Спонсори:

ИСПАНОСВЯТ
Испания

Испанският език и култура в света

Общи проблеми на Латинска Америка

Аржентина
Боливия
Венесуела
Гватемала
Доминиканска република
Еквадор
Колумбия
Коста Рика
Куба
Мексико
Никарагуа
Панама
Парагвай
Перу
Пуерто Рико
Салвадор
Уругвай
Хондурас
Чили
Португалският език и култура в света
Португалия
Бразилия
София, 20 януари 2017 г.

Николас Мадуро: Без социалистическия ни модел щеше да настъпи социална трагедия

Президентът на Венесуела направи равносметка на 2016-та и очерта перспективите за 2017-та на международна пресконференция в Каракас

На своя ключова пресконференция в президентския дворец „Мирафлорес” в Каракас президентът на Венесуела Николас Мадуро направи политическа, икономическа и социална равносметка на 2016 г.

Положението в икономиката

Мадуро съобщи, че валутните приходи на страната са спаднали с 87%, като същевременно международният дълг възлиза на 17 милиарда долара.
Президентът отбеляза още, че правителството е трябвало да неутрализира спекулативните действия на мафиите от Кукута и Майкао - съответно край границите с Колумбия и Бразилия.
Според държавния глава на 10 декември м.г. е постигнато споразумение с ОПЕК и той е умерен оптимист за стабилизирането и повишаването на цените на петрола.
Мадуро отбеляза, че миналата година е въведена нова система за валутен контрол. Един от най-новите механизми са обменните бюра на границата. През 2016 г. за първи път в историята 60% от валутния внос е бил реализиран с долари от частния сектор.
Президентът обясни, че без икономическите връзки с Китай загубите и пораженията от „икономическата война" биха били по-драматични.
Посочено бе още, че са въведени нови механизми в производството и разпределението с цел да се контролира инфлацията. Сред тях е и приобщаването на 6 милиона домакинства към Комитетите за доставка и производство по места (CLAP). Президентът подчерта необходимостта от контрол и санкции срещу онези, които спекулират с високите цени на продуктите, определяйки ги спрямо „криминалния долар”.
Държавният глава изброи постиженията на социалистическия модел на Венесуела:
"Ако не съществуваше социалистическия модел, който знае докъде щяхме да стигнем. Щеше да настъпи социална трагедия. Ето и цифрите: [...] социалните инвестиции нараснаха до 73 процента. Приходите намаляха до 87 процента, а ние увеличихме инвестициите до 73 процента. Продължихме да контролираме безработицата и създадохме хиляди работни места [...]; успяхме да поддържаме реалните доходи много над инфлацията, повишихме нивото на образование на всички нива: начално, средно, университетско. Увеличихме процента на пенсионерите, които са достигнали пенсионна възраст, от 84 процента до 90 процента. Намалихме бедността и мизерията, както и крайната бедност. Истинското, реалното и очевидното е, че се задържа тенденцията на спад на бедността и мизерията. Всеки ден мечтая да съумеем да сведем до нула мизерията през 2019 [...]. Обобщението за 2016-та: ние сме по-зрели и по-любящи ".

