и президент. Ключова роля в преврата обаче играе скандалният генерал Лино Овиедо, тясно обвързан с "Колорадо". Именно той издърпва предпазителя на граната, която държи в ръката си, и така принуждава Стреснер да се подчини на превратаджиите и да се изнесе в съседна Бразилия. В очите на зажаднелите да се отърват от диктатора парагвайци Овиедо тогава е герой.
Но през 1996-а, когато на власт вече е първият от 40 г. законно избран президент - Хуан Карлос Васмоси, Овиедо вдига военен метеж срещу него. Бунтът е потушен, а инициаторът - заклеймен като враг на демокрацията. Обвиненията на Овиедо, че Васмоси не само не е преборил корупцията от времето на Стреснер, но и сам обилно е загребвал държавни блага, потъват в шума около превратаджийското му упражнение. Впрочем, същият шум заглушава и твърдения, че самият генерал също се е облажил от армейски сделки.
Две години по-късно едно от крилата на "Колорадо" все пак

РЕШАВА ДА ИЗПРОБВА ХАРИЗМАТА НА ОВИЕДО

като популист и полиглот (той свободно говори двата официални езика в страната - испански и индианския гуарани - плюс португалски и немски) и го предлага за кандидат-президент. Върховният съд обаче потвърждава решението на военния трибунал и оставя в сила 10-годишната присъда на генерала, което му отрязва пътя към президентския дворец. За президент е издигнат предвиденият преди това за негов вице Раул Кубас.
Щом става държавен глава, Кубас помилва Овиедо. Срещу това скача вицепрезидентът Луис Мария Аргана - представител на друго крило в "Колорадо", притеснено, че тандемът Кубас-Овиедо ще обсеби държавното кранче и няма да остави нищо за другите. Конфликтът свършва типично по парагвайски - свадливият Аргана е застрелян в колата си насред центъра на столицата Асунсион. Неговите хора тутакси спретват масови улични протести срещу набедените за вдъхновители на убийството Кубас и Овиедо и двамата са принудени да бягат в Бразилия.Снимка: Ройтерс: В Парагвай ръкопашните схватки не са патента само на улицата ­ случват се и в парламента.

За президент с благословията и на двете крила на "Колорадо" е провъзгласен пак неин човек - шефът на парламента Луис Гонсалес Мачи. Почти като в телевизионна сага развълнуваната тълпа от улицата нахлува в парламента, за да поздрави новия лидер и дори

ВНАСЯ НА НОСИЛКИ РАНЕНИТЕ ПРИ СБЛЪСЪЦИТЕ,

за да могат и те да се порадват на победата.
Сериалът продължава с още един опит за преврат - през 2000 г. верни на Овиедо офицери изкарват танкове пред президентския дворец, но не получават сериозна подкрепа и се прибират по казармите. През 2002 г. призракът на Овиедо пак изплува по улиците на Асунсион, които са залети от протестите на негови привърженици срещу провалилия се според тях в управлението Мачи.
През февруари т.г. Мачи едва оцелява в процедура по импийчмънт. Обвиненията, разбира се, не са изненада за никого - пак корупция и авторитарни методи. Смята се, че Мачи е присвоявал държавни фондове, служил си е с измами, преследвал е и е подлагал на мъчения леви опоненти, а

ЧЕРЕШКАТА НА ТОРТАТА Е НЕЗАКОННО ЗАКУПЕНО БВМ

Парламентаристите обаче решават, че "не е моментът" да оставят държавата без президент и подаряват на Мачи още половин година на власт - не само до изборите през април, когато за нов президент е определен Никанор Дуарте, но и до встъпването му в длъжност, което става чак през август.
Сега на Дуарте се пада да разчиства Авгиевите обори на предшествениците си и да се мъчи да връща вярата на парагвайците в политическата класа. Въпросът е дали самите парагвайци въобще искат да се правят на наивници, след като примерът "отгоре" толкова усърдно е разпространил заразата си "надолу", че днес поне една трета от населението на страната оцелява благодарение на незаконни сделки и контрабанда.
Раят за народния "сенчест бизнес" е град Сюдад дел Есте (в миналото носил името на Стреснер), разположен точно на мястото, където се събират границите на Парагвай, Бразилия и Аржентина. Там гъмжи от куфарни търговци,

НАРКОТРАФИКАНТИ, КИТАЙСКИ МАФИОТИ, АРАБСКИ ТЕРОРИСТИ

Всеки върти търговия с всичко - главно с евтина контрабандна стока от Азия, но и с нелегално оръжие, и с наркотици. През 2001 г. по настояване на САЩ Парагвай дори затвори за известно време границата, за да се извърши проверка дали многобройната арабска общност в граничния "триъгълник" около Сюдад дел Есте няма връзка с атентатите от 11 септември. Резултатът бе истински бунт на интернационала на контрабандистите, който напираше да строши полицейските бариери и да продължи бизнеса си.
Когато корените са стигнали толкова дълбоко, козметичното ашладисване на симпатяга като Дуарте във върхушката едва ли ще промени нещо.


