Спонсори:

ИСПАНОСВЯТ
Испания

Испанският език и култура в света

Общи проблеми на Латинска Америка

Аржентина
Боливия
Венесуела
Гватемала
Доминиканска република
Еквадор
Колумбия
Коста Рика
Куба
Мексико
Никарагуа
Панама
Парагвай
Перу
Пуерто Рико
Салвадор
Уругвай
Хондурас
Чили
Португалският език и култура в света
Португалия
Бразилия
Сп. "Тема", брой 3, 21-27 Януари 2008

Хепиенд на сагата с Емануел

Освободената Клара Рохас прегръща 4-годишния си син отново след 3-годишна раздяла. Бащата партизанин остава енигма, затова пък Чавес блести като Сесилия Сакрози след Либия

Къдринка Къдринова


Все пак ги освободиха. Не в последния ден на 2007-а, а на десетия ден на 2008-а, но дългоочакваният сюжет се разигра точно по сценария: на поляна насред джунглата излязоха въоръжени мъже от гората, оставиха две жени, кацнаха хеликоптери със знаците на Червения кръст, натовариха жените и ги откараха към свободата. В случая към венецуелската столица Каракас, където ги очакваше режисьорът на заснетия от венецуелската телевизия "Телесур" репортаж - президентът на Венецуела Уго Чавес. Месеци наред Чавес заедно с пламенната колумбийска сенаторка Пиедад Кордоба посредничеше, за да убеди партизаните от Революционните въоръжени сили на Колумбия (ФАРК според испанската авревиатура) да пуснат някоя от изтъкнатите си заложнички. Всички говореха за Ингрид Бетанкур, кандидат-президентката с двойно - колумбийско и френско, гражданство, отвлечена от ФАРК през 2002 г. За ФАРК обаче Бетанкур е безценна - нейната популярност, издействана от настоятелното застъпничество на френската държава, е гаранция, че исканията на партизаните най-после влизат в световния новинарски поток. ФАРК държат светът да научи, че те задържат пленници само за да принудят репресивната според тях държава да ги размени за хвърлени по затворите партизански бойци.
Така че Бетанкур остава в джунглата да поддържа шума. Вместо нея ФАРК обявиха, че ще пуснат в знак на добра воля отвлечената през 2001 г. сенаторка Консуело Гонсалес, похитената заедно с Бетанкур шефка на нейната предизборна кампания Клара Рохас и... 4-годишния Еманеул, син на Рохас, роден от нейна връзка с незнаен партизанин след отвличането й.
Посредникът Чавес събра цял отбор международни гаранти да чакат в глухо колумбийско село освобождаването на заложниците навръх Нова година, но то така и не се състоя. Идейният антипод на Чавес и президент на Колумбия Алваро Урибе се появи на сцената, за да оповести с апломб, че партизаните са лъжци и няма как да освободят малкия Емануел, защото той от 2005 г. се намира в държавно колумбийско сиропиталище. Спешни ДНК тестове на майката и на брата на Клара Рохас доказаха, че детето, за което говори Урибе, наистина е на заложничката. Оказа се, че то още на 8-месечна възраст е било предадено от партизаните на селско семейство, което да се грижи за него. Но нароченият за наставник глава на семейството се притеснил и за по-спокойно предал момченцето в дом за сираци. А когато от ФАРК поискали да им върне хлапето до 30 декември м.г. (явно с цел да го освободят заедно с майката и да си осигурят сърцераздирателна телевизионна реклама), човечецът отърчал в полицията, изпял цялата история и поискал държавна защита. Така Урибе получи своя новогодишен подарък - откри, че малкият Емануел всъщност е в ръцете му, че така може да злепостави ФАРК, а дори и досадника Чавес, който постоянно се натиска да умиротворява Колумбия.
Чавес обаче лесно не се предава. Заедно с неуморната Пиедад той продължи да обработва ФАРК, които междувременно признаха, че са махнали Емануел от джунглата от грижа за сигурността му, но обвиниха Урибе, че е "отвлякъл" детето заради политическия си интерес. Накрая ФАРК все пак изпълниха обещанието си и пуснаха Клара Рохас и Консуело Гонсалес. Сълзи, усмивки, прегръдки, снимки в Каракас с очакващите ги роднини, със сияещия като Сесилия Саркози след Либия Чавес и с борбената Пиедад, избрана междувременно за "Жена на 2007-а" в Колумбия.
Три дни по-късно Клара Рохас вече е героиня в нова фотосесия - от покъртителната й среща с Емануел в социалния дом, където го отглеждат. На снимките детето, което за първи път осъзнава, че вижда майка си, деликатно е показано само в гръб. Клара настоятелно моли медиите да оставят нея и семейството й "няколко седмици, а може би и месеци" на мира, за да се съвземат и да създадат нормални условия за адаптиране на Емануел към фамилията им. Все пак тя успява да разкаже за драматичните условия, при които е родила детето в джунглата на 16 април 2004 г. - с цезарово сечение, извършено от партизанин, който учил медицина, но не се дипломирал. При изваждането на бебето е счупена едната му ръка. То остава само 8 месеца с майка си, след което заради ухапване от насекомо се налага да го прехвърлят в детска болница, а оттам го поема пишман-настойникът. Повече от 3 години Клара нищо не знае за момченцето си и едва сега успява отново да го прегърне.
Тя твърди, че от много време насам не знае нищо и за бащата - енигматичния партизанин, на когото бившата заложничка дори не успяла да каже, че е забременяла. Клара не дава подробности за него, освен че не заемал никакъв важен пост в партизанската йерархия.
Уточнението вероятно е направено, защото преди избягал от ФАРК пленник миналата година да засвидетелства, че тъкмо Клара Рохас е родилката сред похитените, в Колумбия упорито върви слух, че всъщност самата Ингрид Бетанкур се е сдобила с отроче по време на плена си. И то не от кого да е, а от един от най-висшите лидери на ФАРК - идеолога-интелектуалец Алфонсо Кано. Още при отвличането на Бетанкур тръгва мълва, че това е постановка, нейна и на Кано, които имат връзка и така се стремят да привлекат вниманието на света към ФАРК. Семейството на Бетанкур гневно отхвърля подобни версии, а излезлите наяве последни снимки на Ингрид от пленничеството й я показват в доста окаян вид, който трудно може да се добие с постановки.
Това не е единственият слух, който вбесява роднините на отвлечената кандидат-президентка. Миналата година книга на бившия кореспондент на АФП в Богота Жак Томе изкара самата Ингрид и сестра й Астрид бивши любовници на тогавашния все още премиер на Франция Доминик дьо Вилпен. Според книгата триото си било близко, докато сестрите колумбийки навремето следвали в Париж, и затова Дьо Вилпен толкова активно ангажирал Франция в освобождаването на Ингрид. Сестрата Астрид междувременно се омъжи за развелия се заради нея бивш посланик на Франция в Богота. Жак Томе описва и провалил се опит на Дьо Вилпен да прати френски командоси в Колумбия, за да освободят Ингрид. Семейство Бетанкур се закани да съди журналиста.
Освободената сега Клара Рохас заяви, че от 3 години не е виждала Ингрид. Отношенията на двете охладнели след техен провалил се опит да избягат от плен. Когато ги заловили, всяка обвинявала другата за неуспеха. После обаче пак се сдобрили, уверява Клара. Партизаните ги разделили, за да не избягат отново.
Междувременно Чавес призова след освобождаването на заложничките ФАРК да бъдат извадени от списъка на терористичните организации и признати като политически играч в диалога с колумбийските власти. Урибе се отзова, като каза, че е готов за такава стъпка, ако ФАРК наистина се включат в мирния процес.
Видяно: 1Мнения: 0