Кризата с Националното събрание

Доминиращата в Националното събрание опозиция бе определена от Мадуро като „олигархия без родина”, която е вътрешно разцепена и е под влиянието на внушения от САЩ.
Президентът съобщи, че Върховният съд ще създаде един задължителен механизъм с цел да се преодолее състоянието на неглижиране на закона и институциите, в което се е поставило Националното събрание още от есента на 2016-та.
Мадуро отбеляза също, че председателят на парламента Хулио Борхес е започнал назначаването на група от одитори, които да разследват административното управление на предшественика му начело на Националното събрание - Енри Рамос Аюп, по време на неговия мандат през 2016 г.
Президентът обвини и Хулио Борхес, че през януари е похарчил "малко повече от 300 милиона боливара за реклама по телевизията и малко повече от 200 милиона боливара за реклама в социалните мрежи", за да популяризира кандидатурата си.
Мадуро потвърди, че Борхес контактува с него чрез бившия вицепрезидент на републиката Хосе Висенте Ранхел:
"Хулио беше обект на хиляди маневри от страна на Рамос Аюп, за да не бъде избран за ръководител на опозицията [...]. Когато приключи гласуването, Рамос Аюп изпълни една последна операция: да прекрати диалога и да се опита да задвижи държавен преврат, обявявайки, че уж съм „оставил поста си”. И всичко това - докато Хулио Борхес водеше разговори с мен в качеството ми на държавен глава и със силите, които ръководя. Бяхме на масата на преговорите с цел да се намери изход от кризата и да се редактира текста за преодоляване на това състояние на неглижиране на законите и институциите, в което е изпаднал парламентът, и така да се изпълни постановланието на Върховния съд. Те възпрепятстваха осъществяването на всичко това. Има достатъчно свидетели.”
По повод декларацията на Националното събрание за „оставяне на президентския пост”, в която се твърди, че държавния глава не изпълнявал задълженията си, Мадуро заяви:
„Пълна глупост е да се прави опит за отстраняване на президента на републиката, след като нашата конституция не предвижда никакъв механизъм за импийчмънт, нито за напускане на поста."
На въпроса на Бети Ернандес от Пренса Латина относно конфликта между изпълнителната власт и Националното събрание Мадуро обвини опозицията, че тя не предлага демократичен и толерантен проект. Президентът обясни, че опозицията не използвала конструктивно контрола си над законодателната власт, за да участва задно с изпълнителната власт в икономическото възстановяване на страната. Въпреки създалата се ситуация правителството се опитва да се справи с проблемите на страната: „Задействах декретите за извънредно икономическо положение, така че по конституция не се нуждая от Националното събрание".

Преговорният процес

Мадуро обяви, че някои бивши чужди президенти, които участват в процеса на диалог, пристигат във Венесуела, а други вече се намират в страната. Всички ще се включат в насрочения пореден кръг от преговорите.
Даниел Гарсия, кореспондент на Би Би Си, запита за изискванията от страна на правителството към опозицията и какви конкретни отстъпки биха били склони да направят управляващите. Президентът отговори:
„Какво изисква правителството на масата за преговори?... Диалог без условия [...]. Всичко в рамките на конституцията, нищо извън конституцията [...]. Знаете, че нашето правителство проявява готовност и гъвкавост, за да търси споразумениея [...]. Имаме капацитет за диалог и разбирателство. Дано и опозицията прояви способност и смелост да направи същото, както и желание за разбирателство [...]. Диалогът няма алтернатива. Десницата не може да се каже „никакви преговори повече". В политиката винаги се води диалог [...]. Аз се надявам процесът на диалог да продължи и единственото нещо, за което настояявам, е да седнем, да разговаряме без предварително поставени условия, за да направим това, което цяла Венесуела иска от нас - да се разберем, да водим диялаг и да работим в името на страната.”

Казусът с Леополдо Лопес

Кореспондентът на Bloomberg Норис Аргот попита Maдуро относно изявлението, направено он президента миналата година, когато той каза, че ако САЩ освободят пуерториканския политически лидер Оскар Лопес Ривера (който току-що бе помилван от президента на САЩ Барак Обама) то той ще освободи и ще изпрати със самолет в САЩ Леополдо Лопес.
Мадуро оговори, че коментарът му е бил направен под формата на шега, и че Оскар Лопес Ривера не може да се сравнява с Леополдо Лопес, чийто случай е в ръцете на венесуелското правосъдие. Президентът добави, че се надява „те" да помолят за прошка жертвите, както и да започнат да се поправят. Мадуро съобщи, че политическите актьори, близки до Леополдо Лопес, планират насилие срещу страната.
Президентът подчерта също, че „Венесуела без съмнение е морална и политическа сила в света", че страната трябва да се превърне в средна икономическа сила със собствен модел, със свой собствен път и да продължи да играе ролята, която й приляга - на обединител и стабилизатор на живота на народите от Латинска Америка и Карибския басейн.

