Спонсори:

ИСПАНОСВЯТ
Испания

Испанският език и култура в света

Общи проблеми на Латинска Америка

Аржентина
Боливия
Венесуела
Гватемала
Доминиканска република
Еквадор
Колумбия
Коста Рика
Куба
Мексико
Никарагуа
Панама
Парагвай
Перу
Пуерто Рико
Салвадор
Уругвай
Хондурас
Чили
Португалският език и култура в света
Португалия
Бразилия
София, 12 юли 2019 г.

ЗЛАТНО ПЕРО от СБЖ и ОБЕДИНИТЕЛ НА КУЛТУРИ от СИЖБ за Хавиер Валдивиелсо

Отличията бяха връчени на приключващия мандата си у нас директор на Институт „Сервантес” за приноса му в сближаването между културите на България и Испания. Стихове на големи испаноезични и наши поети звучаха на топлото изпращане в Клуб „Журналист”, организирано от СИЖБ и СБЖ. Участваха и посланиците на Испания и Аржентина


Много топлота и сърдечност изпълниха Клуб „Журналист” на СБЖ на 10 юли вечерта, когато по инициатива на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България (СИЖБ) и на СБЖ там се състоя приятелското изпращане на директора на Институт „Сервантес” в София Хавиер Валдивиелсо, чийто мандат у нас изтича.
Наред с „виновника” на сбирката, в залата бяха също новият посланик на Испания у нас Н. Пр. Алехандро Поланко, посланикът на Аржентина Н. Пр. Алберто Труеба, Хосе Андрес Сантос, аташе по културата в посолството на Испания, представителят на Почетното консулство на Чили Андрес Сааведра. Присъстваха много членове на СИЖБ и СБЖ, университетски преподаватели, гости и любители на испаноезичната култура
Във встъпителните си думи председателят на СИЖБ и отговорен редактор на сайта на СБЖ Къдринка Къдринова изтъкна огромния принос на Хавиер Валдивиелсо за развитието на диалога между културите на България и на Испания, на целия испаноезичен свят.
„Именно на този диалог, на това взаимно опознаване, преливане, обогатяване Хавиер посвети своята енергия и креативност, за което сме му много признателни. Той доведе в България испански творци от световна класа с тяхната литература, музика, изложби. Хвърли живи мостове между тях и широката наша публика, а също така и творческите среди у нас. Помогна писатели, журналисти, художници, музиканти, изследователи от Испания и испаноезичния свят да се опознаят със свои български колеги, да обменят идеи, опит, творчески виждания,” изтъкна Къдринова.
Тя отбеляза, че заради всичко това СИЖБ е вече е удостоило обичания от всички журналисти директор на Институт „Сервантес” и със специалното отличие „Обединител на култури”. То вече му е било връчено на приема, даден от Н. Пр. Алехандро Поланко на 25 юни по повод изпращането на Хавиер Валдивиелсо.
Къдринова изрази благодарността на журналистите за подкрепата и сътрудничеството, което винаги са срещали от страна на целия Институт „Сервантес” и на неговия директор, на посолството на Испания и на посолствата и почетните консулства на испаноезичните държави, представени в България.
Тя каза още: „Уви, мандатът на Хавиер в София, за съжаление, изтича. И предстои да го изпратим към следващото му назначение, което според сигурни журналистически източници няма да е много далеч - в Будапеща. Същите източници са категорични, че Хавиер изглежда няма да прекъсне връзките си със София, защото тук остава неговото семейство, създадено с една прекрасна българка. Така че тази вечер не е сбогуване с Хавиер, а просто ново стъпало в приятелството, което той съумя да изгради с толкова много представители на нашето журналистическо братство”.
На свой ред председателят на СБЖ Снежана Тодорова също даде в изказването си висока оценка за приноса на Хавиер Валдивиелсо в сближаването между културите на България и на Испания, на целия испаноезичен свят. Именно за този принос СБЖ го удостоява с висшия си почетен знак „Златно перо” и с почетна диплома.
Снежана Тодорова връчи почетния знак и дипломата на директора на Институт „Сервантес”, като му пожела: „На добър час, където и да сте! Винаги сте добре дошъл при нас, вашите български приятели!”
Къдринка Къдринова добави и подарък от СИЖБ за Хавиер Валдивиелсо - изработен специално за него фотоколаж със снимки от събития, които той е организирал или в които е участвал заедно с творци и журналисти.
Дълбоко развълнуван, директорът на Институт „Сервантес” благодари за високото признание, за отличието на СБЖ, за приятелството на журналистите. Той сподели, че е имал щастието от около 20 години да се занимава с културни отношения.
Хавиер Валдивиелсо разказа: „Поех по този път преди две десетилетия в Мароко, където по същото време работеше и настоящият посланик на Испания в България. Оттогава се познаваме. След това имах мандати в Рим и Ню Йорк, а после серия от обстоятелства ме доведе на Балканите - в София. За мен откриването на България, на народа й, на културата й беше истински подарък - и в професионален, и в личен смисъл. С екипа ми от Институт „Сервантес” ние продължихме да задълбочаваме вече съществуващите силни културни връзки между нашите две страни”.
Хавиер Валдивиелсо отбеляза, че в работата си у нас е прилагал стратегия не само за краткосрочни цели, но и за дългосрочна перспектива, която е дала основа и за установяването на широк диалог между творци от Испания и България, за развитието на културния обмен и взаимодействие между двете ни страни.
Той подчерта: „Важна роля изиграха два ключови фактора. Първо, стабилното историческо присъствие на испанския език в България, част от образователната система във вашата страна, за което ние допринесохме, просто давайки и нашия сертификат. На второ място искам да изтъкна сериозното българско присъствие в Испания - онези около 300 000 българи, които живеят там и сред които също има творци. Други тайни за моята дейност в България няма. Само ще добавя и упоритата работа, за да се осъществяват идеите, както и голямата отзивчивост на българите за всички наши инициативи. Благодаря на България! Разбира се, че никогя няма да се разделя с нея, защото тя е вече част от мен.”
Хавиер Валдивиелсо благодари също за сътрудничеството на посолството на Испания, както и на посолствата и почетните консулства на испаноезичните страни у нас, като изтъкна, че стратегията на Институт „Сервантес” е да популяризира по света всички испаноезични култури и творци.
За изпращането на Хавиер Валдивиелсо организаторите на събитието от СИЖБ и СБЖ се бяха постарали да подготвят кратка поетично-музикална програма, в която включиха стихове на български и на испански от емблематични творци.
Журналистката, поетеса и преводачка Оля Ал-Ахмед, дъщеря на рано отишлата си голяма българска поетеса Ваня Петкова, която бе силно свързана с испаноезичния свят, прочете с жар и артистизъм едно от огнените „кубински” стихотворения на майка си - „Бодегита”. Освен поздрав към Хавиер Валдивиелсо, това бе и почит към самата Ваня Петкова, която същия ден - на 10 юли - би навършила 75 години, ако преди вече 10 г. не беше „отлетяла на Сириус”, както сама приживе се е изразявала за последния си път.
Оля Ал-Ахмед спомена пътуванията на майка си из испаноезичния свят, специализацията й в Куба, където и самата Оля е живяла с нея 4 години, и разказа за приятелството й с изтъкнатия кубински поет Николас Гилен, който също като Ваня Петкова е роден на 10 юли, само че няколкодесетилетия по-рано.
Оля благодари на Хавиер Валдивиелсо за всеотдайната му работа в България и му пожела „зелена улица напред, в неговите следващи постижения”.
Рецитацията бе акомпанирана на китара от Янко Константинов - певец и музикант, изпълнител на испански и латиноамерикански песни, представител на артистичната фамилия на също напусналите ни братя Димитър и Николай Константинови, които десетилетия наред популяризираха в България испанското и латиноамериканското музикално и песенно творчество като Дуо „Лос Хемелос”.