Общи данни
КОЛУМБИЯ
Видяно: 2159   Мнения:0

Известни личности
Патриархът Маркес не се предава на есента
Видяно: 1359   Мнения:3

Непоправимия Габо
Видяно: 310   Мнения:0

Ингрид Бетанкур на свобода
Видяно: 281   Мнения:0

Урибе под карантина
Видяно: 234   Мнения:0

Сбъднатата “американска мечта” на Колумбия
Видяно: 74   Мнения:0

Габриел Гарсия Маркес: 85 години несамота
Видяно: 78   Мнения:0

Гриселда Бланко: Непростената Кръстница
Видяно: 71   Мнения:0

Сбогуване като в Макондо
Видяно: 0   Мнения:0

Култура
Патриархът Маркес не се предава на есента
Видяно: 1359   Мнения:3

Хуанес сложи camisa blanca
Видяно: 343   Мнения:0

Забележителности
Тайните на колумбийското злато
Видяно: 0   Мнения:0

Авторски анализи
Кандидат-президентка хвърлена за стръв в Колумбия
Видяно: 7874   Мнения:1

Латиносериалът “Емануел”
Видяно: 314   Мнения:0

Ингрид в торба не стои
Видяно: 10513   Мнения:0

Секси колумбийки, наркотици, кръстове от сол
Видяно: 79   Мнения:0

Чай от кока под слънцето на Богота
Видяно: 7456   Мнения:0

ИСПАНОЖУРНАЛИСТИ
Кои сме ние?