Установяване на зони на спокойствие

Даниел Гарсия от Би Би Си запита държавния глава, дали ще продължат разследванията за нарушения, допуснати при осъществяването на Операцията за освобождение на народа (OLP). Мадуро отговори, че OLP ще продължи да се прилага и през 2017 г., но под друго наименование - Операция за хуманното освобождение на народа (OLHP). Целта ще е все същата - „да се освободи народа от криминалните банди", но през хуманна призма, като се преодоляват допусканите по-рано грешки и нарушения. Президентът увери, че всички злоупотреби ще бъдат наказани с цялата строгост на закона.

Мерки по границите с Колумбия и Бразилия

След въпроса на журналистката Моника Вистали от телевизия Telesur, която запита за следващите стъпки по границите, Мадуро призова своя колумбийски колега Хуан Мануел Сантос „да оцени с по голяма обективност, реализъм и справедливост всички положителни мерки, които са задействани за благосъстоянието на хората в граничните райони." Президентът добави, че министърът на икономиката и финансите Рамон Лобо се е свързал с всички производствени сектори на колумбийската граница „и е дал пълни гаранции за нашия интерес да се купува това, което те произвеждат, във валутата, която пожелаят". Добавено бе, че „скоро ще има среща с най-важните селскостопански производители в Колумбия, за да подпишат договор за покупка на тяхната продукция в средносрочен план."
По границата на Колумбия и Венецуела са отворени нови 8 нови пункта за обмен на валута и предстои откриването на още 20. „Дори ще отворим обменно бюро и в Санта Елена де Уаирен на границата с Бразилия за насърчаване на процеса на обмен, за да активираме търговско-икономическата заетост във венесуелска и бразилската валута," посочи Мазуро.
Президентът спомена, че три бензиностанции на границата с Колумбия работят с колумбийски песос и че ще се направи корекция на цените на бензиностанциите, намиращи се в Парагуачагон. Той допълни, че се планира отварянето на още 11 бензиноастанции, които да работят по този начин, включително две в щата Апуре и една в Международния център в Санта Елена де Уаирен. Мадуро похвали и плана на Колумбия да достави преференциален бензин в своите гранични щати.Видяно: 1Мнения: 0

Общи данни
ВЕНЕЦУЕЛА
Видяно: 1285   Мнения:1

Известни личности
Гаменът от Каракас и голият крал
Видяно: 287   Мнения:0

Чавес става син и добър
Видяно: 230   Мнения:0

Чавес като Путин или два вота – една цел
Видяно: 221   Мнения:0

Фреди Гевара - венецуелският Кошлуков
Видяно: 323   Мнения:0

Феноменът Чавес
Видяно: 279   Мнения:0

Новата битка на Чавес
Видяно: 231   Мнения:0

Чавес пак е тук
Видяно: 92   Мнения:0

Тайната на Чавес
Видяно: 80   Мнения:0

Чавес се възнесе в митологията
Видяно: 88   Мнения:0

Култура
Ражда се “Боливарска Си Ен Ен”
Видяно: 645   Мнения:0

Контакти с България
Български картини са страстта на венецуелския посланик
Видяно: 1617   Мнения:0

Българското изкуство стигна до Венецуела
Видяно: 908   Мнения:0

Двустранните отношения Венецуела-България
Видяно: 1499   Мнения:0

БЪЛГАРИЯ И ВЕНЕЦУЕЛА - 30 години дипломатически отношения
Видяно: 3703   Мнения:1

ВЕНЕЦУЕЛА: В ЦЕНТЪРА НА НОВИНИТЕ
Видяно: 626   Мнения:0

ПОСЛАНИЦИ НА БЪЛГАРИЯ ПО СВЕТА
Видяно: 1240   Мнения:0

София Касидова подписва споразумение с Венесуела
Видяно: 661   Мнения:0

С храни, лекарства и строителство бизнесът ни може да пробие във Венецуела
Видяно: 1009   Мнения:0