Янко Константинов зарадва събралите се в Клуб „Журналист” с изпълнения на испаноезични песни между различните части на поетичната програма, включвайки също така своя авторска творба по стихове на големия никарагуански поет Рубен Дарио.
Като емблематично въплъщение на живата, дълбоко емоционална връзка между България и испаноезичната поезия, бе пуснат запис на легендарната песен на „Диана-Експрес” по стихотворението тъкмо на споменатия от Оля Ал-Ахмед ярък кубински поет Николас Гилен „Малка балада за Пловдив”. На фона на песента Георги Митов, член на СИЖБ и водещ в Радио „Класик” FM, прочете оригиналния текст на творбата на испански. Къдринка Къдринова изтъкна, че това е най-нежното стихотворение, написано на испански за Пловдив, който днес е Европейска столица на културата.
С топли думи към Хавиер Валдивиелсо се обърна и проф. Людмила Илиева от Катедрата по испанистика и португалистика в СУ „Св. Кл. Охридски”. Тя му благодари не само за неизменната подкрепа, включително в материален план, за инициативи и дейности на Катедрата, които не биха били възможни без „рамото” на Институт „Сервантес”, но и за чисто човешката му топлина и солидарност, които винаги влага в общуването си с хората. „В трудни моменти Хавиер проявяваше качества, които малцина притежават - окуражаваше, вдъхваше увереност и сили,” подчерта проф. Илиева.
Тя продължи: „Много ти благодаря за всичко, Хавиер! Пожелавам ти успех в твоето ново назначение, в твоята лична съдба и с твоето семейство. А най-вече ти пожелавам да останеш такъв, какъвто те опознахме и обикнахме!” Проф. Илиева говори на испански, като след това се самопреведе и на български.
На испански и на български прозвуча и стихотворението „Китарата” на Федерико Гарсия Лорка - „поета символ на Испания в очите на повечето хора по света и в България,” както го определи Къдринка Къдринова.
Испанският оригинал на творбата бе прочетен от Георги Митов. А поетът, бард, член на УС на СБЖ и управител на Клуб „Журналист” Ивйло Диманов прочете превода на „Китарата” на български, направен от големите наши поети Александър Муратов и Атанас Далчев.
След поредно музикално включване на Янко Константинов, Къдринка Къдринова изтъкна ролята на Хавиер Валдивиелско и за подкрепата и популяризирането на творчеството на български автори, установили се в Испания. Председателката на СИЖБ посочи примера на творческото семейство на Йосиф Давидов, известен журналист, и Живка Балтаджиева, изтъкната поетеса, които от десетилетия живеят в Мадрид и чиито дъщери и внук също са поели по пътя на изкуството и културата. Къдринка припомни, че Живка освен автор на силна поезия, е и всеотдаен преводач на големи български поети на испански. Превела е включително поезията на Христо Ботев, като изданието на испански със съдействието на Хавиер бе представено в Институт „Сервантес” в София.
Ивайло Диманов прочете оригинала на Ботевата творба „Моята молитва”, а Къдринка - испанския й превод, дело на Живка Балтаджиева.
Гергина Дворецка, поетеса, журналистка, член на СИЖБ и на СБЖ, създателка на фондацията и сайта „Европа и светът”, се обърна към Хавиер Валдивиелсо на испански, а после преведе думите си и за невладеещите този език в залата. „Не казвам „сбогом” на Хавиер, казвам му „довиждане”. За нас, журналистите, той не е само директор на Институт „Сервантес”, а и голям приятел, голяма фигура в културния живот на България. Радост е, че го имахме сред нас, в нашата журналистическа компания. И се надяваме още много пъти отново да го посрещаме сред нас,” каза Гергина.
Къдринка Къдринова припомни, че на 12 юли се навършват 115 години от рождението на още един световен колос на испаноезичната поезия - нобеловия лауреат, чилиеца Пабло Неруда. Тя прочете на испански откъс от поемата му „Нека се събуди пак дърварят”, а Ивайло Диманов представи българския превод на творбата, дело отново на Александър Муратов и Атанас Далчев.
Представителят на почетното консулство на Чили Андрес Сааведра взе думата, за да изрази и своите топли чувства към директора на „Сервантес”: „Хавиер, аз намерих в твое лице един страхотен приятел. Спасявал си ме от много проблеми. Винаги си ми подавал ръка, подкрепял си ме с твоята солидарност, уважение, приятелство. Правил си много за представянето и на чилийската литература, култура, кино, макар не винаги да разполагахме със средства. Обаче ти все намираше вратичката, през която да помогнеш. Благодаря ти от името на моята страна. Където и да отидеш, Хавиер, нека да ти върви във всичко. И не забравяй, в чилийската столица Сантяго също има Институт „Сервантес”. Той те чака”.
Къдринка Къдринова припомни една организирана наскоро в Националната галерия София мащабна изложба, представяща творчеството на четири поколения от испанската художническа фамилия Санча, преплела съдбата си с България. Важен принос за тази изложба отново имаше Институт „Сервантес” и лично Хавиер Валдивиелсо, който емоционално говори на откриването й. Там прозвуча и стихотворението на Веселин Ханчев „Романсеро за Хосе Санча”, посветено на най-силно свързания със страната ни представител на творческата династия.
Къдринка прочете тази творба и в Клуб „Журналист”. След което припомни, че на откриването на изложбата е присъствал и новият испански посланик Н. Пр. Алехандро Поланко, тогава току-що пристигнал в страната ни. И е бил дълбоко развълнуван колко силно са свързани България и Испания през човешките съдби и културата.
Н. Пр. Алехандро Поланко взе думата и на събитието, посветено на директора на Институт „Сервантес”. Посочи, че Хавиер Валдивиелсо е скъп приятел за всички събрали се, което е най-важното. Но той също така и е невероятен професионалист, извършил великолепна работа в България. „Сигурен съм, че връзката с Хавиер няма да прекъсне. Българите успяха да спечелят сърцето му. Това е силна прегръдка, която не пуска. Така че Хавиер ще се върне. Или по-скоро никога няма да си тръгне истински,” каза посланикът на Испания.
Той се спря и на изложбата в София на фамилията Санча, подчертавайки, че тя е била много важна за него: „Тази изложба ми разкри тук, в България, дълбочината на връзките между испанския и българския свят. Вече бях усетил това от посещенията ми в български училища и университети. Но да се срещна на живо с дъщерята на Хосе Санча - Алисия, и с внука му, да видя творбите на баща му, неговиге собствени, въплътили цялата история на европейския 20-ти век - всичко това за мен беше наистина изключително изживяване. Благодарен съм на България, че така, още с пристигането ми тук, тя ми показа толкова много.”
На свой ред посланикът на Аржентина Н. Пр. Алберто Труеба изрази благодрността на своята страна, на испаноезичния свят към Хавиер Валдивиелсо за неговото сътрудничество и всеотдайност в представянето на испаноезичната култура. „И аз като посланика на Испания много скоро след пристигането си в София имах възможност да се убедя колко свързана е България с испаноезичния свят. Това стана на едно събитие, организирано от Институт „Сервантес” и посветено на големия аржентинскиписател Хорхе Луис Борхес. Искам да благодаря на Хавиер не само за професионализма му, но и за неговото приятелство. Пожелавам много успехи и на него, и на прекрасното му семейство,” каза аржентинският посланик.
Вечерта продължи с още емоционални песни на испански в изпълнение на Янко Константинов, със сърдечни, приятелски разговори на чаша вино.