Снимка: Ройтерс: За встъпването в длъжност на парагвайския президент Никанор Дуарте в Асунсион пристигна и кубинският лидер Фидел Кастро.Видяно: 7607Мнения: 0

Общи данни
Парагвай
Видяно: 731   Мнения:0

Известни личности
Протежето на Хитлер в Южна Америка си отиде неосъден
Видяно: 0   Мнения:0

Авторски анализи
Шесто десетилетие Парагвай остава в прегръдките на партията "Колорадо"
Видяно: 7606   Мнения:0

Епископът на бедните
Видяно: 16682   Мнения:0

ИСПАНОЖУРНАЛИСТИ
Кои сме ние?

ИЗЯВИ НА СДРУЖЕНИЕТО И НЕГОВИ ЧЛЕНОВЕ

ДЕКЛАРАЦИЯ

Йон Хуаристи на гости на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Институтът "Сервантес" се засилва към България

Йон Хуаристи, директор на института “Сервантес”: 400 милиона говорят езика на Сервантес

СДРУЖЕНИЕ НА ИСПАНОГОВОРЯЩИТЕ ЖУРНАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ(списък на членовете)

ПРЕДСТАВЯНЕ НА САЙТА www.hispanoperiodistas.com

Среща с главната редакторка на кубинското списание "Мухерес" Исабел Мойа

Исабел МОЙА, главен редактор на хаванското женско сп. "Мухерес", пред "Труд": На Куба й е нужен нов мъж

Държавният секретар на Испания по европейските въпроси гостува на СИЖБ

Алберто Наваро: Няма да се караме заради Ирак

Кръгла маса “Испания и испаноезичният свят в България” – 26.11.2004

Погледът на Мелчор Фернандес: България, видяна от Испания

Среща на СИЖБ с Мелчор Фернандес

Писма до СИЖБ по повод Кръглата маса "Испания и испаноезичният свят в България"

Посланиците на Испания, Куба, Бразилия на коледна латинофиеста с журналисти

Кръгла маса "Медиите в демократичното общество", 03.10.2006 - под патронажа на Посолството на Испания в България

Кръгла маса "Чилийският 11 септември" за 100-годишнината ог рождението на президента Салвадор Алиенде и 35-годишнината от военния преврат в Чили, 11.09.2008 г., Софийски университет "Св. Кл. Охридски"

ХVІІІ конгрес на Световната асоциация на жените журналистки и писателки "Комуникациите и журналистиката в дигиталната ера", Сантяго де Чиле, 25-26 септември 2008 г.

Кръгла маса “Латинска Америка днес и България” - със съдействието на посолствата на Аржентина, Бразилия, Венесуела и Куба

ОТИДЕ СИ СВЕТЛАНА ПЛАШОКОВА, зам.-председател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ОТИДЕ СИ САМУЕЛ ФРАНСЕС, легендарно име в българската журналистика, член и съосновател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Да си спомним за Светлана Плашокова и Самуел Франсес

С ЕЗИКА НА СЪРЦЕТО - колеги и посланици отдадоха почит на Светлана Плашокова и Самуел Франсес

СТАТУТ НА КОНКУРСА ЗА ЖУРНАЛИСТИЧЕСКИ ПУБЛИКАЦИИ НА СДРУЖЕНИЕТО НА ИСПАНОГОВОРЕЩИТЕЖУРНАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ"

Конкурс за журналистически публикации на български или испански език „Светове и цветове” на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България”

Представяне на номинираните в журналистическия конкурс "Светове и цветове" в чест на 10-годишнината от основаването на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България – 16 декември 2013 г.

Десет години Сдружение на испаноговорещите журналисти в България, връчване на журналистическите награди „Светлана Плашокова”, „Самуел Франсес” и „Светове и цветове”

Втори конкурс за журналистически публикации на български или испански език „Светове и цветове” - 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Връчване на наградите във второто издание на журналистическия конкурс „СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ” 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ПОБЕДИТЕЛИ в журналистическия конкурс „Светове и цветове” 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ТРЕТИ КОНКУРС "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ" - 2015 за журналистически публикации на български или испански език на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в третия журналистически конкурс на СИЖБ "Светове и цветове" - 2015

СИЖБ обявява четвъртото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2016

Солидарност с Барселона, отговорност пред хуманизма

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Четвъртия журналистически конкурс на СИЖБ „Светове и цветове” - 2016

СИЖБ обявява номинациите в Петия конкурс „Светове и цветове” - 2017

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Петия журналистически конкурс на СИЖБ „Светове и цветове” - 2017

СИЖБ обявява шестото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2018

ЗЛАТНО ПЕРО от СБЖ и ОБЕДИНИТЕЛ НА КУЛТУРИ от СИЖБ за Хавиер Валдивиелсо

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Шестия журналистически конкурс „Светове и цветове” - 2018

СИЖБ обявява седмото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2019

ПОКАНА ЗА СВИКВАНЕ НА ОБЩО СЪБРАНИЕ НА СИЖБ НА 4 ДЕКЕМВРИ 2019 ГОДИНА

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Седмия журналистически конкурс "Светове и цветове" - 2019

СИЖБ обявява осмото издание на конкурса „Светове и цветове” – 2020

ОСМИ КОНКУРС „СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ” - 2020 г. Оповестяване на резултатите

СИЖБ обявява деветото издание на конкурса „Светове и цветове” – 2021

ДЕВЕТИ КОНКУРС "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ" 2021 - оповестяване на резултатите
Партньори и спонсори02.2.2002 г.

Visitor: 4006689