Конституционна реформа във Венецуела
Видяно: 631   Мнения:0

Венецуелски щрихи
Видяно: 392   Мнения:0

Венецуелска офанзива и по българско направление
Видяно: 209   Мнения:0

С името на Боливар
Видяно: 85   Мнения:0

Венецуелското лице в България Елена Чики гледа винаги напред
Видяно: 12   Мнения:0

Три горещи души за Шоколад
Видяно: 17   Мнения:0

Тест по венецуелски
Видяно: 0   Мнения:0

Н. Пр. Ориета Капони: Венесуела обединява световни интелектуалци и се бори със заговори
Видяно: 0   Мнения:0

Н. Пр. Ориета Капони: Не Венесуела е заплаха за САЩ, а САЩ за Венесуела, за света и за мира
Видяно: 0   Мнения:0

Н. Пр. Ориета Капони: Продължаваме заветите на Боливар с борба срещу неолиберализма
Видяно: 0   Мнения:0

Приятели на Венесуела изразяват подкрепата си за нея
Видяно: 0   Мнения:0

Забележителности
Красотите на Каракас
Видяно: 1250   Мнения:0

Авторски анализи
Хорхе Валеро: Демокрацията трябва да се прави с морал
Видяно: 654   Мнения:0

Бивш десантчик разпалва полярни страсти във Венецуела
Видяно: 704   Мнения:1

Страсти като от сериали връхлитат латиноуправници
Видяно: 550   Мнения:0

Пучът във Венецуела лъха на петрол. И горчи на САЩ
Видяно: 844   Мнения:0

Пред референдума във Венецуела
Видяно: 596   Мнения:0

Странният диктатор Чавес
Видяно: 732   Мнения:1

ВЕНЕЦУЕЛА, СТРАНА НА КРАСАВИЦИ И... НА ПЕТРОЛ
Видяно: 723   Мнения:0

"Телесур" - южноамериканската "Ал Джазира"
Видяно: 607   Мнения:0

Правителството на Чавес е разядено от корупция
Видяно: 540   Мнения:0

НОВИЯТ ФИДЕЛ ИЛИ НОВИЯТ АЛИЕНДЕ?
Видяно: 535   Мнения:0

Венесуела - ново лице в Латинска Америка?
Видяно: 19899   Мнения:2

Тайната на Чавес
Видяно: 77   Мнения:0

Зрелостният изпит на чавизма
Видяно: 83   Мнения:0

Чавес се възнесе в митологията
Видяно: 69   Мнения:0

Пътни фрагменти от Венесуела
Видяно: 94   Мнения:0

Разполовената Венесуела
Видяно: 109   Мнения:0

50 истини за Уго Чавес и за Боливарската революция
Видяно: 8596   Мнения:0

Венесуела в огледалния свят
Видяно: 0   Мнения:0

Венесуела на мушката
Видяно: 0   Мнения:0

Венесуелски амплитуди
Видяно: 0   Мнения:0

ИСПАНОЖУРНАЛИСТИ
Кои сме ние?

ИЗЯВИ НА СДРУЖЕНИЕТО И НЕГОВИ ЧЛЕНОВЕ

ДЕКЛАРАЦИЯ

Йон Хуаристи на гости на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Институтът "Сервантес" се засилва към България

Йон Хуаристи, директор на института “Сервантес”: 400 милиона говорят езика на Сервантес

СДРУЖЕНИЕ НА ИСПАНОГОВОРЯЩИТЕ ЖУРНАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ(списък на членовете)

ПРЕДСТАВЯНЕ НА САЙТА www.hispanoperiodistas.com

Среща с главната редакторка на кубинското списание "Мухерес" Исабел Мойа

Исабел МОЙА, главен редактор на хаванското женско сп. "Мухерес", пред "Труд": На Куба й е нужен нов мъж