ИЗЯВИ НА СДРУЖЕНИЕТО И НЕГОВИ ЧЛЕНОВЕ

ДЕКЛАРАЦИЯ

Йон Хуаристи на гости на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Институтът "Сервантес" се засилва към България

Йон Хуаристи, директор на института “Сервантес”: 400 милиона говорят езика на Сервантес

СДРУЖЕНИЕ НА ИСПАНОГОВОРЯЩИТЕ ЖУРНАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ(списък на членовете)

ПРЕДСТАВЯНЕ НА САЙТА www.hispanoperiodistas.com

Среща с главната редакторка на кубинското списание "Мухерес" Исабел Мойа

Исабел МОЙА, главен редактор на хаванското женско сп. "Мухерес", пред "Труд": На Куба й е нужен нов мъж

Държавният секретар на Испания по европейските въпроси гостува на СИЖБ

Алберто Наваро: Няма да се караме заради Ирак

Кръгла маса “Испания и испаноезичният свят в България” – 26.11.2004

Погледът на Мелчор Фернандес: България, видяна от Испания

Среща на СИЖБ с Мелчор Фернандес

Писма до СИЖБ по повод Кръглата маса "Испания и испаноезичният свят в България"

Посланиците на Испания, Куба, Бразилия на коледна латинофиеста с журналисти

Кръгла маса "Медиите в демократичното общество", 03.10.2006 - под патронажа на Посолството на Испания в България

Кръгла маса "Чилийският 11 септември" за 100-годишнината ог рождението на президента Салвадор Алиенде и 35-годишнината от военния преврат в Чили, 11.09.2008 г., Софийски университет "Св. Кл. Охридски"

ХVІІІ конгрес на Световната асоциация на жените журналистки и писателки "Комуникациите и журналистиката в дигиталната ера", Сантяго де Чиле, 25-26 септември 2008 г.

Кръгла маса “Латинска Америка днес и България” - със съдействието на посолствата на Аржентина, Бразилия, Венесуела и Куба

ОТИДЕ СИ СВЕТЛАНА ПЛАШОКОВА, зам.-председател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ОТИДЕ СИ САМУЕЛ ФРАНСЕС, легендарно име в българската журналистика, член и съосновател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Да си спомним за Светлана Плашокова и Самуел Франсес

С ЕЗИКА НА СЪРЦЕТО - колеги и посланици отдадоха почит на Светлана Плашокова и Самуел Франсес

СТАТУТ НА КОНКУРСА ЗА ЖУРНАЛИСТИЧЕСКИ ПУБЛИКАЦИИ НА СДРУЖЕНИЕТО НА ИСПАНОГОВОРЕЩИТЕЖУРНАЛИСТИ В БЪЛГАРИЯ "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ"

Конкурс за журналистически публикации на български или испански език „Светове и цветове” на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България”

Представяне на номинираните в журналистическия конкурс "Светове и цветове" в чест на 10-годишнината от основаването на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България – 16 декември 2013 г.

Десет години Сдружение на испаноговорещите журналисти в България, връчване на журналистическите награди „Светлана Плашокова”, „Самуел Франсес” и „Светове и цветове”

Втори конкурс за журналистически публикации на български или испански език „Светове и цветове” - 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

Връчване на наградите във второто издание на журналистическия конкурс „СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ” 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ПОБЕДИТЕЛИ в журналистическия конкурс „Светове и цветове” 2014 на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ТРЕТИ КОНКУРС "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ" - 2015 за журналистически публикации на български или испански език на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в третия журналистически конкурс на СИЖБ "Светове и цветове" - 2015

СИЖБ обявява четвъртото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2016

Солидарност с Барселона, отговорност пред хуманизма

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Четвъртия журналистически конкурс на СИЖБ „Светове и цветове” - 2016

СИЖБ обявява номинациите в Петия конкурс „Светове и цветове” - 2017

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Петия журналистически конкурс на СИЖБ „Светове и цветове” - 2017

СИЖБ обявява шестото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2018

ЗЛАТНО ПЕРО от СБЖ и ОБЕДИНИТЕЛ НА КУЛТУРИ от СИЖБ за Хавиер Валдивиелсо

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Шестия журналистически конкурс „Светове и цветове” - 2018

СИЖБ обявява седмото издание на конкурса „Светове и цветове” - 2019

ПОКАНА ЗА СВИКВАНЕ НА ОБЩО СЪБРАНИЕ НА СИЖБ НА 4 ДЕКЕМВРИ 2019 ГОДИНА

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДИТЕ в Седмия журналистически конкурс "Светове и цветове" - 2019

СИЖБ обявява осмото издание на конкурса „Светове и цветове” – 2020

ОСМИ КОНКУРС „СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ” - 2020 г. Оповестяване на резултатите

СИЖБ обявява деветото издание на конкурса „Светове и цветове” – 2021

ДЕВЕТИ КОНКУРС "СВЕТОВЕ И ЦВЕТОВЕ" 2021 - оповестяване на резултатите
Партньори и спонсори01.2.2002 г.

Visitor: 4003743