Спонсори:

ИСПАНОСВЯТ
Испания

Испанският език и култура в света

Общи проблеми на Латинска Америка

Аржентина
Боливия
Венесуела
Гватемала
Доминиканска република
Еквадор
Колумбия
Коста Рика
Куба
Мексико
Никарагуа
Панама
Парагвай
Перу
Пуерто Рико
Салвадор
Уругвай
Хондурас
Чили
Португалският език и култура в света
Португалия
Бразилия
в. "Сега" на 31.05.2003 г.

Патагонец оглави Аржентина

Губернаторът на Санта Крус - Нестор Кирхнер, стана президент след междуперонистки двубой със съпартиеца и съперника си Карлос Менем, който дезертира от финала

Къдринка КъдриноваСнимка: Ройтерс: Нестор Кирхнер спечели президентския пост в Аржентина и благодарение на енергичната си съпруга и сенаторка Кристина Фернандес.

Новият аржентински президент Нестор Кирхнер е потомък на немски имигранти, но е роден в Патагония - най-дивия и беден район на Аржентина, в който на квадратен километър се падат средно по 1,5 човека. Оттам тръгва и политическата кариера на 53-годишния сега юрист, който от 1991 г. е несменяем губернатор на родната си провинция Санта Крус.

Снимка: Ройтерс: Преди да стане президент на Аржентина, Нестор Кирхнер дълги години бе губернатор на провинция Санта Крус, ширнала се в Патагония. Заедно със съпругата си ­ сенаторката Кристина Фернандес, той много обича да се разхожда и снима из глетчерите.

Кирхнер е обвързан с Хустисиалистката (перонистката) партия "по наследство" - баща му също е бил перонист. Това навремето за малко не провалило сватбата на младия Нестор с колежката му от Факултета по право в университета на Ла Плата - Кристина Фернандес, защото нейният татко пък бил радикал. И когато родата на младоженеца подхванала на венчавката перонисткия химн, тъстът вдигнал луд скандал.
Днес Кристина е не само майка на двете им деца, но и много популярна със социалната си ангажираност сенаторка, наричана "патагонската пантера". Славата й е толкова гръмка, че когато слабо известният й извън Патагония съпруг се включва в президентската надпревара, за мнозина избиратели той е просто "мъжът на Кристина Фернандес". За други пък е "протежето на Едуардо Дуалде" - досегашния президент.
Нестор Кирхнер наистина бе избутан напред по президентската писта с личните усилия на Дуалде - временния държавен глава, поел кормилото на страната в драматичните следновогодишни дни на 2002-а, когато Аржентина се тресеше от тежка икономическа криза и улични бунтове и когато за по-малко от месец смени четирима президенти. Смята се, че на Дуалде му се е усладила властта и той си е избрал Кирхнер за послушен фигурант с надеждата да продължи да дърпа конците "в сянка".
Историята обаче учи, че подобни тандеми рядко се запазват в замисления си вид, защото щом стигне върха, "фигурантът" често се развихря в съвсем непредсказуема посока. А че Кирхнер като нищо таи подобни изненади, личи от негова реплика отпреди две години, в която сегашният му покровител Дуалде е споменат като брънка от "мафиотската система" на политическия елит.
Репликата, разбира се, бе премълчана в сегашната предизборна кампания, но макар и далечният спомен от нея изигра роля за подсилване на

ПРАВЕДНИЯ НИМБ ОКОЛО ГЛАВАТА НА КИРХНЕР,

предложен на публиката като алтернатива на втръсналите й покварени големци.
Най-екзотичното в тази кампания бе, че основната борба се водеше между Кирхнер и управлявалия досега два пъти като президент Карлос Саул Менем, а и двамата са членове на една и съща партия - перонистката. Вярно, представляват различните й крила. Кирхнер е от т. нар. "Течение", което залага на популистката реторика и на стимулирането на националния капитал. Менем пък е олицетворение на апологетите на тясното обвързване с чужди - главно американски - финансови институции и инвеститори.
Двете крила си обявиха истинска война на партийния конгрес през януари, след което стана окончателно ясно, че шизофреничните вътрешноперонистки битки ще се пренесат на ринга на президентския двубой. И първият тур на вота за държавен глава през април определи, че