Държавният секретар на Испания по европейските въпроси гостува на СИЖБ

Алберто Наваро: Няма да се караме заради Ирак

Кръгла маса “Испания и испаноезичният свят в България” – 26.11.2004

Погледът на Мелчор Фернандес: България, видяна от Испания

Среща на СИЖБ с Мелчор Фернандес

Писма до СИЖБ по повод Кръглата маса "Испания и испаноезичният свят в България"

Посланиците на Испания, Куба, Бразилия на коледна латинофиеста с журналисти

Кръгла маса "Медиите в демократичното общество", 03.10.2006 - под патронажа на Посолството на Испания в България

Кръгла маса "Чилийският 11 септември" за 100-годишнината ог рождението на президента Салвадор Алиенде и 35-годишнината от военния преврат в Чили, 11.09.2008 г., Софийски университет "Св. Кл. Охридски"

ХVІІІ конгрес на Световната асоциация на жените журналистки и писателки "Комуникациите и журналистиката в дигиталната ера", Сантяго де Чиле, 25-26 септември 2008 г.

Кръгла маса “Латинска Америка днес и България” - със съдействието на посолствата на Аржентина, Бразилия, Венесуела и Куба

ОТИДЕ СИ СВЕТЛАНА ПЛАШОКОВА, зам.-председател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ОТИДЕ СИ САМУЕЛ ФРАНСЕС, легендарно име в българската журналистика, член и съосновател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Да си спомним за Светлана Плашокова и Самуел Франсес

С ЕЗИКА НА СЪРЦЕТО - колеги и посланици отдадоха почит на Светлана Плашокова и Самуел Франсес

СТАТУТ НА КОНКУРСА ЗА ЖУРНАЛИСТИЧЕСКИ ПУБЛИКАЦИИ НА СДРУЖЕНИЕТО НА ИСПАНОГОВОРЕЩИТЕЖУРНАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ"

Конкурс за журналистически публикации на български или испански език „Светове и цветове” на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България”

Представяне на номинираните в журналистическия конкурс "Светове и цветове" в чест на 10-годишнината от основаването на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България – 16 декември 2013 г.

Десет години Сдружение на испаноговорещите журналисти в България, връчване на журналистическите награди „Светлана Плашокова”, „Самуел Франсес” и „Светове и цветове”

Втори конкурс за журналистически публикации на български или испански език „Светове и цветове” - 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Връчване на наградите във второто издание на журналистическия конкурс „СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ” 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ПОБЕДИТЕЛИ в журналистическия конкурс „Светове и цветове” 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ТРЕТИ КОНКУРС "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ" - 2015 за журналистически публикации на български или испански език на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в третия журналистически конкурс на СИЖБ "Светове и цветове" - 2015

СИЖБ обявява четвъртото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2016

Солидарност с Барселона, отговорност пред хуманизма

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Четвъртия журналистически конкурс на СИЖБ „Светове и цветове” - 2016

СИЖБ обявява номинациите в Петия конкурс „Светове и цветове” - 2017

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Петия журналистически конкурс на СИЖБ „Светове и цветове” - 2017

СИЖБ обявява шестото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2018

ЗЛАТНО ПЕРО от СБЖ и ОБЕДИНИТЕЛ НА КУЛТУРИ от СИЖБ за Хавиер Валдивиелсо

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Шестия журналистически конкурс „Светове и цветове” - 2018

СИЖБ обявява седмото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2019

ПОКАНА ЗА СВИКВАНЕ НА ОБЩО СЪБРАНИЕ НА СИЖБ НА 4 ДЕКЕМВРИ 2019 ГОДИНА

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Седмия журналистически конкурс "Светове и цветове" - 2019

СИЖБ обявява осмото издание на конкурса „Светове и цветове” – 2020

ОСМИ КОНКУРС „СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ” - 2020 г. Оповестяване на резултатите

СИЖБ обявява деветото издание на конкурса „Светове и цветове” – 2021

ДЕВЕТИ КОНКУРС "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ" 2021 - оповестяване на резултатите
Партньори и спонсори31.1.2002 г.

Visitor: 4002821