..........................................

На приема за изпращането на директора на Институт „Сервантес” Хавиер Валдивиелсо, даден от посланика на Испания Н. Пр. Алехандро Поланко на 25 юни, журналистът от радио „Класик” FM и член на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България Георги Митов връчи на Хавиер Валдивиелсо от името на СИБЖ отличието „Обединетел на култури”, произнасяйки на испански следното приветствие:

Ваше Превъзходителство г-н посланик на Испания,
СКъпи служители на посолството и неговите отдели, уважаеми приятели,

Позволете ми да започна това кратко слово, цитирайки един литературен откъс, но с уточнението, че „всяка прилика с реални лица или събития е чисто съвпадение”.
В един кът на София, чието име вече всеки го знае - на улица „Света София” 3 - не тъй отдавна живееше и работеше един баски идалго. Беше напет, не много слаб в тялото, нито изпит в лицето, но винаги изпълнен с добро настроение и с приятелство към българите.
Знайно е, че въпросният идалго се посвещаваше на представянето на авроти на книги, но не рицарски романи. Правеше го с толкова отдаденост и с такова удоволствие, че почти забравяхме за собствената ни литература. Уреждаше покани на прочути музиканти и гостувания на изложби на високо ниво. Организираше научни, артистични, лингвистични конференции, за които са му благодарни преподавателите по испанска филология както на университетите в София и Велико Търново, така и специалистите от различни области на живота. Преподаването на испанския език се разрасна повече от всякога, умножавайки интереса на българите.
Той изпълваше въображението на моите сънародници с всичко, свързано с испаноезичната култура, макар развиваната от него прекрасна дейност да вървеше с много сложности, битки, рани, бури, но и с възхита и лѝбов.
Сред толкова битки с гигантски предизвикателства (които приличаха на мелници, но не бяха), той съумя да построи един здрав, стабилен, значим мост между българската и испанската култура. Никой допреди него на този пост не беше още съумял да го направи. Правеше го с много енергия, всеотдайност, упоритост и любов, защото „странстващият рицар без любов е дърво без листа и без плод, тяло без душа”.
Заради този българо-испански мост, заради тези двустранни връзки нашето Сдружение на испаноговорещите журналисти в България има честта да му връчи нещо много специално. Традиционно наградите, които връчваме в края на всяка година, са за наши колеги от различните сфери на журналистиката. Но ние също така имаме отличия за онези, които са допринесли особено множо за разпространение наиспаноезичната култура в България и обратното. Отлчието ни се нарича „Обединител на култури”.
Връчвайки го и на Хавиер, искаме да му кажем „Много благодаря”/ “Muchas gracias” с големи букви. Бих добавил и “Eskerrik asko, Aita”!
Бихме искали този идалго, който приключва мандата си в България, да продължи да минава по построения от него мост и да продължава да развива връзките между България, Испания и испаноезичния свят.
Ваше Превъзходителство, скъпи приятели,
Като член на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България искам да предам най-сърдечни поздави от председателката Къдринка Къдринова и от всички членове на нашето Сдружение.
Упълномощен от тях, имам голямата чест и огромното удоволствие да връча това отличие на директора на Институт %Сервантес” в София г-н Хавиер Валдивиелсо.


Видяно: 1Мнения: 0

Общи данни
ИСПАНИЯ
Видяно: 1876   Мнения:0


Видяно: 49   Мнения:0

Данни за ИСРП от испанския печат
Видяно: 221   Мнения:0


Видяно: 0   Мнения:0

Известни личности
Аснар събира световни лидери за сватбата на щерка си
Видяно: 868   Мнения:0

Балтасар Гарсон - кошмарът на прегрешилите големци
Видяно: 1242   Мнения:0

Испанският крал иде пак 10 години по-късно
Видяно: 934   Мнения:0

ПАБЛО ПИКАСО - (1881-1973)
Видяно: 6129   Мнения:1

Хосе Луис Родригес Сапатеро - един прагматичен лидер
Видяно: 1369   Мнения:0

Салвадор Дали е имал проблеми със закона
Видяно: 1003   Мнения:0

Дон Леополдо де Луис, поетът между два ангела
Видяно: 801   Мнения:0

Анхел Мария де Лера
Видяно: 817   Мнения:0

Сватбата на испанския престолонаследник - едно жизнерадостно ново начало
Видяно: 1854   Мнения:0

Летисия - журналистката, която един ден ще стане кралица на Испания
Видяно: 1895   Мнения:0