НА БАЛОТАЖ ОТИВАТ ДВАМА ПЕРОНИСТИ

- Менем с 24% и Кирхнер с 22%.
Сблъсъкът се очерта да бъде крайно колоритен, след като отпадналите на първия тур кандидати обявиха подкрепата си за Кирхнер като за "по-малкото зло". Показателна бе фразата, изречена от неуспялата кандидат-президентка Елиса Карио, прочула се с дейността си в разследващата прането на пари сенатска комисия: "Ние трябва да избираме между един не-толкова-лош-кандидат и Ал Капоне."
Обяснението за синдрома "анти-Менем" бе синтезирано от испанския в. "АВС": "Менем е явният виновник за изпразването на държавната хазна. Той увеличи значително своето лично богатство през годините на управлението си, съразмерно на нарастването на външния дълг на страната. Въпреки това той не се намира в затвора, защото нито Фернандо де ла Руа (президент до 2001 г.), нито Едуардо Дуалде посмяха да реформират съдебната система и да подменят състава на Върховния съд."
Така семплият и лишен от харизмата на съперника си, но затова пък неопетнен от далавери и идващ от девствена Патагония Кирхнер внезапно се превърна в обединител на аржентинския отрицателен вот.
Сондажите предричаха за втория тур

ТРИУМФ ЗА ПАТАГОНЕЦА И ЕДВА ОКОЛО 15% ЗА МЕНЕМ

Бившият президент не можеше да допусне това да се превърне в реалност. Не само заради собственото си унижение, но и защото една внушителна победа би развързала ръцете на Кирхнер за много радикални действия както вътре в партията му, така и в държавата, а и в стряскащата съня на Менем съдебна система.
Ето защо на публиката бе спретнат "сценичен ефект" (по определението на италианския в. "Стампа") - сърцераздирателно обръщение на Менем към избирателите, с което той обяви оттеглянето си от втория тур. Така

НА КИРХНЕР БЕ ПРИСЪДЕНА САМО "СЛУЖЕБНА ПОБЕДА"

и на вътрешнопартиен терен той винаги ще може да бъде спъван с натякването, че черно на бяло има само 22% народна подкрепа от първия тур.
Дезертирането на Менем от финала няма аналог в световната политика. То бе уникално хрумване на 72-годишния обигран политик с боядисани бакенбарди, просълзило феновете му и вбесило враговете му. Приятелят на Менем, губернаторът на родната му провинция Ла Риоха - Анхел Маса, заяви, че в оттеглянето на Менем "прозира неговото величие". Дуалде пък го нарече "доказателство за историческата му безотговорност".
На любителите на политически мелодрами обаче определено липсва мнението на сеньора Менем - 38-годишната руса чилийка и някогашна "Мис Вселена" Сесилия Болоко, която преди 2 години ожени за себе си разведения бивш президент с надеждата той да потрети мандата си в "Каса росада" (президентския дворец в Буенос Айрес). Тази надежда я държеше плътно до рамото на мъжа й по време на цялата предизборна кампания, в която на личния им живот бе отредена особено покъртителна роля. Непосредствено преди старта на кампанията Менем тържествуващо обяви на всеослушание, че съпругата му е бременна.

ПРОЕКТОБЕБЕТО БЕШЕ РАЗИГРАНО КАТО КОЗ

за мъжката сила на Менем и трябваше да спечели на негова страна всички чувствителни избирателки.
Нещата обаче тръгнаха наопаки. И когато дойде време Менем драматично да обявява оттеглянето си, Сесилия впечатляващо липсваше край него. Пиарите на съпруга й срамежливо обясниха, че била заминала за родното си Чили заради вълнения около бременността. Но циниците си шушукаха друго - че след като фиаското на Менем я е лишило от мечтания шанс да стане "втора Евита", тя едва ли ще се жертва да споделя съмнителната слава на мъжа си като "аржентинския Ал Капоне".
Видяно: 1130Мнения: 0

Общи данни
АРЖЕНТИНА
Видяно: 1252   Мнения:3

Известни личности
Митът за Че Гевара надживя спора за идеите му
Видяно: 932   Мнения:0

Хуан Доминго Перон (Juan Domingo Peron) - 1895-1974
Видяно: 3656   Мнения:0

Менем пак накара Аржентина да се влюби в него
Видяно: 1028   Мнения:0

ИЗВЕСТНИ ЛИЧНОСТИ ОТ ИСТОРИЯТА НА АРЖЕНТИНА
Видяно: 2865   Мнения:0

СПАСИТЕЛЯТ ОТ БАЛКАНСКИ ПРОИЗХОД
Видяно: 944   Мнения:0

Аржентина вдигна паметник на Че за юбилея му
Видяно: 749   Мнения:0

Свети Ернесто от Игера, 40 години по-късно
Видяно: 472   Мнения:0

След президентските избори 2007: “Пингвинка” поема Аржентина
Видяно: 332   Мнения:0

Рекордьорката Кристина Фернандес
Видяно: 352   Мнения:0

Не плачи за нея, Аржентина!
Видяно: 330   Мнения:0

Максима, бъдеща кралица на Холандия: Радвай се за нея, Аржентина!
Видяно: 139   Мнения:0