Принц Фелипе - най-желаният ерген в Европа
Видяно: 1387   Мнения:0

Жозеп Борел - новият председател на Европарламента
Видяно: 706   Мнения:0

Отиде си Антонио Гадес - кралят на фламенкото
Видяно: 1479   Мнения:0

Калина става нестинарка
Видяно: 870   Мнения:0

Китин и Калина възродиха празник в пустинята
Видяно: 1674   Мнения:0

Крал Хуан Карлос на лов за мечки в Румъния
Видяно: 937   Мнения:0

Бракът на Симеон с Маргарита разбунил духовете в Мадрид
Видяно: 2013   Мнения:0

Децата на Симеон сред 2-ма крале в Мароко
Видяно: 1045   Мнения:0

Дани Алкайде - испанският Стоичков
Видяно: 779   Мнения:0

Конституциони вълнения заради бременна принцеса
Видяно: 789   Мнения:0

Антонио Бандерас в София: Няма да изиграя само онази роля, която не ми предложат
Видяно: 0   Мнения:0

Карлос Саура, испански кинорежисьор: Важното е не коя роля ще ти се падне в живота, а как ще я изиграеш
Видяно: 0   Мнения:0

Как испанският премиер изневери на прякора си “Бамби“
Видяно: 669   Мнения:0

Кралски вълнения
Видяно: 203   Мнения:0

Сестри за милиони
Видяно: 365   Мнения:0

Сапатеро – човекът, който държи на думата си
Видяно: 217   Мнения:0

Амазонките на Сапатеро
Видяно: 208   Мнения:0

Педро Крус Виялон, генерален адвокат на Съда на ЕС
Видяно: 194   Мнения:0

Хабанерата на Тринидад
Видяно: 208   Мнения:0

Неукротимата маха
Видяно: 247   Мнения:0

Испански шах
Видяно: 209   Мнения:0

Балтасар Гарсон срещу Франсиско Франко
Видяно: 210   Мнения:0

Балтасар Гарсон осъден в Мадрид
Видяно: 233   Мнения:0

Слонският гаф на краля
Видяно: 211   Мнения:0

Галисийският касиер
Видяно: 224   Мнения:0

Добре дошъл, мистър ЕвроВегас!
Видяно: 234   Мнения:0

За едни криза, за други миза
Видяно: 170   Мнения:0

Артур Мас, премиер на Каталуня - отцепникът
Видяно: 98   Мнения:0

Катарската връзка на Иняки Урдангарин
Видяно: 145   Мнения:0

Отиде си Пако де Лусия - фламенкото осиротия
Видяно: 0   Мнения:0

Хавиер Бардем скара Мароко и Франция
Видяно: 0   Мнения:0

Отиде си Адолфо Суарес, Рицарят на демокрацията
Видяно: 0   Мнения:0

Новият преход на краля
Видяно: 0   Мнения:0

Педро Санчес е новият лидер на испанските социалисти
Видяно: 0   Мнения:0

Интервю с Колумб
Видяно: 0   Мнения:0

Отиде си най-титулованата аристократка в света
Видяно: 0   Мнения:0

Култура
Награди "Принцът на Астурия 2003"
Видяно: 976   Мнения:0

Испанският абстракционист Жорди Тейшидор представя в София изложба от музика, поезия, ред и геометрия
Видяно: 851   Мнения:0

Оскар Тускетс Бланка в неговия лабиринт
Видяно: 919   Мнения:0

В Барселона поставят операта "Да бъдеш Бог"
Видяно: 876   Мнения:0

Студенти представят България на "Барселона 2004"
Видяно: 678   Мнения:0

Нов президент на агенция ЕФЕ
Видяно: 884   Мнения:0

Изложба на Хоан Миро в София
Видяно: 1069   Мнения:0

Джон Малкович дебютира като постановчик в Барселона
Видяно: 700   Мнения:0

Изложба за Рафаел Алберти в Народната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий"
Видяно: 2467   Мнения:0

Виола и пиано на финала на испанската културна програма
Видяно: 713   Мнения:0

В ИСПАНИЯ Е ВРЕМЕ ЗА ДЖАЗ
Видяно: 747   Мнения:0

Испанският посланик откри концерт на световноизвестен китарист в зала "България"
Видяно: 1972   Мнения:0

Юбилейна седмица на испанското и ибероамериканското кино в София
Видяно: 0   Мнения:0

Хавиер Марискал: Дизайнът е общуване
Видяно: 0   Мнения:0

Айтор де Мендисабал с изложба в София
Видяно: 0   Мнения:0

Испански авангардист събра елита на “Шипка” 6
Видяно: 667   Мнения:0

Графики и офорти на Миро в НДК
Видяно: 699   Мнения:0

Мануел Идалго представи новата си книга
Видяно: 620   Мнения:0

Испански сарсуели в зала “България”
Видяно: 713   Мнения:0

Дон Кихот 400 години по-късно
Видяно: 697   Мнения:0

Седмица на иберамериканското кино
Видяно: 695   Мнения:0

Цигуларката-виртуоз Летисия Морено в София
Видяно: 1050   Мнения:0

Публикуваха неиздавани поеми на Хуан Рамон Хименес
Видяно: 985   Мнения:0

С ТАЛАНТ СРЕЩУ МРАКА
Видяно: 197   Мнения:0

Изложба на Пикасо в София
Видяно: 233   Мнения:0

Испанска изложба “dissenyes o diseñas?”(“ДИЗАЙН/ДИЗАЙН?”)в Съюза на българските художници
Видяно: 223   Мнения:0

Три цвята: червено
Видяно: 270   Мнения:0

“Капричос” на Гоя в София
Видяно: 209   Мнения:0

КРАЛЯТ НА АКОРДЕОНА ПРИСТИГА ЗА КОНЦЕРТ У НАС
Видяно: 240   Мнения:0

ВИЗИ ЗА СВОБОДА. ИСПАНСКИТЕ ДИПЛОМАТИ И ХОЛОКОСТЪТ
Видяно: 244   Мнения:0

СПОДЕЛЕНИ ПЪТИЩА. 10 испански фотографи
Видяно: 213   Мнения:0

Пътят на Сантяго. Първият европейски културен маршрут
Видяно: 208   Мнения:0

ПЕТ ГОДИНИ ИНСТИТУТ "СЕРВАНТЕС"-СОФИЯ
Видяно: 227   Мнения:0

Луис Гарсия Монтеро: Когато много бързаш, започваш да мислиш с краката
Видяно: 256   Мнения:0

ПОРЕДНА СЕДМИЦА НА ИСПАНСКОТО И ИБЕРОАМЕРИКАНСКОТО КИНО В ЗАЛА "ЛЮМИЕР", 9 – 15 МАЙ 2011 Г.
Видяно: 208   Мнения:0

Фотоизложба на Луис Рамон Марин
Видяно: 218   Мнения:0

Ладино дива ще омайва София
Видяно: 283   Мнения:0

ОГНЕНО ФЛАМЕНКО С РОХАС, РОДРИГЕС И NUEVO BALLET ESPANOL
Видяно: 209   Мнения:0

Бернардо Ачага, баски писател: Проблемът не е в идентичността, а в бедността
Видяно: 0   Мнения:0

Контакти с България
Испанският посланик се изявява като PR-агент на България
Видяно: 1619   Мнения:0

Испанският крал иде пак 10 години по-късно
Видяно: 934   Мнения:0

Георги Първанов участва в траурната церемония за жертвите от 11 март в Мадрид
Видяно: 653   Мнения:0

Консултации между българското и испанското МВнР
Видяно: 658   Мнения:0

Испанският абстракционист Жорди Тейшидор представя в София изложба от музика, поезия, ред и геометрия
Видяно: 851   Мнения:0

Испания и България - приоритетна програма за културни прояви
Видяно: 953   Мнения:0

ИСПАНСКИ ЖУРНАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ
Видяно: 1044   Мнения:0

"Рока" представи новата си дизайнерска линия "Дама Сенсо"
Видяно: 803   Мнения:0

Юбилеен випуск на Испанската гимназия
Видяно: 3224   Мнения:0

Шумен превзе Мадрид
Видяно: 1765   Мнения:0

Зоя Пенкова, оцеляла при атентатите в Мадрид: Помня лицeто на смъртта
Видяно: 918   Мнения:0

Станишев на гости на Сапатеро
Видяно: 693   Мнения:0

ИСПАНСКИ ТАНЦИ ВЪВ ВАРНА
Видяно: 1151   Мнения:0

Срокове за изпитите DELE
Видяно: 1284   Мнения:0

Адела Клементе де Педрет, почетен консул на България в Барселона:Научете се да се продавате
Видяно: 2493   Мнения:2

Испанската преса за предстоящата визита на Симеон Сакскобургготски в Мадрид
Видяно: 710   Мнения:0

Българският премиер Симеон Сакскобургготски подари на испанския крал Хуан Карлос Първи малко куче, порода българска овчарка
Видяно: 986   Мнения:0

Визита на Симеон Сакскобургготски в Мадрид
Видяно: 672   Мнения:0

Симеон рекламира България като "Елдорадо" на Нова Европа
Видяно: 668   Мнения:0

България е в плановете на испанските инвеститори, според Лидия Шулева и Павел Езекиев
Видяно: 925   Мнения:0

Симеон: Ключът за Ирак е в Палестина
Видяно: 660   Мнения:0

Сапатеро: България и Испания са в стратегически съюз
Видяно: 669   Мнения:0

Българите в Мадрид: дойдох, видях, усвоих
Видяно: 2460   Мнения:1

Неосиновените синове на Мадрид
Видяно: 807   Мнения:0

Хосе Анхел Лопес Хорин: В един лагер сме за Ирак, но преследваме целта по различен начин
Видяно: 786   Мнения:0

Музикална фиеста за празника на Испания
Видяно: 2135   Мнения:0

Слушаме испански сарсуели в зала "България"
Видяно: 766   Мнения:0

Сеговия – българската следа
Видяно: 1521   Мнения:0

БЪЛГАРИЯ И ИСПАНИЯ ИМАТ ОБЩИ ПРОБЛЕМИ
Видяно: 1129   Мнения:0

Президентът Георги Първанов награди испанския посланик Хосе Анхел Лопес Хорин с орден "Мадарски конник" - първа степен
Видяно: 690   Мнения:0

Мигел Анхел Моратинос, Министър на външните работи на Испания: Без да вдига шум, Испания ви помага за делото в Либия
Видяно: 658   Мнения:0

Фернандо Ариас Гонсалес, испански посланик у нас: АКО СХВАЩАТЕ БУКВАЛНО СИМЕОН, НЕ ГО РАЗБИРАТЕ
Видяно: 1327   Мнения:0

Фернандо Ариас: НАДЯВАМ СЕ УСПОРЕДНО С ИЗБОРИТЕ ДОГОДИНА ДА ПРОДЪЛЖИТЕ И ПОДГОТОВКАТА ЗА ЧЛЕНСТВО В ЕС
Видяно: 649   Мнения:0

Посланикът на Испания връчи акредитивните си писма
Видяно: 670   Мнения:0

Първанов подкрепя за инициативата на Сапатеро за "Съюз на цивилизациите"
Видяно: 612   Мнения:0

Испанският посланик очаква децата си за празниците
Видяно: 1062   Мнения:0

Испанската Гражданска гвардия иззе 137 кг кокаин близо до мястото, където бяха задържани български трафиканти на дрога
Видяно: 1752   Мнения:0

МВР на Испания благодари за тясното и ползотворно сътрудничество с българската полиция
Видяно: 725   Мнения:0

Фернандо Ариас Посланик на Кралство Испания: Вие си знаете, че имате испанско лоби за ЕС
Видяно: 688   Мнения:0

Българските служби са в постоянна връзка с испанските си колеги за разбитата престъпна мрежа, заяви ген. Борисов
Видяно: 724   Мнения:0

“Рока” с 5 млн. артикула за баня
Видяно: 728   Мнения:0

Фернандо Ариас, посланик на Кралство Испания: Няма катастрофа за ЕС, не се вторачвайте в дати, на прав път сте
Видяно: 697   Мнения:0

Най-големият завод на “Рока Груп” на Балканите е в Каспичан
Видяно: 1088   Мнения:1

Антонио Бандерас в София:Няма да изиграя само онази роля, която не ми предложат
Видяно: 0   Мнения:0

Карлос Саура, испански кинорежисьор: Важното е не коя роля ще ти се падне в живота, а как ще я изиграеш
Видяно: 0   Мнения:0

Хавиер Марискал: Дизайнът е общуване
Видяно: 0   Мнения:0

Мануел Муньос Идалго, испански поет и драматург: Боли ме, че България е тъй разединена
Видяно: 0   Мнения:0

Испански ордени за две българки
Видяно: 0   Мнения:0

Айтор де Мендисабал с изложба в София
Видяно: 0   Мнения:0

Пепел от стих - изложба на Фернандо Ервас и Нина Николова в Експо Баня Център
Видяно: 0   Мнения:0

Игнасио Рамоне, директор на “Монд дипломатик”: Влезте в Европа на народите
Видяно: 1936   Мнения:0

Старото посолство на САЩ стана институт “Сервантес“
Видяно: 724   Мнения:0

Двуезична книга сравнява българи и испанци
Видяно: 879   Мнения:0

Нови пътища стимулират туризма в Родопите с испанска помощ
Видяно: 760   Мнения:0

Българите в Испания - от моряка Алонсо де Охеда, през Гражданската война, та до днешните имигранти
Видяно: 1176   Мнения:0