Онасис между Новия и Стария свят, между олимпийския късмет и древногръцката трагедия
Видяно: 131   Мнения:0

Новият папа е аржентинец
Видяно: 0   Мнения:0

Папата на бедните превъзпитава Ватикана
Видяно: 0   Мнения:0

Самбата на папата
Видяно: 0   Мнения:0

Култура
Трети конгрес на испанския език в Росарио
Видяно: 1110   Мнения:0

Буенос Айрес - световна столица на книгата за 2011-а
Видяно: 478   Мнения:0

Танго с усмивка
Видяно: 409   Мнения:0

Контакти с България
ВРЪЗКИ НА БЪЛГАРИЯ С АРЖЕНТИНА
Видяно: 8717   Мнения:0

Аржентинско танго омая ценителите във Варна, Плевен, Пловдив, София
Видяно: 1792   Мнения:0

Аржентинският посланик награди отличници от 90-о СОУ "Хосе де Сан Мартин"
Видяно: 2723   Мнения:0

Новият посланик на Аржентина в България връчи акредитивните си писма
Видяно: 1530   Мнения:0

Наши алпиниски атакуват Аконкагуа
Видяно: 745   Мнения:0

Херонимо Кортес Фунес: Аржентина излезе от порочния омагьосан кръг
Видяно: 757   Мнения:0

Аржентина чества празника си с танго
Видяно: 765   Мнения:0

Войната с българска следа
Видяно: 427   Мнения:0

Български акценти в Аржентина и Мексико
Видяно: 317   Мнения:0

Аржентинска връзка на 80
Видяно: 315   Мнения:0

Българската връзка в спора за Малвините
Видяно: 164   Мнения:0

Аржентинската любов на Иван Звездев
Видяно: 0   Мнения:0

Малвинско танго
Видяно: 0   Мнения:0

Двеста и пет години от началото на аржентинската независимост
Видяно: 0   Мнения:0

Представителят на Аржентина стана Посланик на годината
Видяно: 0   Мнения:0

Кампания „Открий български талант“ в Аржентина
Видяно: 0   Мнения:0

Българка в Аржентина: ДОСТОЙНО Е ДА СЕ РАБОТИ ЗА БЪЛГАРИЯ
Видяно: 0   Мнения:0

Забележителности
Аконкагуа - Кралицата на американските планини
Видяно: 1026   Мнения:0

Буенос Айрес - най-европейският от всички латиноамерикански градове
Видяно: 1549   Мнения:0

Кратък обзор на забележителностите в Аржентина
Видяно: 1401   Мнения:0

ВОДОПАДИТЕ НА ИГУАСУ
Видяно: 1060   Мнения:0

В Устата на тангото
Видяно: 279   Мнения:0

Произлезли от корабите
Видяно: 520   Мнения:0

Авторски анализи
Патагонец оглави Аржентина
Видяно: 1129   Мнения:0

Валутният борд - спасение или проклятие
Видяно: 771   Мнения:0

Кой ще оправя Аржентина - Менем, военните или улицата?
Видяно: 760   Мнения:0

Аржетина дава 45 военни на съд зад граница
Видяно: 1467   Мнения:0

Страсти като от сериали връхлитат латиноуправници
Видяно: 729   Мнения:0

АРЖЕНТИНСКОТО ПРЕДСЕДАТЕЛСТВО НА РЕЖИМА ЗА КОНТРОЛ НА РАКЕТНИ ТЕХНОЛОГИИ
Видяно: 700   Мнения:0

Президентът на Аржентина отново се захвана с чуждестранните компании
Видяно: 659   Мнения:0

Президентът на Аржентина подхвана чуждестранните компании
Видяно: 722   Мнения:0

Евита, Гардел, Че и Марадона вдъхновяват Аржентина
Видяно: 1899   Мнения:0

ЕДИН ПОГРОМ В БУЕНОС АЙРЕС
Видяно: 7586   Мнения:0

Аржентинците честват 200 години независимост
Видяно: 409   Мнения:0

„Татко, защо уби истинския ми татко?”
Видяно: 2108   Мнения:0

Не плачи за нея, Аржентина!
Видяно: 7372   Мнения:0

Война и мир на края на света
Видяно: 11609   Мнения:0

ИСПАНОЖУРНАЛИСТИ
Кои сме ние?