Бойко Борисов зарадва испански инвеститор
Видяно: 626   Мнения:0

ФАКТИЧЕСКИ БЪЛГАРИЯ ВЕЧЕ Е ЧЛЕН НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ
Видяно: 747   Мнения:0

Испания хвана бос на родната автомафия
Видяно: 876   Мнения:0

Мадрид разби наша наркобанда
Видяно: 692   Мнения:0

Наш мафиот в Испания бере душа с 3 куршума в главата
Видяно: 1307   Мнения:0

Испания закопча шестима наши трафиканти на хероин
Видяно: 680   Мнения:0

Посланик хвали свободата на словото у нас
Видяно: 661   Мнения:0

БЪЛГАРИЯ ВЪРВИ ПО СТЪПКИТЕ НА ИСПАНИЯ
Видяно: 604   Мнения:0

Рока България АД получи наградата за перфектна фирма сред големите предприятия с чуждестранно участие
Видяно: 802   Мнения:0

Рока придобива 50 процента от Козмик Груп
Видяно: 561   Мнения:0

Рока България АД е една от първите компании, отличени с Business Superbrands награда в България
Видяно: 581   Мнения:0

Рока затвърди лидерската си позиция на Индийския пазар на продукти за баня
Видяно: 555   Мнения:0

НОВОСТИ РОКА БЪЛГАРИЯ 2008
Видяно: 921   Мнения:0

Poка придоби тайванска високотехнологична компания
Видяно: 24   Мнения:0

Серхио Кастро е новият Изпълнителен директор на Рока България АД
Видяно: 576   Мнения:0

Звезда на фламенкото в НДК
Видяно: 602   Мнения:0

Негово Превъзходителство ХОРХЕ ФУЕНТЕС МОНСОНИС-ВИЛАЙОНГА, посланик на Кралство Испания: БУКВИТЕ ВИ МЕ ЗАТРУДНЯВАТ, НО АЗБУКАТА ВИ Е КРАСИВА
Видяно: 417   Мнения:0

Испания ще ни помага за еврофондовете
Видяно: 222   Мнения:0

Безплатна порция алтернативно кино от Испания и Латинска Америка в “Люмиер”
Видяно: 232   Мнения:0

Сертификат за Фери Груп
Видяно: 192   Мнения:0

На гурбет в Испания
Видяно: 237   Мнения:0

Фери Груп представи проектите си в България
Видяно: 261   Мнения:0

Българско участие във форум на ОССЕ в Кордоба
Видяно: 190   Мнения:0

Поезията на Живка е дъщеря на болката
Видяно: 235   Мнения:0

Изгубени в превода на еврофондовете
Видяно: 190   Мнения:0

България – пример за “Алианса на цивилизациите”
Видяно: 212   Мнения:0

Стипендии за испанските гимназии
Видяно: 218   Мнения:0

Мануел Фери, президент на “Фери Груп”: Туризмът и земеделието ще са чудесата на България
Видяно: 185   Мнения:0

Испанцине видяха Елдорадо в България
Видяно: 253   Мнения:0

Проектът “Етния Комуникасион” и България
Видяно: 191   Мнения:0

Късметът да си българин в Мадрид
Видяно: 242   Мнения:0

Вечер на съвременната българска поезия в Мадрид
Видяно: 226   Мнения:0

Българска авторка взе литературна награда в Мадрид
Видяно: 198   Мнения:0

Изпълнителният директор на “Рока България” АД Серхио Кастро: Докосвам се до хубостта и при всяко свое влизане в изложбената зала на “Рока” в София
Видяно: 184   Мнения:0

Смях без граница
Видяно: 185   Мнения:0

Автономното правителство на Мадрид финансира създаването на младежки социално-образователен център в Търговище
Видяно: 209   Мнения:0

Хорхе Фуентес, посланик на Испания в България: Не губете повече нито едно евро!
Видяно: 236   Мнения:0

Аплаузи от испанското председателство на ЕС за “Октопод”
Видяно: 208   Мнения:0

Министър Николай Младенов удостоява испанския посланик Хорхе Фуентес със “Златна лаврова клонка”
Видяно: 202   Мнения:0

Седмица на испанското и ибероамериканското кино - за 17-и път в София (16 МАЙ 2010 г.)
Видяно: 205   Мнения:0

Испанска връзка
Видяно: 247   Мнения:0

Кръгла маса “Интегрирането на българските граждани в Испания”
Видяно: 194   Мнения:0

Българче поема към Перу и Испания с Рута Кетцал
Видяно: 450   Мнения:0

Българите в Испания нямат намерение да се връщат
Видяно: 206   Мнения:0

МИЕТ показва потенциала на България за културен и СПА туризъм на международното изложение FITUR в Мадрид
Видяно: 206   Мнения:0

Н. Пр. Рафаел Мендивил Пейдро: Ако Европа не е единна, ще потъне
Видяно: 220   Мнения:0

Испанският посланик издигнат на висш пост в Мадрид
Видяно: 205   Мнения:0

Българската Пасионария от Мадрид
Видяно: 232   Мнения:0

Българче поема из Колумбия и Испания
Видяно: 234   Мнения:0

Чалга ли е цветистият език?
Видяно: 230   Мнения:0

В обновената след ремонт Испанска гимназия „Мигел де Сервантес”: НА УРОК С ДОН КИХОТ
Видяно: 416   Мнения:0

Испанският посланик дон Хосе Луис Тапиа пред Klassa.bg: Целта на моя мандат е да доведа повече испански фирми в България
Видяно: 159   Мнения:0

Ще се намери ли медиатор, който да попречи на закриването на Института "Сервантес"?
Видяно: 191   Мнения:0

Н. Пр. Хосе Луис Тапиа, посланик на Испания: Който има повече, трябва и да дава повече
Видяно: 98   Мнения:0

Испанци идат за бизнес в България
Видяно: 90   Мнения:0

Испански паралели
Видяно: 88   Мнения:0

Кризата: българският и испанският ракурс
Видяно: 118   Мнения:0

Софийският пример на „Сервантес”
Видяно: 84   Мнения:0

Дипломира се двадесетият випуск на Испанската гимназия
Видяно: 62   Мнения:0

РОКА дава стипендии на студенти да учат испански
Видяно: 7   Мнения:0

Изпълнителният директор на Рока България АД, Серхио Кастро вече отговаря за мениджмънта на компанията Рока на Балканите
Видяно: 0   Мнения:0

Композицията We Are Water на Теодосий Спасов звуча в изпълнение на кавал, гайда и тъпан в Световния ден на водата
Видяно: 0   Мнения:0

Варненче тръгва с Рута Кетцал из Панама, Испания и Белгия
Видяно: 0   Мнения:0

Коледен концерт с класическа музика, организиран от Институт Сервантес и Рока България
Видяно: 0   Мнения:0

Испански реверанс към сефарадските евреи
Видяно: 0   Мнения:0

Дарение на Рока България за бежански центрове
Видяно: 0   Мнения:0

Пищен спектакъл в София на Националния балет на Испания
Видяно: 0   Мнения:0

Кралски отличия за двама испански бизнесмени у нас
Видяно: 0   Мнения:0

Рафаел Алварадо - седем десетилетия по моста на думите
Видяно: 0   Мнения:0

Испанска пролет в София
Видяно: 0   Мнения:0

Пикасо с изложба у нас
Видяно: 0   Мнения:0

Живка Балтаджиева, поетеса: Ще преобразим света, ако започнем от себе си
Видяно: 0   Мнения:0

Поетични срещи между Испания и България
Видяно: 0   Мнения:0

Мигел Саенс, член на Испанската кралска академия: Силата на думите може да преобърне света
Видяно: 0   Мнения:0

Испански министър лансира у нас „Марката Испания”
Видяно: 0   Мнения:0

Светът през „Лявото око” на 12 фотографки
Видяно: 0   Мнения:0

Как испанските социалисти опряха до Станишев
Видяно: 0   Мнения:0

Доайенът на българската испанистика
Видяно: 0   Мнения:0

ЗЛАТНО ПЕРО от СБЖ и ОБЕДИНИТЕЛ НА КУЛТУРИ от СИЖБ за Хавиер Валдивиелсо
Видяно: 0   Мнения:0

Испания и България: 110 години дипломатически отношения – една възможност да се замислим за бъдещето
Видяно: 0   Мнения:0

Забележителности
Барселона - най-космополитният град в Испания
Видяно: 2053   Мнения:0

Виното на Испания
Видяно: 5731   Мнения:0

Блясък и романтика по испански
Видяно: 996   Мнения:0

Испанските фиести - безкраен празник
Видяно: 946   Мнения:0

Гранада - Диадемата на ислямския свят в Испания
Видяно: 1014   Мнения:0

Мадрид - градът на мечката и ягодовото дърво
Видяно: 2980   Мнения:0

Саламанка - Исторически център на знанието
Видяно: 1375   Мнения:0

Севиля - вратата на Испания към Новия свят
Видяно: 865   Мнения:0

Толедо - градът на Ел Греко
Видяно: 1284   Мнения:0

Кулинарни традиции на Испания
Видяно: 7860   Мнения:4

Валенсия - очарованието на много векове в един град
Видяно: 4626   Мнения:0

Лас Файас - карнавал, заря и огън
Видяно: 2459   Мнения:0

Памплона - рога, копита и тръпка
Видяно: 1442   Мнения:0

Ще върне ли Дон Домат туристите в Испания?
Видяно: 686   Мнения:0

Барселона - една мечта, превърнала се в реалност
Видяно: 819   Мнения:0

Барселона на един дъх
Видяно: 766   Мнения:0

Световният младежки фестивал в Барселона изгражда нов свят
Видяно: 654   Мнения:0

С билет от “Аламбра” Колумб поел към Америка
Видяно: 1762   Мнения:0

Коледа и Нова година в Мадрид – 4 години по-късно
Видяно: 1148   Мнения:0

Авторски анализи
Изборите в Испания - махмурлук за войнолюбците
Видяно: 648   Мнения:0

Испания с ключова роля за Европа след изненадващата смяна в Мадрид
Видяно: 677   Мнения:0

Много шум за една магданозена скала
Видяно: 691   Мнения:0

Сапатеро станал политик заради дядо си
Видяно: 2137   Мнения:0

ИЗМАМНИЯТ СИМВОЛ НА ИСПАНИЯ
Видяно: 2706   Мнения:0

Испанците се прехласнаха по Летисия - принцесата на Астурия
Видяно: 1900   Мнения:0

Гибралтар - препъникамъкът между Лондон и Мадрид
Видяно: 691   Мнения:0

Ще сдобри ли Симеон Сапатеро с Буш?
Видяно: 644   Мнения:0

ИСПАНИЯ: ПЪТУВАНЕ ВЪВ ВРЕМЕТО
Видяно: 1710   Мнения:0

У нас не виреят политици като Сапатеро
Видяно: 610   Мнения:0

Ужасът в Мадрид: Година по-късно
Видяно: 737   Мнения:0

Мадрид 11 март: Кой е виновният?
Видяно: 650   Мнения:0

“Бяла нощ” в Мадрид
Видяно: 760   Мнения:0

Щурм по суша от Мароко хвърли Европа в паника
Видяно: 684   Мнения:0

Българите в Испания - от моряка Алонсо де Охеда, през Гражданската война, та до днешните имигранти
Видяно: 2962   Мнения:0

Испания променя конституцията си заради бъдеща кралица
Видяно: 770   Мнения:0

Косовски синдром налегна Испания
Видяно: 713   Мнения:0

Да се пренесеш в миналото в Бехар
Видяно: 13993   Мнения:1

Проф. Мануел Торес: Съюзът на цивилизациите ще дойде с образованието
Видяно: 192   Мнения:0

ЕТА нокаутира Сапатеро
Видяно: 169   Мнения:0

Сапатеро се засилва за втори мандат
Видяно: 181   Мнения:0

Антъни Бийвър, историк: “Насилието се ражда от страха”
Видяно: 213   Мнения:0

Левица, демокрация и гласове
Видяно: 208   Мнения:0

Нова сцена
Видяно: 209   Мнения:0

Криза с дъх на ягоди
Видяно: 192   Мнения:0

Робин Худ пак е тук
Видяно: 189   Мнения:0

Диего Лопес Гаридо, държавен секретар на Испания за Европейския съюз: Това ще е най-важният Европейски парламент
Видяно: 167   Мнения:0

Мануел Ривас: Европа трябва да се роди отдолу
Видяно: 190   Мнения:0

Анхел Виняс: Не чакайте лява политика от дясна Европа
Видяно: 186   Мнения:0

Сърдитите млади хора от площадите
Видяно: 219   Мнения:0

Мистерия с бактерията убиец
Видяно: 193   Мнения:0

Защо „испанската революция” не стига до България
Видяно: 207   Мнения:0

Емилиано Гарсия-Пахе Санчес: Някогашният интернет е бил в Толедо
Видяно: 209   Мнения:0