ИЗЯВИ НА СДРУЖЕНИЕТО И НЕГОВИ ЧЛЕНОВЕ

ДЕКЛАРАЦИЯ

Йон Хуаристи на гости на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Институтът "Сервантес" се засилва към България

Йон Хуаристи, директор на института “Сервантес”: 400 милиона говорят езика на Сервантес

СДРУЖЕНИЕ НА ИСПАНОГОВОРЯЩИТЕ ЖУРНАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ(списък на членовете)

ПРЕДСТАВЯНЕ НА САЙТА www.hispanoperiodistas.com

Среща с главната редакторка на кубинското списание "Мухерес" Исабел Мойа

Исабел МОЙА, главен редактор на хаванското женско сп. "Мухерес", пред "Труд": На Куба й е нужен нов мъж

Държавният секретар на Испания по европейските въпроси гостува на СИЖБ

Алберто Наваро: Няма да се караме заради Ирак

Кръгла маса “Испания и испаноезичният свят в България” – 26.11.2004

Погледът на Мелчор Фернандес: България, видяна от Испания

Среща на СИЖБ с Мелчор Фернандес

Писма до СИЖБ по повод Кръглата маса "Испания и испаноезичният свят в България"

Посланиците на Испания, Куба, Бразилия на коледна латинофиеста с журналисти

Кръгла маса "Медиите в демократичното общество", 03.10.2006 - под патронажа на Посолството на Испания в България

Кръгла маса "Чилийският 11 септември" за 100-годишнината ог рождението на президента Салвадор Алиенде и 35-годишнината от военния преврат в Чили, 11.09.2008 г., Софийски университет "Св. Кл. Охридски"

ХVІІІ конгрес на Световната асоциация на жените журналистки и писателки "Комуникациите и журналистиката в дигиталната ера", Сантяго де Чиле, 25-26 септември 2008 г.

Кръгла маса “Латинска Америка днес и България” - със съдействието на посолствата на Аржентина, Бразилия, Венесуела и Куба

ОТИДЕ СИ СВЕТЛАНА ПЛАШОКОВА, зам.-председател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ОТИДЕ СИ САМУЕЛ ФРАНСЕС, легендарно име в българската журналистика, член и съосновател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Да си спомним за Светлана Плашокова и Самуел Франсес

С ЕЗИКА НА СЪРЦЕТО - колеги и посланици отдадоха почит на Светлана Плашокова и Самуел Франсес

СТАТУТ НА КОНКУРСА ЗА ЖУРНАЛИСТИЧЕСКИ ПУБЛИКАЦИИ НА СДРУЖЕНИЕТО НА ИСПАНОГОВОРЕЩИТЕЖУРНАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ"

Конкурс за журналистически публикации на български или испански език „Светове и цветове” на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България”

Представяне на номинираните в журналистическия конкурс "Светове и цветове" в чест на 10-годишнината от основаването на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България – 16 декември 2013 г.

Десет години Сдружение на испаноговорещите журналисти в България, връчване на журналистическите награди „Светлана Плашокова”, „Самуел Франсес” и „Светове и цветове”

Втори конкурс за журналистически публикации на български или испански език „Светове и цветове” - 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Връчване на наградите във второто издание на журналистическия конкурс „СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ” 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ПОБЕДИТЕЛИ в журналистическия конкурс „Светове и цветове” 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ТРЕТИ КОНКУРС "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ" - 2015 за журналистически публикации на български или испански език на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в третия журналистически конкурс на СИЖБ "Светове и цветове" - 2015

СИЖБ обявява четвъртото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2016

Солидарност с Барселона, отговорност пред хуманизма

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Четвъртия журналистически конкурс на СИЖБ „Светове и цветове” - 2016

СИЖБ обявява номинациите в Петия конкурс „Светове и цветове” - 2017

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Петия журналистически конкурс на СИЖБ „Светове и цветове” - 2017

СИЖБ обявява шестото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2018

ЗЛАТНО ПЕРО от СБЖ и ОБЕДИНИТЕЛ НА КУЛТУРИ от СИЖБ за Хавиер Валдивиелсо

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Шестия журналистически конкурс „Светове и цветове” - 2018

СИЖБ обявява седмото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2019

ПОКАНА ЗА СВИКВАНЕ НА ОБЩО СЪБРАНИЕ НА СИЖБ НА 4 ДЕКЕМВРИ 2019 ГОДИНА

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Седмия журналистически конкурс "Светове и цветове" - 2019

СИЖБ обявява осмото издание на конкурса „Светове и цветове” – 2020

ОСМИ КОНКУРС „СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ” - 2020 г. Оповестяване на резултатите

СИЖБ обявява деветото издание на конкурса „Светове и цветове” – 2021

ДЕВЕТИ КОНКУРС "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ" 2021 - оповестяване на резултатите
Партньори и спонсори31.1.2002 г.

Visitor: 4002898