Спасяването на Испания
Видяно: 205   Мнения:0

Мълчанието на Рахой
Видяно: 180   Мнения:0

Думи на Педро Олаля, отправени от Атина
Видяно: 179   Мнения:0

Рахой извади секирата
Видяно: 205   Мнения:0

Българската Пасионария от Мадрид
Видяно: 206   Мнения:0

Възмутените идат
Видяно: 218   Мнения:0

Възмутени и възмутителни : поглед от „Пуерта дел сол”
Видяно: 4092   Мнения:0

Пропукването на Испания
Видяно: 78   Мнения:0

Игра с огъня в Южна Европа
Видяно: 81   Мнения:0

Рахой в черната дупка на черната каса
Видяно: 81   Мнения:0

Хосе Игнасио Торебланка: Нужна е светла перспектива, за да се издържи кризата
Видяно: 9343   Мнения:0

Проф. Хавиер Самора от Университета „Комплутенсе“ в Мадрид: Капитализмът продължава да функционира като казино
Видяно: 0   Мнения:0

Нови лица и ветрове в Испания
Видяно: 0   Мнения:0

Сатурновата дупка на Испания
Видяно: 0   Мнения:0

Рахой в троен обръч
Видяно: 0   Мнения:0

Podemos – генезис и перспективи
Видяно: 0   Мнения:0

Да, те могат. На ред е Испания
Видяно: 0   Мнения:0

„Подемос” изведе народа на улицата
Видяно: 0   Мнения:0

Как „Подемос” събра Дон Кихот и Санчо Панса
Видяно: 0   Мнения:0

„Подемос” е първа сила в Испания, сочи сондаж
Видяно: 0   Мнения:0

По следите на „Подемос” в Мадрид
Видяно: 0   Мнения:0

Цунамито "Подемос"
Видяно: 0   Мнения:0

Андалуското огледало
Видяно: 0   Мнения:0

Часът на „Подемос” и „Сюдаданос”
Видяно: 0   Мнения:0

Испанският обрат
Видяно: 0   Мнения:0

Сбогом на достойнството
Видяно: 0   Мнения:0

Испания и България: 110 години дипломатически отношения – една възможност да се замислим за бъдещето
Видяно: 0   Мнения:0

ИСПАНОЖУРНАЛИСТИ
Кои сме ние?

ИЗЯВИ НА СДРУЖЕНИЕТО И НЕГОВИ ЧЛЕНОВЕ

ДЕКЛАРАЦИЯ

Йон Хуаристи на гости на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Институтът "Сервантес" се засилва към България

Йон Хуаристи, директор на института “Сервантес”: 400 милиона говорят езика на Сервантес

СДРУЖЕНИЕ НА ИСПАНОГОВОРЯЩИТЕ ЖУРНАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ(списък на членовете)

ПРЕДСТАВЯНЕ НА САЙТА www.hispanoperiodistas.com

Среща с главната редакторка на кубинското списание "Мухерес" Исабел Мойа

Исабел МОЙА, главен редактор на хаванското женско сп. "Мухерес", пред "Труд": На Куба й е нужен нов мъж

Държавният секретар на Испания по европейските въпроси гостува на СИЖБ

Алберто Наваро: Няма да се караме заради Ирак

Кръгла маса “Испания и испаноезичният свят в България” – 26.11.2004

Погледът на Мелчор Фернандес: България, видяна от Испания

Среща на СИЖБ с Мелчор Фернандес

Писма до СИЖБ по повод Кръглата маса "Испания и испаноезичният свят в България"

Посланиците на Испания, Куба, Бразилия на коледна латинофиеста с журналисти

Кръгла маса "Медиите в демократичното общество", 03.10.2006 - под патронажа на Посолството на Испания в България

Кръгла маса "Чилийският 11 септември" за 100-годишнината ог рождението на президента Салвадор Алиенде и 35-годишнината от военния преврат в Чили, 11.09.2008 г., Софийски университет "Св. Кл. Охридски"

ХVІІІ конгрес на Световната асоциация на жените журналистки и писателки "Комуникациите и журналистиката в дигиталната ера", Сантяго де Чиле, 25-26 септември 2008 г.

Кръгла маса “Латинска Америка днес и България” - със съдействието на посолствата на Аржентина, Бразилия, Венесуела и Куба

ОТИДЕ СИ СВЕТЛАНА ПЛАШОКОВА, зам.-председател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ОТИДЕ СИ САМУЕЛ ФРАНСЕС, легендарно име в българската журналистика, член и съосновател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Да си спомним за Светлана Плашокова и Самуел Франсес

С ЕЗИКА НА СЪРЦЕТО - колеги и посланици отдадоха почит на Светлана Плашокова и Самуел Франсес

СТАТУТ НА КОНКУРСА ЗА ЖУРНАЛИСТИЧЕСКИ ПУБЛИКАЦИИ НА СДРУЖЕНИЕТО НА ИСПАНОГОВОРЕЩИТЕЖУРНАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ"

Конкурс за журналистически публикации на български или испански език „Светове и цветове” на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България”

Представяне на номинираните в журналистическия конкурс "Светове и цветове" в чест на 10-годишнината от основаването на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България – 16 декември 2013 г.

Десет години Сдружение на испаноговорещите журналисти в България, връчване на журналистическите награди „Светлана Плашокова”, „Самуел Франсес” и „Светове и цветове”

Втори конкурс за журналистически публикации на български или испански език „Светове и цветове” - 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Връчване на наградите във второто издание на журналистическия конкурс „СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ” 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ПОБЕДИТЕЛИ в журналистическия конкурс „Светове и цветове” 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ТРЕТИ КОНКУРС "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ" - 2015 за журналистически публикации на български или испански език на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в третия журналистически конкурс на СИЖБ "Светове и цветове" - 2015

СИЖБ обявява четвъртото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2016

Солидарност с Барселона, отговорност пред хуманизма

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Четвъртия журналистически конкурс на СИЖБ „Светове и цветове” - 2016

СИЖБ обявява номинациите в Петия конкурс „Светове и цветове” - 2017

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Петия журналистически конкурс на СИЖБ „Светове и цветове” - 2017

СИЖБ обявява шестото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2018

ЗЛАТНО ПЕРО от СБЖ и ОБЕДИНИТЕЛ НА КУЛТУРИ от СИЖБ за Хавиер Валдивиелсо

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Шестия журналистически конкурс „Светове и цветове” - 2018

СИЖБ обявява седмото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2019

ПОКАНА ЗА СВИКВАНЕ НА ОБЩО СЪБРАНИЕ НА СИЖБ НА 4 ДЕКЕМВРИ 2019 ГОДИНА

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Седмия журналистически конкурс "Светове и цветове" - 2019

СИЖБ обявява осмото издание на конкурса „Светове и цветове” – 2020

ОСМИ КОНКУРС „СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ” - 2020 г. Оповестяване на резултатите

СИЖБ обявява деветото издание на конкурса „Светове и цветове” – 2021

ДЕВЕТИ КОНКУРС "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ" 2021 - оповестяване на резултатите
Партньори и спонсори09.12.2022 г.

Visitor: 4011018